Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 306 επισκέπτες συνδεδεμένους
Χτίζοντας το αφορολόγητο

Αφορολογήτου οδύσσεια και αυτή τη φορά καταγράφονται οι συναλλαγές που μετά την πληρωμή τους με πλαστικό χρήμα ή ισοδύναμα του, θα χτίζουν το αφορολόγητο του κάθε φορολογούμενου.

γράφει ο Αριστείδης Οντούλης
16 Ιανουαρίου 2017

 

Από αρχές του έτους, και έπειτα από αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες που χτίζουν αφορολόγητο, εξαιρέσεις από την υποχρέωση αυτή, καθώς και κυρώσεις από την διαφορά στο ύψος των δαπανών που υλοποιήθηκαν συγκριτικά με το προαπαιτούμενο ποσό.

Κατόπιν υπουργικής απόφασης, οι δαπάνες που θα συμβάλλουν στο αφορολόγητο είναι πλέον συγκεκριμένες, καλύπτοντας την πλειοψηφία των καθημερινών συναλλαγών μας, οπότε δεν θα είναι τόσο δύσκολο να καλυφθεί το ύψος των αναγκαίων πληρωμών για την αποφυγή του πέναλντι του 22% επί της διαφοράς προβλεπόμενου ποσού, από το πραγματικό ύψος συναλλαγών.

Οπότε δίχως περαιτέρω καθυστέρηση, παρατίθεται η λίστα με τις εν λόγω δαπάνες, ταξινομημένες κατά την τμηματοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

OMAΔA 1: ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ
ΟΜΑΔΑ 2: ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΣ
ΟΜΑΔΑ 3: ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ
ΟΜΑΔΑ 4: ΣΤΕΓΑΣΗ (Πλην ενοικίων)
ΟΜΑΔΑ 5: ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ - ΕΙΔΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΟΜΑΔΑ 6: ΥΓΕΙΑ (δεν περιλαμβάνεται)
OMAΔA 7: METAΦΟΡΕΣ Σημ. Εξαιρούνται και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων
OMAΔA 8: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΟΜΑΔΑ 9: ΑΝΑΨΥΧΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σημ. εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
ΟΜΑΔΑ 10: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΜΑΔΑ 11: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
ΟMAΔA 12: ΑΛΛΑ AΓAΘA & YΠΗΡEΣΙΕΣ

Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες ενοικίου ακινήτων, αγορά αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων (καινούργιων ή και μεταχειρισμένων), οι δαπάνες υγείας και όποια δαπάνη δεν αφορά καταναλωτική δαπάνη (ως τέτοιες ενδεικτικά αναφέρονται οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, κλπ.).

Ωστόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες ΔΕΚΟ.

Αντιδράσεις έχει φέρει η εξαίρεση των δαπανών υγείας από τις επιλέξιμες δαπάνες, όμως από άλλη διάταξη, προβλέπεται η μείωση του φόρου, βάσει ιατρικών δαπανών, να γίνεται βάσει της ύπαρξης αποδεικτικού πληρωμής μέσω κάρτας ή ισοδύναμου, οπότε ο κλάδος εν τέλει δεν θεωρείται καθ’ όλα ανεπηρέαστος από το μέτρο.

Σκόπιμο κρίνεται να δοθούν ορισμένες από τις πλέον συνηθισμένες δαπάνες που είναι επιλέξιμες:
Έτσι οι δαπάνες αγοράς ειδών διατροφής (αρτοποιεία, ζυμαρικά, κρέατα, λαχανικά, γάλα), είναι επιλέξιμες, ενώ ήδη τα σούπερ μάρκετ, δέχονται κάρτες, οι μεγάλες δε αλυσίδες, εκδίδουν και πιστωτικές κάρτες όπου με την χρήση της, οι καταναλωτές μαζεύουν και πόντους για εξαργύρωση σε μελλοντικές αγορές με προνομιακούς όρους.

Αλκοολούχα ποτά και καπνός, επίσης είναι έξοδα τα οποία εφόσον πληρωθούν με κάρτα, θα συμβάλουν στο αφορολόγητο, κρίνεται όμως δύσκολο οι φορολογούμενοι να ζητήσουν πληρωμή για τις δαπάνες αυτές σε αρχική φάση, δεδομένης της μικρής διάρκειας της συναλλαγής σήμερα. Ωστόσο πλέον τα μίνι μάρκετ και πολλά περίπτερα είναι εφοδιασμένα με μηχανάκια POS και σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών, ίσως τελικά μεγάλο κομμάτι των φορολογούμενων να πληρώσει με τον τρόπο αυτό και αυτές τις συχνές και καθημερινές δαπάνες.

Δαπάνες ένδυσης και υπόδησης. Είναι μία από τις πλέον αναμενόμενες δαπάνες για πληρωμή με κάρτα, αν και εδώ έχουμε πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσπαθήσουν να δελεάσουν το καταναλωτικό κοινό, προκειμένου να αποφύγουν το μέσο αυτό. Είναι αναμφίβολα από τις πλέον πληγείσες κατηγορίες επιχειρήσεων φορολογικά και σίγουρα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το τζίρο τους χαμηλά.

Στις δαπάνες στέγασης, ειπώθηκε ήδη ότι τα ενοίκια δεν θα ληφθούν υπόψιν, κάθε άλλη όμως δαπάνη, επισκευής και συντήρησης κατοικιών ιδίως, θα είναι επιλέξιμη. Στόχος προφανώς είναι πολλά τεχνικά επαγγέλματα που δεν κόβουν αποδείξεις όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι.
Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μία από τις σημαντικές κατηγορίες της ομάδας αυτής, και εδώ σημειώνεται η τάση των τραπεζών να προωθούν τα προϊόντα τους, για πληρωμή πετρελαίου θέρμανσης σε δόσεις.

Φυσικά στις επιλέξιμες κατηγορίες είναι και τα διαρκή αγαθά κάθε νοικοκυριού. Έπιπλα, φωτιστικά, τηλεοράσεις και λοιπές δαπάνες που εξοπλίζουν τα σπίτια του καθενός, θα είναι δαπάνες προς χτίσιμο αφορολόγητου.

Σημαντική και αναμενόμενη δαπάνη είναι τα καύσιμα οχημάτων, τα διόδια, οι υπηρεσίες μεταφορών, ιδίως της αεροπορικής μεταφοράς, κλάδος που ούτως ή άλλως, λειτουργεί κατ’ αποκλειστικότητα με πλαστικό χρήμα.

Μαζί με τις δαπάνες ΔΕΚΟ που χτίζουν αφορολόγητο περιλαμβάνεται επίσης και η δαπάνη της τηλεπικοινωνίας και του internet.

Δεν θα δυσκολευτεί κανείς για να πληρώσει με κάρτα τα έξοδα αυτά, τα οποία πλέον εξοφλούνται και με πάγια εντολή, που είναι ισοδύναμη με κάρτες.

Δαπάνες αναψυχής, όπως φωτογραφικές μηχανές, DVD και άλλα οπτικοακουστικά μέσα, λογισμικό υπολογιστών, βιβλία, περιοδικά και πολλές άλλες δαπάνες του κλάδου 9.

Φυσικά τα παντός είδους καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία πλέον είναι στο στόχαστρο του Υπουργείου και ως εκ τούτου, η πληρωμή των δαπανών αυτών με πλαστικό χρήμα, θα συμβάλει στο αφορολόγητο, προσπαθώντας φυσικά να περιορίσει την φοροδιαφυγή στα καταστήματα της ομάδας αυτής.

Τέλος ασφάλειες, κουρεία – κομμωτήρια οικονομικές και νομικές υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες χτισίματος αφορολόγητου.

Για την καταγραφή του ύψους συναλλαγών θα συντονιστεί οργανισμός, αντικείμενου του οποίου θα είναι η ταυτοποίηση με βάσει ΑΦΜ, το ύψος των δαπανών που υλοποιήθηκαν.

Από πολλές πλευρές, αμφισβητήθηκε η έγκαιρη συγκρότηση του οργανισμού και ως εκ τούτου, η εφαρμογή του σχεδίου από την χρονιά που διανύεται.

Από την υποχρέωση έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο ωστόσο είναι ακόμη σε πιλοτική εφαρμογή παρότι ήταν να τρέξει κανονικά από περίπου τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο.

Τέλος σημαντική κατηγορία εξαιρουμένων από την υποχρέωση είναι οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.

Tι γίνεται στην περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό;
Αν ο φορολογούμενος (μισθωτός, συνταξιούχος, αγρότης) δεν συγκεντρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του άνω πίνακα (κλίμακα), μέσω πληρωμών με κάρτες ή μέσω e-banking, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 22%, όπως έχει γραφεί σχετικά και στο αντίστοιχο άρθρο.

Για τα ζευγάρια οι δαπάνες είναι ατομικές και ο κάθε ένας χτίζει από μόνος του, το αφορολόγητό του, αλλά αν τυχόν στερείται ο ένας από τους δύο κάποιο ποσοστό μπορεί να το καλύψει από το πλεόνασμα του άλλου.

Τα όρια για το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό είναι όπως αναφέρονται στο άρθρο που θα βρείτε εδώ.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι κάθε συναλλαγή λιανικής, πλέον θα πρέπει να γίνει μέσω τραπεζικού προϊόντος, εφόσον το ύψος της συναλλαγής ξεπεράσει τα 500€. Το όριο πριν ήταν υψηλότερο, στα 1.500€.

http://www.isologismo.gr/new.php?id=118

 
Guitar-.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.