Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 312 επισκέπτες συνδεδεμένους
Γέρων Πορφύριος: “Δεν μου αρέσει να προφητεύω”.
Ο Γέρων Πορφύριος παρομοίασε ευστόχως την εποχή πού ζούμε όπως τα χρόνια λίγο πριν έλθει ο Χριστός.

 


Σε μία εποχή που όλο και περισσότερος κόσμος νιώθει την ανάγκη, εξαιτίας της βαθύτατης κρίσης που πλήττει την ανθρωπότητα, ν’ ασχοληθεί με εσχατολογικά γεγονότα όπως αυτά περιγράφονται στην Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου άλλα και όπως με τη Χάρη του Θεού αποκαλύφθηκαν στους Προφήτες, στους Πατέρες τής Εκκλησίας αλλά και σε συγχρόνους αγίους Γέροντες όπως ο Γέρων Παΐσιος, πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στη στάση του Γέροντα Πορφυρίου και να αποκωδικοποιήσουμε γιατί ένας τόσο μεγάλος άγιος τής εποχής μας, ενώ γνώριζε με ακρίβεια και λεπτομερέστατα για όλα όσα ζούμε και που έρχονται, εν τούτοις απέφευγε να μιλάει για αυτά.
Πρέπει να μάς προβληματίσει ιδιαιτέρως γιατί ο Γέροντας δεν μίλησε καθόλου για τα επερχόμενα, αλλά αποκάλυψε μόνο τα αναγκαίως απαραίτητα και σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Ο βασικός πυρήνας τής σκέψης του Γέροντα Πορφυρίου ήταν ότι ο κόσμος είναι ανάγκη να εμπεδώσει και να καλλιεργήσει την αγάπη προς τον  Δημιουργό του, όχι μέσα από τον  φόβο των μελλούμενων, άλλα μέσα από μία ανιδιοτελή σχέση, όπως ο στοργικός πατέρας προς το παιδί του. Γιατί η ενότητα πού ήταν η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Χριστού προς τους Αποστόλους, μπορεί να εξασφαλισθεί όταν το παιδί ενωθεί με τον  πατέρα δια τής αγάπης πρωτίστως και όχι δια του - φόβου.

Ο Γέρων Πορφύριος παρομοίασε ευστόχως την εποχή πού ζούμε όπως τα χρόνια λίγο πριν έλθει ο Χριστός.

Τί επικρατούσε τότε; Μία ρωμαϊκή «ειρήνη» στην εξουσία, η ειδωλολατρία, ένα ιερατείο αλλοτριωμένο από τα πάθη τής εξουσίας, υποκριτικό, χωρίς να ωφελεί, αντιθέτως να απομακρύνει τον κόσμο από τον Θεό και τέλος υπήρχε μία μικρή μερίδα αγνών και αγαθών ανθρώπων. Όλα αυτά περιγράφουν το σήμερα με λεπτομέρεια και η επανάληψη τής ίδιας εποχής προφανώς πρέπει να μάς προβληματίσει εντόνως.

Πριν από τον Χριστό υπήρξαν προφητείες για τον ερχομό Του, αλλά και προειδοποιήσεις για μετάνοια στον λαό του Θεού, όπως στην περίπτωση του Ιωνά και της Νινευή. Ωστόσο αυτές οι προφητείες στάλθηκαν από τον Θεό για εκείνους τους λίγους αγνούς και αγαθούς ανθρώπους κάθε εποχής, όπως προανέφερα, γιατί είχαν την καλή προαίρεση να δεχθούν τα μηνύματα και να γνωρίζουν τί θα πράξουν. με αυτό το σκεπτικό ενεργούσε και ο Γέρων Πορφύριος καλώντας τους ανθρώπους να πλησιάσουν από αγάπη στον Χριστό και όχι από τον  φόβο φοβερών γεγονότων.

Γνώριζε άλλα δεν έλεγε. Μιλούσε λακωνικά και κωδικοποιημένα και γνώριζε ότι υπήρχε στην εποχή του μεγάλο χάσμα στην πνευματικότητα των ανθρώπων του Αγίου Όρους με τον έξω κόσμο. Γι' αυτό τον  λόγο είχε στείλει άνθρωπο να ειδοποιήσει τον  Γέροντα Παΐσιο να πάψει πλέον να μιλάει για τον  αντίχριστο, το χάραγμα, επικείμενους πολέμους κ.λπ.
Όχι γιατί ήταν λάθος αυτά που με θεία φώτιση είχε πληροφορηθεί άλλα γιατί τα πνευματικά μέτρα του κόσμου είναι σε τέτοια επίπεδα πού ο φόβος δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ήταν αναγκαία η προσέγγιση μόνο δια της αγάπης του Χριστού.
Διότι αν ο άνθρωπος αγαπήσει τον  θεό, τότε ο Θεός όταν αλλάζουν οι άνθρωποι αλλάζει και Εκείνος την Ιστορία. Το ίδιο έγινε και στην επικείμενη καταστροφή της Νινευή.

Ο ίδιος ο Γέροντας Πορφύριος τις τελευταίες ήμερες του τόνιζε την ηθική κατάπτωση και εξαθλίωση που έχουμε περιέλθει ως λαός και τόνιζε στα πνευματικά του τέκνα να βρουν τον  στίχο της Παλαιάς Διαθήκης που λέει «Ιμάτιον έχεις, αρχηγός ημών γενού». Εκεί μας έλεγε ότι περιγράφεται η σημερινή κατάσταση ανάγλυφα.

Ίδιες καταστάσεις του «παλαιού Ισραήλ» με τον «νέο Ισραήλ» και ίδια συμπτώματα. Ο «παλαιός Ισραήλ» έχασε την ενότητα του με τον Θεό και ο «νέος Ισραήλ» έχασε αυτήν ακριβώς την πορεία ενότητας με τον Χριστό.

Αυτή ήταν και η μεγάλη λαχτάρα του Γέροντα και την υπηρέτησε κυριολεκτικώς μέχρι τελευταίας πνοής. Η Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού «"Ινα ώσιν εν» ήταν αυτή που υπηρέτησε ο Γέροντας όσο ζούσε και με αυτή κοιμήθηκε στα χείλη. Γιατί γνώριζε ότι η ανθρωπότητα διασφαλίζοντας την ενότητα με τον Χριστό δεν θα είχε ποτέ να φοβηθεί ούτε πολέμους, ούτε αντίχριστο.

Αντιθέτως σήμερα προσεγγίζουμε το κακό και εξετάζουμε τα επερχόμενα ως αναπόφευκτο κακό. Εκεί χάνουμε όλη την ουσία.

Οι πόλεμοι, οι επικείμενες συμφορές και γεγονότα είναι το ύστατο φάρμακο στην αποστασία του ανθρώπου και γι' αυτό ο Γέρων Πορφύριος έλεγε ότι: «Η Αποκάλυψη γράφτηκε για να μην γίνει».
Γιατί η Αποκάλυψη έχει ως σκοπό την προειδοποίηση και ότι τρόπος να αποφευχθεί είναι μόνο αν υπηρετήσουμε την ενότητα που μας άφησε ο Χριστός ως παρακαταθήκη.
Αυτή είναι η θεραπευτική αγωγή στον ασθενή, γιατί αν η ασθένεια προχωρήσει, τα γεγονότα της Αποκάλυψης θα είναι ο ακρωτηριασμός που προκαλεί ο ιατρός όταν χτυπήσει η γάγγραινα.

Έλεγε ο Γέροντας: «Η εποχή μας είναι σαν την εποχή του Χριστού. Και τότε ο κόσμος είχε φθάσει σε μία άθλια κατάσταση. Ο Θεός όμως μας λυπήθηκε. Και τώρα δεν πρέπει ν' απελπιζόμαστε. Βλέπω μέσα από τη συμφορά να εμφανίζεται κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο όποιος θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό».

Είναι από τις ελάχιστες φορές που ο Γέροντας μίλησε για αυτά που ζούμε και πού έρχονται. Τόνιζε ότι αλλάζει η δικαιοσύνη του Θεού και ότι η κατάσταση μας είναι αθλία. Έβλεπε όμως το έλεος του Θεού για μία ακόμη φορά να επισκέπτεται την ανθρωπότητα.

Το ίδιο έλεγε και ο Γέρων Παΐσιος όταν επισκέπτες τον  πλησίαζαν με έκδηλη αγωνία για τα επερχόμενα και όταν τον  ρωτούσαν πότε θα έρθει η οργή του Θεού.
Εκείνος έλεγε ότι «Θα πρέπει να ζητούμε να έρθει το έλεος Του και όχι η οργή Του».
Αυτό έχει ανάγκη η ανθρωπότητα και έτσι πρέπει να προσεγγίζει αυτά που είπαν οι άγιοι μας. Αυτά που προφητεύτηκαν για τις μέρες μας, αφορούν εκείνους τους λίγους, πού όπως προ Χριστού, έχουν την προαίρεση να υπηρετήσουν την εν Χριστώ ενότητα.

Οι φυλλάδες, ο ξένος τύπος, κανάλια και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ασχολούνται συστηματικά με το τί είπε ο Γέρων Παΐσιος και άλλοι σύγχρονοι Γέροντες. Δεν γνωρίζω αν το κάνουν για λόγους διαφημιστικούς, εμπορικούς κ.λπ. Πρέπει όμως να προβληματιστούμε. Να προβληματιστούμε για να αναζητήσουμε την ουσία μέσα σε όλα αυτά.

Το 2009 επισκεπτόμενοι τη Ρωσία, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας έκδοσης των επιστολών του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, συναντηθήκαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης τής Ρωσικής 'Ομοσπονδίας. με έκπληξη άκουσα μία ερώτηση πού σχετίζεται με όλα τα παραπάνω.

Με ρώτησε: - Γέροντα Γεώργιε, οι πατέρες στο Άγιον Όρος λένε ότι θα γίνει πόλεμος Ρωσίας Τουρκίας για την Κωνσταντινούπολη. Εσείς τί λέτε για αυτό; Του απάντησα δίχως να το σκεφτώ, όπως πιστεύω θα απαντούσε και ο Γέρων Πορφύριος. -Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, πού είναι ένας μεγάλος άγιος της Ορθοδοξίας είπε: "θα προσπαθούν να το λύσουν με την πέννα, μα δεν θα μπορούν. 99 φορές με τον  πόλεμο και μία με την πέννα". «Πάντως εμείς, είμαστε με την πέννα», συμπλήρωσα.

Οι Έλληνες, πιστεύω ότι είχαν την ευλογία να τους στείλει ο Θεός μία αποκαλυπτική προσωπικότητα όπως ο Γέρων Πορφύριος για να μας δείξει τον  τρόπο και τον  δρόμο για να αποφύγουμε συμφορές και δυσκολίες. Εναπόκειται σε εμάς πως θα διαχειριστούμε την παρακαταθήκη πού μας άφησε και να μην περιμένουμε το πλοίο να συγκρουστεί με το παγόβουνο.

Αν ενεργούμε ο καθένας από μόνος του και ξεκομμένοι από τον  Χριστό, είναι σίγουρο τότε ότι θα πούμε αυτο που είπε ο άγιος Γέροντας: «Μπορεί όμως, με το σχέδιο του Θεού να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι ν' αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε. Έ! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε. Και να έρθουνε πάλι στον δρόμο του Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις».

Οι τελευταίες ημέρες του Γέροντα Πορφυρίου ήταν και οι πλέον αποκαλυπτικές για τα πνευματικά του παιδιά αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, ο Γέροντας μας μάζεψε στο κελλί του στα Καυσοκαλύβια και μάς είπε: «Δεν μου αρέσει να προφητεύω άλλα θα σας πω μία προφητεία».

Ο Γέροντας μας μίλησε για το τί θα συμβεί στην Ελλάδα και ποιο είναι το μέλλον της. Ήταν αποκαλυπτικός για το μέλλον της Ελλάδας. Όλα αυτά πλέον άρχισαν να πραγματοποιούνται. Σήμερα ζούμε όλα όσα μας είπε και που άρχισαν να πραγματοποιούνται με ακρίβεια. Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Θεού ήταν το τελευταίο βράδυ της ζωής του, όταν για μισή ώρα περίπου προσευχόταν με την αρχιερατική προσευχή του Ιησού «Ίνα ώσιν εν». Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα προσευχόταν μέσω του Γέροντα Πορφυρίου για την εν Χριστώ ενότητα όλων των Χριστιανών άλλα και όλων των ανθρώπων της γης, για να μην έρθουν τα δεινά της Αποκαλύψεως. Αύτη η προσευχή είναι και η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Χριστού στο ανθρώπινο γένος. Το να γίνει πράξη η ενότητα της ανθρωπότητας με τον Θεό.

Ιερομόναχος Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης


Περιοδικό «Πρωτάτον» 129 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2013)

δες & εδώ

 
darryl_jones12.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.