Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 364 επισκέπτες συνδεδεμένους
Το νερό & οι πηγές του. Βόλος - Πήλιο
Ευρετήριο Άρθρου
Το νερό & οι πηγές του. Βόλος - Πήλιο
karagioz
Γαλανόπουλος-Ράδιο Ένα
DEYAMV-1
mother-spring-feast
water brings money
pelion citizens water movement
municipakity council 10 06
DEYAMV replies
water supply privtization consequences
pelion citizens react
water resources sellout info
pelion citizens announcement
municipality council
drinking water
Όλες οι Σελίδες
Να εξηγούμαστε, να μην παρεξηγούμαστε...

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το ζήτημα του νερού ιδιαίτερα από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής, με αναφορές στην λειψυδρία, στα χαμένα νερά, στα ξέφραγα αμπέλια και στους άτακτους και δολιοφθορείς στα χωριά, στα πηγαία νερά με τα οποία ποτίζονται τα χωράφια, κλπ.


Θεωρούμε αναγκαίο να επαναδημοσιοποιήσουμε τις θέσεις της Κίνησης οι οποίες προέκυψαν μετά από πολυάριθμες, εξαντλητικές τυπικές και άτυπες συνελεύσεις , εκδηλώσεις-συζητήσεις, κινητοποιήσεις και επαφές με τον κόσμο της επιστήμης, ώστε να ξεκαθαρίσουμε από την πλευρά μας τον μύθο από την πραγματικότητα σε όσα λέγονται γύρω από το νερό.


Το χαμένο νερό και η αληθινή λειψυδρία

Το βασικότερο όλων για μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτό όλων των ανθρώπων. Ωστόσο το δικαίωμα στο νερό εκτός από μας έχουν η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας, το φυσικό περιβάλλον γενικά, το οποίο αποτελεί  κορωνίδα παγκόσμιας ομορφιάς και  βασικό στοιχείο της επιβίωσης, του τουρισμού και  της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου. Ως εκ τούτου η συζήτηση για τα χαμένα νερά είναι έξω από τη λογική της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και όπως γράφει ο κ. Μ. Γκαγκάκης, χημικός και γνώστης των μυστικών της θάλασσας στο κείμενό του “Το νερό που πάει χαμένο”
(http://watervolo.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4025.html) : “Προφανώς η προπαγάνδα του "χαμένου νερού" αποβλέπει στην ανενόχλητη μελλοντική του εκμετάλλευση”.

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα του πόσιμου νερού στο Βόλο, κύρια αιτία είναι οι διαρροές του δικτύου οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ φτάνουν-και ίσως ξεπερνούν- το40%! Στην ουσία το δίκτυο μοιάζει με ένα πελώριο βαρέλι του οποίου λείπει ο μισός πάτος. Αυτό λοιπόν το βαρέλι δεν πρόκειται ποτέ να γεμίσει για να φτάσει έτσι ποιοτικό νερό στις βρύσες των κατοίκων της πόλης, όσες ποσότητες και αν μεταφέρουμε από το βουνό. Η συζήτηση για χαμένα νερά και γενικά για μεταφορά όλων των πηγαίων νερών στις δεξαμενές της Αγ. Παρασκευής δεν έχει κανένα νόημα, όσο το δίκτυο του Βόλου παραμένει ως έχει.

Λειψυδρία σημαίνει έλλειψη νερού και η αναφορά σε αυτήν έχει κάποια βάση με δεδομένο ότι τα νερά των πηγών φέτος πράγματι είναι λιγότερα. Οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΜΒ πάντως δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρούν το γεγονός αυτό υπεύθυνο για το ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα του πόσιμου νερού στην πόλη καθότι, εκτός από την εγκατάλειψη του δικτύου, χιλιάδες κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως παροχετεύονται στη βιομηχανική ζώνη για ψύξη μηχανημάτων. Υπάρχουν πολλοί και γνωστοί τρόποι να ξεδιψάνε τα μηχανήματα των βιομηχανιών, όχι πάντως με πόσιμο νερό του οποίου και την τελευταία σταγόνα έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης.

Μετατόπιση της ευθύνης από την διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στα χωριά επιχειρείται  με τη δήλωση του νέου δήμαρχου ότι δεν θα επιτρέψει να αρδεύονται τα χωράφια και οι μπαξέδες με πηγαίο νερό. Με τι νερό άραγε πρέπει να αρδεύονται; Το ερώτημα μένει αναπάντητο από τότε που ο απερχόμενος δήμαρχος έβαλε το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά, εδώ και 2 χρόνια.

Φρένο στις διαρροές και στη χλωρίωση  -   Δημόσιες βρύσες τώρα

Για να μπορέσει ο κάτοικος του Βόλου να πιει το πεντακάθαρο νερό του Πηλίου και μάλιστα χωρίς χημικά, έχουμε προτείνει:
·         Δραστικό περιορισμό των διαρροών στο δίκτυο μέσα στην πόλη
·         Διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στις βιομηχανίες για ψύξη μηχανημάτων
·         Αντικατάσταση του παλαιωμένου  και με αμιαντοσωλήνες δικτύου ύδρευσης
·         Κατασκευή δικτύου δημόσιων βρυσών με παροχή πηγαίου και ανόθευτου νερού από το Πήλιο που φτάνει στις παρυφές της πόλης πριν την ανάμιξή του με το νερό των γεωτρήσεων και τα χημικά

Οι δημόσιες βρύσες που υπάρχουν στην Ευρώπη και την Αμερική λειτούργησαν μεταπολεμικά στην πόλη μας και καταργήθηκαν αδικαιολόγητα. Συνιστούν λύση που μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος, αρχικά κατά μήκος των δύο χειμάρρων Άναυρου και Κραυσίνδωνα, δίπλα στις όχθες των οποίων λειτουργούν οι δεξαμενές πηγαίου νερού στο Γηροκομείο και την Άλλη Μεριά αντίστοιχα. Θα σταματήσουμε έτσι να ξοδεύουμε 30 εκ. ευρώ το χρόνο για αγορά εμφιαλωμένου νερού και θα διασφαλίσουμε στην πράξη τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Αναφορικά με το ζήτημα του πόσιμου νερού στα χωριά, θεωρούμε απαράδεκτη την υποβάθμιση του πηγαίου νερού με χλωρίωση. Τόσο η επιστήμη όσο και ο νόμος και η λογική επιβάλλουν μια και μοναδική μεθοδολογία διαχείρισης που περιλαμβάνει:
1. Προστασία των πηγών με τεχνικά έργα και νομοθετικές ρυθμίσεις που να αποτρέπουν ενδεχόμενες ρυπογόνες λειτουργίες γύρω από αυτές
2. Τακτικός καθαρισμός των δεξαμενών
3. Συντήρηση των δικτύων συστηματική
4. Τακτικές λήψεις δειγμάτων


Ή άρδευση,  τα τιμολόγια και η αποχέτευση

Σε ότι αφορά την άρδευση, η αμετακίνητη θέση μας όπως διαμορφώθηκε στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα χωριά πρόσφατα είναι να παραμείνει στο πλαίσιο του Δήμου και να γίνεται με τη μορφή της αυτοδιαχείρισης από τις τοπικές κοινότητες, όπως γίνονταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο Καλλικρατικός νόμος εξάλλου, στο άρθρο 93, προβλέπει την εγκατάσταση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) με σκοπό την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητας, με αρμοδιότητες δηλαδή που είχε η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Μείζον ζήτημα για την τιμολόγηση των νοικοκυριών στα χωριά από την ΔΕΥΑΜΒ είναι η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με γεωγραφικές, κλιματικές και κοινωνικές συνθήκες.

Δεν πρόκειται για απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση όπως συστηματικά διέδιδε ο απερχόμενος δήμαρχος. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που αφορά τα κίνητρα ύπαρξης των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες αναπτύχθηκαν μακριά από το αστικό κέντρο με βασικό κίνητρο το νερό. Υπήρξε μια συνειδητή δηλαδή επιλογή, την οποία πληρώνουν ακριβά και αδιαμαρτύρητα οι κάτοικοι των χωριών με αμέτρητα χιλιόμετρα προς και από την πόλη για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για εκπαίδευση των παιδιών τους, για περίθαλψη, για μεροκάματο, για πολιτισμό, κλπ.  Δεν έχει λοιπόν δικαίωμα κανείς  να αφαιρεί αυτά τα κίνητρα ύπαρξης των χωριών δηλαδή την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, στο πότισμα του μπαξέ και του χωραφιού, με την επιβολή απαράδεκτα υψηλών  τιμολογίων, με πολιτική δηλαδή που οδηγεί στην εγκατάλειψη και την ανεργία.

Σχετικά με την αποχέτευση των τοπικών κοινοτήτων, υποστηρίζουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση των ακαθάρτων η οποία προτείνεται από την επιστήμη και εφαρμόζεται ευρύτατα σε όλη την Ευρώπη. Η Μεταφορά των ακαθάρτων από τις απομακρυσμένες κοινότητες για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του Βόλου απαιτεί μεγάλα, προβληματικά και επισφαλή έργα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο βρεθήκαμε σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τα αποκεντρωμένα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης όπου ενημερωθήκαμε σχετικά και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους της επιστήμης πρόθυμους να βοηθήσουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.


Οι πολίτες αποφασίζουν με συνελεύσεις και  η διοίκηση εφαρμόζει

Αυτές είναι οι βασικές θέσεις της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω. Υπάρχουν φυσικά και επιμέρους θέσεις που αφορούν το κάθε χωριό ξεχωριστά και έχουν συμπεριληφθεί σε ψηφίσματα και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.
Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των θέσεων είχε η συμμετοχή του κόσμου και ο διάλογος που αναπτύχθηκε. Ένας διάλογος τον οποίο απέφυγε συστηματικά ο προηγούμενος Δήμαρχος με το πρόσχημα ότι  αρκεί η επικοινωνία με τους αιρετούς στο κάθε χωριό. Το ζήτημα του νερού είναι πολύ σοβαρό για να αφήνεται στην κρίση των λίγων αιρετών. Κάποιοι από τους απερχόμενους αιρετούς αρνήθηκαν, όταν τους ζητήθηκε,  να πάρουν το βάρος σχετικών αποφάσεων και ζήτησαν την σύγκληση  γενικών συνελεύσεων. Οι συνελεύσεις κατά την άποψή μας είναι το κυρίαρχο σώμα από το οποίο πρέπει να περάσουν όλα όσα σχεδιάζονται από την νέα δημοτική αρχή για να τύχουν της αποδοχής του κόσμου στα χωριά και την πόλη. Στο ζήτημα του νερού δεν μπορεί να υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα ή να χαράσσονται πολιτικές σε κλειστά γραφεία από ξεκομμένους από την κοινωνία εμπειρογνώμονες. Αυτή η πολιτική καταδικάστηκε ήδη από τους πολίτες και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Οι συνελεύσεις στα χωριά αναπλήρωσαν ένα μικρό μέρος από τον χαμένο κοινοτισμό λόγω Καλλικράτη. Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου ιδιαίτερα έθεσαν το ζήτημα του γεωγραφικού επανασχεδιασμού του Καλλικρατικού χάρτη. Η εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων στο πλαίσιο του Δήμου Βόλου ήταν αναμφισβήτητα οδυνηρή. Χάθηκε εντελώς η επαφή του κόσμου με το θεσμό της ΤΑ και ο ορεινός, αγροτικός ή αγροτοτουριστικός χαρακτήρας των χωριών, τα οποία θεωρήθηκαν συνοικίες του Δήμου Βόλου. Ένα από τα βασικά αιτήματα λοιπόν είναι και η απαγκίστρωση των χωριών του Πηλίου από τον Δήμο Βόλου και ο επανασχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν ενότητες με κοινά χαρακτηριστικά και κοινές ανάγκες.


Συνεχίζουμε …

Η Κίνηση Πολιτών συνεχίζει τον αγώνα της για κατοχύρωση όλων των παραπάνω θέσεων, με μια σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων σε συνοικίες και στα χωριά, με συνεχή ενημέρωση γύρω από το νερό μέσα από το watervolo.blogspot.com, τη συνεχή επαφή με τους τοπικούς αιρετούς και το Δημοτικό Συμβούλιο και την οργάνωση ημερίδας μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη με συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών σχετικών με το νερό και με την παρουσία αλληλέγγυων κινημάτων που τελευταία αναπτύσσονται δυναμικά στο χώρο της υπεράσπισης των φυσικών αγαθών σε όλη την Ελλάδα.

Από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό




******************************

Ο Καραγκιόζης  δεν καταλαβαίνει από εκλογές και προεκλογικές δηλώσεις και υποσχέσεις. Την προηγούμενη Παρασκευή 9/5 βρέθηκε στο Φυτόκο και έστειλε το δικό του μήνυμα προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις: "Το νερό είναι φυσικό αγαθό και προσιτό σε όλους, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους του βουνού και της πόλης, ανόθευτο όπως μας το δίνει η φύση".

****************************

 

 

Άλλοι δημοψήφισμα για το νερό...


και άλλος για το τζαμί…
..."διαπίστωσα ότι για την κρίσιμη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δεν υπήρχε το ενδιαφέρον που θα περίμενα από το συγκεκριμένο συνδυασμό και επομένως δεν έχω λόγο πλέον να συνεχίσω να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία".

Βάλια Μπαζού

 

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ και εκλεγμένος εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Αγγελάκης, παραιτήθηκε από το συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» του Άρη Σπηλιωτόπουλου, καταγγέλλοντας ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν βρίσκεται στην ατζέντα του υποψηφίου που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Αγγελάκης: «Στην πορεία διαπίστωσα ότι για την κρίσιμη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δεν υπήρχε το ενδιαφέρον που θα περίμενα από το συγκεκριμένο συνδυασμό και επομένως δεν έχω λόγο πλέον να συνεχίσω να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία».


Η παραίτηση αυτή πέρασε στα ψιλά, ίσως, για να μην χαλάσει η προεκλογική μόστρα του Άρη Σπηλιωτόπουλου που έχει ρίξει εντελώς ακροδεξιά το βάρος της καμπάνιας του, προβάλλοντας ως κεντρικά προβλήματα της πρωτεύουσας το τετράπτυχο: λαθρομετανάστες-τζαμί-παραεμπόριο-ψυχασθενείς διαδηλωτές…


Γιατί βλέπετε η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι θέμα για την Αθήνα ή καλύτερα για τους 3 από τους 4 βασικούς διεκδικητές (Καμίνης- Σπληλιωτόπουλος- Κακλαμάνης) που κάνουν γαργάρα την πώληση της ΕΥΔΑΠ λες και δεν είναι από τα κεντρικά προβλήματα που η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει μπροστά και να εκφράσει καθαρή θέση.


Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μάλιστα, θυμήθηκε την άμεση δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών μόνον στο θέμα του τζαμιού κάνοντας σημαία την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη χωροθέτηση στην περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, οι 11 δήμοι που υδρεύονται από την ΕΥΑΘ, διοργανώνουν δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στις18 Μαΐου,  την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Και στους 11 δήμους θα στηθούν κάλπες έξω από κάθε εκλογικό τμήμα προκειμένου οι πολίτες να τοποθετηθούν για το μείζον θέμα. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή  του δημοψηφίσματος έχουν οι τριμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν από εκπροσώπους των 11 δήμων, των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της «κίνησης 136».


Βέβαια, κάποιοι θα πουν ότι κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ και ότι αυτά είναι ζητήματα που λύνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό, όμως, ισχύει και για τη λαθρομετανάστευση. Ή μήπως όχι;

πηγή

 

********************************

 

Διαχείριση υδάτινων συστημάτων

Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων με αντικείμενο «Σύγχρονες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εφαρμογές στην παρακολούθηση, διαχείριση και αποτίμηση υδάτινων συστημάτων».

ως επίσης και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογίας και Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Επικαιροποίησης(sic!) Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ (ΠΕΓΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο, την Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη και θα ξεκινήσουν το Μάιο 2014. Η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στα σεμινάρια λήγει την 23η Απριλίου 2014. Η αναλυτική προκήρυξη, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://pega-water-resources.uth.gr.



******************************************


Είμαστε το αόρατο κίνημα.



Και ενώ βρισκόμαστε βαθειά μέσα στην προεκλογική περίοδο η οποία κατά το ήμισυ αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κίνηση, δοθεισών των ευκαιριών έγινε τελευταία λόγος για το κίνημα του νερού στο Πήλιο και το Βόλο όπως π.χ. στη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΣΤΑΓΩΝΕΣ» στο Βόλο ή στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά που βρεθήκαμε στις 29-30 Μάρτη, με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις για τις Σκουριές.

 

Στην Κίνηση «κρατάμε» τα άλογα και δεν μιλάμε για κίνημα, παρά το γεγονός ότι η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια γύρω από το νερό, με τις δυναμικές κινητοποιήσεις, τις δεκάδες των συνελεύσεων συνολικά στα χωριά κυρίως, τις ακόμη περισσότερες και μαζικότερες συναντήσεις της συντονιστικής επιτροπής, τις εκδηλώσεις στα χωριά και την πόλη και τις παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, δίνει το δικαίωμα σε κάποιον τρίτο να μιλήσει για κίνημα. Κατά την άποψή μας, θα είμαστε σίγουροι για τον χαρακτηρισμό αμέσως μετά τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, όταν σφυρίξουμε κλέφτικα για τη συνεδρίαση της συντονιστικής και υπάρξει η ίδια ανταπόκριση.


Μέσα από την παραπάνω κινητικότητα οι κάτοικοι των χωριών ιδιαίτερα, πήραν την υπόθεση του νερού στα χέρια τους και έζησαν στην πράξη αυτό που αποκαλείται άμεση δημοκρατία. Ουσιαστικά κατάφεραν να ανακτήσουν ένα κομμάτι του χαμένου, λόγω Καλλικράτη, κοινοτισμού, με τις ανοικτές συνελεύσεις και την μεταξύ τους επικοινωνία και την επικοινωνία ανάμεσα στα  χωριά, μακριά από τις στημένες κομματικές και παραταξιακές διαδικασίες, που θέλουν τον κόσμο απλά ψηφοφόρο, θεατή και αμέτοχο στη λύση των καθημερινών προβλημάτων του.

Αυτό το σκηνικό που ο ίδιος ο κόσμος έστησε είναι άγνωστο αλλά και ανεπιθύμητο στους κομματικούς μηχανισμούς και τις παρατάξεις που συμμετέχουν  στις εκλογική διαδικασία, γι αυτό και κανείς από αυτούς δεν αναφέρεται στην Κίνηση πολιτών όταν ακουμπάει την υπόθεση του νερού.


Στην Ιερισσό, όταν μας δόθηκε ο λόγος, μιλήσαμε για το «αόρατο κίνημα» και τις κακές παρέες. Αόρατο ήταν το κίνημα εναντίον των εξορύξεων για όλα τα συμβατικά ΜΜΕ, για τα κόμματα και όλο το σινάφι, πολιτικό ή επενδυτικό, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τα γεγονότα των εμπρησμών των οχημάτων και των μηχανημάτων.

 

Έκτοτε, υπάρχει κάποια πληροφόρηση αλλά και αυτή με το σταγονόμετρο. Το διήμερο, ας πούμε 29-30/3, κάπου 15 καθηγητές κυρίως από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, απέδειξαν με τις εισηγήσεις τους τις καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περίγυρο. Ωστόσο δεν μεταφέρθηκε τίποτα στον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ. «Αγαπητοί συναγωνιστές» τους είπαμε, «μπήκαμε και εμείς στην κακή παρέα των κινημάτων όπως το δικό σας εδώ, και γι αυτό εισπράττουμε ακριβώς το ίδιο αντίτιμο.

 

Για τα τοπικά ΜΜΕ,  τα κόμματα και  τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι, δεν υπάρχουμε.

 

Είμαστε το αόρατο κίνημα. Ένα κίνημα που μπαίνει στη δοκιμασία της απόλυτης έκφρασης της ανάθεσης, δηλαδή της αντιπροσωπευτικότητας, μέσα από τις εκλογές, έχοντας βιώσει εδώ και τρία χρόνια την άμεσοδημοκρατική διαδικασία. Προτιμάμε τις κακές παρέες, όπως τη δική σας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Να υπερασπιστούμε τις προϋποθέσεις τις ύπαρξής μας ως περιφέρεια απέναντι σε υποψήφιους δημάρχους που μας θέλουν Ουλμ, Ζυρίχη και Μονακό! Ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα ενδώσει στην ησυχία, την ηρεμία και τον καναπέ που υπόσχονται οι εποχούμενοι σε χλεμπονιάρικα άλογα υποψήφιοι λυτρωτές»


Στην προβολή των «ΣΤΑΓΩΝΩΝ» δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπος από τους συνδυασμούς για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα σε πέντε σημεία της Ελλάδας ανάμεσά τους κι στο Βόλο, γύρω από το νερό. Αποφεύγουν την επαφή με την πραγματικότητα και τον συγχνωτισμό  με  τα κινήματα. Κακές παρέες γαρ

 

******************************


Στο Βόλο, στο Πουρί και στον Άγ.Βλάση η προβολή του ντοκιμαντέρ "ΣΤΑΓΩΝΕΣ" της Νέλλης Ψαρρού
O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Η Νέλλη Ψαρρού μαζί με τους συνεργάτες δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ "ΣΤΑΓΩΝΕΣ" όπου καταδεικνύεται ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Το ντοκιμαντέρ μετά την Χαλκιδική και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στο Βόλο την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στις 7μμ, στο αμφιθέατρο Κορδάτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Νέλλη Ψαρρού.

Οι προβολές θα συνεχιστούν την Πέμπτη 27/3, στις 7:00ΜΜ στο Πουρί, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού και την Παρασκευή 28/3 στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Βλασίου, στις 8:30μμ.



Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στον Άγιο Βλάσιο την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 7:30μμ

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στον Άγιο Βλάσιο την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 7:30μμ, επίσημος προσκεκλημένος του Τοπικού Μορφωτικού Συλλόγου, στο στέκι του οποίου μαζί με την παρέα του, τον Πασά (Σουλειμάν Χλωρινιώτη τον Μεγαλοπρεπή), τον Αγά (Dr Μαστρογιάννη), τον Χατζιαβάτη, τον Μπαρμπαγιώργο, τα κολλητήρια και τον Σιορ Διονύσιο, θα αφηγηθεί τις εμπειρίες του από το νέο του επάγγελμα, ως χλωριωτής του πόσιμου νερού.

Η Α.Π.Ο.Δράσης,  από τις Σταγιάτες Πηλίου, μεταφέρει το θέατρο του παράλογου που παίζεται  τα δύο τελευταία χρόνια με τα  νερά του Πηλίου, στο θέατρο σκιών με τίτλο "Ο Καραγκιόζης Χλωριωτής". Πρόκειται για μια ερασιτεχνική δουλειά που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα και πέρασε από τα σαράντα κύματα, τουλάχιστον, μέχρι να παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο των Σταγιατών. Όλα έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη του θεάτρου σκιών και αυτό  φάνηκε από το αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά οι κάτοικοι του Αγίου Βλασίου που ζουν έντονα τους αγώνες για την προστασία του νερού, θα έχουν την ευκαιρία, μεγάλοι και μικροί, να απολαύσουν  τη θεατρική παράσταση που οργανώνεται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης από τις Σταγιάτες.

*****************

H πρεμιέρα της υπερπαραγωγής "Ο Καραγκιόζης Χλωριωτής" από την θεατρική ομάδα σκιών της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ.
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 6:00μμ, στο Δημοτικό Σχολείο των Σταγιατών.

Δείτε την παράσταση σε video
Dim lights i

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν το περασμένο καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε με πολύ κόπο, μεράκι, σοβαρότητα και σεβασμό στην τέχνη του θεάτρου σκιών, τόσο στο σενάριο όσο και στα σκηνικά, στη μουσική και γενικά στην όλη παρουσίαση.


 

 


Κίνηση Πολιτών για το νερό:«Θέλουμε διάλογο και δεν τον έχουμε…» 18/10/2013
Την απάντησή της στη ΔΕΥΑΜΒ, αναφορικά με το ζήτημα της αφαίρεσης του χλωριωτή από την πηγή «Μάνα», έδωσε η Επιτροπή Κίνησης Πολιτών για το Νερό μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5».

Εκ μέρους της Επιτροπής, μίλησε ο κος Βαγγέλης Γαλανόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «μπαίνουμε σε περίοδο ποινικοποίησης των αγώνων».

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με την οποία ζητούσε από την ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει σε επώνυμη μήνυση και όχι σε μήνυση κατά αγνώστων, ο κος Γαλανόπουλος ανέφερε:

«Θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ποινικοποίησης των αγώνων των απλών ανθρώπων, που είναι “δολιοφθορείς”, κατά τη ΔΕΥΑΜΒ. Οι «δολιοφθορείς», είναι οι άνθρωποι που κρατούν τα χωριά ολοζώντανα, είναι αυτοί που έφτιαξαν τις δεξαμενές και τώρα κατηγορούνται ότι χτυπούν τον ίδιο τους τον εαυτό! Είναι οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανή την επαρχία, μέσα από έναν Καλλικράτη που τους ξέκοψε από τον κοινοτισμό. Αυτό είναι παραλογισμός!».

Επιπλέον, ο κος Γαλανόπουλος τόνισε, ότι η «Επιτροπή Κίνησης Πολιτών για το Νερό», προσπάθησε πολλές φορές να έρθει σε διάλογο με την τοπική αρχή, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη. Μάλιστα, κάλεσε τη δημοτική αρχή να δώσει ανοικτά πειστικές απαντήσεις. «Τα χωριά ζητούν επανειλημμένα διάλογο. Όσες φορές η δημοτική αρχή ήρθε στα χωριά για διάλογο, το έπραξε κατόπιν εορτής. Ας μας δώσει ένας μια πειστική απάντηση».


«Υπερασπιζόμαστε τα χωριά με ό,τι αυτό συνεπάγεται»
Τέλος, ο κος Γαλανόπουλος δήλωσε ότι τέτοιου είδους υποθέσεις δε λύνονται στις δικαστικές αίθουσες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, με βάση τις οποίες θα μπορούσε η επιτροπή να «τραβήξει» τη ΔΕΥΑΜΒ στα δικαστήρια, αλλά δεν το έπραξε. «Δεν το θέλουμε, δε μας εκφράζει, δεν είμαστε αντίθετοι με την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε να διαλέξουμε τον άνθρωπο με τον οποίο θα τα βάλουμε. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά μας και θα το κάνουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται», κατέληξε.

πηγή



*****************************


Η επιθετική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στους πολίτες των χωριών του Πηλίου, με την μόνιμη χλωρίωση δεξαμενών παρθένων πηγών, διαταράσσει τη δημόσια ζωή. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων του Πηλίου για το νερό, στην οποία, εκτός των άλλων, αναφέρουν ότι οι ίδιοι αφαίρεσαν το χλωριωτή από τις  δεξαμενές της  Μάνας.

Με   αφορμή  μάλιστα την  ανακοίνωση  της   ΔΕΥΑΜΒ  ότι   έχει   υποβάλει    μήνυση   κατ’αγνώστων   για    κλοπές  συστημάτων  χλωρίωσης  και   για  δολιοφθορές σε  εγκαταστάσεις  της  στις  πηγές  Ξηράκια,  η   Επιτροπή    σημειώνει   χαρακτηριστικά: «Μήνυση κατά αγνώστων λοιπόν! Και εμείς το κάναμε μέρα μεσημέρι για να είναι κατά γνωστών…».

 

Ωστόσο  τα  μέλη  της  Επιτροπής   δεν  αποδέχονται   τις  δολιοφθορές,   κάνοντας   λόγο    «για  γαρνίρισμα στην καθυστερημένη απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έλαμψε δια της απουσίας της στο κάλεσμα των πολιτών».

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών του Πηλίου για το νερό σημειώνει στην μακροσκελή ανακοίνωσή της, εκτός των άλλων, τα εξής:

«Παρά την υποτιθέμενη αποδοχή του Κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και την παραδοχή της ανάγκης για την συλλογή υπογραφών, εντούτοις οι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ  φανερώνουν βήματα προς την ιδιωτικοποίηση όπως αυτά έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

 

Η χλωρίωση του νερού των πηγών ισούται με την  απαξίωσή τους και την απομάκρυνση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το νερό τους, οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν φίλτρα, είτε αγοράζουν εμφιαλωμένα - όσοι βέβαια είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο κόστος.

 

Η δημιουργία αγωγού για συγκέντρωση των πηγαίων νερών, η πρόθεση δημιουργίας κλειστών δικτύων άρδευσης, και η επιβολή άλλου συστήματος ελέγχου της άρδευσης,  από αυτό που αιώνες έχουν τα χωριά ώστε να ποτίζονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις… αυτά συνδυασμένα με την άρνηση από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ να συζητήσει το θέμα με τους πολίτες, δημιουργούν την έντονη ανησυχία ότι ο σκοπός της πολιτικής αυτής είναι άλλος από το συμφέρον των δημοτών.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την χλωρίωση του νερού στην πηγή «Μάνα»  της Πορταριάς του Πηλίου άνοιξε στην περιοχή κατάστημα που εμπορεύεται φίλτρα νερού!

 

Ειδικά για το γεγονός αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι απαρτίζουν την Κίνηση Πολιτών για το Νερό, κάλεσαν στην πηγή «Μάνα» σε Λαϊκή Συνέλευση την Κυριακή 8/9/13. Στην εκδήλωση κλήθηκαν με σχετική επιστολή από την Κίνηση Πολιτών Πορταριάς για το νερό, οι τοπικοί εκπρόσωποι του χωριού, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος και Κοινοτάρχης Πορταριάς κ. Β.Κοντορίζος.

 

Από όλους αυτούς παρέστη μόνον ο κ. Γ.Σιώκος. Παρούσα ήταν και η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη. Οι πολίτες αναφέρθηκαν στην υπόθεση του χλωρίου και στη θέση τους, όπως αυτή προέκυψε μετά από πολλές συνελεύσεις στα χωριά, συνεδριάσεις της Συντονιστικής και εκδηλώσεις στο Βόλο και τελικά με τη σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων η συσκευή του χλωριωτή απομακρύνθηκε από τη δεξαμενή.

 

Ακολούθως την Τετάρτη 11/9/ 2013 δεκάδες κάτοικοι των χωριών της δημοτικής ενότητας Πορταριάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της  Κίνησης Πολιτών Πορταριάς για το νερό, για καθάρισμα του χώρου της πηγής Μάνας και την Κυριακή 15/9/13, γιορτάστηκε η «Ημέρα της Μάνας»!

 

«Μετά από μια βδομάδα συσκότισης τα τοπικά ΜΜΕ... μίλησαν. Και τι είπαν; ΔΕΥΑΜΒ: Μηνύσεις για δολιοφθορές και κλοπή καλωδίων σε εγκαταστάσεις της (13/09/2013). Η Κίνηση πολιτών ενημέρωσε τους πολίτες ως εξής: Μήνυση κατά αγνώστων λοιπόν! Και εμείς το κάναμε μέρα μεσημέρι για να είναι κατά γνωστών».

 

Φυσικά ο συσχετισμός κλοπής καλωδίων και δολιοφθορών σε άλλες περιοχές αποτελεί ένα γαρνίρισμα στην καθυστερημένη απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έλαμψε δια της απουσίας της στο κάλεσμα των πολιτών, για άλλη μια φορά. Σημειωτέον  ότι οι πολίτες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να επιτύχουν μια ουσιαστική συζήτηση…

 

Η δικαιολογία της χρήσης του χλωρίου ως μέσο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας καταρρίπτεται από τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών αφού η χρόνια - προληπτική του χρήση δημιουργεί περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα (καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ.) και μάλιστα για να αντιμετωπίσει προβλήματα που υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν, τα οποία όμως με σωστή μέριμνα και τακτικούς ελέγχους μπορούν να αποφευχθούν! Αν υποθέσουμε ότι η χρήση του χλωρίου σε δεξαμενές είναι ανεκτή κατά περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η μόνιμη χλωρίωση» , σημειώνεται  εκτός  των  άλλων   στην ανακοίνωση  της   Συντονιστικής  Επιτροπής.

πηγή


 

***********************************

 

Συγκέντρωση για το νερό στην πηγή της Μάνας Πορταριάς Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου μεσημέρι στις 12-δες video

Με μεγάλη συμμετοχή από κατοίκους της Πορταριάς, των άλλων χωριών του Πηλίου και το Βόλο, έγινε η διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πηγη της Μάνας για την εγκατάσταση μόνιμου χλωριωτή στην κεντρική δεξαμενή. Η τοπική Κίνηση για το νερό έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Μάνας, η οποία σε βάθος χρόνου φτάνει το 200μχ .
Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου αναφέρθηκε στην υπόθεση του χλωρίου, ανέλυσε την θέση της όπως αυτή προέκυψε μετά από πολλές συνελεύσεις , συνεδριάσεις της Συντονιστικής και εκδηλώσεις στο Βόλο και τελικά με τη σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων η συσκευή του χλωριωτή απομακρύνθηκε από τη δεξαμενή.
Στην εκδήλωση κλήθηκαν με σχετική επιστολή από την Κίνηση Πολιτών Πορταριάς για το νερό, οι τοπικοί εκπρόσωποι του χωριού, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος και Κοινοτάρχης Πορταριάς κ.Κοντορίζος Βασίλης . Από όλους αυτούς παρέστη μόνον ο κ.Γιώργος Σιώκος.
Η τοπική Κίνηση καλεί την Τετάρτη 11/9 και ώρα 17:00, τους κατοίκους της Πορταριάς και όσους άλλους επιθυμούν, για έναν γενικό καθαρισμό το χώρου της πηγής της Μάνας.
Dim lights





***********************

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ(ΠΟΡΤΑΡΙΑ)

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 8/9, ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ


Την Κυριακή 8/9, στις 12:00 το μεσημέρι, η Κίνηση Πολιτών Πορταριάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου “για το νερό”, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους κατοίκους των χωριών του Πηλίου και του Βόλου, στις πηγές της Μάνας, με αφορμή κυρίως τη χλωρίωση του πόσιμου νερού η οποία έγινε μέσα στο καλοκαίρι, παραμονές 15αύγουστου, χωρίς καμιά προειδοποίηση.

Το μείζον πρόβλημα με την ΔΕΥΑΜΒ, όχι μόνο στην Πορταριά αλλά και στα άλλα χωριά και την πόλη, είναι ο αυταρχικός τρόπος που λειτουργεί , κυριολεκτικά ερήμην των τοπικών κοινωνιών

Η πηγή της Μάνας είναι από τις πιο σημαντικές του Πηλίου και από αυτήν υδρεύονται εκτός από την Πορταριά, το Κατηχώρι, η Άλλη Μεριά, ο Ιωλκός και κυρίως ο Βόλος..Πριν από ένα χρόνο κάτοικοι του χωριού, παραβίασαν το αντλιοστάσιο και απομάκρυναν τον χλωριωτή, τον οποίο και πάλι χωρίς προειδοποίηση είχε εγκαταστήσει η ΔΕΥΑΜΒ.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού έχουν υπογράψει ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μόνιμη χλωρίωση και ότι η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου “για το νερό” σε ανακοίνωσή της το καλοκαίρι του 2012, ανέφερε ότι η εγκατάσταση μόνιμων χλωριωτών στα χωριά αποτελεί κόκκινο πανί και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτοί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στη συγκέντρωση καλούνται με σχετική επιστολή, οι τοπικοί σύμβουλοι και ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας, να ενημερώσουν υπεύθυνα από την πλευρά τους για τη χλωρίωση της πηγής και τα υπόλοιπα θέματα του νερού. Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα αποφασιστούν επί τόπου οι επόμενες κινήσεις.

************************************



στο Δημαρχείο Βόλου Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 5μμ

 

http://watervolo.blogspot.gr/

 

***************

 


 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


Βόλος     8/6/2013

Κύριε Πρόεδρε

ευχαριστούμε για την ενημέρωση για την πρόθεση του κ.Δήμαρχου να φέρει το θέμα της διαχείρισης των νερών σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο.
Ελπίζουμε  ότι αυτή την φορά  ο κ. Δήμαρχος θα τηρήσει την υπόσχεσή του και σας υπενθυμίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/2/2012 η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών θα συμμετέχουμε εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις μας,  την οποία θεωρούμε απαραίτητη για να αποκατασταθεί ο πραγματικά δημοτικός χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ.
Ωστόσο θα βρισκόμαστε  την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου, όπως έχουμε ανακοινώσει,  στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσουμε να συζητηθούν και να  ικανοποιηθούν άμεσα τρία από τα αιτήματά μας, για τα οποία θεωρούμε ότι συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί και πολιτικοί  λόγοι, και τα οποία είναι:
το θέμα της ιδιωτικοποίησης εναντίον της οποίας έχουν άλλωστε ταχθεί  όλες οι παρατάξεις και φυσικά και ο κ. Δήμαρχος.
Άρση των προστίμων και των απειλών για διακοπή  παροχής νερού  από την ΔΕΥΑΜΒ που θα ανακουφίσει πολύ κόσμο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τους λογαριασμούς λόγω της οικονομικής κρίσης και
Διακοπή της διαδικασίας καταγραφής των αρδευομένων εκτάσεων από την ΔΕΥΑΜΒ  χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο.
Η συζήτηση αυτών των τριών θεμάτων στην συνεδρίαση της Δευτέρας  θα είναι μια θετική ένδειξη για αλλαγή του κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης  ανάμεσα στην Κίνηση Πολιτών και την Δημοτική αρχή,  ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προανήγγειλε οκ. Δήμαρχος για τον ερχόμενο Ιούλιο,  στο οποίο θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα μας  τα οποία περιλαμβάνονται στον επίλογο της εισήγησής μας .


Με εκτίμηση

Συντονιστική Επιτροπή Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

**********************

 

 


 

 

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ 17:00

Με χτεσινή επιστολή του προς την Συντονιστική Επιτροπή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Απ. Φοινικόπουλος κοινοποίησε ένα σχέδιο κινήσεων του κ. Δήμαρχου με τελικό στόχο την πραγματοποίηση ενός Δημοτικού Συμβουλίου περί τα τέλη του ερχόμενου Ιούλιου.

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί θετική την εξέλιξη αυτή, παρότι δεν κατανοεί την νέα αναβολή στη συζήτηση. Σημειώνεται ότι εφόσον αυτή τη φορά ο κ. Δήμαρχος υλοποιήσει αυτά που δηλώνει ,θα έχουν συμπληρωθεί 17 ολόκληροι μήνες για να γίνει μια συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις πάνω σε τόσο σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά θέματα σχετικά με το νερό.

Εφόσον λοιπόν γίνει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουλίου, η Συντονιστική Επιτροπή θα είναι εκεί και θα επιδιώξει από την πλευρά της ένα εποικοδομητικό διάλογο που θα καταλήξει σε αποφάσεις κοινωνικά και πολιτικά δίκαιες για τους πολίτες του Δήμου.

Ωστόσο την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου και ώρα 17:00 θα είμαστε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσουμε να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις σε τρία θέματα που απασχολούν και ανησυχούν τους πολίτες του Δήμου και στα οποία δεν χρειάζονται διαβουλεύσεις και σπατάλη χρόνου. Είναι:

  1. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Αυτή την εποχή σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας τακτοποιούνται νομικά και θεσμικά ζητήματα που θα ανοίξουν το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση. Πριν, λοιπόν, βρεθούμε μπροστά σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον της ιδιωτικοποίησης που θα προστεθεί στην φαρέτρα των επιχειρημάτων όλων των κινημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλωστε όλες οι παρατάξεις έχουν εκδηλώσει την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση.

  2. Άρση της πολιτικής των προστίμων σε όσους από τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς - Μακρινίτσας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν με την αποχέτευση. Άρση επίσης του μέτρου της διακοπής της παροχής νερού σε όσους κατοίκους της πόλης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό στην ΔΕΥΑΜΒ. Θα πρόκειται για μια απόφαση συμβατή με την πολιτική της αλληλεγγύης που έχει εξαγγείλει ο Δήμος.

  3. Διακοπή της διαδικασίας της καταγραφής των αρδευομένων εκτάσεων από την ΔΕΥΑΜΒ μέχρι να αποκατασταθεί ο διάλογος με τη επιχείρηση πάνω στο ζήτημα της άρδευσης που ουδέποτε έγινε. Οι κάτοικοι στα χωριά είναι λογικό να απαιτούν ενημέρωση για τα σχέδια και την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ σε βάθος χρόνου ώστε να είναι σίγουροι για την αναγκαιότητα της παροχής αυτών των πληροφοριών.

Πρόκειται, δηλαδή, για αποφάσεις καθαρά πολιτικές σε ζητήματα που επείγουν και που ήδη έχουν δημιουργήσει ένα οξυμένο κλίμα στην πόλη και τα χωριά. Επίσης θεωρούμε ότι η συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ήρεμων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνηση Πολιτών και την Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΜΒ, ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιουλίου στο οποίο θα θέσουμε σε συζήτηση και τα υπόλοιπα θέματα που θίγουμε στην εισήγηση που έχουμε καταθέσει.

Στο άμεσο μέλλον θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με το νέο Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δ. Οικονομίδη για να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν και κυρίως την πρότασή μας για την κατασκευή δικτύου δημόσιων βρυσών στην πόλη, από τεχνική άποψη φυσικά.

Συντονιστική Επιτροπή Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

**********************

 


 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Βόλος 7 Ιουνίου 2013


ΠΡΟΣ: Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό.
ΘΕΜΑ: Απάντηση σχετικά με την από 6 Ιουνίου 2013 εισήγηση της Κίνησής σας για τη διαχείριση των νερών, η οποία διαβιβάστηκε προς τον Δήμαρχο Βόλου.



Μετά από ενημέρωση του  κ. Δημάρχου σχετικά με το παραπάνω θέμα και ειδικότερα για την επικείμενη συζήτησή του σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Βόλου αποφάσισε ήδη να συγκαλέσει τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2013 σε ειδική συνεδρίαση, κατά την οποία θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρουσίαση και συζήτηση  με τους φορείς της πόλης για όλα τα θέματα διαχείρισης του νερού, ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, ως δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Αμέσως μετά, το συγκεκριμένο θέμα θα έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σε συνεδρίαση που θα συγκληθεί μέσα στον ίδιο μήνα (Ιούλιο 2013) για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης κατά τον κείμενο κανονισμό με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, η οποία θα έχει λάβει υπόψη και τα πορίσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

Για την ακριβή ημέρα και ώρα της παραπάνω συνεδρίασης θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως με έγγραφό μας προς στη διεύθυνσή σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο  ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ), προκειμένω κατά το αίτημά σας να παραστείτε και να διατυπώσετε τις απόψεις σας επί του θέματος, όπως άλλωστε σας είχε ανακοινωθεί και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, και για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν είναι δυνατό να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα της διαχείρισης των νερών κατά την προγραμματισμένη για ημέρα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 και ώρα 17:00 και με αύξοντα αριθμό 14 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Σας ενημερώνουμε, πάντως, ότι το κείμενο της από 6 Ιουνίου 2013 εισήγησή σας θα κατατεθεί στα πρακτικά και θα διαβιβαστεί εγκαίρως σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, για να είναι σε γνώση τους κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος της διαχείρισης των νερών στη συνεδρίαση του Σώματος εντός του Ιουλίου 2013.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Απόστολος Φοινικόπουλος

*********************

 

*************************

Την  Δευτέρα 20/5, στις 2:30μμ θα γίνει δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα αναγνωσθεί το αίτημά μας για σύγκληση δημ συμβ με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των νερών και θα αποφασιστεί από το ΔΣ αν και πότε θα γίνει.
Θυμίζουμε ότι  η Συντ Επιτρ είδε τελικά τον δήμαρχο την Τετάρτη 8/5 και μίλησε μαζί του, χωρίς όμως αποτέλεσμα μια και επέμεινε να γίνει το ΔΣ που ζητάμε στο απώτερο και άγνωστο μέλλον, αφού πρώτα υποτίθεται ότι έβαζε μια τάξη στην ΔΕΥΑΜΒ.
Από την πλευρά μας, διαφωνήσαμε και του τονίσαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει αυτό το ΔΣ μέσα σε ένα μήνα.
Ωστόσο αποφασίσαμε να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια, αυτή τη φορά  στο πλαίσιο του Δημ Συμβουλίου που γίνεται αυτή την Δευτέρα.
Καταθέσαμε λοιπόν μια εισήγηση στον πρόεδρο του ΔΣ που θα διαβαστεί πριν από την ημερησία διάταξη και θα προκληθεί συζήτηση για να αποφασίσει το σώμα για το αν και το πότε.
Επειδή τα πράγματα φτάσανε σε ένα οριακό σημείο και το επόμενο βήμα θα είναι αποφασιστικό για το τοπικό κίνημα για το νερό πρέπει να είμαστε παρόντες για να δώσουμε και τις απαντήσεις μας εφόσον μας ζητηθούν από τους δημ συμβούλους.

ΔΕΝ πρόκειται για γενικό προσκλητήριο στους κατοίκους της πόλης και του χωριού αλλά είναι απαραίτητο να είμαστε εκεί ένας ικανός αριθμός ανθρώπων από την Κίνηση, όσοι περισσότεροι μπορούμε, ώστε να εκπέμψουμε και το κατάλληλο μήνυμα στο δημ συμβούλιο και τον δήμαρχο.

*************************

http://antipetroula.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7883.html

 

 


*******************

 

Εκδήλωση με θέμα: « Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της Υδρευσης και της Άρδευσης»
Μια πρωτοβουλία Κατοίκων της Μακρινίτσας για το νερό, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 8:00μμ στο εστιατόριο "ΓΑΛΗΝΗ"

Συζήτηση για ζητήματα που σχετίζονται με:

Την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ στην άρδευση και στην ύδρευση.
Την απαράδεκτη πολιτική των προστίμων της ΔΕΥΑΜΒ σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο της αποχέτευσης

 

Με πρωτοβουλία Κατοίκων της Μακρινίτσας για το νερό, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 8:00μμ στο εστιατόριο «ΓΑΛΗΝΗ" θα γίνει εκδήλωση με θέμα: « Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της Υδρευσης και της Άρδευσης»

Στην εκδήλωση θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Το νερό φέρνει χρήμα» στο οποίο προβάλλεται ο τρόπος διείσδυσης των πολυεθνικών εταιρειών στην «αγορά» του νερού με χρηματισμό πολιτικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, η οδυνηρή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν και η εγκατάλειψη στην «τύχη» τους των δικτύων ύδρευσης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ όπως και ζητήματα σχετικά με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση.

 

Πρωτοβουλία Κατοίκων Μακρινίτσας για το νερό

 

 

 


 

Αντιδρούν οι κάτοικοι των χωριών του Πηλίου.

H Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του Πηλίου οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το πόσιμο νερό την Δευτέρα 3/12 και ώρα 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Γράφαμε προ μηνών:
"Η συζήτηση για τη μόνιμη χλωρίωση έχει εξαντληθεί. Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή από την ΔΕΥΑΜΒ θα αντιμετωπιστεί με δυναμικούς τρόπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται".
Έ, απ' ό, τι πληροφορούμαστε, αντιμετωπίζεται...
Σιγή ιχθύος από την ΔΕΥΑΜΒ. Επιχειρείται ν' αποσιωπηθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων του Πηλίου;


H Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του Πηλίου οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το πόσιμο νερό την Δευτέρα 3/12 και ώρα 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Μετά από πάνω από ένα χρόνο συνελεύσεων στα χωριά, συνεδριάσεων της ΣΕ και κινητοποιήσεων εκφράστηκε η επιθυμία των κατοίκων να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους με τους κατοίκους της πόλης με τους οποίους άλλωστε μέσω Καλλικράτη είναι πλέον συνδημότες.
Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που αφορούν την επάρκεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού τόσο πάνω στα χωριά όσο και κάτω στην πόλη είναι κοινά μια και η διαχειριστική αρχή δηλαδή η ΔΕΥΑΜΒ και η Δημοτική Αρχή που την διοικεί είναι ενιαία.
Εδώ και αρκετά χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί αντικείμενο κριτικής των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για την πολιτική της στην διαχείριση του πόσιμου νερού. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας παράπονα για την ποιότητα του νερού, για την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική ακόμη και για την επικοινωνιακή πολιτική της. Είναι τελικά εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην επιχείρηση και τους κατοίκους-πελάτες της.
Αφερέγγυα είναι η ΔΕΥΑΜΒ και για τους Πηλιορείτες μετά από το μαγάρισμα του νερού που πίνουν με χλώριο και την επιθετική πολιτική που ακολουθεί αγνοώντας την ιστορία, την τοπική οικονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Οργή και αγανάκτηση είναι ότι έχουμε εισπράξει από τη δίχρονη επαφή μας με αυτή την επιχείρηση.
Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την επιθετική πολιτική αναζητήσαμε πληροφορίες, αποκτήσαμε γνώσεις και διαμορφώσαμε μια κατά την γνώμη μας ολοκληρωμένη άποψη για τα θέματα που απασχολούν τα χωριά και την πόλη τα οποία εκ των πραγμάτων είναι κοινά.
Αυτά ακριβώς θα θέλαμε να εκθέσουμε ολοκληρωμένα σε μια εποικοδομητική συζήτηση με όσους κατοίκους της πόλης ενδιαφέρονται. Στη συζήτηση θα παρουσιαστεί και η πρότασή μας για την ικανοποίηση του δικαιώματος των Βολιωτών να πίνουν νερό ακόμη και κατευθείαν από τις πηγές του βουνού.
Υπάρχει ακόμη ένας , ο σπουδαιότερος, λόγος για την επικοινωνία αυτή.
Είναι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της οποίας τα δεινά θα υποστούμε όλοι με δεδομένη τη διάθεση του ΔΝΤ και των «κυβερνώντων» να ξεπουλήσουν όλους τους φυσικούς πόρους σε επενδυτές εγχώριους και ξένους, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα γίνονται στις υπό κατοχή χώρες, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους .
Καλούμε λοιπόν τους κατοίκους του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και της γύρω περιοχής να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και να αρχίσουμε να οργανώνουμε την αντίστασή μας απέναντι στην πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ που μοναδικό στόχο έχει να ιδιωτικοποιήσει και να ξεπουλήσει το λόγω αφθονίας και καθαρότητας πολυτιμότερο αγαθό του τόπου μας: ΤΟ ΝΕΡΟ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

28/11/2012

*************************

 

 

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης για το νερό των κατοίκων των χωριών του Πηλίου στον Άγ. Βλάσση την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, έγινε με συμμετοχή δεκάδων κατοίκων από το χωριό και παρουσία εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών Ζαγοράς.

Στην ενημέρωση που έγινε από τα χωριά διαπιστώσαμε την παντελή απουσία της ΔΕΥΑΜΒ σε θέματα συντήρησης των δικτύων πόσιμου νερού και τη μεγάλη, αντίθετα, κινητικότητα εκ νέου στο θέμα της μόνιμης χλωρίωσης με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, δηλαδή με αυταρχικότητα και παραγκωνισμό των τοπικών κοινωνιών.

Η επιθετική αυτή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ δημιούργησε πάλι ένα κλίμα αγανάκτησης και οργής στα χωριά μας και αποφασίσαμε ομόφωνα να στείλουμε μ’ αυτή την ανακοίνωση, ένα μήνυμα – τελεσίγραφο στην δημοτική αρχή: Η συζήτηση για τη μόνιμη χλωρίωση έχει εξαντληθεί. Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή από την ΔΕΥΑΜΒ θα αντιμετωπιστεί με δυναμικούς τρόπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα όποια κοινωνικά προβλήματα δημιουργηθούν στο εξής από την αντίσταση των κατοίκων στην υποβάθμιση του πόσιμου νερού και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση τους, θα χρεωθούν μια για πάντα στους ανθρώπους που χαράσσουν την πολιτική της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Όλα πλέον τα χωριά χρηματοδοτούμε τις αναλύσεις δειγμάτων αντιμετωπίζοντας με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα την υπόθεση και είμαστε ενήμεροι για την άριστη ποιότητα των νερών μας.

 

Οργή μας προκάλεσε το γεγονός της παραποίησης των αποφάσεων που συμφωνήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις εκατοντάδες των κατοίκων των χωριών. Αποχωρήσαμε όλοι από το Δημαρχείο έχοντας αποδεχτεί τις δύο παρακάτω προτάσεις:

Α. Να ξεκινήσει η ΔΕΥΑΜΒ τις συναντήσεις σε κάθε χωριό ξεχωριστά με το τοπικό συμβούλιο ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ για να συζητηθούν τα τοπικά προβλήματα και να προταθούν από κοινού αποδεκτές λύσεις και

Β. Να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων πάντως όχι αργότερα από (2) βδομάδες με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πηλίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρμοδίων παραγόντων και κατοίκων της περιοχής.

Ιδού η απόφαση όπως γράφτηκε στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου με αριθμό 170/2012:

Συμφωνεί [το ΔΣ] να ξεκινήσουν από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και για διάστημα 15-20 ημερών, συναντήσεις και διαβούλευση της ΔΕΥΑΜΒ με το κάθε τοπικό συμβούλιο των Περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση κάθε χωριού ξεχωριστά και να αποφασιστεί τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού και η δημόσια υγεία.

Αποφασίζει να τεθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα κληθούν και εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους. Και αναθέτει τις περαιτέρω ενέργειες στο Δήμαρχο.

Πρόκειται για 100% παραποίηση, όση περίπου και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών όχι μόνο των χωριών αλλά και της πόλης απέναντι στην ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή.

 

Οργή μας προκάλεσαν επίσης στη συνεδρίαση στον Άγιο Βλάσση και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες προφανώς συνυπογράφουν τα πρακτικά των ΔΣ και πέραν αυτού γνωρίζουν και τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΜΒ όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, που δεν ταυτίζονται με όσα συναποφασίστηκαν στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κάτοικοι των χωριών, ως εκ τούτου, ζητάμε την έγγραφη δέσμευση των παρατάξεων για όσα υποστήριξαν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά με την ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, τονίστηκε η εμμονή της ΔΕΥΑΜΒ για υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος από το Πήλιο σε αντίθεση με το Υπουργείου Περιβάλλοντος που δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική λόγω των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων του βουνού.

 

Συζητήσαμε, επίσης, την περίπτωση επέκτασης της κίνησης για το νερό και στα υπόλοιπα χωριά, να αποκτήσει, δηλαδή, Πανπηλιορείτικο χαρακτήρα, με δεδομένη την ενιαία πολιτική που επιχειρείται από όλους τους Δήμους του Πηλίου, κάτι που διαπιστώθηκε από την ενημέρωση τόσο από την Κίνηση Πολιτών της Ζαγοράς όσο και από κάτοικους του Νότιου Πηλίου

 

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου που ποτέ δεν έγινε, ενώ αποφασίσαμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συζήτησης στο Δημαρχείο όπου θα κληθούν οι πολίτες και συλλογικοί – κοινωνικοί φορείς του αστικού κέντρου σε μια σφαιρική συζήτηση για το πόσιμο νερό με βάση την αρχή ότι το πόσιμο νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι ανήκει σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον.

 

Η επόμενη ανοιχτή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πορταριάς, στις 7.00μμ.

 

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

 


 

***************
Οι πληροφορίες για ξεπούλημα των πηγών δίνουν και παίρνουν.
...τονίζουμε στους πολιτικούς της ΔΕΥΑΜΒ - και καλά θα κάνουν να το χωνέψουν - ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα οργής και γνωρίζουμε πολύ καλά τα πολιτικάντικα τερτίπια, αυτά άλλωστε οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή που ζούμε.
Να ξεχάσουν τις ΔΕΥΑ κυβέρνηση και Τροϊκατζήδες, θα μας βρουν απέναντι.
...οι καρχαρίες του Κεφαλαίου μεθοδεύουν να πάρουν όλα τα διαθέσιμα νερά υπό τον έλεγχό τους, αφού τα πάρουν πρώτα οι "Δήμοι" που μετά θα μας λένε πως αφού δεν... βγαίνουν οικονομικά, να τα βγάλουν στο σφυρί. Απλό...
***********************

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 24-2-2012, με αφορμή τις άστοχες ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ να χλωριώσει χωρίς λόγο τα καθαρά νερά του Πηλίου (χωρίς καμιά ενημέρωση των κατοίκων) και την μετέπειτα αλαζονική της συμπεριφορά, εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών του ορεινού όγκου του Δήμου Βόλου κατέκλυσαν το Δημαρχείο και απαίτησαν δυναμικά να αποσυρθούν οι χλωριωτές και να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος για τη διαχείριση των νερών σε ειδική και ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, όπου ο Δήμος να ενημερώσει για τις προθέσεις του, κυρίως όμως ν’ ακουστούν και να εισακουστούν οι απόψεις των κατοίκων των χωριών και του αστικού κέντρου.

Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν να γίνει δεκτό το αίτημα αυτό και να υπερψηφιστεί από όλες τις πολιτικές παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου. Την πρόταση μάλιστα διατύπωσε ο ίδιος ο δήμαρχος προτείνοντας:

Κλιμάκιο της ΔΕΥΑΜΒ – Δήμου να επισκεφτεί όλα τα ορεινά χωριά και να συζητήσει με τους κατοίκους το ζήτημα των νερών και εντός δεκαπέντε ημερών να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με την άμεση συμμετοχή και των κατοίκων των χωριών.

Σήμερα, επτά μήνες μετά από κείνη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών – κι ενώ η ΔΕΥΑΜΒ συνεχίζει να χλωριώνει το νερό της Πορταριάς –, όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτά είναι η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ για μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρία και το ξεπούλημα των νερών σε ιδιώτες.

Παρακολουθούμε επίσης ότι στις μέρες μας πραγματοποιείται «δημόσια διαβούλευση» με σκοπό την εφαρμογή σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των υδάτινων πόρων και την ορθή διαχείρισή τους μεταξύ κάποιων φορέων, σε στενό κύκλο και απουσία των κατοίκων, όπου προτείνονται διάφορα μέτρα και έργα και παρεμβάσεις στα νερά του Πηλίου και το φυσικό περιβάλλον.

Ακούστηκε επίσης από τη διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ ότι τα νερά του Πηλίου αποτελούν μονόδρομο για την υδροδότηση του Βόλου. Όσοι διατυπώνουν την ίδια άποψη αγνοούν ουσιαστικά ότι στην πόλη μας εκτός απ’ τους δημοτικούς και περιφερειακούς «άρχοντες» κατοικούν και οι Πολίτες, που έχουν άποψη και λόγο.

  • Επειδή στην περιοχή μας έχουμε δει να χάνονται ή να μολύνονται πηγές από ανθρώπινες δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν και «αρμόδιοι»

  • Επειδή είδαμε και αποτρέψαμε προσπάθειες ιδιωτικοποίησης νερών με πρωταγωνιστές δημοτικούς «άρχοντες» πρόσφατα στην περιοχή μας

  • Επειδή ακούσαμε απ’ τον εκπρόσωπο των βιομηχάνων ότι η καθαριότητα του Δήμου και τα νερά πρέπει να περιέλθουν σε ιδιώτες

  • Επειδή «γευτήκαμε» πρόσφατα τις άστοχες ενέργειες του αρμόδιου φορέα του Δήμου μας

  • Επειδή γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα νερά σ’ όλες τις ηπείρους, όπου ξεπουλήθηκαν από κυβερνήτες και δημάρχους πηγές, ποτάμια, λίμνες κι αυτό ακόμη το νερό της βροχής σε ιδιωτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ακριβοπληρώνουν το πόσιμο νερό και να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τη γη τους

  • Επειδή εδώ και πολλά χρόνια το πεντακάθαρο νερό του Πηλίου τροφοδοτεί και το αστικό κέντρο, άσχετα αν οι μεγάλες αυτές ποσότητες νερού δεν φτάνουν αυτούσιες και καθαρές στους Βολιώτες κατοίκους του αλλά αναμιγνύονται με τα νερά των γεωτρήσεων και με χλώριο, το αποτέλεσμα είναι να πίνουν οι Βολιώτες συμπολίτες μας εμφιαλωμένο νερό που μεταφέρεται από άλλες περιοχές της Ελλάδας και να χάνει η τοπική αγορά περίπου 30 εκατομμύρια κάθε χρόνο

  • Επειδή, τέλος, το νερό είναι πρώτα απ’ όλα φυσικό αγαθό, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ αλλά σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς

Θέλουμε η διαχείρισή του να γίνεται φανερά, με ανοιχτές διαδικασίες και με σεβασμό στη Φύση και τους συνανθρώπους μας.

Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της απόφασης της 24-2-2012 κι όχι αυτής που επιμελώς διαφοροποιήθηκε και γράφηκε στα πρακτικά του Δ.Σ., ώστε πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι να συναποφασίσουμε δημοκρατικά και αυτοδιοικητικά για τη διαχείριση των νερών της περιοχής μας και την προστασία τους από κάθε λογής βουλιμία αρπακτικών – ιδιωτών.

 

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

 

*********************

 


 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Διαβάσαμε την είδηση στον τοπικό τύπο, ότι θα αρχίσει από αύριο Δευτέρα 5 Μαρτίου η συζήτηση ανάμεσα στην ΔΕΥΑΜΒ και το κάθε χωριό ξεχωριστά για το ζήτημα του νερού, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Η διαδικασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ξεκινήσει με τα Κάτω Λεχώνια, των οποίων οι τοπικοί εκπρόσωποι κλήθηκαν ήδη στα γραφεία της επιχείρησης.
Επειδή και μνήμη και λογική διαθέτουμε υπενθυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε και έγινε δεκτό - έστω και με επιφυλάξεις - από τους παρευρισκόμενους κατοίκους, να πάνε στα χωριά αρμόδιοι της ΔΕΥΑΜΒ και να συζητήσουν με τους τοπικούς εκπρόσωπους παρουσία και των κατοίκων το θέμα του νερού.
Ωστόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι της επιχείρησης διάλεξαν τον δρόμο της υπεκφυγής και της εν απουσία του κόσμου λειτουργίας.
Φαίνεται πως οι συμμετοχικές διαδικασίες δεν αρέσουν στον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιδήμαρχο και επιλέγουν να συζητήσουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ μόνον με τους τοπικούς εκπρόσωπους και όχι με τον κόσμο.
Διαφωνούμε με τον τρόπο που υλοποιείται η συγκεκριμένη απόφαση και δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την διαδικασία. Οι κάτοικοι όλων των χωριών απαιτούν να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή ανοικτό διάλογο και αποφασιστικό ρόλο των κατοίκων στις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στο μέλλον για το νερό. Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε.
Τονίσαμε μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου ότι θέλουμε την συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, εφόσον σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Με την ενέργεια αυτή αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση έχει επιλέξει την ένταση και την όξυνση. Τώρα τονίζουμε στους υπεύθυνους πολιτικούς που διαχειρίζονται την ΔΕΥΑΜΒ - και καλά θα κάνουν να το χωνέψουν - ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα οργής ακόμη και ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα πολιτικάντικα τερτίπια, που αυτά άλλωστε οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή που ζούμε.
Έχουν γνώση οι φύλακες…


Ζητούμε από τους τοπικούς συμβούλους να απαιτήσουν την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου της 24-2-2012 και να καλέσουν τη ΔΕΥΑΜΒ στα χωριά μας για την επίλυση των προβλημάτων.

 

**********************************

Το νερό πηγή ζωής και στοιχείο ευζωίας του ανθρώπου: Νερό, τροφή, αέρας, ψυχικός κόσμος & άσκηση.

Έχουμε αγώνα μπροστά μας. Για κάθε ζήτημα ξεχωριστά αλλά πάντα σε σχέση με το σύνολο της υπόθεσης.
Τώρα αντιμετωπίζουμε την χλωρίωση. Αμέσως μετά, σειρά έχει η διαχείριση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010



Κ. Τζανακούλης: Να ξεχάσουν τις ΔΕΥΑ - Μ. Ταμήλος: Δεν είναι ιδιοκτησία του κράτους για να το πουλήσει

Τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση – φυσικά με τις ευλογίες (αν όχι τις εντολές) της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.


Το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχεδιάζει να κεφαλαιοποιήσει τους υδάτινους πόρους (φράγματα, γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, ΔΕΥΑ) και να τους εντάξει σε μια εταιρία υπό την επωνυμία «Ελληνικά Ύδατα», στην οποία θα επιδιωχθεί να ενταχθούν και ιδιώτες επενδυτές (ως το 49% των μετοχών). Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ θα το διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο αν και σε εποχή τρόικας ουδείς μπορεί να αποκλείσει και τη μελλοντική (άμεση ή κεκαλυμμένη) πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Το θέμα προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί κατά κόρον και στην επικείμενη προεκλογική περίοδο αφού η – έστω και μερική - ιδιωτικοποίηση του νερού είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια καθώς και δραστικές παρεμβάσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αλλά και στους αρδευτικούς οργανισμούς.


ΣΧΕΔΙΟ
Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, δήμαρχος Τρικάλων κ. Μιχάλης Ταμήλος το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχει σε γενικές γραμμές ως εξής: Θα κεφαλαιοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν σχέση με το νερό (φράγματα, γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, ΔΕΥΑ, μαζί με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το τελικό ποσό θα αποτελέσει το μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικά Ύδατα», ένα ποσοστό του οποίου (μέχρι 49% σε πρώτη φάση) θα πωληθεί σε ιδιώτες.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι η εταιρία να αναλάβει τη διαχείριση των έργων και των υδάτινων πόρων σε επίπεδο χοντρικής. Δηλαδή, για παράδειγμα η ΔΕΥΑ Λάρισας θα πληρώνει στην εταιρία για να αγοράζει νερό όπως θα κάνει κι ένας αρδευτικός φορέας.
Ο κ. Μιχ. Ταμήλος θεωρεί ότι οι ιδιώτες δύσκολα θα επενδύσουν στη λιανική πώληση του νερού καθώς απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, συνεπάγεται πολλά έξοδα και δεν αφήνει κέρδη.
Δεν μπορεί να προεξοφλήσει, όμως, τι θα γίνει με την άρδευση, η οποία απορροφά το 87% του νερού στην Ελλάδα και για την οποία υπάρχει ήδη οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με την τιμολόγησή του.
Πάντως, ο ίδιος προσωπικά αλλά και η ΕΔΕΥΑ συνολικά είναι κάθετα αντίθετοι στην εμπλοκή ιδιωτών στο νερό αφού όπως δηλώνει στην «Ε» «το νερό δεν είναι ιδιοκτησία του κράτους για να κερδίζει χρήματα από την εκχώρησή του σε ιδιώτες».
Όπως διευκρινίζει, το μόνο στο οποίο μπορεί να συμφωνήσει είναι αντί να πωλείται νερό με υδροφόρες στα νησιά του Αιγαίου, να γίνουν ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης (και ηλεκτροπαραγωγής) ώστε να καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες ύδρευσης και ενέργειας.

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Το θέμα είναι, πάντως, ότι η αγορά νερού θεωρείται ελκυστική επένδυση λόγω της ανελαστικότητας της ζήτησης. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, αγγλικό περιοδικό εξειδικευμένο στους υδάτινους πόρους, επικοινώνησε με τον κ. Μιχ. Ταμήλο και του ζήτησε συνέντευξη επειδή, όπως του επισημάνθηκε, υπάρχει ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές.


Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι επιχειρήσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο κι επίκειται νέα πώληση μετοχών τους σε ιδιώτες.
Στο χώρο δραστηριοποιούνται πολύ μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη όπως η γαλλική «Suez» που είναι ήδη μέτοχος της ΕΥΑΘ (συνεργάζεται με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα), η γαλλική «Veolia» (συνεργάζεται με τη MIGκαι τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο) και η ισπανική «Aqualia» (συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη).


Στη μετά Καλλικράτη εποχή, εκτιμάται ότι οι νέες, μεγαλύτερες λόγω συγχωνεύσεων ΔΕΥΑ (χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΕΥΑΛ θα συγχωνευθεί με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις Γιάννουλης και Κοιλάδας) θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι ο τζίρος της ΕΥΑΘ (80 εκατ. ευρώ) ωχριά μπροστά στον τζίρο των ΔΕΥΑ, ενώ το τοπίο γίνεται πιο ελκυστικό αν αναλογιστεί κάποιος και τα έργα (όπως υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα, βιολογικοί καθαρισμοί) που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι αρκετοί από τους 70 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, αξιολόγησαν τους υδάτινους πόρους ως έναν τομέα στον οποίο επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους προφανώς επειδή διαβλέπουν υψηλά κέρδη (το ενδιαφέρον τους, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», εκδηλώθηκε σε γεύμα εργασίας που τους παρέθεσε προ εβδομάδων η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης).

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ:
«Θα αγοράζαμε εμείς την εταιρία
Ύδρευσης Θεσσαλονίκης!»
* «Να ξεχάσουν τις ΔΕΥΑ κυβέρνηση και ΔΝΤ, θα μας βρουν απέναντι»

Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο εισόδου επενδυτών στις ΔΕΥΑ δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος μετέχει άλλωστε και στο Δ.Σ. της Ένωσης των ΔΕΥΑ.
«Θα μας βρουν απέναντι τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και το ΔΝΤ. Τις ΔΕΥΑ να τις ξεχάσουν», δηλώνει με νόημα και αποκαλύπτει ότι πρότεινε στο ΔΣ της ΕΔΕΥΑ να αγοράσει εκείνη το ποσοστό του κράτους στην Εταιρία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που πωλείται.
«Γιατί να μην το κάναμε; Η ΕΥΑΘ είναι πολύ καλά οργανωμένη, έχει αξιόλογο δυναμικό και πολύ καλά οικονομικά στοιχεία αλλά δεν ξέρω αν μπορούσαμε βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου».
Για τον κ. Κ. Τζανακούλη το μόνο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ προκειμένου «να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες».

Του Γιώργου Μακρή (Ελευθερία Λάρισας)


 

 

******************


***************

 

 

Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, Παρασκευή 24 02 2012 - κάποια συμπεράσματα...

 

1. Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν σε προ-μνημονιακές εποχές. Ζουν στον κόσμο τους και δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου... είναι ανίκανοι και απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το οικονομικό τσουνάμι που πλησιάζει το λιμάνι του Βόλου με μεγάλη ταχύτητα.


2. Κατάλαβαν όλοι ότι το θέμα του νερού δεν είναι υπόθεση κάποιων γραφικών και βιτσιόζων. Είναι υπόθεση όλων των Πηλειορειτών.


3. Αποδεικνύεται οτι η ένταξη των χωριών του Πηλίου στον Καλλικράτη ήταν καταστροφική για τα ίδια τα χωριά.


4. Οι λεγόμενοι αντιδήμαρχοι είναι κομματικοί παρατηρητές και πληροφοριοδότες. Παρότι κατάγονται απ' τα χωριά, έχουν ξεκόψει από τις ρίζες τους στο όνομα της καρέκλας που κατέχουν, αποτελώντας έτσι μόνιμο κίνδυνο για τους κατοίκους των χωριών τους οποίους υποτίθεται πως υπηρετούν.


5. Το δις εξαμαρτατείν του Δήμαρχου, να αρνηθεί δηλαδή δύο φορές την αίτηση των κατοίκων για συζήτηση με αντικείμενο το νερό, πήρε την πρέπουσα απάντηση: Η σκόνη που σήκωσε το πλήθος που κατέβηκε από τα χωριά σκέπασε την ατζέντα των θεμάτων του συγκεκριμένου Δημ Συμβούλιου.

Ο χώρος καταλήφθηκε και ο κόσμος επέβαλλε τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Αν θέλανε ας έκαναν και αλλιώς...

Αλλωστε ο Δήμαρχος με αφορμή τον εμπρησμό του δημαρχείου είχε πεί στις τελευταίες διαδηλώσεις για το μνημόνιο: " ...το δημαρχείο ανήκει στο λαό. Είναι το σπίτι της τοπικής Δημοκρατίας"

Φαίνεται πως δεν το πολυπιστεύει.... Ο κόσμος όμως το πιστεύει και το επιβάλλει όταν χρειάζεται.


6. Παρά την αμηχανία και τον φόβο από την κάθοδο των Πηλειοριτών που γέμισαν την αίθουσα και τους ΄διαδρόμους του δημαρχείου, οι επικεφαλείς των παρατάξεων προσπάθησαν να καρπωθούν την οργή των ανθρώπων αυτών με πολιτικάντικα παιχνίδια. Επειδή όμως ο κόσμος είναι ψυλλιασμένος εισέπραξαν "κοσμητικά" επίθετα για όλη τους τη ζωή.

7. Η απόφαση που πήραν τελικά προβλέπει αναστολή της χλωρίωσης παντού και σύγκληση του ΔΣ μέσα σε 15 μέρες με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των νερών των πηγών του Πηλίου με την συμμετοχή των κατοίκων.

Για να φτάσουν ως εκεί, έκαναν εξαιρετικές κωλοτούμπες που διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι... ναυτίας.
Πάντα με την επωδό να επαναλαμβάνεται κατα διαστήματα: "Δεν φεύγετε από δώ αν δεν αποφασίσετε αυτά που απαιτούμε".


Έχουμε μπροστα μας αγώνα. Για κάθε ζήτημα ξεχωριστά αλλά πάντα μέσα στο συνολικό κάδρο της υπόθεσης.


Τώρα αντιμετωπίζουμε την χλωρίωση. Πάμε πιό πέρα: στην διαχείριση.


Ένα-ένα και με ενημερωμένο τον κόσμο όχι μόνο των χωριών αλλά και της πόλης.
Γι αυτό το τελευταίο θα 'χουμε σύντομα κάτι συγκροτημένο, κάποιες ιδέες απλών ανθρώπων.

Δείτε επίσης: εδώ & εδώ

**************************

 


 

Πόσιμο νερό

Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% στα κύτταρα.

Το νερό αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου(Η) και ένα άτομο οξυγόνου(Ο) και έχει χημικό τύπο H2O. Το νερό μέχρι το 18ο αιώνα θεωρούνταν ως στοιχείο. Πρώτος ο πατέρας της νεότερης χημείας Λαβουαζιέ απέδειξε ότι είναι ένωση του υδρογόνου και του οξυγόνου.


To όνομα νερό προέρχεται από τη βυζαντινή φράση νεαρόν ύδωρ το οποίο σήμαινε τρεχούμενο νερό (που μόλις βγήκε από την πηγή), η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική (και την καθαρεύουσα) φράση νήρον ύδωρ για το νερό.

Από το 1992, η 22η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια μέρα για το νερό.


Απαντάται σε τρεις μορφές στη Γη: Στερεή (πάγος, χιόνι), υγρή (νερό πηγών, ποταμών, θαλασσών) και αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα), ενώ με μορφή πάγου υπάρχει και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Το νερό υπάρχει σ' όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, ζωικούς και φυτικούς. Στις τροφές υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό. Το γάλα π.χ. περιέχει 87%, οι πατάτες 78 %, τα αβγά 74 %, τα λαχανικά και τα φρούτα μέχρι 93 % νερό.


Σε πάρα πολλές περιοχές της γης, το νερό είναι ελάχιστο και με την σπατάλη στις "πολιτισμένες κοινωνίες" δημιουργούνται πολλά προβλήματ επάρκειας αλλά και καθαρότητας του. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό.


Το νερό είναι πηγή ζωής και ένα από τα 5 στοιχεία που βασίζεται η ευζωία του ανθρώπου (Νερό, τροφή, αέρας, ψυχικός κόσμος και άσκηση). Τα συστήματα καθαρισμού των συστημάτων ύδρευσης των σύγχρονων πόλεων δεν καταφέρνουν να απαλλαγούν από ένα πλήθος βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στο νερό (βαρέα μέταλλα κ.α) και έτσι οι καταναλωτές καταφεύγουν στην χρήση εμφιαλωμένου ή φιλτραρισμένου νερού.

 

 

 
darryl_jones12.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.