«Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας»Ο γνωστός αναπτυξιολόγος (σ.σ.: πρόκειται για νέα ειδικότητα, που θα διδάσκεται στα γαλαξιακά πανεπιστήμια του μέλλοντος) Κωστής Χατζηδάκης και ο γνωστός χωροτάκτης - πολεοδόμος Γιάννης Στουρνάρας κατάφεραν να βάλουν το απόλυτο αυτογκόλ και να φέρουν, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μαξίμου.
Ο «χωροτάκτης» Στουρνάρας και ο «αναπτυξιολόγος» Χατζηδάκης ανάβουν φωτιές στο Μαξίμου
Είναι, βλέπετε, και οι δυο φανατικοί θιασώτες μιας ξεπερασμένης, καταστροφικής και αναποτελεσματικής ανάπτυξης και δεν υπάρχει μέρα που να μην προσπαθούν να δικαιώσουν τον εαυτό τους μέσα από διάφορα τερατουργήματα που προωθούν ως νομοθετήματα.
Μόνο που αυτήν τη φορά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο – που στην περίπτωση του σχεδίου νόμου για τις παραλίες δεν είναι κάποιος επίδοξος επενδυτής, αλλά οι πολίτες, που, συνειδητοποιώντας ότι το μεγάλο ξεπούλημα συνεχίζεται σε κάθε σπιθαμή άμμου, αποφάσισαν επιστρατεύοντας το Διαδίκτυο να αντιδράσουν και να κάνουν γνωστό το εγκληματικό σχέδιο.
Η «ιερή αγελάδα» του υπουργού
Οι σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου - έκτρωμα υπό τον αθώο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» εξέπληξαν τους δυο υπουργούς και το Μαξίμου, αφού, εκτός από πολίτες, επιστημονικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση βγήκαν από τα ρούχα τους μόλις συνειδητοποίησαν τι θα κληθούν να ψηφίσουν εάν το σχέδιο νόμου δεν αποσυρθεί και οδεύσει προς τη Βουλή.
Είναι τέτοιος μάλιστα ο πανικός που επικρατεί στα δυο υπουργεία, ώστε ο Κωστής Χατζηδάκης έχασε την ψυχραιμία του και επιστράτευσε ειρωνείες για να αντιμετωπίσει το σφυροκόπημα των επιστημόνων.
Μόνο που η ειρωνεία δεν ήταν ευφυής επιλογή, αφού ο Χατζηδάκης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα υποστηρίζοντας ότι ο αιγιαλός δεν είναι... ιερή αγελάδα! Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Είδατε τον αιγιαλό και αμέσως χτυπάνε καμπανάκια! Ω, η ιερή αγελάδα, ο αιγιαλός, και αμέσως εμείς έχουμε προηγούμενα με τον αιγιαλό και θέλουμε να καταστρέψουμε όλους τους αιγιαλούς...». Μια δήλωση για την οποία εισέπραξε τη χλεύη των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το πρόβλημα των Χατζηδάκη - Στουρνάρα είναι ότι, στην περίπτωση του αιγιαλού, δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους δικούς τους ότι η παράδοση όλων των παραλιών και κάθε κόκκου άμμου αποτελεί μεταρρύθμιση, άρση στρεβλώσεων και προαπαιτούμενο για τη σωτηρία της χώρας.
Τα επικοινωνιακά τρικ, τα εκβιαστικά διλήμματα στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να πιάσουν, παρά τις προσπάθειες που άρχισαν ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, αφού, μπροστά στο κύμα των σφοδρών αντιδράσεων, άρχισαν και πάλι διαρροές κύκλων περί απαιτήσεων των επενδυτών, που θα φύγουν εάν δεν ικανοποιηθούν και θα αμαυρώσουν το success story της κυβέρνησης.
Η πρεμούρα του ΤΑΙΠΕΔ και διαφόρων συμβούλων που κατοικοεδρεύουν στην οδό Νίκης είναι δικαιολογημένη, αφού έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις στους επίδοξους επενδυτές και έχουν συμφωνήσει προφορικά ότι θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις τους μέσα από αδιανόητα νομοθετήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα πρώτα 24ωρα που το σχέδιο νόμου βγήκε στη διαβούλευση και πριν γίνει η συστηματική ανάγνωσή του, άρχισαν να διαρρέουν πανηγυρικά non paper περί σημαντικών αλλαγών που έρχονται για να απογειώσουν τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και να ικανοποιήσουν απαιτήσεις που συνδέονται με τις παραχωρήσεις!
Για παράδειγμα, πρόβαλλαν ως μεγάλη επιτυχία το ότι με το σχέδιο νόμου θα επιτρέπεται το μπάζωμα θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ)!
Για να καταλάβουμε την μπακαλίστικη νοοτροπία των εμπνευστών του σχεδίου νόμου, να σημειώσουμε ότι προσπαθούσαν να περάσουν στους... ιθαγενείς ως μεγάλη κατάκτηση για την ανάπτυξη της χώρας το ότι οι επίδοξοι επενδυτές, για κάθε κλίνη που θα διαθέτει η τουριστική μονάδα τους, θα μπορούν να μπαζώνουν μέχρι πέντε τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου! Μόνο που η διαβούλευση τους γύρισε μπούμερανγκ.
Χεσίδι στη διαβούλευση
Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, που μέσα σε 25 άρθρα καταστρέφει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, θα συνεχιστεί μέχρι τις 13 Μαΐου και μέχρι στιγμής η σχεδόν καθολική πλειονότητα των περίπου 500 σχολίων περνά γενεές δεκατέσσερις τους εμπνευστές του εκτρώματος. Ιδού μερικά από τα σχόλια στο opengov:
◆ «Με αυτό το νομοσχέδιο υπογράφεται η διαθήκη της υπέροχης ελληνικής ακτογραμμής, επιβραβεύονται οι καταπατητές και κλείνουμε το μάτι σε νέους.
Θα είναι η ταφόπλακα του ελληνικού τουρισμού, του οποίου το μέλλον είναι μόνο εναλλακτικός τουρισμός, αγροτουριστικές και άλλες ήπιες μορφές τουρισμού και όχι βέβαια μεγάλες τουριστικές μονάδες στιλ δεκαετίας του ’70».
◆ «Αν είναι δυνατόν! Μας ακούει κανείς; Προστατέψτε τη χώρα, όχι όλα για το κέρδος. Μην τα κάνετε όλα τσιμέντο, ντροπή!».
◆ «Με ποιο δικαίωμα ιδιωτικοποιεί το κράτος κάτι που ανήκει σε κάθε Έλληνα πολίτη;;; Αν δεν καταλαβαίνετε πού οδηγεί αυτή η πρόταση, δεν έχετε παρά να πάτε στην Ισπανία και να δείτε τις τσιμεντουπόλεις που χτίστηκαν πάνω στην παραλία... απαράδεκτο!!! Και δε θα αφήσουμε να συμβεί, αυτό είναι σίγουρο».
◆ «Η ελεύθερη χρήση και απόλαυση της παραλίας είναι αγαθό, και όχι κτήμα και ιδιοκτησία οποιουδήποτε επιχειρηματία επιθυμεί να κερδοφορήσει με οποιοδήποτε κριτήριο, παρεμβαίνοντας. Αυτό που είναι εμφανές μέσα από το νομοσχέδιο είναι η εντελώς κοντόφθαλμη λογική «ανάπτυξης» που προωθείται από την κυβέρνηση που λαμβάνει υπ’ όψιν της την ευημερία των επιχειρηματιών και μόνο».
◆ «Απαράδεκτο και το άρθρο και οι εγκέφαλοι που το εμπνεύστηκαν. Δηλαδή για να τα οικονομήσουν κάποιοι επιχειρηματίες πρέπει εμείς να αποκλειστούμε από τις παραλίες; Πάτε καλά, ρε σεις; Να ωφεληθεί ένας και να ζημιωθούν χίλιοι; Και αυτό εσείς το λέτε ανάπτυξη; Θα έπρεπε να ντρέπεστε!».
◆ «Με εντυπωσιάζει η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι οι παραλίες είναι δικές της και μπορεί να τις παραχωρεί σε δημάρχους και ιδιώτες! Ο τουρισμός της ομπρέλας και των επιχωματωμένων παραλιών δεν είναι ο τουρισμός υψηλού επιπέδου που έχει ανάγκη η χώρα».
◆ «Αυτό που πάει να συντελεστεί είναι ένα έγκλημα, οι παραλίες ανήκουν ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Δεν μπορεί να εκχωρούνται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες με σκοπό τον πλουτισμό τους εις βάρος τον υπόλοιπων πολιτών που χάνουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση σε κάτι που τους ανήκει. Νισάφι πια...».
◆ «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα και τη νομιμοποίηση να δίνει την περιουσία του λαού στους λίγους για οικονομικό όφελος. Έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης να πηγαίνει στην παραλία μακριά από μπαρ και τέρμα μουσική. Έλεος πια!!!».
◆ «Με αυτό το άρθρο υπογράφεται η διαθήκη της υπέροχης ελληνικής ακτογραμμής. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης χρήσης της παραλίας. Δεν είμαστε όλοι θιασώτες της ομπρέλας, του κρεβατιού, της ξαπλώστρας και του bar στην παραλία. Αν υπάρχει κάτι που απολαμβάνουμε στις παραλίες μας είναι η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, όπου μπορείς με ηρεμία και χωρίς πολυκοσμία να περάσεις ώρες πολλές».
Μέτωπο στο Διαδίκτυο
Η κινητοποίηση των πολιτών μέσω Διαδικτύου έχει αποσυντονίσει τους εμπνευστές του σχεδίου νόμου, που βλέπουν το θέμα να παίρνει πλέον και διεθνείς διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαδικτυακή διαμαρτυρία περισσότεροι από 10.000 πολίτες – και όχι μόνο από την Ελλάδα – έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά και ζητούν «την άμεση απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου που, εάν εγκριθεί, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την ομορφιά ενός τοπίου που δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Παράλληλα, η σελίδα στο Facebook «STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» μέσα σε λίγες ημέρες απέκτησε πάνω από 16.000 υποστηρικτές. Οι διαχειριστές της σελίδας καλούν τους πολίτες να διαβάσουν το σχέδιο νόμου, ώστε να έχουν άποψη από πρώτο χέρι, να το προωθήσουν σε όσους γνωρίζουν και κατεβαίνουν υποψήφιοι σε παραθαλάσσιους δήμους και περιφέρειες, να γράψουν επιστολές διαμαρτυρίες στους βουλευτές και να ζητήσουν από επωνύμους να τοποθετηθούν δημόσια.
Στα κάγκελα τα κόμματα
Η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή είναι η πρώτη από τον κυβερνητικό συνασπισμό που ευθέως δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό και «τέρας». Όπως χαρακτηριστικά είπε, όχι μόνο επιβραβεύει όσους έχουν παρανομήσει νομιμοποιώντας τις αυθαιρεσίες τους, αλλά και με τις υπόλοιπες διατάξεις του περί εμπορικής εκμετάλλευσης ανοίγει τον δρόμο για την καταστροφή των παραλιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο θα το καταψηφίσει, αλλά θα προσφύγει και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Το ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση καταγγέλλοντας ότι με το σχέδιο νόμου νομιμοποιούνται όλοι οι μεγαλοκαταπατητές. Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου επισημαίνοντας ότι θυσιάζεται ο αιγιαλός στον βωμό μιας ασύδοτης τουριστικής ανάπτυξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος επισήμαναν ότι οι παραλίες αφήνονται έκθετες σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέρονται ενώ η Δράση ανέφερε πως, αν υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης και της ελεγχόμενης πρόσβασης με εισιτήριο.
Το Ποτάμι επίσης επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου προστατεύει μόνο ιδιωτικά συμφέροντα και ισορροπεί μεταξύ επιπολαιότητας και ιδιοτέλειας.
Καταστροφικές ρυθμίσεις
Το WWF Ελλάς, με επιστολή του προς τους 300 της Βουλής, τους καλεί να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση ώστε η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου είναι από εκείνα που αφήνουν τον αναγνώστη κατάπληκτο αφού πρόκειται για μια «ωμή και εξωφρενικά μυωπική εισπρακτική καταβαράθρωση του περιβαλλοντικού δικαίου, κατά τρόπο που όχι μόνο κατασπαταλά τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά δεν εγγυάται καν την ασφάλεια δικαίου, το κοινωνικό δικαίωμα για πρόσβαση στις παραλίες και το κοινοτικό κεκτημένο για τη διαχείριση του παράκτιου χώρου».
Το WWF Ελλάς υπογραμμίζει ότι με το σχέδιο νόμου ο Γιάννης Στουρνάρας:
◆Καταργεί το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
◆ Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
◆ Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
◆ Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
◆ Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
◆ Αγνοεί τον προ τριετίας εθνικό νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
πηγή |