Όχι (σταθερά) σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στον Βόλο |
Πέμπτη, 14 Απρίλιος 2011 13:58 |
...σκουπίδια εισαγωγής
Η καύση των σκουπιδιών καθώς καιτου SRF/RDF απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά επικίνδυνων ρύπων όπως: διοξίνες, φουράνια, αιώρουμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α., τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.
Εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στο Βόλο; Με τίποτε!Στην περιοχή μας (Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου) σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ENGAL Energy. Το εργοστάσιο θα έχει ως καύσιμη ύλη σκουπίδια, από την Ελλάδα αλλά και εισαγόμενα από την Ιταλία. Η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου στη Μαγνησία θα προκαλέσει νέα, πολύ μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, όπου βρίσκεται η Β’ ΒI.ΠE. του Βόλου, είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά, καθώς εκεί λειτουργούν μεγάλες και ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (Χαλυβουργία, Χυτήρια, ΠΕΒ κλπ). Η εταιρεία ψεύδεται, όταν λέει πως η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιήσει θα είναι βιομάζα. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το γνωστό διεθνώς SRF/RDF. Πρόκειται για σκουπίδια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί στοιχειωδώς τα μέταλλα και τα οποία έχουν αφυδατωθεί ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καούν. Αυτό αναφέρεται ρητά και στην άδεια που έχει πάρει η εταιρεία από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η καύση του SRF απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως: διοξίνες, φουράνια, αιώρουμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α. τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος κ.α. Επιπλέον ένα σημαντικό μέρος της καύσιμης ύλης του SRF/RDF μετατρέπεται μετά την καύση σε τοξική τέφρα (τέφρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κ.α.) της οποίας η ασφαλής διαχείριση είναι πρακτικά αδύνατη. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ! Επειδή δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής μας! Επειδή δεν έχουμε σκοπό να αποκτήσουμε καρκίνο! Επειδή δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε περιβαλλοντικοί μετανάστες!
Καλούμε σωματεία, δημοτικές κινήσεις, μαζικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής καθώς και κάθε πολίτη που αγωνιά για την υγεία του, σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για να μην επιτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου. Η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία της επιτροπής: Παρασκευή 15/4 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος - αίθουσα Σ) και ώρα 6.30 μ.μ. Πρωτοβουλία Πολιτών για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνας ενάντια στο εργοστάσιο της ENGAL ********************************
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Βόλου 3/5/2011, σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου βιομάζας στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο ότι έχει προσκληθεί στη συνεδρίαση ειδικός επιστήμονας ο οποίος θα καταθέσει την άποψή του για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας. Εκείνο όμως που διαφεύγει, σίγουρα όχι από άγνοια, είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο αλλά αφορά την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών, της ενέργειας, μια κατάσταση ανάλογη με αυτή της εκχώρησης των δημοσίων δρόμων σε ιδιώτες που οδήγησαν στην γιγάντωση του κινήματός μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών, μετά την Κερατέα εφορμούν και στο Βόλο, με τη δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών, από την εταιρία ENGAL του Αλεξάκη, στη Β' ΒΙΠΕ Βόλου, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση εντάσσεται στο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξασφαλίζοντας επιδοτήσεις σχεδόν 70 εκ. ευρώ το χρόνο, όταν το κόστος του εργοστασίου θα είναι περίπου στα 153 εκ. ευρώ!
Οποιαδήποτε περιβαλλοντική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα πρέπει να λάβει υπόψη της το σχεδιασμό του χρεοκοπημένου κράτους να πουλήσει και τις δημόσιες εταιρείες νερού, μαζί και των μεγάλων δημοτικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑΜΒ. Αν οι ιδιώτες υποσχεθούν «καλύτερη ποιότητα νερού», οι δημοτικές αρχές θα προσκαλέσουν κάποιο ειδικό επί του νερού; Ποια θα είναι η θέση των δημοτικών αρχών όταν ανατεθεί σε έναν άλλο μεγαλοεργολάβο η εκμετάλλευση και λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, η αποκομιδή απορριμμάτων, η άλλων δραστηριοτήτων του Δήμου;
Αρνούμαστε το ξεπούλημα των Δημόσιων αγαθών μας σε ιδιώτες εργολάβους, που με τα λεφτά τα δικά μας κάνουν "επενδύσεις". Αρνούμαστε την επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος μας στην ατμόσφαιρα, το υπέδαφος και την υγεία μας, από τα κατάλοιπα της ''πράσινης'' ενέργειας που θα απελευθερώνονται από τη λειτουργία του "πράσινου" εργοστασίου. Είμαστε αμετακίνητα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών(Δρόμοι-Υγεία-Εκπαίδευση-Ενέργεια-Ύδρευση), προκειμένου να ξεπεράσουν οι εργολάβοι των συμφερόντων και της διαπλοκής την κρίση τους, ενώ ο ελληνικός λαός θα εξωθείται στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στην ανεργία.
Δεν πληρώνουμε την κρίση τους. Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντός μας. Παίρνουμε τη τύχη της ζωής στα χέρια μας. 27/4/2011 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
*************************************
Όχι στους ΧΥΤΑ! Όχι στην καύση! Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και τώρα!
...του Γραμματικού – όπου ένας ΧΥΤΑ εγκαθίσταται στην καρδιά του (καμένου πλέον) δάσους, ...της Φυλής – την «πίσω αυλή της Αθήνας» όπου για δεκαετίες καταλήγουν όλα τα σκουπίδια της πρωτεύουσας, ...της Λευκίμμης στην Κέρκυρα – όπου στον αγώνα ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ χάθηκε και μια ανθρώπινη ζωή, ...των Ταγαράδων και της Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη, του Αλιβερίου, της Θήβας και πολλών άλλων περιοχών.
Κυβέρνηση και ΜΜΕ συστηματικά και διαχρονικά απαξιώνουν αυτούς τους αγώνες, συκοφαντώντας του κατοίκους ότι το μόνο που θέλουν είναι «να πετάξουν τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα».
Αποκρύπτουν τις συνέπειες των ΧΥΤΑ στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών, όπως αποκρύπτουν και τις δραματικές συνέπειες της καύσης των απορριμμάτων, το νέο «μεγάλο παιχνίδι» που προωθείται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών.
Λύση πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα χρήσιμα για το σύνολο της κοινωνίας (βλ. συνέχεια). Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι δεν παράγει υπερκέρδη για μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου... Εκτός κι αν την επιβάλλουμε μέσα από τους αγώνες μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά...
Ε. Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, από τους ΧΥΤΑ απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ρύποι οι οποίοι είναι πολύ βλαβεροί για την υγεία των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που προκαλούν από αλλεργίες, πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα, μέχρι ασθένειες των νεφρών, του ήπατος και του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου. Από τους ΧΥΤΑ εκλύονται επίσης και σημαντικές ποσότητες μεθανίου, ένα από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σε μεγάλες εγκαταστάσεις μηχανικής επεξεργασίας, αφαιρούνται από τα σκουπίδια στοιχειωδώς τα μέταλλα και το γυαλί. Στη συνέχεια η μάζα των σκουπιδιών αφυδατώνεται και ομογενοποιείται. Το «προϊόν» αυτό, το οποίο ονομάζεται SRF ή RDF (ανάλογα με την μέθοδο αφυδάτωσης που ακολουθείται) είναι έτοιμο για να οδηγηθεί σε μονάδες «θερμικής επεξεργασίας», δηλαδή σε μονάδες καύσης.
Η καύση των σκουπιδιών καθώς καιτου SRF/RDF απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά επικίνδυνων ρύπων όπως: διοξίνες, φουράνια, αιώρουμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα(1) κ.α., τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.(2)
Είναι πολλά τα λεφτά...Η βιολογική ξήρανση και η καύση των απορριμμάτων υπόσχεται τεράστια κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους που θα πάρουν τις δουλειές.
Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο περίπου 5,5 εκ. τόνοι σκουπίδια. Οι «γαμπροί» της καύσης όμως είναι πολλοί και η ελληνική «παραγωγή» δεν φτάνει. Ο «πρωτοπόρος» κ. Αλεξάκης βρήκε τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Για να εξασφαλίσει τα καύσιμα των 3 εργοστασίων που έχει στα σκαριά, θα εισάγει σκουπίδια από την Ιταλία, τα οποία αναμένεται να ανέρθουν στους 7 εκ. τόνους το χρόνο – και θα παράγουν ανάλογες ποσότητες τοξικής τέφρας, διοξινών κοκ! Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση θα τον επιδοτεί με 80€ ανά τόνο σκουπιδιών που θα ξεφορτώνεται!
Εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Τα βασικά σημεία της πρότασης αυτής είναι: Η διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή (δηλαδή σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κοκ) σε 4 βασικές κατηγορίες: 1) χαρτί 2) πλαστικά – μέταλλα - γυαλί 3) ζυμώσιμα - οργανικά υλικά (υλικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης) και 4) υπόλοιπα. Η διαλογή στην πηγή έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς το 40-60% των σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμο, το 40-60% ζυμώσιμο και μόλις το 10% είναι υπολείμματα και αδρανή υλικά.
Κυβέρνηση και μεγαλοεργολάβοι δεν πρόκειται να κάνουν εύκολα πίσω ούτε από τους ΧΥΤΑ ούτε από τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια και θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία της Κερατέας, όπου επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ για να προστατέψουν την επένδυση του Μπόμπολα, αλλά και της Λευκίμμης, όπου οι δυνάμεις καταστολής δολοφόνησαν, υπερασπιζόμενες το ΧΥΤΑ, μια έγκυο γυναίκα. Είναι αδίστακτοι!
Αλλά και εμείς αποφασισμένοι!
Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν! Στην Κερατέα, το Γραμματικό, τη Λευκίμμη και άλλες περιοχές, όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί, υπάρχουν ήδη επιτροπές αγώνα, που οργανώνουν και συντονίζουν τις μάχες.
... να αναλάβουν εκστρατείες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών (με ανακοινώσεις, ανοιχτές συζητήσεις κ.α.) για τις επιπτώσεις των ΧΥΤΑ και των εργοστασίων καύσης στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. ... να απαιτήσουν από τα Δημοτικά Συμβούλια, τις Περιφέρειες και κάθε επίσημο φορέα να πάρει θέση ενάντια σ’ αυτά τα καταστροφικά έργα. ... να οργανώσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αλλά και πιο δυναμικές αντιδράσεις (στο βαθμό που χρειαστεί) ακολουθώντας το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας. Αυτές οι επιτροπές αγώνα και τα τοπικά κινήματα ανά την Ελλάδα είναι σημαντικό να συνδεθούν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο και συντονισμό, να οργανώνουν κοινές μέρες δράσης, τοπικά αλλά και πανελλαδικά συλλαλητήρια, συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στις πόλεις και τις περιοχές που πλήττονται κ.α. δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των μεγαλοεργολάβων και της Τρόικας.
Οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό υποτίθεται πως στο μέλλον θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ – Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων - στους οποίους θα θάβονται μόνο απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να καούν. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός όμως της κυβέρνησης για την ανακύκλωση των απορριμμάτων είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Την ίδια στιγμή από την καύση των απορριμμάτων προκύπτουν υποπροϊόντα (εξαιρετικά επικίνδυνα) τα οποία θα πρέπει κάπου να διατεθούν. Συνεπώς οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ δεν περιέχουν το παραμικρό στοιχείο ειλικρίνειας.
1 π.χ. υδράργυρος, χρώμιο, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο, αρσενικό, κ.α.2 Μόνο οι διοξίνες, είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες και έχουν συνδεθεί με όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές του ήπατος, στειρότητα κ.α. Για να αποβληθούν οι διοξίνες από τον οργανισμό χρειάζονται δεκαετίες!3 Bιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς όπως το ξύλο, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κλπ
************************************ Ποιος πληρώνει το λογαριασμό, αν γίνει το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στο Βόλο;του Φάνη Τρανταφύλλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.Ποιος πληρώνει το λογαριασμό, αν γίνει το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στο Βόλο; Εμείς. Αυτή είναι η απάντηση. Και τούτο γιατί η καύση σκουπιδιών απαιτεί μια πολύ ακριβή τεχνολογία.
του Φάνη Τρανταφύλλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.***********************
Συγκρότηση επιτροπής αγώνα Παρασκευή 15-4 @ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θόλος - αίθουσα Σ, 6.30 μ.μ.
|
Player για Android
Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.