Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 583 επισκέπτες συνδεδεμένους
Monsanto: Παγκόσμιο μέτωπο κατά της εταιρείας που ελέγχει τα τρόφιμα

Παγκόσμιο μέτωπο κατά της εταιρείας που ελέγχει τα τρόφιμα
Σάββατο 25 Μαΐου στις 18:00 στο Σύνταγμα

Βάλια Μπαζού

 

Monsanto

Παγκόσμια κινητοποίηση κατά της Monsanto του κολοσσού της βιοτεχνολογίας που ελέγχει την τροφή σε ολόκληρο τον κόσμο και επηρεάζει τη δημόσια υγεία, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου σε 250 πόλεις σε 47 χώρες ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.


Η συμμετοχή ελλήνων ακτιβιστών (το ραντεβού είναι το Σάββατο 25 Μαΐου στις 18:00 στην πλατεία Συντάγματος) είναι πολύ σημαντική ακόμα κι αν όπως αναμένεται συγκεντρωθούν μετρημένοι στα δάκτυλα πολίτες που έχουν γνώση ότι η Monsanto και τα μεταλλαγμένα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά καθώς και δημόσιας υγείας προβλήματα παγκοσμίως.


Και η συμμετοχή είναι σημαντική γιατί δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κουλτούρα τέτοιων διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων αφού αυτού του είδους τα ζητήματα θεωρούνται ανοήτως «πολυτελείας» και όχι μόνον εξαιτίας της καταλυτικής οικονομικής κρίσης.

 


Φονικό μονοπώλιο

Η συσπείρωση εκατοντάδων χιλιάδων ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο βασίζεται στους μεταλλαγμένους σπόρους που ελέγχονται μονοπωλιακά από ελάχιστες εταιρείες με πρώτη την Monsanto που εκτιμάται ότι ελέγχει το 91% των σπόρων.


Οι ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις και το ασφυκτικό λόμπινγκ που ασκούν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν οδηγήσει στον έλεγχο της παγκόσμια αγοράς σπόρων και αγροχημικών με αποτέλεσμα οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί παρά το σήμα κινδύνου των επιστημόνων να έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της παραγωγής.


Η πορεία που έχει προγραμματιστεί στις 25η Μαΐου κατά της εταιρείας μεταλλαγμένων που κατέχει το παγκόσμιο μονοπώλιο της προμήθειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών δικαιωμάτων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των σπόρων και του γενετικού υλικού,. φιλοδοξεί να είναι ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη να μπουν κανόνες σε μια αγορά που έχει δημιουργηθεί με όρους μαφίας και που πλέον απειλεί και την Ευρώπη.


Το θέμα αφορά άμεσα και την Ελλάδα μας αφού όπως έχει επισημάνει η Greenpeace « τα μεταλλαγμένα εισβάλουν στη χώρα μας κυρίως μέσα από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Μόνο το 2011, η χώρα μας εισήγαγε 400.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζονταν για ζωοτροφή στα ζώα που παράγουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας, όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας!»

 


Επιδημία μεταλλαγμένων

Όπως υπογραμμίζουν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ενώσεις καταναλωτών τα μεταλλαγμένα κυριαρχούν  στις μεγάλες αγροτοπαραγωγικές χώρες, όπως η Αργεντινή, οι Η.Π.Α. και η Βραζιλία, όπου εταιρείες όπως η Monsanto, η Syngenta και η Pionner/ Dupont κατάφεραν να εισβάλουν χάρη στην επίμονη και συχνά αδίστακτη, εμπορική πολιτική τους. «Η εισβολή των μεταλλαγμένων συνήθως στηρίχθηκε στην υπόσχεση της αυξημένης παραγωγής και της μείωσης του κόστους. Συχνά, η εισβολή τους έγινε «κατά λάθος» μέσα από την επιμόλυνση συμβατικών σπόρων με μεταλλαγμένους. Στη συνέχεια, αφού η παρουσία των μεταλλαγμένων ήταν πια γεγονός αρχίσαμε να μιλάμε για τα «αποδεκτά όρια επιμόλυνσης».


Και ακόμα:
- Τα παραδείγματα επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα είναι πολλά, αν και λίγα βγαίνουν στη δημοσιότητα, αφού οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων έχουν τη δύναμη αλλά και τα χρήματα, να καλύψουν τα «λάθη» τους.


- Στην Αργεντινή, σήμερα, πρακτικά η εταιρεία Monsanto ελέγχει την αγροτική παραγωγή της χώρας, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης σόγιας είναι μεταλλαγμένη και προέρχεται από σπόρο της εταιρείας.


-Στις Η.Π.Α. η ίδια εταιρεία δεν διστάζει να κυνηγάει δικαστικά εκατοντάδες μικρούς αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν είτε από λάθος είτε από τυχαία επιμόλυνση με μεταλλαγμένη σόγια στα χωράφια τους. Οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων «προστατεύουν» με αυτό τον τρόπο τη χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά: την πατέντα του μεταλλαγμένου σπόρου τους.


- Το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο πρόεδρος πέρασε συλλογικά μια διάταξη με το ψευδώνυμο “Monsanto Protection Act” που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στα δικαστήρια να προχωρήσουν σε ανάσχεση της πώλησης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Monsanto.Δραματικές επιπτώσεις

Οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα της Monsanto μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η ανάπτυξη  καρκινικών όγκων, στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση τα ευρήματα Γάλλων επιστημόνων για το ΝK603, το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto που κυκλοφορεί και στην Ευρώπη,  ευρήματα  που απέδειξαν ότι ποντίκια- πειραματόζωα ανέπτυξαν, καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές που έγιναν με υποτίθεται  «ασφαλή»  όρια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup.

πηγή

 
Fender+Polyz.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔιαφήμισηCreated by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.