Πολιτικό σκάνδαλο η ΕλΣτατ
Προς πολιτική αυτοκτονία οδεύει το ΠΑΣΟΚ με ιδανικό αυτόχειρα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και «μαγειρεύουν» τα στοιχεία προκειμένου να βγάλουν «λάδι» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ότι ακόμα μια απόπειρα κοινοβουλευτικού ελέγχου σκοντάφτει στις καλένδες των μικροπολιτικών συμφερόντων ενώ παράλληλα «δικαιώνει» την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην συμμετέχουν βουλευτές της ΝΔ στην εξεταστική καθώς θεωρούσε ότι το έργο της είναι να ικανοποιήσει «προαλειμμένες αποφάσεις για την αθώωση του κ. Παπακωνσταντίνου».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (υπό την καθοδήγηση του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου και προέδρου της επιτροπής Χρήστου Πρωτόπαπα) που μετέχουν στην επιτροπή προσανατολίζονται σε σύνταξη πορίσματος το οποίο θα περιγράφει μόνο τις πολιτικές ευθύνες που ανήκουν στην ΝΔ. Κυρίως, θα αποδίδουν λανθασμένους χειρισμούς στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου ενώ θα ζητούν και την ποινική δίωξη του τότε προϊσταμένου της στατιστικής υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη για απόκρυψη στοιχείων.
Επιπροσθέτως, θα απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμη ή τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.
Προκειμένου δε να μετριάσουν την αναμενόμενη οργή του κόσμου που θα διαπιστώσει ότι ακόμα μια «προσπάθεια» για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα καταλήγει σε μεγαλοπρεπές φιάσκο αλλά και να δείξουν ότι «προβληματίστηκαν» από τις καταθέσεις των κ.κ. Γιώργου Προβόπουλου και Πέτρου Χριστοδούλου οι οποίοι επέκριναν τόσο τους χειρισμούς του κ. Παπαθανασίου όσο και αυτούς του κ. Παπακωνσταντίνου, προσανατολίζονται να εντάξουν στο πόρισμα ξεχωριστό κεφάλαιο το οποίο θα περιγράφει γενικόλογα ότι «ενδεχομένως θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ».
******************
Ζωή Γεωργαντά: «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» 09 03 2012
Η κατάθεση της κ. Γεωργαντά έπεσε σαν ατομική βόμβα στην Εξεταστική Επιτροπή καθότι με τον πιο σαφή τρόπο αποδίδει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες σε στελέχη της πρότερης κυβέρνησεις Παπανδρέου.Μάλιστα η δήλωσή της για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δείχνει και πιθανότητα ποινικών ευθυνών τις οποίες θα πρέπει να υποστεί ο πρώην υπουργός.
Σαφείς αιχμές για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του εκλεκτού του, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, άφησε η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση.
Αναλυτικά, η Ζωή Γεωργαντά σημείωσε ότι «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και πρόσθεσε πως «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».
Τόνισε ότι «δεν μπορώ να ξέρω αν οτιδήποτε έγινε ήταν εις γνώση των πολιτικών. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μεγάλη ανοχή στους χειρισμούς Γεωργίου».
Συμπλήρωσε, δε, πως «κατά την άποψη μου, το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν "φούσκωμα"» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχτηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε, ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».
Η κατάθεση - βόμβα της Ζωής Γεωργαντά έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κουρουμπλή, ο οποίος παρουσίασε επιστολή με την οποία ο κ. Γεωργίου ζητούσε την παρέμβαση του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα, προκειμένου να αντικατασταθούν τα "ανεπιθύμητα" στον ίδιο μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
πηγή
29 11 2011
Η υπόθεση έγινε γνωστή από τις αποκαλύψεις της Ζωής Γεωργαντά, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ. Τότε, αλλά και στη συνέχεια, όταν δηλαδή κλήθηκε ως μάρτυρας να καταθέσει ενώπιον της εισαγγελικής λειτουργού, Πόπης Παπανδρέου, που χειρίζεται την υπόθεση, η κ. Γεωργαντά υποστήριξε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα. Το χρέος, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».
Τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτης, ο οποίος επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας, είχαν αναφερθεί εκτενώς στο ρόλο του προέδρου της Αρχής και νυν υπόπτου, Ανδρ. Γεωργίου. Ο Ν. Λογοθέτης, δε, φέρεται να είχε προχωρήσει στην εκτίμηση πως «είναι ύποπτο ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ χειρίστηκε μόνος του την υπόθεση, χωρίς καν να σεβαστεί την αρχή της συλλογικότητας». Αντίστοιχα, η Ζωή Γεωργαντά είχε ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, αγνοούσε τα μέλη του Δ.Σ. και ιδίως τον αντιπρόεδρο.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ανδρ. Γεωργίου, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις 12 Δεκεμβρίου, έχει αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχε φτάσει η υπόθεση, είχε επιμείνει ότι όχι μόνο έπραξε ορθά, αλλά και πως επί των ημερών του η ΕΛΣΤΑΤ ξανακέρδισε τη χαμένη αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. *
πηγή
*********************
Ο ύποπτος ρόλος των FT και η ΕΛΣΤΑΤ
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη - 29 11 2011
Ένα περίεργο δημοσίευμα, που αποσκοπεί στον επηρεασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, έκανε την εμφάνισή του την Κυριακή στους Financial Times του Ρούπερτ Μέρντοχ.
Αφορά στην λειτουργία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και τις (παράνομες) αποφάσεις της.
Η εφημερίδα, δημοσιεύει «ρεπορτάζ» που περιλαμβάνει μόνο την μία πλευρά και δεν περιέχει καμιά πληροφορία για τα πραγματικά γεγονότα και όσα έχουν διαδραματιστεί στη Βουλή.
Αν και η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί επί 1,5 χρόνο κατά παράβαση του ιδρυτικού της νόμου, δεν συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο (το οποίο στο μεταξύ έχει καρατομηθεί) και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να εκδίδει στοιχεία, η εφημερίδα επιχειρεί μια αγιοποίησή της, εμφανίζοντάς τη ως μία Αρχή που… «δίνει μάχη επί μήνες για να παράγει τα υψηλής ποιότητας στοιχεία που χρειάζονται η ΕΕ και το ΔΝΤ»!
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην έρευνα της Δικαιοσύνης και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου με τον περίεργο σχολιασμό πως κάτι τέτοιο μόνο να περιπλέξει τα προβλήματα μπορεί.
Ακολουθεί ρεπορτάζ από... την «περιπέτεια» του κ. Γεωργίου και την κατηγορία που τον βαρύνει σχετικά με το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009, βάσει του οποίου κατηγορείται ότι ενήργησε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Στο κατευθυνόμενο αυτό δημοσίευμα, ο κ. Γεωργίου παρουσιάζεται ως επί είκοσι χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ, που διορίστηκε το 2010 με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου και της Κομισιόν, προκειμένου να… «καθαρίσει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης πλαστογράφησής τους από το υπουργείο των Οικονομικών»!
Μάλιστα, ζητήθηκε και η γνώμη του κ. Γεωργίου – αλλά… κανενός άλλου – ο οποίος είπε στην εφημερίδα ότι διώκεται επειδή δεν «μαγείρευε τα στοιχεία»!
Όπως είπε, «θα θέλαμε να είμαστε μια καλή, βαρετή υπηρεσία που κάνει τη δουλειά της. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα στατιστικά είναι σπορ μάχης»!
Με λίγα λόγια, η εφημερίδα ενημερώνει μονομερώς και χωρίς να παραθέτει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ ο κ. Γεωργίου ενισχύει την (δυσφημιστική) άποψη που υπάρχει στο εξωτερικό περί Greek Statistics.
Και σα να μην φθάνουν όλα αυτά, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι οι κατηγορίες κατά του προέδρου της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας θα… προκαλέσουν σοκ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Υπάρχει και κάτι ακόμη: Αν και η υπόθεση σοβεί εδώ και καιρό, η ναυαρχίδα του οικονομικού κατεστημένου την παρουσιάζει ως… πρόσφατη, γράφοντας πως έρχεται σε μια στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να αποφασίσουν αν θα εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δις ευρώ, ποσό που η Ελλάδα χρειάζεται για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του επομένου μηνός!
Ουσιαστικά δηλαδή, η περίφημη έκτη δόση, που συνδέεται με το πρώτο Μνημόνιο και όφειλε να έχει εκταμιευτεί ούτως ή άλλως, συνδέεται τώρα και με την δικαστική περιπέτεια του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ!
Προφανώς δεν επελέγη τυχαία το θέμα και η χρονική στιγμή της προβολής του από την συγκεκριμένη εφημερίδα – δυο μέρες δηλαδή πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup για την έκτη δόση.
Το δημοσίευμα αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη. Κυρίως στην τελευταία, που καταβάλλεται προσπάθεια να εκβιαστεί με μέσο πίεσης την έκτη δόση!
Θα συνεχίσει το υπουργείο των Οικονομικών να καλύπτει την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;
Και αν, με βάση το ύποπτο δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος ερωτηθεί σήμερα στο Eurogroup θα πει την αλήθεια;
πηγή
*****************
Υπεύθυνη η Βουλή
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου αποπειράθηκε να «περάσει» τον νέο Κανονισμό της Αρχής, τον οποίο είχε ετοιμάσει ο ίδιος, μόνος του και κατά παράβαση του νόμου ο οποίος προβλέπει πως όλες οι ενέργειές της πρέπει να είναι προϊόν συλλογικής εργασίας – δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη - 25 11 2011
Υπεύθυνη η Βουλή για τις δύο παράνομες και μοιραίες αποφάσεις της ΕλΣτατ
Πλην όλων των άλλων που κατάπληκτοι παρακολουθούμε να συμβαίνουν γύρω μας, βλέπουμε να παίζεται και να ξαναπαίζεται το έργο των «θεσμοθετημένων πραξικοπημάτων».
Ως γνωστόν, τα πραξικοπήματα είναι κακό πράγμα και οι συνέπειές τους φαίνονται, αργά ή γρήγορα – στο πολίτευμα, στην κοινωνία, στην οικονομία, συνήθως και στα τρία μαζί.
Το παράδοξο είναι πως έχει επικρατήσει ένας μιθριδατισμός, με αποτέλεσμα όλα να περνούν ξώφαλτσα και ουδείς να απολογείται – αλλά ούτε και να αποκαθίσταται η τάξη.
Την προηγούμενη Τρίτη ένα τέτοιο πραξικόπημα επιχειρήθηκε μέσα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου εμφανίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και αποπειράθηκε να «περάσει» τον νέο Κανονισμό της Αρχής, τον οποίο είχε ετοιμάσει ο ίδιος, μόνος του και κατά παράβαση του νόμου βάσει του οποίου συνεστήθη η Αρχή και ο οποίος προβλέπει πως όλες οι ενέργειές της πρέπει να είναι προϊόν συλλογικής εργασίας – δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Τα μέλη της Επιτροπής, με καθυστέρηση, αρνήθηκαν να συζητήσουν τον Κανονισμό και απέρριψαν το επιχείρημα περί «επείγοντος» που ο πρόεδρος προέβαλε (η προθεσμία για την έγκριση του Κανονισμού λήγει στης 31 Δεκεμβρίου), απαιτώντας πρώτα να συμπληρωθεί το Δ.Σ., που καρατομήθηκε εν μια νυκτί από τον κ. Βενιζέλο, και μετά να επανέλθει προς έγκριση ο Κανονισμός, ως προϊόν συλλογικού οργάνου.
Καλά όλα αυτά και άγια, αλλά εδώ υπάρχει ένα θεματάκι.
Εδώ και πάνω από έναν χρόνο ξελαρυγγιαζόμαστε (μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ) ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα – το οποίο καθίσταται σοβαρότερο λόγω της πρόσφατης νέας πραξικοπηματικής απόπειρας.
Η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι μια οποιαδήποτε υπηρεσία. Είναι η υπηρεσία που παρέχει τα στοιχεία στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, βάσει των οποίων ρυθμίζεται η ζωή όλων των Ελλήνων.
Και επομένως, αν και σωστή, η στάση της Επιτροπής είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά.
Εδώ και ενάμιση χρόνο η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί παρανόμως, διότι το Δ.Σ. της δεν συνεδρίαζε – και στο τέλος καρατομήθηκε ολόκληρο.
Εδώ και ενάμιση χρόνο δηλαδή, παραβιάζεται συστηματικά και σκόπιμα ο νόμος, ενώ όλες οι αποφάσεις της Αρχής είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ!
Δεν μιλάμε για τυχαίες αποφάσεις. Μιλάμε για αποφάσεις βάσει των οποίων εφαρμόζεται το Μνημόνιο και λαμβάνονται τα μέτρα.
Με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει πως η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί υποχρεωτικά ως συλλογικό όργανο, αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα λειτουργεί με βάση την βούληση ενός μόνο ανθρώπου, του προέδρου της, είναι παράνομες οι ακόλουθες αποφάσεις – αξιολογήσεις της:
Τον Οκτώβριο, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 5,2%, αναθεωρώντας τα στοιχεία για την περίοδο 2005-2011. Αυτό συνέβη σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και ενώ η ευρωζώνη έδωσε μάχη για να αυξηθεί έστω και οριακά το ΑΕΠ της.
Τότε, ο κ. Βενιζέλος μας είχε πει πως αυτό δεν θα είχε καμιά επίπτωση λόγω αυτής της προς τα κάτω αναθεώρησης, αλλά ήλθε αμέσως (μια εβδομάδα μετά) η τρόικα να τον διαψεύσει, αποφαινόμενη πως η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία, όμως, αυτά προέρχονταν από μια υπηρεσία που λειτουργεί παράνομα και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η τότε κυβερνητική πλειοψηφία, ψήφισε ως γνωστόν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα.
Μαζί μ’ αυτό, ψήφισε και την τροπολογία που καταργούσε τα έξι από τα επτά (πλην προέδρου δηλαδή), μέλη της Αρχής.
Το έπραξαν, γνωρίζοντας πως το Δ.Σ. δεν είχε συνεδριάσει επί έναν ολόκληρο χρόνο – από τον Οκτώβριο του 2010.
Έκτοτε, η Αρχή παραμένει επί δύο μήνες χωρίς διοικητικό συμβούλιο (χωρίς διοικητικό συμβούλιο αποφασίσθηκε η μεθοδολογία που έριξε το ΑΕΠ) και ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, μέχρι την ημέρα που εμφανίσθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο πρόεδρος, ζητώντας την έγκριση του νέου Κανονισμού.
Τον απέπεμψαν, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αντί να ζητήσουν να συμπληρωθεί το Δ.Σ. (τι να συμπληρωθεί δηλαδή, μόνος του έχει μείνει), έπρεπε να ζητήσουν την αποπομπή του από τη θέση του– να επιστρέψει ο άνθρωπος στο ΔΝΤ από όπου τον έστειλαν και τον φύτεψαν.
Διότι ένας άνθρωπος που παραβιάζει τον νόμο και επιχειρεί πραξικόπημα μέσα στη Βουλή δεν αντιμετωπίζεται με συστάσεις.
(Μαζί του, βέβαια, θα έπρεπε να αποπεμφθούν και ο κατ’ εξοχήν προστάτης του, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο όψιμος, ο κ. Βενιζέλος, που επίσης έσπευσε να τον θέσει υπό την προστασία του).
Και βέβαια, θα έπρεπε να αποπέμψουν και τους εαυτούς τους, που όχι μόνο τα δέχονταν επί έναν χρόνο όλα αυτά – και επομένως συναινούσαν στην παρανομία – αλλά και ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να ενδιαφερθούν έκτοτε για το πώς λειτουργεί το «μαγαζί», το οποίο μάλιστα τελεί, βάσει του νόμου, υπό τον έλεγχο της Βουλής.
Άγνοια δεν μπορούν να ισχυριστούν. Όχι μόνο διότι αυτό απαγορεύεται, αλλά και επειδή είχαν ενημερωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, από τα ίδια τα υπό καρατόμηση μέλη, όλοι σοβαροί επιστήμονες στατιστικολόγοι, ότι επί έναν χρόνο η υπηρεσία λειτουργεί ως ενός ανδρός αρχή.
Μάλιστα, σε εκείνη την ακρόαση, κάποια από τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ είχαν δηλώσει πως οι αποφάσεις της είναι όλες άκυρες, διότι και δεν συνεδρίαζε το όργανο με τη νόμιμη σύνθεσή του και, όπως ισχυρίστηκε το αποπεμφθέν μέλος καθηγήτρια στατιστικολόγος Ζωή Γεωργαντά, τα στοιχεία για το έλλειμμα δεν βασίστηκαν σε εγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες.
Από τις 19 Σεπτεμβρίου έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη της (της προκαταρκτικής εξέτασης).
Έρευνα διεξάγεται και για ένα (υποκλαπέν λένε) e-mail του προέδρου προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής, κάτι που τελικά έγινε με τροπολογία που έφερε στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2010, ο τότε υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εκείνη την ημέρα (19 Σεπτεμβρίου), ο οικονομολόγος, στέλεχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ και ex officio μέλος του Δ.Σ, βάσει του νόμου, Κώστας Σκορδάς, έστειλε επιστολή στην Βουλή, αποκαλύπτοντας πως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2010, σημειώθηκαν θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ, στη διάρκεια των οποίων ο πρόεδρος Α. Γεωργίου αρνείτο πεισματικά να εντάξει στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων αυτών το σοβαρό θέμα του ελλείμματος.
Τελικά, στις 8 Οκτωβρίου 2010, όπως αναφέρει ο κ. Σκορδάς, το θέμα που κυριάρχησε ήταν το αναθεωρημένο έλλειμμα (15,4% τελικά), οπότε και ο πρόεδρος ενημέρωσε πως στον υπολογισμό του ελλείμματος θα εντάσσονταν στοιχεία από της ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση – πράγμα το οποίο και έκανε χωρίς απόφαση της Αρχής, λόγω των έντονων διαφωνιών των μελών του Δ.Σ.
Τα οποία μέλη είχαν μετά βαΐων και κλάδων διοριστεί στις 29 Ιουνίου του 2010 από την Βουλή, μετά από πρόταση του τότε υπουργού των Οικονομικών, ως πρόσωπα που «χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και αποτελούν εξαιρετικές επιλογές».
Από όσα έχουν συμβεί, προκύπτει πως από τον Φεβρουάριο του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε την με διάφορους τρόπους διαδικασία χειραγώγησης της στατιστικής υπηρεσίας. Κατέθεσε νομοσχέδιο που έγινε νόμος τον Μάρτιο, βάσει του οποίου η «αναμορφωμένη» υπηρεσία τελεί υπό τον έλεγχο της Βουλής, που διορίζει πέντε από τα επτά μέλη της (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου), φυσικά με πρόταση του υπουργού Οικονομικών, που ως γνωστόν δεν αμφισβητείται ποτέ.
Στις αρχές Αυγούστου είχαν όλοι τοποθετηθεί στις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου που μέχρι τότε ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ.
Και αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια. Το Δ.Σ. δεν συγκαλείται ποτέ και τελικώς, περί τον Οκτώβριο του 2010 στέλνονται τα στοιχεία (που αμφισβητούνται, διότι περιέλαβαν και τα ελλείμματα όλων των ΔΕΚΟ χωρίς προηγούμενη μελέτη των στοιχείων τους, όπως απαιτείται) στη Eurostat.
Αποτέλεσμα: Τον Νοέμβριο του 2010, όταν ανακοινώθηκε το έλλειμμα της χώρας (μετά, βέβαια, τις περιφερειακές εκλογές που αν ο κ. Παπανδρέου δεν κέρδιζε θα μας πήγαινε, όπως απείλησε, σε εκλογές), πέσαμε ξεροί: 15,4%!
Ό,τι έπρεπε για να ληφθούν τα πιο σκληρά μέτρα – η τέλεια νομιμοποιητική βάση.
Το ανακοινωθέν έλλειμμα, όμως, επί του οποίου βασίστηκε ο Γολγοθάς μας, ήταν προϊόν παράνομης διαδικασίας, αφού για να καταλήξει σ’ αυτό η ΕΛΣΤΑΤ, ουδέποτε συνεδρίασε το διοικητικό της συμβούλιο.
Επομένως έχουμε τουλάχιστον δύο παράνομες αποφάσεις: Την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και την αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ.
Θεραπεύεται αυτό με μια εντολή εκ μέρους του κοινοβουλίου να λειτουργήσει, με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου, νόμιμα η «Αρχή»;
Φυσικά, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εντολή, που όμως αποσπάστηκε μετά κόπων και βασάνων.
Στην ουσία, όμως, η Βουλή έχει αποδεχθεί δύο παράνομες αποφάσεις, εξαιρετικά κρίσιμες για τα δημοσιονομικά στοιχεία και την ταλαιπωρία του κόσμου.
Αυτό θα περάσει έτσι;
Διότι αν αυτό έχουν αποφασίσει, να γνωρίζουν πως ο τρόπος λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ τον τελευταίο χρόνο θα αποτελέσει, επαναλαμβάνω, αντικείμενο Ειδικού Δικαστηρίου.
Η Επιτροπή Οικονομικών, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, το κοινοβούλιο ολόκληρο οφείλει να πράξει το καθήκον του έστω και τώρα και να ερευνήσει το θέμα.
Διαφορετικά, καλά να είμαστε, θα περιμένουμε…
πηγή
Δείτε επίσης:
Το θλιβερό τάνγκο Βενιζέλου - Του Δημήτρη Καζάκη
Σκορδάς (ΕλΣτατ): «Με απόφαση του προέδρου η αναθεώρηση του ελλείμματος» - Του Κώστα Κυριακόπουλου
ο Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ
Η Eurostat «φούσκωσε» το έλλειμμα της Ελλάδας
Πολιτικοί... υπάλληλοι - Του Δημήτρη Καζάκη
Το έλλειμμα φέρνει μέτρα, το χρέος οδηγεί στην χρεοκοπία - Σοφία Βούλτεψη
Sleep and Awe
***************************
Η πρώτη συνέπεια της μείωσης του ΑΕΠ Χρησμός από την Πυθία – Τρόικα, νέα μπλόφα Βενιζέλου
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη - 12 10 2011
Ομολογία αποτυχίας για τον εαυτό της (όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος χωρίς καμιά γνώση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας) και συγκεκαλυμμένη κριτική για τις αρρυθμίες, καθυστερήσεις, αδυναμίες και παλινωδίες της κυβέρνησης είναι η έκθεση της τρόικας που με τόση αδημονία αναμενόταν.
Ιδιαίτερα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, κατά την τρόικα, η επιτυχία του προγράμματος δεν εξαρτάται πλέον από την «ιδιοφυή» σύλληψη και κατάρτισή του, ούτε από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά από την «εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) και από τον δημόσιο τομέα».
Και βέβαια, αναφερόμενοι στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών, μετέθεσαν την ανάκαμψη για το 2013, ενώ, όπως αναφέρεται «δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων»!
Υποστηρίζουν επιπλέον, ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.
Φυσικά, για την μείωση του ΑΕΠ (που εμποδίζει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου) ευθύνεται η ΕΛ.ΣΤΑΤ, που αιφνιδιαστικά το αναθεώρησε προς τα κάτω.
Αποδεικνύεται έτσι πως τελικά, όπως όλοι πλην της κυβέρνησης και του υπουργού των Οικονομικών αντελήφθησαν από την πρώτη στιγμή, αυτή η αψυχολόγητη (και ύποπτη) κίνηση, οδήγησε στον επηρεασμό της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενε εβδομάδα, όταν συνέβη το «ατύχημα», ο κ. Βενιζέλος είχε σπεύσει να δηλώσει πως δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χθες, η τρόικα με την έκθεσή της, τον διέψευσε…
Και βέβαια, στην έκθεση αναφέρεται επί λέξει ότι «όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος», ενώ η λέξη «επικαιροποιημένο» σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναφέρεται δύο φορές – μία για την σημερινή «επικαιροποίηση» δια του πολυνομοσχεδίου και μία για το μέλλον, καθώς, όπως αναφέρεται, «τα μέτρα (σ.σ. τα νέα) αυτά θα πρέπει να ληφθούν «στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012».
Παρά ταύτα, η τρόικα επισημαίνει ότι η έκτη δόση ύψους 8 δις ευρώ θα εκταμιευτεί όταν η πέμπτη αξιολόγηση εγκριθεί από το Eurogroup και το ΔΝΤ.
Η απάντηση ήλθε αμέσως από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών.
Όπως είπε, «η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων διάσωσης για την Ελλάδα παραμένει ανοικτή, παρά την θετική εισήγηση της τρόικας».
Κι’ αυτό, διότι η ανακοίνωση της τρόικας «έχει φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Θα περιμένουμε να δούμε την έκθεση, να την αναλύσουμε και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την επόμενη δόση»!
Όσο για τον υπουργό των Οικονομικών, έκανε πάλι πέτρα την καρδιά του και βρήκε την έκθεση «θετική, πρακτική και ισορροπημένη».
Άλλωστε, με το χάος που επικρατεί στη χώρα, λόγω απεργιών, καταλήψεων, σκουπιδιών και τις επιθέσεις που δέχεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σίγουρα βλέπει την τρόικα ως… ασφαλές καταφύγιο.
Οι συγκρούσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αποκορύφωμα την καινούργια μπλόφα Βενιζέλου, δια της οποίας κάλεσε τους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση, αν διαφωνούν, επιβεβαιώνουν πως στην πράξη έχει χαθεί η Δεδηλωμένη…
πηγή
Στατιστικά στοιχεία και έλλειμμα: Ποιος επιδιώκει αθώωση μέσω Εξεταστικής;
και ενώπιον οιουδήποτε δικαστηρίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν φίλοι και γνωστοί που δεν καλύπτονται, ούτε εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη - 27 09 2011
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθεί αν και σε ποιες περιόδους η Ελλάδα έστελνε στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία «πειραγμένα» στοιχεία.
Αν κρίνουμε από την τύχη που είχε η γνωστή βιομηχανία εξεταστικών που στήθηκε στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούμε να προδικάσουμε και αυτής της εξεταστικής την τύχη.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν αν λάβουμε υπ’ όψη όσα συνέβησαν στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις καταγγελίες για τα φουσκωμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που οδήγησαν στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Επί δύο ημέρες η Επιτροπή Οικονομικών εξέταζε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ – πρώτα τον πρόεδρο μόνο του και μετά τους διαμαρτυρόμενους για την μονοκρατορία του.
Συγγνώμη, αλλά καταλάβατε να βγήκε κάποιο συμπέρασμα; Όχι, βέβαια.
Έγιναν ερωτήσεις και εδόθησαν απαντήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ επέμεινε πως όλα ήταν καλά καμωμένα και τα μέλη της δήλωσαν πως έχουν να συνεδριάσουν ως διοικητικό συμβούλιο εδώ και έναν χρόνο, καθώς και ότι ουδέποτε επικύρωσαν τα στοιχεία που εστάλησαν στην Eurostat.
Και μετά; Μετά τίποτε. Θα περίμενε κανείς η Επιτροπή να ξανακαλέσει τον πρόεδρο και τουλάχιστον να τον διατάξει – διότι η Αρχή έχει γίνει ανεξάρτητη (λέμε τώρα) και υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής – να συγκαλεί τακτικά το διοικητικό συμβούλιο, όπως ο νόμος ορίζει.
Θα περίμενε επίσης η Επιτροπή να στείλει το μήνυμα στον υπουργό των Οικονομικών ότι δεν δικαιούται να καρατομεί αυτούς που η Βουλή διορίζει. Και να του διαμηνύσει πως δεν θα κάνει δεκτή την πρότασή του για απομάκρυνση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Διότι, τι στο καλό, και οι έξι άχρηστοι ήταν;
Επομένως, ποιο το νόημα να στηθεί άλλη μια εξεταστική, που απλώς θα προσέθετε ένα ακόμη κεφάλαιο στο έπος του διασυρμού της χώρας;
Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη εξεταστική έχει περάσει από σαράντα κύματα.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως μέχρι το τέλος του έτους (του… 2010) θα συνιστούσε εξεταστική επιτροπή για τα «greek statistics».
Είπε επίσης ότι θα διερευνάτο και η περίοδος 2001-2004, ώστε να συμπεριληφθούν και οι συναλλαγές με την Γκόλντμαν Ζακς και τα περίφημα swaps.
Δεν πρόλαβε να το πει και, στις 15 Οκτωβρίου (του 2010 για να μην ξεχνιόμαστε), έσπευσε να αλλάξει γνώμη.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «το επίκεντρο της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία πρέπει να είναι η περίοδος 2007 -2009, περίοδος που η διακυβέρνηση της Ν.Δ επέφερε βαρύτατο πλήγμα στη χώρα»!
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί κατά της Γκόλντμαν Ζακς, σχετικά με τα περίφημα swaps που κατά την περίοδο 2000-2001 χρησιμοποιήθηκαν για να μειώσουν το ελληνικό χρέος, λιμνάζει καιρό τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου κατέληξε.
Είχε κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από εκεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, η εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου «έπεσε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα (του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου), έστειλε την δικογραφία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, αυτός με τη σειρά του ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή και ο τελευταίος, συμφώνησε ότι η δικογραφία έπρεπε να αποσταλεί στην Βουλή!
Και έκτοτε παραμένει εκεί, στο γνωστό κενοτάφιο του βουλευτηρίου, εν υπνώσει!
Φθάνοντας στον Ιανουάριο του 2011, πληροφορούμεθα, δια στόματος του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή – προς έκπληξη του τότε υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που σήμερα, ως υπουργός των Οικονομικών δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει – «τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει διερεύνηση σε όλα τα πρόσφορα επίπεδα», καθώς «ήδη υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα στη Βουλή, υπογεγραμμένο από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα» και «όταν κριθεί ότι υπάρχει χρόνος και τεχνικά τρόπος, θα ενεργοποιηθούν και όσες (επιτροπές) δεν ενεργοποιήθηκαν έως τώρα».
Μάλιστα. Οπότε τώρα μπορούμε να πούμε πως «υπάρχει χρόνος», «τεχνικά τρόπος» και είναι η καταλληλότερη περίοδος (ενώ μας κυνηγάνε όλοι) να στήσουμε άλλη μια επιτροπή που θα μας εκθέσει χωρίς να οδηγήσει πουθενά.
Μετά τον θόρυβο με την ΕΛ. ΣΤΑΤ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – αυτοί οι από μηχανής θεοί που την κρίσιμη ώρα ζητάνε όλα τα χρήσιμα (για την προπαγάνδα) και επικίνδυνα (για την πατρίδα) πράγματα – κατέθεσαν αίτημα για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα στατιστικά στοιχεία.
Δεν τους πέρασε από το μυαλό να ζητήσουν το αυτονόητο, δηλαδή να συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αλλά μου θέλουν να γίνουν τώρα και… στατιστικολόγοι!
Προφανώς εννοούν ότι και αυτή η επιτροπή θα στηθεί μέσα στο κοινοβούλιο με μέλη τις αφεντομουτσουνάρες τους. Θεωρούν δηλαδή ότι είναι σε θέση να ελέγξουν οτιδήποτε που να έχει σχέση με την επιστήμη της Στατιστικής.
Ας πούμε πως το θεωρούν. Το θεωρεί, όμως, και ο κ. Παπανδρέου – ενδεχομένως και ο κ. Βενιζέλος, αν στο μεταξύ δεν πει κάτι το διαφορετικό;
Θέλει να λάμψει η αλήθεια; Όπως έλαμψε και με τις άλλες εξεταστικές;
Προφανώς, περί αυτού πρόκειται. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ανησυχήσει με το θέμα των στατιστικών στοιχείων που η ΕΛ.ΣΤΑΤ έδωσε το φθινόπωρο του 2010 σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και επιθυμούν να κλείσει η υπόθεση μέσω μιας ακόμη εξεταστικής επιτροπής - πλυντηρίου, το πόρισμα της οποίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό στοιχείο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου πιθανό να παραπεμφθούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Αλλά και ενώπιον οιουδήποτε δικαστηρίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν φίλοι και γνωστοί που δεν καλύπτονται, ούτε εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Διαφορετικά, δεν εξηγείται τέτοια πρεμούρα τώρα.
Έτσι δεν είναι;
Και ο νοών, νοείτω...;
πηγή
*********************************
Πολιτικό σκάνδαλο γίνεται η ΕΛΣΤΑΤ
Την ώρα που η χώρα κοιμάται και ξυπνά με τα σενάρια για επικείμενη και αναπόφευκτη πτώχευση, η ιστορία εμπλουτίζεται με στοιχεία πολιτικού θρίλερ και ένα καυτό ερώτημα: Μας έσπρωξαν κάποιοι στην αγκαλιά των ελεγκτών του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, παραφουσκώνοντας τον λογαριασμό του ελλείμματος, ή το «σκάφος» είχε μπει σε οριστική πορεία προς τον ύφαλο;
Λίγες ημέρες μετά την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους των τριών από τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ - πρώην ΕΣΥΕ), που είχαν επιλεγεί με... δημόσια διαβούλευση, η εκ των παυθέντων από τον Βενιζέλο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ζωή Γεωργαντά «άνοιξε» τα χαρτιά της στην «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Παρασκευή και κατήγγειλε:
«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας»!
Κατά τη Γεωργαντά, φυσική ευθύνη και αυτουργία για τη δρομολογημένη υπαγωγή της Ελλάδας στην τρόικα και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν θα μπορούσε να επιδιωχθεί από έναν μόνο ανώτατο υπηρεσιακό παράγοντα, αλλά είχε πολιτικούς μέντορες, κατονομάζοντας αργότερα ως τέτοιο τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Γ. Π απακωνσταντίνου.
Και ο αντιπρόεδρος
Στο γαϊτανάκι των δηλώσεων, αλλά δι’ αντιπροσώπου, μπήκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης. Μιλώντας αντ’ αυτού, ο νομικός εκπρόσωπός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος αρκέστηκε σε μια λιτή, αλλά εξαιρετικά περιεκτική, δήλωση: «Ο κ. Λογοθέτης τα όσα καταγγέλλει η κ. Γεωργαντά τα προσυπογράφει ως απολύτως αληθή»!
Επίσης ο κ. Δημητρακόπουλος αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει: «Στο μόνο σκέλος των δηλώσεων της κ. Γεωργαντά από το οποίο διαφοροποιείται ο κ. Λογοθέτης είναι ότι η πρόσληψη των μελών του Δ.Σ. έγινε εξαιτίας των σχέσεών τους με το ΠΑ-ΣΟΚ. Ο κ. Λογοθέτης επελέγη εξαιτίας των προσόντων του, καθώς δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με το κυβερνών κόμμα».
Μετά ταύτα διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της καθηγήτριας και του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Ήδη το θέμα βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου την Τρίτη κατέθετε επί τρεις ώρες ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: Ποιες άλλες χώρες περιλαμβάνουν τα στοιχεία των ΔΕΚΟ στη μέτρηση του ελλείμματος; Στην πραγματικότητα μόνο η Ελλάδα - επί των ημερών του - και η Νορβηγία.
Χθες επρόκειτο να καταθέσουν και τα μέλη του Δ.Σ. που απομακρύνθηκαν, αλλά η πραγματικά καυτή κατάθεση θα είναι αυτή του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο άλλωστε «δείχνει» ως βασικό υπεύθυνο η Γεωργαντά. Αναμένεται λοιπόν η απάντηση: Γιατί η ΕΛΣΤΑΤ «φούσκωσε» έλλειμμα και χρέος με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η υπαγωγή στην τρόικα;
Εσωτερικός πόλεμος
Πώς άρχισε όμως αυτός ο εσωτερικό πόλεμος των μάγων της Στατιστικής Επιστήμης; Το νέο Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετήθηκε με δημόσια διαβούλευση, στις 30 Ιουνίου 2010, με τη χώρα ήδη στον αστερισμό της οικονομικής εποπτείας. Η εποχή του Καστελόριζου (23 Απριλίου) δεν ήταν μακριά.
Τα προβλήματα, ωστόσο, άρχισαν αμέσως, με τον πρόεδρο της αρχής Ανδρέα Γεωργίου να τοποθετείται στο στόχαστρο, καθώς ήταν, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του που αναρτήθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ, αναπληρωτής έως τότε προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απόφοιτος του Amherst College - ΗΠΑ, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Michigan - ΗΠΑ.
Το βιογραφικό της Γεωργαντά, που ουδέποτε έκρυψε τις «φιλοπασοκικές» καταβολές της, έγραφε ότι ήταν «έγγαμη 20 χρόνια με τον αείμνηστο φιλέλληνα Ρ.Σ. Λίσσακ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν ένας από τους πιο κοντινούς και διεισδυτικούς συμβούλους του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.
Μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Γεωργίου άρχισε να επισκέπτεται μόνη της την υπηρεσία, να αμφισβητεί τον πρόεδρο και να ζητάει εξηγήσεις για το πώς στέλνονται διάφορα στοιχεία στην Eurostat. Στις 5 Αυγούστου κατηγόρησε τον πρόεδρο εγγράφως ότι ήταν άνθρωπος του υπουργού Οικονομικών!
Ποινικές διώξεις
Το κλίμα, σύμφωνα με καταγγελίας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άρχισε να βαραίνει επικίνδυνα όταν διαπιστώθηκε ότι, μετά τις 30 Ιουνίου που το νέο Δ.Σ. ανέλαβε καθήκοντα, τα στελέχη της Eurostat προσέρχονταν διαβασμένα και... πλήρως ενημερωμένα για την πραγματική εικόνα της εθνικής οικονομίας! Ως... ύποπτος για «περίεργους» τρόπους εκ των έσω πληροφόρησης υποδείχθηκε από τον πρόεδρο ο αντιπρόεδρος και, με πρόσχημα ή με αιτία την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων του από δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του στους οποίους ανακαλύφθηκε (;) ίχνος «εισοδισμού» του κ. Λογοθέτη, έγινε έφοδος της αστυνομίας στην ΕΛΣΤΑΤ στις 6 Νοεμβρίου.
Προηγήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία», η αποστολή ενός e-mail από το γραφείο του Γεωργίου στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.
Σ’ αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε!!!
Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, κρατώντας αυτό το έγγραφο, ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή, και μάλιστα ανεξάρτητη.
Ο Γεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε θέση. Απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ’ αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών που ακολούθησε αποκάλυψε τα εξής:
-Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.
-Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ένα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ένα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.
-Οι υπολογιστές του Νικολάου σε ΕΛΣΤΑΤ και στην κατοικία του κατασχέθηκαν, πλην όμως, πέρα από τις «εισβολές» στα κομπιούτερ του προέδρου, δεν βρέθηκαν e-mail ή οτιδήποτε άλλο με χαρακτήρα έστω και... υπόνοιας διαρροής προς την Eurostat.
Συνεπώς τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Ποιος ήταν ο υποκλοπέας; Γιατί χρησιμοποιήθηκαν «πρωτότυπες» στατιστικές μέθοδοι που οδήγησαν εν τέλει στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και στην πλήρη κηδεμονία των τροϊκανών;
πηγή
δείτε: Σκορδάς (ΕλΣτατ): «Με απόφαση του προέδρου η αναθεώρηση του ελλείμματος» - Του Κώστα Κυριακόπουλου
Γύρισε πίσω για την καρέκλα και για τα φουσκωμένα στοιχεία της ΕλΣτατ - Σοφία Βούλτεψη
η ΕλΣτατ τους ξεβράκωσε & ο Βενιζέλος έπαυσε τα μέλη του ΔΣ της, κρατώντας μόνον τον πρόεδρο
ο Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ
Η Eurostat «φούσκωσε» το έλλειμμα της Ελλάδας
|