Το αφεντικό τρελάθηκε και τα δίνει όλα τζάμπα
ζητούν πρόσβαση στον ειδικό λογαριασμό που θα ελέγχει την εκταμίευση της δόσης και θα τροφοδοτείται από έσοδα ΦΠΑ, αλλά και στον προϋπολογισμό με αυτόματη περικοπή δαπανών σε περίπτωση που το έλλειμμα αποκλίνει. Με δυο λόγια ζητούν τα κλειδιά του κράτους.
Στις αρχές του 2010, ο τότε επικεφαλής της Eurobank Equities Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, λίγο καιρό πριν αναλάβει ο ίδιος το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, είχε εκπονήσει μία μελέτη, η οποία ανέβαζε το εν δυνάμει έσοδο από το ξεπούλημα των ελληνικών «ασημικών» σε περισσότερα από 60 δισ. ευρώ. Η μελέτη αυτή, αλλά και οι εκτιμήσεις άλλων παραγόντων, οδήγησαν την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και εξέχοντα στελέχη της να μιλήσουν με… άνεση για μια είσπραξη της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, νιώθοντας ιδιαίτερη άνεση για το αποτέλεσμα, υπερθεμάτιζαν πως αυτός δεν ήταν ένας στόχος που είχε επιβάλει η τρόικα, αλλά ένας στόχος που «προσφέρουν» οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες.
Σήμερα, έπειτα από πολλές εξελίξεις στο χρηματιστήριο και τις αγορές, που έγκαιρα έχει φωτίσει το «Π», αποδεικνύεται πως όλοι αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν στου... κασίδη το κεφάλι. Σήμερα, λίγους Έλληνες απασχολεί το αν η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ ή της ΔΕΗ εξαϋλώθηκε από την περίοδο εκείνη μέχρι σήμερα. Τους απασχολεί όμως ότι οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις που θα ξεπουληθούν το επόμενο διάστημα θα εκποιηθούν σε κλάσματα της αξίας τους. Αυτό το γεγονός, το οποίο το «Π» εδώ και μήνες επισημαίνει, το παραδέχθηκε πριν από μερικές ημέρες και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, και για την ακρίβεια η νέα διοίκηση Εμίρη - Αθανασόπουλου, ανακοινώνοντας την προσαρμογή των στόχων των αποκρατικοποιήσεων για την τελική φάση.
Ψίχουλα Από τα 50 δισ. που «έβλεπαν» το 2010 για την περίοδο 2011 - 2015, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων προβλέπει πλέον έσοδα 9,51 δισ. ευρώ για ολόκληρη την περίοδο 2013 - 2016. Δηλαδή, μαζί με το 2011 και το 2012 οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 10 δισ. όλα μαζί. Κι αυτά είναι λιγότερα από τις περσινές προβλέψεις μόνο για το 2012…
Το 2011, η αρχική πρόβλεψη για έσοδα 5 δισ. ευρώ μαζεύτηκε στα 1,7 δισ., ενώ το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και τα φρουτάκια. Το 2012 η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για έσοδα 11 δισ. ευρώ, αλλά «συρρικνώθηκε» την άνοιξη στα 4,7 δισ. ευρώ και το καλοκαίρι επαναπροσδιορίστηκε μόλις στα 3 δισ. ευρώ για να φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες στο επίπεδο των 250 εκατ. Και αυτό με την προϋπόθεση θετικής έκβασης στα Λαχεία.
Όλα αυτά ενώ το 2012 επρόκειτο να είναι το έτος της κοσμογονίας στις αποκρατικοποιήσεις, με 22 διαγωνισμούς να τρέχουν μέσα στον χρόνο. Τελικά, το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος μετά το IBC είναι αυτό των Κρατικών Λαχείων, με προσφορές εντός Νοεμβρίου, ενώ η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί να γυρίσουν τον χρόνο για να αποδώσουν.
Πριν από έναν χρόνο το Δημόσιο δεσμευόταν ότι θα ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές μέσα στο 2012 και πως θα εισπράξει τα χρήματα το τελευταίο τρίμηνο. Δηλαδή πριν κλείσει ο χρόνος… Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, θα υπήρχε και ελάφρυνση για τον κρατικό «λογαριασμό» με σημαντικά οφέλη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, τώρα, την αστοχία των αποκρατικοποιήσεων θα τη βιώσουμε με επιπλέον βάρη τόσο στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου όσο και στον προϋπολογισμό.
Το πόσα λείπουν δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Λείπουν 40 ολόκληρα δισ. και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία 24ωρα οι δανειστές έγιναν τόσο σκληροί μαζί μας. Διαπίστωσαν ότι είχαμε κάνει «λάθος» για την προίκα. Το κακό όμως είναι ότι θα τα ζητήσουν (και αυτά) πίσω. Και τα 40 δισ. είναι πολλά λεφτά για μια Ελλάδα που δεν παράγει πλέον σχεδόν τίποτα.
Πλήρης εποπτεία Ήδη, οι ρήτρες των δανειστών για την επιτροπεία της Ελλάδας περιλαμβάνουν την πλήρη εποπτεία στο «πωλητήριο των 50 δισ. ευρώ» (σ.σ.: οι ξένοι επιμένουν στο νούμερο που τους είχαν υποσχεθεί οι Έλληνες, έστω κι αν οι τελευταίοι κατέβασαν τον πήχη στα 10 δισ. Και εκτός από την εκποίηση των πάντων, οι ξένοι για να είναι βέβαιοι πως θα πάρουν πίσω τα δανεικά ζητούν πρόσβαση στον ειδικό λογαριασμό που θα ελέγχει την εκταμίευση της δόσης και θα τροφοδοτείται από έσοδα ΦΠΑ, αλλά και στον προϋπολογισμό με αυτόματη περικοπή δαπανών σε περίπτωση που το έλλειμμα αποκλίνει. Με δυο λόγια ζητούν τα κλειδιά του κράτους.
Και το κακό είναι ότι το κράτος αυτό στοιχίζει πια μόνο 10 δισ. ευρώ, αν λάβουμε υπόψη την αξία των αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή, δύο funds που θα μαζέψουν τα 10 δισ. μπορούν σήμερα να αγοράσουν όλη την κρατική περιουσία της χώρας.
πηγή |