Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 313 επισκέπτες συνδεδεμένους
Βόλος - Νερό

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΣΤΗΝ 2Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Βόλος 29-30 Νοεμβρίου 2014
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφιθέατρο Σαράτση

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η 1η Συνάντηση Συλλογικοτήτων για τη διαχείριση του νερού, στην οποία εκφράστηκε η ανάγκη για την δημιουργία μιας πανελλαδικής δικτύωσης  με στόχο την κοινή δράση και αλληλεγγύη έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό συμμετείχε στη συνάντηση αυτή και ανέλαβε την οργάνωση της συνέχειας της προσπάθειας στο Βόλο, στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου, 3ος Όροφος), στις 29-30 Νοέμβρη. Περισσότερες από  15 Συλλογικότητες από όλα τα σημεία της χώρας έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Η 2η αυτή συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες του Βόλου και του Πηλίου γιατί θα τους φέρει σε επαφή με κατοίκους από τη Χίο και τη Νάξο μέχρι τα Γιάννενα, τη Χαλκιδική και τη Δράμα και θα ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το νερό και την επίθεση που αυτό δέχεται ως κοινό αγαθό σε όλες τις εκδοχές του -πόσιμο, άρδευσης, αποχέτευσης- από τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται κεντρικά και προωθείται σχεδόν πάντα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άμεσα ή έμμεσα.

Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία να ακούσουν επιστήμονες να αναλύουν θέματα που αφορούν το πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας ,όπως η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, η ανομβρία, η ορεινή υδρονομεία, κλπ που θα μας βοηθήσουν να ισχυροποιήσουμε και να διαμορφώσουμε σε κάποιες περιπτώσεις τις δικές μας προτάσεις γύρω από τη διαχείριση του νερού.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στις Σκουριές, τα δικαστήρια όσων αγωνίζονται ενάντια στις ΒΑΠΕ στην Κρήτη, την δικαστική καταστολή στην περιοχή μας με τη μήνυση από τη ΔΕΥΑΜΒ και την υφαρπαγή φυσικών αγαθών, κοινωνικών παροχών και ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιχειρείται από την κεντρική εξουσία και τους δανειστές.

Ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και συνεχίζεται αμείωτος, έχει σαν στόχο να διασφαλίσουμε το δημόσιο  χαρακτήρα του νερού και το δικαίωμά μας να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαχείρισή του. Αρνούμαστε τον ρόλο του παθητικού πολίτη  και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα  και αποφάσεις που λαμβάνονται σε χώρους κλειστούς ερήμην των πολιτών και πολιτικές που βλέπουν το νερό ως αξιοποιήσιμο και εκμεταλλεύσιμο πόρο.

Καλούμε τους πολίτες του Βόλου και των χωριών να συμμετάσχουν στη 2η πανελλαδική συνάντηση που οργανώνουμε, το Σάββατο 15:30-22:00 και την Κυριακή 10:00-15:00, για να ακούσουμε, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε  και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλες τις συλλογικότητες που αντιστέκονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του πλανήτη. Στους φτωχούς και άνεργους κατοίκους του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ που δέχονται άγρια και ρατσιστική επίθεση από την τοπική κυβέρνηση με διακοπή της παροχής του νερού, στους Ιρλανδούς που εξεγείρονται με τα χαράτσια που επιβάλλονται στο νερό από την κυβέρνηση και την ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης και τους Αφρικανούς που πίνουν μολυσμένο νερό από κανάλια αποχέτευσης λόγω της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ  

http://watervolo.blogspot.gr/



2Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Βόλος 29-30 Νοεμβρίου 2014
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφιθέατρο Σαράτση

Στο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της δικτύωσης και αλληλοϋποστήριξης των κινημάτων του νερού στην Ελλάδα, οι συλλογικότητες για τη διαχείριση του νερού συνεχίζουν τις πανελλαδικές συναντήσεις με εκφρασμένη τη θέση τους ότι «Το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα. Δεν είναι αποθήκη ενέργειας για «πράσινη» και ιδίως χρηματιστηριακή εκμετάλλευση.» Στις 29-30 Νοεμβρίου βρίσκονται στο Βόλο συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη.

Η 2η συνάντηση γίνεται σε κρίσιμη εποχή όπου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο κρίνονται πολλά. Στην Ευρώπη πχ. επιχειρείται συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΤΤΙP) με την οποία, από 1-1-2017, οι πολυεθνικές του νερού, της διατροφής κα των κοινωνικών παροχών (υγεία, παιδεία) μπορούν να αποφασίζουν ερήμην πολιτών και κυβερνήσεων. Στην Ιρλανδία εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης. Στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ο μισός πληθυσμός μένει χωρίς νερό. Στη χώρα μας η περίοδος είναι εξίσου κρίσιμη με κοινωνικούς αγώνες σε θέματα ανοιχτά όπως  οι Σκουριές, οι ΒΑΠΕ στην Κρήτη, η εκτροπή του Αώου, η απειλούμενη ιδιωτικοποίηση σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ και η επίθεση ενάντια στα κοινά αγαθά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο διήμερο θα συμμετέχουν Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιάσουν τη δράση τους και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή τους, τις θέσεις τους για την οργάνωση της δικτύωσης, τις προτάσεις τους για κοινές δράσεις και μορφές αλληλοϋποστήριξης και θα ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώση. Σ’ αυτό το πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσης  και εμπειριών καταθέτουν την άποψή τους για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού στο Βόλο, το Πήλιο και αλλού οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ν. Μυλόπουλος (Βόλος, Π. Θεσσαλίας), Κ. Παναγιωτόπουλος (Χαλκιδική, ΑΠΘ) και Θ. Παυλίδης (Θεσ/νίκη, ΑΠΘ), ο γεωλόγος Μ. Βαξεβανόπουλος (Μουσείο Φ. Ιστορίας Βόλου) και ο φυσικός καλλιεργητής – συγγραφέας Γ. Μακριδάκης (Χίος).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014
15:00 – 15:30 Άφιξη, καλωσόρισμα
15:30 – 17:30 Συλλογικότητες για το νερό και τη διαχείριση του νερού από διάφορα μέρη της Ελλάδας παρουσιάζουν τη δράση τους και τις τελευταίες εξελίξεις. (10λεπτες τοποθετήσεις ή παρουσιάσεις)
17:30 – 18:00 Διάλλειμα, καφές
18:00 – 19:40 Το πρόβλημα του νερού σε Πήλιο, Βόλο και αλλού (20λεπτες εισηγήσεις)
Νικήτας Μυλόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
«Το φαινόμενο της κρίσης του νερού (λειψυδρία) με έμφαση στην Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα αίτιά του και η πολιτική του διάσταση.»
Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εδαφολογίας ΑΠΘ
«Επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στους υδατικούς πόρους της ΒΑ Χαλκιδικής.»
Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Υπ. Διδάκτορας Γεωλογίας ΑΠΘ
«Το υδατικό πρόβλημα του Βόλου»
Θεοφάνης Παυλίδης, Επικ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων
«Πλημμυρική επικινδυνότητα, αξιολογική αειφορική αξιοποίηση των υδατοδιαθεσίμων των χειμάρρων του Πηλίου. Προβλήματα, Δυνατότητες, Προοπτικές»
Γιάννης Μακριδάκης, φυσικός καλλιεργητής – συγγραφέας
«Τι τρέχει με τη ζωή μας;»
19:45 – 22:00 Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, συζήτηση

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

10:00 – 12:00 Οργανωτικά, όνομα, πλαίσιο συνεργασίας της δικτύωσης των κινημάτων του νερού στην Ελλάδα (10λεπτες τοποθετήσεις)
12:00 – 12:30 Διάλλειμα, καφές
12:30 – 15:00 Προτάσεις και προγραμματισμός υλοποίησης κοινών δράσεων για το επόμενο εξάμηνο (10λεπτες τοποθετήσεις)
Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Dim lights

*****************************


Τα λέμε στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής στην Πορταριά με την υπενθύμιση ότι είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο

***************

 

Ένα τόσο μεγάλο πλοίο ακριβώς, δένει στο λιμάνι του Βόλου κάθε μέρα, φορτώνει τζάμπα 16000 τόνους πόσιμο νερό κατευθείαν από το Πήλιο και μπαρκάρει προς άγνωστη κατεύθυνση... Τόσες είναι οι απώλειες νερού μέσα από το εγκαταλελειμμένο δίκτυο της πόλης.


Και οι κάτοικοι του Βόλου πληρώνουν για νερό της ΔΕΥΑΜΒ που δεν πίνουν και ξαναπληρώνουν τις εταιρείες των εμφιαλωμένων για νερό που μάλλον δεν πίνεται! Και τα αφεντικά της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης με την αβάντα  τοπικών ΜΜΠ, στέλνουν σε δίκη ως κλέφτη και υπεύθυνο για το πρόβλημα του νερού στην πόλη, τον νεαρό βοσκό από την Πορταριά που ποτίζει τα 60 πρόβατά του με νερό, που περισσεύει από μια μικρή δημόσια βρυσούλα ...
Και τα καράβια φεύγουν, φεύγουν ανενόχλητα κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αφεντικών της ΔΕΥΑΜΒ και των ΜΜΠ...Και των Βολιωτών που στρογγυλοκάθονται στις αναπαυτικές πολυθρόνες των καφέ της παραλίας και αγναντεύουν τα καράβια που φεύγουν με νερό που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες  60000 ανθρώπων. Προς άγνωστη κατεύθυνση...

 

 

πηγή

****************************

 

"Φέρτε πίσω τη δημόσια βρύση !", λένε τα ..."Αμερικανάκια"


Ενώ εμείς εδώ στον Βόλο, μέσα στην αγωνία μας να γίνουμε Ουλμ , Μονακό ή Ελβετικό ρολόι- έτσι μας υπόσχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι- δεν συζητάμε τέτοιες οπισθοδρομικές αντιλήψεις! Ο δήμαρχος είχε απορρίψει την πρόταση της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό "γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις στάμνες και τα... γαϊδούρια".

Εμείς επιμένουμε και διεκδικούμε τις δημόσιες βρύσες γι αυτό ξεκινάμε μια προσπάθεια ενημέρωσης με μια σειρά από σχετικά κείμενα ώστε το αίτημα να υιοθετηθεί από τους πολίτες του Βόλου.

 

Το Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, (EPA) ,συνεργάζεται (από το 2012) με Δημάρχους σε όλη τη χώρα ενόψει της Διάσκεψης των Δημάρχων των ΗΠΑ, για την επανενεργοποίηση του θεσμού της παροχής του έθνους μας σε δημόσιες βρύσες . Εργαζόμαστε μαζί για να φέρουμε πίσω τις δημόσιες βρύσες στα πάρκα , στις παιδικές χαρές , στις αυλές των σχολείων , στους δρόμους της πόλης μας και στα κέντρα των πόλεων , προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε καθαρό , ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό στους ανθρώπους όλων των ηλικιών .

Δήμαρχοι και πόλεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για συνεργασία με την EPA και τη Διάσκεψη των Δημάρχων των ΗΠΑ , αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να επενδύσουν στις κοινότητές τους για την αποκατάσταση των δημόσιων βρυσών μας και να δημοσιοποιήσουν τα οφέλη του ασφαλούς και στη διάθεση του κοινού νερού της δημόσιας βρύσης . Η EPA καλωσορίζει και όσους άλλους επιθυμούν να συνεργαστούν και τους καλεί να εγγραφούν μέσω email στη διεύθυνση Nizanna Bathersfield ( bathersfield.nizanna @ epa.gov ) .

Η επιστροφή στις δημόσιες βρύσες στις πόλεις παρέχει μια μεγάλη ποικιλία από δημόσιες παροχές . Πέραν του ότι δίνεται μια ευκαιρία για να εκπαιδευτεί το κοινό για τη σημασία της ασφαλούς και ελέυθερης πρόσβασης των δικτύων δημόσιου πόσιμου νερού , οι δημόσιες κρήνες εξυπηρετούν τα μέλη της κοινότητας και τους τουρίστες που θέλουν να πίνουν καθαρό νερό . Παρέχουν μια εναλλακτική λύση στα αναψυκτικά και άλλα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη για τα παιδιά , τόσο στα σχολεία όσο και παντού μέσα στην πόλη . Αποκαθιστώντας τις παλιές χαλασμένες δημόσιες βρύσες εξυπηρετούμε όχι μόνο τους πολίτες μας , επιπλέον διατηρούμε τα εικονικά σύμβολα της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, στις κοινότητές μας .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποιοτικά πόσιμα νερά βρύσης διαθέσιμα στους καταναλωτές με πολύ χαμηλό κόστος . Οι πόλεις και οι δήμοι σε όλη τη χώρα εργάζονται πολύ σκληρά για να παρέχουν αυτή την ανεκτίμητη υπηρεσία , ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού για να φέρουν καθαρό πόσιμο νερό βρύσης απευθείας σε σπίτια , σχολεία και γραφεία στις κοινότητές τους , 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες το χρόνο . Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση για το μέλλον των διαθέσιμων στο κοινό πόσιμο νερό . Υπάρχουν περίπου 155.000 δημόσια συστήματα ύδρευσης στις ΗΠΑ που επεξεργάζονται , φιλτράρουν και παραδίδουν το νερό της βρύσης με μέσο κόστος 0,2 σεντ ανά γαλόνι .

Οι κάτοικοι πληρώνουν τέλη που βοηθούν στην υποστήριξη αυτού του έργου , και είναι σημαντικό για το κοινό να κατανοήσει την αξία της επένδυσης σε συστήματα δημόσιου πόσιμου νερού . Η αξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό στις δημόσιες βρύσες, είναι ένας εύκολος τρόπος για να περάσει στον κόσμο αυτή η αντίληψη.

πηγή

 

****************

Bring Back the Water Fountain!



EPA is working with Mayors across the country in concert with the U.S. Conference of Mayors to reinvigorate our nation's supply of public drinking fountains. We are working together to help bring back water fountains to our parks, playgrounds, school yards, city streets and town centers in order to provide access to clean, safe and healthy drinking water for people of all ages.

Mayors and cities have already signed up to work with EPA and the U.S. Conference of Mayors, committing to invest in their communities to restore our public drinking fountains and publicize the benefits of drinking safe, affordable tap water. EPA welcomes others to sign up by emailing Nizanna Bathersfield ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Reinvigorating water fountains in cities provides a wide variety of public benefits. In addition to providing an opportunity to educate the public about the importance of safe and affordable public drinking water systems, drinking fountains provide a public service to our community members and tourists who want to drink clean water. It provides an alternative to sodas and other high-sugar drinks for children, both in schools and around town. Restoring old, broken-down drinking fountains not only serves our citizens, it furthers the historic preservation of iconic symbols of public health and welfare in our communities.

The United States has some of the highest quality tap water available in the world for a very low cost to consumers. Cities and municipalities throughout the country work very hard to provide this invaluable service, spending billions of dollars every year to build drinking water treatment and distribution systems and bring clean tap water directly into homes, schools and offices in their communities, 24 hours a day and 365 days a year. This represents a major investment in the future of publicly available drinking water.  There are approximately 155,000 public water systems in the U.S. that treat, filter and deliver tap water at an average cost of 0.2 cents per gallon.

Residents pay rates that help support this work, and it is important for the public to understand the value of investing in public drinking water systems. Providing convenient access to clean, safe tap water in public water fountains is one easy way to promote that understanding.

πηγή

Δείτε επίσης: "Έχετε γεια βρυσούλες"; - Ατζέντα 21 (http://allnewz.weebly.com/19/post/2014/04/-2111.html)

***********************

 

Απ' την "διαβούλευση" στην "διαδούλευση"...

Η επιτροπή διαβούλευσης για το νερό έγινε παρουσία μιας ισχνής μειοψηφίας των φορέων μόνιμων μελών. Η Δημοτική Αρχή είχε φροντίσει από πριν να μετατρέψει τη διαβούλευση σε διαπόμπευση του θέματος του νερού.

Βόλος - Νερό

Dim lights


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ... ΔΙΑΔΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ

 


Η επιτροπή διαβούλευσης για το νερό τελικά έγινε παρουσία μιας ισχνής μειοψηφίας των φορέων μόνιμων μελών. Η Δημοτική Αρχή φρόντισε από πριν με δηλώσεις για συμφέροντα, για παρασυγκεντρώσεις, για παραπληροφόρηση χωρίς προηγούμενο και για δηλητηρίαση της κοινής γνώμης από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών, να μετατρέψει τη διαβούλευση σε διαπόμπευση του θέματος του νερού.

Οι φορείς με την απουσία τους, απέφυγαν να δώσουν την συγκατάθεσή τους σε μια εισήγηση-μονόλογο με πολλά τρωτά και ανακρίβειες.


Ο Δήμαρχος συνέχισε
την επιθετική αυτή πολιτική, με τη στάση του στη διάρκεια της “Διαβούλευσης”.
Μας απαγόρευσε την πληροφόρηση σχετικά με τους παρόντες φορείς. “Δεν σας αφορά το πόσοι και ποιοι είναι εδώ μέσα” είπε.


Μίλησε για κορόιδα κατοίκους του Βόλου και κουτοπόνηρους χωριάτες στην μάταιη προσπάθειά του να πολώσει τον κόσμο, εφαρμόζοντας και αυτός τη μέθοδο του “κοινωνικού αυτοματισμού”.


Μίλησε για στάμνες και επιστροφή στο παρελθόν αναφερόμενος στην πρόταση της Κίνησης για δημόσιες βρύσες, λες και απευθύνεται σε κατοίκους Ελβετικού καντονιού. Λες και δεν έχουμε γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, με τις δικές του μάλιστα ευλογίες, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Εμείς επιμένουμε: το έργο αυτό θα εξασφαλίσει απόλυτα ποιοτικό νερό σε όλο τον κόσμο και θα φρενάρει την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού που σήμερα φτάνει τα 30 εκ. Ευρώ ετησίως.


Δεν μίλησε όμως για το διάτρητο δίκτυο του οποίου τις απώλειες, με την επιστημονική μέθοδο της ...παρατήρησης, κατέβασε αιφνιδιαστικά από 40 σε 25%.


Δεν “έβγαλε άχνα” για τα 262 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο της πόλης η αντικατάσταση των οποίων θα έπρεπε να είναι έργο πρώτιστης σημασίας για την προστασία της υγείας των δημοτών. Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, γιατρός στο επάγγελμα κ. Μαυρογιάννης που υποστήριξε ότι ο αμίαντος μόνον όταν εισπνέεται προκαλεί καρκίνο.


Αυτά να τα ακούνε εκεί κάτω στο Δήμο Νότιου Πηλίου που κατεπειγόντως κάνουν μελέτη και ζητούν χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, για αντικατάσταση 101χιλιομέτρων δικτύου από αμιαντοσωλήνες γιατί όπως λένε: “...η χρήση αμιαντοσωλήνων σε  δίκτυα ύδρευσης έχει απαγορευτεί από επιστήμονες και γι’ αυτό έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους σε ολόκληρη τη χώρα.”
Μίλησε πάλι για τον “αγώνα” του εναντίον της ιδιωτικοποίησης και μετά από μια βδομάδα, την Τετάρτη 17/7, ανακοίνωσε περιχαρής την ανάθεση σε ιδιώτη του καθαρισμού των εγκαταστάσεων πόσιμου νερού σε όλους τους οικισμούς.


Μίλησε επίσης και για διάλογο, όπως εκείνος τον εννοεί στην πράξη. Αποφασίζουμε, διατάζουμε και μετά κουβεντιάζουμε. Η θεωρία του σοκ σε πλήρη εφαρμογή.


Χλωρίωσε το πόσιμο νερό χωρίς λόγο και μετά έστειλε τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΜΒ να εξηγήσουν στους εξοργισμένους κατοίκους των χωριών τα...ανεξήγητα.


Μετέφερε  τη διαχείριση της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ αγνοώντας τελείως τους αγρότες της περιοχής και την εκατοντάδων ετών εμπειρία τους και μετά έστειλε τους αρμόδιους  για να τους ηρεμήσουν, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, με την ομολογία σοκ του κ. Μαυρογιάννη στη Δράκεια : “είμαστε μαθητές του δημοτικού στο θέμα της άρδευσης”.


Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι:
>η συζήτηση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσα σε ένα απαράδεκτα επιθετικό κλίμα με καθυστέρηση 16 μηνών, στο πλαίσιο μιας επιτροπής διαβούλευσης από την οποία απουσιάζουν πάνω από 30 από τους 50 φορείς που την απαρτίζουν. Μιας επιτροπής στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας από τα χωριά του Πηλίου αλλά και δραστήριοι άλλοι φορείς της πόλης.


>η εισήγηση στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση με έργα που αγνοούν επιδεικτικά το μείζον ζήτημα του διάτρητου δικτύου και των αμιαντοσωλήνων και στοχεύουν στην μεταφορά του νερού των πηγών στο Βόλο προφανώς για εκμετάλλευση από ιδιώτες.

>η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον της ιδιωτικοποίησης  που λήφθηκε υπό την πίεση του κόσμου, αποτελεί για μας μια ουσιαστική κατάκτηση και χρήσιμο όπλο στον αγώνα μας εναντίον οποιουδήποτε ιδιώτη που θα ήθελε να εμπλακεί στον τομέα της διαχείρισης του νερού.

>η εισήγηση του Δήμαρχου είναι πλέον ορφανή μετά το φιάσκο της διαβούλευσης στις 10/7 και  δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται την κοινή γνώμη, έστω και έτσι όπως αυτός την αντιλαμβάνεται μέσα από τους 50 επιλεγμένους φορείς. Το δημοτικό συμβούλιο που πρόκειται να γίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο θα έχει προφανώς την ίδια τύχη.


Μετά από αυτές τις εξελίξεις και κυρίως μετά την αναγγελία της ιδιωτικοποίησης του καθαρισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης, ενέργεια για μας προκλητική,  η Συντονιστική Επιτροπή πρόκειται να πάρει σοβαρές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίασή της.


Εισήγηση Πάνου Σκοτινιώτη, Δημάρχου Βόλου στην Επιτροπή Διαβούλευσης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Η ΔΕΥΑΜΒ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ –
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


1. ΓΕΝΙΚΑ

Αναλαμβάνοντας πριν δυόμισι περίπου χρόνια την ευθύνη Διοίκησης του έκτου σε πληθυσμό Δήμου της χώρας, όπως προέκυψε από τον Ν. 3852/2010 (“Καλλικράτης”), είχαμε δεσμευτεί για μια επιστημονικά και κοινωνικά σύγχρονη αντιμετώπιση του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού, δηλαδή του νερού, όπως και της αποχέτευσης και ευρύτερα του περιβάλλοντος.
Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε προχωρήσει σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο αυτό, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμες εμπειρίες.


Το βασικό εργαλείο για τη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής μας για το νερό και την αποχέτευση, είναι φυσικά η ΔΕΥΑΜΒ.
Με το Ν.3852/2010 (“Καλλικράτης”) έκλεισε ένας 30ετής περίπου κύκλος διαδημοτικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ  –της πρώτης ΔΕΥΑ που ιδρύθηκε στη χώρα.  Άνοιξε, ταυτόχρονα, ένας νέος κύκλος, ως δημοτικής πια Επιχείρησης του «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου, σ’ ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό: με αστικές αλλά και αγροτικές πλέον περιοχές, ανομοιογενείς οικισμούς, πολύ μεγαλύτερη έκταση της περιοχής ευθύνης, αλλά και πιο σύνθετα προβλήματα και νέες προκλήσεις, όπως για βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ορθολογική διαχείριση του υδάτινου πλούτου του νερού, περιορισμό των απωλειών στα δίκτυα, μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης.


Οι βασικές μας προτεραιότητες για:
•    ολοκληρωμένη υδατική πολιτική στη συνολική λεκάνη απορροής του Δήμου Βόλου, και
•    ένταξη όλων των δράσεων που αφορούν τον κύκλο του νερού σ’ ένα σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο αρχίζει από την παραγωγή και καταλήγει στην ενεργειακή αξιοποίηση, διεπόμενο από τους κανόνες της αειφορίας,
επιβεβαιώνονται καθημερινά και αποτελούν τον οδηγό ενός συνόλου έργων και παρεμβάσεων για την επίτευξη μικρότερων και μεγαλύτερων στόχων.


Η πρόοδος των πολύμορφων δράσεων, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός τους, η μετατροπή τους σε πραγματικά έργα, εξελίσσεται σ’ ένα πλαίσιο διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών ισότιμα, χωρίς διακρίσεις σε «παιδιά κατώτερων και ανώτερων θεών».

Με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας για το νερό και την αποχέτευση ως δημόσια κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα, υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως κοινωφελούς επιχείρησης. Από την υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα της επιχείρησης, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω.


Στο πλαίσιο αυτό  η ΔΕΥΑΜΒ –πρώτη απ’ όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας- ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στην πολιτική της Κομισιόν που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει να θέσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα την αξίωση για νομική κατοχύρωση «του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση» ως ανθρώπινου δικαιώματος, με κεντρική θέση ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό, συνεπώς αγαθό που δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ούτε ιδιωτικών ούτε τοπικών συμφερόντων και ιδιοκτησιών, το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί και να μην ανοίξει στον ανταγωνισμό της αγοράς.

Ήδη η συλλογή υπογραφών έχει ξεπεράσει το 1,5 εκ, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου (Μπαρνιέ) ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΕΕ η ιδιωτικοποίηση των νερών, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που όμως δεν μας εφησυχάζει.
Η θέση μας αυτή ενισχύθηκε σημαντικά με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, είναι δε βέβαιο ότι στηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών του Δήμου μας.

Σημειώνεται ότι η διεθνής τάση, στις περιοχές  όπου η διαχείριση του νερού είχε εκχωρηθεί σε ιδιώτες, είναι πλέον η επιστροφή της διαχείρισής του στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες οδήγησε τόσο στην αύξηση της τιμής του όσο και στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό σταθερή μας θέση είναι ότι οι φορείς διαχείρισης των υδατικών πόρων και οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πολιτική ιδιωτικοποίησης δημόσιων οργανισμών, ώστε να συνεχίσουν να παραμένουν υπό δημόσιο χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η προστασία των υδατικών αποθεμάτων και του περιβάλλοντος, όσο και ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και της αποχέτευσης.


Φυσικά, ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ δεν αρκεί απλώς να εξαγγέλλεται. Απαιτεί, αντιθέτως, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.


Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ σημαίνει:
•    καλύτερες, ασφαλέστερες και φτηνότερες υπηρεσίες στον πολίτη
•    αξιόπιστη και υποκείμενη στο δημόσιο έλεγχο λειτουργία της Επιχείρησης
•    σύγχρονη αντίληψη στην οργάνωση.


Ο χαρακτήρας αυτός της Επιχείρησης δεν έχει καμία σχέση με τα κακέκτυπα του δημόσιου τομέα όπως τον γνωρίσαμε στη χώρα μας, ούτε, πολύ περισσότερο, με την κακοδιαχείριση, τις πελατειακές σχέσεις και τη σπατάλη προσωπικού και πόρων σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό και με σταθερή τη θέληση  και την απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα στην πολύχρονη ιστορία της ΔΕΥΑΜΒ,  επιβάλαμε πλήρη διαφάνεια με:
•    δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. στο διαδίκτυο, σε κάθε βήμα, από την εισήγηση μέχρι και την έκδοση
•    διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο των προμηθειών, ανεξαρτήτως αξίας
•    δημόσιες συνεδριάσεις του Δ.Σ., με την παρουσία δημοσιογράφων
•    ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ όλων των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του νερού
•    συμμετοχή στο Δ.Σ. όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΤΕΕ
•    λειτουργία Τεχνικού Συμβουλίου για τη συστηματική επεξεργασία θεμάτων, πριν από την εισαγωγή τους στο ΔΣ (στο τεχνικό Συμβούλιο συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ).


Η ΔΕΥΑΜΒ είναι η μόνη επιχείρηση πανελλαδικά με αυτήν τη θεσμοθετημένη διαφανή διαδικασία. Επιπλέον, σταθερή επιλογή της σημερινής Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, που ως γνωστόν κληρονόμησε σοβαρά προβλήματα και υποθέσεις-«φωτιά» από το παρελθόν, είναι η χάραξη «κόκκινης γραμμής» απέναντι στις όποιες αρνητικές πρακτικές και καταστάσεις του παρελθόντος και η απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ως θεμελιακών αρχών για την οργάνωση και λειτουργία της Επιχείρησης.

 

2. Η ΝΕΑ ΔΕΥΑΜΒ

Από τον Ιούλιο του 2011, λόγω του «Καλλικράτη», προστέθηκαν στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΜΒ, εκτός από τους πρώην Δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας Αισωνίας, Α’ και Β’ ΒΙ.ΠΕ., όλοι οι οικισμού των πρώην Δήμων Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Αρτέμιδας, Ιωλκού, Πορταριάς και της πρώην Κοινότητας Μακρινίτσας.
Η ΔΕΥΑΜΒ ελέγχει, χρησιμοποιεί και συντηρεί συνολικά πλέον τα ακόλουθα:
•    Δίκτυο Ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 1.300 χλμ
•    Δίκτυο Αποχέτευσης συνολικού μήκους περίπου 600 χλμ
•    56 γεωτρήσεις νερού
•    20 συστάδες πηγών
•    87 δεξαμενές νερού
•    10 αντλιοστάσια ύδρευσης
•    50 συστήματα απολύμανσης του νερού
•    7 αντλιοστάσια ακαθάρτων
•    Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων για 40.000 κ.μ. ημερησίως

Η κατάσταση των υδραγωγείων των νέων περιοχών που εντάχθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ ήταν σε γενικές γραμμές ως εξής:
•    Απουσία χαρτογράφησης δικτύων, με εξαίρεση την Αγριά και την Ν. Αγχίαλο
•    Εμπειρική γνώση της λειτουργίας των δικτύων
•    Περιορισμένες δυνατότητες απομόνωσης κλάδων για την αντιμετώπιση ζημιών
•    Ελλειμματική ή παντελής απουσία ζωνοποίησης των δικτύων ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών
•    Μη τοποθέτηση ή/και λειτουργία υδρομέτρων
•    Απουσία διατάξεων απολύμανσης
•    Γενικευμένη έλλειψη μέτρων υγειονομικής αναγνώρισης πηγών και υδραγωγείων

Οι παρεμβάσεις που έγιναν ή θα γίνουν για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων είναι:
•    Καθαρισμός και υγειονομική αναγνώριση του συνόλου των δεξαμενών και των πηγών
•    Ηλεκτροδότηση Δεξαμενών
•    Μελέτες έργων βελτίωσης των υδραγωγείων (βλ. πιο αναλυτικά στα επόμενα κεφάλαια) :
    Εκσυγχρονισμός Υδραγωγείου Αγριάς
    Αντικατάσταση Δικτύου Μακρινίτσας και Αγίου Βλασίου
    Εγκατάσταση Διατάξεων Απολύμανσης
    Ένταξη του συνόλου των Υδραγωγείων στο Σύστημα Αυτοματοποίησης
    Αντικατάσταση Σωληνώσεων Αγριάς, Ιωλκού και Αγίου Στεφάνου
    Ανόρυξη νέων Γεωτρήσεων

Όσον αφορά το δίκτυο ύδρευσης των νέων περιοχών, η συχνότητα των βλαβών παρουσιάζει ανάγλυφα και την ποιότητα των δικτύων που παραλήφθηκαν. Συγκεκριμένα, στα περιφερειακά υδραγωγεία είχαμε 3,84 βλάβες ανά χλμ. δικτύου και ανά έτος (ή 1 βλάβη ανά 11 υδρόμετρα δικτύου και ανά έτος), ενώ στο υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος 1 βλάβη ανά χλμ. και ανά έτος (ή 1 βλάβη ανά 70 υδρόμετρα και ανά έτος).
Οι δαπάνες για τις επεμβάσεις στα περιφερειακά δίκτυα δεν καλύπτονται από τα βεβαιωθέντα έσοδα στις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η απόκλιση αυτή – δηλαδή η έλλειψη ανταποδοτικότητας- θα μεγεθυνθεί κατά τα δύο επόμενα χρόνια, καθώς στα περιφερειακά υδραγωγεία θα εκτελεστούν έργα ύδρευσης προϋπολογιζόμενης πραγματικής δαπάνης 1,8 εκατ. ευρώ.

 

3. ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το υδατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Βόλος, τίθεται ως εξής:
•    Υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας, με όξυνση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
•    Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς από τη μια εξαντλούνται τα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα και από την άλλη οι ανάγκες αυξάνονται.
•    Η ελάττωση των αποθεμάτων οφείλεται, με τη σειρά της, σε δύο λόγους: α) ποσοτική εξάντληση των διαθεσίμων και β) ποιοτική υποβάθμιση των διαθεσίμων.
•    Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η ΔΕΥΑΜΒ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ανεύρεσης ικανών ποσοτήτων καλής ποιότητας νερού για την ικανοποίηση των αναγκών των περιοχών που εξυπηρετεί.
•    Οι προσπάθειες αυτές βρίσκουν, πολλές φορές, τοπικές αντιδράσεις στις περιοχές όπου βρίσκονται οι υδατικοί πόροι, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν εκτός των διοικητικών ορίων της ΔΕΥΑΜΒ.
•    Το Π.Σ. Βόλου υδροδοτείται με μίγμα νερού γεωτρήσεων του κάμπου και της πόλης και πηγαίων νερών από το Πήλιο. Οι νεοενταγμένες περιοχές στον ενιαίο Δήμο Βόλου υδροδοτούνται άλλες με πηγαία νερά και άλλες με νερά γεωτρήσεων. Οι ορεινοί οικισμοί υδροδοτούνται με πηγές, ενώ οι παραλιακοί κυρίως με γεωτρήσεις.
•    Στο Π. Σ. Βόλου υπάρχουν επίσης μεγάλες διαρροές του δικτύου που φθάνουν το 40% του παραγόμενου νερού, ενώ σε άλλους οικισμούς φθάνει το 60%.

Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός κοινής αποδοχής Σχεδίου Ολοκληρωμένης και Αειφόρου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου μπορεί να αποτελέσει λύση στις απαιτήσεις νερού για όλες τις ανθρώπινες χρήσεις (αρδευτικής, υδρευτικής και βιομηχανικής), ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων σε νερό και διατηρώντας την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα της βιώσιμης διαχείρισης των νερών που εμπεριέχεται στην Οδηγία 2000/60/ΕΚ.


Το ΥΠΕΚΑ εκπόνησε πρόσφατα Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Σε ό,τι αφορά την περιοχή αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ, το Σχέδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο, αφού δεν προτείνει λύσεις για το υδροδοτικό πρόβλημα του ενιαίου Δήμου Βόλου και δεν συμπεριλαμβάνει την περιοχή του Πηλίου, η οποία αποτελεί ένα οικοσύστημα ιδιαίτερης σημασίας.


Σημείωση: Για την περιοχή του Πηλίου δεν υπάρχουν μελέτες ή δεδομένα σχετικά με μετεωρολογικά στοιχεία (βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις), επιφανειακές απορροές και υπόγειες διαδρομές υδάτων, απαιτήσεις άρδευσης, καταγεγραμμένα δίκτυα άρδευσης, κλπ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του υδατικού ισοζυγίου της περιοχής.


Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στα οποία η ΔΕΥΑΜΒ έχει πρόσβαση σήμερα, καλύπτουν οριακά τις απαιτήσεις παραγωγής νερού για την απρόσκοπτη υδροδότηση των δικτύων. Το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου για την επόμενη 30ετία εκτιμάται στα 7 εκατ. κ.μ. ετησίως, για όλες τις περιοχές του ενιαίου Δήμου Βόλου.


Για την ικανοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων ύδρευσης, η ΔΕΥΑΜΒ κινείται στις εξής κατευθύνσεις:
•    στην άμεση υλοποίηση έργων ενίσχυσης του εξωτερικού υδραγωγείου και δράσεων διαχείρισης της ζήτησης νερού
•    στην υλοποίηση έργων αυτοματοποίησης της λειτουργίας του δικτύου για τον περιορισμό των διαρροών τόσο στο Π.Σ. Βόλου όσο και στους άλλους οικισμούς των πρώην Δήμων. Ήδη έχει υλοποιηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση της α’ φάσης του Συστήματος Ελέγχου και Περιορισμών του Δικτύου Ύδρευσης ΠΣ Βόλου, με το οποίο επιτυγχάνεται ο έλεγχος του Υδραγωγείου, ο έγκαιρος εντοπισμός της προέλευσης των απωλειών, ο έλεγχος του δικτύου σε πραγματικό χρόνο, ο εντοπισμός βλαβών και η επίλυση προβλημάτων πίεσης του δικτύου
•    στην εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης και Αειφόρου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου, αξιοποιώντας μελέτες που ήδη υπάρχουν και ερευνητικές εργασίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων Πανεπιστημίων, το οποίο θα προτείνει συγκεκριμένα έργα υποδομών ύδρευσης και άρδευσης.



Στα πιο σημαντικά προς υλοποίηση έργα περιλαμβάνονται:
•    Η κατασκευή φρεατίων σταθμών ελέγχου, συμβατικού αντικειμένου 378.000,00 € πλέον Φ.Π.Α., που βρίσκεται σε εξέλιξη (ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ), στα οποία θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της β’ φάσης του συστήματος Ελέγχου και Περιορισμού των διαρροών (scada) του δικτύου ύδρευσης ΠΣ Βόλου.
•    Η προμήθεια και η εγκατάσταση εξοπλισμού, προϋπολογισμού 2.996.000,00 € πλέον ΦΠΑ, για τη β’ φάση της αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης και την επέκτασή του και σε άλλους οικισμούς πέραν του ΠΣ Βόλου (αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ – πιο αναλυτική αναφορά στο κεφάλαιο 6 για την αυτοματοποίηση δικτύων και τον έλεγχο διαρροών). 
•    Η αντικατάσταση παλαιού τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές «ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ» και «ΞΗΡΑΚΙΑ», με συμβατικό αντικείμενο 3.784.000,00 € πλέον ΦΠΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη (ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας), με στόχο τη μείωση των διαρροών (1 εκ. μ3 το χρόνο), την ενίσχυση του Υδραγωγείου Βόλου και την παράλληλη κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού σταθμού. Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξασφαλίσει ήδη άδεια παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από Υ/Η Σταθμό ισχύος 750 KW, που θα κατασκευαστεί στη θέση «Μετερίζια».



4. ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΝΕΡΟΥ – ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης (μη τιμολογούμενο νερό) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος φθάνουν το 40%. Οι εμφανείς και οι αφανείς διαρροές του δικτύου εκτιμώνται σε 25%, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται σε λαθροϋδροληψία, λάθος μέτρηση των υδρομέτρων, πυροσβεστική παροχή κλπ. Το ποσοστό των διαρροών είναι υψηλό για τα διεθνή δεδομένα, γι’ αυτό και γίνονται σημαντικές προσπάθειες για τη μείωσή του (αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένου δικτύου, αυτοματοποίηση κλπ). Έτσι, ενώ το 2001 η παραγωγή του νερού ήταν 13,7 εκατ. κ.μ. με 58.000 υδρόμετρα, το 2012 ήταν πάλι 13,7 εκατ. κ.μ. με 70.000 υδρόμετρα. Χωρίς τον περιορισμό των διαρροών, οι ανάγκες θα ήταν 17,5 εκατ. κ.μ. Η εξοικονόμηση 3,8 εκατ. κ.μ. το χρόνο οφείλεται κατ’ εκτίμηση: α) κατά το 1/3, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, και β) κατά τα 2/3, στον περιορισμό των διαρροών. Αν, δηλαδή, σήμερα οι διαρροές υπολογίζονται σε 40%, οι διαρροές το 2001 ήταν πολύ περισσότερες.

Στα περιφερειακά υδραγωγεία, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας (ακριβείς μετρήσεις δεν είναι δυνατές προς το παρόν), οι διαρροές των δικτύων φαίνεται να φθάνουν το 50 – 60 %. Αυτό οφείλεται στην παλαιότητα των δικτύων και των εγκαταστάσεων και στην απουσία χαρτογράφησης τους, που κάνει δύσκολο έως αδύνατο τον εντοπισμό των διαρροών. Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους (αντλιοστάσια – δεξαμενές), αλλά και η κατασκευή δικτύων σε περιοχές χωρίς καθόλου δίκτυο μέχρι σήμερα, με συνολικό κόστος, όμως, που υπερβαίνει τα 15 – 20 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Έτσι και στην περιοχή μας ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών, που δείχνει μικρή εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης, καταφεύγει στη λύση του εμφιαλωμένου νερού. Η ποιότητα, ωστόσο. του νερού της βρύσης δεν θα βελτιωθεί μόνο με τη εξοικονόμηση νερού από τη μείωση των διαρροών και τη διαχείριση της ζήτησης του νερού, αν δεν συνοδευτεί και από ολοκληρωμένη, ορθολογική και αειφόρο διαχείριση του νερού της υδρολογικής λεκάνης του ενιαίου Δήμου Βόλου, κυρίως του ορεινού όγκου του Πηλίου. Ο Βόλος διεκδικεί μια παγκόσμια, ίσως, πρωτοτυπία: οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος στις παρυφές του Πηλίου πίνουν σε μεγάλο ποσοστό νερό γεωτρήσεων, ενώ οι αγροτικές εκτάσεις ποτίζονται με πηγαίο νερό.


Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ τη συμπλήρωση της μελέτης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή η περιοχή του Πηλίου, η οποία αποτελεί ένα οικοσύστημα ιδιαίτερης σημασίας. Προωθεί παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, την εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης και Αειφόρου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου, το οποίο θα καταλήξει:
•    στον προσδιορισμό της κατάστασης της ποσότητας και της ποιότητας των υδατικών πόρων
•    στον προσδιορισμό και εκτίμηση των αναγκών σε νερό (ύδρευσης – άρδευσης) και του υδατικού ισοζυγίου των υδρολογικών λεκανών της περιοχής μελέτης
•    σε προτάσεις – έργα αξιοποίησης υδατικού δυναμικού.

Πρόταση για άμεση λύση στο θέμα του πόσιμου νερού, με την εγκατάσταση αγωγών κατάλληλης διατομής παράλληλα προς τους δύο χειμάρρους και την κατασκευή δημόσιων βρυσών με παροχή νερού ακόμη και κατευθείαν από τις πηγές του Πηλίου, δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεκτή λύση, αν και θα ήταν εξόχως βολική για τη ΔΕΥΑΜΒ, αφού θα την απήλλασε από την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει νερό καλής ποιότητας στις βρύσες κάθε σπιτιού που είναι νομίμως συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης.

Η αντίληψη που θέλει τους κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος να «συνωστίζονται» στις δημόσιες βρύσες με τις «στάμνες» για λίγο πηγαίο νερό,  πέραν του ότι παραπέμπει σε άλλες εποχές, είναι προφανές πως πηγάζει από την άποψη ότι το νερό δεν αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αλλά τοπική ιδιοκτησία, και συνεπώς το όποιο πηγαίο νερό, μπορεί  να φθάνει στους κατοίκους της πόλης μόνο «κατά παραχώρηση» των τοπικών «ιδιοκτητών». Θα πρέπει,   ακόμη, να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη λειτουργία δύο ανεξάρτητων δικτύων ύδρευσης στην ίδια πόλη (πόσιμου και μη πόσιμου νερού). Τα σοβαρά αυτά μειονεκτήματα είναι και η αιτία που το διπλό δίκτυο έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστες πόλεις στον κόσμο.



5.  Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΠΑΓΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ

Στόχος της Επιχείρησης είναι η εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου, με καλής ποιότητας νερό. Όχι βέβαια μέσω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, αλλά πρωτίστως μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται στα δίκτυα λόγω της κακής ποιότητας των δικτύων και της διαχείρισης των υδραγωγείων.
Βασική κατεύθυνση στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, είναι ο διαχωρισμός των χρήσεων του νερού, για την ύδρευση, την άρδευση αλλά και το νερό ψύξης στη βιομηχανία, σε συνδυασμό με την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος, αρχικά για τις ανάγκες άρδευσης τμημάτων του πράσινου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Ήδη το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 προβλέπει την ανάπτυξη 80 διαφορετικών δράσεων στους τομείς ύδρευσης – αποχέτευσης – προστασίας του περιβάλλοντος, με πρόβλεψη δαπανών για το τρέχον έτος ύψους 13 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω δράσεις στοχεύουν:
•    Στην ορθολογική διαχείριση των νερών στο σύνολο του Δήμου Βόλου, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον «Καλλικράτη», μέσω του διαχωρισμού των χρήσεων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  και άρδευσης.
•    Στην προστασία του περιβάλλοντος και της συνολικής ακτογραμμής του Δήμου Βόλου, από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων στο έδαφος, μέσω της κατασκευής των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 42,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ
•    Στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης για τις ανάγκες υδροδότησης και αποχέτευσης, μέσω σειράς δράσεων οι οποίες διαπερνούν το σύνολο σχεδόν των προς εκτέλεση έργων.
•    Στον περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών δαπανών που αφορούν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, μέσω σύνθετων και ολοκληρωμένου αντικειμένου δράσεων, οι οποίες οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας.
•    Στη βελτίωση των υποδομών και της ανταποδοτικότητας των υδραγωγείων των περιοχών που εντάχθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ με τον «Καλλικράτη», μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων ανά υδραγωγείο.



Από την άποψη των ειδικότερων επιδιώξεων, πέραν των ενταγμένων στο ΕΠΠΕΡΑΑ και το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργων ύδρευσης που προαναφέραμε (κεφ. 3) και των ενταγμένων  επίσης στο ΕΠΠΕΡΑΑ έργων αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος (κεφ.9), με την υλοποίηση του Τεχνικού προγράμματος του 2013, στοχεύουμε:
•    Στην αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης που παρουσιάζουν διαρροές, προϋπολογισμού 400.000,00 € (έργο υπό κατασκευή).
•    Στην ενοποίηση και συντήρηση των δύο (2) δεξαμενών ΔΕ Αγριάς, προϋπολογισμού 150.000,00 €,  για την εξάλειψη των διαρροών των δεξαμενών.
•     Στην εξασφάλιση εφεδρικών πηγών υδροδότησης στους οικισμούς Κάτω Λεχώνια, Πλατανίδια, Μαλάκι, Βροχιά, Σέσκλο, Γλαφυρές και στην υδροδότηση των Σερβανατών και λοιπών μικρών οικισμών που είναι εκτός δικτύου.
•    Στην καταστολή των απωλειών νερού στα δίκτυα Αγριάς και Ν. Αγχιάλου, μέσω της τμηματικής αντικατάστασης και ζωνοποίησης των δικτύων, παράλληλα με την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών.
•    Στην αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης στη Δ.Ε. Ιωλκού και τον Άγιο Στέφανο, παράλληλα με την επικείμενη κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών. 
•    Στην εξασφάλιση της άρδευσης και των οικολογικών ροών στον ορεινό όγκο της Μακρινίτσας, μέσω του έργου κατασκευής κλειστού αγωγού άρδευσης που θα αντικαταστήσει το σημερινό ανοιχτό, το οποίο τροφοδοτείται από τις πηγές Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων.
•    Στην αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης στον Αγ. Βλάσιο  (σύντομα ολοκληρώνεται) και τη Μακρινίτσα (έχει υποβληθεί πρόταση στην Περιφέρεια).
•    Στην επισκευή δικτύου υδραυλάκων, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών στο δίκτυο διανομής άρδευσης. 
•    Στην εξοικονόμηση νερού καλής ποιότητας το οποίο θα ενισχύσει το κεντρικό υδραγωγείο, μέσω της αξιοποίησης του επεξεργασμένου λύματος για την άρδευση του Πεδίου Άρεως και του περιαστικού πρασίνου στο Σωρό. Να σημειωθεί ότι ήδη, με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΜΒ, τα επεξεργασμένα λύματα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της βιομηχανίας ΕΨΑ, αντί να χύνονται στη θάλασσα, οδηγούνται με αγωγό στην ΑΓΕΤ και χρησιμοποιούνται ως νερό ψύξης, εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες νερού γεωτρήσεων.
•    Στη μελέτη ολοκληρωμένης αξιοποίησης από τη ΔΕΥΑΜΒ των πηγών «ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ» και «ΓΑΛΑΝΟΠΕΤΡΑΣ», που θα καλύψει ανάγκες άρδευσης με κλειστό σύστημα, και ύδρευσης της περιοχής του πρώην Δήμου Αγριάς (Δράκεια και Αγριά), με προοπτική και την κατασκευή  τριών (3) υδροηλεκτρικών σταθμών στη διαδρομή Χάνια – Αγριά.



6. ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ


Το έργο που αφορά τη δημιουργία  Συστήματος Ελέγχου και Περιορισμού Διαρροών του Δικτύου Ύδρευσης, περιλαμβάνει υλικό και λογισμικό, εγκατεστημένα σε διάφορα σημεία του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία θα συνεργάζονται με υφιστάμενα συστήματα ώστε να εξυπηρετούνται προηγμένες λειτουργίες συγκέντρωσης πληροφοριών, ελέγχου, διαχείρισης και επέµβασης στη λειτουργία της ύδρευσης, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.


Εγκαθίστανται συνολικά 75 Σταθμοί Συλλογής Πληροφοριών (ΣΣΠ) σε αντίστοιχες θέσεις ελέγχου και παρακολούθησης του εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, οι οποίοι, μέσω ασύρματων επικοινωνιακών διατάξεων, διασυνδέονται με τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ .


Από την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος αναμένονται:
•    Ο περιορισμός των διαρροών κατά 2.500 κ.μ. ανά ημέρα ή σε ποσοστό ίσο με το 7% του παραγόμενου νερού.
•    Ο συνακόλουθος περιορισµός της επιβάρυνσης των υδατικών αποθεµάτων και υδροληψιών της περιοχής
•    Η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο διανεμόμενο νερό
•    Η δημιουργία συνθηκών για τον αποτελεσματικότερο και ευφυή έλεγχο του υδραγωγείου, και
•    Η αντιμετώπιση των απωλειών τιμολόγησης, λόγω σφαλμάτων των μετρήσεων.
Η λειτουργία του συστήματος του Συστήματος Ελέγχου και Περιορισμού των Διαρροών θα επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου, με δυνατότητες όπως:
•    ο έγκαιρος εντοπισµός της προέλευσης των απωλειών πόσιµου ύδατος και η υποστήριξη των χειριστών κατά τη διαδικασία αποµόνωσης των τµηµάτων του δικτύου και εποµένως,  η περιστολή της απώλειας νερού
•    η υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών στο ακριβή εντοπισµό και την ταχεία αντιµετώπιση των διαρροών και υπερχειλίσεων, µε μικρή διαταραχή της κανονικής εξυπηρέτησης της υδροδότησης και διανοµής.
•    ο έλεγχος λειτουργίας και η δυνατότητα πρόβλεψης της κατάστασης του δικτύου σε πραγματικό χρόνο
•    ο εντοπισμός και η επίλυση προβλημάτων, όπως υπερπιέσεις και υποπιέσεις 
•    ο εντοπισμός περιοχών με νερό χαμηλής ποιότητας είτε λόγω υπερεπαρκούς ή ανεπαρκούς χλωρίωσης, είτε λόγω μεγάλου χρόνου παραμονής του νερού στο δίκτυο.


Το έργο θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης της Μείζονος Περιοχής Βόλου. Η ανάπτυξή του γίνεται στη γεωγραφική έκταση στην οποία εκτείνεται το εσωτερικό και εξωτερικό υδραγωγείο και οι συναφείς με αυτά εγκαταστάσεις, όπως και στις νεοενταχθείσες περιοχές και συγκεκριμένα στη Νέα Αγχίαλο, Αγριά, Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Πλατανίδια, Μαλάκι, Βροχιά, Αγ. Λαυρέντιο, Αγ. Βλάσιο, Δράκεια, Μακρινίτσα και Πορταριά.



7. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ


Στόχος είναι η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου, με καλής ποιότητας νερό. Αυτό σημαίνει νερό απαλλαγμένο ακόμη και από υποψία μόλυνσης, όχι βέβαια – όπως για ακατανόητους λόγους διαδίδεται – μέσω της κατασταλτικής χρήσης του χλωρίου, αλλά πρωτευόντως με την υλοποίηση δράσεων καθαρισμού και  υγειονομικής αναγνώρισης των πηγών και των υδραγωγείων. Σημειώνουμε εδώ, ότι η ευθύνη έναντι του κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, δεν χρειάζεται ούτε την αντιμετώπισή του ως εμπορεύματος, ούτε ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Άλλωστε αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας, οδηγούν τελικά στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.


Δεν είναι κατανοητό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, να συγχέεται σήμερα η υγιεινή του πόσιμου νερού, της οποίας την ευθύνη ο νομοθέτης αναθέτει στη ΔΕΥΑΜΒ, με  τις οποιεσδήποτε ιδεοληψίες. Εννοείται πως προφανώς και ενστερνιζόμαστε πλήρως την εύλογη αξίωση για υγιεινή του νερού, δηλαδή για νερό τόσο χωρίς παθογόνους οργανισμούς, όσο και χωρίς υπερβολική χρήση απολυμαντικών.
Από την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διαχείριση των περιφερειακών υδραγωγείων, διαπιστώσαμε ότι αρκούν εξαιρετικά μικρές δόσεις χλωρίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η υγιεινή των δικτύων. Η απολύτως ήπια αυτή χρήση του απολυμαντικού μέσου, σε συνδυασμό πάντοτε και με προτεραιότητα τις τακτικές εργασίες καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης δεξαμενών και πηγών, απομακρύνει κάθε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αρνητικής διαφήμισης της περιοχής.
Αυτονόητο είναι πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η καταστροφή διατάξεων απολύμανσης, τις οποίες εγκαθιστά η υπηρεσία στα υδραγωγεία. Τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες δεν προωθούν ούτε το διάλογο, ούτε έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Αντιθέτως ο ετσιθελισμός είναι βέβαιο πως ανοίγει το δρόμο σε καταστροφικές για το πόσιμο νερό συνέπειες. Οι φωνές άρνησης της ιδιωτικοποίησης, άλλωστε, δεν μπορεί να συμβαδίζουν με ιδιωτικού χαρακτήρα και εν κρυπτώ παρεμβάσεις και καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, την οποία τελικά πληρώνουν οι συμπολίτες μας.
Αυτές ακριβώς οι ιδιωτικές, αυθαίρετες και εκτός κάθε πλαισίου παρεμβάσεις, η παρεμπόδιση του δημοτικού - δημόσιου φορέα να υλοποιεί τα καθήκοντά του και η συστηματική απαξίωση του ρόλου του, «στρώνουν το χαλί»  σε όσους μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Εμείς θα επιμείνουμε στη συνεννόηση και στον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπληρώσουμε με υπευθυνότητα τα καθήκοντά μας,  όπως αυτά καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και τη συνείδηση της κοινωνικής μας ευθύνης.

8. ΑΡΔΕΥΣΗ


Από 1-1-2013, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΔΕΥΑΜΒ είναι υπεύθυνη για τον τομέα της άρδευσης του Δήμου Βόλου. Συγκεκριμένα, περιήλθαν στη ΔΕΥΑΜΒ περισσότεροι από 5.000 καταναλωτές άρδευσης κατανεμημένοι στις Τοπικές Ενότητες:
•    Κάτω Λεχωνίων
•    Άνω Λεχωνίων
•    Αγ. Βλασίου
•    Αγ. Λαυρεντίου
•    Πορταριάς
•    Κατωχωρίου
•    Σταγιατών
•    Μακρινίτσας
•    Άνω Βόλου – Ανακασιάς
•    Άλλης Μεριάς
•    Αγ. Ονουφρίου
•    Αγριάς
•    Δράκειας
•    Αϊδίνιου
•    Μικροθηβών
•    Διμηνίου
•     Σέσκλου
•    Αγ. Παρασκευής
•     Αγ. Γεωργίου.

Σε πρώτη φάση ξεκίνησε η καταγραφή των καταναλωτών και των εγκαταστάσεων (πηγές – αντλιοστάσια – δίκτυα – δεξαμενές), ενώ εκκρεμούν η καταγραφή των καλλιεργειών, η σύνταξη Κανονισμού Άρδευσης και ο καθορισμός των τιμολογίων άρδευσης.


Η όποια «απειρία» της ΔΕΥΑΜΒ σε δίκτυα άρδευσης, αντισταθμίζεται από την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία της σε θέματα ύδρευσης – αποχέτευσης. Έτσι, σε συνδυασμό με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, παρέχει όλα τα εχέγγυα για την ορθολογική διαχείριση και του αρδευτικού νερού, τόσο με τη συντήρηση των ανοικτών αγωγών για επιφανειακή άρδευση (κατάκλιση), όσο και με την κατασκευή κλειστών δικτύων, όπου απαιτούνται, για άρδευση με καταιονισμό ή με σταγόνες. Αν μάλιστα στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 προβλεφθεί τελικά η χρηματοδότηση και έργων άρδευσης, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, η ΔΕΥΑΜΒ θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως τα χρηματοδοτικά προγράμματα για να εξασφαλίσει την ορθολογική διαχείριση και του αρδευτικού νερού.


Σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθηθεί απολύτως διαφανής και αξιόπιστη διαδικασία για την καταγραφή των αρδευομένων εκτάσεων σε κάθε χωριό, με πολλά επίπεδα ελέγχου, φτάνοντας μέχρι και την ανάρτηση καταστάσεων στην πλατεία του κάθε χωριού, όπως επίσης και απολύτως διαφανής και αξιόπιστη ανάλυση του κόστους που αντιστοιχεί στο κάθε χωριό, ώστε ο επιμερισμός του στον κάθε παραγωγό  να μην αφήνει περιθώρια για την παραμικρή αμφισβήτηση.

 


9. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η ΔΕΥΑΜΒ διεκδίκησε και τελικά ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του ΕΣΠΑ, ένα συνολικό πακέτο έργων αποχέτευσης συνολικού ύψους 42,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.


Με την υλοποίηση των έργων του παραπάνω προγράμματος, το σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου από το Μαλάκι μέχρι την Νέα Αγχίαλο αποκτά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και εξαλείφεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων στο έδαφος, ενώ απαλλάσσεται ο Παγασητικός Κόλπος από την ρύπανση συνεπεία της εδαφικής διάθεσης των λυμάτων και προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο οι ποικίλες χρήσεις του και η ανάπτυξη της περιοχής.


Ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα έργα της Αγριάς, του Αγ. Στεφάνου, του Σέσκλου, της Ιωλκού και του Συνοικισμού  Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας.
Επιπλέον έχει δημοπρατηθεί η μελέτη που αφορά τα έργα διαχείρισης των ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου του Βόλου, ήτοι τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων, τα έργα μεταφοράς τους και την απαιτούμενη επέκταση – αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της ΔΕΥΑΜΒ για την κάλυψη πρόσθετων παροχών και ρυπαντικών φορτίων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η κάλυψη των ακόλουθων οικισμών :
•    Μαλάκι                
•    Πλατανίδια            
•    Άνω Λεχώνια        
•    Κάτω Λεχώνια      
•    Βελανιδιά        
•    Αγ. Γεώργιος       
•    Μάραθος   
•    Κριθαριά       
•    Χρυσή Ακτή Παναγιάς


Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονται και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων της Νέας Αγχιάλου, ενώ η μελέτη του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Αγχιάλου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επέκταση – αναβάθμιση των υφιστάμενων ΕΕΛ θα καλύπτει τους ως άνω πληθυσμούς και επιπλέον τους οικισμούς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.


Σημειώνουμε ότι έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ και το μεγαλύτερο μέρος των έργων που θα προκύψουν από την εκπόνηση της ανωτέρω μελέτης, ενώ για τα τμήματα που σήμερα δεν είναι ενταγμένα, η ΔΕΥΑΜΒ αποκτά μελέτες με πλήρη ωριμότητα που επιτρέπει είτε την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, είτε την κατασκευή έργων με ίδιους πόρους, έργων που δεν κατασκευάζονται αποσπασματικά, αλλά είναι ενταγμένα στο συνολικό σχέδιο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και έχουν προβλεφθεί οι επιπτώσεις τους.


Ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η αναβάθμιση των ΕΕΛ, οι οποίες θα εξυπηρετούν πλέον 215.000 κατοίκους, αφομοιώνοντας στην κατασκευή της αναβάθμισης τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων. Θα διερευνηθούν, στο πλαίσιο της νέας μελέτης, τεχνικές λύσεις και επιλογές, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τον περιορισμένο διαθέσιμο χώρο για την κατασκευή των νέων έργων, την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αυτών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κατασκευής των νέων έργων χωρίς της διακοπή της λειτουργίας της υφιστάμενης εγκατάστασης.


Μετά και από αυτό το έργο, οι ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ ανάγονται πλέον σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων μια ευρύτερης περιοχής, που αφορά το σύνολο των οικισμών του Δήμου Βόλου αλλά και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, και η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος δεν εξαντλείται στον Παγασητικό, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία της Κάρλας. Αποκτούν, δηλαδή, οι ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ τον χαρακτήρα εγκαταστάσεων που αφορούν το σύνολο σχεδόν του ηπειρωτικού νομού στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, εξετάζεται και η δυνατότητα  αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων στους απομακρυσμένους οικισμούς του νέου Δήμου Βόλου. Με βάση αυτό το στόχο,  η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο, με την επιστημονική υποστήριξη  του πρωτοπόρου σε τέτοιες τεχνολογίες Καθηγητή του Πανεπιστημίου του  Βερολίνου A. Grohman,  που θα αποτελέσει και τον πιλότο για πολλούς ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς της χώρας μας.


Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της  προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ,   έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ για   το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση της ιλύος των ΕΕΛ  Βόλου», προϋπολογισμού 8.500.000 € πλέον ΦΠΑ. Το προτεινόμενο έργο αφορά  την επεξεργασία και αξιοποίηση 58 tn/ημ αφυδατωμένης ιλύος που παράγεται στις ΕΕΛ Βόλου, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης. Το έργο προβλέπει μονάδα θερμικής ξήρανσης της ιλύος και αεριοποίηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, το προτεινόμενο έργο έχει χαρακτηριστεί από τους υπευθύνους του προγράμματος ως πρωτοποριακή για τις ΔΕΥΑ της Ελλάδος διαχείριση της λυματολάσπης, απολύτως φιλική προς το περιβάλλον, με το πλεονέκτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.



10. ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία, πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, ανατρέπει κάθε σταθερά στη ζωή των πολιτών, επιδιώχθηκε να υιοθετηθεί μια εξορθολογισμένη τιμολογιακή πολιτική, η οποία στηρίζεται:
•    στην ενεργό ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών
•    στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης
•    στην αφομοίωση των δυνατοτήτων αύξησης της παραγωγικότητας
•    στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων
•    στον περιορισμό των δαπανών συντήρησης των δικτύων και εγκαταστάσεων
•    στην υιοθέτηση πρακτικών περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης

Στο πλαίσιο αυτό, το 2012 η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε πραγματική τομή, υιοθετώντας ριζικά νέα πολιτική τιμολόγησης του νερού για τους καταναλωτές των πρώην Δήμων Βόλου – Ν.Ιωνίας - Αισωνίας (παλαιά  ΔΕΥΑΜΒ), καθιερώνοντας ένα απλό, διαφανές και δίκαιο τιμολόγιο. Υπενθυμίζουμε τα κυριότερα σημεία της:
•    Κατάργηση των τελών κατασκευής έργων, των τελών για έργα ομβρίων, του τέλους συντήρησης υδρομέτρων
•    κατάργηση χρέωσης πάγιας κατανάλωσης 15 κ.μ. / 3μηνο ακόμη και για μηδενικές καταναλώσεις.

Έτσι στα τιμολόγια του 2012 (όπως και του 2013)  υπάρχει χρέωση μόνο για τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ στα τιμολόγια του 2011 (όπως και στα παλαιότερα), εκτός από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, ο καταναλωτής επιβαρυνόταν και με τα τέλη κατασκευής έργων, τα τέλη ομβρίων, τα τέλη συντήρησης υδρομέτρων και τη χρέωση πάγιας κατανάλωσης. Συνεπώς η σύγκριση του τιμολογίου του 2011 με το τιμολόγιο του 2012 πρέπει να γίνεται με βάση τη συνολική επιβάρυνση του καταναλωτή.


Έτσι, με την καθιέρωση  της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι καταναλωτές των πρώην Δήμων Βόλου – Ν.Ιωνίας -  Αισωνίας κατέβαλαν το 2012 σημαντικά μειωμένα τέλη προς τη ΔΕΥΑΜΒ, σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν κατά το έτος 2011. Συγκεκριμένα, η μείωση των συνολικών τελών το 2012 έναντι του 2011 ανήλθε σε 16% κατά μέσο όρο. Ειδικότερα, ενώ το 2011 η κατανάλωση ενός κ.μ. νερού κόστισε στον πολίτη 2,40 € (περιλαμβάνεται το σύνολο των τελών και του Φ.Π.Α), το 2012 η τιμή αυτή  διαμορφώθηκε στα 2,02 €/κμ. νερού (περιλαμβάνεται επίσης το σύνολο των τελών και του Φ.Π.Α), δηλαδή μείωση 16%.


Σε σχέση με τις δαπάνες, υπήρξε σοβαρή προσπάθεια για τον περιορισμό και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων το 2012 υπέστησαν σημαντική μείωση έναντι του 2011, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις και την ψηφισθείσα νομοθεσία. Η  μείωση του μισθολογικού κόστους μετακυλήθηκε στο σύνολό της στην ελάφρυνση του τιμολογίου. Ωστόσο δεν μείναμε μόνο σε αυτό, αφού η ελάφρυνση του τιμολογίου υπερέβη σημαντικά τη μείωση του μισθολογικού κόστους.


Με αυτά τα δεδομένα και παρά τη στέρηση από το Κράτος της θεσμοθετημένης κάθε χρόνο επιχορήγησης, ύψους 1,6 εκ.€ περίπου, καθώς και την προγραμματιζόμενη κατασκευή μεγάλων έργων αποχέτευσης και ύδρευσης, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε το 2013 σε νέα σημαντική μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και τις ΒΙ.ΠΕ, ύψους 9,3% (πέραν του Κοινωνικού Τιμολογίου).


Κατά συνέπεια, η ελάφρυνση των καταναλωτών στο  Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου τη διετία 2012-2013, σε σχέση με τα τέλη της ΔΕΥΑΜΒ, ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 25%, χωρίς να υπολογίζεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο του 2013.


Μέρος του ποσού από τη νέα μείωση στα τέλη του 2013 θα εξοικονομηθεί από:
•    την επιμήκυνση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων που έχει λάβει από το ΤΠΚΔ στο παρελθόν η ΔΕΥΑΜΒ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας,  σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση μετά από αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ,
•    την περαιτέρω, σύμφωνα με το Νόμο, μείωση των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ συνολικά το έτος 2013 έναντι του 2012,
•    την προγραμματιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων το 2013 κατά 10% σε σχέση με το 2012, παρά τις αυξημένες οικονομικά υποχρεώσεις, κυρίως προς τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να προχωρήσει και σε περαιτέρω μείωση των τελών, εάν η ΔΕΗ ικανοποιούσε το αίτημα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας και τις χρέωνε με χαμηλό τιμολόγιο, ώστε να μην είναι αναγκασμένη η Επιχείρηση να πληρώσει το 2013 στην ΔΕΗ το υπέρογκο ποσό των 3 περίπου εκ. €  για τη λειτουργία των αντλιοστασίων της στην ύδρευση και την αποχέτευση και τη λειτουργία των ΕΕΛ.


Στη Ν. Αγχίαλο, το νέο τιμολόγιο, μετά την κατάργηση του τέλους έργων, θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 6,5%, ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, παρά την κατά περίπτωση (περιορισμένη) αύξηση, το τιμολόγιο του νερού εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο κόστος μέρους μόνο των έργων που εκτελεί η ΔΕΥΑΜΒ σε αυτές, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.


Καθιερώθηκε, επίσης, νέο τιμολόγιο τελών αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Ενότητες Μακρινίτσας – Πορταριάς, μειωμένο κατά 10% για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά 35% για τα υπόλοιπα ακίνητα. Η μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι το αποχετευτικό δίκτυο αυτών των περιοχών κατασκευάστηκε πριν από την ένταξή τους στη ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς δηλαδή επιβάρυνση της Επιχείρησης.

Είναι αυτονόητο - άλλωστε υπήρξε πρόσφατα και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - ότι η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης είναι υποχρεωτική. Κάθε άλλη επιλογή θα συνιστούσε οικολογικό έγκλημα, θα προκαλούσε σοβαρή δυσφήμηση της περιοχής μας με οδυνηρές συνέπειες για τον τουρισμό και θα οδηγούσε στην επιβολή υψηλών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΔΕΥΑΜΒ, αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία,  για να διευκολύνει τους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης, αποφάσισε τα δικαιώματα νέων συνδέσεων να εξοφλούνται από τον καταναλωτή σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις. Έτσι, για μια οικία 110 τ.μ., το δικαίωμα σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ανέρχεται συνολικά σε 455 ευρώ (περιλαμβανομένου του κόστους του υδρομέτρου και του ΦΠΑ), που σημαίνει 65 ευρώ το τρίμηνο επί επτά τρίμηνα, ή 21  ευρώ το μήνα επί 21 μήνες.


Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει καθιερώσει το πιο προωθημένο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Έτσι, εκτός από τις κατηγορίες των  απόρων, ανασφάλιστων, αναπήρων, πολυτέκνων, στις οποίες εφαρμόστηκε Κοινωνικό Τιμολόγιο το 2012,   το 2013 προστέθηκαν και οι κατηγορίες των μακροχρόνια  ανέργων, των τρίτεκνων  και των μονογονεϊκών οικογενειών.


Είναι φυσικά προφανές ότι ένα ορθολογικό τιμολόγιο (πρέπει να) υπακούει στους σαφείς κανόνες της ανταποδοτικότητας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη με γεωγραφικά, αποκλειστικά, κριτήρια, ωφέλεια ομάδων του πληθυσμού εις βάρος άλλων.


Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η διαφοροποίηση με κοινωνικά κριτήρια και η ελάφρυνση των κοινωνικά αδύνατων ομάδων, από την τοπικιστική αντίληψη της τιμολογιακής πολιτικής. Αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών.


Τα τιμολόγια κάθε περιοχής θα διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, με βάση τα απολύτως ελέγξιμα και αναλυτικά στοιχεία για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των υδραγωγείων κάθε οικισμού, παίρνοντας φυσικά, σε κάθε περίπτωση, υπόψη τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες και εστιάζοντας, πριν από όλα, στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών στην πρόσβαση και τη χρήση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.



11. Η ΔΕΥΑΜΒ ΣΕ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ


Το κεντρικό πρόβλημα που αφορά σήμερα τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας είναι ότι με τις κυβερνητικές επιλογές αμφισβητείται πλέον η φυσιογνωμία των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ιδρυτικό τους νόμο. Αμφισβητείται, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο, που παρά τις ατέλειες, τα προβλήματα και τα κενά, βοήθησε τις ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Με τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο οι ΔΕΥΑ να καλούνται ουσιαστικά να λειτουργήσουν με όλα τα αρνητικά του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα.


Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την απίστευτη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί, η οποία καταπνίγει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, κορυφαίο θέμα αποτελεί η ακατανόητη απαγόρευση των προσλήψεων, παρότι οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι ειδικά στις παλαιότερες ΔΕΥΑ, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, η κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, αφού παρατηρείται διαρκής μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων,  με συνέπεια την αδυναμία να καλυφθούν   νευραλγικές τομείς των Επιχειρήσεων.

Εξάλλου, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται, υπάρχει πιεστική ανάγκη  να προσληφθούν νέοι επιστήμονες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Για το λόγο αυτό αποτελεί βασικό αίτημα,  τόσο της ΕΔΕΥΑ όσο και της ΚΕΔΕ, η εξαίρεση των ανταποδοτικών Υπηρεσιών από τη γενική απαγόρευση προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι οι προσλήψεις (απολύτως αιτιολογημένες) στις ΔΕΥΑ υπόκεινται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία.



Σε σχέση, ειδικότερα, με τη ΔΕΥΑΜΒ και παρά τα προβλήματα που πολλές φορές δημιουργούν αρνητική εικόνα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση, οι οποίοι, παρά τη συνεχή μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, φέρνουν εις πέρας την παρακολούθηση, συντήρηση και λειτουργία των υδραγωγείων που προστέθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ με τον «Καλλικράτη», όπως επίσης τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, την άρδευση που προστέθηκε από 1-1-13  και τις άλλες δραστηριότητες της Επιχείρησης.

Με αυτούς τους εργαζομένους, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα έργων τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, πραγματικά χωρίς ιστορικό προηγούμενο, με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων, όπως προαναφέραμε, ενώ την ίδια ώρα προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.


Ωστόσο, η Επιχείρηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα και στις αυξημένες υποχρεώσεις της έχει, όπως επίσης προαναφέραμε, επείγουσα ανάγκη από την πρόσληψη προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις και από αναδιάταξη του δυναμικού της στη βάση του νέου Οργανογράμματος.


Επισημαίνεται ότι ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος επιτέλους, μετά από πολύμηνες διαδικασίες εσωτερικού διαλόγου και προσφυγών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή, στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και στη διάταξη του προσωπικού, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και χωρίς στεγανά, αποβλέποντας στο βέλτιστο αποτέλεσμα, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΥΑΜΒ διαδραματίζει ήδη ρόλο leader σε όλο σχεδόν το Νομό, προσφέροντας άμεση επιστημονική και τεχνική στήριξη στους όμορους Δήμους.


Βόλος 28-06-2013

Για τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ 
Πάνος Σκοτινιώτης
Δήμαρχος Βόλου

 

 

*******************************


Η ποιότητα του νερού που πίνουν οι Βολιώτες & η επιχειρούμενη "ιδιωτικοποίηση"

Βασικές Πληροφορίες για το νερό στο Βόλο:

1.      Οι κάτοικοι του ΠΣ αφήνουν στα ταμεία των supermarkets 30 εκατομμύρια € για αγορά εμφιαλωμένου νερού

2.      Ο Βόλος βρίσκεται κάτω από το Πήλιο του οποίου τα νερά είναι άριστης ποιότητας.

3.      8 πηγές δίνουν νερό στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο ποτήρι των Βολιωτών.

4.      Το δίκτυο υδροδότησης της πόλης είναι διάτρητο και παρουσιάζει απώλειες περίπου 40%. Μοιάζει με ένα βαρέλι του οποίου λείπει ο μισός σχεδόν πάτος.

5.      Αό τα 700 συνολικά χιλιόμετρα του δικτύου τα 262 είναι από αμιαντοσωλήνες που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της πόλης.

Λάθος: Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζονται ότι η μεταφορά των νερών όλων των πηγών του Πηλίου στο Βόλο θα λύσει το πρόβλημα .

Σωστό: Ακόμη και αν όλα τα νερά του βουνού, διοχετευθούν στο «τρύπιο βαρέλι» του Βόλου  στις βρύσες των σπιτιών θα τρέχει νερό χαμηλής ποιότητας γιατί πάντα θα υπάρχει η ανάγκη να αναμιγνύεται με νερά από τις γεωτρήσεις μια και το καλό νερό θα χάνεται στον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης πάντα θα υπάρχει ο αμίαντος που θα απειλεί την υγεία των καταναλωτών

Λάθος: Η ΔΕΥΑΜΒ κοιτάζει, όχι τυχαία, προς το βουνό.   

Σωστό: Η λύση βρίσκεται κάτω από την πόλη. Στο σύστημα ύδρευσης και στις απώλειες της τάξης των 40%.

 



Προτάσεις: Η Κίνηση Πολιτών προτείνει αυτό που επιβάλλουν η λογική και η επιστήμη.



1.      Να συντηρηθεί το δίκτυο ώστε να μειωθούν οι απώλειες και να απαλλαχτούμε από τους αμιαντοσωλήνες.

2.      Να γίνει εξοικονόμηση νερού με τη διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στη βιομηχανική ζώνη για ψύξη μηχανημάτων!

3.      Για να πιουν νερό άριστης ποιότητας οι κάτοικοι του Βόλου - κάτι που δικαιούνται - ας υιοθετήσει η ΔΕΥΑΜΒ την πρόταση της Κίνησης Πολιτών: κατασκευή δικτύου παράλληλα στους δύο χείμαρρους της πόλης και υπαίθριων βρυσών με παροχή κατευθείαν από τις πηγές.

Από τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι προχωράει μεθοδικά προς την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και το ξεπούλημα των πηγών του Πηλίου. Γι’ αυτό ο Καλλικρατικός Δήμος έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή του Πηλίου, γι’ αυτό επιχειρήθηκε η χλωρίωση των νερών στα χωριά, γι’ αυτό στήνονται δίκτυα μεταφοράς όλων των νερών από το βουνό στο Βόλο, γι’ αυτό δόθηκε σε εργολάβο η καταμέτρηση των παροχών, γι’ αυτό δεν φροντίζει το δίκτυο της πόλης, γι’ αυτό υποβαθμίζεται η ΔΕΥΑΜΒ συστηματικά..

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ θα προκαλέσει τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια, θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του νερού και θα χειροτερέψει την κατάσταση του δικτύου.

Θέλουμε να παραμείνει η ΔΕΥΑΜΒ δημοτική, απόλυτα ελεγχόμενη από τους πολίτες για να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Για να διασφαλίσουμε τη συνεχή ροή του πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες.

Η Κίνηση Πολιτών καλεί τους κατοίκους της πόλης και του χωριού να οργανώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.



ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΜΗ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Για περισσότερες πληροφορίες: watervolo.blogspot.com

 
DJ-1.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.