Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 327 επισκέπτες συνδεδεμένους
Σταγιάτες


Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου, στις Σταγιάτες Πηλίου.


Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις θα γίνουν φέτος στη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ. Το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 6:00μμ, φιλοξενούμε τον Νίκο Σταυρόπουλο, συνταξιούχο πρώην προϊστάμενο της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού, και μέλη του Αιγίλοπα - Δίκτυο για τη βιοπικοιλότητα στη φύση, για να κουβεντιάσουμε για την οδύσσεια των σπόρων και τις μεταναστεύσεις των λαών στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 2:00μμ, συζητάμε για τον κοινοτισμό και για υπαρκτά εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ από τη Θεσσαλονίκη, με τους Ρομπέν του ξύλου από τη Βέροια, με τα Μπισκούνια από το Βόλο και με το περιοδικό Ευτοπία από την Αθήνα.

Το Σάββατο το βράδυ συμμετέχουν στη γιορτή οι Τσιριτσάντσουλες με την Τσιριάδα έπος γελοίον, μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την παράδοση των τροβαδούρων.

Την Κυριακή το μεσημέρι (12:30μμ) έχουμε το κορυφαίο γεγονός του διημέρου, την ανταλλαγή των σπόρων.

Στη διάρκεια του διημέρου θα διεξαχθούν δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους. Συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου τα παιδιά θα οργανώσουν τον κοινοτικό κήπο, ενώ το μεσημέρι θα παρουσιαστούν καλλιεργητικά θέματα (σπορά, μεταφύτευση, φύτευση, πολλαπλασιασμός). Το πρωί της Κυριακής τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στο μουσικοκινητικό εργαστήρι, και οι μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν πώς γίνεται το μπόλιασμα ελαιόδεντρων. Το Σάββατο το απόγευμα θα γίνει περίπατος και ξενάγηση στην Κρύα Βρύση, την πηγή του χωριού.

Στο χώρο της πλατείας θα υπάρχει έκθεση και παζάρι ντόπιων φυτωρίων και φυτών. Επίσης, στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών θα φιλοξενηθεί έκθεση κεραμεικής της Βάγιας Μπεκιώτη.


http://apodrasistagiates.blogspot.gr/

http://www.aegilops.gr/

Σποτάκια για τη γιορτή:

Dim lights

Dim lights


Dim lights


Dim lights





Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα
Σταγιάτες 9 και 10 Μαΐου
Συναυλία με τους "Ζωή Τάχα" @ Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

Για έκτη χρονιά η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα συνδιοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουν την ιδέα του οικολογικού κήπου. Το θέμα της φετινής γιορτής, που θα γίνει στις Σταγιάτες 9 και 10 Μαΐου είναι "Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια".

Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό, το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι' αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των φυσικών αγαθών.

Για έκτη χρονιά η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα συνδιοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουν την ιδέα του οικολογικού κήπου. Το θέμα της φετινής γιορτής, που θα γίνει στις Σταγιάτες 9 και 10 Μαΐου είναι "Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια".

Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό, το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι' αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των φυσικών και κοινών αγαθών.


Το πρόγραμμα της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου:

Σάββατο 9/5, 12:00 Εργαστήρι παρασκευής σβώλων φυσικής καλλιέργειας για μικρό λαχανόκηπο με τον Παναγιώτη Μανίκη. Ο Παναγιώτης Μανίκης εδώ και χρόνια συντηρεί και αναπτύσσει με επιτυχία ένα αγρόκτημα σε περιοχή της Έδεσσας με βάση τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας τις οποίες εφαρμόζει και στο βίο του. Ταξιδεύει και μιλά για αυτές σε όλο τον κόσμο ελπίζοντας η «σπορά» του να πιάσει τόπο. Επίσης είναι υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας που βρίσκεται στο Κλησοχώρι Έδεσσας.

Σάββατο 9/5, 16:00 Εργαστήρι παρασκευής θεραπευτικών κεραλοιφών

Σάββατο 9/5, 18:30 Συζήτηση με θέμα "Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια". Ο Κώστας Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα μας ενημερώσει για τις Διατλαντικές Συμφωνίες. Συγκεκριμένα η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου» / ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP), αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν συλλογικότητες για τους σπόρους (Αιγίλοπας), για το νερό (Κίνηση Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το Νερό) καθώς και άλλες πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σάββατο 9/5, 21:00 Συναυλία για το Νερό με τους Ζωή Τάχα

Κυριακή 10/5, 10:30 Εργαστήρι φύτευσης και καλλιέργειας λαχανόκηπου για παιδιά

Κυριακή 10/5, 11:00 Συζήτηση με θέμα "Αλλαγή πορείας, στροφή στη φυσική ζωή" με τον Γιάννη Μακριδάκη, φυσικό καλλιεργητή - συγγραφέα,από την Βολισσό της ΒΔ Χίου. Εκεί, στράφηκε προς την φυσική καλλιέργεια της γης και έγινε παρατηρητής της αργής αβίαστης φυσικής ανάπτυξης. Ίδρυσε το Απλεπιστήμιο Βολισσού, μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας, αλκαλικής διατροφής και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντικαταναλωτισμό και την αποανάπτυξη.

Κυριακή 10/5, 12:00 Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών

Κυριακή 10/5, 13:00 Εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης.

Στην πλατεία του χωριού θα λειτουργήσει έκθεση - παζάρι παραδοσιακών και οικολογικών προϊόντων της περιοχής του Πηλίου.
Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Σταγιατών, στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού και στο Δημοτικό Σχολείο.

Την Κυριακή 10 Μαΐου το απόγευμα, μετά τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες,  η ΑΠΟΔΡΑΣΗ  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άλλης Μεριάς  θα πετάξουν τα αερόστατα που έχουν κατασκευάσει τις Απόκρηες αλλά λόγω καιρού έμειναν στο...έδαφος!

*********************************


Το documentaire της Νέλλης Ψαρρού θα προβληθεί στην Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου ΚΤΙΡΙΟ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας, Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 8 το βράδυ.

Dim lights


*******************************



Σταγιάτες 25, 26 και 27 Απριλίου 2014.
Φίλες και Φίλοι
Σας καλούμε στην Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ που θα γίνει στις Σταγιάτες 25, 26 και 27 Απριλίου 2014. Το θέμα της φετινής γιορτής, που συνδιοργανώνεται από την Α.Π.Ο.Δράσης και τον Αιγίλοπα είναι "Σπόροι, Νερό, Διατροφή, Κινήματα".
Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι ότι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό και το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι' αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των φυσικών αγαθών.
Επισυνάπτονται αφίσα-πρόγραμμα σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη εκδοχή.

***************************************

Αερόστατα στις Σταγιάτες και φέτος!
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης μας περιμένει στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών για να κατασκευάσουμε όλοι και όλες μαζί αερόστατα και φανούς και να τα πετάξουμε πάνω από τον βολιώτικο και πηλιορείτικο ουρανό.
Tο Σάββατο 1η Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα θα φτιάξουμε τα αερόστατα, θα τα στολίσουμε και θα γράψουμε πάνω τους συνθήματα αντίστασης και δράσης. Την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα θα τα ανάψουμε για να πετάξουν, ελπίζουμε με επιτυχία, στον ουρανό του δειλινού. Τα υλικά δικά μας, η δημιουργική διάθεση και το κέφι όλων μας. Κρασί, τσίπουρο και μεζέδες καλοδεχούμενα!

*******************************



Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης " Ιωλκός"

 

Το Αρχοντικό Ζαφειρίου  ντύνεται στα γιορτινά του!
Η εποχή που όλοι περιμέναμε έφτασε.
Η αλήθεια είναι ότι είτε υπάρχει κρίση είτε όχι, όλοι χρειαζόμαστε ένα παραμύθι με χρυσόσκονη, δώρα και φυσικά τον Άγιο Βασίλη.
Μια βόλτα από κάποιο χριστουγεννιάτικο bazaar θα μας φέρει αντιμέτωπους με χρώματα, μουσικές, χαμόγελα και χιλιάδες δωράκια, που θα μας φτιάξουν την διάθεση.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος να διοργανώσει Χριστουγεννιάτικο Bazaar  την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου από το πρωί στις 10.30  έως στις 8 μ.μ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου.
Όσοι  επισκεφθούν το Bazaar θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές  πρωτότυπα και μοναδικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα  από το εικαστικό εργαστήρι του Κέντρου Πολιτισμού, με την ευθύνη της κ. Άννε Σαββίδη,   φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι και αγάπη ειδικά για αυτές τις ημέρες.
Επίσης θα μπορούν να προμηθευτούν κεραμικά, διακοσμητικά χειροποίητα κοσμήματα, μικρά έργα τέχνης φίλων του Κέντρου Πολιτισμού που θα έρθουν με αποκλειστικό σκοπό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για «καλό σκοπό».
Και δεν φθάνουν όλα αυτά, οι επισκέπτες του Bazaar θα απολαύσουν εκπληκτικές λιχουδιές  και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από τις φίλες του Κέντρου Πολιτισμού , όπως επίσης και από τις λαχταριστές δημιουργίες του Γυναικείου Συνεταιρισμού της Ιωλκού «το Ρόδι».
Είστε όλοι καλεσμένοι και  σας περιμένουμε να γευτούμε μαζί το ζεστό χριστουγεννιάτικο κρασί, να ανταλλάξουμε ευχές και να δώσουμε το μήνυμα προς όλους ότι το « πνεύμα των Χριστουγέννων» υπάρχει!

*********************

 

 

Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης " Ιωλκός": παρουσίαση του ημερολογίου του με θέμα τα παραδοσιακά εργαστήρια του Πηλίου.

 

*************************

 

Παρουσίαση του Νερόμυλου Μανώλη (Μύλος του Μάγκα) στις Σταγιάτες την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ώρα 11:00πμ

Ο νερόμυλος Μανωλή (Μύλος Μάγκα) βρίσκεται μέσα στο ρέμα της Μάνας και πάνω στο μονοπάτι που συνδέει τις Σταγιάτες και τον Άγ Δημήτρη του Άνω Βόλου.Είναι «Βυζαντινού» τύπου και κατασκευάστηκε το 1888.

Σταμάτησε τη λειτουργία του κάπου γύρω στο 1956 και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των φυσικών φαινομένων. Η σκεπή υποχώρησε και τα υλικά της σκέπασαν τις μυλόπετρες και ότι άλλο υπήρχε μέσα στον κυρίως χώρο του αλευρόμυλου. Παράλληλα τα αναρριχητικά φυτά  κάλυψαν το υπόλοιπο κτίσμα σε βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να το διακρίνει.

Το μονοπάτι ακολούθησε τη μοίρα του νερόμυλου μετά την άφιξη του πρώτου αστικού λεωφορείου στις Σταγιάτες στις αρχές του’60 , όταν δηλαδή έχασε την χρηστική του αξία μια και οι Σταγιατιώτες το χρησιμοποιούσαν ως τότε για να φτάσουν μέχρι τη στάση του Αγ. Δημητρίου , της λεωφορειακής γραμμής Πορταριάς-Βόλου. Η εξέλιξη οδήγησε στην εγκατάλειψη και στη λήθη.


H αποκάλυψη του Νερόμυλου Μανωλή (Μύλου του Μάγκα)

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια  η Α.Π.Ο.Δράσης αποφάσισε να αποκαλύψει και να παραδώσει σε χρήση το παραδοσιακό μονοπάτι, άρχισε και η συζήτηση για τον ξεχασμένο νερόμυλο. Κάτοικος του χωριού, καθοδηγούμενος από τις παιδικές  αναμνήσεις και τη περιέργειά του, ανακάλυψε το κτίσμα και τους μηχανισμούς του μύλου οι οποίοι είναι σχεδόν άθικτοι και στη θέση τους, παρά τη φυσιολογική φθορά
Τα μηχανολογικά ευρήματα και τα διασωθέντα οικοδομικά στοιχεία μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την αρχική κατάσταση και διάσταση του νερόμυλου.


Την Κυριακή 3/1 θα παρουσιάσουμε τον νερόμυλο στους κατοίκους του χωριού που δεν μπορούν να τον επισκεφτούν με έκθεση φωτογραφιών από την υπάρχουσα κατάσταση, με ομιλία για τον Βυζαντινό νερόμυλο και με την παρουσίαση μακέτας που δείχνει την αρχική μορφή του κτίσματος.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με περπάτημα από το κοιμητήριο του Άγ. Δημητρίου Άνω Βόλου, στη στροφή του δρόμου για την Πορταριά, ακριβώς στο 7ο χιλιόμετρο. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9:30πμ και το περπάτημα ως τον νερόμυλο διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Στις 11:00πμ θα ξεκινήσει η παρουσίαση στο Κέντρο Πολιτισμού και Παράδοσης των Σταγιατών που βρίσκεται κάτω από την πλατεία του χωριού.

Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

Εκδήλωση για τους κοινωνικούς αγώνες για τα φυσικά αγαθά, στο πλαίσιο της γιορτής μας, θα γίνει το Σάββατο στις 7:30μμ. Στην εκδήλωση θα βρίσκονται μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής για να μας μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Σκουριές. Είναι σημαντικό για μας...

Σταγιάτες 10-11/5

...να δέσουμε τον αγώνα μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης και την πολιτική των χαρατσιών από την ΔΕΥΑΜΒ και φυσικά την Δημοτική Αρχή στα χωριά και την πόλη, με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της περιοχής και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και τον αγώνα των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των παραδοσιακών σπόρων. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στη Γιορτή Σπόρου θα γίνουν δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις
Παρασκευή 10/5, 19:30: Σπόροι, νομοθεσία και τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Σάββατο 11/5, 19:30: Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά: χρυσός, νερό, σπόροι.

http://apodrasistagiates.blogspot.gr/

Η πρώτη την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών με θέμα: «Σπόροι, νομοθεσία και τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα θα αναλύσει τον προτεινόμενο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, ο οποίος έχει κυρίως τρεις μεγάλες αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα: Περιορίζει σημαντικά την υπάρχουσα γεωργική βιοποικιλότητα και ειδικά τις παραδοσιακές ποικιλίες. Επιδρά αρνητικά και περιοριστικά στα δικαιώματα και την ελευθερία των γεωργών και των καταναλωτών. Έχει σαν σκοπό την επιβολή των συμφερόντων της βιομηχανίας σπόρων και το χημικό, εντατικό μοντέλο γεωργίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η δεύτερη συζήτηση θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στην πλατεία Σταγιατών (σε περίπτωση βροχής στο Δημοτικό Σχολείο) με θέμα: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά: χρυσός, νερό, σπόροι». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν μέλη της Επιτροπής αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής και της Πρωτοβουλίας ενάντια στις βλαπτικότητες για να μας μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη ΒΑ Χαλκιδική. Επίσης μέλη της Κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό θα ενημερώσουν για τις δραστηριότητες της Κίνησης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Τέλος μέλη του Αιγίλοπα – Δικτύου για τη βιοποικιλότητα και οικολογία στη γεωργία θα αναφερθούν στους εντός και εκτός συνόρων αγώνες για την προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών.
Είναι σημαντικό για μας να δέσουμε τον αγώνα μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού και της πολιτικής των χαρατσιών από την ΔΕΥΑΜΒ και τη δημοτική αρχή στα χωριά και την πόλη, με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της περιοχής και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και με τον αγώνα των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των παραδοσιακών σπόρων. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στη Γιορτή θα συμμετέχουν:
Οικοπαραγωγοί και βιοκαλλιεργητές της περιοχής
Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου
Εργαστήρι κατασκευής κοσμήματος ΑΡΓΩ
Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Ηλιοτρόπια
Άνωση – Εθελοντές Βόλου
Βιβλιοπωλείο Χάρτα

Όλες οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια του προγράμματος θα γίνουν κανονικά, ακόμη και σε περίπτωση βροχής, γιατί έχει προβλεφθεί στεγασμένοος χώρος για την πραγματοποίησή τους.
Α.Π.Ο.Δράσης και Αιγίλοπας






«Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά».

Η ληστρική και με βία επιβαλλόμενη εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών όπως οι σπόροι, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος, τα δάση και το περιβάλλον, υποβαθμίζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και όλων όσοι αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς των εταιριών, των επιχειρηματιών και του κράτους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την αυτονομία τους, τη ζωή τους.

Η ιδιωτικοποίηση των φυσικών αγαθών είναι προ των πυλών. Τα νερά και η διαχείρισή τους «πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας». Οι σπόροι και η διατροφή περνούν στα χέρια εταιρειών, οι οποίες θεσμικά πλέον ως «αρμόδιοι φορείς» προστατεύονται και προάγουν την αδιαφάνεια, την απληστία και την κερδοσκοπία.
Κι ενώ το αίτημα για ελεύθερη χρήση των σπόρων, οικολογική γεωργία, προστασία των μικροκαλλιεργητών – ιδιοπαραγωγών σπόρου είναι επίκαιρο όσο ποτέ, ο αγώνας των πολιτών της Χαλκιδικής δικαιώνει την Ελλάδα. Εκπληρώνει τις προσδοκίες μας για την επόμενη μέρα.

Η αντίσταση σε μια αδυσώπητη προσπάθεια επικυριαρχίας, η πρόταξη των αναφαίρετων δικαιωμάτων για αυτοδιάθεση, δημοκρατία και ποιότητα ζωής και η απομυθοποίηση της «ελεύθερης» αγοράς, είναι τα διαμάντια αυτού του αγώνα.

Όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου ας ενωθούμε δένοντας τα κινήματα του χρυσού, των νερών, των σπόρων κι όλες τις δίκαιες κι ακομμάτιστες φωνές αντίστασης και δημιουργίας. Για την επόμενη μέρα. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΙΝ, ΠΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ.







Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών & παραδοσιακών προϊόντων και φυτωρίων.
Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής καθώς και εναλλακτικές ομάδες δράσης.




. Μην ξεχάσετε να φέρετε τους σπόρους και τα φυτά σας για ανταλλαγή την Κυριακή ώρα 12:00 το μεσημέρι.



. Η οργάνωση της Γιορτής στηρίζεται αποκλειστικά στην τοπική κοινωνία και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής



. Και τα 6 μονοπάτια του χωριού προσφέρονται για να συνδυάσετε τη Γιορτή με το περπάτημα 






Πληροφορίες

Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης)
Τηλ: 2421049436, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
apodrasistagiates.blogspot.com

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία Τηλ: 2428094558,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.aegilops.gr

Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά
Σταγιάτες Πηλίου

10-12 Μαΐου 2013



Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης)
Αιγίλοπας (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα 
και την Οικολογία στη Γεωργία)








***************************



Αερόστατα στις Σταγιάτες
στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών
Σάββατο στις 5, Κυριακή στις 6 μμ

Ακούστε την σχετική εκπομπή του NovaFM106

Το πρώτο μέρος της πρωινής εκπομπής του NovaFM (22-01-2013) με προσκεκλημένο τον φίλο Κωνσταντίνο Καραθάνο, φωτογράφο & κωπηλάτη του πληρώματος της σύγχρονης Αργούς & θέμα το φωτογραφικό λεύκωμα απ' τα ταξίδια της - ημερολόγιο 2013.

 

Το δεύτερο μέρος της πρωινής εκπομπής του NovaFM (22-01-2013) με προσκεκλημένο τον φίλο Κωνσταντίνο Καραθάνο, φωτογράφο & κωπηλάτη του πληρώματος της σύγχρονης Αργούς & θέμα το φωτογραφικό λεύκωμα απ' τα ταξίδια της - ημερολόγιο 2013

 

 

Μύλος Μάγκα - Α.Π.Ο.δρασης Σταγιάτες


Στις 25 09 2012 οι Σταγιατιώτες έκαναν το πρώτο  αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά τους να καταστήσουν επισκέψιμο το νερόμυλο του Μάγκα μέσα στο ρέμα της Μάνας και πάνω στο μονοπάτι για τον Άγ.Δημήτρη. Στη δύσκολη αυτή δουλειά βοήθησαν και φίλοι των μονοπατιών από το Βόλο.
Απομακρύνθηκαν πέτρες και πλάκες οροφής , έγινε μια πρώτη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να απολαμβάνει από εκεί το εκπληκτικό τοπίο στο ρέμα και κατασκευάστηκε ένα μικρό γεφύρι που οδηγεί στη στοά του νερού και των μηχανισμών κίνησης για τις μυλόπετρες, οι οποίοι κέρδισαν το στοίχημα με το χρόνο και έχουν μείνει σχεδόν ανέπαφοι και στη θέση τους.
Η παρατήρηση και μελέτη του νερόμυλου μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, ωστόσο μένουν να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε σε συνδιασμό με το πληροφοριακό υλικό που θα εκτεθεί στο Κέντρο Παράδοσης  και Πολιτισμού του χωριού, να αποτελέσει ένα δίπολο με εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους και ιδιαίτερα για τους μαθητές της Μαγνησίας και όχι μόνο.
Οι Σταγιατιώτες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια με πάθος, γεγονός που επιβεβαιώνει την "μεταφυσική" τους σχέση με το νερό καθότι συνδέουν την μοίρα του χωριού τους με την ροή του νερού στις βρύσες και στα ρέματα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες Κυριακές από τις 9:00πμ, καιρού βέβαια επιτρέποντος

 

 

Δημοτική Ενότητα Ιωλκού

 

 


La Vida es Bella

Στα μέσα του 1930, ένας εβραίος βιβλιοπώλης ονόματι Guido Orefice (Roberto Benigni) ζει έναν ευτυχισμένο γάμο με την γυναίκα του και τον γιό του. Όταν οι Ιταλία κατακτηθεί από τις γερμανικές δυνάμεις του Χίτλερ, ο Guildo προσπαθεί να βρει ένα τρόπο να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του ενώ παράλληλα, με τη βοήθεια του αστείρευτου χιούμορ του, προσπαθεί να προστατέψει τον γιο του από τις ψυχολογικές και σωματικές πληγές του πολέμου.

Είναι στιγμές στην ταινία που τα ανάμεικτα συναισθήματα της χαράς και της λύπης γίνονται ένα.

H ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Όσον αφορά τα Όσκαρ, κέρδισε 3: Α’ Ανδρικού Ρόλου (Roberto Benigni), Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης (Soundtrack). Συνολικά η ταινία κέρδισε άλλα 51 βραβεία και 28 υποψηφιότητες.

Η Nicoletta Braschi, η οποία υποδύεται τη γυναίκα του χαρακτήρα του Benigni, Guido, είναι στην πραγματικότητα η σύζυγος του Benigni. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της πρώτης σκηνοθετικής προσπάθειας του Benigni Tu mi turbi το 1983 και παντρεύτηκαν το 1991.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου που κερδίζει ένας ηθοποιός Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος. Η πρώτη φορά ήταν το 1948 και το Όσκαρ κέρδισε ο Laurence Olivier στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Hamlet.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Η παράσταση θα δοθεί στον λόφο της Αγ. Ειρήνης , ακριβώς επάνω από την πλατεία της Ανακασιάς, για τεχνικούς λόγους.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, Τετάρτη στις εννιάμιση το βράδυ


“Αρχίζουμι γάμου, παντρεύουμι του Μάριο με τη Ζωίτσα τ’ς Νίκης, τ'ν Κυριακή τ’ς 19, ουρίστι στ’ ς χαρές μας”.


Παρασκευή 17 Αυγούστου - Ώρα: 21:00
Βραδιά Παραδοσιακών Χορών από διάφορα μέρη της
Ελλάδας.
Σάββατο 18 Αυγούστου -  Ώρα: 20:30       
Αναβίωση Εθίμων Πηλιορείτικου Γάμου
Ένας πραγματικός γάμος μετά από 23 χρόνια
Αρραβωνιάσματα
Αλευρώματα
Παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα  του  Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΡΜΙΝΙΟ» Πορταριάς



Κυριακή 19 Αυγούστου:

8:30 π.μ.-10:00 π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Δοξολογία υπέρ υγείας των παραθεριστών της περιοχής
(Ι.Ν. Αγίου Νικολάου)
11:00 π.μ. Αναβίωση Εθίμων Πηλιορείτικου Γάμου
Καλέσματα
Μεταφορά προίκας με ζώα
Κόψιμο νυφικού
Ξύρισμα Γαμπρού
19:00  Συνέχεια αναβίωσης εθίμων
Ξεκίνημα νύφης
Γαμήλια πομπή
20:00  Τέλεση Γάμου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Επιστροφή στο σπίτι
Γαμήλιο γεύμα
Κρέμασμα γαμπρού
Σπάσιμο στάμνας



ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
Α.Ε.Σ. ΟΡΜΙΝΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ


Αν η αναβίωση των γνήσιων εθίμων μας κατορθώσει να επικρατήσει των ανόητων συγχρόνων πιθηκιστικών ρευμάτων απομίμησης, ίσως κατορθωθεί η διατήρηση της Ελληνικής παράδοσης.
ΛΕΩΝ. ΔΟΥΡΑΣ
( Από το βιβλίο των εντυπώσεων – Γάμος – Πορταριά 1975)

**************************
Κινηματογραφικός Ιούλιος
Λόγω τεχνικού προβλήματος αλλάζει το πρόγραμμα των προβολών στο πλαίσιο του «Κινηματογραφικού Ιούλιου» που οργανώνει η Α.Π.Ο.Δράσης στις Σταγιάτες. Την Τετάρτη 18/7 θα προβληθεί η μεγάλη ελληνο-γαλλική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Εμίρ Κουστουρίτσα και γυρίσματα στις Κυκλάδες : «Νικόστρατος ένα ξεχωριστό καλοκαίρι».
Την Τετάρτη 25/7 δεν θα προβληθούν"Οι άθικτοι". Θα ανακοινωθεί έγκαιρα η ταινία που θα την αντικαταστήσει
Η ταινία "HUGO" θα προβληθεί κανονικά τηνΤετάρτη1/8 παρουσία της μεταφράστριας του ομώνυμου βίβλίου Αργυρώς Πιπίνη
Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές ξεκινούν στις 21:30, στο προαύλιο του Μουσείου στις Σταγιάτες .

Αρχίζει ο «Κινηματογραφικός Ιούλιος» στις Σταγιάτες που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οργανώνεται από την τοπική ομάδα Α.Π.Ο.Δράσης με την προβολή της πρώτης ταινίας «Απογεύματα με την Μαργαρίτα» του Ζαν Μπεκέρ με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, την Τετάρτη 4/7 στις 9:15μμ.

Οι προβολές γίνονται στο προαύλιο του Μουσείου του χωριού που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την πλατεία . Κάθε Τετάρτη που θα προβάλλεται ταινία στο πλαίσιο του «Κινηματογραφικού Ιούλη» το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 7:00μμ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και κάθε Τετάρτη στις 7:00μμ οργανώνεται ανάβαση προς τις Σταγιάτες μέσα από το μονοπάτι από τις Αηδονοφωλιές και επιστροφή μετά την προβολή. Διάρκεια περιπάτου περίπου 60 λεπτά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω ταινίες:

4/7 Απογεύματα με την Μαργαρίτα ( Ζαν Μπεκέρ)

11/7 Το λιμάνι της Χάβρης (Άκι Καουρισμάκι)

18/7 Οι Υπηρέτριες (Τέιτ Τέηλορ)

25/7 Οι Άθικτοι (Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τελεντιανό)

1/8 Hugo (Μάρτιν Σκορτσέζε)

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ:2421049436

 

********************************

 

Δηλητήριο στα νερά της Πορταριάς; Έτσι θα παιχτεί το παιχνίδι;

Μόλυνση του νερού κοπρανώδους προέλευσης (ισχυρίζονται πως) διαπιστώθηκε στην πηγή «Μάνα», που υδροδοτεί την Πορταριά.

Δείτε επίσης

 

Σοβαρή η ρύπανση στην Πορταριά, όπως αποκάλυψε χθες η «Θ»

Μόλυνση του νερού κοπρανώδους προέλευσης διαπιστώθηκε στην πηγή «Μάνα», που υδροδοτεί την Πορταριά.

Αναλύσεις νερού έδειξαν μικροβιολογική επιβάρυνση σε εντερόκοκκους στο δείγμα που λήφθηκε από την κοινόχρηστη βρύση του Δημαρχείου Πορταριάς και μικροβιολογική επιβάρυνση σε ολικά κολοβακτηριοειδή και Escherichia coli στο δείγμα νερού που λήφθηκε από κατάστημα. Το μικρόβιο Escherichia coli δημιουργεί λοιμώξεις του γαστρεντερικού.

Τα πρώτα δείγματα νερού λήφθηκαν στις 28 Νοεμβρίου και ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης, αναφορικά με τη μη δημοσιοποίηση του προβλήματος, σημείωσε ότι «δεν έπρεπε να δημιουργηθεί πανικός», ενώ τόνισε ότι στους περιφερειακούς δήμους, ουδέποτε είχε γίνει χλωρίωση του νερού.

Τα κολοβακτηριοειδή που εντοπίστηκαν στο νερό, έχουν προέλευση τον εντερικό σωλήνα ανθρώπων και ζώων και υποδεικνύουν μόλυνση κοπρανώδους προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή, είναι αυτονόητος ο κίνδυνος να υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργανισμοί με τις όποιες συνέπειες. Η παρουσία του μικροβίου Escherichia coli, είναι ενδεικτική της μόλυνσης του νερού και της κακής απολύμανσής του έστω και αν εντοπιστεί  ένα μικροβιακό κύτταρο, ωστόσο χθες δεν έγινε γνωστό από τη ΔΕΥΑΜΒ αν έγιναν έλεγχοι για την ύπαρξη χώρων φύλαξης ζώων ή παράνομα διοχετευόμενων βόθρων στην περιοχή.

Ολικά κολοβακτηριοειδή εντοπίστηκαν στη βρύση στο βενζινάδικο, στη δεξαμενή του οικισμού και στη δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων.

Μικρόβια e-coli σε υψηλές τιμές εντοπίστηκαν στη δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων, ενώ στην ίδια δεξαμενή εντοπίστηκαν εντερόκκοκοι όπως επίσης στη βρύση του Δημαρχείου, σε ξενοδοχεία, σε βρύσες εξωτερικές και δεξαμενές.

Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων του νερού της Πορταριάς, που ελήφθησαν από τη ΔΕΥΑΜΒ στις 28.11.2011 δείχνουν μικροβιακό φορτίο σε ορισμένα δείγματα, ενώ η νομοθεσία απαιτεί απουσία ολικών κολοβακτηριοειδών, Escherichia coli και εντεροκόκκων, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης.

Εξάλλου, στις 16.12.11 κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων νερού της Πορταριάς από τη Διεύθυνση Υγείας, σύμφωνα με τα οποία  βρέθηκε μικροβιολογική επιβάρυνση σε εντερόκοκκους στο δείγμα που λήφθηκε από την κοινόχρηστη βρύση του Δημαρχείου Πορταριάς και μικροβιολογική επιβάρυνση σε ολικά κολοβακτηριοειδή και Escherichia coli στο δείγμα νερού που λήφθηκε από κατάστημα.

Οι υποδείξεις της Διεύθυνσης  Υγείας ήταν διακοπή της παροχής νερού της κοινόχρηστης βρύσης του Δημαρχείου και σήμανση με πινακίδα για ακαταλληλότητα της πόσης, να δρομολογηθούν διορθωτικές ενέργειες και έργα που αφορούν καταρχήν στην ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού, αλλά και την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης με συνεχείς χλωριομετρήσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Άμεση και διαρκή ενημέρωση των δημοτών για την ποιότητα του ποσίμου νερού και άμεση διενέργεια νέων δειγματοληψιών.

Η ΔΕΥΑΜΒ επισημαίνει ότι πριν τη λήψη του εγγράφου της Διεύθυνσης  Υγείας και  ενόψει της επικείμενης παραλαβής των εγκαταστάσεων και δικτύων της Πορταριάς, η οποία αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 16/12/11, είχε προβεί στην εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης στην κεντρική δεξαμενή της Πορταριάς και στην παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης με συνεχείς χλωρομετρήσεις.

 

Τι είναι το Ε-coli και οι εντερόκοκκοι

Ε-coli: Ανήκει στα κωλοβακτηριοειδή, συνεπώς είναι μέλος της οικογένειας των Εντεροβακτηριακών και θεωρείται ο βασικός δείκτης κοπρανώδους μόλυνσης, τόσο του πρωτογενούς, όσο και του κατεργασμένου νερού. Η E-coli αποτελεί μόνιμο ξενιστή του εντέρου των ανθρώπων και των θερμόαιμων ζώων, όπου μπορεί να υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς (μέχρι και 109/gr κοπράνων) και μπορεί να αντιπροσωπεύει το 95% των Eντεροβακτηριακών που ανευρίσκονται στα κόπρανα. Τα χαρακτηριστικά επιβίωσης και η ευαισθησία της στα απολυμαντικά είναι όμοια με εκείνα πολλών παθογόνων μικροβίων, ιδιαίτερα δε με τη σαλμονέλλα και τη σιγκέλλα. Λόγω των ιδιοτήτων αυτών, η E-coli είναι ο καλλίτερος βιολογικός δείκτης κοπρανώδους μόλυνσης του νερού. Η απομόνωση της από δείγματα νερού, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την πρόσμιξη του νερού με περιττωματικές ουσίες, υποδηλώνοντας ότι και οποιοσδήποτε άλλος μικροοργανισμός που τυχόν βρίσκεται στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων μπορεί να εισχωρήσει στο νερό και κατ’ επέκταση και παθογόνοι μικροοργανισμοί, επισημαίνοντας τους δυνητικούς κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Εντερόκοκκοι: Ανήκουν στην οικογένεια των Στρεπτοκόκκων, στην ομάδα των D κατά Lancefield. Αποτελούνται από διάφορα είδη που υπάρχουν στα κόπρανα ανθρώπων και θερμόαιμων ζώων. Στα κόπρανα ανθρώπων οι εντερόκοκκοι σπανίως υπερβαίνουν τους 106 /gr, ενώ στα κόπρανα των ζώων υπάρχουν σε μεγαλύτερο αριθμό από την E-coli. Σπανίως πολλαπλασιάζονται στο νερό και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα περιβαλλοντικά stress και στην χλωρίωση από την E-coli. Η παρουσία τους αποτελεί απόδειξη μόλυνσης του ύδατος με περιττωματικές ουσίες και δη παλαιότερης μόλυνσης. Ο κύριος λόγος αναζήτησης τους είναι η εκτίμηση της σημασίας της παρουσίας Ολικών Κωλοβακτηριοειδών επί απουσίας E-coli καθώς και η παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών για την εκτίμηση της έκτασης πιθανής κοπρανώδους μόλυνσης.

πηγή

***************************************************

Δήμος Πορταριάς

Εγκαίνια στο Αρχοντικό Κίτσιου στις Σταγιάτες, Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα. Ροδούλα Ζήση θα εγκαινιάσει το Αρχοντικό Κίτσιου στις Σταγιάτες, την ερχόμενη Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, στις 10.30 το πρωί, παρουσία του Δημάρχου Πορταριάς κ. Βασίλη Κοντορίζου, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων Πορταριάς και των κατοίκων του χωριού.

Το Αρχοντικό Κίτσιου είναι ένα κομψό παραδοσιακό διώροφο, κάτω από την πλατεία Σταγιατών, το οποίο αγοράστηκε από το Δήμο Πορταριάς με το ποσό των 18000000 δρχ. και αποπερατώθηκε με, κατά καιρούς, χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα,  σημαντικότερο των οποίων υπήρξε το ΕΤΕΡΠΣ.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σταγιατών κ. Θανάσης Μπόγκας ζητεί από τους κατοίκους του χωριού να βοηθήσουν στη δημιουργία του Μουσείου,  προσφέροντας αντικείμενα και φωτογραφίες που θα παρουσιάζουν την ιστορία της οικογενειακής, αγροτικής και βιοτεχνικής ζωής του τόπου.

 

 

 

η Βασίλισσα & ο "Πατριάρχης"

ο Δήμαρχος Πορταριάς  κ. Βασίλης Κοντορίζος υποδέχτηκε την βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία,

η οποία διέμεινε γιαα λίγες μέρες στην Πορταριά, κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές στον τόπο μας, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πορταριάς, .

Τη βασίλισσα συνόδευαν η Πριγκίπισσα Ειρήνη και ο πρίγκιπας Μιχαήλ.

Στο Μητροπολιτικό Ναό της Πορταριάς εψάλη δέηση υπέρ υγείας της βασιλικής οικογένειας και της πριγκίπισσας Ειρήνης, από τον ιερέα του Ναού, πατέρα Αγάθωνα Ντάτσιο και στη συνέχεια της προσφέρθηκαν ενθύμια , τόσο από τον Δήμαρχο Πορταριάς, όσο και από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Κοντορίζος αναφέρθηκε, δι ολίγων, σε εμπειρία του από πρόσφατο ταξίδι που έκανε στη Μαδρίτη και σε διαπίστωσή του για την θερμή αγάπη του λαού για το πρόσωπό της.

Την αγάπη αυτή και τον ενθουσιασμό τους οι Ισπανοί τον έδειχναν όταν διαπίστωναν ότι γυναικεία  μέλη της παρέας των Ελλήνων ταξιδιωτών έφεραν το όνομα της βασίλισσας τους.

Στην υποδοχή παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς κ. Γιάννης Γκουντέλιας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από τον ιερέα ξενάγηση στο χώρο και παρουσιάσθηκαν στους προσκεκλημένους στοιχεία της Ιστορίας του τόπου.

Απολογισμό της σαραντάχρονης διαρκούς παρουσίας του στην Κοινότητα και, στη συνέχεια, στο Δήμο Πορταριάς, θα παρουσιάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, σε μεγάλη αίθουσα του νέου Δήμου Βόλου, ο Δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλης Κοντορίζος.

Ουσιαστικά θα παρουσιάσει τη μεταμόρφωση ενός αγροτικού χωριού σε ένα πασίγνωστο σ΄ ολόκληρο τον Κόσμο τουριστικό προορισμό.

Ένα δήμο πρότυπο, με υποδομές που σπάνια συναντάς σε ορεινό Δήμο, με Κλειστό Γυμναστήριο που φιλοξενεί πανευρωπαϊκούς, βαλκανικούς και πανελλήνιους  αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ, με δυο Αθλητικά Κέντρα,. με το μοναδικό σε ορεινό Δήμο της χώρας  Αποχετευτικό Δίκτυο, με  δύο ολοήμερα δημοτικά (εκ των οποίων το ένα πρότυπο) και δύο ολοήμερα νηπιαγωγεία, με 50 και πλέον ξενοδοχεία και ξενώνες, ΚΕΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικό Σταθμό, ΚΔΑΠ, θυρίδα Τράπεζας, Ταχυδρομείο, τρία Μουσεία, ένα δημοτικό Ελαιοτριβείο, δεκάδες εκδόσεις κ. α.

Η ακριβής ημερομηνία του απολογισμού θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Δήμος Πορταριάς Αύγουστος 2010

 

Συναυλία Γιαννάτου-Γρηγορέα, 23 Αυγούστου

«Μια ιστορία με τραγούδια» διηγούνται η Σαβίνα Παννάτου και ο Κώστας Γρηγορέας πα­ρουσιάζοντας ένα ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή, σε μια μουσική αφήγηση μιας τρυφερής, ανθρώπινης ιστορίας, μέσα από τραγούδια και μουσικές από όλο τον κόσμο.

Συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι, Λένας Πλάτωνος, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Joan Baez κ.ά.

 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 

Tετραήμερες φέτος oι εκδηλώσεις για τον Πηλιορείτικο Γάμο, την σημαντικότερη καλοκαιρινή εκδήλωση του Δήμου Πορταριάς.

Αρχή των εκδηλώσεων θα γίνει με μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010, στις 9 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς.

Θα παρουσιαστεί το μουσικό παραδοσιακό έργο "Στο τρεχαντήρι της  Παράδοσης" από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού  Ομίλου Μόρφου της Κύπρου.

Το έργο περιλαμβάνει 19 παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μονόπρακτα, τετράστιχα και άλλα δρώμενα  με αναφορά στην παράδοση της Μεγαλονήσου.

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010, στις 9 το βράδυ, θα γίνει αναδρομή στα  36 χρόνια της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου με τίτλο "Κίνησε ο Γάμος…..Κύλησε ο χρόνος". Θα παρουσιαστεί DVD  με οπτικοακουστικό υλικό από το Παρελθόν της αναβίωσης. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν  παραδοσιακοί χοροί .

Η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 21 Αυγούστου 2010, επίσης στις 9 το βράδυ, με τα αρραβωνιάσματα, τα αλευρώματα και τους παραδοσιακούς χορούς.

Την επομένη, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010, τελείται  η καθιερωμένη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία υπέρ υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Στην Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία χοροστατεί ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, θα  πραγματοποιηθούν τα καλέσματα,  η μεταφορά  της προίκας με  τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί.

Το βράδυ, στις 8.30, αναβιώνει το έθιμο του ξυρίσματος του γαμπρού και του ξεκινήματος της νύφης. Παρουσιάζονται επίσης η γαμήλια πομπή, η επιστροφή στο σπίτι, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού, το ψώνισμα του γαμπρού και το σπάσιμο της στάμνας.

Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς, όπως πάντα.

Στην παράσταση του Πηλιορείτικου Γάμου συμμετέχουν, ως γνωστόν, όλοι οι κάτοικοι της Πορταριάς.

Από το Σάββατο 21 Αυγούστου 2010 έως και το τέλος του Πηλιορείτικου Γάμου παραδοσιακά κεντήματα και έργα παραδοσιακής πηλιορείτικης  ταπητουργίας από τις γυναίκες της Πορταριάς και της Άλλης  Μεριάς θα εκτίθενται στο Αγροτουριστικό Περίπτερο.

Κατά τη διάρκεια του Πηλιορείτικου Γάμου θα τιμηθεί με την απόδοση του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πορταριάς και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο οποίος, με τη σύζυγό του μεγάλη μας ηθοποιό κα. Κατερίνα Χέλμη, μένει εδώ και χρόνια στην Πορταριά.

 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 

 

Η αρχή του Πηλιορείτικου Γάμου ουσιαστικά  χάνεται στους αιώνες.

Το πιθανότερο είναι τα έθιμά του να αποτελούν συνέχεια  των επεισοδίων  ενός μυθικού γάμου που τελέστηκε στην περιοχή και προκάλεσε το μεγαλύτερο πόλεμο της αρχαιότητας, τον Τρωικό.

Ήταν τότε που ο  Πηλέας, ο γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού, παντρεύτηκε πάνω στο βουνό, το οποίο έκτοτε φέρει το όνομά του, τη  Νηρηίδα Θέτιδα.

Και σ΄ εκείνο το  Γάμο, όπως και στον  Πηλιορείτικο, υπήρξαν δυσκολίες: Η νύφη δεν ήθελε το γαμπρό και με τη μαγική δύναμη που διέθετε μεταμορφώνονταν για να του κρυφτεί. Πότε γίνονταν σουπιά που μελάνωνε γύρω της τα νερά και χάνονταν από το διώκτη της και πότε υψώνονταν σα  μια τεράστια φλόγα την οποία ο καημένος ο Πηλέας δεν μπορούσε καν να πλησιάσει.

Στην απελπισία του ο βασιλιάς απευθύνθηκε στον σοφό και μειλίχιο Χείρωνα ένα ον παράδοξο, έναν Κένταυρο,  που ήταν δηλαδή κατά το μισό άνθρωπος και κατά το άλλο μισό άλογο, μόνιμο κάτοικο της περιοχής.

Ο Χείρων έπαιξε το ρόλο που παίζει σήμερα στον Πηλιορείτικο Γάμο η προξενήτρα. Έφερε πιο κοντά τους μελλονύμφους και ηρέμησε τη σχέση. Έγινε μάλιστα και δάσκαλος του γιου τους Αχιλλέα.

Αλλά και η συνέχεια του Γάμου Πηλέα και Θέτιδας υπήρξε επεισοδιακή. Η ακάλεστη θεά Έριδα προκάλεσε ανάμεσα στις καλεσμένες άλλες Θεές τα πρώτα καλλιστεία. Τα θεϊκά αυτά καλλιστεία υπήρξαν ως γνωστόν η αφορμή του Τρωικού Πολέμου.

 

Για το ζευγάρι όλα, φυσικά, πήγαν κατ' ευχήν. Η ένωσή τους υπήρξε αρμονική  κι απέκτησαν γιο τον τρισένδοξο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον ξακουστό στο Πανελλήνιο Αχιλλέα.

 

Η ομοιότητα των επεισοδίων, των δυσκολιών που μοιάζουν ανυπέρβλητες αλλά τελικά ξεπερνιούνται, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Πηλιορείτικος Γάμος αποτελεί  συνέχεια αυτού του μοναδικού Γάμου που χάνεται στην αχλή του χρόνου.

Το ευτυχές τέλος που, όπως είπαμε, γιορτάζεται  με γλέντι τρικούβερτο έως τις μέρες μας στον Πηλιορείτικο Γάμο, είναι εκείνο που κάνει  τους μελλόνυμφους να θεωρούν τον τόπο γούρικο και τυχερό για να τελούν τους γάμους τους εδώ. στην Πορταριά.

 

Εκείνο που τονίζεται επίσης στον Πηλιορείτικο Γάμο είναι ο κοινοτικός τρόπος ζωής των κατοίκων των χωριών μας. Οι άνθρωποι συμμετείχαν, και εν μέρει συμμετέχουν ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας, όλοι μαζί, τόσο στη χαρά όσο και στη λύπη. Κάθε χτύπημα της καμπάνας, χαρούμενο ή πένθιμο συνεγείρει τους πάντες και η συμμετοχή στο όποιο συναίσθημα είναι καθολική.

 

Ο Πηλιορείτικος Γάμος,  τέλος, έχει στοιχεία από την Commedia dell' Arte και το Θέατρο του Δρόμου,  δεδομένου ότι συμμετέχουν, όπως είπαμε,  σ΄ αυτόν, τόσο ως ηθοποιοί, όσο και ως θεατές, όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 

 

Η  τελική σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου Πορταριάς- Μακρινίτσας με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010.

Για το λόγο αυτό θα διακοπεί η οδική κυκλοφορία στην οδό Ιωλκού, από τα φανάρια της Αγίας Παρασκευής έως τα φανάρια του Αγίου Γεωργίου, από τις 7.30 το πρωί έως και τις 15.30 της ίδιας μέρας.

Η εναλλακτική οδός κυκλοφορίας προς το Πήλιο είναι μέσω Άλλης Μεριάς.

Όπως γίνεται κατανοητό η σπουδαιότητα των εργασιών που πραγματοποιούνται είναι τεράστια. Ο Δήμος Πορταριάς ζητάει συγγνώμη και παρακαλεί τους οδηγούς να δείξουν για μια τελευταία φορά και για λίγες ώρες κατανόηση,  δεδομένου ότι οι εργασίες σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι αναγκαίες.

Η άμεση λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου Πορταριάς- Μακρινίτσας είναι απαραίτητη τόσο για τις κατοικίες όσο και για   δεκάδες  καινούργιες επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν  εφόσον είναι κατασκευασμένες με τις προδιαγραφές σύνδεσής τους με το δίκτυο.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

O Δήμος Πορταριάς τιμά τους ευεργέτες του την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010.

Ταυτόχρονα τελεί το καθιερωμένο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής τους στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πορταριάς, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ θα χοροστατήσει στην Θ. Λειτουργία και στην Ακολουθία το Ιερού Μνημοσύνου.  Ο κ. Ιωακείμ διακονεί στην χώρα αυτή της Μαύρης Ηπείρου, την αγεώργητη χριστιανικά σε μεγάλο της μέρος, αλλά με κατοίκους οι οποίοι παρά τα άπειρα προβλήματά τους- κυρίως από πείνα και ασθένειες- διαθέτουν μιαν απέραντη πνευματικότητα και καρδιές τρυφερές και ολάνοιχτες.

Όπως είναι γνωστό, δωρητές και ευεργέτες παρουσιάζονται στο Δήμο Πορταριάς από τα μισά του 18ου αιώνα, ξενιτεμένα παιδιά του χωριού που εργάστηκαν σκληρά στο εξωτερικό – κυρίως στην Αίγυπτο – και πλούτισαν, στην δε συνέχεια γύρισαν στη φτωχή τους πατρίδα, έχτισαν πανέμορφα αρχοντικά και με δωρεές, διαθήκες, κληροδοτήματα, κατασκεύασαν έργα, δημιούργησαν ιδρύματα, σπούδασαν και προίκισαν τους νέους συμπατριώτες τους. Ορισμένα μάλιστα κληροδοτήματα λειτουργούν ακόμη και σήμερα .

Από τον Δημήτριο Πλατυγένη ο οποίος γύρω στο 1850 ίδρυσε και συντήρησε Ελληνικό Σχολείο στην Πορταριά έως τη Χρυσούλα Ζώγια, τον Απόστολο Δράκο, το Στρατηγό Σπυρίδωνα Πορφύρη και άλλους που έζησαν και πρόσφεραν στα χρόνια  μας, μια πλειάδα από ευεργέτες έκαναν καλύτερη τη ζωή των συμπατριωτών τους.

Ανάμεσά τους ο Πανταζής Βασσάνης ο οποίος κατασκεύασε το δρόμο Βόλου – Άλλης Μεριάς – Πορταριάς το 1894, ο Ν. Τσοποτός δημιουργός του Σχολαρχείου Πορταριάς, ο Δήμος Ζούλιας που ίδρυσε Σχολή ταπητουργίας στις αρχές του 20ου  και παλαιός Πρόεδρος της Πορταριάς Δημήτρης Τσιμπανούλης ο οποίος έσωσε τον κόσμο από την πείνα στην Κατοχή, προσφέροντας δωρεάν γάλα σ’ όλους τους πορταρίτες και άλλοι πολλοί. αιώνα, οι αφοί Αθανασάκη οι οποίοι τον ίδιο καιρό ίδρυσαν το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο, η Μαριγώ Μελάκη που δημιούργησε στο Μεσοπόλεμο το Παρθεναγωγείο Πορταριάς, η μαία Χαρίκλεια Καραγιάννη που σπούδασε παιδιά, ο τσέλιγκας

Αλλά και οι ζώντες ευεργέτες τιμούνται την ίδια μέρα. Ο κ. Θεμιστοκλής Δράκος έδωσε το μερίδιό του στο πατρικό σπίτι που άφησε με διαθήκη στην Πορταριά ο αδελφός του Απόστολος. Ο πρώην υπουργός κ. Νικ. Μπρισίμης  δώρισε στο Δήμο ακίνητο. Τέλος ο κ. Γιάννης Αντωνόπουλος βοήθησε τα μέγιστα οικονομικά, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξακολουθεί να βοηθάει το Δήμο με τις πολύτιμες συμβουλές του- κυρίως σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Αυτούς τους ανθρώπους τιμά ο Δήμος Πορταριάς την ερχόμενη Κυριακή.

Το μνημόσυνο τους τελείται κάθε χρόνο  στην αρχή του Αυγούστου

Τελευταία και κορυφαία, για το Δήμο Πορταριάς, εκδήλωσης του καλοκαιριού είναι ο Πηλιορείτικος Γάμος ο οποίος παρουσιάζεται από όλους τους κατοίκους της έδρας του Δήμου στις 21 και 22 Αυγούστου.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

 
Captain+Beyond.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.