Όταν οι «υπηρέτες του νόμου» τραμπουκίζουν σε βάρος φοιτητών, καταστηματαρχών και δημοσιογράφων.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς κατά τη διάρκεια της θητείας είναι πως «εκεί όπου τελειώνει η λογική, αρχίζει ο ελληνικός στρατός». Στην καθημερινότητα ο παραλογισμός της στρατιωτικής θητείας ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εικόνα που «βγάζει» η ελληνική αστυνομία προς την κοινωνία. Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου με τις αγριότητες των ανδρών των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ εις βάρος διαδηλωτών, καταστηματαρχών και ανυποψίαστων πολιτών στη Βασιλίσσης Σοφίας και την πλατεία Εξαρχείων, αντίστοιχα, έχουν πάψει να προκαλούν έκπληξη. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι «υπηρέτες του νόμου» μετατράπηκαν σε «αρνητικούς πρωταγωνιστές» μιας βραδιάς μικροσυμπλοκών και εντάσεων. Αν μάλιστα απουσίαζαν οι ξυλοδαρμοί και τραμπουκισμοί των αστυνομικών σε βάρος καταστηματαρχών και δημοσιογράφων στην πλατεία Εξαρχείων, η πορεία της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου θα ξεχνιόταν σύντομα. Μετά τα βίντεο και τις καταγγελίες σχετικά με τους τραυματισμούς δημοσιογράφων από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και το πλιάτσικο σε περίπτερο στην πλατεία Εξαρχείων, στο οποίο φέρονται ως πρωταγωνιστές αστυνομικοί των ΜΑΤ, βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλη πειθαρχική και ποινική έρευνα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τον εντοπισμό των δραστών και την τιμωρία των ενόχων.
Γνωστοί άγνωστοι Η αντίστοιχη διαδικασία έχει ακολουθηθεί και σε άλλα ανάλογα περιστατικά. Στα περισσότερα εξ αυτών οι υπαίτιοι αστυνομικοί παρέμειναν «άγνωστοι», αφού δεν εντοπίστηκαν ποτέ από τα αρμόδια όργανα. Μάλιστα στην περίπτωση του σοβαρού τραυματισμού του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας τον Απρίλιο του 2012, εξαφανίστηκε ολόκληρη η διμοιρία. Όσο για τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι υπαίτιοι εντοπίστηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, με την υπόθεσή τους να καταλήγει στο δικαστήριο, αντιμετωπίστηκαν με επιείκεια από τους δικαστές, οι οποίοι είτε αθώωσαν τους κατηγορούμενους λόγω «έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων» είτε τους επέβαλαν «ποινές - χάδια» και αυτές με αναστολή! Πρόσφατο παράδειγμα η ποινική μεταχείριση που επεφύλασσε το δικαστήριο στον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, κατηγορούμενο για τον σοβαρό τραυματισμό της αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα και μέλους του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) Αγγελικής Κουτσουμπού, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σύνταγμα για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Η Αγγελική Κουτσουμπού είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όταν παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Παρά τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που καταδείκνυαν τον αστυνομικό Θεμιστοκλή Ποιμενίδη ως υπαίτιο για τον σοβαρό τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού, τόσο η έδρα όσο και ο εισαγγελέας έκριναν ότι επρόκειτο για μια «κακιά στιγμή» και καταδίκασαν τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, για «πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια». Όσον αφορά τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας με πρωταγωνιστές αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, ένα από τα θύματά τους – ο δημοσιογράφος του διαδικτυακού περιοδικού Vice.com Αντώνης Ντινιακός – μιλώντας στο «Π» εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός σχετικά με την έκβαση της έρευνας που διενεργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. «Πιστεύω πως αυτές οι έρευνες διεξάγονται για το ‘‘θεαθήναι’’, προκειμένου να φανεί στην κοινή γνώμη πως η ελληνική αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση και δρα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Δεν θεωρώ πως θα βρεθούν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι απρόκλητα με προπηλάκισαν και με χτύπησαν τη Δευτέρα το βράδυ. Θα παραμείνουν άγνωστοι, όπως άγνωστοι παρέμειναν τόσοι και τόσοι συνάδελφοί τους, υπαίτιοι για τους τραυματισμούς πολιτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ, κατά το παρελθόν».
«Αγκάθι»… ΔΕΛΤΑ Τα νέα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας έχουν προκαλέσει προβληματισμό στα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. Ειδικά η επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά των ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Ανταπόκρισης) – συστήθηκε το 2009 από τον τότε Αττικάρχη και κατόπιν υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Ραχωβίτσα, με σκοπό την άμεση επέμβαση κατά τη διάρκεια επεισοδίων – αποτελεί «αγκάθι» στο εσωτερικό του Σώματος. Στα πέντε χρόνια δράσης της συγκεκριμένης «ομάδας ταχείας επέμβασης» πολλά μέλη της έχουν πρωταγωνιστήσει σε τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και ανυποψίαστων πολιτών, παραμένοντας τις περισσότερες φορές ατιμώρητοι! Στις τάξεις του Σώματος θεωρούνται «κοινό μυστικό» οι επαφές αστυνομικών που υπηρετούν στην ομάδα ΔΕΛΤΑ με μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν διστάζουν να εκφράζουν δημόσια τη συμπάθειά τους στη συγκεκριμένη νεοναζιστική οργάνωση. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της έρευνας από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για «ακροδεξιά σταγονίδια» στις τάξεις του Σώματος, μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ήταν και ο τότε διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ο οποίος μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία.
Μάλιστα, πριν από τρία χρόνια είχε προκληθεί σάλος από την ύπαρξη ενός προφίλ με τίτλο «Ελληνική Αστυνομία – Ομάδα ΔΕΛΤΑ» σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (facebook), που έβριθε ρατσιστικών και ακροδεξιών σχολίων και ως διαχειριστής της οποίας εμφανιζόταν νεαρός αστυνομικός, ο οποίος μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
πηγή |