Πάρα πολλές και καθημερινές είναι οι περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι έχουν οφειλή έναντι της εφορίας και ταυτόχρονα έχουν να κάνουν είσπραξη από την εφορία.
γράφει ο Αριστείδης Οντούλης
Και όμως, η πραγματικότητα σήμερα είναι η εξής: Αντί να υπάρχει δυνατότητα άμεσα να συμψηφισθεί το χρέος με την είσπραξη, τα δύο ποσά παραμένανε και περιμένανε είτε την πληρωμή της οφειλής και έπειτα την είσπραξη μετά από αίτημα στην ΔΟΥ του φορολογούμενου, είτε το αίτημα του φορολογούμενου για συμψηφισμό, πάλι στην ΔΟΥ, ενώπιον του αρμόδιου υπαλλήλου, ο οποίος ξεκινούσε μία διαδικασία ελέγχου για άλλες οφειλές (πχ. ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ.), στην οποία έπρεπε να συμπράξει και ο φορολογούμενος πηγαίνοντας από τμήμα σε τμήμα για τον σχετικό έλεγχο και εν τέλει ο συμψηφισμός αν άφηνε εισπρακτικό υπόλοιπο, θα κατέληγε σε άλλο ενδεχομένως έλεγχος σε άλλους φορείς όπως ο ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ κλπ. και αν πάλι υπήρχε υπόλοιπο προς είσπραξη τότε αυτό θα ερχόταν μετά από δύο μέρες περίπου σε τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.
Σημειωτέο δε, πως οι οφειλές μπορούσαν να καταστούν ληξιπρόθεσμες, με άμεση συνέπεια την προσαύξησή τους. Δε συνέβαινε το ίδιο με το δικαίωμα είσπραξης από την ΔΟΥ. Το ποσό ποτέ δεν θα τοκίζεται όσο ο φορολογούμενος δεν το εισπράττει, πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για την είσπραξή του (ας δηλώνεται πχ στην φορολογική δήλωση IBAN, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που τελικά χρειάστηκε από την ΔΟΥ να ζητηθεί εκ νέου η επιστροφή) και φυσικά το δικαίωμα παραγράφεται μετά από ανάλογο χρονικό διάστημα ενώ η οφειλή όχι.
Λογικότερο ακούγεται, όπως και συχνά ζητήθηκε να απαντήσω σε φορολογούμενο σχετικά, ο άμεσος συμψηφισμός αυτεπάγγελτα, που και χρόνο γλυτώνει και λιγότερες ουρές στην υπηρεσία.
Μετά λύπης έπρεπε να εξηγήσω ότι δεν υπάρχει άμεσος συμψηφισμός και γιατί δεν υφίσταται η δυνατότητα αυτή, μια που και η είσπραξη και η οφειλή είναι έναντι του ίδιου φορέα.
Από το 2011, νομοθετήθηκε λοιπόν ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, ο οποίος φαίνεται ότι μετά από πέντε χρόνια, είναι έτοιμος να λύσει το άνω πρόβλημα και να σώσει πολλές εργατοώρες είτε από τους υπαλλήλους της ΔΟΥ, είτε από τους λογιστές που εκπροσωπούν τον εκάστοτε φορολογούμενο, είτε και από τους ίδιους τους φορολογούμενους, οι οποίοι με την σειρά τους πιθανώς να χρειάζονται ολιγόωρη άδεια για να μεταβούνε στην ΔΟΥ κλπ.
Σύμφωνα με τα πλάνα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει από την εβδομάδα που ξεκινάει και θα καλύπτει ένα συγκεκριμένο εύρος βεβαιωμένων οφειλών στην αρχή, ενώ στο πρόγραμμα είναι και ο συμψηφισμός με ρυθμισμένες οφειλές ο οποίος όμως έπεται.
Σε επόμενο στάδιο, όπως έχει προαναγγείλει η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου, στόχος είναι η δυνατότητα των φορολογουμένων, σε ηλεκτρονικό συμψηφισμό των οφειλών τους με τυχόν επιστροφές φόρου, μέσα από την πλατφόρμα του TAXISnet.
Αναμένουμε την άφιξη του συμψηφισμού με ενδιαφέρον, φυσικά αναμένουμε μια περίοδο με προβλήματα, όμως εν τέλει ο συμψηφισμός είναι κάτι που βοηθήσει τόσο τους λογιστές όσο και τους φορολογούμενους.
πηγή
|