Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 391 επισκέπτες συνδεδεμένους
The Met: Live in HD στο Αχίλλειο
Ευρετήριο Άρθρου
The Met: Live in HD στο Αχίλλειο
2013
2013
Όλες οι Σελίδες
Η ΟΠΕΡΑ «ΜΠΟΕΜ» ΤΟΥ GIACOMO PUCCINI σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli άββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».


Με την όπερα «ΜΠΟΕΜ» του Puccini, συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «TheMet:Livein HD». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».
Πρόκειται για την πιο δημοφιλή όπερα στην ιστορία της MetOpera! Μια συναρπαστική νεανική διανομή πρωταγωνιστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli στην Μποέμ. Η κορυφαία Sonya Yoncheva πρωταγωνιστεί ως Μιμί, στην 2η  φετινή της εμφάνιση στο πρόγραμμα “TheMet: LiveinHD” μετά την εκπληκτική της ερμηνεία στην Τόσκα, τον περασμένο Ιανουάριο. Απέναντι της είναι ο Michael Fabiano, στον ρόλο του παθιασμένου συγγραφέα Ροντόλφο. Η Susanna Phillips επαναλαμβάνει τον ρόλο της κοκέτας Μουζέτας και ο Lucas Meachem ερμηνεύει τον ρόλο του εραστή της, του ζωγράφου Μαρτσέλο. Συμμετέχουν ακόμα οι Alexey Lavrov και Matthew Rose στους ρόλους των φίλων του Ροντόλφο, Σονάρ και  Κολίν, και ο PaulPlishka ως Μπενουά και Αλτσίντορο. Την παράσταση διευθύνει ο MarcoArmiliato.

Η Μποέμ αποτελεί ένα κλασικό αριστούργημα της λυρικής τέχνης το οποίο παρουσιάζει μέσα από πασίγνωστες μελωδίες τον ενθουσιασμό και την ανεμελιά της φοιτητικής ζωής, παράλληλα με τους νεανικούς έρωτες και την χαρά της ζωής, πριν όλα καταλήξουν στο κλασικό τραγικό τέλος της ιστορίας. Το μυστικό της τόσης επιτυχίας αυτής της όπερας βρίσκεται αποκλειστικά στην έμπνευση του Puccini, η οποία βασίστηκε στην νοσταλγία της νιότης του. Θρυλική θεωρείται η παραγωγή που θα παρακολουθήσουμε από τον Franco Zeffirelli για τη Μetropolitan Opera, που έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου 1981.

Ο Τζιάκομο Πουτσίνι  γεννήθηκε στην Ιταλία το 1858  και πέθανε στο Βέλγιο το 1924. Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: "Elvira, povera donna, finito" (Ελβίρα, καημένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Ήταν  ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο. Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντότ», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.


Το νέο πρόγραμμα της Met Opera για την περίοδο 2017 – 2018 περιλαμβάνει ακόμη πέντε μοναδικές παραστάσεις που θα εντυπωσιάσουν το κοινό. Συγκεκριμένα οι επόμενες  παραγωγές είναι:
1. Σεμίραμις  – Rossini  – 10 Μαρτίου 2018 στις 19:55
2. Έτσι Κάνουν Όλες – Mozart  – 31 Μαρτίου 2018 στις 19:55
3. Λουίζα Μίλερ – Verdi  - 14 Απριλίου 2018 στις 19:30
4. Σταχτοπούτα – Massenet  - 28 Απριλίου 2018 στις 19:55 

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

***************************


Η όπερα «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Strauss, Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 19:55 στο "Αχίλλειον"
Η σοπράνο Nina Stemme, με τις απαράμιλλες μέχρι σήμερα ερμηνείες της στις ηρωίδες του Strauss και του Wagner, ερμηνεύει την Ηλέκτρα, την ηρωίδα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για το φόνο του πατέρα της, Αγαμέμνονα.

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ», «ΟΘΕΛΛΟΣ» ,  «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ», «ΛΟΥΛΟΥ», «ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ»,  «ΤΟΥΡΑΝΤΟΤ»  & «ΜΑΝΟΝ ΛΕΣΚΟ», «ΜΑΝΤΑΜΑ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ» και «ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΝΤΕΒΕΡΕ »που μάγεψαν το κοινό, η επόμενη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 19:55 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος.

Πρόκειται για το αριστούργημα «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Strauss, μία φλογερή τραγωδία για την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα που έρχεται για πρώτη φορά στη Μet, στην τελική μορφή της σκηνοθεσίας της από τον θρυλικό σκηνοθέτη Patrice Chéreau, ο οποίος πέθανε το 2014 και δεν ευτύχησε να δει την παρουσίαση του έργου του. Το όραμά του όμως ενσαρκώνεται μέσα από τη σοπράνο Nina Stemme, με τις απαράμιλλες μέχρι σήμερα ερμηνείες της στις ηρωίδες του Strauss και του Wagner. Η Stemme ερμηνεύει την Ηλέκτρα, την ηρωίδα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για το φόνο του πατέρα της, Αγαμέμνονα. Η Waltraud Meier ερμηνεύει τις πρώτες της παραστάσεις στη ΜΕΤ ως Κλυταιμνήστρα, μητέρα της Ηλέκτρας και αντικείμενο της οργής της, η Adrianne Pieczonka ως Χρυσόθεμις, αδερφή της Ηλέκτρας, ο Eric Owens στον ρόλο του Ορέστη, του εξόριστου αδερφού της, και ο Γερμανός τενόρος Burkhard Ulrich, στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ, στον ρόλο του διεφθαρμένου μονάρχη Αίγισθου.

Ο Ρίχαρντ Στράους γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1864 στο Μόναχο όπου ολοκλήρωσε και τις σπουδές του.  Ήταν Γερμανός συνθέτης της ύστερης ρομαντικής περιόδου. Έγινε  γνωστός για τις όπερές του, ανάμεσα στις οποίες  Ο Ιππότης με το Ρόδο και η Σαλώμη. Στα γνωστότερα μελοδράματα του συμπεριλαμβάνονται τα Αριάδνη εν ΝάξωΣαλώμη και Ηλέκτρα. Συνέθεσε επίσης λήντερ, μουσική δωματίου, συμφωνικά ποιήματα και ορχηστρικά έργα, όπως τα Θάνατος και Εξαΰλωση, Τα Φαιδρά Καμώματα του Τιλ Οϊλενσπίγκελ, Τάδε Έφη Ζαρατούστρα και Μεταμορφώσεις. Έκανε με μεγάλη επιτυχία περιοδείες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική όπου παρουσίασε τα έργα του. Διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Χαρακτηρίστηκε «ο μουσουργός με τη μαγική μπαγκέτα».

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο », τηλ. 2421025363, Τοπάλη 14

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

 

**********************

Η όπερα  «Ρομπέρτο Ντεβερέ »  του Donizetti στο Αχίλλειο Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 19:55
H απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 19:55 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος.


Πρόκειται για το αριστούργημα «Ρομπέρτο Ντεβερέ »του G. Donizetti. Είναι η τελευταία όπερα της «Τριλογίας των Τυδώρ» του Donizetti. Επικεντρώνεται στην ενήλικη πια βασίλισσα Ελισάβετ Α’, που αναγκάζεται να υπογράψει τη διαταγή θανάτου του ευγενούς που αγαπά. Ο Sir David McVicar, που σκηνοθέτησε τις πρεμιέρες στη ΜΕΤ της Άννα Μπολένα και της Μαρία Στουάρντα, επιστρέφει για να σκηνοθετήσει το τελευταίο μέρος της τριλογίας. Η φημισμένη σοπράνο του μπελκάντο Sondra Radvanovsky θα ερμηνεύσει την Ελισάβετ την Α’ στο Ρομπέρτο Ντεβερέ, όπως και τους ομώνυμους ρόλους της Άννα Μπολένα και της Μαρίας Στουάρντα μέσα στην τρέχουσα σεζόν, άθλος που επιτεύχθηκε μόνον από την Beverly Sills στην Όπερα της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’70 και ουδέποτε ξανά. Στο Ρομπέρτο Ντεβερέ εμφανίζονται ακόμα ο Matthew Polenzani στον ομώνυμο ρόλο, η Elīna Garanča ως Σάρα, δούκισσα του Νότιγχαμ και μυστική αντίζηλος της βασίλισσας, και ο Mariusz Kwiecien ως δούκας του Νότιγχαμ. Ο Maurizio Benini διευθύνει αυτές τις πρώτες παραστάσεις του έργου που εμφανίστηκαν ποτέ στη ΜΕΤ.


Ο Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι ήταν Ιταλός συνθέτης γεννημένος στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας. Ανήκε στη γενιά του Ρομαντισμού. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τα έργα του «Λουστία ντι Λάμερμουρ» και «το ελιξίριο του έρωτα». Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μπελ κάντο. Ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά μιας πτωχής, μικροαστικής οικογένειας. Αρχικά υπήρξε μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας της περιοχής του. Αργότερα εισήχθη με υποτροφία στη σχολή Lezioni Caritatevoli. Τα πρώτα του έργα προκαλούν θαυμασμό και αρχίζουν να παρουσιάζονται στην όπερα της Νάπολης η οποία του προσφέρει συμβόλαιο. Ακολουθεί  η Ρώμη και το Μιλάνο. Η καταξίωση έρχεται με την όπερα Άννα Μπολένα ενώ ακολουθούν τα αριστουργήματα «το ελιξίριο του έρωτα» και «Λουκρητία Βοργία». Καθιερώνεται στο Παρίσι ακολουθώντας τα βήματα του Ροσσίνι και του Μπελλίνι.  Με τη σύζυγό του, Βιρτζίνια Βασσέλλι, απέκτησαν τρία παιδιά, από τα οποία κανένα δεν επέζησε. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο των γονιών του χάνει και τη γυναίκα του, ενώ περί το 1843 ο ίδιος εμφανίζει συμπτώματα σύφιλης και διπολικής διαταραχής. Δέχεται τη φροντίδα των φίλων του στο Παρίσι που έχει πλέον εγκατασταθεί αλλά σύμφωνα με δική του επιθυμία επιστρέφει στη γενέτειρα του όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή.

 

Η επόμενη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 19:55 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος.
Πρόκειται για το αριστούργημα του Giacomo Puccini «ΜΑΝΤΑΜΑ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ». Η Kristine Opolais ερμηνεύει σπαρακτικά τον ομώνυμο ρόλο στη Μαντάμα Μπατερφλάι για πρώτη φορά στις Live in HD μεταδόσεις, στην περίφημη σκηνοθεσία του 2006 του Anthony Minghella. Ο Roberto Alagna ερμηνεύει τον υποπλοίαρχο Πίνκερτον, τον εγωιστή αξιωματικό που τσακίζει τα ερωτικά όνειρα της Μπατερφλάι. Ο μαέστρος Karel Mark Chichon κάνει το ντεμπούτο του στην Met διευθύνοντας ένα σύνολο εκπληκτικών ερμηνευτών το οποίο περιλαμβάνει και την Maria Zifchak στον ρόλο της Σουζούκι καθώς και τον Dwayne Croft στον ρόλο του Σάρπλες.
Η υπόθεση της παράστασης αφορά στην τραγική ιστορία της Μπατερφλάι ( πεταλούδα),  μίας Γιαπωνέζας έφηβης γκέισας. Ένας Αμερικανός  αξιωματικός  την πείθει να τον παντρευτεί με τις ερωτικές υποσχέσεις του, που σύντομα αποδεικνύονται ψευδείς. Τελικά την εγκαταλείπει. Η  Μπατερφλάι τον περιμένει πάντα αλλά όταν εκείνος επιστρέφει,  μετά από τρία χρόνια, το κάνει μόνο για να πάρει το παιδί που απέκτησαν μαζί. Τότε στην Μπατερφλάι απομένει μόνο μία αξιοπρεπής επιλογή, το χαρακίρι.
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι  γεννήθηκε στην Ιταλία το 1858 και πέθανε στο Βέλγιο το 1924 . Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: "Elvira, povera donna, finito" (Ελβίρα, καημένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Ήταν  ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο. Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντότ», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.
Για ακόμη μία  χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με διάφορες πόλεις  χωρών  σε έξι ηπείρους. Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.  Στην πόλη του Βόλου ανανεώθηκε και πάλι η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ από το Δήμο Βόλου  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως είναι γνωστό το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης   σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας,  παρουσιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια  στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία  θα δώσει  την ευκαιρία και πάλι  στους  φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν   αριστουργήματα  της όπερας.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο », τηλ. 2421025363, Τοπάλη 14
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ», «ΟΘΕΛΛΟΣ» ,  «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ», «ΛΟΥΛΟΥ», «ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ»  & «ΤΟΥΡΑΝΤΟΤ» που μάγεψαν το κοινό, η έβδομη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 19:55 σε ζωντανή μετάδοση από την νέα Υόρκη, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος.

Πρόκειται για το αριστούργημα του Giacomo Puccini «ΜΑΝΟΝ ΛΕΣΚΟ». Η σκηνή της Met «φλέγεται» όταν η σοπράνο Kristine Opolais και ο τενόρος Roberto Alagna ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την ιστορία εμμονικής αγάπης του Puccini. Η Opolais ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας επαρχιωτοπούλας με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Παράλληλα, ο Alagna είναι ο τολμηρός φοιτητής που την διεκδικεί απεγνωσμένα. Ο σκηνοθέτης Sir Richard Eyre τοποθετεί την δράση στην κατεχόμενη Γαλλία σε ένα σκηνικό φιλμ νουάρ. «Απεγνωσμένο Πάθος» είναι η φράση που ο ίδιος ο Puccini χρησιμοποίησε για να περιγράψει αυτή την όπερα, η οποία επιβεβαίωσε την θέση του ως τον πλέον διάσημο Ιταλό συνθέτη όπερας της εποχής του. Διευθύνει ο πρώτος μαέστρος της Μet, Fabio Luisi.
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι  γεννήθηκε στην Ιταλία το 1858 και πέθανε στο Βέλγιο το 1924 . Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: "Elvira, povera donna, finito" (Ελβίρα, καημένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Ήταν  ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο. Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντότ», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.
Για ακόμη μία  χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με διάφορες πόλεις  χωρών  σε έξι ηπείρους. Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.  Στην πόλη του Βόλου ανανεώθηκε και πάλι η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ από το Δήμο Βόλου  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως είναι γνωστό το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης   σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας,  παρουσιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια  στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία  θα δώσει  την ευκαιρία και πάλι  στους  φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν   αριστουργήματα  της όπερας.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο», τηλ. 2421025363, Τοπάλη 14
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/


************************

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ», «ΟΘΕΛΛΟΣ» ,  «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ», «ΛΟΥΛΟΥ» και «ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ» που μάγεψαν το κοινό, η έκτη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στις 19:55 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος.
Πρόκειται για το αριστούργημα του Giacomo Puccini «ΤΟΥΡΑΝΤΟΤ». Η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της περήφανης Κινέζας πριγκίπισσας, οι γρίφοι της οποίας καταδικάζουν κάθε μνηστήρα που θέλει το χέρι της. Ο τενόρος Marco Berti ερμηνεύει τον Καλάφ, τον γενναίο πρίγκιπα που τραγουδά το περίφημο “Nessun dorma” και κερδίζει τελικά την αγάπη της! Ο Paolo Carignani διευθύνει τη θεαματική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli του 1987.
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι  γεννήθηκε στην Ιταλία το 1858 και πέθανε στο Βέλγιο το 1924 . Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: "Elvira, povera donna, finito" (Ελβίρα, καημένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Ήταν  ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο. Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντότ», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.

 

 

 

Η πέμπτη απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, το αριστούργημα του Georges Bizet «Αλιείς Μαργαριταριών» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016. .

Η όπερα  «Αλιείς Μαργαριταριών»  του Bizet  στο Αχίλλειο


Η πέμπτη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016. Πρόκειται για το αριστούργημα του Georges bizet  «Αλιείς Μαργαριταριών».


Για πρώτη φορά, μετά το 1916 που ο Enrico Caruso πρωταγωνίστησε σ’ αυτήν την όπερα, η ΜΕΤ θα παρουσιάσει το πλούσιο, μελωδικό ρομάντσο του Bizet Αλιείς Μαργαριταριών σε σκηνοθεσία της Penny Woolcock, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ ανεβάζοντας το Δόκτωρ Ατόμικ του John Adams. Ο Gianandrea Noseda διευθύνει μια διανομή με επικεφαλής την Diana Damrau στον ρόλο της όμορφης ιέρειας Λεϊλά.

Ο Matthew Polenzani και ο Mariusz Kwiecien ερμηνεύουν τους ρόλους του Ναδίρ και του Ζούργκα, των δυο ψαράδων μαργαριταριών που η φιλία τους δοκιμάζεται από την αντιζηλία τους για την καρδιά της Λεϊλά∙ το “Au fond du temple saint” είναι ένα από τα πιο γνωστά ντουέτα στην όπερα. Ο Nicolas Testè ερμηνεύει τον αρχιερέα Νουραμπάντ.  Πρόκειται για μία τρίπρακτη όπερα την οποία συνέθεσε ο Μπιζέ το καλοκαίρι του 1863 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λυρικό Θέατρο (Théâtre Lyrique) του Παρισιού. Έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και παίχθηκε 18 φορές μέχρι το φθινόπωρο του 1863, ωστόσο επικρίθηκε από τον τύπο της εποχής, ο οποίος αντιμετώπισε το έργο του Μπιζέ με επιφύλαξη. Περίπου τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της, άρχισε να αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του έργου, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα ρεπερτορίου.


Ο Ζωρζ Μπιζέ γεννήθηκε το 1838 στη Γαλλία. Ακολούθησε σπουδές στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού και κέρδισε πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του Prix de Rome (1857). Αν και διακρίθηκε ως πιανίστας η μεγάλη του αγάπη ήταν η σύνθεση. Τα παρισινά λυρικά θέατρα όμως δε δέχονταν να φιλοξενήσουν εύκολα δημιουργίες νέων συνθετών. Προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην ασχολήθηκε με την ενορχήστρωση και μεταγραφή μουσικής άλλων πετυχημένων συνθετών της εποχής.

Τα πρώτα δύο έργα του που ανέβηκαν στη σκηνή ήταν οι Αλιείς Μαργαριταριών και η γλυκιά κόρη του Περθ. Δεν γνώρισαν όμως αρχικά μεγάλη επιτυχία. Η μουσική επένδυση του θεατρικού έργου του Αλφόνς Ντωντέ, η Αρλεζιάνα, αντίθετα έγινε αμέσως δημοφιλής. Το τελευταίο έργο που συνέθεσε υπήρξε και το πιο πετυχημένο. Πρόκειται για την Κάρμεν ένα  από τα δημοφιλέστερα και συχνότερα έργα του διεθνούς δραματολογίου. Ανέβηκε το 1875. Η πρεμιέρα της παράστασης ήταν αποτυχημένη παρά τη μεταγενέστερη αναγνώριση της. Ο Μπιζέ πέθανε από καρδιακή προσβολή περίπου τρεις μήνες μετά την πρεμιέρα της παράστασης και δεν πρόλαβε να δει την πολύ πετυχημένη πορεία της και αναγνώριση του ταλέντου του.


Η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 16 Ιανουαρίου  στις 19:55 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον, Κουμουνδούρου με Ιάσονος.
Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο », τηλ. 2421025363, Τοπάλη 14
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

********************************

 

 

Η όπερα  «ΛΟΥΛΟΥ»  του Αlban Berg στο Αχίλλειο, Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 19.30

H τέταρτη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015. Πρόκειται για το αριστούργημα του Αlban Berg «ΛΟΥΛΟΥ».


Ο William Kentridge επιστρέφει στη Μet με την νέα σκηνοθεσία του μετά την πρεμιέρα της «Μύτης», που προκάλεσε αίσθηση όταν ανέβηκε το 2010. Ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Berg. Η Marlis Petersen επαναλαμβάνει την περίφημη ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο, με την Susan Graham ως Κόμισσα Γκέσβιτς, μια από τις πιο αφοσιωμένες θαυμάστριες της Λούλου, και τους Daniel Brenna, Paul Groves, John Reuter και Franz Grundheber μεταξύ των αντρών που έπεσαν θύματα της γοητείας της.


Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το σημαντικότερο έργο όπερας του 20ου αιώνα. Η  όπερα «ΛΟΥΛΟΥ» σε τρεις πράξεις αφορά στη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που δεσπόζει σεξουαλικά και συναισθηματικά σε ένα ευρύ φάσμα πρόθυμων, θα λέγαμε θυμάτων.  Η συμπεριφορά της προκαλεί την καταστροφή των συντρόφων της. Θύμα της κοινωνίας όμως είναι και η ίδια, αφού ενσαρκώνει τις πτυχές εκείνες της ανθρώπινης κατάστασης που χαρακτηρίζονται από το σύγχρονο αμοραλισμό που κυριαρχούν τα βασικά ανθρώπινα ένστικτα. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα η  «ΛΟΥΛΟΥ», παντρεμένη με τον Γιατρό Goll, πηγαίνει στον ζωγράφο Walter Schwarz ο οποίος φιλοτεχνεί το πορτρέτο της και είναι ερωτευμένος μαζί της.  Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της η ΛΟΥΛΟΥ παντρεύεται τον καλλιτέχνη και ζουν μια καλή ζωή με τη βοήθεια του αρχισυντάκτη μιας εφημερίδας Ludwig Schön  και του γιου του Alwa.

Όταν ο Schön αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το παρελθόν και την καταγωγή της ΛΟΥΛΟΥ στο σύζυγο της, αυτός  αυτοκτονεί. Στη συνέχεια η  ΛΟΥΛΟΥ μεθοδεύει τον χωρισμό του Schön  από την αρραβωνιαστικιά του και τον παντρεύεται.  Η ζήλια για τους θαυμαστές της ΛΟΥΛΟΥ βασανίζει το νέο της σύζυγο ο οποίος ζηλεύει ακόμη και το γιό του Alwa. Τυφλωμένος από τη ζήλια της δίνει ένα πιστόλι και την καλεί να αυτοκτονήσει για να τον γλιτώσει από το μαρτύριο. Εκείνη όμως πυροβολεί τον ίδιο. Δικάζεται και φυλακίζεται αλλά τελικά καταφέρνει να ελευθερωθεί και μαζί με τον Alwa που την εχει ερωτευτεί φεύγει για να κρυφτεί στην αρχή στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο.  Αναγκάζεται να δουλέψει στο δρόμο για να επιβιώσει και τελικά το τέλος της είναι δραματικό όταν ο τελευταίος της πελάτης αποδεικνύεται πως είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ο οποίος τη δολοφονεί.


Ο Άλμπαν Μπεργκ ήταν Αυστριακός συνθέτης. Γεννήθηκε στη Βιέννη και υπήρξε γόνος εύπορης οικογένειας.  Αρχικά το ενδιαφέρον του κέντρισε η λογοτεχνία ενώ μουσική άρχισε να συνθέτει ως αυτοδίδακτος στην ηλικία των 15 ετών. Αργότερα υπήρξε μαθητής του Άρνολντ Σένμπεργκ ο οποίος αποτέλεσε μέντορας και πατρικό πρότυπο για τον Μπεργκ. Υπήρξε μέλος μιας ελίτ διανοουμένων και καλλιτεχνών στην Βιέννη την περίφημη περίοδο που έμεινε γνωστή ως «το γύρισμα του αιώνα»  δίνοντας το όνομά της στον καλλιτεχνικό εκείνο κύκλο. Ο Άλμπαν Μπεργκ πέθανε στην Βιέννη ανήμερα τα Χριστούγεννα το 1935,  πιθανόν από μόλυνση στο αίμα, λόγω του τσιμπήματος ενός εντόμου, σε ηλικία πενήντα ετών. Οι συνθέσεις του συνδυάζουν το ύστερο-ρομαντικό ύφος του Γκούσταβ Μάλερ προσαρμοσμένο στην δωδεκαφθογγική τεχνική του Άρνολντ Σένμπεργκ.


Η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 19.30.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 3 ώρες και 51 λεπτά με δυο διαλείματα των 30 λεπτών έκαστο.
Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363


Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

 

*******************************

Η όπερα "Tannhauser" του Wagner, Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 18:00. Στο "Αχίλλειο".

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ» και «ΟΘΕΛΛΟΣ» που μάγεψαν το κοινό, η τρίτη  απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 . Πρόκειται για το αριστούργημα του Richard Wagner «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ».
Ο James Levine διευθύνει το νεανικό αριστούργημα του Wagner, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Μet μετά από περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα “Live in HD” σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος σύγχρονος βαγκνερικός τενόρος Johan Botha ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του νεαρού ιππότη που παγιδεύεται ανάμεσα στην αγάπη και το πάθος.
Η σοπράνο Eva-Maria Westbroek είναι η Ελισάβετ, προσθέτοντας άλλη μια βαγκνερική ηρωίδα στο ρεπερτόριό της στη ΜΕΤ, μετά την περίφημη Ζιγκλίντε στο “Δαχτυλίδι” πριν από μερικές σεζόν. Μετά τον πρόσφατο θρίαμβό του στον Πάρσιφαλ, ο βαρύτονος Peter Mattei ερμηνεύει τον Βόλφραμ ενώ η μετζοσοπράνο Michelle DeYoung είναι η θεά του έρωτα, Αφροδίτη.

Βασικός ήρωας της μεγάλης ρομαντικής όπερας σε τρεις πράξεις, είναι ο «Τανχόιζερ», ένας καλλιτέχνης με αλαζονική συμπεριφορά που  του αρέσει να προκαλεί το θαυμασμό. Ο Βάγκνερ συνδύασε  δυο διαφορετικούς μύθους. Ο πρώτος αφορά το θρυλικό ποιητή που έζησε κατά τον 13ο αιώνα ως περιπλανώμενος τραγουδιστής και είχε λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό ποίησης μαζί με άλλους αξιόλογους βάρδους της μεσαιωνικής Ευρώπης το έτος 1206 ή 1207 στον πύργο του Βάρτμπουργκ στην γερμανική πόλη Αϊζεναχ. Ο δεύτερος σχετίζεται με το λαϊκό μύθο του λόφου της Αφροδίτης, ενός  φανταστικού τόπου αχαλίνωτης ερωτικής ηδονής και σωματικών απολαύσεων αντίθετο με την αγνή χριστιανική αγάπη και εγκράτεια. Ο «Τανχόιζερ» καλείται να επιλέξει ή τον κόσμο της ηδονής που του υπόσχεται η Αφροδίτη ή την αγνή αγάπη της Ελισάβετ. Όταν στο διαγωνισμό ερωτικής ποίησης υπερασπίζεται τον κόσμο της ηδονής κατηγορείται πως  προσβάλλει τα ήθη. Ο Πάπας  του λέει πως μοναδική ελπίδα για να συγχωρεθεί είναι να  ανθίσει η ράβδος του. Η Ελισάβετ, παρ' ότι την έχει προδώσει, θυσιάζει τη ζωή της προσευχόμενη για τη συγχώρεσή του. Η ράβδος ανθίζει και ο Τανχόιζερ ζει.

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1813 στη Λειψία.  Φοίτησε στη Σχολή Κρόυτς (Kreuzschule) της Δρέσδης. Το 1827  επιστρέφει στη Λειψία, όπου και θα φοιτήσει στη Σχολή Νικολάϊ (Nikolaischule) και στη Σχολή Τόμας (Thomasschule). Ο Βάγκνερ διάβαζε Σαίξπηρ και τους ρομαντικούς, όπως τον ποιητή Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Από το 1831 θα σπουδάσει μουσική στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Παράλληλα έπαιρνε μαθήματα σύνθεσης από τον διευθυντή της χορωδίας της Λειψίας Κρίστιαν Τέοντορ Βάινλιγκ, στον οποίο και θα αφιερώσει το πρώτο του έργο (Σονάτα για Πιάνο σε σι ύφεση μείζονα). Έζησε μια ταραχώδη ζωή με συνεχείς μετακινήσεις από τη Λειψία στη Ρίγα,  στο Παρίσι, στη Δρέσδη, στη Ζυρίχη, στο Μπίμπριχ (κοντά στον ποταμό Μάιντς), στη Βιέννη, στο Μόναχο, στη Λουκέρνη, στο Μπαϊρόπ και αλλού. Οι συχνές αυτές μετακινήσεις του οφείλονται στη δίωξη του από δανειστές του ή από εξοργισμένες κυβερνήσεις. Ο Βάγκνερ παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τη Μίνα Πλάνερ, και τη δεύτερη με την κόρη του Λίστ, Κόζιμα. Ο Βάγκνερ ήταν αντισημίτης και ξενόφοβος. Αυτό το γεγονός καθώς και τα χαοτικά φυλλάδιά του με τα οποία εξέφραζε τις αντιλήψεις του ενθουσίασαν τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα έργα του Βάγκνερ είναι τα πλέον κατάλληλα ακούσματα για τα αυτιά των γνήσιων Γερμανών. Οι όπερες του κατέχουν εξέχουσα θέση στο διεθνές ρεπερτόριο, πρόκειται για πραγματικά αριστουργήματα, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της μουσικής.

Η διάρκεια της παράστασης, που ξεκινά στις 18.00, σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, είναι 4 ώρες και 20 λεπτά με δύο διαλείμματα των 35 λεπτών έκαστο.
Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

************************************


Η όπερα "Τροβατόρε" του Verdi, Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 19:55. Στο "Αχίλλειο".

Για ακόμη μία χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει απευθείας τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης με διάφορες πόλεις χωρών σε έξι ηπείρους.

Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Στην πόλη του Βόλου ανανεώνεται και πάλι η συνεργασία με το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, που παρουσιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία θα δώσει την ευκαιρία και πάλι στους φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν αριστουργήματα της όπερας και του μπαλέτου .

Η πρώτη απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 19:55. Πρόκειται για την πασίγνωστη όπερα «Τροβατόρε» του Τζουζέπε Βέρντι με την Anna Nebtrenko στο ρόλο της Λεονώρα, της βασανισμένης ηρωίδας του Τροβατόρε. Αποτελεί ιταλική όπερα σε τέσσερις πράξεις σε κείμενο του Σαλβατόρε Καμαράνο. Παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1853. Έπειτα στο Ιταλικό θέατρο στο Παρίσι στις 23 Δεκεμβρίου 1854 και στην Όπερα των Παρισίων στις 12 Ιανουαρίου 1857.

Η υπόθεση του Τροβατόρε βασίζεται σε ένα ισπανικό δράμα που του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρεϋ. Η Τσιγγάνα Αθουθένα προκειμένου να εκδικηθεί τον θάνατο της μάγισσας μητέρας της που είχε καεί ζωντανή, με διαταγή του κόμη Ντε Λούνα, απήγαγε τον ένα γιο του κόμη, τον Μάνρικ τον οποίο κράτησε κοντά της και του δίδαξε τη τέχνη του τροβαδούρου (τραγουδιστής και ποιητής σε αυτοσχεδιασμούς). Με το πέρασμα των χρόνων ο τροβαδούρος Μανλίκ και ο αδελφός του, που εν τω μεταξύ είχε αναλάβει, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, Κόμης ντε Λούνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον έρωτά τους προς την πανέμορφη Λεονώρα. Και ενώ η Λεονώρα αποδεδειγμένα αγαπάει τον τροβαδούρο, ο κόμης πλημμυρισμένος από εκδίκηση διατάζει την σύλληψη και τη φυλάκιση τόσο του τροβαδούρου όσο και της Αθουθένα. Τότε η Λεονώρα προκειμένου να λυτρωθεί από τον κόμη πίνει δηλητήριο και πεθαίνει Ο Κόμης, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, διατάζει να υποβληθεί ο «τροβαδούρος» σε φρικτά βασανιστήρια, ενώ ταυτόχρονα σύρει την τσιγγάνα Αθουθένα στον εξώστη για να τις δείξει τα βασανιστήρια δίνοντας και την εντολή της εκτέλεσής του. Και την στιγμή που ο Μανλίκ εκτελείται η Αθουθένα φωνάζει στον Κόμη με δυνατή φωνή: «Ήταν ο αδελφός σου»!

Ο Dmitri Hvorostovsky ερμηνεύει τον κόμη ντι Λούνα στο πρώτο σμίξιμο μετά το 2002 των δύο λαμπρών ρώσων καλλιτεχνών στη ΜΕΤ. Η σοπράνο Anna Netrebko ξεδιπλώνει τις δραματικές και φωνητικές ικανότητες της σε όλο της το μεγαλείο στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ- στον ρόλο της ηρωίδας του Verdi που θυσιάζει την ζωή της για την αγάπη του τροβαδούρου τσιγγάνου. Ο τενόρος Yonghoon Lee ερμηνεύει το ρόλο του δύσμοιρου Μανρίκο, ο βαρύτονος Dmitri Hvorostovsky είναι ο αντίπαλός του, και η μεσόφωνος Dolora Zajick είναι η μυστηριώδης τσιγγάνα με το ταραχώδες παρελθόν. Ο Marco Armiliato διευθύνει την εμπνευσμένη από τον Goya παραγωγή του Sir David McVicar.

 

Ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι ( 10 Οκτωβρίου 1813 – 27 Ιανουαρίου 1901) ήταν Ιταλός μουσικός συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι όπερες Ριγκολέττο, Ναμπούκο, Τραβιάτα και Αΐντα, μέρη των οποίων είναι πασίγνωστα.

Η ευκαιρία να συνθέσει την πρώτη του όπερα ήλθε το 1836. Ο Ομπέρτο, κόμης του Σαν Μπονιφάτσιο, ανέβηκε τελικά το 1839 στη Σκάλα του Μιλάνου και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε να του εξασφαλίσει μία παραγγελία για τρία έργα. Το πρώτο ήταν η κωμική όπερα Μιας μέρας βασιλιάς, που ανέβηκε το 1840 στη Σκάλα του Μιλάνου. Σημείωσε παταγώδη αποτυχία και κατέβηκε αμέσως μετά την πρεμιέρα της. O Βέρντι, που είχε χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του Μαργαρίτα, σε ηλικία 26 ετών, από εγκεφαλίτιδα και ένα χρόνο νωρίτερα τον γιο του Ιτσίλιο Ρομάνο, σε ηλικία 15 μηνών (το 1838 είχε χάσει την κόρη Βιρτζίνια Μαρία Λουίτζα σε ηλικία 17 μηνών), έπεσε σε μαύρη απελπισία και ορκίστηκε να μην ξαναγράψει όπερα.

Ο διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου τον απάλλαξε από το συμβόλαιό του, αλλά όταν έκρινε ότι έκλεισαν οι πληγές, του έδωσε ένα λιμπρέτο βασισμένο στην ιστορία του Ναβουχοδονόσορα Β'. Ο Βέρντι το διάβασε με κρύα καρδιά, ώσπου έφθασε στα λόγια των Εβραίων σκλάβων (Va Pensiero) και ανακάλυψε ότι είχε απαλλαγεί από τις αναστολές του.

Στις μέρες μας, η μουσική του έχει προ πολλού ξεφύγει από τις αίθουσες συναυλιών. Οι «τιφόζι» στα γήπεδα της Ιταλίας ενθαρρύνουν τις ομάδες τους, τραγουδώντας το Θριαμβευτικό Εμβατήριο από την Αΐντα, το χορωδιακό των σιδηρουργών από τον Τροβατόρε ακούγεται σε τηλεοπτικά σποτς, ενώ το La donna è mobile συγκινεί ακόμα και αυτούς που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην όπερα.

 

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.



*******************************


2014-2015
Η ΟΠΕΡΑ «ΟΙ ΑΡΧΙΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ» στο «Αχίλλειον», Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Η ΟΠΕΡΑ «ΟΙ ΑΡΧΙΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ» στο «Αχίλλειον» το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 19:00.



Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, φέρνοντας τα μεγαλύτερα έργα της όπερας σε ζωντανή μετάδοση, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το βραβευμένο πρόγραμμα The Met:Live in HD, παρουσιάζει τη δημοφιλή όπερα «ΟΙ ΑΡΧΙΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ» του Richard Wagner σε απευθείας μετάδοση στο «Αχίλλειον» το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Ο James Levine επιστρέφει σε ένα από τα χαρακτηριστικά βαγκνερικά του έργα, διευθύνοντας αυτή την επική κωμωδία –για πρώτη φορά πάλι στη ΜΕΤ εδώ και οχτώ χρόνια –γύρω από μια ομάδα ‘τραγουδιστάδων’ της Αναγέννησης, που ο διαγωνισμός τους στο τραγούδι ενώνει μια πόλη. Οι Johan Reuter, Johan Botha και Annette Dasch είναι επικεφαλής της λαμπρής διεθνούς διανομής σ’ αυτή τη γοητευτική και επιβλητική γιορτή της δύναμης της μουσικής και της τέχνης.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» ( ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης .Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία θα δώσει την ευκαιρία και πάλι στους φίλους της όπερας στην πόλη , αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν αριστουργήματα της όπερας και του μπαλέτου, προσφέροντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

 

****************************


Η "Σταχτοπούτα" του Gioachino Rossini.
Σάββατο 10 Μαΐου, 19:55 @ Αχίλλειο


Με την εκπληκτική παράσταση «Η Σταχτοπούτα», του Gioachino Rossini το Σάββατο 10 Μαΐου και ώρα 19:55 συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD».

Πρόκειται για μια από τις πιο απολαυστικές κωμικές όπερες σε δύο πράξεις
Η Σταχτοπούτα χαρακτηρίζεται από  ιδιαίτερα μελωδική μουσική, σκηνές με έντονη θεατρικότητα και ένα ποιητικό κείμενο με διαρκείς ανατροπές.


Η υπόθεση αφορά στην Αντζελίνα, θετή κόρη του Ντον Μανίφικο και πραγματική κόρη ενός πλούσιου εμπόρου, την οποία φωνάζουν Σταχτοπούτα. Η Σταχτοπούτα καταπιέζεται και ζει μια ζωή μέσα στην περιφρόνηση από τον πατριό και τις άσχημες κόρες του. Οι αδελφές της υποβιβάζουν τη Σταχτοπούτα σε ρόλο υπηρέτριάς τους, ενώ αυτές χαίρονται όλα τα πλούτη του εμπόρου, και την αναγκάζουν να κοιμάται στις στάχτες του τζακιού, απ’ όπου και το όνομα Σταχτοπούτα. Ερωτεύεται τον πρίγκιπα Ντον Ραμίρο, ο οποίος εκτιμά την καλοσύνη της και μετά από περιπέτειες, τη νυμφεύεται.


Η υπόθεση βασίζεται φυσικά στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περρώ, έχει όμως και κρίσιμες διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με την εποχή που γράφηκε το έργο. Ήταν τότε αδιανόητο η πρωταγωνίστρια να δείξει επί σκηνής τις γάμπες της, κι έτσι, λόγου χάριν, δεν υπάρχει γοβάκι στο έργο: ο πρίγκιπας βρίσκει την αγαπημένη του χάρη σε ένα βραχιόλι.


Σε έναν αληθινό φωνητικό άθλο – τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Σταχτοπούτα του Ροσσίνι ερμηνεύουν η μέτζο σοπράνο Joyce DiDonato στην πρώτη της παράσταση στη Met τον ομώνυμο ρόλο στη Σταχτοπούτα του Rossini με τον κορυφαίο του μπελκάντο τον τενόρο Juan Diego Flórez. 
Ο πρώτος μαέστρος της Met Fabio Luisi διευθύνει ερμηνευτές που περιλαμβάνουν: τον Pietro Spagnoli στο ντεμπούτο του στη Met στον ρόλο του υπηρέτη Νταντίνι, τον Alessandro Corbelli στον ρόλο του θετού πατέρα της Σταχτοπούτας Ντον Μανίφικο, και τον Luca Pisaroni στον ρόλο του δασκάλου του Ντον Ραμίρο.


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
•    ΔΙΑΥΛΟΣ , Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363
Ώρες προπώλησης:
Τρίτη & Πέμπτη: 10:00-15:00
Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00- 21:00
Σάββατο: 10:00-14:00
•    Κινηματοθέατρο Αχίλλειο
Ώρες προπώλησης:
Μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και για την προπώληση των εισιτηρίων επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

*****************

Wolfgang Amadeus Mozart - Così fan tutte

Tο βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» συνεχίζεται με την εκπληκτική παράσταση της Όπερας «Così fan tutte» («Έτσι Κάνουν Όλες»), του Wolfgang Amadeus Mozart το Σάββατο 26 Απριλίου, ώρα 19:55, στο Αχίλλειο.


Πρόκειται για μια όπερα σε δύο πράξεις, γραμμένη πάνω σε λιμπρέτο του Λορέντσο ντα Πόντε. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της όπερας μπούφα, δηλαδή της ιταλικής εύθυμης όπερας.

Το έργο αφηγείται  μια πολύ τολμηρή - για τα δεδομένα της εποχής - ιστορία ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων (υπήρξαν φήμες ότι ο Mozart και ο Πόντε αναφέρονταν σε κάποιο αληθινό συμβάν που είχε λάβει χώρα στους κύκλους της Βιέννης περίπου το 1788) . Μολονότι στην πρεμιέρα (1790) γνώρισε θετική υποδοχή από το βιεννέζικο ακροατήριο, οι παραγωγοί επί ενάμιση αιώνα το θεωρούσαν «επικίνδυνο» για την κυρίαρχη ηθική και είτε απέφευγαν να το ανεβάσουν, ή προτιμούσαν μια πιο «αφυδατωμένη» εκδοχή. Έπρεπε να φτάσει η δεκαετία του 1950 για να ξαναβρεί τη θέση του στο οπερατικό ρεπερτόριο, όμως από τότε αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυπαιγμένες όπερες.
Σύμφωνα με την υπόθεση ο Ferrando και ο Guilelmo είναι αρραβωνιασμένοι με τις αδελφές Fiordiligi και Dorabella, για την πίστη και την αφοσίωση των οποίων είναι απόλυτα πεπεισμένοι. Ο φίλος τους Don Alfonso ισχυρίζεται ότι όλες οι γυναίκες είναι άστατες και στοιχηματίζει ότι μπορεί να το αποδείξει. Ο Ferrando και ο Guilelmo παριστάνουν ότι κατατάσσονται στο στρατό και φεύγουν για τον πόλεμο, αλλά επιστρέφουν μεταμφιεσμένοι και αρχίζει ο ένας να πολιορκεί τη μνηστή του άλλου. Οι δύο γυναίκες υποκύπτουν τελικά στους νέους μνηστήρες. Έχοντας χάσει το στοίχημα οι δύο άνδρες αποκαλύπτονται. Στο τέλος υπάρχει μόνο απογοήτευση, αλλά όλοι έχουν διδαχτεί από τη συγκεκριμένη εμπειρία και αποφασίζουν ότι πρέπει να ζήσουν με αυτό που συνέβη· έτσι ο Ferrando και ο Guilelmo συγχωρούν τις δύο αδελφές για την απιστία τους.
Η μουσική είναι διάφανη και απόλυτα ισορροπημένη και κυριαρχεί ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, ενώ στο έργο υπάρχουν μερικές από τις πιο όμορφες σκηνές αποχαιρετισμού που γράφτηκαν ποτέ.


Ο μαέστρος James Levine διευθύνει την αγαπημένη όπερα του Mozart γύρω από τις δοκιμασίες των δεσμών του έρωτα. Τα νεαρά αστέρια της Met ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους: η Susanna Phillips και η Isabel Leonard είναι οι αδελφές Φιορντιλίτζι και Ντοραμπέλα, ο Matthew Polenzani και ο Rodion Pogossov είναι οι αγαπημένοι τους, ενώ η Danielle de Niese ερμηνεύει την πανέξυπνη Ντεσπίνα


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΥΛΟΣ , Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363
Ώρες προπώλησης:
Τρίτη & Πέμπτη: 10:00-15:00
Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00- 21:00
Σάββατο: 10:00-14:00
Κινηματοθέατρο Αχίλλειο
Ώρες προπώλησης:
Μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και για την προπώληση των εισιτηρίων επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

 

*****************************

 

Giacomo Puccini - La Boheme

Tο βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» συνεχίζεται με την εκπληκτική παράσταση “La Boheme” του  Giacomo Puccini το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 και ώρα 19:55. Η κλασική παραγωγή μέσα από την οποία παρουσιάζεται με αριστουργηματικό τρόπο η συγκινητική ιστορία του Puccini, αφηγείται τον νεανικό έρωτα.

Τη μεγάλη συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής. Το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης που απαίτησε ειδικό εξοπλισμό, παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του  «Δημοτικού  Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» ( ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης


Τη συγκεκριμένη παράσταση θα παρακολουθήσουν και θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι ¨φωνές του Βόλου¨, γνωστές ερμηνεύτριες του λυρικού ρεπερτορίου της πόλης μας μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Διεύθυνση Πολιτισμού προς.

Η  La Bohème (Λα Μποέμ) είναι η τέταρτη κατά σειρά όπερα του  G. Puccini μετά από τις Le Villi (Τα ξωτικά, 1884), Edgar (1889) και Manon Lesecaut (1890). Το libretto της είναι στα ιταλικά και αποτελείται από τέσσερις πράξεις, γεμάτες τραγικότητα, αλλά και κωμικές στιγμές όπως ακριβώς είναι η πραγματική ζωή. Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό έργο, όπου χωρίς να ακολουθείται μια καθιερωμένη φόρμα, συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία το ρεαλισμό και την καθαρή ιταλική μελωδία. Βασίζεται στο λογοτεχνικό έργο Scecnes de la vie de Bohème (Σκηνές από τη μποέμικη ζωή) του Γάλλου συγγραφέα Henry Murger (Ανρί Μυρζέ).

Ο Τζιάκομο Πουτσίνι γεννήθηκε στην Ιταλία το 1858 και πέθανε στο Βέλγιο το 1924 . Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: "Elvira, povera donna, finito" (Ελβίρα, καημένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Ήταν  ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του, Λούκα και μετά στο Μιλάνο.
Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την Όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντό», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.


Το συγκεκριμένο έργο “LA BOHEME” είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο κοινό καθώς κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων παραστάσεων στην ιστορία της MΕΤ. Ο Ιταλός τενόρος Vittorio Grigolo ερμηνεύει τον παθιασμένο συγγραφέα Ροντόλφο και η Ρουμάνα σοπράνο Anita Hartig κάνει το ντεμπούτο της στη Met στον ρόλο της φυματικής αγαπημένης του, της Μιμί.
Η Susanna Phillips ερμηνεύει την κοκέτα Μουζέτα και ο Massimo Cavalletti είναι ο ζωγράφος Μαρτσέλο σ’ αυτή την παράσταση που διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Stefano Ranzani.
.


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
•    ΔΙΑΥΛΟΣ , Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363
Ώρες προπώλησης:
Τρίτη & Πέμπτη: 10:00-15:00
Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00- 21:00
Σάββατο: 10:00-14:00
•    Κινηματοθέατρο Αχίλλειο
Ώρες προπώλησης:
Μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και για την προπώληση των εισιτηρίων επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

**********************

«Werther» (Βέρθερος) του Jules Massenet


Metropolitan Opera of New York! Το πρόγραμμά της "The MET: Live in HD" σε ζωντανή μετάδοση συνεχίζεται με την εκπληκτική παράσταση «Werther» (Βέρθερος) του Jules Massenet βασισμένη στο ρομαντικό μυθιστόρημα του Γκαίτε.
Σάββατο 15/3/2014 στις 19:00.

Η δεύτερη φετινή σύνδεση γίνεται με το Βρετανικό Royal Ballet του Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου και την απευθείας μετάδοση πέντε σπουδαίων παραστάσεων μπαλέτου στο «Αχίλλειον».

 

Τη μεγάλη συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής. Το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης που απαίτησε ειδικό εξοπλισμό, παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του  «Δημοτικού  Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» ( ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης


Με την εκπληκτική παράσταση «WERTHER» (Βέρθερος) του Jules Massenet το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014  και ώρα 19:00 συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD».

 

Ο σκηνοθέτης Richard Eyre επιστρέφει στη MΕΤ με μια καινούργια παραγωγή της όπερας Werther (Βέρθερος) του Jules Massenet, μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, Το έργο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται. Ο Μασνέ σκιαγράφησε με μεγάλη επιτυχία τον ποιητικό χαρακτήρα του ιδεαλιστή Βέρθερου και της παγιδευμένης στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ. Όπως και ο Φάουστ του Γκαίτε (που έγινε κυρίως γνωστός από την εκδοχή του Γκουνό) έτσι και ο Βέρθερος κατέκτησε το χώρο του λυρικού θεάτρου έχοντας μελοποιηθεί από Γάλλο συνθέτη. Η όπερα του Μασνέ γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε από τα ήθη ως τη μόδα της εποχής. Ο οπερατικός Βέρθερος ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το πρωτότυπο. Διατηρεί τη σύγκρουση με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά αφήνει κατά μέρος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η ιστορία του αδιέξοδου έρωτα που περιγράφει ο Γκαίτε, ενέπνευσε το Μασνέ ο οποίος υπήρξε συνθέτης μουσικής μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα.

 

Ο Μασνέ Γεννήθηκε στο Μοντό. Σε ηλικία έξι ετών άρχισε μαθήματα πιάνου με τη μητέρα του Αδελαΐδα, που ήταν καθηγήτρια πιάνου, και στα 11 του χρόνια έγινε δεκτός στο Ωδείο των Παρισίων. Το 1871 ο Μασνέ κλήθηκε στα όπλα και υπηρέτησε ως στρατιώτης στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο, ο οποίος κατέληξε σε συντριπτική ήττα για τη Γαλλία και συνέβαλε στην ενοποίηση της Γερμανίας. Η αναγνώριση του Μασνέ ήλθε το 1873 με το ορατόριο Μαρία Μαγδαληνή, που επαινέθηκε από ομοτέχνους του, όπως οι Τσαϊκόφσκι, Ντ’ Ιντί και Γκουνό. Το έργο αυτό αποτελεί παράδειγμα συγχώνευσης του θρησκευτικού αισθήματος και του ερωτισμού, που απαντά συχνά στο έργο του Μασνέ. Το 1878 αναλαμβάνει καθηγητής της σύνθεσης στο Ωδείο των Παρισίων και αναδεικνύει συνθέτες, όπως οι Αντρέ Μπλοχ, Γκιστάβ Σαρπεντιέ, Ερνέστ Σοσόν, Φοράν Σμιτ, Ρεϊνάλτο Χαν, Ζορζ Ενέσκου, Σαρλ Κεσλέν και Σπύρος Σαμάρας. Τον ίδιο χρόνο παίρνει τη θέση του Καμίλ Σεν Σανς στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και γίνεται το νεότερο μέλος της, σε ηλικία 36 ετών. Εκτός από όπερες, ο Μασνέ έγραψε ορχηστική μουσική (ορχηστικές σουίτες, ένα κοντσέρτο για πιάνο), καντάτες, ορατόρια και 200 τραγούδια. Το 1912 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Οι αναμνήσεις μου (Mes Souvenirs). Ο Μασνέ ήταν ένας σκληρά εργαζόμενος συνθέτης, που ξεκινούσε να δουλεύει από τις 4 το πρωί. Συνέθετε από μνήμης και όχι στο πιάνο, όπως η πλειονότητα των συνθετών. Αυτό τον βοήθησε να γίνει ένας σπουδαίος ενορχηστρωτής. Ακόμη και στα πιο δυνατά περάσματα, η ορχηστική υφή των συνθέσεών του είναι διαυγής. Ο ίδιος απέφευγε να παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων του και πληροφορούνταν την τύχη τους από φίλους και γνωστούς.

Στην ανοδική μουσική του πορεία συνεισέφεραν με τις γνωριμίες τους στο καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κύκλωμα ο συνθέτης Αμπρουάζ Τομά και ο εκδότης Ζορζ Χαρτμάν. Σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του διαδρομή έπαιξε και ο γάμος του με τη Νινόν ντε Γκρεσί, ο οποίος του εξασφάλισε μια άνετη ζωή, χωρίς οικονομικά προβλήματα.

 


Στην παράσταση «WERTHER» ο συγκλονιστικός Jonas Kaufmann ερμηνεύει το ρόλο του μελαγχολικού ποιητή Βέρθερου και δίπλα του ως Σαρλότ εμφανίζεται η Sophie Koch.

Στην εντυπωσιακή αυτή παραγωγή, συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία  του σκηνοθέτη Richard Eyre  με τον σκηνογράφο Rob Howell.

 

Την ορχήστρα διευθύνει ο Alain Altinoglu.

 

Φωτισμοί: Peter Mumford, Σχεδιασμός βίντεο: Wendall Harrington, Χορογραφίες: Sara Erde

 

Πρωταγωνιστούν: Lisette Oropesa, Sophie Koch, Jonas Kaufmann, David Bižic, Jonathan Summers

 

Διάρκεια: 195’

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

•    ΔΙΑΥΛΟΣ , Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363

Ώρες προπώλησης:

Τρίτη & Πέμπτη: 10:00-15:00, Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00- 21:00, Σάββατο: 10:00-14:00

•    Κινηματοθέατρο Αχίλλειο

Ώρες προπώλησης:

Μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και για την προπώληση των εισιτηρίων επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

*********************************

 



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 
flora_purim.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.