Η αιματοχυσία στη Γάζα και τα σκηνικά φρίκης από τα δεκάδες νεκρά παιδιά στα χαλάσματα της Παλαιστίνης ξεσηκώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ. Με συνέπεια, μέσα σ’ αυτό το κλίμα να φουντώνει, παράλληλα, ακόμα περισσότερο και ο αντισημιτισμός, σκορπώντας ανησυχία στους Εβραίους που ζουν ειδικά στην Ευρώπη.
Η σκληρή στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, που επιλέγει τον ακραίο δρόμο των όπλων και της βίας με κάθε κόστος, συμβάλλει κι αυτή στη στοχοποίηση σε βάθος χρόνου των ίδιων των απανταχού Εβραίων από εξτρεμιστικά άκρως επικίνδυνα στοιχεία που επενδύουν στο μίσος. Αυτή η κατάσταση έχει συνέπεια οι Εβραίοι όλης της Γης, σημαντικό ποσοστό των οποίων δεν συμφωνεί μ’ αυτά που γίνονται στην Παλαιστίνη, να βλέπουν 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα να αναβιώνει για τα καλά το «παλαιότερο» μίσος του κόσμου.
Οι δύο πόλοι αντισημιτισμού, που έχουν αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι από τη μια πλευρά η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη κι από την άλλη οι απάνθρωποι τζιχαντιστές τύπου ΙΚΙΛ στη Μέση Ανατολή. Και μέσα σ’ αυτό το τεταμένο κλίμα πάει η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική του Ισραήλ και το σοκαριστικό σφυροκόπημα της Γάζας φουντώνουν τον αντισημιτισμό σε τέτοιο βαθμό ώστε να φτάνει πια στο ανοιχτό μίσος κατά όλων των Εβραίων, παρά το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών είναι αντίθετοι με τον ισραηλινό εθνικισμό και τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
Φεύγουν από την Ευρώπη!
Έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) κατέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το 29% των Εβραίων της Ευρώπης έχουν αποφασίσει ή σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη Γηραιά Ήπειρο γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς. Το 76% των ερωτηθέντων, μάλιστα, θεωρεί ότι ο αντισημιτισμός έχει ενταθεί την τελευταία πενταετία, κυρίως σε Γαλλία, Ουγγαρία και Βέλγιο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου είναι εύλογο να έχουν γιγαντώσει την ανησυχία.
Ειδικά στη Γαλλία, η ατμόσφαιρα είναι ακόμα πιο βαριά μετά τα ποσοστά της Λεπέν. Μην ξεχνάμε ότι εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη. Από το 2012 κιόλας 2.000 Γαλλοεβραίοι επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα ύστερα από βίαια περιστατικά αντισημιτισμού.
Το 2013, ύστερα από την επίθεση σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη με επτά νεκρούς, ακόμα 3.289 Γαλλοεβραίοι πέρασαν τα σύνορα αναζητώντας πιο φιλόξενους τόπους. Το 2014, όμως, αναμένεται ρεκόρ. Ήδη το πρώτο τρίμηνο, πριν από τις ευρωεκλογές, 1.778 Γαλλοεβραίοι μετανάστευσαν. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ροζέρ Κουκιερμάν, το 2014 αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Γαλλία περισσότεροι από 6.000 τρομαγμένοι Εβραίοι με όσα έχουν γίνει:
1. Στις 13.7.2014 χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν στο Παρίσι κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών της Γάζας. Η διαδήλωση, όμως, έγινε σύντομα εξαιρετικά βίαιη, κυρίως ενάντια στους Εβραίους γενικώς και αδιακρίτως. Πολλοί από τους παγιδευμένους Εβραίους διασώθηκαν από την αστυνομία από βέβαιο λιντσάρισμα.
Δύο εβδομάδες αργότερα, μια ομάδα 400 ατόμων επιτέθηκε σε συναγωγή και εβραϊκά μαγαζιά στο βόρειο Παρίσι φωνάζοντας το σύνθημα «θάνατος στους Εβραίους». Ο αρχισυντάκτης του «Jewish Chronicle» τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν έγιναν στόχος επειδή υποστήριζαν την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι».
2. Στις 24.5.2014 τέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες. Ο συλληφθείς Μεχντί Νεμούς ήταν τζιχαντιστής εκπαιδευμένος στη Συρία. Την επόμενη ημέρα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανέδειξαν ακροδεξιά – σε κάποιες περιπτώσεις και νεοναζιστικά – κόμματα με μεγάλα ποσοστά σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
3. Στη Γαλλία, οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί κατά Εβραίων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 40% το 2014 σε σχέση με το 2013.
4. Στις 9.6.2014 τα σπίτια σε εβραϊκή γειτονιά στο Παρίσι σημαδεύτηκαν με το άστρο του Δαβίδ.
5. Στο Βέλγιο, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ ανάρτησε πρόσφατα πινακίδα που έγραφε «τα σκυλιά είναι καλοδεχούμενα, αλλά απαγορεύεται η είσοδος σε Εβραίους».
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο γνωστός Αμερικανοεβραίος δημοσιογράφος Τζέφρεϊ Γκόλντμπεργκ τουιτάρισε: «Σε ποιο ακριβώς σημείο πρέπει οι Εβραίοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ να πούνε στους Εβραίους της Ευρώπης ότι μπορεί να έφτασε η στιγμή να φύγουν;». Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο περί τζιχαντισμού αποκαλώντας τον «νέο ναζισμό». Οι Εβραίοι, ξανά, σε συμπληγάδες πέτρες...
Το πιο επικίνδυνο χαρμάνι μίσους... Για τους Εβραίους της Ευρώπης η κριτική στην πολιτική του Ισραήλ και την πρακτική της, όπως τώρα στη Γάζα, είναι απόλυτα θεμιτή και δεν θεωρείται αντισημιτισμός. Βρίσκονται αντιμέτωποι, όμως, όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι άλλωστε, με μια νέα μορφή αντισημιτισμού, καθώς το μίσος για το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως κάλυψη για το μίσος εναντίον όλων των Εβραίων.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν – κι όχι μόνο μία φορά – στο Τελ Αβίβ για τη Γάζα, ενώ ο αριθμός των διαδηλωτών που βρέθηκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τον πόλεμο ήταν ασφαλώς μικρότερος.
Υπάρχει, όμως, μια άμεση σύνδεση μεταξύ των θηριωδιών του Ισραήλ στη Γάζα, της αναζωπύρωσης του αντισημιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της πραγματικότητας ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης, η αρχαιότερη ευρωπαϊκή μειονότητα, αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Γηραιά Ήπειρο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών, μάλιστα, εκφράζουν και φόβους για ενδεχόμενη μελλοντική απειλή από νεαρούς Ευρωπαίους μουσουλμάνους που αυτή τη στιγμή μάχονται στη Συρία. Φοβούνται ότι κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν με σκοπό να εμπλακούν σε τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον, μεταξύ άλλων, και Εβραίων. Εβραϊκά σχολεία και συναγωγές σε όλη την Ευρώπη θεωρούνται στόχοι υψηλής επικινδυνότητας και λαμβάνουν έξτρα προστασία.
Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, στην Ευρώπη αρχίζουν να διασταυρώνονται τρεις πολύ επικίνδυνες τάσεις:
◆ Ο βίαιος εθνικισμός, που περιλαμβάνει και φαινόμενα νεοναζισμού. ◆ Ο παραθρησκευτικού τύπου συνωμοσιολογικός και λαϊκίστικος αντισημιτισμός. ◆ Και ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός στις μουσουλμανικές μειονότητες.
Το χαρμάνι που θα προκύψει, αν αυτά τα τρία ρεύματα συνεχίσουν να δυναμώνουν, θα αναστατώσει τις κοινωνίες της Ευρώπης με πολλούς τρόπους. Η προστασία των Εβραίων της Γηραιάς Ηπείρου είναι ένα, αλλά όχι το μοναδικό, τεστ αντοχής για τη δημοκρατία στις ευρωπαϊκές χώρες. Αν το πνεύμα της ανοχής και της πολυπολιτισμικότητας εξαφανιστεί, οι Εβραίοι δεν θα είναι οι μόνοι που θα αναγκαστούν να φύγουν άρον άρον.
Τα αεροπλάνα κοστίζουν περισσότερο από έναν blogger...
Φυσικά, το ότι οι φασιστικού τύπου «τυφλές» γενικεύσεις, όπως ο αντισημιτισμός, είναι ολέθριες δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει ή να ανεχτεί τους δεκάδες εκατοντάδες άμαχους σκοτωμένους Παλαιστίνιους, τα διαμελισμένα παιδιά και την απάνθρωπη απαγόρευση πρόσβασης σε φάρμακα, τροφή, νερό...
Αυτό, όμως, που επισημαίνουμε είναι κάτι διαφορετικό. Ότι η ιμπεριαλιστική στάση του Ισραήλ, ειδικά στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, αξιοποιείται ως ιδανικό λίπασμα όχι μόνο από τη Χαμάς, που ενισχύεται στην Παλαιστίνη, αλλά, κυρίως, απ’ όσους «πουλάνε» μίσος και αντισημιτισμό σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή.
Έρευνα που πραγματοποίησε η Gallup στις 23.7.2014 στις – παραδοσιακά φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ – ΗΠΑ δείχνει ότι η πλειονότητα των Αμερικανών μεταξύ 18-30 ετών θεωρεί τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα «αδικαιολόγητες». Το 70%, μάλιστα, των 7 εκατομμυρίων Αμερικανοεβραίων τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, δηλαδή της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Στις ΗΠΑ, το κόμμα των Δημοκρατικών τολμά τελευταία να τηρεί μια πιο κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς, που γίνονται περισσότερο υποστηρικτικοί.
Το Ισραήλ, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι προς την κατεύθυνση που γέρνει το ρεύμα της κοινής γνώμης είναι υποχρεωμένες, έως ένα βαθμό, να στραφούν τελικά και οι (δημοκρατικές τουλάχιστον) κυβερνήσεις. Και η σαφής τάση της κοινής γνώμης, πέρα από τα ακραία κι εγκληματικά στοιχεία, είναι να καταστήσει το Ισραήλ ένα κράτος - παρία, έξω από τις αξίες και τις πρακτικές της παγκόσμιας κοινωνίας. Έτσι, κάμποσες «δεξαμενές σκέψεις» του Ισραήλ προτείνουν πια διάφορους πρακτικούς τρόπους «περιορισμού της ζημιάς» στο προφίλ της χώρας.
Μία από αυτές, το Ινστιτούτο Reut, προτείνει τη δημιουργία ενός φιλο-ισραηλινού δικτύου που θα προμοτάρει τις απόψεις της χώρας και διάφορα χάπενινγκ με μηνύματα περί προοδευτικότητας της ισραηλινής κοινωνίας. Ένα άλλο, το JPPI, προτείνει κάποια από τα δισεκατομμύρια που το Ισραήλ δαπανά στην ασφάλειά του (17,5 δισ. δολάρια) να δοθούν στο υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό τη βελτίωση των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Όλοι, πάντως, οι Ισραηλινοί «συμβουλάτορες» συγκλίνουν στο ότι η εικόνα του Ισραήλ πρέπει να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διεθνή κοινή γνώμη και τα social media για να αλλάξει κάπως το κλίμα. Όπως, άλλωστε, είπε κι ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, «τα αεροπλάνα κοστίζουν περισσότερο από έναν blogger». Ωστόσο, ακόμη κι όλα αυτά τα επικοινωνιακά τρικ δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τα μάτια της ανθρωπότητας για να μην δει τα νεκρά παιδιά στη Γάζα...
Ελληνική πρωτιά
Ύστερα απ’ όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συμβούλιο (EJC) δημιούργησε πρόσφατα το σάιτ sacc.eu, που παρέχει συμβουλές και οδηγίες σε περίπτωση επίθεσης.
Σε έρευνα, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε από εβραϊκό φορέα (ADL) σε δείγμα 53.000 ενηλίκων από 102 χώρες, το 26% βρέθηκε να έχει βαθιά αντισημιτικές απόψεις. Τα υψηλότερα ποσοστά σκληροπυρηνικού αντισημιτισμού διεθνώς καταγράφονται, όπως είναι αναμενόμενο, στον αραβικό κόσμο (Παλαιστίνη 93%, Ιράκ 92%). Η αρνητική έκπληξη, όμως, έρχεται από τις μετρήσεις στην Ευρώπη, όπου στην πρώτη θέση, και με διαφορά, βρίσκεται η Ελλάδα, με ποσοστά αντισημιτισμού στο 69%.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ο αντισημιτισμός είναι στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Στην Πολωνία με 45%, στην Ουγγαρία με 41%, στη Γαλλία με 37% και στο Βέλγιο με 27%. Τα μικρότερα ποσοστά τα συναντάει κανείς σε Ολλανδία (5%) και Σουηδία (4%).
Στη Βρετανία, τα ποσοστά δεν είναι υψηλά και βρίσκονται στο 8%, όμως τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει σάλος με όσα αποκαλύφτηκαν για στέλεχος του ευρωφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ. Σε ομιλία του ο Μπιλ Έθεριτζ χαρακτήρισε τον Χίτλερ «σπουδαίο ρήτορα» και «πηγή έμπνευσης για τους νέους» σοκάροντας τους πάντες. Το εθνικιστικό κόμμα του, μάλιστα, τον υπερασπίστηκε!
Πάνε Βερολίνο...
Μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε Εβραίους, η Κνεσέτ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο, κάλεσε σε σύσκεψη Ευρωπαίους διπλωμάτες. Ο βουλευτής Χασόν είπε ότι, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να προστατέψουν τους Εβραίους που ζουν σε αυτές, θα το κάνει το ισραηλινό κράτος.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε χώρες όπως η Ελλάδα, με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, και η Ουγγαρία, με το ακροδεξιό αντισημιτικό Jobbik (τον Νοέμβριο του 2012 ο βουλευτής του Jobbik, Γκιονγκόσι, ζήτησε να καταμετρηθούν οι Εβραίοι που ζουν στην Ουγγαρία και να καταγραφούν σε λίστα, καθώς «αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας»), τα συντριπτικά ποσοστά της Λεπέν, ο πατέρας της οποίας χαρακτήρισε τους θαλάμους αερίων ως «μια λεπτομέρεια της Ιστορίας», αλλά και όσα καμπανάκια αφύπνισης χτυπάνε από άλλες χώρες, όπως π.χ. η Αυστρία με το πρωτοφανές 29% πρόσφατου γκάλοπ στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θέλουν και πολύ να ξεφύγουν, αν δεν έχουν ήδη ξεφύγει.
Πάντως, το κάποτε εφιαλτικό για τους Εβραίους Βερολίνο είναι σήμερα η φιλικότερη πόλη της Ευρώπης γι’ αυτούς, διαθέτοντας μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εβραϊκές κοινότητες. Η οποία ολοένα και μεγαλώνει από τους «περιπλανώμενους Ιουδαίους» της Ευρώπης...
πηγή |