Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 394 επισκέπτες συνδεδεμένους
Οικονομικοί συνεργάτες των Γερμανών 1941-44

Iωάννης Βουλπιώτης, ο Ελληνας που συνομιλούσε με τον Χίτλερ και παντρεύτηκε την κόρη του Siemens

 

Ο Ιωάννης Βουλπιώτης υπήρξε Ελληνας επιχειρηματίας και συνεργάτης των Γερμανών. Αποτελεί μέρος της ελληνικής αφρόκρεμας για την οποία πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά στην Ελλάδα, όπου, ως γνωστόν, λέγονται πολλά αλλά γράφονται και αποκαλύπτονται ελάχιστα.

Εζησε μια ζωή αυθεντικά μυθιστορηματική, συναρπαστική, κομβική για την Ελληνική Ιστορία από τον μεσοπόλεμο και μετά ο Ιωάννης Βουλπιώτης. Υπήρξε ο Ελληνας γαμπρός του μεγιστάνα Ζίμενς, αγαπημένος μαθητής του εισηγητή της σχολής αναλυτικής ψυχολογίας Καρλ Γιουνγκ, συνομιλητής του Χίτλερ, του Μεταξά, του Πλαστήρα, φίλος του Κυριάκου Βενιζέλου, και του θρυλικού πράκτορα της Intelligence Service Ντέιβιντ Μπαλφούρ (γνωστού και ως ρασοφόρου πατέρα Δημήτριου).


Εφερε τη Siemens στην Ελλάδα

Ενας επιχειρηματίας που επηρέασε όσο κανείς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, διόρισε στη ραδιοφωνία που διηύθυνε συνεργάτες του Γκέμπελς, έφερε τις πρώτες προμήθειες της Ζίμενς στην Ελλάδα, εντρύφησε στις μίζες. Ο Ιωάννης Βουλπιώτης αποκαλύπτεται μέσα από το συναρπαστικό βιβλίο που έγραψε η κόρη του Ιζαμπέλλα Παλάσκα με τον εύγλωττο τίτλο «Αγγελος ή Δαίμονας Ο Αμφιλεγόμενος Πατέρας μου» (εκδόσεις Λιβάνη). Η συγγραφέας χωρίς δισταγμό αποκαλύπτει τη δράση και τη βασική φιλοσοφία ζωής του πατέρα της «το μεγάλο του είδωλο, το χρήμα», αλλά αποκαθιστά και διάφορους μύθους και κυρίως αυτούς που ήθελαν τον πατέρα της να είναι δωσίλογος. «Οχι, ο πατέρας μου δεν καταδικάστηκε ποτέ ως δωσίλογος, ούτε στα πρωτοβάθμια, ούτε στα δευτεροβάθμια ειδικά δικαστήρια δωσιλόγων. Απαλλάχτηκε τελεσίδικα».



Προπαγάνδα και επιχειρήσεις
Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Γερμανία ο Ιωάννης Βουλπιώτης μετά τον χωρισμό του με την κόρη του μεγιστάνα Ζίμενς, ήταν ένας κοσμοπολίτης, έμπειρος, με γνωριμίες στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ζωής που όφειλε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του. «Ενδιαφερόταν για τη δημόσια προβολή; Οχι ποσώς. Προτιμούσε τους χαμηλούς τόνους και το παρασκήνιο. Ενδιαφερόταν για ανάμειξη στην πολιτική; Καθόλου. Γιατί ήθελε λοιπόν να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του στην Ελλάδα τις τηλεπικοινωνίες και το νέο μέσο της ραδιοφωνίας; Για να διαθέτει δύναμη και επιρροή».



Ο Χριστοφοράκος της Μεταπολεμικής Αθήνας


Το σημερινό σκάνδαλο της Ζίμενς με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Χριστοφοράκο με τις δωροδοκίες και μίζες σε πολιτικούς και κόμματα, έχει παρόμοιό του και στο παρελθόν. Σκάνδαλο με αμαρτωλές συμβάσεις της Ζίμενς, με οσμή «μιζών», υπήρξε και το 1955, που ταλάνιζε και τότε -όπως σήμερα- τον πολιτικό βίο της χώρας.

Ο... Χριστοφοράκος της εποχής εκείνης, ήταν ο Ιωάννης Βουλπιώτης, φίλος του Φον Κανάρη και αμφιλεγόμενο πρόσωπο με σκοτεινό ρόλο επί κατοχής, έφερε τεχνικό εξοπλισμό της Τελεφούνκεν στην ελληνική ραδιοφωνία για τις γερμανικές προπαγανδιστικές εκπομπές. Κατηγορήθηκε για δωσιλογισμό, δικάστηκε δυο φορές, αθωώθηκε και συνέχισε μετά να διευθύνει τη Ζίμενς στην Αθήνα.



Σκάνδαλο της Siemens επί Παπάγου το 1955

Στις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου 1955 ξεσπά το «σκάνδαλο Ζίμενς», στο οποίο, ο μεν Συναγερμός κατηγορεί τον Βουλπιώτη ως δόλιο, σκευωρό και συκοφάντη, ενώ εκείνος καταγγέλλει μέλη της κυβερνήσεως του Συναγερμού να ζητούν μίζες! Ολα ξεκίνησαν από μία επιστολή που έστειλε ο Βουλπιώτης στον Παπάγο στην οποία καταγγέλλει ότι ο υφυπουργός Συγκοινωνιών Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, καθυστερεί σκοπίμως την υπογραφή της συμβάσεως του ΟΤΕ με την Siemens-Halske.

Προσθέτει όμως και κάτι που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση: Κάποιος πρώην υλοτόμος από τη Λάρισα ονόματι Καρβούνης, με κάποιον Αναφιώτη τον επισκέφθηκαν και του είπαν ότι ο Παπακωνσταντίνου είναι φίλος τους και μπορούν να τον πείσουν να υπογράψει. Προσφέρθηκαν μάλιστα να μεσολαβήσουν, αν του κατέβαλε το ποσό των 100.000 δολαρίων!


Εποχή Καραμανλή και σκάνδαλο με μίζες

Την επιστολή Βουλπιώτη ο Παπάγος την έστειλε αμέσως στον υπουργό Συγκοινωνιών Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις εφημερίδες. Ο Καραμανλής κάλεσε τον Παπακωνσταντίνου και του έθεσε υπόψη το περιεχόμενό της. Εκείνος τη χαρακτήρισε συκοφαντική και ότι τα πρόσωπα για τα οποία μιλούσε ο Βουλπιώτης του ήταν παντελώς άγνωστα. Οργισμένος ο Παπακωνσταντίνου, αφού υπέβαλε την παραίτησή του, κατέφυγε στον εισαγγελέα όπου κατέθεσε μήνυση κατά του Βουλπιώτη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Τι όμως είχε προηγηθεί; Η κυβέρνηση είχε αναθέσει στον Παπακωνσταντίνου τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μετά του αντιπροσώπου της Ζίμενς Βουλπιώτη για την προμήθεια 50-60 χιλιάδων αυτόματων τηλεφώνων σε τιμές διεθνούς ανταγωνιστικότητος, σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες του υπουργείου Συντονισμού και τις συμφωνίες μετά της γερμανικής κυβερνήσεως (έγγραφα Ερχαρτ). Στα έγγραφα Ερχαρτ κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο Μαρκεζίνης είχε αναλάβει υποχρεώσεις που δέσμευαν αρνητικά τη χώρα (ήταν ο λόγος της απομακρύνσεώς του από τον Συναγερμό) και έπρεπε αυτά να βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία δεν έβρισκε ο υπουργός Στεφανόπουλος....

Εν τω μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου προσκόμισαν πιο συμφέρουσες προσφορές του σουηδικού οίκου «Ερικσον» κι έτσι ο Παπακωνσταντίνου γίνεται πιο διστακτικός για τις τιμές και τους όρους της Σύμβασης της Ζίμενς, η οποία ζήτησε να περιληφθεί επι πλέον στη Σύμβαση και ο όρος παροχής τεχνικών συμβουλών αντί αμοιβής 1.000.000 δολαρίων! Για την Σύμβαση με τη Ζίμενς, ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών Κ. Καραμανλής αναφέρει: ( Αρχεία,Τ.1ος σελ. 253):


Ο Καραμανλής ήρθε σε ρήξη με τη Siemens, όπως έγραψε


«Το 1955 ήρθα σε ανοικτή ρήξη με την Ζίμενς εξ αιτίας μιας συμβάσεως την οποία η εταιρία αυτή είχε διαπραγματευθεί με τα υπουργεία Εξωτερικών και Συντονισμού (Στεφανόπουλος και Παπαληγούρας) και η οποία ήταν, όχι μόνον επαχθής, αλλά και σκανδαλώδης, όπως απεδείχθη εν συνεχεία. Αρνούμενος, παρά τας πιέσεις να υπογράψω την σύμβαση, υπέβαλα την παραίτησή μου. Το αποτέλεσμα ήταν να εξυφανθεί από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας Βουλπιώτη, ενθαρρυνόμενο και από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Στεφανόπουλος και ο Μπόμπολας, εναντίον του τότε υφυπουργού μου Κ. Παπακωνσταντίνου, η γνωστή σκευωρία με στόχο να πλήξει εμένα...» (Την παραίτηση Καραμανλή αρνήθηκε να κάνει δεκτή ο Βασιλιάς...)


Στόχος η διαδοχή Παπάγου

Πάντως η Σύμβαση ματαιώθηκε, αλλά πίσω από τη σκευωρία αυτή ήταν εμφανές ότι οι κινούντες τα νήματα είχαν κατά νου τη διαδοχή του ασθενούντος πρωθυπουργού Παπάγου. Ο Μπόμπολας ήταν ο προσωπικός γιατρός του Παπάγου και ο Στεφανόπουλος ο αδιαμφισβήτητος διάδοχός του. Οι όποιοι αντίπαλοι έπρεπε να φύγουν από τη μέση...

Ο Ιωάννης Βουλπιώτης κάθισε στο εδώλιο, δικάστηκε και καταδικάστηκε στις 4 Οκτωβρίου 1955 (την επομένη πέθανε ο Παπάγος) σε φυλάκιση 14 μηνών. Η ίδια ποινή που δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα παρέμεινε και στο εφετείο όπου είχε προσφύγει. Μάρτυρες κατηγορίας παρέλασαν πολλοί υπουργοί, ακόμα και ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Σοφοκλής Βενιζέλος!


Και σκάνδαλο με λαθρεμπόριο ωρολογίων

Ο Μαρκεζίνης, που χαρακτηρίζει τον Βουλπιώτη σκευωρό, γράφει ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής της θλιβερής ιστορίας με το λαθρεμπόριο ωρολογίων εις βάρος του που κατέρρευσε, όπως και όσες άλλες είχε εξυφάνει.



Η κόρη του Βουλπιώτη από τον δεύτερο γάμο του, Ιζαμπέλλα Παλάσκα, με το βιβλίο της «Αγγελος ή Δαίμονας – Ο Αμφιλεγόμενος πατέρας μου» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη) ανοίγει μια αφήγηση της ιστορίας της Ελλάδας αποκαλύπτοντας πτυχές άγνωστες και προσωπικές που ξεκινούν από το 1930 και σταματούν με την Απελευθέρωση το 1944. Ομως δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκδοτική συνέχεια αφού ο Βουλπιώτης υπήρξε ενεργός για πολλά χρόνια, μέχρι το 1999 οπότε πέθανε τη μέρα των μεγάλων σεισμών.

πηγή

 

Ο κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία να χαιρετά ναζιστικά είναι ο Carl Friedrich von Siemens. Είχε κατηγορηθεί ως ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Χίτλερ. Κάθε αναφορά σε τυχόν  ναζιστική του δράση έχει πάψει να ακούγεται φυσικά.

 


Στη δεύτερη  φωτογραφία ,στο κέντρο είναι ο Νικόλαος Χριστοφοράκος . Πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου είχε όπως προκύπτει από τη φωτογραφία κι εκείνος "δικαστικές περιπέτειες" που είχαν πάλι σχέση με τη Γερμανία. Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος είχε κατηγορηθεί ως συνεργάτης των Γερμανών . Οι κατηγορίες αφορούσαν σε συνεργασία του με τη Γερμανική διοίκηση.

 

πηγή

 
petrucci_1.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.