Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 312 επισκέπτες συνδεδεμένους
Το νερό & οι πηγές του. Βόλος - Πήλιο
Ευρετήριο Άρθρου
Το νερό & οι πηγές του. Βόλος - Πήλιο
karagioz
Γαλανόπουλος-Ράδιο Ένα
DEYAMV-1
mother-spring-feast
water brings money
pelion citizens water movement
municipakity council 10 06
DEYAMV replies
water supply privtization consequences
pelion citizens react
water resources sellout info
pelion citizens announcement
municipality council
drinking water
Όλες οι Σελίδες
Να εξηγούμαστε, να μην παρεξηγούμαστε...

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το ζήτημα του νερού ιδιαίτερα από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής, με αναφορές στην λειψυδρία, στα χαμένα νερά, στα ξέφραγα αμπέλια και στους άτακτους και δολιοφθορείς στα χωριά, στα πηγαία νερά με τα οποία ποτίζονται τα χωράφια, κλπ.


Θεωρούμε αναγκαίο να επαναδημοσιοποιήσουμε τις θέσεις της Κίνησης οι οποίες προέκυψαν μετά από πολυάριθμες, εξαντλητικές τυπικές και άτυπες συνελεύσεις , εκδηλώσεις-συζητήσεις, κινητοποιήσεις και επαφές με τον κόσμο της επιστήμης, ώστε να ξεκαθαρίσουμε από την πλευρά μας τον μύθο από την πραγματικότητα σε όσα λέγονται γύρω από το νερό.


Το χαμένο νερό και η αληθινή λειψυδρία

Το βασικότερο όλων για μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτό όλων των ανθρώπων. Ωστόσο το δικαίωμα στο νερό εκτός από μας έχουν η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας, το φυσικό περιβάλλον γενικά, το οποίο αποτελεί  κορωνίδα παγκόσμιας ομορφιάς και  βασικό στοιχείο της επιβίωσης, του τουρισμού και  της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου. Ως εκ τούτου η συζήτηση για τα χαμένα νερά είναι έξω από τη λογική της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και όπως γράφει ο κ. Μ. Γκαγκάκης, χημικός και γνώστης των μυστικών της θάλασσας στο κείμενό του “Το νερό που πάει χαμένο”
(http://watervolo.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4025.html) : “Προφανώς η προπαγάνδα του "χαμένου νερού" αποβλέπει στην ανενόχλητη μελλοντική του εκμετάλλευση”.

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα του πόσιμου νερού στο Βόλο, κύρια αιτία είναι οι διαρροές του δικτύου οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ φτάνουν-και ίσως ξεπερνούν- το40%! Στην ουσία το δίκτυο μοιάζει με ένα πελώριο βαρέλι του οποίου λείπει ο μισός πάτος. Αυτό λοιπόν το βαρέλι δεν πρόκειται ποτέ να γεμίσει για να φτάσει έτσι ποιοτικό νερό στις βρύσες των κατοίκων της πόλης, όσες ποσότητες και αν μεταφέρουμε από το βουνό. Η συζήτηση για χαμένα νερά και γενικά για μεταφορά όλων των πηγαίων νερών στις δεξαμενές της Αγ. Παρασκευής δεν έχει κανένα νόημα, όσο το δίκτυο του Βόλου παραμένει ως έχει.

Λειψυδρία σημαίνει έλλειψη νερού και η αναφορά σε αυτήν έχει κάποια βάση με δεδομένο ότι τα νερά των πηγών φέτος πράγματι είναι λιγότερα. Οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΜΒ πάντως δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρούν το γεγονός αυτό υπεύθυνο για το ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα του πόσιμου νερού στην πόλη καθότι, εκτός από την εγκατάλειψη του δικτύου, χιλιάδες κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως παροχετεύονται στη βιομηχανική ζώνη για ψύξη μηχανημάτων. Υπάρχουν πολλοί και γνωστοί τρόποι να ξεδιψάνε τα μηχανήματα των βιομηχανιών, όχι πάντως με πόσιμο νερό του οποίου και την τελευταία σταγόνα έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης.

Μετατόπιση της ευθύνης από την διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στα χωριά επιχειρείται  με τη δήλωση του νέου δήμαρχου ότι δεν θα επιτρέψει να αρδεύονται τα χωράφια και οι μπαξέδες με πηγαίο νερό. Με τι νερό άραγε πρέπει να αρδεύονται; Το ερώτημα μένει αναπάντητο από τότε που ο απερχόμενος δήμαρχος έβαλε το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά, εδώ και 2 χρόνια.

Φρένο στις διαρροές και στη χλωρίωση  -   Δημόσιες βρύσες τώρα

Για να μπορέσει ο κάτοικος του Βόλου να πιει το πεντακάθαρο νερό του Πηλίου και μάλιστα χωρίς χημικά, έχουμε προτείνει:
·         Δραστικό περιορισμό των διαρροών στο δίκτυο μέσα στην πόλη
·         Διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στις βιομηχανίες για ψύξη μηχανημάτων
·         Αντικατάσταση του παλαιωμένου  και με αμιαντοσωλήνες δικτύου ύδρευσης
·         Κατασκευή δικτύου δημόσιων βρυσών με παροχή πηγαίου και ανόθευτου νερού από το Πήλιο που φτάνει στις παρυφές της πόλης πριν την ανάμιξή του με το νερό των γεωτρήσεων και τα χημικά

Οι δημόσιες βρύσες που υπάρχουν στην Ευρώπη και την Αμερική λειτούργησαν μεταπολεμικά στην πόλη μας και καταργήθηκαν αδικαιολόγητα. Συνιστούν λύση που μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος, αρχικά κατά μήκος των δύο χειμάρρων Άναυρου και Κραυσίνδωνα, δίπλα στις όχθες των οποίων λειτουργούν οι δεξαμενές πηγαίου νερού στο Γηροκομείο και την Άλλη Μεριά αντίστοιχα. Θα σταματήσουμε έτσι να ξοδεύουμε 30 εκ. ευρώ το χρόνο για αγορά εμφιαλωμένου νερού και θα διασφαλίσουμε στην πράξη τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Αναφορικά με το ζήτημα του πόσιμου νερού στα χωριά, θεωρούμε απαράδεκτη την υποβάθμιση του πηγαίου νερού με χλωρίωση. Τόσο η επιστήμη όσο και ο νόμος και η λογική επιβάλλουν μια και μοναδική μεθοδολογία διαχείρισης που περιλαμβάνει:
1. Προστασία των πηγών με τεχνικά έργα και νομοθετικές ρυθμίσεις που να αποτρέπουν ενδεχόμενες ρυπογόνες λειτουργίες γύρω από αυτές
2. Τακτικός καθαρισμός των δεξαμενών
3. Συντήρηση των δικτύων συστηματική
4. Τακτικές λήψεις δειγμάτων


Ή άρδευση,  τα τιμολόγια και η αποχέτευση

Σε ότι αφορά την άρδευση, η αμετακίνητη θέση μας όπως διαμορφώθηκε στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα χωριά πρόσφατα είναι να παραμείνει στο πλαίσιο του Δήμου και να γίνεται με τη μορφή της αυτοδιαχείρισης από τις τοπικές κοινότητες, όπως γίνονταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο Καλλικρατικός νόμος εξάλλου, στο άρθρο 93, προβλέπει την εγκατάσταση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) με σκοπό την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητας, με αρμοδιότητες δηλαδή που είχε η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Μείζον ζήτημα για την τιμολόγηση των νοικοκυριών στα χωριά από την ΔΕΥΑΜΒ είναι η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με γεωγραφικές, κλιματικές και κοινωνικές συνθήκες.

Δεν πρόκειται για απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση όπως συστηματικά διέδιδε ο απερχόμενος δήμαρχος. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που αφορά τα κίνητρα ύπαρξης των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες αναπτύχθηκαν μακριά από το αστικό κέντρο με βασικό κίνητρο το νερό. Υπήρξε μια συνειδητή δηλαδή επιλογή, την οποία πληρώνουν ακριβά και αδιαμαρτύρητα οι κάτοικοι των χωριών με αμέτρητα χιλιόμετρα προς και από την πόλη για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για εκπαίδευση των παιδιών τους, για περίθαλψη, για μεροκάματο, για πολιτισμό, κλπ.  Δεν έχει λοιπόν δικαίωμα κανείς  να αφαιρεί αυτά τα κίνητρα ύπαρξης των χωριών δηλαδή την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, στο πότισμα του μπαξέ και του χωραφιού, με την επιβολή απαράδεκτα υψηλών  τιμολογίων, με πολιτική δηλαδή που οδηγεί στην εγκατάλειψη και την ανεργία.

Σχετικά με την αποχέτευση των τοπικών κοινοτήτων, υποστηρίζουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση των ακαθάρτων η οποία προτείνεται από την επιστήμη και εφαρμόζεται ευρύτατα σε όλη την Ευρώπη. Η Μεταφορά των ακαθάρτων από τις απομακρυσμένες κοινότητες για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του Βόλου απαιτεί μεγάλα, προβληματικά και επισφαλή έργα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο βρεθήκαμε σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τα αποκεντρωμένα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης όπου ενημερωθήκαμε σχετικά και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους της επιστήμης πρόθυμους να βοηθήσουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.


Οι πολίτες αποφασίζουν με συνελεύσεις και  η διοίκηση εφαρμόζει

Αυτές είναι οι βασικές θέσεις της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω. Υπάρχουν φυσικά και επιμέρους θέσεις που αφορούν το κάθε χωριό ξεχωριστά και έχουν συμπεριληφθεί σε ψηφίσματα και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.
Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των θέσεων είχε η συμμετοχή του κόσμου και ο διάλογος που αναπτύχθηκε. Ένας διάλογος τον οποίο απέφυγε συστηματικά ο προηγούμενος Δήμαρχος με το πρόσχημα ότι  αρκεί η επικοινωνία με τους αιρετούς στο κάθε χωριό. Το ζήτημα του νερού είναι πολύ σοβαρό για να αφήνεται στην κρίση των λίγων αιρετών. Κάποιοι από τους απερχόμενους αιρετούς αρνήθηκαν, όταν τους ζητήθηκε,  να πάρουν το βάρος σχετικών αποφάσεων και ζήτησαν την σύγκληση  γενικών συνελεύσεων. Οι συνελεύσεις κατά την άποψή μας είναι το κυρίαρχο σώμα από το οποίο πρέπει να περάσουν όλα όσα σχεδιάζονται από την νέα δημοτική αρχή για να τύχουν της αποδοχής του κόσμου στα χωριά και την πόλη. Στο ζήτημα του νερού δεν μπορεί να υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα ή να χαράσσονται πολιτικές σε κλειστά γραφεία από ξεκομμένους από την κοινωνία εμπειρογνώμονες. Αυτή η πολιτική καταδικάστηκε ήδη από τους πολίτες και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Οι συνελεύσεις στα χωριά αναπλήρωσαν ένα μικρό μέρος από τον χαμένο κοινοτισμό λόγω Καλλικράτη. Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου ιδιαίτερα έθεσαν το ζήτημα του γεωγραφικού επανασχεδιασμού του Καλλικρατικού χάρτη. Η εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων στο πλαίσιο του Δήμου Βόλου ήταν αναμφισβήτητα οδυνηρή. Χάθηκε εντελώς η επαφή του κόσμου με το θεσμό της ΤΑ και ο ορεινός, αγροτικός ή αγροτοτουριστικός χαρακτήρας των χωριών, τα οποία θεωρήθηκαν συνοικίες του Δήμου Βόλου. Ένα από τα βασικά αιτήματα λοιπόν είναι και η απαγκίστρωση των χωριών του Πηλίου από τον Δήμο Βόλου και ο επανασχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν ενότητες με κοινά χαρακτηριστικά και κοινές ανάγκες.


Συνεχίζουμε …

Η Κίνηση Πολιτών συνεχίζει τον αγώνα της για κατοχύρωση όλων των παραπάνω θέσεων, με μια σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων σε συνοικίες και στα χωριά, με συνεχή ενημέρωση γύρω από το νερό μέσα από το watervolo.blogspot.com, τη συνεχή επαφή με τους τοπικούς αιρετούς και το Δημοτικό Συμβούλιο και την οργάνωση ημερίδας μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη με συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών σχετικών με το νερό και με την παρουσία αλληλέγγυων κινημάτων που τελευταία αναπτύσσονται δυναμικά στο χώρο της υπεράσπισης των φυσικών αγαθών σε όλη την Ελλάδα.

Από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό




******************************

Ο Καραγκιόζης  δεν καταλαβαίνει από εκλογές και προεκλογικές δηλώσεις και υποσχέσεις. Την προηγούμενη Παρασκευή 9/5 βρέθηκε στο Φυτόκο και έστειλε το δικό του μήνυμα προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις: "Το νερό είναι φυσικό αγαθό και προσιτό σε όλους, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους του βουνού και της πόλης, ανόθευτο όπως μας το δίνει η φύση".

****************************

 

 

Άλλοι δημοψήφισμα για το νερό...


και άλλος για το τζαμί…
..."διαπίστωσα ότι για την κρίσιμη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δεν υπήρχε το ενδιαφέρον που θα περίμενα από το συγκεκριμένο συνδυασμό και επομένως δεν έχω λόγο πλέον να συνεχίσω να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία".

Βάλια Μπαζού

 

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ και εκλεγμένος εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Αγγελάκης, παραιτήθηκε από το συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» του Άρη Σπηλιωτόπουλου, καταγγέλλοντας ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν βρίσκεται στην ατζέντα του υποψηφίου που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Αγγελάκης: «Στην πορεία διαπίστωσα ότι για την κρίσιμη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δεν υπήρχε το ενδιαφέρον που θα περίμενα από το συγκεκριμένο συνδυασμό και επομένως δεν έχω λόγο πλέον να συνεχίσω να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία».


Η παραίτηση αυτή πέρασε στα ψιλά, ίσως, για να μην χαλάσει η προεκλογική μόστρα του Άρη Σπηλιωτόπουλου που έχει ρίξει εντελώς ακροδεξιά το βάρος της καμπάνιας του, προβάλλοντας ως κεντρικά προβλήματα της πρωτεύουσας το τετράπτυχο: λαθρομετανάστες-τζαμί-παραεμπόριο-ψυχασθενείς διαδηλωτές…


Γιατί βλέπετε η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι θέμα για την Αθήνα ή καλύτερα για τους 3 από τους 4 βασικούς διεκδικητές (Καμίνης- Σπληλιωτόπουλος- Κακλαμάνης) που κάνουν γαργάρα την πώληση της ΕΥΔΑΠ λες και δεν είναι από τα κεντρικά προβλήματα που η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει μπροστά και να εκφράσει καθαρή θέση.


Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μάλιστα, θυμήθηκε την άμεση δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών μόνον στο θέμα του τζαμιού κάνοντας σημαία την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη χωροθέτηση στην περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, οι 11 δήμοι που υδρεύονται από την ΕΥΑΘ, διοργανώνουν δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στις18 Μαΐου,  την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Και στους 11 δήμους θα στηθούν κάλπες έξω από κάθε εκλογικό τμήμα προκειμένου οι πολίτες να τοποθετηθούν για το μείζον θέμα. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή  του δημοψηφίσματος έχουν οι τριμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν από εκπροσώπους των 11 δήμων, των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της «κίνησης 136».


Βέβαια, κάποιοι θα πουν ότι κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ και ότι αυτά είναι ζητήματα που λύνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό, όμως, ισχύει και για τη λαθρομετανάστευση. Ή μήπως όχι;

πηγή

 

********************************

 

Διαχείριση υδάτινων συστημάτων

Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων με αντικείμενο «Σύγχρονες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εφαρμογές στην παρακολούθηση, διαχείριση και αποτίμηση υδάτινων συστημάτων».

ως επίσης και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογίας και Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Επικαιροποίησης(sic!) Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ (ΠΕΓΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο, την Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη και θα ξεκινήσουν το Μάιο 2014. Η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στα σεμινάρια λήγει την 23η Απριλίου 2014. Η αναλυτική προκήρυξη, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://pega-water-resources.uth.gr.



******************************************


Είμαστε το αόρατο κίνημα.



Και ενώ βρισκόμαστε βαθειά μέσα στην προεκλογική περίοδο η οποία κατά το ήμισυ αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κίνηση, δοθεισών των ευκαιριών έγινε τελευταία λόγος για το κίνημα του νερού στο Πήλιο και το Βόλο όπως π.χ. στη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΣΤΑΓΩΝΕΣ» στο Βόλο ή στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά που βρεθήκαμε στις 29-30 Μάρτη, με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις για τις Σκουριές.

 

Στην Κίνηση «κρατάμε» τα άλογα και δεν μιλάμε για κίνημα, παρά το γεγονός ότι η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια γύρω από το νερό, με τις δυναμικές κινητοποιήσεις, τις δεκάδες των συνελεύσεων συνολικά στα χωριά κυρίως, τις ακόμη περισσότερες και μαζικότερες συναντήσεις της συντονιστικής επιτροπής, τις εκδηλώσεις στα χωριά και την πόλη και τις παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, δίνει το δικαίωμα σε κάποιον τρίτο να μιλήσει για κίνημα. Κατά την άποψή μας, θα είμαστε σίγουροι για τον χαρακτηρισμό αμέσως μετά τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, όταν σφυρίξουμε κλέφτικα για τη συνεδρίαση της συντονιστικής και υπάρξει η ίδια ανταπόκριση.


Μέσα από την παραπάνω κινητικότητα οι κάτοικοι των χωριών ιδιαίτερα, πήραν την υπόθεση του νερού στα χέρια τους και έζησαν στην πράξη αυτό που αποκαλείται άμεση δημοκρατία. Ουσιαστικά κατάφεραν να ανακτήσουν ένα κομμάτι του χαμένου, λόγω Καλλικράτη, κοινοτισμού, με τις ανοικτές συνελεύσεις και την μεταξύ τους επικοινωνία και την επικοινωνία ανάμεσα στα  χωριά, μακριά από τις στημένες κομματικές και παραταξιακές διαδικασίες, που θέλουν τον κόσμο απλά ψηφοφόρο, θεατή και αμέτοχο στη λύση των καθημερινών προβλημάτων του.

Αυτό το σκηνικό που ο ίδιος ο κόσμος έστησε είναι άγνωστο αλλά και ανεπιθύμητο στους κομματικούς μηχανισμούς και τις παρατάξεις που συμμετέχουν  στις εκλογική διαδικασία, γι αυτό και κανείς από αυτούς δεν αναφέρεται στην Κίνηση πολιτών όταν ακουμπάει την υπόθεση του νερού.


Στην Ιερισσό, όταν μας δόθηκε ο λόγος, μιλήσαμε για το «αόρατο κίνημα» και τις κακές παρέες. Αόρατο ήταν το κίνημα εναντίον των εξορύξεων για όλα τα συμβατικά ΜΜΕ, για τα κόμματα και όλο το σινάφι, πολιτικό ή επενδυτικό, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τα γεγονότα των εμπρησμών των οχημάτων και των μηχανημάτων.

 

Έκτοτε, υπάρχει κάποια πληροφόρηση αλλά και αυτή με το σταγονόμετρο. Το διήμερο, ας πούμε 29-30/3, κάπου 15 καθηγητές κυρίως από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, απέδειξαν με τις εισηγήσεις τους τις καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περίγυρο. Ωστόσο δεν μεταφέρθηκε τίποτα στον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ. «Αγαπητοί συναγωνιστές» τους είπαμε, «μπήκαμε και εμείς στην κακή παρέα των κινημάτων όπως το δικό σας εδώ, και γι αυτό εισπράττουμε ακριβώς το ίδιο αντίτιμο.

 

Για τα τοπικά ΜΜΕ,  τα κόμματα και  τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι, δεν υπάρχουμε.

 

Είμαστε το αόρατο κίνημα. Ένα κίνημα που μπαίνει στη δοκιμασία της απόλυτης έκφρασης της ανάθεσης, δηλαδή της αντιπροσωπευτικότητας, μέσα από τις εκλογές, έχοντας βιώσει εδώ και τρία χρόνια την άμεσοδημοκρατική διαδικασία. Προτιμάμε τις κακές παρέες, όπως τη δική σας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Να υπερασπιστούμε τις προϋποθέσεις τις ύπαρξής μας ως περιφέρεια απέναντι σε υποψήφιους δημάρχους που μας θέλουν Ουλμ, Ζυρίχη και Μονακό! Ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα ενδώσει στην ησυχία, την ηρεμία και τον καναπέ που υπόσχονται οι εποχούμενοι σε χλεμπονιάρικα άλογα υποψήφιοι λυτρωτές»


Στην προβολή των «ΣΤΑΓΩΝΩΝ» δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπος από τους συνδυασμούς για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα σε πέντε σημεία της Ελλάδας ανάμεσά τους κι στο Βόλο, γύρω από το νερό. Αποφεύγουν την επαφή με την πραγματικότητα και τον συγχνωτισμό  με  τα κινήματα. Κακές παρέες γαρ

 

******************************


Στο Βόλο, στο Πουρί και στον Άγ.Βλάση η προβολή του ντοκιμαντέρ "ΣΤΑΓΩΝΕΣ" της Νέλλης Ψαρρού
O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Η Νέλλη Ψαρρού μαζί με τους συνεργάτες δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ "ΣΤΑΓΩΝΕΣ" όπου καταδεικνύεται ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Το ντοκιμαντέρ μετά την Χαλκιδική και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στο Βόλο την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στις 7μμ, στο αμφιθέατρο Κορδάτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Νέλλη Ψαρρού.

Οι προβολές θα συνεχιστούν την Πέμπτη 27/3, στις 7:00ΜΜ στο Πουρί, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού και την Παρασκευή 28/3 στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Βλασίου, στις 8:30μμ.



Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στον Άγιο Βλάσιο την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 7:30μμ

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στον Άγιο Βλάσιο την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 7:30μμ, επίσημος προσκεκλημένος του Τοπικού Μορφωτικού Συλλόγου, στο στέκι του οποίου μαζί με την παρέα του, τον Πασά (Σουλειμάν Χλωρινιώτη τον Μεγαλοπρεπή), τον Αγά (Dr Μαστρογιάννη), τον Χατζιαβάτη, τον Μπαρμπαγιώργο, τα κολλητήρια και τον Σιορ Διονύσιο, θα αφηγηθεί τις εμπειρίες του από το νέο του επάγγελμα, ως χλωριωτής του πόσιμου νερού.

Η Α.Π.Ο.Δράσης,  από τις Σταγιάτες Πηλίου, μεταφέρει το θέατρο του παράλογου που παίζεται  τα δύο τελευταία χρόνια με τα  νερά του Πηλίου, στο θέατρο σκιών με τίτλο "Ο Καραγκιόζης Χλωριωτής". Πρόκειται για μια ερασιτεχνική δουλειά που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα και πέρασε από τα σαράντα κύματα, τουλάχιστον, μέχρι να παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο των Σταγιατών. Όλα έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη του θεάτρου σκιών και αυτό  φάνηκε από το αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά οι κάτοικοι του Αγίου Βλασίου που ζουν έντονα τους αγώνες για την προστασία του νερού, θα έχουν την ευκαιρία, μεγάλοι και μικροί, να απολαύσουν  τη θεατρική παράσταση που οργανώνεται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης από τις Σταγιάτες.

*****************

H πρεμιέρα της υπερπαραγωγής "Ο Καραγκιόζης Χλωριωτής" από την θεατρική ομάδα σκιών της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ.
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 6:00μμ, στο Δημοτικό Σχολείο των Σταγιατών.

Δείτε την παράσταση σε video
Dim lights i

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν το περασμένο καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε με πολύ κόπο, μεράκι, σοβαρότητα και σεβασμό στην τέχνη του θεάτρου σκιών, τόσο στο σενάριο όσο και στα σκηνικά, στη μουσική και γενικά στην όλη παρουσίαση.



 
flora+.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.