Αντιμετώπιση του χάους με... χάος
Για διαχείριση υψηλής έντασης κοινωνικών αντιδράσεων προετοιμάζεται η αστυνομία ενόψει του φθινοπώρου εξαιτίας της απόγνωσης στην οποία θα περιέλθουν πολλά νοικοκυριά, μπροστά μάλιστα στην αναπόφευκτη προοπτική του οικονομικού αδιεξόδου εξαιτίας των ασήκωτων φέτος οικονομικών βαρών, τα οποία ούτως ή άλλως φορτώνονται οι ελληνικές οικογένειες κάθε Σεπτέμβριο.
Όπως, δε, αποφαίνονταν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του Σώματος, που συμμετέχουν στον σχεδιασμό των μέτρων για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων μέχρι σήμερα σε παλμό, συμμετοχή και εκρηκτικό κλίμα διαδηλώσεων, η προετοιμασία αυτή μοιάζει ουσιαστικά με απονενοημένη προσπάθεια διαχείρισης του... χάους!
Το μέτρο και τον παλμό για το μέγεθος και τον βαθμό προβληματισμού της ηγεσίας του ένστολου κατασταλτικού μηχανισμού τον έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στη «Real News » της περασμένης Κυριακής, είπε μεταξύ άλλων:
«Το ζήτημα δεν είναι πόσες συγκεντρώσεις περιμένουμε. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι δικαιολογημένο άλλωστε να υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το μεγάλο ζήτημα είναι, μέσα από διάλογο με κόμματα, αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικούς φορείς, να βρούμε ένα modus vivendi για τις συγκεντρώσεις, το οποίο να προστατεύει απόλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά να προστατεύει παράλληλα και την ομαλή ζωή της πόλης».
Ο... «Αίαντας»
Η είδηση όμως «βγήκε» από το αμέσως επόμενο ερώτημα για την κατάχρηση βίας και χημικών. «Ανεξάρτητα από το ποιος είχε κατηγορηθεί και πότε, η εκτεταμένη χρήση χημικών είναι αλήθεια ότι δημιουργεί προβλήματα στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες (οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες εξαιτίας των λίγων ταραχοποιών), στους κατοίκους, όπως και στο ίδιο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Για τον ίδιο λόγο θα συσταθεί επιτροπή στο Υπουργείο μας, το οποίο θα εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης εκτεταμένων επεισοδίων, όπως π.χ. η ρίψη νερού».
Εν τω μεταξύ, μάλλον αρμοδιότητας... ψυχολόγου είναι η ονομασία που επέλεξαν ν’ αποδώσουν σ’ αυτό το... «συμπαθές», εξ αυτής και μόνο της ονομασίας του, τετράτροχο καταβρεχτήρι που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. Άγνωστο γιατί και εξαιτίας ποιων... αβυσσαλέων συνειρμών, ο νονός του θηριώδους διανεμητή ύδατος επέλεξε να το φωνάζει «Αίαντα». Άγνωστοι αι βουλαί του...
Πλην όμως ο εξίσου συμπαθής Δένδιας φαίνεται ότι έπεσε θύμα και αυτή τη φορά της βιασύνης του, παρακάμπτοντας ένα διάσημο απόφθεγμα που αποδίδεται στον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο: «Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας!»
Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν αξιωματικοί τής - εξίσου κι ακόμα παραπάνω συμπαθούς - συνομοταξίας των αστυνομικών των ΜΑΤ, τέτοια σχέδια, για να εφαρμοστούν, χρειάζονται περισσότεροι του ενός «Αίαντες» («Τιτάνες» θα τους λέγαμε, εμείς συνεισφέροντας ταπεινά στην οργιώδη αναζήτηση εντυπωσιακών ονομάτων από το υπουργείο και την ΕΛ.ΑΣ.) και προαπαιτείται η εκπαίδευση του προσωπικού.
Ωστόσο, τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ούτε έχει προγραμματιστεί κάτι σχετικό, συμπληρώνουν οι ίδιοι αξιωματικοί, μη παραλείποντας να εκφράσουν τον πόνο και την αγανάκτησή τους λέγοντας ότι «εδώ έχουμε να εκπαιδευτούμε 5 χρόνια σε άλλα, πιο απαραίτητα διαχείρισης καταστάσεων σενάρια, ο Αίαντας μας μάρανε τώρα».
Συμπέρασμα; Πάλι θα ξεκαπνίσει το όπλο εκτόξευσης και η φυσούνα ψεκασμού του χημικού πάνω στον δύσμοιρο διαδηλωτή. Πέρα από την όποια πλάκα, πάντως, η Αστυνομία κάνει εντατικές προετοιμασίες κι εκπαιδεύεται και επί χάρτου και με συντηρητικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση μαζικών και καθημερινών διαδηλώσεων και, κυρίως, προϊούσας έντασης ταραχών.
Για το μεταναστευτικό
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που οι ιθύνοντες νόες της Κατεχάκη επεξεργάζονται σχέδια και απεργάζονται στρατηγικές εφαρμογές προκειμένου να βρεθούν ανώδυνες και λυσιτελείς λύσεις είναι το μεταναστευτικό ζήτημα.
Όπως φαίνεται, ενώ η βερμπαλιστική επιχείρηση... «Ξένιος Ζευς» (Θου Κύριε) έχει τύχει της αποδοχής του κόσμου στην πρωτεύουσα και προϊόντος του χρόνου οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Μενίδι και Θρακομακεδόνες κάμφθηκαν αναφορικά με τη μεταφορά και τον στρατωνισμό μεταναστών στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών σχολών της Αμυγδαλέζας, το ύπουλο στρατήγημα της μεταφοράς νύχτα κρατούμενων μεταναστών στις αστυνομικές σχολές της Ξάνθης και της Κομοτηνής και η διαφαινόμενη προοπτική μετατροπής της Θράκης σε «χωνευτήρι» και «χωματερή» των εκδιωγμένων στα πογκρόμ ξενηλασίας, συνιστούν μια άλλη εστία έντασης και ταυτόχρονα σοβαρής κρίσης.
Σε δηλώσεις του ο Δένδιας έκανε γνωστό ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν οκτώ κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε δεύτερη θα είναι ακόμη περισσότερα και θα δημιουργηθούν στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, έσπευσε να πει: «Κατανοώ τις αντιδράσεις, αλλά δεν τις δικαιολογώ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το “όχι εδώ, πηγαίνετε αλλού” πρέπει να σταματήσει. Ουδείς κίνδυνος δημιουργείται άλλωστε για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πρόκειται για κλειστά και καλά φυλασσόμενα κέντρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες και στις υπόλοιπες – πέρα από αυτές που κατασκευάστηκαν άρον - άρον από τον Χρυσοχοΐδη – υπό κατασκευή πτέρυγες της Αμυγδαλέζας, ώστε να είναι σε θέση το στρατόπεδο κράτησης μεταναστών να φιλοξενήσει περίπου 1.200 άτομα.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το υπουργείο τείνει να καταλήξει σε 15 στρατόπεδα που εκχωρούνται από το υπουργείο Άμυνας σε Θράκη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κοζάνη και Αττική, στο καθένα από τα οποία η προσδοκία είναι να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις κράτησης. Ήδη τις τελευταίες ημέρες στη Θράκη βρίσκεται συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων για να επισκεφθεί και να σχηματίσει άποψη για τη διάταξη και τη λειτουργία των κέντρων κράτησης.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό ασφάλειας και υγιεινής, κάθε στρατόπεδο θα πρέπει να συγκροτείται από ανεξάρτητες πτέρυγες με μάξιμουμ χωρητικότητα τις 300 θέσεις. Το πρόβλημα που ανακύπτει με την ίδρυση και λειτουργία των στρατοπέδων, πέρα από την κοινωνική αποδοχή τους σε τοπικό επίπεδο, αφορά τη λειτουργία των επιτροπών ασύλου, οι οποίες ακόμα να συγκροτηθούν.
Όπως σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές, προωθείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο μέσα σε μία εβδομάδα και στη συνέχεια ν’ ακολουθείται η διαδικασία επαναπατρισμού. Μέχρι τώρα οποιοσδήποτε υποβάλλει αίτημα, μπορεί να κρατηθεί μέχρι τρεις μήνες, ενώ κάποιος που του έχει απορριφθεί, μέχρι έναν χρόνο.
Παρότι ο Δένδιας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Ελληνική Αστυνομία παραχώρησε ως προσωρινή και μόνον λύση στη μεταφορά μεταναστών τις εγκαταστάσεις των αστυνομικών σχολών στη Θράκη – με την προοπτική ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν σε άλλα σημεία της περιοχής εγκαταστάσεις – οι ένστολοι συνδικαλιστές της περιοχής άλλα έχουν κατά νου!
Σε ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν ότι στην Ξάνθη συγκροτείται σώμα της ευγενούς συνομοταξίας των ΜΑΤ. Γιατί άραγε; «Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά τη σύσταση 10μελούς διμοιρίας τις τελευταίες μέρες για τυχόν αρνητικές εξελίξεις (εξεγέρσεις, απόπειρες απόδρασης) στον χώρο της σχολής». Μπαρούτι...
Ιδιώνυμο ο ρατσισμός
Στη συνέντευξή του στη «Real News» και στη συνάδελφο Χριστίνα Κοραή, ο Δένδιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο τρίτος πυλώνας της ανησυχίας η οποία διακατέχει το σεπτό ιερατείο που ηγείται της Αστυνομίας. Αυτή τη φορά, παραδόξως πώς, θα μας βρουν σε απόλυτο βαθμό σύμφωνους.
Στο ερώτημα για το πόσο προβληματίζουν οι ρατσιστικές επιθέσεις, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε ότι υπάρχει νομοθετικός προσανατολισμός για τη μετατροπή των ρατσιστικών αδικημάτων σε ιδιώνυμα, ώστε να επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές.
«Είναι αλήθεια ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις, εφόσον αποδειχθεί και από την προανάκριση ότι έχουν ρατσιστικό υπόβαθρο, προκαλούν τεράστιο προβληματισμό στην πολιτεία. Όχι μόνο για τα κίνητρα, τα οποία είναι προφανώς γνωστά, αλλά και για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνονται αυτές οι επιθέσεις. Ενδεχομένως η προσπάθειά μας να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση να προκαλεί αντιδράσεις και στα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος, για διαφορετικούς λόγους.
Πιθανότατα κάποιος συγκεκριμένος ακραίος χώρος, όχι κατ’ ανάγκην κόμμα, καθώς δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο, να θεωρεί ότι του παίρνουμε “την μπουκιά από το στόμα” με το να βρούμε θεσμικά λύση στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και με το να μην αφήνουμε πρόσφορο έδαφος για εξωθεσμικές και απαράδεκτες δράσεις. Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να παραμείνει απαθής απέναντι σε δολοφονικές ενέργειες. Για τον ίδιο λόγο εξετάζω και το ενδεχόμενο να προτείνω στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο, την καθιέρωση επιβαρυντικής περίστασης για τα αδικήματα με ρατσιστικό υπόβαθρο».
Και σαν να μην έφταναν οι πατριδοκαπηλίες και οι σπέκουλες στην Αττική, το ρατσιστικό αμόκ έχει εκτραπεί και προς τη Θράκη, παρακολουθώντας την πορεία του «Ξενίου Διός», με ορατό πλέον τον κίνδυνο μιας τεραστίου μεγέθους προβοκάτσιας, ενδυναμωμένης εξαιτίας της βίας που ασκείται πάνω σε οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τα ιερά και τα όσια της φυλής.
Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες καταγγελίες για προκλητικές ενέργειες από ομάδα «μηχανοκίνητων» ακραίων στοιχείων εις βάρος μουσουλμάνων της Ξάνθης, τις οποίες απηύθυνε ο δήμαρχος Τοπείρου Στυλιανός Χατζηευαγγέλου. Σύμφωνα με τη δήλωση του δημάρχου, οι προκλητικές ενέργειες συνέβησαν την ώρα της προσευχής των κατοίκων των οικισμών του δήμου που συμμετέχουν στο ραμαζάνι και έξω από τα τζαμιά.
Πρόκειται δηλαδή για την ίδια ακριβώς τυφλή τακτική και μέθοδο που εφαρμόζεται από μισαλλόδοξους «σταυροφόρους φονταμενταλιστές» εις βάρος μεταναστών και ιδιωτικών χώρων άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων της Αθήνας, κυρίως στην περιοχή της Νίκαιας.
Όπως συμπληρώνει ο Χατζηευαγγέλου, «για εμάς, που τόσα χρόνια στην περιοχή μας έχουμε με κόπο κατακτήσει την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των δημοτών μας, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, είναι αδιανόητο να αφήσουμε το γεγονός να περάσει ασχολίαστο. Είναι επίσης απαράδεκτο να εμποδίζονται οι συνδημότες μας στην τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και να συμβαίνουν αυτές οι απρόκλητες και επικίνδυνες ενέργειες, που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και την στοχοποίησή τους».
Κι όλα αυτά τα προβοκατόρικα συμβαίνουν την ώρα που συνεχίζονται τα καθημερινά πάρε - δώσε και τα σούρτα - φέρτα κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της Τουρκίας στην περιοχή της Θράκης, με την κυβέρνηση να έχει αποθέσει τις τύχες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα χέρια ακραίων και φανατικών υπερπατριωτών.
Εκρηκτικό, αναντίρρητα, το μίγμα των ημερών που έρχονται και, δυστυχώς, οι προοπτικές δεν διαφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα με καμία άλλη απόχρωση που να ξεφεύγει από το σκούρο χρώμα. Κοινωνικές εντάσεις, μεταναστευτικό ζήτημα και άγρια αναπτυσσόμενος – και δυστυχώς με απήχηση σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού – ρατσισμός θα είναι τα τρία θέματα που, ως παράγωγα συμπτώματα της ασθενούς οικονομίας, θα πρωταγωνιστήσουν στο ζοφερό εγγύς μέλλον.
πηγή |