Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 1241 επισκέπτες συνδεδεμένους
Παναγία Σουμελά 2010

Ευρεία δημοσιότητα του τουρκικού Τύπου για την Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά 15 Αυγούστου 2010

 

Η Μονή Σουμελά, ο Βαρθολομαίος, η Τουρκία, η Ρωσία και το έντονο παρασκήνιο


Ελάχιστες ώρες μετά την πανηγυρική λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, διεφάνησαν οι πρώτες εμπλοκές.

Σε μια χρονική συγκυρία όπου ο διεθνής ορίζοντας είναι ευμετάβλητος, οι ισορροπίες στις διακρατικές σχέσεις ευάλωτες και είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ζούμε μια σταδιακή αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, η ενέργεια του Φαναρίου να προχωρήσει στην τέλεση λειτουργίας στον αύλειο χώρο της ιστορικής Μονής είχε τις παρενέργειές της.

Οι Τούρκοι ζητούν τέμενος

Οι επικοινωνιακές δοξασίες τηλεοράσεων και εφημερίδων για την «ιστορικότητα» του γεγονότος και την «αγία και πάνσεπτη» τελετή ήταν ακόμη νωπές, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με απλό, κατηγορηματικό και ωμό τρόπο αξίωσε από τηλεοράσεως τη λειτουργία, όχι απλώς τζαμιού, αλλά τεμένους, όχι σε κάποια Ελληνική επαρχία, αλλά στην «καρδιά» της χώρας, στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Όλοι ξαφνικά αντελήφθησαν στην Αθήνα πως η λειτουργία στην αυλή ενός μοναστηριού στον Πόντο (πέραν βέβαια της αυτονόητης και αναμφίβολης συμβολικότητας για τους Έλληνες του Πόντου και την ιστορία μας την οποία δεν υποβαθμίζουμε), ισοδυναμούσε για την τουρ­κική κυβέρνηση με την ίδρυση τε μένους (δηλαδή τζαμιού, θεολογικής βιβλιοθήκης και σχολής) στην «καρδιά» του ελληνικού κράτους.

«Μόνο με την επαναλειτουργία της Αγιά Σοφιάς «ως μονής, ούτε καν ως εκκλησίας, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί κανείς τις απαιτήσεις Ερντο­γάν» τόνιζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της ιεραρχίας στην Μονή Πετράκη, που είδαν εξαρχής με επιφύλαξη την πρωτοβουλία Βαρθολομαίου για τη λειτουργία στη Σουμελά. Την ίδια στιγμή, έγκυροι θεολογικοί κύκλοι και έμπειροι διπλωμάτες της οδού Ζαλοκώστα διερωτώντο «με ποιον συνεννοείται στην Αθήνα» ο Πατριάρχης.

Υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ή όλα γίνονται μέσω της ψυχρής και δαιδαλώδους διπλωματικής οδού;

Εμπλοκή με Αγια Σοφιά

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν στους συνομιλητές τους την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη οι Βαρθολομαίος και Παπανδρέου, αλλά και την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Αλέξη Ροντούλη, στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

«Σεβόμαστε και στηρίζουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και αναφερόμενος στην επικείμενη πρωτοβουλία για τέλεση λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά της Πόλης ανήμερα της 17ης Σεπτεμβρίου από ομογενείς των ΗΠΑ περιορίστηκε να δηλώσει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει προαναγγελθεί «από τον παρελθόντα Μάιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα θέματα που άπτονται της εκκλησιαστικής τάξης και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Επισημαίνεται πως για την πρωτοβουλία να τελεστεί λειτουργία στην Αγιά Σοφία ανήμερα της ονομαστικής εορτής Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης (17 Σεπτεμβρίου) υπάρχουν σοβαρές και ουσιαστικές αντιρρήσεις. Το Φανάρι δεν έχει πάρει θέση μέχρι σήμερα, καθώς ακόμη και η επιλογή της ημερομηνίας είναι αυτονόητα παράλογη και αποδεικνύει αν μη τι άλλο, στοιχειώδη και παιδαριώδη άγνοια εκ μέρους των διοργανωτών: Η Αγιά Σοφιά δεν είναι αφιερωμένη στην Αγία Σοφία αλλά στην Ύπατη Σοφία του Ένσαρκου Λόγου του θεού...

Και οι Ρώσοι στο παιχνίδι

Και να ήταν μόνον οι παρενέργειες με τη γείτονα Τουρκία... Ελάχιστες ώρες επίσης μετά που έσβησαν οι προβολείς της επικοινωνιακής δημοσιότητας για τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στη Σουμελά στο πάζλ των διεκδικήσεων και ανταλλαγμάτων προστέθηκε -ίσως όχι αδίκως με βάση τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα- και το ρωσικό Πατριαρχείο!

Οι κύκλοι της Ιεραρχίας της Ελλάδος που έβλεπαν με επιφύλαξη την πρωτοβουλία Βαρθολομαίου τονίζουν σήμερα πως δεν μπορεί ο Πατριάρχης να μην αντιλαμβανόταν πως η κίνηση αυτή θα ξυπνούσε τους Ρώσους Ορθοδόξους, οι οποίοι έχουν εισρεύσει κατά δεκάδες χιλιάδες στην Τουρκία.

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη πληθυσμιακά και τόσο έντονη οικονομικά η παρουσία τους στην Τουρκία, που το ρωσικό Πατριαρχείο έχει αναγκαστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή ειδικού έκτακτου σχεδιασμού για τη δημιουργία ρωσικών ενοριών.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η λειτουργία έστω και στην αυλή της ιστορικής Μονής μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και για το ρωσικό Πατριαρχείο, όπως επίσης και για τα εκατομμύρια Ορθοδόξων Ουκρανών, Γεωργιανών, Καζακστανών, Αρμενίων και Αμπχαζών...

Το ρωσικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ήδη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με έντονες επιστολές διαμαρτυρίας τόσο του Ρώσου υπερ-πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Ερντογάν, με τις οποίες ζητούν να προνοήσει η τουρκική κυβέρνηση ώστε να μην εμφανίζεται ο κ. Βαρθολομαίος ως ο μόνος εκφραστής των εν Τουρκία Ορθοδόξων.

Επίσης, έντονη υπήρξε και η διαμαρτυρία μέσω του Ελληνορώσου βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πρωτοστάτησε στο παρελθόν σε αντίστοιχα προσκυνήματα στην ίδια Μονή, και μάλιστα τονίζει ότι μετέφερε την ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο...

Χρυσές δουλειές για όλους

Ένα ακόμη κεφάλαιο που φαίνεται ότι ανοίγει -ενδεχόμενα εν αγνοία του Φαναριού- είναι το κεφάλαιο εσόδων για την τουρκική οικονομία.

Εάν τελικά οι Τούρκοι επιτρέψουν την τέλεση λειτουργιών στις αυλές μοναστηριών ή τζαμιών -πρώην εκκλησιών ανά τη χώρα τους- ανοίγει αυτόματα μια πηγή πλούτου για τον τουρισμό.

Ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός αναπτύσσεται διεθνώς με αλματώδη ρυθμό και την Τουρκία τη συμφέρει να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό, καθώς, όπως προείπαμε, η είσοδος τουριστών είναι της τάξης των εκατομμυρίων ετησίως από τα κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι, φυσικό λοιπόν το Πατριαρχείο τους να διεκδικεί από το Φανάρι τη διαχείριση αυτών των προσκυνημάτων και βέβαια το οικονομικό όφελος από τη μετάβαση εκατομμυρίων πιστών.

Πηγή:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Συγκίνηση από την συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη

Ευρεία δημοσιότητα δίνει ο τουρκικός Τύπος της Δευτέρας στην πατριαρχική λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, τόσο με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, καθώς επίσης και με ολοσέλιδα ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες.

Συγκινητική επίσης ήταν και η συνέντευξη του Ρώσου βουλευτή ποντιακής καταγωγής Ιβάν Σαββίδη στα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας στην ρωσική γλώσσα. «Σε ερώτηση με έντεχνο τρόπο από τους Τούρκους δημοσιογράφους να καταθέσει την άποψή του για την ποντιακή γενοκτονία τους ζήτησε να σκεφθούν τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος γεννήθηκε στην Ρωσία και όχι στον Πόντο, όπως επίσης σε ένα δεύτερο σημείο σε ερώτηση για το μεγάλο ενδιαφέρον για την Παναγία Σουμελά τους ζήτησε να σκεφθούν ποιος έκτισε αυτή την μονή και αν δεν μπορούν να το καταλάβουν τους είπε ότι ο ίδιος είναι απόγονος προγόνων που συνέβαλαν στο κτίσιμό της και για αυτό έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για το μέλλον της μονής».
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Τα δημοσιεύματα πλαισιώνονται με φωτογραφίες από τη λειτουργία και από το πλήθος των πιστών που την παρακολούθησε. Παράλληλα, το θέμα, που την Κυριακή αποτέλεσε πρώτη τηλεοπτική είδηση στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Τουρκίας, συνεχίζει να αναφέρεται τη Δευτέρα από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Hurriyet προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ιστορικό γεγονός» και δίπλα σε αυτόν δημοσιεύει τη φωτογραφία του Ελληνα πρωθυπουργού Παπανδρέου και τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή από την Πάρο για τη λειτουργία στη Σουμελά. Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τη λειτουργία είπε: «Η λειτουργία αυτή απηχεί την ειρήνη και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των λαών μας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη λειτουργία έκανε ομιλία στην ελληνική και στην τουρκική και καταχειροκροτήθηκε. Ο Πατριάρχης στην ομιλία του είπε: «Δεν έχουμε καμία υστεροβουλία. Ήρθαμε απλώς να προσευχηθούμε».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα, τη Γεωργία και τη Ρωσία που παρακολούθησαν τη λειτουργία υπολογίζονται σε 500. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι 250 προσκεκλημένοι προσδιορίστηκαν από το Ρώσο βουλευτή Ιβάν Σαβίδη και οι υπόλοιποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολούθησε τη λειτουργία από γιγαντοοθόνες.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Ψωμιάδης και άλλοι Έλληνες πολιτικοί με καταγωγή από την Τραπεζούντα δεν πήγαν στη Σουμελά.

Η Sabah, εξάλλου, αναφέρει για το ίδιο θέμα πως ο Πατριάρχης κατά την τελετή μνημόνευσε τους Σουλτάνους της οθωμανικής αυτοκρατορίας που είχαν στηρίξει το Μοναστήρι.

Σε δίστηλο στην πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Το τέλος ενός ακόμη ταμπού» αναφέρεται ότι κ. Παπανδρέου είπε ότι η λειτουργία αυτή έφερε πιο κοντά τους λαούς.

Η Cumhuriyet προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Λειτουργία στη Σουμελά μετά από 88 χρόνια» και τον υπέρτιτλο «Ο κόσμος της Ορθοδοξίας συγκεντρώθηκε στην Τραπεζούντα».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ιστορικό του Μοναστηριού, καθώς και στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, και συμπληρώνει ότι παρατηρήθηκε πως ορισμένοι από τους επισκέπτες φορούσαν μπλουζάκια, στην πλάτη των οποίων είχαν χάρτη της περιοχής που έγραφε: «Το κράτος του Πόντου, η μητέρα πατρίδα μας».

Η εφημερίδα γράφει ότι δεν έφτασε στο στόχο της καμία προβοκάτσια, ενώ πολλές ομάδες πριν από τη λειτουργία είχαν προβεί σε ενέργειες για την παρεμπόδισή της.

Η Zaman αναφέρεται στη λειτουργία στην τελευταία σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο «Η πρώτη λειτουργία μετά από 88 χρόνια στη Σουμελά», αναφέροντας ότι το παγκοσμίως γνωστό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά αποτέλεσε τη σκηνή μιας ιστορική στιγμής.

Η Vatan προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με φωτογραφίες από τα πλήθη και το Μοναστήρι και αναφέρεται στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η εφημερίδα αφιερώνει μια ολόκληρη εσωτερική σελίδα με πολλές φωτογραφίες από την εκδήλωση, παραθέτοντας και τα σχετικά σχόλια του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν.

Η Radikal προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής στο θέμα με τον τίτλο «Ανοιγμα Σουμελά» και τον υπέρτιτλο «Λειτουργία στο ιστορικό Μοναστήρι μετά από 88 χρόνια».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία έδωσε ένα πολύ καλό τεστ σε όσους επιθυμούν την ειρήνη και γράφει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι η κατανόηση, που επιδεικνύεται στο Πατριαρχείο, παρακολουθείται με εκτίμηση.

Οι αγγλόγλωσσες Hurriyet Daily News και Today’s Zaman αναφέρονται επίσης στο θέμα με τους αντίστοιχους τίτλους «Λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά μετά από 88 χρόνια» και «Η ειρήνη σημάδεψε την ιστορική λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά».
πηγή
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ερντογάν: "Τέλεσαν την λειτουργία τους. Τι χάσαμε;"

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος σε δείπνο του Ραμαζανίου (Ιφτάρ), που παρέθεσε η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD) στην πόλη Γκαζίαντεπ στην νοτιοανατολική Τουρκία, αναφέρθηκε στην ιστορική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μόνη Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου λέγοντας ότι: «Σήμερα στη Σουμελά ήρθαν οι Χριστιανοί και τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία σύμφωνα με την παράδοσή τους». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διακηρύξεις των εθνικιστών λέγοντας. «Μία-δύο ομάδες, όπως είναι γνωστό, δε χρειάζεται να εξηγήσω ποιοί είναι αυτοί, λένε «ορίστε, ξαναζωντάνεψαν την επιθυμία για δημιουργία κράτους του Πόντου».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας «Φίλοι μου, τί έγινε; Ήρθαν, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία τους και αναχώρησαν. Πόσοι άνθρωποι; 1500 – 2000. Τί χάσαμε; Στην πραγματικότητα κερδίζουμε. Τί κερδίζουμε; Να σας πω. Αυτός που είναι βέβαιος για την πίστη του δεν φοβάται την ελευθερία της πίστης. Όποιος πιστεύει στις ιδέες του και στις σκέψεις του δεν φοβάται την ελευθερία των ιδεών και των σκέψεων. Αυτοί, λένε, ότι είναι «εθνικιστές». Άνοιξτε και ρίξτε μια ματιά στη Ιστορία των Οθωμανών. Κοιτάξτε, τα είχαν φοβηθεί ποτέ αυτά οι Οθωμανοί; Αντίθετα, επί Οθωμανών ήταν ανοικτά, χωρίς να αντιμετωπίσουν την παραμικρή δυσκολία. Τα χρησιμοποίησαν στις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα, με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της δικής τους εξουσίας. Τώρα τί είναι αυτά;... Θεέ μου! Ένα κλίμα φοβίας με σκοπό να αναστατώσουν τη χώρα και να φέρουν τα πάνω κατω».

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επισκέφθηκε την Τραπεζούντα καθ' οδόν για την ιδιαίτερη πατρίδα του που βρίσκεται στην περιοχή της πόλης Ρίζε, στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε συζήτηση που είχε με τις αρχές της Τραπεζούντας τους συνέστησε όπως "η φιλοξενία να είναι άψογη προς τους επισκέπτες που θα έρθουν για την λειτουργία στην Σουμελά".

Κωνσταντινούπολη, του Νικολάου Μαγγίνα - Πηγή: Αmen
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Πανίκας: Ξέχασε τα «κηρύγματα» του 2009.

 

Τακτική αναδίπλωσης ακολουθεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά το «φρένο» του Οικουμενικού Πατριαρχείου
για την Παναγία Σουμελά, γεγονός που τον οδήγησε να ματαιώσει την τελευταία στιγμή και εντελώς ξαφνικά το ταξίδι του στον Πόντο.

Ο Π. Ψωμιάδης δεν έδωσε μέχρι τώρα εξηγήσεις για τη ματαίωση της παρουσίας του στην Τραπεζούντα, αλλά χθες έστειλε επιστολή
στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην οποία τον ευχαριστεί για «την τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά».

«Χάρη στις φιλότιμες και συντονισμένες προσπάθειές σας πετύχαμε ένα μικρό θαύμα: να ζωντανέψουμε την Παναγία μας, την Παναγία
των Ποντίων και όλων των Ελλήνων, την Παναγία τη Σουμελιώτισσα», επισημαίνει.

Σε τόνους πολύ διαφορετικούς από εκείνους του 2009, ο Π. Ψωμιάδης ανέφερε ότι «αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο,
στην Παναγία Σουμελά ρίξαμε γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στο χθες και το αύριο», προσθέτοντας ότι τα λόγια του Πατριάρχη,
λόγια αγάπης και ειρήνης, θα σφραγίσουν το μέλλον των σχέσεων των δύο λαών, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

Πηγή: Έθνος
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, προσεκάλεσε τον Πατριάρχη Ρωσίας για να συλλειτουργήσουν
στην πανήγυρι...του χρόνου...
Αν, δηλαδή, υπήρχε μιά περίπτωση να περνούσε απ' το μυαλό κάποιων Τούρκων να εμποδίσουν την περαιτέρω
συνέχεια στον εορτασμό της Παναγίας κατα τα επόμενα χρόνια, μετά απ' αυτή την πρόσκληση θα
κατηγορηθούν ότι αντιδρούν εξ αιτίας του Ρώσου...





Αιμίλιος Σαπρανίδης, εν κατακλείδι: "σήμερα ο τόπος πλημμύρισε από...δοξασίες"! (σ.σ....καλυφθείτεεεε)

(Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ήταν παρόν στην ιστορική αυτή εξέλιξη για την αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του μοναστηριού-συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού, με μία αποστολή στην οποία συμμετέσχον οι δημοσιογράφοι Αιμίλιος Σαπρανίδης και Γιώργος Γεωργιάδης, ο σκηνοθέτης Κώστας Κουμαρίδης και ο διευθυντής παραγωγής Δημήτρης Βέττας).

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Ανταπόκριση - του Δημήτρη Πανάγου

 

Όσοι βρέθηκαν στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά την περασμένη Κυριακή, έζησαν στιγμές ιστορικές.  Έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και συνδέθηκαν με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του Γένους μας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η λειτουργία, οι αγιογραφίες, οι προσκυνητές, το θυμίαμα, οι προσευχές.

Εικόνες από ένα ιστορικό γεγονός που ελπίδα όλων είναι να αποτελέσει την απαρχή για την λειτουργική αναγέννηση των Ναών μας  στον Πόντο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



















































































































































































































































 

 





 

 

 




































































































































































































































































































































































































































































































































 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες του Δημήτρη Πανάγου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.panagos.com/

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Τι σημαίνει η λειτουργία στη Μονή Σουμελά

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση θείας λειτουργίας τη 15η Αυγούστου στο μνημείο-σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, τη Μονή Σουμελά στη Ματσούκα του Πόντου, είναι ιστορικών διαστάσεων. Για πρώτη φορά από τον διωγμό των τελευταίων μοναχών το 1923, στο καθολικό της μονής θα τελεσθεί θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μεμονωμένη.

Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για την τέλεση λειτουργίας τον Σεπτέμβριο στον Ναό του Τιμίου Σταυρού στη νησίδα Αχταμάρ της λίμνης Βαν, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρμενικού πολιτισμού. Εχει προηγηθεί βεβαίως η τέλεση λειτουργιών σε πολλούς ερημωμένους ναούς της Μικράς Ασίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ωστόσο, η συμβολική σημασία των δύο παραπάνω μνημείων προσδίδει στην τουρκική πρωτοβουλία μείζονες διαστάσεις.

Βεβαίως τα κίνητρα αυτών των αποφάσεων είναι και οικονομικά. Τόσο ο Πόντος όσο και η ανατολική Τουρκία είναι από τις λιγότερο οικονομικώς και τουριστικώς ανεπτυγμένες περιοχές της Τουρκίας και η άφιξη χιλιάδων προσκυνητών από την Ελλάδα, την Αρμενία και πολλές άλλες χώρες σημαίνει ευπρόσδεκτο τουριστικό συνάλλαγμα. Ωστόσο αυτό το κίνητρο υπήρχε επί δεκαετίες και ουδεμία τέτοια απόφαση ελήφθη.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς τα επεισόδια πέρυσι στη Μονή Σουμελά, όταν επιχειρήθηκε να τελεσθεί θεία λειτουργία χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών. Αυτό το οποίο τώρα φαίνεται ότι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της χορηγήσεως της αδείας είναι η προσπάθεια της κυβερνήσεως Ερντογάν να παρουσιάσει βήματα προόδου σε μια χρονιά κατά την οποία τα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και πάλι υπολείπονται των προσδοκιών και των υποσχέσεων.

Τούτο δεν σημαίνει βεβαίως ότι η κίνηση αυτή δεν ενέχει και πολιτικά ρίσκα για την κυβέρνηση Ερντογάν. Ενόψει και του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου, κάθε απρόοπτο μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμεταλλεύσεως. Ο εθνικιστικός εξτρεμισμός ανθεί στον Πόντο και την ανατολική Τουρκία, και η παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων, έστω και για μερικές ημέρες, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για τους Τούρκους εθνικιστές.

Ο δολοφόνος του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007 ήταν ένας νεαρός από την Αμισό, ενώ ο καθολικός ιερέας της Τραπεζούντας Αντρέα Σαντόρο δολοφονήθηκε από έναν ανήλικο το 2006. Η πρόκληση επεισοδίων από ακραία τουρκικά στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των λειτουργιών αλλά και από ακραία ελληνικά και αρμενικά στοιχεία, τα οποία θα επιχειρήσουν να καπηλευθούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, αποτελεί ρεαλιστικό κίνδυνο ο οποίος πρέπει να αποφευχθεί.

Η επιτυχία του διπλού εγχειρήματος Σουμελά και Αχταμάρ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε ακόμη πιο «τολμηρές» πρωτοβουλίες από την τουρκική πλευρά, στη βαθμιαία εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και μέρους τουλάχιστον των ελληνικών και αρμενικών προσφυγικών σωματείων, καθώς και σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της χριστιανικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κοινωνία.

Δεν είναι χωρίς σημασία η συνεργασία των τουρκικών αρχών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη διοργάνωση της λειτουργίας στη Μονή Σουμελά. Θα ήταν σκόπιμος, τέλος, ένας αντίστοιχος προβληματισμός για τη χρήση ισλαμικών μνημείων τα οποία είναι εγκατεσπαρμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδος.

* Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πηγή
Read more

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Παναγία Σουμελά των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων
Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την «Παναγία Σουμελά», μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας τους, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο Γουέστ Μίλφορντ, στο βόρειο Νιού Τζέρσεϊ.


Φέτος, για πέμπτη κατά σειρά φορά, μετά από δίμηνες προετοιμασίες, το μεγάλο τριήμερο προσκύνημα και την πανήγυρη, από Σάββατο απόγευμα ως Κυριακή, ανήμερα της εορτής της προστάτιδας των Ποντίων.

Το ενδιαφέρον των καταγόμενων από τον Ποντίων ομογενών είναι αυξημένο φέτος, όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

«Είναι η πρώτη φορά που ο εορτασμός γίνεται την ίδια χρονική στιγμή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο του Νομού Ημαθίας και στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην «ποντιακή γη» του Νέου Κόσμου, στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική», επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης.

Οι προσκυνητές έχουν στη διάθεσή τους και λεωφορεία από τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, το Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια, από το Σύλλογο Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και από τον Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας.

Σάββατο απόγευμα (13-08-2010) αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του επισκόπου Φασιανής, Αντωνίου και στη συνέχεια λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Αμέσως μετά, το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με την συνοδεία ποντιακής λύρας, στην διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες  έχουν την ευκαιρία να γευτούν και τις πεντανόστιμες πίτες που κάθε χρόνο ετοιμάζουν οι κυρίες μέλη του Ιερού Ιδρύματος.

Την Κυριακή το πρωί: όρθρος και θεία λειτουργία,  χοροστατούντος του επισκόπου Μελόης, Φιλοθέου, ενός από τους πρώτους και πιο σταθερούς υποστηρικτές του Ιερού Ιδρύματος, όταν ακόμη το όνειρο για απόκτηση ιδιόκτητης γης ήταν στα σπάργανα.

Το παραδοσιακό γλέντι αποτελεί και φέτος σημείο αναφοράς για τους Ποντίους της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Η συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις αυξάνεται, χρόνο με τον χρόνο.


Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά του Νέου Κόσμου

Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταντο Ιερό Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis Inc.» ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος του Δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου».

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005,  ιδρύθηκε το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχώρησε στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο Γουέστ Μίλφορντ του βόρειου Νιού Τζέρσεϊ . Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον Ιούνιο του 2009, το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο. Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30,8 στρέμματα.

Οι εργασίες αγιογράφησης του ιερού στο εκκλησάκι ολοκληρώθηκαν την άνοιξη, υπάρχει πλέον η Πλατυτέρα των Ουρανών, οι Αρχάγγελοι και οι Άγιοι. Παράλληλα, φιλοτεχνήθηκε ειδικό προσκυνητάρι, όπου θα φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά. Πάνω σ’ αυτό το προσκυνητάρι θα γίνεται στο εξής από η λιτάνευση της εικόνας, γύρω από το γραφικό εκκλησάκι, υπό το φως των κεριών. Τέλος, αποκτήθηκε και ο δεσποτικός θρόνος που μέχρι σήμερα ήταν δανεικός. Όλα αυτά έγιναν με την ευγενή χορηγία των ομογενών.

Το ίδρυμα διαθέτει και δική του ιστοσελίδα: www.PanagiaSoumela.org

 

 

 
The+Rolling+Stones.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.