Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό όπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιδίωξή της είναι η επίτευξη συμφωνίας ενώ ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ό όχι της χώρας στο ευρώ, η οποία είναι διασφαλισμένη.
"Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για το μέλλον του τόπου. Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Τη Κυριακή ψηφίζουμε αν αποδεχόμαστε ή όχι τη συγκεκριμένη συμφωνία. Αν θα διεκδικήσουμε άμεσα μια βιώσιμη λύση. Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας. Στόχος μας παραμένει η βιώσιμη λύση" είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις νέες προτάσεις που δέχθηκε η ελληνική πλευρά μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος λέγοντας:
"Ήδη πέσανε προτάσεις για το χρέος. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και γι αυτό το λόγο συγκλήθηκε το Eurogroup. Αν υπάρχει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα"
"Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος".
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος και επέμεινε στο ΟΧΙ, τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στη Ευρώπη των αξιών.
"Η δημοκρατική επιλογή του λαού είναι ισχυρότερη από εμάς
Η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους μέσω του δημοψηφίσματος της. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μας έδωσαν χρόνο για τον λαό, για να επιλέξει καλύτερα για το μέλλον του. Οδήγησαν τις τράπεζες μας σε ασφυξία για να πιέσουν την κυβέρνηση. Απαράδεκτο για μια Ευρώπη αλληλεγγύης.
Μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί δώσαμε τον λόγο στον λαό. Εξασφαλίσαμε τις συντάξεις και οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες, για να εξασφαλίσουμε σύνταξη και όχι φιλοδώρημα. Ήθελαν περικοπή, γι΄ αυτό αρνηθήκαμε.
Ήθελαν μειώσεις χωρίς πρόβλεψη για το χρέος με τελεσίγραφα.
Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ναι σε όλα χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση.
Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος.
Όχι σημαίνει πίεση για δίκαιη συμφωνία που τα βάρη θα πάνε στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Συμφωνία με μεταρρυθμίσεις με τιμωρία για τους διαπλεκόμενους".
Αναφερόμενος στην αργία των τραπεζών ο πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός αλά όχι συγκεκριμένος καθώς περιορίστηκε στο να πει ότι αυτές οι δυσκολίες ήταν προσωρινές, ενώ επιτέθηκε στο "εγχώριο πολιτικό σύστημα" που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και σχεδιάζει την ολική επαναφορά του.
"Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι αυτές οι δυσκολίες θα είναι προσωρινές. Επιμένουν να συνδέουν το όχι με την παραμονή στο ευρώ. Λένε ψέματα. Όσοι τα λένε είναι εκείνοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. Προσφέρουν κακή υπηρεσία για τον λαό και την Ευρώπη.
Πριν ένα χρόνο υπήρξα υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και ζήτησα το τέλος της λιτότητας, εντός Ευρώπης που πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά.
Όσοι θέλουν μια Ευρώπη αυταρχική που δε σέβεται τη δημοκρατία, όσοι θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση επιδερμική με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές αλλά άτολμοι πολιτικοί που αδυνατού να σκεφτούν σαν Ευρωπαίοι.
Το εγχώριο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε στη χρεοκοπία και προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη σε εμάς που θέλουμε τη σωτηρία.
Ονειρεύονται την επιστροφή τους. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα ονειρεύεται την ολική επαναφορά του, την σχεδίαζε είτε αποδεχόμασταν τον εκβιασμό είτε τώρα που πάμε σε δημοψήφισμα.
Τώρα που δίνουμε το λόγο στο λαό κάνουν λόγο για πραξικόπημα.
Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα.
Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την ψυχραιμία που έχετε δείξει αυτές τις δύσκολες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία και σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης".
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα
"Ελληνίδες, Έλληνες
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που αφορά το μέλλον του τόπου.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει.
Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής.
Ήδη μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή.
Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.
Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά.
Γιατί πάντοτε η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης.
Και θέλω να επαναλάβω ότι η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων.
Σε πολύ σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις.
Αυτό συνέβη στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες με το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία όπου το δημοψήφισμα ακύρωσε προσωρινά τη Συνθήκη της Λισαβώνας και οδήγησε σε επαναδιαπραγμάτευση, όπου η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους.
Δυστυχώς, στη περίπτωση της Ελλάδας είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά.
Προσωπικά δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του.
Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Είναι πράγματι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής.
Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό.
Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους.
Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση.
Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες.
Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα.
Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων.
Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε.
Και γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται.
Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο για την εφαρμογή ακριβώς της ίδιας συνταγής και όλων των εκκρεμοτήτων του μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν.
Και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση.
Το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό.
Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στο λαό γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.
Και αυτό πράττουμε.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν.
Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ΝΑΙ σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόδου από την κρίση.
Να πείτε κι εσείς όπως έλεγαν εκείνες τις κακές μέρες του κοινοβουλίου, που έχουμε αφήσει πίσω μας, ΝΑΙ σε όλα.
Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς.
Συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων.
Από την άλλη μεριά το ΌΧΙ δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα.
Το ΟΧΙ είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα.
ΌΧΙ δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών.
ΌΧΙ σημαίνει: ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δε θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους ‘’έχοντες’’ και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Μια συμφωνία που θα οδηγεί δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε να τερματισθεί η εποπτεία και η επιτροπεία.
Μια συμφωνία που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα τιμωρήσουν, μια για πάντα, τους θύλακες της διαπλοκής που τροφοδότησαν όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό σύστημα.
Και θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανθρωπιστική κρίση, θα δημιουργεί δηλαδή ένα συνολικό δίχτυ ασφαλείας για όσους βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο εξαιτίας ακριβώς αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τόσο χρόνια στην πατρίδα μας.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές.
Επιμένουν κάποιοι να συνδέουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Λένε, μάλιστα, ότι έχω κρυφό σχέδιο, αν ψηφιστεί το OXI, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ.
Λένε εν γνώση τους ψέμματα.
Όσοι τα λένε, είναι οι ίδιοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν.
Όσοι τα λένε προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία και στο λαό και στην Ευρώπη.
Άλλωστε γνωρίζετε, ήμουν εγώ ο ίδιος πριν από ένα χρόνο, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές.
Ενώπιον των Ευρωπαίων και τότε διατύπωσα τη θέση ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν, ότι τα μνημόνια δεν είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση.
Ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο.
Ότι η Ευρώπη πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά.
Λίγους μήνες μετά τον Γενάρη του 2015, ο λαός μας επισφράγισε αυτή την εκτίμηση.
Δυστυχώς ορισμένοι στην Ευρώπη επιμένουν να αρνούνται να το κατανοήσουν, να αρνούνται να παραδεχτούν.
Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία, όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη.
Είναι άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι.
Κοντά σε αυτούς, από δίπλα, το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, τώρα σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη σε εμάς που προσπαθούμε να σταματήσουμε την πορεία της καταστροφής.
Και, μάλιστα, ονειρεύονται και την ολική τους επαναφορά.
Τη σχεδίαζαν και τη σχεδιάζουν, είτε αποδεχόμασταν το τελεσίγραφο, αφού ζητούσαν δημόσια δοτό πρωθυπουργό για να την εφαρμόσει, είτε τώρα που δίνουμε το λόγο στο λαό.
Μιλούν για πραξικόπημα. Η δημοκρατία όμως δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιδικνύετε κάθε ώρα αυτής της δύσκολης εβδομάδας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ.
Θα είναι πρόσκαιρη.
Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν.
Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών.
Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία.
Ταυτόχρονα όμως, σας καλώ να ενισχύσετε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια, σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη.
Σας καλώ να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.
Να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας.
Και μια βέβαιη ελπίδα για μια καλύτερη συμφωνία.
Είναι η ευθύνη μας προς τους γονείς μας, προς τα παιδιά μας, προς τους εαυτούς μας.
Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία.
Σας ευχαριστώ"
**************************
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης φέρονται να έχουν δηλώσει στο Reuters ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα.
Στην επιστολή Τσίπρα προς τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ σημειώνεται ότι "η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχτεί αυτή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement)με την προϋπόθεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015»
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει πέντε τροποποιήσεις στο κείμενο των θεσμών.
Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι «σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».
Η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015
Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
κ. Μάριο Ντράγκι
Προς την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ
κα Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Γενική Διευθύντρια, αγαπητοί Πρόεδροι
Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι του καταλόγου των Προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε Τεχνικό Επίπεδο όπως δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2015 στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τη Συμφωνία σε Τεχνικό Επίπεδο έπειτα από τις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή αποσαφηνίσεις, ως μέρος μιας παράτασης του εκπνέοντος προγράμματος του EFSF και της νέας Δανειακής Συμφωνίας με το ESM για την οποία υποβλήθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα επισημάνετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την συνοχή και την αξιοπιστία του σχεδιασμου του συνολικού προγράμματος.
1. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Διατήρηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά, η οποία θα εφαρμοσθεί επί των νέων συντελεστών.
2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα:
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017 μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών.
3. Συντάξεις:
Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοσθεί πλήρως, αλλά η μεταρρύθμιση του 2012 (παράγοντας βιωσιμότητας) θα αναβληθεί έως ότου εφαρμοσθεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο 2015. Το ΕΚΑΣ θα εξαλειφθεί σταδιακά έως το τέλος του 2019, αλλά χωρίς οποιαδήποτε άμεση ενέργεια έναντι του κορυφαίου 20% των δικαιούχων.
Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα εξαλειφθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017, αρχίζοντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015.
4. Αγορές εργασίας:
Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο 2015.
5. Αγορές προϊόντων:
Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων συστάσεων από την εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικές μισθώσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά), εργαλειοθήκη 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς για τα γυμναστήρια και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει:
-- Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις (ανάλυση βέλτιστης πρακτικής, καθώς και ένας ήδη προετοιμασμένος και ολοκληρωμένος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ συνολικός οδικός χάρτης)·
-- Άμεση πραγματοποίηση μιας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (π.χ. κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κλπ.) και ανάλογη υιοθέτηση συστάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).
Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωρισθεί από την ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.
πηγή |