Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 383 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μουσικό Χωριό

2012

 

 

2012

 

 

Μάιος μουσικής μέθεξης

Αγαπητοί φίλοι της μουσικής και εκπαιδευτικοί φορείς,

για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανοίγει τις πύλες του στο κοινό και καλεί μουσικούς, σπουδαστές, ερευνητές και μουσικόφιλους στις πολυποίκιλες δράσεις του. Οι δράσεις που διοργανώνει το τμήμα μας είναι συγκεντρωμένες στον ετήσιο θεσμό «ΜΑΪΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΘΕΞΗΣ».

Φέτος, όπως κάθε χρονιά, το πρόγραμμα καλύπτει θεματικές απ' όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Έτσι, οι μουσικόφιλοι της πόλης μας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές της διεθνούς μουσικής πράξης: από μουσική δωματίου και ορχηστρικά έργα μέχρι ελληνική λαϊκή και δημοτική μουσική και από μπλουζ μέχρι performance και παραστατικές τέχνες.

Επιπλέον, ο φετινός Μάιος Μουσικής Μέθεξης συμπεριλαμβάνει διαγωνισμούς, σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια και master-class, καθώς και πρωτότυπα μουσικά αφιερώματα, όλα ανοικτά στο κοινό.

Οι συναυλιακές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο ιστορικό μνημείο «Λουτρά Παράδεισος», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο θέατρο «Όρα», καθώς και στην έδρα δράσης του Μουσικού Χωριού. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και η παρουσία σας σε αυτές θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φοιτητές μας αλλά και όλους τους διδάσκοντες !

Για συνεντεύξεις τύπου και εκπομπές:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τηλέφωνο γραμματείας TMET:
2310-891248



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 - 4 ΜΑΪΟΥ // 11:00 - 14:00 και 16:00 - 19:00 // 10:00 -14:00 και 17:30 - 19:30.
Αίθουσα Συνεδρίων

Σεμινάριο κιθάρας με τον Timo Korhonen 
καθηγητή στο Arts Academy in Turku University of Applied Sciences 
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS

Ο Timo Korhonen (γ. 6 Νοεμβρίου 1964 στο Rautalampi της Φινλανδίας) είναι ένας από τους πολυτάλαντους εκπροσώπους της κιθάρας διεθνώς.  Έχει δώσει συναυλίες σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ άλλων σε αίθουσες στο Βερολίνο, Λονδίνο, Βιέννη, Παρίσι, Τόκυο, Σικάγο, Τορόντο, Αγία Πετρούπολη, Μαδρίτη, Μπουένος Άιρες, Αβάνα, Λος Άντζελες και Χογκ Κογκ. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες με μαέστρους όπως τους Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Osmo Vänskä, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Susanna Mälkki, Tuomas Hannikainen, Joseph Swensen, Hannu Lintu και John Storgårds. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει όλο το κύριο ρεπερτόριο της κιθάρας. Έχει δώσει τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις τουλάχιστον 40 έργων και συνθέτες όπως οι Magnus Lindberg, Leo Brouwer και Toshio Hosokawa του έχουν αφιερώσει έργα τους. Ο Korhonen ηχογραφεί τακτικά για την εταιρία Ondine. Οι ηχογραφήσεις του έχουν πάρει πολύ ένθερμες κριτικές και έχουν λάβει αρκετά βραβεία συμπεριλαμβανόμενου του πολύ σημαντικού Cannes Classical Award 2003. Είναι συνιδρυτής του Ιnternational Sibelius Guitar-project.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Έλενα Παπανδρέου (λέκτορας ΤΜΕΤ)

Πέμπτη 3 ΜΑΪΟΥ // 21.00 //
Θέατρο Ώρα (Τσιμισκή και Αντωνίου Καμάρα 3, έναντι ΧΑΝΘ)
Συναυλία με έργα φοιτητών της ειδίκευσης ποιητικής
Καλλιτεχνική επιμέλεια, διοργάνωση: Hλίας Παπαδόπουλος (Καθηγητής ΤΜΕΤ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 – ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ //
ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (αβάπτιστος) - Βαλαωρίτου 4, 8ος όροφος
Αφιέρωμα στη μουσική κολεκτίβα «Λωξάνδρα»
Μουσικό Εργαστήριο και συναυλία για το καφέ αμάν
Προσκαλεσμένοι: Mουσικό συγκρότημα «Λωξάνδρα» & Θεοδώρα Αθανασίου (τραγούδι)

Ανοικτές πρόβες: Παρασκευή 4 – Σάββατο 5 Μαΐου // 10.00 – 20.00
Συναυλία: Κυριακή 6 Μαΐου // 20.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (χωρίς παπούτσια, έχοντας ψηφίσει γενναία, φέρνοντας μαξιλαράκι για άνετο σταυροπόδι)

Το συγκρότημα «Λωξάντρα», μία μουσική κολεκτίβα με ρίζες στην «καθ' ημάς» Ανατολή, είναι ίσως το δυναμικότερο μουσικό σύνολο του είδους, όχι μόνο στα όρια της έδρας της στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και σε μουσικά φεστιβάλ και άλλες διοργανώσεις του εξωτερικού. Με αφορμή την πολυετή προσφορά των μουσικών της «Λωξάνδρας», την έμπνευση που χάρισε η μουσική  τους πράξη σε πολλούς μουσικούς της νέας γενιάς, αλλά και την πρόσφατη έκδοση ενός ακόμη δίσκου, οι φοιτητές της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του ΤΜΕΤ, «δια φωνής» του μουσικού συνόλου ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ, θα παίξουν για τρεις μέρες μουσική μαζί με ιδρυτικά - και μη - μέλη του συγκροτήματος.

Μαζί τους και η Θεοδώρα Αθανασίου, μία από τις πιο πληθωρικές τραγουδιστικές παρουσίες της νέας γενιάς στο ιστορικό ρεμπέτικο και δεξιοτέχνης του πολίτικου λαούτου και της λαϊκής κιθάρας, πρόκειται να διδάξει το ύφος του καφέ αμάν στους φοιτητές μας.

To ρεπερτόριο πάνω στο οποίο θα εργαστούν τα δύο σύνολα κινείται γύρω από την παράδοση του «Μεΰχανέ» και του «Καφέ Αμάν». Είναι μια σύγχονη προσέγγιση της αστικής μουσικής διασκέδασης των δεκατιών '10-'20-'30 σε πόλεις- κέντρα όπως η Πόλη, η Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και ο Πειραιάς. Τα τραγούδια επανασυνθέτονται με νέες ιδέες στις ενορχηστρώσεις, αποφεύγοντας το άτοπο μιας απλής αναπαραγωγής (folklore).

Με ευκαιρία τη δημιουργική αυτή συνεύρεση, θα γίνουν από τα μέλη της «Λωξάνδρα» και ξεχωριστές εισηγήσεις επάνω στα εξής αντικείμενα:

Tραγούδι & πολίτικο λαούτο: Θεοδώρα Αθανασίου
Κλαρίνο: Nίκος Αγγούσης
Κανονάκι: Δημήτρης Βασιλειάδης
Βιολί: Μάκης Μπακλατζής
Κρουστά: Λουκάς Μεταξάς & Δημήτρης Παναγούλιας

ενώ στην τελική συναυλία πρόκειται να συμμετέχει, μαζί με το σύνολο των φοιτητών, ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), ο Πάνος Λαμπρόπουλος (νέυ), καθώς και οι καθηγητές της κατεύθυνσης Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Λευτέρης Τσικουρίδης (μπουζούκι) και Κωστής Πουλιανάκης (κρουστά)

Καλλιτεχνική επιμέλεια, διοργάνωση: Θύμιος Ατζακάς (Λέκτορας ΤΜΕΤ), Σωκράτης Σινόπουλος (Λέκτορας ΤΜΕΤ)

 

 

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ // 20.30 //
Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ρεμπέτικα και Blues

Δρόμοι παράλληλοι από τον Πειραιά και τη Σύρα ως τη Νέα Ορλεάνη και τον Μισισίπη.

Μία μουσική παράσταση - εργαστήριο με τις εκπληκτικές ομοιότητες, αλλά και τις αποκαλυπτικές διαφορές ανάμεσα στους δύο αυτούς μεγάλους παγκόσμιους θησαυρούς.

Ο διεθνής μπλουζ κιθαρίστας και συνθέτης Ηλίας Ζάικος και ο μουσικός, ερευνητής και παραγωγός Πάνος Σαββόπουλος, μετά από ένα ολοήμερο workshop, θα παρουσιάσουν μία μουσική παράσταση για το ρεμπέτικο και τη μπλουζ, μαζί με τους φοιτητές της κατεύθυνσης ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Φιλική συμμετοχή: Αγάθων Ιακωβίδης

ΗΛΙΑΣ ΖΑΙΚΟΣ

Γεννήθηκε το 1960 στη Θεσ/νίκη. Δημιουργός του μουσικού σχήματος Blues Wire, ενός από τα πιο αξιόλογα γκρουπ του είδους στην Ευρώπη. Κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής. Έχει διδάξει σε ωδεία, έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εργάστηκε πολλά χρόνια ως παραγωγός στο ραδιόφωνο, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους εκπροσώπους του μπλουζ, συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα, έπαιξε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά ενώ η δισκογραφία του αριθμεί πάνω από δέκα δίσκους κι ένα DVD. Ζει κι εργάζεται στη γενέτειρα του.

ΠΑΝΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΑΠΘ. Δημιουργός της πρώτης μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής, μουσικός παραγωγός σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Μελετητής των ρεμπέτικων τραγουδιών με συγγραφικό έργο και πάμπολλες σχετικές παρουσιάσεις.

Αγάθωνας Ιακωβίδης

Με μία πορεία η οποία ξεκινά ήδη από το 1971 στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης ο Αγάθωνας Ιακωβίδης,  αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές του σύγχρονου ρεμπέτικου τραγουδιού. Αυτοδίδακτος και με οδηγό τα ρεμπέτικα μικρασιάτικα ακούσματα  έμαθε να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη ρεμπέτικη μουσική, ενώ αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο συγκεκριμένο είδος, το οποίο υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Μέσα από τις εμφανίσεις του δίπλα σε σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικής αυτής και με δεκάδες ηχογραφήσεις η φωνή του έχει ταυτιστεί με το γνήσιο ρεμπέτικο.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λευτέρης Τσικουρίδης (Λέκτορας ΤΜΕΤ)

Tετάρτη 9 ΜΑΪΟΥ // 20.30 //
Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«εκ πνοή» της τάξης  της «Κινησιολογίας»

Σκοπός της παράστασης είναι το σώμα των φοιτητών να λειτουργήσει ως μέσο για να δημιουργήσει έναν πολύχρωμα καμβά όπου η τέχνη της κίνησης, της μουσικής και της αρχιτεκτονικής του χώρου να συναντηθούν σε ένα ενιαίο έργο. Η παράσταση θα αποτελείται από αυτοσχεδιαστικές κινητικές φράσεις με άξονα το μουσικό ήχο, τη φωνή και το χώρο. Ο θεατής καλείται να αναγνωρίσει τον κοινό χώρο των τεχνών που δημιουργείται μέσα από αυτήν την παράσταση.

Επιμέλεια: Αιμιλία Μπουρίτη (ΠΔ 407 ΤΜΕΤ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ // 21.00 //Αρχαιολογικό Mουσείο Θεσσαλονίκης

Schubertiade

Διδάσκοντες του ΤΜΕΤ σε μια συνύπαρξη με σκοπό την αναβίωση μιας Σουμπερτιάδας και την ανάδειξη των μουσικών θησαυρών του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη. Κι ο πιο κατάλληλος χώρος και χρόνος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Μουσείων. Άγνωστα κουαρτέτα, γνωστά Lieder, Σονάτες και Trio, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συναυλίας.

Συμμετέχουν οι: Αγγελική Καθαρίου (Σοπράνο), Ούβε Μάτσκε και Ιγκορ Πέτριν (πιάνο), Έλενα Παπανδρέου (κιθάρα), Κατριν Αννέτε Τσέντς (φλάουτο), Χαρά Σειρά (βιόλα), Δημήτρης Πάτρας (τσέλο), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί).

TΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ // 20.00 //
Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Βραβείο Σύνθεσης & Ποιητικής»

Συναυλία με έργα φοιτητών των ειδικεύσεων σύνθεσης και ποιητικής.

Στα πλαίσια του ετήσιου θεσμού εκδηλώσεων ΜΜΘ το βραβείο σύνθεσης και ποιητικής αποτελεί μία δραστηριότητα που αποβλέπει στην καλλιέργεια και προαγωγή της μουσικής πράξης και δημιουργίας, μέσα από την προώθηση της καλλιτεχνικής συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών της σύνθεσης και της εκτέλεσης.

Καλλιτεχνική επιμέλεια, διοργάνωση: Hλίας Παπαδόπουλος (καθηγητής ΤΜΕΤ), Γιώργος Κυριακάκης (Λέκτορας ΤΜΕΤ),


Παρασκευή 25 ΜΑΪΟΥ //  10.00-18.00 //
Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διαγωνισμός ερμηνείας κονσέρτου και μουσικής δωματίου Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης 2012

Ο διαγωνισμός ερμηνείας μεταξύ φοιτητών του ΤΜΕΤ διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της αριστείας αλλά και της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που γίνεται στο Τμήμα. Για δεύτερη φορά γίνεται σε συνδιοργάνωση με τηνΦΑΑΘ η οποία είναι και χορηγός των βραβείων του κύκλου της Μουσικής Δωματίου. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής με διεθνή αναγνώριση.

Καλλιτεχνική επιμέλεια, διοργάνωση: Κωστής Χασιώτης (Επίκουρος καθηγητής ΤΜΕΤ)

Σάββατο 26 ΜΑΪΟΥ // 19.00 - 20.00 - 21.00 //
Λουτρά Παράδεισος (Πλ. Αριστοτέλους)

«80+1»: Δρώμενο σε επτά μουσικές στάσεις και μικρή συναυλία για τα 81α γενέθλια της S.Gubaidulina.

Έργα των S.Gubaidulina, Γ. Κυριακάκη, φοιτητών της Κατεύθυνσης Σύγχρονης Μουσικής & φοιτητών τoυ συνόλου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού του ΤΜΕΤ. Συμμετέχουν φοιτητές και διδάσκοντες του ΤΜΕΤ.

Οργάνωση-σκηνοθεσία ήχου: Γιώργος Κυριακάκης (Επίκουρος ΤΜΕΤ), Κώστας Ράπτης (Λέκτορας ΤΜΕΤ), Θύμιος Ατζακάς (Λέκτορας ΤΜΕΤ)

Δευτέρα 28 ΜΑΪΟΥ // 19.00 //
Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Συναυλία βραβευθέντων διαγωνισμού μουσικής δωματίου

Σε συνεργασία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ)


KΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΙΟΥ // 12.00 //
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α)

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας ΤΜΕΤ

Η συμφωνική ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ σε έργα B.Bartok και O.Respighi. Διεύθυνση Γιώργος Βράνος (Λέκτορας ΤΜΕΤ)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Παρασκευή 4 ΜΑΙΟΥ // 20.30 //
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», ΑΘΗΝΑ

Σειρά «Νέοι Κλασικοί»
Συναυλία φοιτητών πιάνου της Τάξης του Καθηγητή Ούβε Μάτσκε


Σάββατο 5 και Κυριακή 6 ΜαΙου 2012 // 20.30 //
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

«Νύχτες πιάνου στην Ύδρα»

Συναυλία φοιτητών πιάνου της Τάξης του Καθηγητή Ούβε Μάτσκε

σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Ερμηνεύουν: Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη, Ιάσονας Γιαγτζόγλου, Αγγελική Κάρτσιου, Βασιλεία Μαλτέζα, Λάζαρος Μελίδης, Σοφία Παλαιολόγου, Αντώνης Παπαθεοδώρου, Αθανάσιος Ραμαδανίδης, Άννα Σιαμπάνη

Υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ: Ούβε Μάτσκε (Καθηγητής ΤΜΕΤ)

 

 

 

*********************

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ & MASTERCLASS

«Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος»
Εργαστήρι για μεγάλους και παιδιά μαζί και χωριστά
Στέλλα Μιχαηλίδου, Κώστας Βόμβολος, Μαρία Θωίδου, Φανή Μόραλη
Ενάντια στη μέθοδο ΙΙΙ:
Εξερευνήσεις της παιδαγωγικής λειτουργίας του αυτοσχεδιασμού και της συνεργατικής σύνθεσης
Παναγιώτης Κανελλόπουλος

«All One / Alone»
Εργαστήριο οργανικού αυτοσχεδιασμού
Αντώνης Ανισέγκος
Εργαστήριο ελεύθερου φωνητικού αυτοσχεδιασμού
Σαβίνα Γιαννάτου

Ερμηνεία της σύνθεσης και σύνθεση της ερμηνείας
Όταν η ερμηνεία συναντά τη σύνθεση - Ψάχνοντας την ιδανική σχέση
Γιώργος Κουμεντάκης, Στέφανος Θωμόπουλος (Γαλλία)

NO.POSITIONS: LET YOUR BODY SING
Kωνσταντίνα Ευθυμιάδου (Ελλάδα / Αγγλία)
«Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα»
Εργαστήριο θεάτρου μετά μουσικής
Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης

Microresidency Workshop
Εργαστήριο νέων μέσων και τεχνολογιών με έμφαση στις συλλογικές / συμβιωτικές διαδικασίες παραγωγής
Medea Electronique
(Tim Ward, Mανώλης Μανουσάκης, Γιάννης Λόλης, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Kλεοπάτρα Κοραή)


Plug in my music - Φέρε το τραγούδι σου να το φτιάξουμε μαζί!!!
Φώτης Σιώτας, Λευτέρης Μουμτζής (Κύπρος)

Μπαρόκ τραγούδι
Romina Basso (Ιταλία), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Τσέμπαλο, basso continuo
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Φλάουτο με ράμφος - Σύνολα παλαιάς μουσικής
Δημήτρης Κούντουρας
«Αφροδίτη και Άδωνις» του John Blow
Για πρώτη φορά μία μπαρόκ όπερα στο Μουσικό Χωριό!
Επιμέλεια: Aνδρέας Λινός (Γαλλία)

Βιολί – βιόλα – τσέλο... και μουσική!
Σίμος Παπάνας, Laura Andrani (Ιταλία / Καναδάς), Άγγελος Λιακάκης
Εργαστήριο διεύθυνσης οργανικών και φωνητικών Συνόλων
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Η Aρμονία του Ρυθμού
Eργαστήριο για τη ρυθμική αγωγή και αντίληψη
Κώστας Αναστασιάδης

Τεχνικές «Χάθα» και «Σουάρα» γιόγκα
Γιώργος Φωτιάδης


«The G string of Pythagoras» + Balkan Brass Band
Hayden Chisholm (Νέα Ζηλανδία/Βαρκελώνη), Παντελής Στόικος
Η τέχνη της νησιώτικης ζυγιάς ΙΙ
«Ζυγιές του Ανατολικού Αιγαίου και σαντουρόβιολα»
Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο) Σόλων Λέκκας (τραγούδι), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)
Οι αυτοσχεδιαστικές φόρμες στην ελληνική δημοτική μουσική:
Σκάροι, ταξίμια, μοιρολόγια και «ζουρνατζίδικα»
Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο)
Μικρασιάτικο τραγούδι & χορός
Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Σωκράτης Σινόπουλος (επιμέλεια οργανικού συνόλου) Χριστιάνα Κατσαρού (χορός)
H κιθάρα στο αστικό λαϊκό τραγούδι
Δημήτρης Μυστακίδης
«The Happy Hour Orchestra ΙΙ»
Ένα εργαστήριο για την ενορχήστρωση και τον αυτοσχεδιασμό
Μάρθα Μαυροειδή, Αντώνης Απέργης
«Gaindaman ΙΙ»
Eργαστήριο για τις γκάιντες και τα καβάλια Μακεδονίας & Θράκης
Γιώργος Μακρής, Βασίλης Καρακούσης

Δέρμα, Ξύλο & Πηλός
Εργαστήρι μελέτης και ενορχήστρωσης ανατολικών κρουστών
Λουκάς Μεταξάς, Δημήτρης Παναγούλιας

«Βάλε τάξη στο ταξίμι»
Οργανικός μακάμ αυτοσχεδιασμός
Σωκράτης Σινόπουλος
Οθωμανική Οργανική Μουσική και Yayli Tanbur
Eυγένιος Βούλγαρης

Η σωματική υπόσταση της φωνητικής εμπειρίας - Fleshing the voicescapes
Ειρήνη & Θεοδώρα Αθανασίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ // PROJECTS


«Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος»
Ένα μουσικό θέατρο για παιδιά Συντονισμός: Στέλλα Μιχαηλίδου, Κώστας Βόμβολος, Μαρία Θωίδου, Φανή Μώραλη
«Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα»
Θεατρικό δρώμενο μετά μουσικής Συντονισμός: Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης
«All One / Alone»
Μία ενιαία μουσική σύνθεση που θα προβάλει σολιστικές δράσεις μαζί με «ανοιχτές» συνθέσεις των μελών των εργαστηρίων αυτοσχεδιασμού. Συντονισμός: Αντώνης Ανισέγκος, Σαβίνα Γιαννάτου
Henshin
Henshin (..henshin) είναι η γιαπωνέζικη λεξη για τη «μεταμόρφωση», που κυριολεκτικά σημαίνει η αλλαγή ή μεταμόρφωση του σώματος. Η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως σε manga, κινούμενα σχέδια και tokusatsu dramas όταν ένας χαρακτήρας μεταμορφώνεται σε σουπερ ήρωας. Οι ήρωες Henshin, συνήθως, έχουν ένα «henshin κάλεσμα», μια φράση κλειδί, την οποία ανακαλούν όταν μεταμορφώνονται.
«I Wonder as I Wander…» ή «αντιγράφοντας» τον Luciano Beriο
(Έλληνες συνθέτες συναντούν και συνομιλούν με τον Luciano Beriο)
Στο project αυτό θα εργαστεί ένα μουσικό σύνολο με στόχο να παρουσιαστούν τα folk songs του Luciano Beriο
σε αντιπαράθεση με αντίστοιχες επεξεργασίες ελληνικών δημοτικών τραγουδιών.
Οι επεξεργασίες αυτές θα γίνουν από Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς, μετά από παραγγελία του
Μουσικού Χωριού.
Οι συνθέτες αυτοί είναι οι: Δημήτρης Μαρωνίδης, Ζήσης Σέγκλιας, Δημήτρης Οικονόμου, Γιάννης Μαλλούχος,
Πέτρος Μωραϊτης, Λίνα Τόνια, Γιώργος Δούσης και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος,
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (διεύθυνση & συντονισμός συνόλου)

Microresidency Workshop
Το εργαστήριο νέων μέσων και τεχνολογιών με έμφαση στις συλλογικές-συμβιωτικές διαδικασίες παραγωγής κορυφώνει τις δράσεις του μέσα από την παρουσίαση και ηλεκτρονική τεκμηρίωση ενός συλλογικού οπτικοακουστικού έργου από τις διαφορετικές ομάδες εργασίας. Συντονισμός: Medea Electronique
Plug in my music - Φέρε το τραγούδι σου να το φτιάξουμε μαζί!!!
Τα rough mix των κομματιών που θα δουλευτούν στο εργαστήριο σε μία ζωντανή παρουσίαση-αξιολόγηση κοινού! Συντονισμός: Φώτης Σιώτας, Λευτέρης Μουμτζής
“Α circle of tears”
Κώστας Μακρυγιαννάκης - ηλεκτρική κιθάρα, looper Θεόφιλος Σωτηριάδης - σαξόφωνο, looper
...tears of rage on a soldier`s cheek;
...they pour warm and thick like blood.
...tears of an artist who holds...
...tears of love are...
...tears of a baby...
...tears of...
...tears...
...
Παραλλαγές με αφορμή μουσική των Ray Sealy και John Dowland.

«Αφροδίτη και Άδωνις» του John Blow
Για πρώτη φορά μία μπαρόκ όπερα στο Μουσικό Χωριό! Το έργο θα παρουσιαστεί σε ημι-σκηνοθετημένη μορφή. Τους βασικούς ρόλους πρόκειται να ερμηνεύσουν οι καταξιωμένοι τραγουδιστές Θεοδώρα Μπάκα και Νίκος Σπανός και την ορχήστρα θα αποτελούν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι μουσικοί του χώρου της παλαιάς μουσικής. Την επιμέλεια σε ότι αφορά την ιστορική αναβίωση της παράστασης θα έχει ο Ανδρέας Λινός, προσεγγίζοντας πρακτικά θέματα μπαρόκ σκηνογραφίας και σκηνικής παρουσίας.
Διήμερο Σεμινάριο Νοητικής Εγρήγορσης και Ψυχολογικής Ενδυνάμωσης Μουσικών ή η Τέχνη του Δημιουργείν, η Τέχνη του Εκτίθεσθαι
Τι πιστεύεις για τις ικανότητές σου ως μουσικός; Την αξία σου; Το μέλλον σου; Χαίρεσαι να μελετάς; Πως νιώθεις όταν βγαίνεις στη σκηνή να παίξεις; Πως νιώθεις μετά; Πως αντιδράς στην αποτυχία; Στην κριτική; Στην απόρριψη;
Το θέμα του σεμιναρίου είναι η νοητική εγρήγορση και η ψυχολογική υποστήριξη του μουσικού στη μελέτη του, σε συνθήκη ακρόασης αλλά και παράστασης-συναυλίας. Είναι βασισμένο στα τελευταία ευρήματα της Νευροψυχολογίας, δηλ. της συνδυαστικής προσέγγισης των εγκεφαλικών λειτουργιών (μάθηση / μνήμη), των ορμονών (ευθυμία - συναισθηματική ολοκλήρωση - κατάθλιψη - παραίτηση) και των κινητικών δεξιοτήτων (ειδικές δεξιότητες του κάθε μουσικού στο όργανό του).
Πρώτη μέρα:
Η κλινική εικόνα του μουσικού σε συνθήκες Στρες (τρακ) / Συμπτωματολογία / Φόβοι και Φοβίες / ΜεταΠρογράμματα. Εναλλακτικές;
Δεύτερη μέρα:
Προσομοίωση ακρόασης-παράστασης: Ομαδικές και ατομικές ασκήσεις βασισμένες στην ενόραση, στον ελεύθερο συνειρμό και στα λογικά επίπεδα. Στόχος είναι η απελευθέρωση του μουσικού από τα ψυχολογικά και νοητικά του μπλοκαρίσματα ώστε να γίνει συναισθηματικά πιο ελαστικός, πιο διαισθητικός και κατ’ επέκταση δημιουργικός.
Σημείωση: Το εργαστήριο αυτό είναι ελεύθερο για όλους τους μουσικούς της περιόδου. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, αλλά και οι υπόλοιποι σπουδαστές του Μουσικού Χωριού έχουν τη δυνατότητα, ύστερα από συνεννόηση με την εισηγήτρια να οργανώσουν ΚΑΙ ιδιωτικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια των ημερών της πρώτης περιόδου (18 - 24 Αυγούστου), για τη βελτίωση της απόδοσης τους.
Συντονισμός: Νιόβη Κλαυδιανού
Προβολή: Music Village – The documentary
Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό-συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο; Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία; Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία;
O σκηνοθέτης Ανδρέας Σιαδήμας και ο παραγωγός Γιάννης Αγγελάκης θα σχολιάσουν την παραγωγή λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και θα προβάλουν αποσπάσματα.
www.musicvillage-documentary.com
Διάλεξη – Εργαστήριο: Ο ομαδικός αυτοσχεδιασμός ως αντίσταση στην επανάληψη
Η εισβολή κανόνων της αγοράς στο χώρο του πολιτισμού έχει καταστήσει την «επανάληψη» μια παγκόσμια νόρμα: όλα επιτρέπονται με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα υποβληθούν σε μια διαδικασία ομογενοποίησης, εξυγίανσης και ουδετεροποίησης με στόχο να πάψουν να είναι ενοχλητικά, προσβλητικά και επισφαλή. Η επανάληψη όχι μόνο ενισχύει αυτήν την πρακτική, αλλά αδειάζει κάθε μήνυμα από το νόημά του και καταδικάζει κάθε πιθανό «θόρυβο» στη σιωπή.
Ο «θόρυβος» του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού εισέρχεται βίαια σε αυτή την σιωπή και αντιστέκεται με το να δημιουργεί ένα πλαίσιο όπου η σύνθεση με νέους κώδικες είναι και πάλι δυνατό να υπάρξει-πράγμα που από μόνο του είναι απειλή: Προαναγγέλλει νέες δυνατότητες και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Αυτές οι νέες δυνατότητες πρέπει να θεσπιστούν από την αρχή, να καθοριστούν από γεγονότα και διαδικασίες, χώρο-τόπο και αφορμές. Η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία έχει την ανάγκη της εξίσωσης του χώρου και του σώματος. Ενός χώρου που γίνεται τόπος δράσης και μιας διακύμανσης που καθιστά το χρόνο αφορμή.
Όλα αυτά μαζί ίσως δημιουργούν ένα γεγονός μέσα από το οποίο γεννιέται η πιθανότητα να αρθρώνουμε την αλήθεια.
Reynaldo Young
«Πώς να προσεγγίσετε την Κλάρα» ή αλλιώς «Ακολουθώντας τα βήματα του Βίκτωρ Κάρποβιτς»
Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη. Έργα Vivaldi, Brahms, Schumann

Παρουσίαση δίσκου:
Λωξάντρα «Μέυχανέ-Καφέ Αμάν»

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους CD «Σχεδόν όπως παλιά», η μουσική κολεκτίβα με ρίζες
στην «καθ’ ημάς» Ανατολή, «Λωξάντρα», επιστρέφει δισκογραφικά με μία δική της παραγωγή (από το label
Polyphonon), ένα πολυσυλλεκτικό -ως προς τις συμμετοχές καλλιτεχνών- cd, που είναι αφιερωμένο ειδικά σε
τρείς πολύ αγαπητούς ανθρώπους και μουσικούς, το Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα από την Ελλάδα και τη
Muzeyyen Senar από την Τουρκία.

Πρόκειται για τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Meyhane-Καφέ-Αμάν», ηχογραφημένο σε Ελλάδα
(Θεσ/νίκη, Δράμα, Άρτα, Αθήνα, Σπάτα), Τουρκία (Κων/πολη, Σμύρνη), Ισπανία (Βαλένθια), Καναδά (Τορόντο),
όπου οι συμμετοχές φίλων και συνοδοιπόρων μουσικών περιλαμβάνουν τους παρακάτω:

Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Θεοδώρα Αθανασίου, Brenna MacCrimmon, Ρία Ελληνίδου, Σάκης Γιώργου,
Asli Dogan, Αρετή Κετιμέ, Dilek Koc, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Ανατολή Μαριολά, Μάρθα Μαυροειδή,
Γιώργος Ματθαίου, Δημήτρης Μυστακίδης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Salih Nazim Peker (τραγούδι),
Efren Lopez Sanz (σάζια), Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο), Νίκος Παραουλάκης (νέυ),
Σταύρος Παζαρέντζης (ζουρνά), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Μάρκος Σκούλιος (νέυ),
Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Φώτης Σιώτας (βιόλα), Κώστας Θεοδώρου (κοντραμπάσο),
Γιώργος Ψάλτης (βιολιά αραμπέσκ ορχήστρας, φωνητικά).

To ρεπερτόριο κινείται γύρω από την παράδοση του Μεΰχανέ και του Καφέ Αμάν. Είναι μια σύγχονη προσέγγιση
της αστικής μουσικής διασκέδασης των δεκατιών ‘10-’20-’30 σε αστικά κέντρα όπως η Πόλη, η Σμύρνη,
η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και ο Πειραιάς.
Τα τραγούδια, αποτυπώνονται με νέες ιδέες στις ενορχηστρώσεις, αποφεύγοντας το άτοπο μιας απλής
αναπαραγωγής (folklore).

Όπως παραστατικά περιγράφει ο Θωμάς Κοροβίνης στο εισαγωγικό του κείμενο στο βιβλιαράκι του CD:

“...Η νέα μουσική τους εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει με «αναστατική» μέθοδο ένα αντιπροσωπευτικό απάνθισμα από χαρακτηριστικά τραγούδια που εκφράζουν το κοινωνικό πνεύμα και το στυλ μουσικής έκφρασης και διασκέδασης που επικράτησε στον αστικό χώρο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου κυρίως την πρώτη τριακονταετία του 20ου αι. ...
...Η συλλογή περιλαμβάνει τέτοιες «αστικού» ύφους συνθέσεις, που, ενώ για μεγάλο διάστημα είχαν λόγω των συνθηκών απαξιωθεί, η ανάδειξή τους φανερώνει το μεγαλείο, την ομορφιά και την σχετική διαχρονικότητα που μπορεί να τις χαρακτηρίζει. Ανάμεσά τους και το εκπληκτικό «Vardar ovas.», ένα τραγούδι που εκφράζει επιτομικά το σπαραχτικό πάθος των Τούρκων προσφύγων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης για την λατρεμένη και μπερεκετλίδικη περιοχή της πεδιάδας του Βαρδάρη που κι εκείνοι διωγμένοι εγκατέλειψαν. “
Οι «Λωξάντρα»:
Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο)
Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι)
Λουκάς Μεταξάς (κρουστά, κοντραμπάσσο, ταμπούρ με δοξάρι, φωνητικά)
Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί)
Δημητρης Παναγούλιας (κρουστά)
Κυριάκος Ταπάκης (ούτι, τζουμπούς, ηλ. μπάσσο, κοντραμπάσσο)

«Σαντουρόβιολα, ζυγιές και ταξίμια»
Ένα αφιέρωμα στη φόρμα και τον αυτοσχεδιασμό του λαϊκού μουσικού πολιτισμού, από το Ανατολικό Αιγαίο ως τη Ρούμελη.
Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι), Σόλων Λέκκας (τραγούδι), Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαούτο)
«Point two»
Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Πέτρος Κλαμπάνης Guest: Bodek Janke (τύμπανα)
Μία συνάντηση δύο Ελλήνων μουσικών του «κόσμου» με καλεσμένο τους τον κορυφαίο κρουστό Bodek Janke. Μέσα από το πρίσμα των εμπειριών τους θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές από το «Τhe Great American Songbook». Μία ισορροπημένη δυναμική μεταξύ λυρισμού, πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας είναι αυτό που υπόσχονται οι τρεις Νεοϋορκέζοι μουσικοί. www.manhattanvibes.com, www.petrosklampanis.com, www.bodekjanke.com,
«The Happy Hour Orchestra»
Συναυλία με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου Συντονισμός: Μάρθα Μαυροειδή, Αντώνης Απέργης
«The G string of Pythagoras» + Balkan Brass Band
Η πρώτη balkan brass orchestra που γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο, ωρίμασε και παίζει! Συντονισμός: Hayden Chisholm (Νέα Ζηλανδία/Βαρκελώνη), Παντελής Στόικος
Δέρμα, Ξύλο & Πηλός
Συναυλία με το σύνολο κρουστών Συντονισμός: Λουκάς Μεταξάς, Δημήτρης Παναγούλιας
Trio Balarom
Παντελής Στόικος (τρομπέτα, πλήκτρα), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά)
The Saint Laurence rembetiko orchestra
Η θρυλική ρεμπετοκομπανία του Δημήτρη Μυστακίδη ξανακτυπά!
Ο πλάτανος που βαρέθηκε να είναι κλιματιστικό
Ένα μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους
Ένας πλάτανος αποφασίζει να φύγει! Κουράστηκε να δροσίζει τους ανθρώπους, γιατί ούτε τον προσέχουν ούτε τον φροντίζουν. Ένας καφετζής, ένας αγροφύλακας και ένας γερο-σοφός θέλουν να τον φέρουν πίσω. Θα τα καταφέρουν;
Ένα μουσικό παραμύθι του Ηλία Μωράτη με απρόβλεπτες πλατανοκαταστάσεις.

 


Το παραμύθι ζωντανεύουνε οι:
Αθανασία Κύρκου (αφήγηση, κρουστά) Αντώνης Μυλωνάς (μαντολίνο, τραγούδι, κρουστά) Ηλίας Μωράτης (κιθάρα, τραγούδι) Μαρία Κουφάκη: (πλάτανος) Μάρω Γιαννακοπόυλου: (βιολοντσέλο, τραγούδι)
«Μικρός Αποστάτης»
Αυτό Δεν θα είναι ένα κείμενο σαν όλα τα υπόλοιπα Ένα μικρό δηλαδή κι ανυπεράσπιστο εδάφιο Που βρίσκεται ταπεινά ξαπλωμένο στη Μεγαλειώδη αγκαλιά μιας ολόλευκης από Σοφία Γηραιάς και γι’ αυτό προκλητικής σελίδας
Ο σύγχρονος ποιητικός λόγος αρθρώνεται και σωματοποιείται επί σκηνής από δύο performers. Δύο φωνές - δύο σώματα συνιστούν μια καθημερινή ανθρώπινη ύπαρξη, το μικρό αποστάτη, που πότε εξεγείρεται απέναντι στα κοινωνικά θέσφατα αποζητώντας μιαν ολοδική του υπαρξιακή ταυτότητα, πότε παλεύει να πιστέψει στους άλλους και στον ίδιο διψώντας για επικοινωνία κι άλλοτε πάλι αποσύρεται διαλέγοντας καταφύγιο σ’ έναν άκρατο μελοδραματισμό και σ’ έναν επόμενα φυσικό αυτοσαρκασμό.
Οι AdLib είναι μια νεοσύστατη ομάδα που πειραματικά ασχολείται, μέσω της σωματικής εκφοράς της φωνής, με τη σύζευξη κειμένου και κίνησης και το παιχνίδι μεταξύ τους.
Η ομάδα αποτελείται από τη μουσικό Θεοδώρα Αθανασίου και την performer Ειρήνη Αθανασίου.
Προβολή: Music Village – The documentary
Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό-συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο; Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία; Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία;
O σκηνοθέτης Ανδρέας Σιαδήμας και ο παραγωγός Γιάννης Αγγελάκης θα σχολιάσουν την παραγωγή λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και θα προβάλουν αποσπάσματα.


www.musicvillage-documentary.com
To Moυσικό Χωριό διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Μουσικών Παρεμβάσεων {arTree} σε συνεργασία με την
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
και τις
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε έντυπα, προγράμματα και ιστοσελίδες αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του φωτογράφου της διοργάνωσης, Νικόλα Χρυσού.
Τον ιστότοπο δημιούργησε ο Θανάσης Αρμάγος και επιμελείται ο Αλέξανδρος Σεϊταρίδης.
Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού / συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εκπαιδευτικού σχεδιασμού της arTree (Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης, Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης), σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες / παιδαγωγούς.
Για περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στο Μουσικό Χωριό, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα (www.music-village.gr) ή στείλτε email στα:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. (αιτήσεις συμμετοχής, γενική ενημέρωση) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. (καλλιτεχνικός & εκπαιδευτικός συντονισμός, προτάσεις) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. (διοργάνωση, τύπος, επικοινωνία)



Kώστας Μακρυγιαννάκης

(διεύθυνση παραγωγής, καλλιτεχνικός συντονισμός)
Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Έχει δώσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Δανία. Η ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση, η νέα μουσική, η μη λόγια μουσική και η μουσική δωματίου είναι τομείς στους οποίους δρα, συνεργάζεται συναυλιακά και δισκογραφικά με εξέχοντες καλλιτέχνες. Διδάσκει κιθάρα και μουσική δωματίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ
“Guitar Plus”, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας και μαζί με το Θύμιο Ατζακά και το Γιώργο Λαζαρίδη μέλος της ομάδας διοργάνωσης της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό».

Θύμιος Ατζακάς

(καλλιτεχνική διεύθυνση)
udopia.music-village.gr
O Θύμιος Ατζακάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1971. Eίναι απόφοιτος του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας και της Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Από το 1998 ως το 2004 έζησε στο Βερολίνο. Κύρια ενασχόληση του είναι η ερμηνεία και εξερεύνηση διαφόρων νυκτών εγχόρδων. Πυρήνας της ενασχόλησης αυτής είναι το ευρύ τεχνικό και αισθητικό πεδίο που γεννάει το δίπολο ούτι – κιθάρα. Παράλληλα, και σε άμεση συνάφεια με τα παραπάνω, δραστηριοποιείται στη συγγραφή μουσικής και τον αυτοσχεδιασμό. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί, σαν σολίστας ή μέλος μουσικών συνόλων, σε διεθνή φεστιβάλ και projects σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλλία, Aγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Μαρόκκο και Συρία ενώ ηχογράφησε και μαγνητοσκόπησε για την ελληνική ραδιοτηλεόραση, το WDR, την Deutsche Welle, το MDR, το Arte και το BBC. Ερμηνεύει και δισκογραφεί με σημαντικούς μουσικούς από ετερόκλητους χώρους, ενώ παράλληλα έχει ιδρύσει μουσικά σχήματα
όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett Berlin, και, μαζί με τον Αντώνη Ανισέγκο, το ΣΩΜΑ. Aπό το 2005 διδάσκει ούτι και συντονίζει μουσικά σύνολα στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Από το 2006, μαζί με τον Κώστα και τον Γιώργο, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της διεθνούς διοργάνωσης «Μουσικό Χωριό» που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης

(διεθνείς σχέσεις, καλλιτεχνικός συντονισμός)
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1978. Απόφοιτος του Βασιλικού Κολλεγίου στο Λονδίνο, σπούδασε πιάνο και σύνθεση με τους Yonty Solomon, Alfred Brendel, Δόμνα Ευνουχίδου και Edwin Roxburgh. Από το 1990 έχει πάρει τιμητικές διακρίσεις και υποτροφίες όπως το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, της Worshipful Company of Musicians, της Βελγικής Ραδιοφωνίας και τις υποτροφίες των ιδρυμάτων Ωνάση, Λεβέντη, Hattori κ.α. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά κέντρα των τεχνών στην Ευρώπη και την Αμερική όπως τα Royal Albert Hall, St. Petersbourg Philharmonic Hall, Musikverein, Concertgebouw, Kolner Philharmonie, Carnegie Hall κ.α. Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες όπως οι Φιλαρμονικές Αμβούργου και Στρασβούργου, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Βασιλική Φιλαρμονική, οι Συμφωνικές Βαρσοβίας και Μονάχου, υπό τη διεύθυνση των Sir Neville Marriner, Yuri Temirkanov, Ingo Metzmacher, Yoel Levi, Maxim Schostakovic κ.α. Έχει συνεργαστεί με πολλά σύνολα μουσικής
δωματίου όπως το Medici Quartet, το Ysaye Quartet, το BT Scottish Ensemble, και με προσωπικότητες όπως
11
ο Michael Tilson Thomas, ο Κυπριανός Κατσαρής και ο Λεωνίδας Καβάκος. Εμφανίστηκε επίσης σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων τα Harrogate, Montpellier, Norfolk & Norwich, Trento, Chopin, Monterrei, Istanbul κ.α. Οι ηχογραφήσεις του στις εταιρίες SOMM και LINN έχουν επιλεγεί μεταξύ των 10 κορυφαίων δίσκων του μήνα από τα έγκυρα διεθνή μουσικά περιοδικά BBC και Grammophone και πρόσφατα μεταξύ των 50 καλύτερων δίσκων της πενταετίας, από το περιοδικό The Pianist. Έχει συνθέσει έργα για πιάνο, φωνητικά σύνολα και συνδυασμούς οργάνων καθώς και μουσική για θέατρο και χορό. Το 2004, η σύνθεσή του Sleepwalking προτάθηκε για βραβείο SONΥ. Από το 2000 είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς ειρηνευτικού οργανισμού ADAP. Από το 2005, μαζί με τον Κώστα και τον Θύμιο, είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό».


Ελένη Παπαγεωργίου
(γραμματειακή υποστήριξη)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και έκανε μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία, στο Trinity College του Δουβλίνου και για την Πολιτιστική Διαχείριση στο Universidad Complutense της Μαδρίτης. Τώρα είναι υπεύθυνη για το ΟΞΥΓΟΝΟ (Θεσσαλονίκη), ένα χώρο για το βιβλίο και τον πολιτισμό, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στο περιοδικό The Books’ Journal σχετικά με την αστυνομική λογοτεχνία.


Αλέξανδρος Σεϊταρίδης

(συντονισμός παραγωγής)
Σπούδασε πληροφορική στο University of Hertfordshire όπου απέκτησε Bachelor of Science με Second Class Honors (First Division) στην Πληροφορική. Είναι απόφοιτος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή στο Θέατρο της Ημέρας. Εργάζεται ως σύμβουλος διαδικτύου και τεχνολογίας (I.T Manager) και ως σχεδιαστής και δημιουργός διαδικτυακών ιστοσελίδων (Web Site Designer and Development). Έχει εργαστεί ως μοντέρ σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, σε ντοκιμαντέρ και μουσικά βίντεο κλιπ. Ήταν συντάκτης του δισέλιδου τεχνολογικών νέων, «Οδός χάι-τέκ» στο μηνιαίο περιοδικό Δίφωνο. Έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί βίντεο, καταλόγους, αφίσες και flyers για μουσικές συναυλίες, εκθέσεις καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις. Είναι στην ομάδα εργασίας της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό» από το 2010. Προσπαθεί η τέχνη να βρίσκεται σε κάθε πλευρά της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Έχει πάρει μέρος σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος και είναι μέλος της ομάδας «Δρόμος με δέντρα» της Μάρθας Φριντζήλα. Παράλληλα,
δημιουργεί βίντεο για εκπαιδευτικά προγράμματα και θεατρικές παραστάσεις. Είναι συνυπεύθυνος της
λειτουργίας του Radio Art.

Ενάντια στη Μέθοδο III: Εξερευνήσεις της παιδαγωγικής λειτουργίας του αυτοσχεδιασμού και της συνεργατικής σύνθεσης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
18 – 24 αυγ

«Πρόσεξα πως όταν παίζατε φαινόσασταν σαν να μην σας ένοιαζε τίποτε άλλο παρά μόνο η μουσική» (Σοφία, 8 ετών)
«Μπορεί να σου αρέσει πιο πολύ το λάθος από το σωστό» (Δήμητρα, 8 ετών)
«Η ζωή και η τέχνη δεν είναι ένα, αλλά πρέπει να γίνουν ένα μέσα μου, μέσα από την ενότητα της ευθύνης μου»

(Μ. Μπαχτίν)


Στο εργαστήριο αυτό επιχειρούμε να αναπτύξουμε μια σειρά από πλαίσια τα οποία οδηγούν στη δημιουργία ομαδικών συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών. Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε τον παιδαγωγικό ρόλο του αυτοσχεδιασμού και της συνεργατικής σύνθεσης, τις κοινωνικο-πολιτισμικές και γνωσιοθεωρητικές καταβολές της δημιουργικής μουσικής παιδαγωγικής, καθώς και τον πολιτικό της ρόλο.
Το εργαστήριο συνδυάζει την πρακτική και τη θεωρητική αναζήτηση, και απευθύνεται σε μουσικούς που αισθάνονται και λειτουργούν ως δάσκαλοι και σε δασκάλους που αισθάνονται και λειτουργούν ως μουσικοί και έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω τους μια σειρά από στερεότυπα για τη σχέση παιδιού, μάθησης και μουσικής. Είναι σημαντικό να φέρετε μαζί σας όργανα που παίζετε ή άλλες ηχογόνες πηγές, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτεχνίας που έχετε αναπτύξει.


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO «Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος» Εργαστήρι για μεγάλους και παιδιά μαζί και χωριστά



ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Κείμενο, δραματοποίηση, σωματική έκφραση ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ: Μουσικές δράσεις και εξερευνήσεις, μουσική διδασκαλία ΜΑΡΙΑ ΘΩΙΔΟΥ: Επιμέλεια-εμψύχωση εργαστηρίου και φωνητικές δράσεις ΦΑΝΗ ΜΩΡΑΛΗ: Μουσικοπαιδαγωγική υποστήριξη

18 – 24 αυγ


Δύο παράλληλα εργαστήρια συνεργάζονται για την προετοιμασία της παράστασης του παραμυθιού της Στέλλας Μιχαηλίδου «O γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος» με μουσική του Κώστα Βόμβολου και αντικείμενο τα θέματα που προκύπτουν από τη συνάντηση λόγου, μουσικής και κίνησης.

Μέσα από λέξεις, φωνήματα, τραγούδια και ιστορίες παίζουμε με το ρυθμό στο λόγο και τη μουσική, ενώ μέσα από κινησιολογικούς και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς ενθαρρύνουμε την εκφραστικότητα του σώματος, την εναρμόνιση της κίνησης με το λόγο καθώς και τη σκηνική υποστήριξη των δράσεων.
Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικούς, ηθοποιούς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς η παρακολούθησή του δεν προϋποθέτει κάποιας μορφής μουσική ή θεατρική εκπαίδευση. Φυσικά αν υπάρχουν
ανάμεσα στους συμμετέχοντες άτομα με μουσική ή υποκριτική κατάρτιση αυτή δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη.
Πρωί 10:30 -13:30 τα δύο εργαστήρια δουλεύουν χωριστά

α) ενηλίκων : Διερεύνηση των διαφορετικών εκδοχών της ρυθμικής εκφοράς του λόγου, εκμάθηση των τραγουδιών και φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, μουσική συνοδεία και δημιουργία ρυθμών με τη χρήση του σώματος, της φωνής και αυτοσχέδιων οργάνων. Κίνηση και θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί.
β) παιδιών: Παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί, ασκήσεις ρυθμού και λόγου, δημιουργία θεατρικών δράσεων που σχετίζονται με το παραμύθι.
Απόγευμα 18:00 - 20:00
Παιδιά και μεγάλοι ενώνονται, και με την εμψύχωση των συντονιστών προετοιμάζουν την παρουσίαση της παράστασης!
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2 // VIDEO 3




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σπούδασε μουσική παιδαγωγική στο Reading University (UK) (MA, 1994 – PhD, 2000). Έχει διδάξει σε δημοτικά σχολεία, στο Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Παν/μίου Αιγαίου. Την περίοδο 2003-2006 εργάστηκε ως λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής στο T.Μ.Σ. του Α.Π.Θ, και από την άνοιξη του 2006 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει παρουσιάσει την επιστημονική του δουλειά σε πολλά συνέδρια στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του μουσικού αυτοσχεδιασμού των παιδιών, σε ανθρωπολογικές-εθνογραφικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις της μουσικής δημιουργικότητας, σε ποιοτικές-κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της μουσικής εκπαίδευσης. Παίζει μουσική με παιδιά και μεγάλους κάθε ηλικίας.


Στέλλα Μιχαηλίδου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Η Στέλλα Μιχαηλίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Γράφει και σκηνοθετεί κυρίως έργα που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες σε θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει Κινησιολογία στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1999. Με τις παραπάνω ιδιότητες αλλά και με αυτή της ηθοποιού, συνεργάζεται με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από το 1989, καθώς και με το Κ.Θ.Β.Ε. και με Δημοτικά Θέατρα. Έχει χορογραφήσει κι έχει παίξει σε περισσότερες από τριάντα παραστάσεις. Έγραψε κείμενα για ραδιοφωνικές εκπομπές, στίχους για θεατρικές παραστάσεις και ιστορίες σε συνεργασία με παιδιά. Ακόμη τρία θεατρικά έργα: Περπατώ εις το δάσος (1992), Το όνειρο του Ρο (1996) και Τζιτζιμιτζιχοτζιριά (2005). που παίχτηκαν από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Πατρών, Βέροιας) και από πλήθος επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Τα παραπάνω έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός». Έχει γράψει επίσης τa έμμετρα παραμύθια: Ιστορίες για μαύρες γάτες (2003, Επόμενος Σταθμός), Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος (2010, Εν Πλω) και το διπλό βιβλίο: Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες/Αστριμάλι – Ροδολάλι (2011, Εν Πλω) Σκηνοθέτησε και χορογράφησε τα έργα της:Τζιτζιμιτζιχοτζιριά (2005-2006) και Το όνειρο του Ρο (2007) (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), το έργο του Α.Αδαμόπουλου: Ο Σιμιγδαλένιος (2009, Κ.Θ.Β.Ε.) και την Ψ Ραψωδία της Ιλιάδας, σε μετάφραση του Δ. N. Μαρωνίτη (Εθνικό Θέατρο, 2011).


Κώστας Βόμβολος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
O Κώστας Βόμβολος έχει γράψει μουσική για περισσότερες απο 100 θεατρικές παραστάσεις όπως επίσης και κομμάτια μουσικού θεάτρου,μουσική για σκηνικές παρουσιάσεις κειμένων, χοροθέατρο,ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκυμαντέρ. Συνεργάστηκε κυρίως με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της ‘’Τέχνης’’, τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Καλαμάτας, Καβάλας, Σερρών, τη Νέα Σκηνή Τέχνης, την Actors Touring Company του Λονδίνου κ.α. Από το 1994 διευθύνει το συγκρότημα Primavera en Salonico, το οποίο σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου έχει κυκλοφορήσει 7 cd και έχει εμφανιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ,τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Ταϊβάν κ.α. Συμμετέχει στο συγκρότημα «Χειμερινοί κολυμβητές» καθώς και στα σύνολα «Tabako trio» και «Γουτού Γουπατού». Εχουν εκδοθεί 4 cd με θεατρικές μουσικές του. Έχει διδάξει σε σεμινάρια στο Δουβλίνο, το Βερολίνο, το Μοντερέι (Καλιφόρνια), την Αλμπουκέρκη (Νέο Μεξικό), την Αδελαΐδα (Αυστραλία) κ.α. Διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.


Μαρία Θωίδου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Η Μαρία Θωίδου, τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, γεννήθηκε στην Φλώρινα. Σπούδασε μουσική και κλασικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Eπίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνθέτει και ερμηνεύει την μουσική της από το 1994 δημιουργώντας έντονη αίσθηση στην σκηνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Έχει ηχογραφήσει 4 προσωπικούς δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Νίκος Παπάζογλου, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Σωκράτης Σινόπουλος, Κώστας Θεοδώρου, Goran Bregovic, B.Semirani, H.Chisholm και πολλούς άλλους. Από το 1999 μέχρι σήμερα και σε συνεργασία με σύνολα όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett, Cornucopia Berlin, έχει εμφανιστεί σε πλήθος ευρωπαϊκών μουσικών φεστιβάλ και έχει ηχογραφήσει για το ΒΒC καθώς και το Γερμανικό, το Ολλανδικό και το Βελγικό κρατικό ραδιόφωνο. Έχει αναπτύξει μουσικοπαιδαγωγική δράση σε σχολεία, ωδεία και πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί ως παιδαγωγός με το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Βερολίνου - Αθηνά (20022004). Μετά από μία δεκαετία περιπλάνησης στην Ευρώπη και διαμονής της στο Βερολίνο επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου, παράλληλα με τις εμφανίσεις της, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων των φοιτητών, (Μέλος Ειδικού Διδακτικού προσωπικού). Παράλληλα διδάσκει Μονωδία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης). Τέλος συνεργάζεται με το διεθνές φεστιβάλ Music Village (Μουσικό Χωριό), στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου είναι υπεύθυνη για το Εργαστήρι Φωνητικής Εξερεύνησης.


Φανή Μόραλη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε μικρή ηλικία πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής προπαιδείας. Συνέχισε με σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών και αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μουσικοπαιδαγωγικά, έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και εργαστήρια ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά των ινστιτούτων Carl-Orff (Salzburg) και Kodaly (Kecskemet Ουγγαρίας). Παράλληλα εργάσθηκε σε ωδεία παραδίδοντας μαθήματα πιάνου και μουσικής προπαιδείας. Από το 2003 διδάσκει μουσική στο δημοτικό σχολείο, όπου και προέκυψε η ανάγκη συγγραφής του βιβλίου «Σολ-Μι Ντο-Λα».

All One // Alone Εργαστήριο οργανικού αυτοσχεδιασμού

18 – 24 αυγ

Στο φετινό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού, θα επικεντρωθούμε σε δύο συμπληρωματικές κατευθύνσεις: την σολιστική έκφραση και τη δημιουργία «ανοιχτής» σύνθεσης συνόλου.
Θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε μουσικό να αναπτύξει και να συμπτύξει την προσωπική του/της μουσική ιδιαιτερότητα ως solo performer και παράλληλα να βιώσει την εμπειρία της μουσικής οργάνωσης συνόλου.
Στο τέλος θα προετοιμάσουμε όλοι μαζί μία ενιαία σύνθεση, που θα προβάλει σολιστικές δράσεις μαζί με «ανοιχτές» συνθέσεις των μελών του συνόλου.
Η σύνθεση αυτή θα παρουσιαστεί στην τελική συναυλία από τους συνθέτες-εκτελεστές του συνόλου.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε μουσικούς κάθε κατεύθυνσης.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2


Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού


18 – 24 αυγ



Φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό φιλοξενεί τη Σαβίνα Γιαννάτου η οποία απευθύνεται σε ηθοποιούς, τραγουδιστές και εκτελεστές, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φωνή σαν μέσο έκφρασης.
Δεν θα χρησιμοποιηθεί μουσική σημειογραφία, άρα δεν χρειάζεται κανείς να διαβάζει μουσική. Τα μαθήματα θα είναι ομαδικά και στοχεύουν στο να βρει ο καθένας τους φωνητικούς του κώδικες σε ένα ελεύθερο αυτοσχεδιαστικό περιβάλλον.


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2 // VIDEO 3




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Αντώνης Ανισέγκος
www.enstase.com
Ο Αντώνης Ανισέγκος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως συνθέτης, πιανίστας (τόσο στην κλασική / σύγχρονη όσο και στην τζαζ / αυτοσχεδιαζόμενη μουσική σκηνή). Σπούδασε πιάνο στη Θεσσαλονίκη με την Ελένη Ξεναρίου (Δίπλωμα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1991) και αργότερα στις Ακαδημίες της Βουδαπέστης, της Βιέννης, της Κολονίας και του Βερολίνου, όπου και αποφοίτησε το 2002 στην τάξη του Walter Zimmermann με postgrad. δίπλωμα σύνθεσης. Έχει σπουδάσει επίσης jazz piano με τον John Taylor (1995-96) και έχει αποσπάσει βραβεία σύνθεσης. Είναι μέλος του συνόλου Σύγχρονης Μουσικής European Music Project και εμφανίζεται μεταξύ άλλων με τα σύνολα Trio IAMA, Lynx, ΣΩΜΑ, Amoebas, ddaA, KAYA, oneone και Grix. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι υπεύθυνος για τα τμήματα αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής που διοργανώνονται στη διεθνή μουσική κοινότητα του Μουσικού Χωριού. Σήμερα, ο Αντώνης Ανισέγκος πραγματοποιεί διεθνή καριέρα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σαν αυτοσχεδιαστής, συνθέτης και πιανίστας. Κατά τα τελευταία χρόνια είναι ενεργός και στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής.


Σαβίνα Γιαννάτου
www.savinayannatou.com
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και αργότερα με το Σπύρο Σακκά στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης. Αποφοίτησε από το τμήμα του Performance and Communication Skills του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου με υποτροφία του Μουσιγέτη. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1979 με την εκπομπή του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ “Εδώ Λιλιπούπολη”. Από τότε, έχει συνεργαστεί με αρκετούς Έλληνες συνθέτες (Πλάτωνος, Γρηγορίου, Μαραγκόπουλος, Κατσούλης, Μαμαγκάκης, Κυπουργός) και η δισκογραφία της περιλαμβάνει πάνω από είκοσι δίσκους (προσωπικοί και συμμετοχές). Για περισσότερα από δέκα χρόνια υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής, με το οποίο έχει ερμηνεύσει έργα μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ σε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση αλλά και σε φεστιβάλ και εργαστήρια ηλεκτρονικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής ως ερμηνεύτρια και συνθέτης. Έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ, video-art και θέατρο.Ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, σε συνεργασία με μουσικούς από τον χώρο της jazz. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το γκρουπ Primavera en Salonico με τους οποίους έχει εκδώσει τους δίσκους “Ανοιξη στη Σαλονίκη”, “Τραγούδια της Μεσογείου”, “Παναγιές του κόσμου” και “Terra Nostra”. Με τους Primavera en Salonico έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, Μαρόκο, Ταϊβάν και Ισραήλ. Τον Οκτώβριο του 1999 το άλμπουμ “Oι Παναγιές του κόσμου” μπήκε στο Νο 11 του Top20 στο World Music Europe Charts. Το καλοκαίρι του 2000, το άλμπουμ “Τα τραγούδια της Μεσογείου” που κυκλοφορεί από τη ΛΥΡΑ, κυκλοφόρησε στην Αμερική από την αμερικάνικη εταιρία Sounds True με τίτλο “Savina Yannatou - Mediterranea”. Την έκδοση αυτή, ακολούθησαν εγκωμιαστικές κριτικές σε εφημερίδες της Αμερικής (όπως τη Philadelphia Inquirer), μια μίνι περιοδεία (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) σε δύο φεστιβάλ ethnic μουσικής της χώρας (Monterey World Music Festival και World Music Festival Chicago 2000) καθώς και ειδικά αφιερώματα στα πιο έγκυρα μουσικά sites στο Internet (όπως το Sonicnet.com) και ένα εκτεταμένο τηλεοπτικό αφιέρωμα στο CNN που μεταδόθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

18 – 24 αυγ

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά στις μέρες, μας σε όλους τους μουσικούς κύκλους, είτε αυτοί αφορούν στους
ερμηνευτές, στους δημιουργούς, ή ακόμη στους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές, είναι αυτό της ερμηνείας ενός μουσικού έργου. Πως πρέπει να παίζεται ένα έργο που έχει γραφτεί πολλές φορές πριν αιώνες; Από τι εξαρτάται ο ορισμός μίας ερμηνείας ως σωστής ή λανθασμένης; Πόσο πιστός πρέπει να μείνει ο ερμηνευτής στην παρτιτούρα; Η σύνθεση επηρεάζει τη ερμηνεία όσο και η ερμηνεία τη σύνθεση; Ακόμη και στο σύγχρονο ρεπερτόριο, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη μία ερμηνευτική παράδοση, τι είναι αυτό που καθορίζει το πως παίζεται ένα έργο; Ο συνθέτης γράφοντας ένα έργο ουσιαστικά εκπέμπει ένα σινιάλο, το οποίο θα ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους από πολλούς
ερμηνευτές. Αυτό το γεγονός, καθιστά τον ερμηνευτή συνδημιουργό;

Το σεμινάριο προτείνεται από τον πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο και το συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη.
Απευθύνεται σε πιανίστες και συνθέτες, και θα
προσπαθήσει να βρει μία απάντηση στα παραπάνω
ερωτήματα διασταυρώνοντας τα βλέμματα του
συνθέτη και του ερμηνευτή πάνω στην μουσική
ερμηνεία. Το ζήτημα θα πλησιαστεί από τρεις
διαφορετικές γωνίες: αρχικά θα ανακαλύψουμε
έργα του γενικότερου πιανιστικού ρεπερτορίου
που θα έχουν προταθεί από τους συμμετέχοντες
πιανίστες, πάντα από τη διπλή ματιά του πιανίστα

ρεπερτορίου που θα έχουν προετοιμαστεί από τους πιανίστες.
Και τέλος, θα ανακαλύψουμε έργα των συμμετεχόντων συνθετών, τα οποία θα ερμηνεύονται από τους
πιανίστες.

Η δουλειά αυτή θα κλείσει με μία συναυλία-performance που θα προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2 // VIDEO 3 // VIDEO 4





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Γιώργος Κουμεντάκης
Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες της νέας γενιάς. Η μουσική του γραφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία μουσικών ιδιωμάτων και διαρκή αναζήτηση νέων κατευθύνσεων. Το 1985 ο Gyorgy Ligeti τον επιλέγει μεταξύ άλλων Ευρωπαίων συνθετών και του αναθέτει τη σύνθεση του «Σύμμολπα 5» που παρουσιάζεται απο την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Asolo, Bolzano και Λουξεμβούργο. Την ίδια χρονιά (1985 Έτος Μπαχ) συμμετέχει με τα «Σύμμολπα 4» σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ των πιο αντιπροσωπευτικών συνθετών του 20ου αι., στη Biennale της Βενετίας. Το 1987 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Ensemble InterContemporain στην Φραγκφούρτη. Το 1990 παρουσιάζεται η όπερα του «Έσσεται Ήμαρ» από την Oslo Simfonietta στο Όσλο και την ίδια χρονιά το Xenakis Ensemble με τον Diego Masson παρουσιάζουν το «Μικρό Κοντσέρτο για Πιάνο» στην Ολλανδία. Tο 1992 κέρδισε την υποτροφία “Prix de Rome”, μένοντας την επόμενη χρονιά ως «resident composer» στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης (Villa Medicis). Την ίδια χρονιά ο πιανίστας Jay Gottlieb παίζει τα «Σύμμολπα 1» στο φεστιβάλ Presences 92 στο Παρίσι και επίσης συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους στα «Φεγγάρια-Σαπφώ». To 1994 τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». Την περίοδο 1998-2000 εργάστηκε ως “composer in residence” για την Clio Gould και του συνόλου BT Scottish Ensemble στο Λονδίνο, με την ευγενική υποστήριξη του ιδρύματος “Michael Marks Charitable Trust”. Το 2007 το έργο του «Amor Fati» παίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετα από ανάθεση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Το έργο του “Ισοκράτημα ενός Παιδιού” παίχτηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 25 Οκτ. 2010, μετά από ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του. Ηταν ο πρώτος καλεσμένος της σειρας “εν λευκώ” στο Μέγαρο Μουσικης Αθηνών, όπου στις 10 Φεβρ. 2011, παίχτηκε το 4ο κοντσέρτο του για πιάνο, “Ισοκράτημα ενός Μεσήλικα”, με σολίστ τον Γιώργο Λαζαρίδη και την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Για το 2012 η ¨Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών” του αφιερώνει τον κύκλο συναυλιών “Πορτραίτο Συνθέτη”. Μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Κουμεντάκης έχει συνθέσει πάνω από 100 έργα για ορχήστρα, ορχήστρα δωματίου, όπερες, σόλο όργανα, καθώς και μουσική για χορό, αρχαία τραγωδία και θέατρο. ‘Εχει επίσης συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες σε παραγωγές με πολυμέσα (installations, video art/animation, κ.ά.). Έργα του έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως σε περισσότερες από 400 συναυλίες σε διεθνούς κύρους αίθουσες συναυλιών, όπως είναι οι: Salle Olivier Messiaen, Theatre de l’Archeveche, Teatro la Fenice, Alte Oper, Benesse Museum in Naoshima, Amsterdam Concertgebouw, Purcell Room, Wigmore Hall, Carnegie Hall, Forbidden City Concert Hall-(Beijing), Muziekgebouw aan’t IJ (Amsterdam), Auditorio Nacional de Musica (Madrid), Clarice Smith Performing Arts Center (Maryland), Piccolo Teatro (Milano), Guarnerius Art Center (Belgrade), Ωδείο Ηρώδου Αττικού , Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων: Biennale di Venezia 1985 European Year of Music, IV Festival di Musica Contemporanea Naples 1987, Semaines Musicales Internationales d’ Orleans 1987, Φεστιβάλ Επιδαύρου (1981, 1984, 1989, 1996), Φεστιβάλ Αθηνών (2005, 2006, 2009, 2010), Φεστιβάλ Άργους (1995, 1996, 1997), World Music Days Festival: 1987 (Germany), 1988 (Hong Kong), 1990 (Oslo), Frankfurt Feste 1987, Conferenza Musicale Mediterranea Palermo (1992, 1997), Nieuwe Muziek Middelburg Festival 1990 Holland, Lecce Festival 1992, Ypres Guitar Festival Βέλγιο 2002, Luigi Legnani Festival 2002, Tage fur Neue Musik Zurich 1992, Dundee Guitar Festival 2002, New Musica 4 London 1994, 11o Festival Internazionale della Chitara citta di Mottola 2002, Aix en Provence Festival 1998, Presences 1992 και 2004 (Radio France) Παρίσι, Δημήτρια Θεσσαλονίκης 2007, Cultural Year of Greece in China 2007-2008, 2008 XIX Festival Forfest Czech Republic, 2008 Electromedia Works Festival Αθήνα, 2009 Milano Incontra La Grecia, κ.ά. Έργα του Γιώργου Κουμεντάκη έχουν παρουσιαστεί από σημαντικά μουσικά σύνολα, όπως: Beijing Symphony Orchestra, Prism Quartet, Accademia Musicale Siciliana, Accentus/Axe 21 chamber choir, Nederlands Blazers Ensemble, Arraymusik Ensemble, BT Scottish Ensemble, Composer’s Ensemble, Dissonart Ensemble, Divertimento Ensemble, Ensemble Intercontemporain, European Community Youth Orchestra, Hong Kong Ensemble, Kronos Quartet, Leonardo Quartet, Nash Ensemble, Odessa Camerata, Alea III, Orchestre des Jeunes de la Mediterranee, Oslo Simfonietta, Palmos, Xenakis Ensemble, Oxford Orchestra, Russian State Symphony Orchesra Young Russia, Sentieri Selvaggi Ensemble, Tangos a Cuatro, The City of Oxford Orchestra, Ορχήστρα Χρωμάτων, Καμεράτα Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Ορχήστρα Πατρών, Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων.
Μουσική του έχουν διευθύνει μεταξύ άλλων οι: Mathias Bamert, Martin Brabbins, Gaetano Colajanni, Olivier Cuendet, Christian Eggen, Henri Gallois, Sandro Gorli, Christopher Warren-Green, Paul Chiang, James Judd, Henry Kucharzyk, Tan Lihua, Diego Masson, Ingo Metzmacher, Peter Wiegold, Igor Savrouk, Gunther Schuller, Stefan Skold, Arturo Tamayo, Μύρων Μιχαηλίδης, Μίλτος Λογιάδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Μάριος Παπαδόπουλος, Νίκος Τσούχλος, Θόδωρος Αντωνίου, ‘Αλκης Μπαλτάς και Γιώργος Κουντούρης. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 10 CDs με μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη σε ελληνικές και ξένες δισκογραφικές εταιρίες. Ο Γιώργος Κουμεντάκης υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Συνόλου «Ν. Σκαλκώτας» κατά την περίοδο 1999-2001. Διετέλεσε επίσης, Μουσικός Διευθυντής, Συνθέτης και Δημιουργός Μουσικού Σεναρίου των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.


Στέφανος Θωμόπουλος
www.stephanos-thomopoulos.com
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Στέφανος Θωμόπουλος σπούδασε στην Musikhochschule της Κολωνίας, στο Conservatoire National Superieur του Παρισιού, και στο Κονσερβατόριο του Amsterdam. Καθηγητες του υπήρξαν ο Jacques Rouvier, η Δόμνα Ευνουχίδου και η Marie-Francoise Bucquet, ενώ στην πορεία του τον συμβουλεύουν εξέχουσες μουσικές προσωπικότητες όπως ο Aldo Ciccolini και ο Dmitri Bashkirov. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποσπά πληθώρα διακρίσεων (Yamaha Music Foundation, Holland Music Sessions, Maria Canals, Hellexpo, Αλεξάνδρα Τριάντη, AG Leventis). O Στέφανος Θωμόπουλος έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη νότια Αμερική και στην Ιαπωνία. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε αίθουσες όπως το Μεγάρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Concertgebouw στο Amsterdam, η Salle Gaveau, το auditorium του μουσείου Orsay, η Unesco, το Hotel National des Invalides, η Cite de la Musique στο Παρίσι το μικρό θέατρο Επιδαύρου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου, την Καμεράτα Αθηνών, τη Netherlands Chamber Orchestra, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Όπερας του Καίρου. Η δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει έργα Χατζiδάκη για το ιταλικό ίδρυμα CIMA, Scriabin για το Mecenat Musical de la Societe Generale. Το δεκέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε ο δίσκος του με έργα Ξενάκη για τη Fondation Meyer, ο οποίος περιλαμβάνει για πρώτη φορά όλο το έργο του συνθέτη για σόλο πιάνο. Από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι καθηγητής στο Εθνικό Κονσερβατόριο της Νίκαιας.

18 – 24 αυγ

Το ανθρώπινο σώμα κινείται συνεχώς.
Ακόμη κι όταν φαίνεται ακίνητο στο χώρο, εσωτερικά το σώμα κινείται ασταμάτητα.
Παρατήρησε και συνδέσου με τη ροή της ενέργειας στο σώμα.
Επέτρεψε σ’ αυτή την εσωτερική κίνηση της ενέργειας να οδηγήσει το σώμα σου μέσα στο χώρο,

ανάμεσα στους ανθρώπους γύρω σου νιώσε την κίνηση της αναπνοής, της σκέψης, των ονείρων, των αναμνήσεων του σώματος σου.
Επέτρεψε σε εξωτερικά ερεθίσματα να γίνουν κίνηση στο δικό σου σώμα.
Αντιθέσεις.
Αντιλαμβανόμαστε το πάνω επειδή υπάρχει το κάτω.
Το φως της ημέρας υπάρχει μονό σε σχέση με το σκοτάδι της νύχτας.

Ο πρωινός κύκλος θα είναι μια έρευνα της κίνησης με βάση τις αντιθέσεις

Ξεκινώντας από ακινησία και φτάνοντας στο μέγιστο της κίνησης σε σχέση με το χώρο, την
ενέργεια, την ταχύτητα, την περιπλοκότητα της κίνησης.
Αυτοσχεδιασμός και έτοιμο κινητικό υλικό θα είναι τα εργαλεία.
Ο απογευματινός κύκλος θα εστιάζει στην ομαδική δουλειά σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο

χρησιμοποιώντας την πρωινή εμπειρία.


Ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού μέσα στην ομάδα.
Το σεμινάριο γίνεται σε ανοιχτό χώρο.
Αθλητικά παπούτσια και επιγονατίδες είναι απαραίτητα για τους συμμετέχοντες!

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2


«Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα» Εργαστήριο θεάτρου μετά μουσικής

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΗΣ

18 – 24 αυγ

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς.
Με αφετηρία τα «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα» σχεδιάζουμε ένα λαϊκό δρώμενο με τραγούδια, αναπαραστάσεις και ευτράπελα στο απερίγραπτο τοπίο του Αγίου Λαυρεντίου.
Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, ταξινομημένα κατά αύξουσα σοβαρότητα είναι:
Οκνηρία (acedia), δαίμονας ο Βηλφεγώρ Αλαζονεία (superbia), δαίμονας ο Εωσφόρος Λαιμαργία (gula), δαίμονας ο Βελζεβούλ Λαγνεία (luxuria), δαίμονας ο Ασμοδαίος Απληστία (avaritia), δαίμονας ο Μαμμωνάς Οργή (ira), δαίμονας ο Σατανάς Ζηλοφθονία (invidia), δαίμονας ο Λεβιάθαν

Τα αμαρτήματα ονομάζονται «θανάσιμα» γιατί σύμφωνα με την εκκλησία μπορούν να στερήσουν τη θεία χάρη και να οδηγήσουν στην αιώνια καταδίκη της ψυχής του ανθρώπου, εκτός αν συγχωρεθούν με την εξομολόγηση. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε αμάρτημα εκπροσωπείται και από ένα δαίμονα. Αυτούς λοιπόν τους δαιμόνους θα «ενσαρκώσουν» οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο προς «τέρψιν» και συμμόρφωση.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει μουσική και θεατρική αγωγή, δραματοποίηση, μελοποίηση και σχεδιασμό παράστασης και είναι ανοικτό σε όλους τους δαιμονισμένους θεατρόφιλους και μουσικούς.

Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζουμε στο κοινό το ιδιότυπό μας μουσικοθεατρικό δρώμενο με πάντα αμφίβολο αποτέλεσμα.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου ασχολήθηκε με τη ρυθμική γυμναστική για δέκα χρόνια και φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Μετά την αποφοίτηση της ακολούθησε μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τις ομάδες ΧΟΡΕΥΤΕΣ, Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, την Hellenic Dance Company και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2007-2008 δούλεψε με τον χορογράφο Wim Vandkeybus και την ομάδα Ultima Vez για τη δημιουργία και περιοδεία του “Menske” και την περιοδεία του “Spiegel”. Το 2009 συνεργάστηκε με τον χορογράφο Roberto Olivan για τη δημιουργία και περιοδεία του “Mermaid’s call” και “Alba Eterna”. Το διάστημα 2010-2012 δούλεψε με τον χορογράφο Akram Khan για τη δημιουργία και περιοδεία του “Vertical Road” και την περιοδεία του “Confluence”. Από τον Απρίλιο του 2012 συνεργάζεται με τους Jozef Fruzek και Λίντα Καπετανέα (Rootlessroot). Έχει διδάξει χορό και αυτοσχεδιασμό για παιδιά, ενήλικες και καλλιτέχνες τσίρκου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μάρθα Φριντζήλα
www.marthaf.eu www.dentra.gr
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Σπούδασε μουσική και θέατρο. Από το 1993 δουλεύει ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Εθνικό θέατρο και σε δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα σε παραστάσεις αρχαίου, σύγχρονου δράματος και μουσικού θεάτρου. Εργάζεται ως σκηνοθέτης θεάτρου από το 1996. Είναι μέλος του χώρου τέχνης Κρατήρας. Από το 1999 είναι σκηνοθέτης του θιάσου Δρόμος με Δέντρα με τoν οποία ανέβασε παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου δράματος. Παράλληλα με το θέατρο εργάζεται ως τραγουδίστρια και έχει λάβει μέρος στη δισκογραφία και σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Λένα Πλάτωνος, Μαρία Φαραντούρη, Mode Plagal, Τάνια Τσανακλίδου, Νίκο Ξυδάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Φοίβο Δεληβοριά, Χαϊνηδες, Μιχάλη Γρηγορίου. Από το 2007 διδάσκει υποκριτική στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου.


Βασίλης Μαντζούκης
www.dentra.gr
Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου ασχολήθηκε με τη ρυθμική γυμναστική για δέκα χρόνια και φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Μετά την αποφοίτηση της ακολούθησε μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τις ομάδες ΧΟΡΕΥΤΕΣ, Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, την Hellenic Dance Company και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2007-2008 δούλεψε με τον χορογράφο Wim Vandkeybus και την ομάδα Ultima Vez για τη δημιουργία και περιοδεία του “Menske” και την περιοδεία του “Spiegel”. Το 2009 συνεργάστηκε με τον χορογράφο Roberto Olivan για τη δημιουργία και περιοδεία του “Mermaid’s call” και “Alba Eterna”. Το διάστημα 2010-2012 δούλεψε με τον χορογράφο Akram Khan για τη δημιουργία και περιοδεία του “Vertical Road” και την περιοδεία του “Confluence”. Από τον Απρίλιο του 2012 συνεργάζεται με τους Jozef Fruzek και Λίντα Καπετανέα (Rootlessroot). Έχει διδάξει χορό και αυτοσχεδιασμό για παιδιά, ενήλικες και καλλιτέχνες τσίρκου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Microresidency Workshop
Εργαστήριο νέων μέσων και τεχνολογιών με έμφαση στις συλλογικές / συμβιωτικές διαδικασίες παραγωγής

MEDEA ELECTRONIQUE
(Tim Ward, Mανώλης Μανουσάκης, Γιάννης Λόλης, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Kλεοπάτρα Κοραή)

18 – 24 αυγ

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομα - Medea μέσα από τα νέα Media- ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δουλεύουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, όπως η μουσική, το βίντεο, ζωγραφική και animation, καθώς και διαδραστικές τεχνολογίες ενοποιούν της ξεχωριστές ειδικότητες τους στους τομείς της έρευνας και της εφαρμογής, ορίζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο στυλ στα Πολυμέσα. Οι Medea Electronique είναι η δημιουργική συνάντηση-συνένωση δραστήριων ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη για το νέο, την τέχνη και την καινοτομία. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεύρεσης είναι μια σειρά από έργα που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο τεχνών, απο πολυμεσικά θεατρικά έργα και πειραματικές οπτικοακουστικές
παραστάσεις μέχρι ηλεκτροακουστικές συναυλίες και χορό με την χρήση διαδραστικών τεχνολογιών.
Η Medea Electronique θα προσφέρει, για πρώτη φορά στο Μουσικό Χωριό, έναν κύκλο εργαστηριών καλλιτεχνικής συμβίωσης σχετικά με τα σύγχρονα νέα μέσα. Με έμφαση στη θεματική προσέγγιση της γνώσης, θα δοθεί ένα στίγμα σε σχέση με το φυσικό χώρο στον οποίο θα εργαστούμε με σκοπό τη δημιουργία ενός ή περισσότερων συλλογικών έργων.
Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν άμεση επαφή με την τελευταία τεχνολογία σε αντικείμενα όπως η ηλεκτρονική μουσική και σύνθεση, το video art και stop-motion animation και η performance. Θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, τόσο από την
Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και να λάβουν πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο που έχουν επιλέξει με κοινό άξονα τα νέα μέσα.
Το εργαστήριο θα κορυφωθεί με την παρουσίαση και ηλεκτρονική τεκμηρίωση ενός συλλογικού οπτικοακουστικού έργου από τις διαφορετικές ομάδες.
Video art / Stop Motion Animation
Θα εξοικειωθούμε με software και διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Χρησιμοποιώντας αντικείμενα από την καθημερινότητα, όπως κινητά τηλέφωνα με κάμερα, smartphones, κ.ά., στην πρώτη συνάντηση θα δημιουργήσουμε εικόνες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε στη δεύτερη συνάντηση για τις εφαρμογές που θα διδαχθούμε. Θα γίνουμε οι πρωταγωνιστές σε ιστορίες/ταινίες μικρού μήκους και, αξιοποιώντας τις ιδέες και τη φαντασία μας πάνω στο θέμα που θα δοθεί, θα δημιουργήσουμε τις ταινίες μας. Φέρνουμε μαζί μας ότι σχετικό εξοπλισμό έχουμε, από βίντεο κάμερες μέχρι φωτογραφικές μηχανές, υπολογιστές και smart phones.
Μουσική
Δημιουργούμε τις δικές μας μουσικές/ηχητικές κατασκευές χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα, όπως τάπερ, μαγνήτες, καλώδια, ταμπλέτες, κυκλώματα κ.λπ. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε να φτιάχνουμε αλλά και να επεξεργαζόμαστε ήχους με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ειδικών προγραμμάτων επεξεργασίας (logic, max msp, reaper, sound hack, cecillia). Στην τελευταία συνάντηση, όλοι μαζί φτιάχνουμε μία «ορχήστρα» χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μέσα και διευρύνοντας τα όρια της έννοιας «μουσική». Αυτό το υλικό θα δημιουργήσει το μουσικό μέρος του συλλογικού έργου.
Κίνηση
Οι κινητικές μας συνήθειες, οι κινήσεις της καθημερινότητάς μας μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να μετατραπούν σε μικρές χορογραφίες. Στο εργαστήριο αυτό, μικρές κινήσεις μπορούν να μετασχηματιστούν σε συνολικά έργα έκφρασης, σε solo, duets, trios.
Το πρώτο 2ημερο θα ανακαλύψουμε τις δυνατότητες του σώματός μας, τις ιδιαιτερότητές τους και την ικανότητά τους να λαμβάνουν κινητικές αποφάσεις, μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιαστικών σωματικών ασκήσεων που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας μας. Το δεύτερο 2ήμερο θα έρθουμε σε πραγματική επαφή με εξωτερικούς παράγοντες: ένα άλλο σώμα σε κίνηση, μια μουσική ή κάποια εικόνα video.
Γλώσσα εργαστηρίου: Αγγλικά/Ελληνικά

Medea Electronique
www.medeaelectronique.com
Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομα - Medea μέσα από τα νέα Media - ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δουλεύουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, όπως η μουσική, το βίντεο, ζωγραφική και animation, καθώς και διαδραστικές τεχνολογίες ενοποιούν της ξεχωριστές ειδικότητες τους στους τομείς της έρευνας και της εφαρμογής, ορίζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο στυλ στα Πολυμέσα. Οι Medea Electronique είναι η δημιουργική συνάντηση-συνένωση δραστήριων ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη για το νέο, την τέχνη και την καινοτομία. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεύρεσης είναι μια σειρά από έργα που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο τεχνών, απο πολυμεσικά θεατρικά έργα και πειραματικές οπτικοακουστικές παραστάσεις μέχρι ηλεκτροακουστικές συναυλίες και χορό με την χρήση διαδραστικών τεχνολογιών. Η Medea Electronique απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται μια διάθεση για πρωτοπορία κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής, καθώς και το ετήσιο Residency Koumaria (www.koumaria.gr) Δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2006. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από ένα παιχνίδι των λέξεων – Medea (Μήδεια) και Media (Μίντια). Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους ήταν το Peirama 1 που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο μουσείο Μπενάκη, στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και στο φεστιβάλ NWEAMO στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2007 αντίστοιχα. Ακολούθησε το έργο Case of Emergency µε παρουσίαση τόσο στην Ελλάδα σαν opening act στην συναυλία των FSOL στην Αθήνα και συµµετοχή στο LPM στην Ρώµη και στο ΕXIBIT στην Βενετία και το πιο πρόσφατο έργο «Μονοτονία» το οποίο παρουσιάστηκε στα εγκαίνια κοινού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μικρότερα έργα τους (video art, electroacoustic music, live electronics) παρουσιάζονται σε διάφορα φεστιβάλ, συναυλίες.

ΦΩΤΗΣ ΣΙΩΤΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ)

18 – 24 αυγ


Το εργαστήριο αυτό γίνεται για πρώτη φορά στο Μουσικό Χωριό και θα επικεντρωθεί στην ενορχήστρωση (arranging) αυθεντικών τραγουδιών
- ορχηστρικών των μουσικών που θα το παρακολουθήσουν. Το συντονισμό αναλαμβάνουν δύο σημαντικοί μουσικοί, συνθέτες & παραγωγοί από το χώρο της σύγχρονης τραγουδοποιείας.
Κάθε συμμετέχοντας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει συνθέσεις του σε ακατέργαστη μορφή και κατά τη διάρκεια της βδομάδας να τις δουλέψει έχοντας στη διάθεση του τη χρήση διαφόρων συνόλων που θα δημιουργηθούν μεταξύ των συμμετεχόντων του εργαστηρίου και των συντονιστών. Παράλληλα, η δράση πρόκειται να ηχογραφείται πολυκάναλα από τον μηχανικό ήχου Ανδρέα Τραχωνίτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, έτσι ώστε με τη λήξη του project να έχει δημιουργηθεί ένα rough mix των συνθέσεων.
Θα εξερευνηθούν τεχνικές χρήσης και συνδυασμού των διαφόρων οργάνων, της φωνής (χροιά, προφορά), ηχητικών εφέ (αναλογικά/ ψηφιακά πετάλια, λουπαδόροι) και εξέλιξης μελωδιών. Επίσης θα δοθεί έμφαση στους διάφορους ρόλους που μπορεί να έχει ο μουσικός μέσα σε ένα σύνολο και πώς αυτοί επηρεάζουν τη σχέση του με το υλικό αλλά και με τους συμπαίκτες του. Το εργαστήρι θα ασχοληθεί ιδιαίτερα
με τα πρωταρχικά στάδια παραγωγής - ηχογράφησης ενός κομματιού (pre-production).
Στο εργαστήριο γίνονται δεκτοί τραγουδοποιοί κάθε είδους - είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Οι συντονιστές παροτρύνουν τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους ό,τι μουσικό όργανο επιθυμούν καθώς και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο θα είναι αυστηρά περιορισμένη στα 10 άτομα. Για την επιλογή των μουσικών σε αυτό είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική αποστολή:
1.
Demo με 1 – 3 ανέκδοτα τραγούδια / οργανικά (σε format mp3)

2.
Σύντομου βιογραφικού

3.
Ηλεκτρονικών συνδέσμων με ζωντανές ή άλλες εμφανίσεις των υποψηφίων


Τελική ημερομηνία υποβολής μέχρι τις 31 Μαΐου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
ή στην ταχυδρομική διεύθυνση:
ARTREE ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 41 54642 ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ!!!
Μετά τη λήξη του εργαστηρίου τα rough mix των κομματιών που θα δουλευτούν θα παρουσιαστούν στον Άγιο Λαυρέντιο και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού.
Μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία, ανοικτή προς το κοινό, θα επιλεχθεί ένας δημιουργός ο οποίος θα απολαύσει τα εξής:
1.
Υποτροφία (επιστροφή των διδάκτρων για το Μουσικό Χωριό 2012)

2.
Δωρεάν αεροπορική μετάβαση στη Λευκωσία της Κύπρου όπου και θα του παραχωρηθεί επαγγελματικό στούντιο και μουσικοί / εκτελεστές με σκοπό την παραγωγή ενός demo με τη δουλειά του (eleven63 studio).



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Λευτέρης Μουμτζής
www.louvana.com.cy, www.louvanarecords.com, www.facebook.com/JKristeMasterOfDisguise
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1977. Από μικρή ηλικία άρχισε να παίζει πιάνο και είναι κάτοχος πτυχίου του Ελληνικού Ωδείο Αθηνών στο κλασικό πιάνο και σαξόφωνο. Φοίτησε για δύο χρόνια (‘97-’99) στο Berklee College of Music στον κλάδο Professional Music. Ακολούθως αποφοίτησε από το University of Central England. Στη συνέχεια έζησε για τέσσερα χρόνια (2004-2008) στο Λονδίνο όπου διατηρούσε διάφορα μουσικά σχήματα και δούλευε ως παραγωγός και δάσκαλος μουσικής και διοργανωτής μουσικών δρώμενων. Το 2005 κυκλοφόρησε τον πρώτο του σόλο δίσκο κάτω από το όνομα J.Kriste, Master of Disguise με τίτλο ‘This is the alternative’. Κάτω από το ίδιο όνομα ακολούθησε το ‘Girls, Ghosts and Gods’ το 2009. Είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος Τρίο Τεκκέ με το οποίο έχει εμφανιστεί εκτεταμένα σε πολλές χώρες και έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους (‘Τα Ρεγγέτικα’. ‘Σαμάς’). Είναι ιδρυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι και έχει διοργανώσει διάφορα φεστιβάλ στην Κύπρο όπως τα Dogstock Festival, Φεστιβάλ Ακουστικής Μουσικής ΛΟΥΒΑΝΑ, Φέγγαρος και πιο πρόσφατα το Lefkosia Loop Festival. Mε το Φώτη Σιώτα δουλεύουν tα τελευταία δύο χρόνια στο προτζεκτ J.Kriste, Master of disguise.


Φώτης Σιώτας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ο Φώτης Σιώτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόληση του με τη μουσική άρχισε σε ηλικία έξι ετών ,σαν
μέλος της παιδικής χορωδίας Αγίας Τριάδος. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο
Θεσσαλονίκης στο βιολί και το τραγούδι.
Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως Ποδηλάτες, Boomstate και Ευοί Ευάν.
Το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τόσο σε
ζωντανές εμφανίσεις, όσο και στη δισκογραφία, (13000 μέρες, Δρόμοι, Έξω, Βραχνός Προφήτης, Αγρύπνια, Τα
ζωντανά, Διάφανος, Η βροχή απο κάτω, Ο Σαμάνος, Ο ελάχιστος εαυτός).
Στο “Ελάχιστος εαυτός” έκανε την ενορχήστρωση, καθώς και εκτέλεσε το περισσότερο ηχητικό υλικό.
Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Γιάννη Αγγελάκα και τους Επισκέπτες, (Απο δώ και πάνω), και με το Νίκο Βελιώτη
(Οι ανάσες των λύκων). Έχει παίξει και τραγουδήσει, ακόμη, στα μουσικά παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ,
“Ο Γαργαληστής”, “Αγισήλαγος” και “Η θυμωμένη μπετονιέρα”.
Επίσης συνεργάζεται με τον κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο στην εργασία του με τίτλο “Στη σπηλιά του
δράκου”.
Από το 2005 έχει δημιουργήσει με τον κιθαρίστα Κώστα Παντέλη το ντουέτο Sancho 003 οι οποίοι
κυκλοφόρησαν δύο δίσκους (We buy gold, MUZGA) Έχουν συνεργαστεί, επίσης, με τη χορευτική ομάδα
Sinequanon στις παραστάσεις “Ένα ακόμα και φύγαμε”, “To lose Lautrec”, “O κήπος του προφήτη” και
“Θα φύγουμε μαζί”.
Mε το Λευτέρη Μουμτζή έχουν δουλέψει στο πρότζεκτ J.Kriste, Master of Disguise.



ROMINA BASSO (τραγούδι)
ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (τσέμπαλο, basso continuo, προετοιμασία τραγουδιστών)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ (φλάουτο με ράμφος, μουσικά σύνολα)
ΙΑΣΩΝ ΜΑΡΜΑΡΑΣ (συνοδός)
AΝΔΡΕΑΣ ΛΙΝΟΣ (συντονισμός παράστασης)
Guests: Θοδωρής Κίτσος (λαούτα), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε)

18 – 24 αυγ

Μπαρόκ τραγούδι
Τα σεμινάρια του Αγ. Λαυρεντίου υποδέχονται για δεύτερη χρονιά την διεθνούς φήμης μεσόφωνο Romina Basso που μαζί με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο θα διευθύνει το εργαστήριο μπαρόκ τραγουδιού. Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε τραγουδιστές επαγγελματίες αλλά και τελειόφοιτους μονωδίας που θέλουν να εμβαθύνουν στο ρεπερτόριο και την ερμηνεία που αφορά στην μπαρόκ εποχή. Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν τουλάχιστον δύο έργα (διαφορετικού συνθέτη,
φόρμας, περιόδου και ύφους) τα οποία θα είναι, από τεχνικής απόψεως, ήδη άρτια προετοιμασμένα. Λόγω της συνεργασίας με τις τάξεις συνοδείας, απαιτείται η αποκλειστικά χρησιμοποίηση urtext εκδόσεων και ως εκ τούτου σας παροτρύνουμε να φέρετε παρτιτούρες ορχήστρας και όχι «σπαρτίτα» - μεταγραφές πιάνου. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να προετοιμάσουν έργα λιγότερο γνωστά ή λιγότερο γνωστών συνθετών. Για την διευκόλυνσή τους μπορούν να ανατρέξουν στο site:
http://imslp.org/wiki/Main_Page

Τσέμπαλο, basso continuo
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε τσεμπαλίστες που παράλληλα με την σπουδή πάνω σε έργα για σόλο τσέμπαλο επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη της συνοδείας, τόσο μπαρόκ οργάνων όσο και τραγουδιστών, με τις ιδιαιτερότητες που η κάθε πρακτική συνεπάγεται. Δεκτοί γίνονται επίσης και πιανίστες (ή μαθητές πιάνου τουλάχιστον ανωτέρας τάξης) που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους βασικούς άξονες ερμηνείας της μπαρόκ εποχής: μελέτη της σημειογραφίας, ποικίλματα, αυτοσχεδιασμός, tempo rubato, εξέλιξη του ρεπερτορίου και του ύφους εκτέλεσης μέσα από τις πηγές κοκ. Η τάξη θα είναι σε στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες τάξεις Παλαιάς Μουσικής του Αγ. Λαυρεντίου. Κάθε συμμετέχων καλείται να προετοιμάσει τουλάχιστον δύο έργα (ένα του 17ου και ένα του 18ου αιώνα) και βέβαια να δουλέψει μέσα από urtext έκδοση ή facsimile.
Φλάουτο με ράμφος - Σύνολα παλαιάς μουσικής


Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν ή να γνωρίσουν το φλάουτο με ράμφος, την τεχνική και το ρεπερτόριό του. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ετοιμάσουν έργα από την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.
Στα σύνολα παλαιάς μουσικής είναι ευπρόσδεκτοι τραγουδιστές και μουσικοί όλων των παλαιών οργάνων.
Έμφαση θα δοθεί σε χαρακτηριστικό ρεπερτόριο φωνητικών/ενόργανων συνόλων από τον όψιμο Μεσαίωνα μέχρι και το Μπαρόκ.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο ανέβασμα της αγγλικής όπερας «Αφροδίτη και Άδωνις» του John Blow ως μέλη της σολιστικής χορωδίας.


Πρόκειται για την πρώτη βρετανική απόπειρα του είδους ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο αναφοράς των λυρικών έργων του Purcell (όπως το γνωστότερο «Διδώ και Αινείας») και των συνεχιστών του.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε ημι-σκηνοθετημένη μορφή , τους βασικούς ρόλους πρόκειται να ερμηνεύσουν εξαιρετικοί τραγουδιστές όπως η Θεοδώρα Μπάκα ο Νίκος Σπανός και η Μαρία Θωίδου και την ορχήστρα θα αποτελούν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι μουσικοί του χώρου της παλαιάς μουσικής. Την επιμέλεια σε ότι αφορά την ιστορική αναβίωση της παράστασης θα έχει ο Ανδρέας Λινός, προσεγγίζοντας πρακτικά θέματα μπαρόκ σκηνογραφίας και σκηνικής παρουσίας.
Λόγω φόρτου εργασιών και μεγάλης λίστας αναμονής κατά τη ροή των μαθημάτων, όλα τα εργαστήρια παλαιάς μουσικής πρόκειται να ξεκινήσουν το μεσημέρι της ημέρας άφιξης / υποδοχής (18 Αυγούστου). Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να φροντίσουν να έχουν αφιχθεί στον Άγιο Λαυρέντιο πριν τις 14.00, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποδοχής τους και εγγραφής τους στη γραμματεία, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Μάρκελος Χρυσικόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (σχολή Βινιανέλλι Αθηνών) από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους S. Romeo και O. Baumont, στο Ζάλτσμπουργκ με τους K. Gilbert και S. Rampe και στην Γενεύη με την Ch. Jaccottet της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμπράττει τακτικά με την Καμεράτα, την ΚΟΑ, την ΚΟΘ, την ΕΛΣ κλπ. Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου στις ηχογραφήσεις G. Fr. Haendel: Arianna in Creta, Tamerlano, Giulio Cesare και Alessandro Severo για την γερμανική εταιρία MDG και Gluck: Il Trionfo di Clelia για την DECCA (διευθ. Γ. Πέτρου). Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων μπαρόκ μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra με το οποίο το 2009 παρουσίασε σε δική του έκδοση από τα χειρόγραφα σε ημισκηνοθετημένη μορφή την πρώτη αναβίωση της όπερας “Ολυμπιάδα” του Antonio Caldara (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) αλλά και της καντάτας “Κασσάνδρα” του Benedetto Marcello (Μουσικό Φεστιβάλ Ρόδου). Το καλοκαίρι του 2011 ανέβασε στο Φεστιβάλ Αθηνών την όπερα του Monteverdi «Η Στέψη της Ποππάιας» και λίγο αργότερα διεύθυνε την Venice Baroque Orchestra σε ένα δίσκο με θέμα την «Ολυμπιάδα» του Metastasio (Naive). Διδάσκει τσέμπαλο και μπαρόκ μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και στα θερινά σεμινάρια του Αγ. Λαυρέντη στο Πήλιο.


Romina Basso
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Γεννήθηκε στην Γκορίτσια της Ιταλίας. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο “B. Marcello” της Βενετίας και ιταλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Τριέστης ενώ με μια σειρά από masterclass ειδικεύτηκε στην μουσική της εποχής του Μπαρόκ και του Rossini. Ανάμεσα στους δασκάλους της συγκαταλέγονται οι Peter Maag, Elio Bataglia, Regina Resnik και Rockwell Blake. Έχει βραβευθεί σε πολλούς ιταλικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ενώ συνεργάζεται με τα σημαντικότερα σύνολα παλιάς μουσικής πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε διεθνή κλίμακα (Europa Galante, Il Complesso Baroccο, Orchestra of the Age of Enlightenment, Venice Baroque Orchestra κ.ά.). Η Romina Basso έχει εργαστεί με μαέστρους όπως οι Jordi Savall, Alan Curtis, Sir Charles Mackerras, Peter Maag, Fabio Biondi, κ.ά., έχει ηχογραφήσει για μεγάλους ραδιοφωνικούς οργανισμούς διεθνώς (Radio France/ ARTE, Australian ABC, BBC3, ORF1 ζωντανά από την αίθουσα συναυλιών της Βιέννης, Radio Tre, Bavarian Radio Classic, κ.ά.) και για την Deutsche Grammophon στην όπερα του Vivaldi Motezuma, υπό τη διεύθυνση του Alan Curtis (Il Comlesso Barocco). Η Romina Basso έχει λάβει πολλές εγκωμιαστικές κριτικές για τις εμφανίσεις της από το διεθνή τύπο, τόσο ειδικού όσο και γενικότερου χαρακτήρα και ενδιαφέροντος (Arts and Entartainments, The Age, The New York Times, El Correo, κ.ά.), ενώ συμπεριλαμβάνεται από τους κριτικούς στις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του ρεπερτορίου της παλαιάς μουσικής στην εποχή μας.


Δημήτρης Κούντουρας
www.ex-silentio.org
Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο τραβέρσο και ερμηνεία της παλαιάς μουσικής στην Ανώτατη
Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης στα Ινστιτούτα Παλαιάς Μουσικής του Μιλάνου και του Τρόσινγκεν και στο
Ωδείο της πόλης της Βιέννης. Ανάμεσα στους καθηγητές του υπήρξαν οι Heiko ter Schegget, Kees Boeke,
Wilbert Hazelzet, Daniele Bragetti και Marcello Gatti.
Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio κι εμφανίζεται ως Duo Goliardi με τον
ακκορντεονίστα Κωνσταντίνο Ράπτη.

Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Διεθνές Φεστιβάλ J.S. Bach της Ρίγα, στο Φεστιβάλ παλαιάς μουσικής της
Μεσογείου του Μπάρι, στη σειρά παλαιάς μουσικής St. Ruprecht της Βιέννης, στη Sala Verdi του Μιλάνου, στη
Pablo Casals Hall του Τόκυο, στο Teatro Coccia στη Νοβάρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη σειρά παλαιάς μουσικής
Marco Fodella του Μιλάνου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, στο φεστιβάλ Guitar plus, στο
φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Trigonale της Αυστρίας, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο
διεθνές φεστιβάλ του Μπαχρέιν, κ.α.
Έχει ηχογραφήσει για την TALANTON και την ΑΡΚΥΣ ενώ έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις μπαρόκ όπερας για
την MDG και για την DECCA. Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο» της
Αθήνας και ερευνά ζητήματα και σχέσεις αναγεννησιακού ουμανισμού και μουσικής.



Λινός Ανδρέας
Γεννημένος το 1980, σπούδασε αρχικά βιολί στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη βιόλα ντα γκάμπα με καθηγήτρια τη Nima Ben David, στο CNR de Boulogne-Billancourt απ’ όπου και αποφοίτησε με διάκριση το 1999. Εκτός από την παλαιά μουσική όπου και εξειδικεύτηκε, έχει ασχοληθεί τις λόγιες μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, μαθητεύοντας δίπλα στους Ross Daily (λύρα) και Ευγένιο Βούλγαρη (yayli tanbur). Eξίσου ασχολείται με τη σύγχρονη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. Η τακτική ενασχόληση του με τη σκηνογραφία, οι γνώσεις του επάνω στην τέχνη κατασκευής των νυκτών εγχόρδων και η τεχνογνωσία του στην παρασκευή κεφτέδων του επιτρέπει να εμπλουτίσει την εργασία του σχετικά με τα υλικά, τα μεγέθη και τις οσμές. Συμμετείχε στην ηχογράφηση της συναυλίας με έργα του Tobias Hume (επιμέλεια Nima Ben David) που εκδόθηκε το 2004 από την Alpha. Το 2008 και το 2009 ηχογράφησε δύο CD με το συγκρότημα «La Camera delle Lacrime» (Bruno Bonhoure) γύρω από τα Χριστούγεννα μπαρόκ στο Pays d’Oc και Peirol (τροβαδούρος της Ωβέρνης). Από το 2006 είναι συνιδρυτής του μουσικού συνόλου «Il Bagatto» το οποίο ερμηνεύει ιταλική μουσική του 17ου αιώνα. Το 2008 έδωσε σεμινάρια και συναυλίες μουσικής δωματίου στο Μεξικό (Πόλη του Μεξικού και Jalapa) και δημιούργησε μία παράσταση γύρω από φορεσιές μπαρόκ με δύο βιόλες μπαρόκ στο φεστιβάλ Alizes a Essaouira (Maroc). Από τον Οκτώβριο του 2008 οργανώνει στην αίθουσα l’Archipel του Παρισιού τη σεζόν «Consort Project» που είναι αφιερωμένη στους συνδυασμούς των viols στην αγγλική μουσική. Αθήνας και ερευνά ζητήματα και σχέσεις αναγεννησιακού ουμανισμού και μουσικής.

Bιολί – βιόλα – βιολοντσέλο... και μουσική!

ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ LAURA ANDRANI (Ιταλία) ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΚΑΚΗΣ
18 – 24 αυγ


Το σεμινάριο εξερευνά όλο το εύρος των δυνατοτήτων των εγχόρδων οργάνων, και συγκεκριμένα, μουσική δωματίου με έγχορδα, ορχηστρικά αποσπάσματα και παρουσίαση ορχηστρικών ακροάσεων, και σόλο ρεπερτόριο.
Τα μαθήματα θα γίνονται υπό τη μορφή συζήτησης, με περισσότερους από έναν διδάσκοντες και ακροατήριο από μαθητές.
Εκτός από τον κορυφαίο Έλληνα βιολιστή και συνεργάτη του Μουσικού Χωριού Σίμο Παπάνα, φέτος θα συμμετέχουν για πρώτη φορά και δύο ακόμη διεθνούς ακτινοβολίας μουσικοί: η Laura Andrani (Ιταλία/Καναδάς, α’ βιολί - κουαρτέτο Alcan) και ο Άγγελος Λιακάκης (τσέλο - Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο).

Εργαστήριο/Project Διεύθυνσης Οργανικών και Φωνητικών Συνόλων


18 – 24 αυγ


Στο εργαστήριο αυτό θα μελετηθούν οι βασικές αρχές κινησιολογίας της διεύθυνσης καθώς και τεχνικές διδασκαλίας μουσικών συνόλων.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους μουσικούς, σπουδαστές ή επαγγελματίες, που θέλουν να βιώσουν την διαδικασία της αλληλεπίδρασης μαέστρου και ορχήστρας/χορωδίας μέσω ομαδικών ασκήσεων και αυτοσχεδιασμού.
Αναλόγως της συμμετοχής, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μικρού φωνητικού ή οργανικού συνόλου για την πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
«I Wonder as I Wander…» «Αντιγράφοντας» τον Luciano Beriο (Έλληνες συνθέτες συναντούν και
συνομιλούν με τον Luciano Beriο)

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ (διεύθυνση & συντονισμός συνόλου)
Στο project αυτό θα εργαστεί ένα μουσικό σύνολο με στόχο να παρουσιαστούν τα folk songs του Luciano Beriο σε αντιπαράθεση με αντίστοιχες επεξεργασίες ελληνικών δημοτικών τραγουδιών.
Οι επεξεργασίες αυτές θα γίνουν από Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς, μετά από παραγγελία του Μουσικού Χωριού. Οι συνθέτες αυτοί είναι οι:
Δημήτρης Μαρωνίδης, Ζήσης Σέγκλιας, Δημήτρης Οικονόμου, Γιάννης Μαλλούχος, Πέτρος Μωραϊτης, Λίνα Τόνια,Γιώργος Δούσης και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Η διοργάνωση της διεθνούς μουσικής μας κοινότητας προσκαλεί επτά σπουδαστές ή επαγγελματίες μουσικούς - εκτελεστές με σκοπό τη συγκρότηση του συνόλου που θα παρουσιάσει τα παραπάνω έργα στα πλαίσια του Μουσικού Χωριού 2012.
Η πρόσκληση αφορά τα εξής όργανα:
1. Ένας εκτελεστής για Φλάουτο και Πίκολο, 2. Ένας εκτελεστής για κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο,
3. Ένας εκτελεστής για βιόλα, 4. Ένας εκτελεστής για βιολοντσέλο, 5. Ένας εκτελεστής για άρπα, 6. Δύο εκτελεστές για το εξής σετ κρουστών: tamburo piccolo, crotales, spring coils, tam-tam, tamburo basco, blocco di legno, campane d1-g1.
Το σύνολο πρόκειται να προβάρει καθημερινά κατά τη διάρκεια της 1ης περιόδου του Μουσικού Χωριού (18 – 24 Αυγούστου) στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, υπό τη διεύθυνση και το συντονισμό του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Η συναυλία θα παρουσιαστεί στις 23 Αυγούστου όπου και πρόκειται να ηχογραφηθεί και να βιντεοσκοπηθεί. Το ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό, μετά από επεξεργασία, θα διανεμηθεί διαδικτυακά στα μέλη της κοινότητας μας, καθώς και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και διεθνείς μουσικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.
Οι μουσικοί που θα ανταποκριθούν στην παρούσα πρόσκληση και θα επιλεχθούν από τη διοργάνωση θα έχουν την δυνατότητα ελεύθερης συμμετοχής σε όλα τα εργαστήρια και τις δράσεις του Μουσικού Χωριού 2012, ενώ θα επιβαρυνθούν μόνο με το κόστος της διαμονής και διατροφής τους στον Άγιο Λαυρέντιο κατά το εν λόγω διάστημα.
Σχετικές πληροφορίες για εργαστήρια και τις παράλληλες δράσεις αυτής της περιόδου θα βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (www.music-village.gr).
Oι δηλώσεις συμμετοχής για το project «I Wonder as I Wander…» θα γίνονται δεκτές μέχρι την 1η Μαΐου 2012 στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά και με τον μαέστρο στο:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Σίμος Παπάνας
Ο Σίμος Παπάνας σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά στο Νεό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια Oberlin και Yale των Η.Π.Α. Καθηγητές στου υπήρξαν οι P. Arnaoudov, Στ. Καφαντάρης, Τ. Gabora και E. Friedman στο βιολί, η Μ. Mc Donald στο μπαρόκ βιολί και ο Χ. Σαμαράς στη σύνθεση. ‘Εχει βραβευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Bach του Σαν Φρανσίσκο για μπαρόκ βιολί. Σαν σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπολσόι, την Συμφωνική του Μονάχου, την Συμφωνική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, την Φιλαρμονική της Σόφιας, τους Σολίστ της Σόφιας, την Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας κ.ά. Έργα του έχουν εκτελεστεί από τις δύο Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μουσική του για θέατρο έχει παιχτεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ (Τόκυο, Τεχεράνη, Νέα Υόρκη, Σηάτλ κλπ.), ενώ έργα του έχουν γραφτεί κατά παραγγελίαν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Maryland. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες BIS και Centaur. Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Laura Andriani
www.alcanquartet.com
H Ιταλίδα βιολονίστρια Laura Andriani σπούδασε στις ακαδημίες της Βασιλείας, της Βιέννης και της Κρεμόνα με καθηγητές όπως ο Salvatore Accardo και ο Franco Gulli. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων ο διαγωνισμός Paganini στη Γένοβα (ειδικό βραβείο για εκτέλεση σύγχρονου έργου), και ο διαγωνισμός του Μόντρεαλ. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστ με την Basler Sinfonie-Orchester, την ορχήστρα της Padova και του Veneto, την συμφωνική ορχήστρα του Νέου Κόσμου στο Μεξικό , την συμφωνική ορχήστρα του Saguenay— Lac-Saint-Jean (Καναδάς) και την συμφωνική ορχήστρα του Μόντρεαλ. Έχει υπάρξει μέλος της Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνο, της Italian Chamber Orchestra και του Λυρικού Θεάτρου του Τορίνο. Από το 2003 είναι το πρώτο βιολί του κουαρτέτου Alcan, με το οποίο έχει δώσει περίπου 1000 συναυλίες σε όλον τον κόσμο.


Άγγελος Λιακάκης
Ο Άγγελος Λιακάκης είναι καθηγητής βιολοντσέλου, μπαρόκ βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Κόνταλυ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σε ηλικία έξι ετών άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου με καθηγητή τον Χρήστο Σφέτσα και αποφοίτησε το 1997 από το Εθνικό Ωδείο, όπου σπούδασε με υποτροφία, παίρνοντας το Δίπλωμα με Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως και Πρώτο Βραβείο. Από το 1997 συνέχισε τις σπουδές του στην Ferenc Liszt Academy of Musicτης Βουδαπέστης με καθηγητή τον Csaba Onczay και από το 1999 ακολούθησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με καθηγητή τον Leonid Gorokhov στο Royal College of Music του Λονδίνου, απ’ όπου απέκτησε το Postgraduate Diploma και το Postgraduate Advanced Diploma με διάκριση. Το 2002 αποφοίτησε με τιμητική διάκριση αποκτώντας το πτυχίο Master’s of Music από τη Royal Scottish Academy of Music and Drama της Γλασκόβης, όπου σπούδασε με τον Δανό βιολοντσελίστα Kim Bak Dinitzen. Τις σπουδές του στο εξωτερικό τις πραγματοποίησε με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και σημαντικές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, το 1996 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο για το βιολοντσέλο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής και τον ίδιο χρόνο επελέγη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 8ο Διαγωνισμό της Eurovision για Νέους Μουσικούς που διεξήχθη στη Λισαβόνα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο στο 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για Νέους Σολίστ και το 2005 το Πρώτο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της Βέροιας. Είναι μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου από το 2007, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει σημειώσει σημαντική δισκογραφική παρουσία. Ως σολίστ έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις νέων έργων και το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, από το Μπαρόκ μέχρι την avant-garde.


Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
myspace.com/vladimirossymeonidis
Ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1972. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, στην τάξη του Γιάννη Αδαμίδη και τις συνέχισε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Χρήστου Σαμαρά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας από την τάξη του Uros Lajovic και δίπλωμα σύνθεσης από την τάξη του Erich Urbanner με ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium). Από το 2006 εως το 2011 διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. Έχει διευθύνει την Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας (RSO Wien), τα σύνολα σύγχρονης μουσικής, ‘’Klangforum Wien’’, ’’die reihe’’ και ‘’dissonArt’’ , τις κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Πατρών, την “Sinfonietta Belgrade”,την Καμεράτα, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Διηύθυνε παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ηχογράφησε για την ελληνική και την αυστριακή Ραδιοφωνία. Από το 2010 διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου “contra tempo”.



Η Aρμονία του Ρυθμού

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
18 – 24 αυγ


Αυτός ο κύκλος μαθημάτων θέτει μία πρωτότυπη βάση στον τρόπο εκμάθησης και εξοικείωσης με τον κόσμο του ρυθμού. O Kώστας Αναστασιάδης, αξιοποιώντας το πρωτογενές ρυθμικό υλικό από ετερόκλητα μουσικά συστήματα (Νότια Βαλκάνια, Πόντος, Ινδικά Τalas, σύγχρονη jazz), προσφέρει μία ευρεία παλέτα γνώσεων και πρακτικών που θα βοηθήσουν όχι μόνο αυτούς που ήδη ασχολούνται με την δεξιοτεχνική εκτέλεση των μεμβρανόφωνων κρουστών και των drums, αλλά και τους μουσικούς που επιθυμούν να εξετάσουν σε βάθος τις
ρυθμικές/ηχοχρωματικές δομές και τον ρυθμικό αυτοσχεδιασμό, χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο το σώμα και το μυαλό τους.
Για έκτη συνεχή χρονιά, θα χρησιμοποιηθούν επιλεγμένοι θεματικοί κύκλοι που αφορούν τη σύνθεση μικτών μέτρων, τους ρυθμικούς κύκλους (tychai), τη ρυθμική ενορχήστρωση, την τέχνη του off-beat και άλλα πολλά που θα καθοριστούν από το επίπεδο και τις προτεραιότητες των σπουδαστών.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους εκτελεστές κρουστών οργάνων (άσχετα με την προέλευση τους), σε μουσικούς κάθε είδους, σε αυτοσχεδιαστές, χορευτές, performers και σε κάθε σπουδαστή ή επαγγελματία που θέλει να διευρύνει τους ρυθμικούς του ορίζοντες.




Δέρμα, Ξύλο & Πηλός Εργαστήρι μελέτης και ενορχήστρωσης ανατολικών κρουστών

ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ
26 αυγ – 1 σεπτ

Ο Λουκάς Μεταξάς και ο Δημήτρης Παναγούλιας συνδυάζουν δέρμα – ξύλο – πηλό σ’ ένα πρωτότυπο εργαστήριο ρυθμολογίας και ενορχήστρωσης κρουστών οργάνων, για πρώτη φορά στο Μουσικό Χωριό.
Ο κύκλος του εργαστηρίου ομαδικής δράσης θα μελετήσει ρυθμικά ιδιώματα της Ανατολής, των Βαλκανίων και του Αραβικού κόσμου, με έμφαση στη συνοδεία και τη συνεργασία δύο ή και περισσότερων κρουστών.
Εξερευνώντας τις κοινές καταβολές και τις τοπικές ιδιομορφίες, το εργαστήριο θα ιχνογραφήσει τη διαδρομή από τα αρχέγονα μουσικά σχήματα ως το σήμερα και τις εφαρμογές των κρουστών στη σύγχρονη παραγωγή.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε σπουδαστές κρουστών κάθε κατεύθυνσης.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Κώστας Αναστασιάδης
www.kostasanastasiadis.com
Ο Κώστας Αναστασιάδης ξεκίνησε να παίζει μουσική από την παιδική του ηλικία σαν αυτοδίδακτος. Το 1992 μετακόμισε στο Los Angeles (California των Η.Π.Α.) όπου και έγινε δεκτός στο Percussion Institute of Technology του Musicians Institute. Δάσκαλοι του υπήρξαν οι Ralph Humphrey , Joe Porkaro , Casey Scheuerell , Efrain Toro , Chuck Flores κ.ά. Στο διάστημα αυτό ασχολείται με την ανάπτυξη νέων τεχνικών, οι οποίες αναγνωρίστηκαν απο αναγνωρισμένους μουσικούς, όπως οι Ralph Humphrey, Jack Dejonette και Alex Acounia, ως μοναδικές και καινοτόμες για την τέχνη των τυμπάνων. Για την εργασία του αυτή, το Musicians Institute καθιέρωσε τον νέο έπαινο του “Μοναδικά Ιδιαίτερου Στυλίστα” (Unique Individual Stylist Award). Μετά το τέλος των σπουδών του διδάσκει στο Ρ.Ι.Τ. και παραδίδει σεμινάρια. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί και δισκογραφήσει με πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης jazz και world music σκηνής, όπως οι: Kim Stown, Steve Belly, Tim Landers, Alex Acunia , The Hellenic Sounds, Jimmy Mahlis,Brett Garsed, T.J. Helmerich, Efrain Toro, Sakis Zahariadis, Michael Mazzetti, John Depatie, Dino Durand, Toshiaki Someya, Andreas Hepp, Andrew Browning, Ahmet Misirli, Hanif Khan, Tam Tam d’Afrique, Τμήμα Μουσικών Συνόλων της Ορχήστρας της ΕΡΤ-3 και ΕΡΤ-1, Deborah Mayers, David Lynch, Trilok gurtu, Xaxakes, Kώστας Θεοδώρου, Gregory Tstatsos, Theodosii Spassov, Tamara Obrovac, Krzysztofa Gorniak, Haig Yazdjian, Ahmet Misirli κ.ά.


Λουκάς Μεταξάς
www.myspace.com/loukasmetaxas Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Σπούδασε θεωρία, Πιάνο, Σύγχρονη και κλασική Αρμονία, Ιστορία Μουσικής, Διεύθυνση Χορωδίας, Ιστορία και Μορφολογία της Μουσικής, Ενορχήστρωση και Μουσική Δημιουργία με τους Κώστα Κλάββα, Νικηφόρο Ρώτα, Αμάραντο Αμαραντίδη και Κοντραμπάσο με τον Αλέξανδρο Βασιλάτο. Έχει κάνει προσωπική μελέτη και περιστασιακά μαθήματα Πολίτικου, Στεριανού Λαούτου και Τοξωτού Ταμπουρά με τον Χρήστο Τσιαμούλη και τον Σωκράτη Σινόπουλο, μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και Θεωρία των maqam με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη και τον Μάρκο Σκούλιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών, ρυθμολογίας, ηλ. μπάσου και κοντραμπάσου με τους: Thomas Martin, Izzet K.z.l, Marivaldo Paim, Fahrettin Yarkin, Misirli Ahmet, Κώστα Αναστασιάδη, Zohar Fresco, Levent Yildirim και Κώστα Δομενικιώτη. Δίδαξε στο “Ωδείο Γαλαξίας” από το 2000 μέχρι το 2005 όπου διδάσκει στη μουσική σχολή “Εν χορδαίς” παραδοσιακά κρουστά και ρυθμολογία. Έχει δώσει σεμινάρια κρουστών και παραδοσιακής ρυθμολογίας στο “μουσικό χωριό”, σε επαρχιακούς συλόγους και το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης.


Έως σήμερα έχει συνεργαστεί κυρίως παίζοντας κρουστά, αλλά και κοντραμπάσο, τοξοτό ταμπουρά ή λαούτο, με πολυάριθμα χορευτικά συγκροτήματα και διάφορους καλλιτέχνες όπως: Ross Daly, Χρίστο Τσιαμούλη, οικογένεια Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, Γιασεμή και Νίκο Σαραγούδα, Γιάννη Στρίγγο, οικογένεια Ξυλούρη (Ψαραντώνη), Θανάση Σέρκο, Σοφία Κολλητήρη, Χρήστο Ζώτο, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη κ.ά. και σε πολλά μουσικά σύνολα όπως με την “Λωξάντρα”, “Baildsa”, “BalaRom trio”, “Εν Χορδαίς”, “Aman aman”, “K.r.ka”, “Εύδουσιν”, “Ιδιόμελο”, “Sikayet”, “Kιrmιzι Gul” κ.α. Έχει πάρει μέρος σε μουσικές θεατρικές παραστάσεις και θέατρα σκιών, συναυλίες αλλά και γάμους στην Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Μαρόκο και στην Βραζιλία. Δισκογραφικά, έχει συμμετάσχει από το 1989 μέχρι σήμερα σε δεκάδες παραγωγές, σε Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Πολωνία και Ισπανία. Το 2009 ίδρυσε τον φορέα “Πολύφωνον” όπου μεχρι σήμερα έχει εκδόσει 7 ψηφιακούς δίσκους.


Δημήτρης Παναγούλιας
Ο Δημήτρης Παναγούλιας γεννήθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Παίζει ντραμς από την ηλικία των δεκαπέντε με διάφορα ροκ σχήματα και από το 1997 σπουδάζει Ελληνική παραδοσιακή μουσική και κρουστά (μπεντίρ, ρεκ, νταούλι, νταραμπούκα) με τον Δημήτρη Μπάρμπα στο Ελληνικό παράρτημα της Σχολής Ρυθμού Agostini αλλά και ρυθμικά ιδιώματα της Λατινικής Αμερικής. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Misirli Ahmet και Levent Yildirim. Έχει επίσης κάνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Παναγιώτη Δρακόπουλο και με τον Σάκη Αξενόπουλο, μαθήματα ουτιού με τους Ziad Rajab και Κυριάκο Ταπάκη, tabla και Ινδικής ρυθμικής με τον Σάκη Λάιο. Παίζει σε σταθερή βάση με τα σχήματα Λωξάντρα, Ziad Rajab Ensemble, Νοστος, Εμπειροτέχνες και με την Dilek Koc και έχει συμπράξει με τα σχήματα Sikayet, Yeden, Κοντραμπάντο, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και με πολυάριθμους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως τους Νίκο Κυπουργό, Chico Freeman, Κώστα Μαγγίνα, Βαγγέλη Κοντόπουλο, Γιάννη Γιακουμάκη, Κώστα Βόμβολο, Δημήτρη Νικολούδη, David Lynch, Peter Salchev, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Χρήστο Ζώτο, Γρηγόρη Καψάλη, Χρίστο Τσιαμούλη,Σωκρατη Σινοπουλο, Σόλωνα Λέκκα, Γλυκερία, Παναγιώτη Λάλεζα, Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, Ziad Rajab, Talat,Yinnon Mualem, Δημήτρη Μπάρμπα, Μάρκο Σκούλιο, Σταύρο Παζαρέντζη, Γιώργο Ψάλτη, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Παναγιώτη Δρακόπουλο, Κώστα Μπραβάκη, Φίλιππο Τσαλαχούρη, Σοφία Εμφιετζή, και πολλούς άλλους. Έχει πάρει μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις, μουσικά και μουσικοχορευτικά festivals, συναυλίες σε Ελλάδα,Αμερικη, Ελβετία, Ιταλία, Σουηδία, Φιλανδία, Γερμανία, Κύπρο και Σερβία. Διδάσκει σε ωδεία και ιδιωτικά. Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε στις θεατρικές παραστάσεις «Δωδέκατη Νύχτα» (σκηνοθεσία Ε. Γαβριηλίδη), «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» (σκην. Ν. Νικολάου) και «Από τις Βάκχες του Ευριπίδη» (σκην. Τ. Ράτζου), ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται και πάλι με το Κ.Θ.Β.Ε. ως μέλος του συγκροτήματος Λώξαντρα στην παράσταση «Λωξάνδρα» (σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη). Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων των Λωξάντρα, του Ziad Rajab, στα «κάτοπτρα» (επιμέλεια Ross Daly), των Εμπειροτεχνών, του Σάκη Ξενούδη, του Κώστα Μπραβάκη, του Δημήτρη Νικολούδη, ενώ, μαζί με το Γιώργο Ψάλτη έχει ενορχηστρώσει τον τελευταίο δίσκο της Dilek Koc.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
18 – 24 αυγ


Για τρίτη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια της κατεύθυνσης «Το Σώμα του Μουσικού», εντάσσεται ένα εργαστήριο εισαγωγής στη γιόγκα. Το εργαστήριο θα προσφέρει κάθε πρωί (9 – 10 π.μ.) ομαδική συνεδρία μίας ώρας, ανοικτή σε όλους τους συμμετέχοντες του Μουσικού Χωριού. Στη συνέχεια οι ενεργοί συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα δουλεύουν επάνω στη πρακτική ροής της αναπνοής «Σουάρα Γιόγκα» και στην «Χάθα Γιόγκα» (γιόγκα της ισορροπίας).
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις (άσανα) με σκοπό την εξισορρόπηση της δεξιάς και της αριστερής πλευράς του σώματος του μουσικού που συνήθως καταπονείται από την αφύσικη στάση της μελέτης των οργάνων. Επίσης, περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής (πραναγιάμα) για πλήρη αντίληψη της αναπνευστικής διαδικασίας και εκγύμναση του διαφράγματος. Τέλος, θα γίνει εισαγωγή στις μεθόδους διαλογισμού με σκοπό την διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της συγκέντρωσης. Μέσα από την άσκηση των παραπάνω τεχνικών ενδυναμώνεται το καλλιτεχνικό ερέθισμα φέρνοντας τον κάθε μουσικό και άνθρωπο πιο κοντά στην έμπνευση.





Η σωματική υπόσταση της φωνητικής εμπειρίας - Fleshing the voicescapes

26 αυγ – 1 σεπτ



Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ως αφετηρία τεχνικές yoga, Feldenkrais και άλλων μεθόδων σωματικής αφύπνισης που χρησιμοποιούνται κυρίως στο χορό και το σωματικό θέατρο, για να διερευνήσει τις διαδικασίες που ενεργοποιούνται σωματικά κατά την παραγωγή της φωνής.
Ξεκινώντας από την εξοικείωση με τη φυσιολογία της φωνής μέσα από ασκήσεις τοποθέτησης αλλά και τεχνικές αναπνοών, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν και τα φυσικά ηχεία του σώματος, να ενδυναμωθούν οι σωματικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την ένταση, το χρώμα και την έκταση της φωνής και, ουσιαστικά, να συνδεθεί οργανικά η φωνή με το σώμα που την παράγει.
Στο δεύτερο στάδιο, το εργαστήριο θα ασχοληθεί με τους τρόπους εκφοράς και τη χρήση των σωματικών ηχείων στην Ανατολική ερμηνεία και την αντιδιαστολή τους με τη Δυτική, ενώ θα πειραματιστεί σε διαμορφώσεις ηχητικών και φωνητικών τοπίων με αφετηρία και εργαλείο τη σωματική άσκηση και δοκιμασία. θα διερευνηθούν, λοιπόν, τα πολιτιστικά στοιχεία που φέρει το σώμα και, κατ’ επέκταση, η φωνή που τραγουδά.
Μέσα από τη σωματική αυτή διαδρομή, θα επαναπροσεγγίσουμε, τέλος, το ανατολικό ρεπερτόριο και θα χρησιμοποιήσουμε το ιδιαίτερο σωματικό, κινητικό, και ηχητικό λεξιλόγιο που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου για να δημιουργήσουμε μια πειραματική εκφορά σε παράσταση, επιχειρώντας την οργανική σύνδεση της φωνητικής εμπειρίας με τη σωματική της υπόσταση.
Λόγω της κίνησης που περιλαμβάνει το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να φορούν άνετα ρούχα που δεν εμποδίζουν (κατά προτίμηση χωρίς πολύ κλειστό λαιμό), να έχουν μαζί τους νερό, ένα στρωματάκι άσκησης και μία μικρή πετσέτα.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Γιώργος Φωτιάδης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ο Γιώργος Φωτιάδης εκπαιδεύτηκε στο σύστημα Satyananda Yoga το διάστημα 1999-2000. Παρακολούθησε σεμινάρια επιμόρφωσης δασκάλων στην Kundalini Tantra Yoga το 2004, στην Astanga Vinyasa Yoga 2006-2007 και στο σύστημα Vana Scaravelli το 2008. Έχει ασχοληθεί με την ενεργειακή θεραπεία Pranic Healing του Grand Master Choa Kok Sui καθως και με τον ήχο των θιβετιανών μπωλ ως μέσο θεραπείας της σχολής Peter Hez. Σήμερα, ζει στη Θεσσαλονίκη όπου είναι αφιερωμένος στην διδασκαλία της yoga.


Ειρήνη Αθανασίου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Η Ειρήνη Αθανασίου εργάζεται ως ηθοποιός, performer και δασκάλα θεάτρου, κινηματογράφου, κίνησης και φωνής για τη σκηνή. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Physical Theatre & Performance στο Royal Holloway University of London στην Αγγλία και σπούδασε θέατρο και δράμα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε σωματικό θέατρο, τοποθέτηση φωνής για ηθοποιούς και υποκριτική αρχαίου δράματος για τέσσερα χρόνια από τη σκηνοθέτη Μαρία Πανούτσου και μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους όπως η Rena Mirecka (Grotowski Laboratory), η Σοφία Μιχοπούλου ( Θέατρο Άττις) και ο Δημήτρης Καταλειφός. Έχει παραδώσει σεμινάρια Αρχών Σωματικού Θεάτρου και Φωνής στο Λονδίνο, την Κρήτη και την Αθήνα (The Green Theatre Project, Θεατρική Ομάδα ΤΑΔΕ κ.ά.). Ως ηθοποιός εμφανίστηκε στο Buxton Fringe Festival (Αγγλία) στην physical comedy A Flame at Hero’s Tower, στο Θέατρο Πορεία στην Αθήνα στο μονόλογο Her Big Chance, σε music video σε σκηνοθεσία Andrew P. Williams (Λονδίνο) ενώ έχει κάνει τη σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία δικών της projects όπως My Only Wish: A Lament, Is This Solitude? (Egham, Αγγλία), Performance Πάνω σε Ποίηση (Αθήνα) μεταξύ άλλων. Ειδικεύεται σε και ερευνά θέματα σωματικής σκηνικής έκφρασης και στήριξης της φωνής, ενώ έχει σχηματίσει την ομάδα AdLib με τη μουσικό Θεοδώρα Αθανασίου και αυτό τον καιρό ετοιμάζεται για την πρώτη παραγωγή της ομάδας. Παράλληλα έχει αναλάβει την παιδαγωγική εποπτεία του Προγράμματος Κινηματογραφικής Παιδείας για Παιδιά και νέους Psaroloco ενώ απασχολείται στην οργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo. Έχει επίσης διδάξει Θέατρο και Δράμα σε μαθητές Δημοτικού επί σειρά ετών.


Θεοδώρα Αθανασίου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης Πατρών. Η μουσική της πορεία ξεκινά αρχικά στην ηλικία των έξι ετών όταν ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και αργότερα με τη λαϊκή κιθάρα και το μπαγλαμά συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες και συνεχίζεται δουλεύοντας ως επαγγελματίας μουσικός από τα 19 της χρόνια, σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Έχει ολοκληρώσει έναν εξαετή κύκλο σπουδών των τρόπων της ανατολικής μουσικής(αραβοπέρσικο makam),στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ, στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δασκάλους το Χρίστο Τσιαμούλη και τον Ευγένιο Βούλγαρη, ενώ, παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολής(πέρσικο ραντίφ, αφγανικό ραμπάμπ), στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Το 2006 παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου με άξονα το σώμα ως εργαλείο έκφρασης, με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου(Θέατρο Τομή) και ξεκινά ένα 2ετή κύκλο σπουδών υποκριτικής στο Ιόνιο Θέατρο με διδάσκοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ,Διονύση Βούλτσο, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις(Πάτρα). Σπουδάζει βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Παϊβανά και ανώτερα θεωρητικά της δυτικής μουσικής στο Δημοτικό ωδείο Ιλίου στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα φωνητικής έκφρασης και πολίτικου λαούτου με επίκεντρο το ελληνικό ρεπερτόριο της Ανατολής ενώ εμφανίζεται τακτικά ως ερμηνεύτρια και μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές τόσο καταξιωμένων όσο και νέων στο χώρο της ελληνικής μουσικής καλλιτεχνών(‘Αψιλίες’ , Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Απόστολος Τσαρδάκας 2008/ ‘Πανταχού Απών’, Νικόλας Ευαντινός 2010/ ‘Καπετάνιε’, Κων/νος Πλούσιος 2011/ ‘Βορεινό’, Λάκης Ορφανίδης 2011/ ‘Μεϋχανέ-Καφέ Αμάν, Λωξάντρα,2011)



«The G-string of Pythagoras» + «Music Village Balkan Brass Βand»
HAYDEN CHISHOLM (NEA ZHΛΑΝΔΙΑ/ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ) ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟΪΚΟΣ
26 αυγ – 1 σεπτ


Κατά τα τελευταία 6 χρόνια τα εργαστήρια σαξοφώνου και μουσικής έκφρασης του Hayden έχουν προσελκύσει και διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες μερικών από τους πιο ταλαντούχους εκτελεστές πνευστών σε όλη την Ευρώπη. Φέτος το εργαστήριο του στο Μουσικό Χωριό διευρύνεται μέσα από τη συνεργασία του με τον κορυφαίο Βαλκάνιο τρομπετίστα Παντελή Στόικο.
Το «The G-string of Pythagoras» εξερευνά το ρόλο των αρμονικών (overtones), των αρχαίων κουρδισμάτων και των αρχετυπικών μουσικών τρόπων στις σύγχρονες
εκτελεστικές πρακτικές των πνευστών οργάνων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετήσουμε τα μικροδιαστήματα, τις τεχνικές αναπνοής, τα σύνολα πνευστών, τον αυτοσχεδιασμό, τις πειραματικές τεχνικές και πολλά άλλα. Επίσης, θα ερμηνεύσουμε συνθέσεις του Hayden, του Παντελή αλλά και των σπουδαστών.
Τα πρωινά οι μουσικοί χωρίζονται σε ομάδες και δουλεύουν ξεχωριστά με τους δύο εισηγητές.
Τα απογεύματα, στα πλαίσια του κύκλου «Music Village Balkan Brass Βand», για πρώτη φορά θα ενορχηστρώσουμε σκοπούς της νότιας Βαλκανικής, καθώς και συνθέσεις του Παντελή Στόικου, ο οποίος και θα συντονίσει τις πρόβες μαζί με τον Hayden. Μέσα από τα κομμάτια αυτά και τις επεξεργασίες τους θα εντρυφήσουμε στην άρθρωση και την απόδοση του μελισματικού χαρακτήρα της μουσικής αυτής. Πολύ πιθανό να κερδίσουμε τον τίτλο της πρώτης, αυθεντικής Balkan Brass Band που είδε ο Άγιος Λαυρέντιος!!!
Παρότι το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε εκτελεστές χάλκινων πνευστών, θα δεχτούμε στη μπάντα μας κάθε πνευστό ή άλλο όργανο με ενδιαφέρον για τα παραπάνω.



«The Happy Hour Orchestra» ΙΙ Ένα εργαστήριο για την ενορχήστρωση και τον αυτοσχεδιασμό

ΜΑΡΘΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

26 αυγ – 1 σεπτ


Ο Αντώνης Απέργης και η Μάρθα Μαυροειδή δημιουργούν και συντονίζουν μία χορωδία από όργανα και μία ορχήστρα από φωνές.
Το εργαστήριο έχει δύο στόχους:

Ο πρώτος είναι να πειραματιστούν οι μαθητές με τους διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να πάρει ένα όργανο ή μια φωνή μέσα σε μια ορχήστρα. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα φωνητικό σύνολο να κρατήσει συνοδεία στο σόλο ενός μπάσου ή ενός κρουστού, ή να αντικαταστήσει το μέρος ενός κουαρτέτου εγχόρδων;
Ο δεύτερος στόχος είναι η εξοικείωση με διάφορες τεχνικές αυτοσχεδιασμού. Πώς μπορεί κανείς, έχοντας για πρώτες ύλες απλά μουσικά στοιχεία, να οδηγηθεί σε μία αυθόρμητη σύνθεση;
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της μουσικής αντίληψης, για αυτό δεν απαιτείται γνώση
παρτιτούρας.

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο ομάδες:
μία με όργανα (Αντώνης Απέργης) και μία με φωνές (Μάρθα Μαυροειδή).

Το πρωί οι δύο ομάδες θα δουλεύουν χωριστά και το απόγευμα θα βρίσκονται μαζί για να συμπράξουν.
Στο τέλος συναυλία!




«Gaindaman ΙΙ»
Eργαστήριο για τις γκάιντες και τα καβάλια Μακεδονίας & Θράκης


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
26 αυγ – 1 σεπτ


Μετά από ένα αβάσταχτο κενό 4 ετών οι άσκαυλοι επιστρέφουν! Αυτό το εργαστήριο έχει σαν στόχο την ανάδειξη των διαφόρων ειδών γκάιντας και καβάλ της Νότιας Βαλκανικής και ειδικότερα, για αυτήν την χρονιά, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Επίσης, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός μόνιμου πυρήνα σπουδαστών, έτσι ώστε να δημιουργήσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για την διάσωση, εκμάθηση και καλλιέργεια της αρχαιότερης οικογένειας πνευστών οργάνων των Βαλκανίων.
Ακόμη, θέτει προβληματισμούς και προτείνει δρόμους που θα επιτρέψουν τη χρήση της γκάιντας μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO


«Ζυγιές του Ανατολικού Αιγαίου και σαντουρόβιολα ΙΙ»


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ (βιολί) ΣΟΛΩΝ ΛΕΚΚΑΣ (τραγούδι) ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ (σαντούρι)
26 αυγ – 1 σεπτ


Το εργαστήρι για τις στεριανές ζυγιές θα λειτουργήσει για έβδομη συνεχή χρονιά, συνεχίζοντας να λειτουργεί με θεματικές/αφιερώματα σε συγκεκριμένα μουσικά ιδιώματα.
Φέτος, και μετά από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς, οι σπουδαστές του εργαστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή μουσική του Ανατολικού Αιγαίου, σε ένα δεύτερο κύκλο μαθημάτων. Έμφαση θα δοθεί στους οργανικούς σκοπούς Λέσβου, Χίου και Λήμνου και Σάμου, καθώς και στον αμανέ και τους αργόσυρτους «μερακλίδικους» φωνητικούς σκοπούς της Λέσβου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη τυπική ζυγιά της περιοχής, τα «σαντουρόβιολα».

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μουσικοί θα κινηθούν σε τρία συμπληρωματικά επίπεδα:
1.
Πρωινή σπουδή και μελέτη του ρεπερτορίου ανά όργανο (φωνή, βιολί, λαούτο, σαντούρι)

2.
Μελέτη και εκτέλεση του ρεπερτορίου σε ζυγιές ή μικρές ορχήστρες (απογεύματα)


Το αποτέλεσμα των παραπάνω εργασιών θα παρουσιαστεί σε συναυλία/αφιέρωμα διδασκόντων και σπουδαστών.


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO


Οι αυτοσχεδιαστικές φόρμες στην Ελληνική δημοτική μουσική: Σκάροι, ταξίμια, μοιρολόγια και «ζουρνατζίδικα»

26 αυγ – 1 σεπτ


Το υψηλό επίπεδο των νέων μουσικών που ασχολούνται με το δημοτικό ρεπερτόριο στην Ελλάδα καθώς και η όλο και μεγαλύτερη προσέλευση εξαιρετικών μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θέλουν να κατακτήσουν την τέχνη του ελληνικού κλαρίνου δημιούργησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο εργαστήριο για το όργανο αυτό.
Φέτος, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος θα αφιερώσει τα μαθήματα του επάνω σε ένα από τα απαιτητικότερα ρεπερτόρια του κλαρίνου: αυτά που βασίζουν τη δομή και την εξέλιξη τους επάνω στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους μουσικούς με ενδιαφέρον προς αυτήν τη θεματική.




Μικρασιατικό τραγούδι & χορός


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (τραγούδι)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (επιμέλεια οργανικού συνόλου)
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ (χορός)

26 αυγ – 1 σεπτ


Το τραγούδι ως τρόπος έκφρασης στην καθημερινότητα των Μικρασιατών, από την εργασία μέχρι το γλέντι.


Ο χορός ως αναπόσπαστο στοιχείο της μουσικής έκφρασης, ως φυσική πράξη για τον τραγουδιστή, τον οργανοπαίχτη, τον ακροατή.
Όπου τα μέλη μιας μουσικής κοινότητας αλληλεπιδρούν, χωρίς να διαχωρίζονται σε ενεργά (τραγουδιστής, μουσικός) ή παθητικά (ακροατής).
Η συμμετοχή, η μέθεξη, η επικοινωνία, η ολοκλήρωση της μουσικής πράξης.
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται τόσο σε τραγουδιστές όσο και σε εκτελεστές οργάνων με συνάφεια στο μικρασιατικό ιδίωμα, καθώς και σε χορευτές που θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν αυτόνομα ως ξεχωριστό εργαστήριο.


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO


H κιθάρα στο αστικό λαϊκό τραγούδι


26 αυγ – 1 σεπτ



To εργαστήριο αυτό λειτουργεί για 6η συνεχή χρονιά και φέτος θα εξειδικευθεί στο θέμα της λαϊκής κιθάρας.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης θα παρουσιάσει ένα αμιγώς κιθαριστικό ρεπερτόριο έτσι όπως αυτό καλλιεργήθηκε κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Επίσης, θα παρουσιάσει βασικές τεχνικές σε διάφορα ιδιώματα και του μπασοκίθαρου και θα συντονίσει τους μουσικούς σε διάφορες παραλλαγές της κομπανίας.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους κιθαρίστες αλλά και σε μουσικούς που θέλουν να εμβαθύνουν στη μουσική πράξη του ρεμπέτικου.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Hayden Chisholm
haydenchisholm.net www.softspeakers.com
Ο Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας και συνθέτης και performer Hayden Chisholm, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού – καλλιτέχνη, έχοντας διεθνή πολυεπίπεδη δράση τόσο στο χώρο της performance, όσο και στη δημιουργική jazz και τη σύγχρονη μουσική γενικότερα. Το 1993 βρέθηκε στην Ελβετία και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σαξόφωνο και τη σύνθεση (Μουσική Ακαδημία της Κολονίας). To 1997, περιόδευσε ως υπότροφος του γερμανικού κράτους στις βαλκανικές χώρες για να μελετήσει τις ντόπιες μουσικές παραδόσεις και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Η πρώτη του ευρεία αναγνώριση προέκυψε από τη σταθερή συνεργασία του με τη διεθνούς φήμης εικαστικό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Rebbeca Horn, για installations και projects, της οποίας συνέθεσε και ηχογράφησε μουσικά έργα. Έτσι, περιοδεύοντας μαζί της, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη μουσική του σε αίθουσες τέχνης και μουσεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Το 1996, ηχογράφησε τον πρώτο του σόλο δίσκο (circle) και ακολουθούν άλλοι επτά. Eπίσης, είναι μέλος πολλών επώνυμων συγκροτημάτων από το χώρο της σύγχρονης pop και rock-jazz μουσικής, όπως οι Root 70 του Nils Wogram, Burnt Friedman and Jacki Liebezeit, Flanger and Pluramon κ.ά. Από το 1995, ταξιδεύει ασταμάτητα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ασία, παρουσιάζοντας και εκτελώντας τη μουσική του σε μεγάλα φεστιβάλ jazz, world και σύγχρονης μουσικής, αλλά και στους δρόμους πολλών πόλεων (road concerts). Παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμπράττει ως σολίστ ή αυτοσχεδιαστής με ορχήστρες και σύνολα, ενώ έχει ηχογραφήσει για προγράμματα του WDR, του Αrte και του BBC. Πρόσφατα, έχει την έδρα του στη Βαρκελώνη όπου, παράλληλα με τις περιοδείες του, διοργάνωσε μουσικά εργαστήρια επάνω στη μουσική εκτέλεση, τον αυτοσχεδιασμό και τις σύγχρονες τεχνικές των πνευστών οργάνων. Το 2007 ο Hayden σχημάτισε ακόμη ένα πρωτότυπο συγκρότημα, τους “EMBASSADORS”, προσελκύοντας τους μουσικούς Nils Wogram, Claudio Bohorquez, Gareth Lubbe, Matt Penman και Jochen Rueckert. Το ντεμπούτο τους έγινε στη Φιλαρμονική της Κολονίας και το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Healing the Music” με guest τον τραγουδιστή Michel Ongaru από την Κένυα, κυκλοφόρησε από την Nonplace σε διεθνή διανομή. Από το 2008 μέχρι και σήμερα εργάζεται σαν παραγωγός στον πυρήνα της διαδικτυακής τηλεόρασης Plushmusic.tv, η οποία είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομής ζωντανών συναυλιών κλασσικής, τζαζ και world μουσικής στον κόσμο.


Παντελής Στόικος
www.myspace.com/pantelisstoikos
Ο Παντελής Στόικος ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική το 1990 μελετώντας μουσική θεωρία και πιάνο. Το 1994 κάνει τα πρώτα μαθήματα στην τρομπέτα παράλληλα με το πιάνο, και το 1996 εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του στο Νέο ωδείο Θεσσαλονίκης - μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης μουσικών σχολών. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πήρε το πτυχίο της αρμονίας και αντίστιξης. Φοίτησε στη σχολή τρομπέτας στην τάξη πτυχίου με δάσκαλο τον Τάσο Γιαμουρίδη. Πήρε το πτυχίο τρομπέτας με άριστα παμψηφεί και με διάκριση. Παρακολούθησε σεμινάρια κορυφαίων δεξιοτεχνών της τρομπέτας όπως του Γεράσιμου Ιωαννίδη, Άνθη Σωκράτη και Allen Vizzutti. Επίσης παρακολούθησε το σεμινάριο και μουσικό εργαστήρι με τον Ivo Papazov με θέμα “Η ανανέωση της παραδοσιακής μουσικής μέσα απο το πνεύμα της jazz”. O Παντελής Στόικος κινείται στους ήχους της περιοχής του έχοντας στοιχεία jazz και κλασικής μουσικής. Το 1997 συνεργάζεται ως μέλος στο συγκρότημα “Μπάντα της Φλώρινας”και το 1999 στο συγκρότημα του Κώστα Θεοδώρου. Επίσης είναι μέλος στην διαβαλκανική ορχήστρα όπου συγκεντρώνει σημαντικούς μουσικούς των βαλκανίων. Ίδρυσε το “Ακριτικό Τρίο” με Φλωρινιώτες δεξιοτέχνες και το dueto “improvisation in balkan jazz” που τώρα με την συμμετοχή του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου στα τύμπανα μετονομάστηκε σε “Τρίο Βαλκάνο”. Το 2000 συνεργαργάζεται ως μέλος στο συγκρότημα ¨Λαικεδέλικα¨ με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου έως το 2007 και το 2001 συνεργάζεται επίσης ως μέλος στο συγκρότημα «ορχήστρα του δρόμου», με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο και την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Aπό τον Οκτώβριο του 2009 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής των ΤΕΙ Ηπείρου. Ο Παντελής Στόικος έχει δημιουργήσει ένα δικό του στύλ πάνω στην παραδοσιακή μουσική. Έχοντας στοιχεία απο τον Ivo Papazov (κλαρίνο) παίζει με μουσικούς όπως τους Ivo Papasov, Nedyalko Nedyalkov, Theodosii Spassov, Ferus Mustafov, Okay Temiz, Micuei Godard, Micuei Marre, Μιχάλη Σιγανίδη, Κώστα Αναστασιάδη, Κώστα Θεοδώρου, Διονύση Σαββόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Φλώρο Φλωρίδη κ.α. Στο ενεργητικό του έχει μεγάλο αριθμό συναυλιών σε όλη την ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ρωσία, Ασία κ.α.


Μάρθα Μαυροειδή
www.myspace.com/marthamavroidi
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, Βυζαντινή μουσική με τον Ιωάννη Αρβανίτη, Βουλγάρικο τραγούδι με την Dessislava Stefanova, την Galina Durmushlyiska, και την Tzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Έχει σπουδάσει μουσικολογία στην Αθήνα, εθνομουσικολογία στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες, και σύγχρονη μουσική στο Άμστερνταμ. Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμαντέρ και παραστάσεις χορού και θεάτρου. Το 2010 έβγαλε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο “Ο Κήπος της Ρίλα” από την WE SAW Productions.


Αντώνης Απέργης
www.myspace.com/antonisapergis
Γεννήθηκε στη Νίκαια το 1963. Ξεκίνησε την κιθάρα πριν καν πάει στο σχολείο. Σε ηλικία 8 ετών πήρε μαθήματα κιθάρας από τον Αλέκο Μπούρα, στο Εθνικό Ωδείο. Στα 11 άρχισε να μαθαίνει φλάουτο με ράμφος, στα 20 έπιασε το ούτι και το κοντραμπάσο ενώ στα 29 συνέχισε με το κανονάκι και το νέυ. Αργότερα επικεντρώθηκε στις άταστες κιθάρες. Παράλληλα με τη δραστηριότητα του ως εκτελεστής, ο Αντώνης Απέργης κέρδισε ευρεία αναγνώριση μέσα από τη συνθετική και ενορχηστρωτική του εργασία στη μουσική παραγωγή. Ήδη από τη νεαρή του ηλικία έκανε μεταγραφές προκλασικής μουσικής, συνέθετε για το κουκλοθέατρο και ενορχήστρωνε για big band. Έχει εργαστεί ως μουσικός με σημαντικούς τραγουδιστές και εκτελεστές από όλο τον δημιουργικό χώρο της ελληνικής λαϊκής και λόγιας μουσικής. Επίσης, έχει συνεργαστεί με Άραβες μουσικούς, με τους Τουρκμένιους «Ashkabad» και με το salsa group «Tierra Negra». Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με συνθέσεις του και δύο δίσκους όπου εμφανίζεται σαν σολίστας στο ούτι. Τέλος, έχει παραδώσει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας στο Κεντρικό Ωδείο και ελληνική παραδοσιακή μουσική στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής των ΤΕΙ της Άρτας. Σήμερα, περιοδεύει με την μπάντα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Κυριάκος Γκουβέντας
www.gouventas.com
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 όπου καί ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα χρονών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο βιολί και τα θεωρητικά το 1991 (Ωδείο Βορείου Ελλάδος), ενώ παράλληλα απέκτησε το L.R.M.S. της Royal Academy of Music του Λονδίνου. Aπό το 1989 και εξής, έχει διδάξει και έχει παραδώσει σεμινάρια σε πολλά Ωδεία και μουσικούς φορείς. Τα τελευταία δύο χρόνια υπηρέτησε ως διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου). Από το 2005 διδάσκει παραδοσιακό βιολί και συντονίζει μουσικό σύνολο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η συνεχής ωρίμανσή του, όσον αφορά στο περιεχόμενο της ύλης αλλά και στο σύστημα της διδασκαλίας της, αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο του ζητήθηκε από το London University, και πιο συγκεκριμένα από την σχολή S.O.A.S. (Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών), να διδάξει εκεί σε σεμινάριο και εργαστήριο. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παράλληλα έλαβε μέρος στη συναυλία ‘Genius of the Violin’, μαζί με βιολιστές απ’ όλο τον κόσμο, ως ιδανικός εκπρόσωπος της εκφραστικής ιδιοτυπίας και ιδιωματικής παράδοσης του βιολιού στη χώρα μας. Δίδαξε επίσης στο φεστιβάλ βιολιού του Ile de France, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως εκτελεστής. Με την συστηματική διδακτική και εκτελεστική κατάθεσή του, του δίνεται διαρκώς η ευκαιρία να διατυπώσει τη μουσική του άποψη σε μεγάλα αλλά και μικρά ορχηστρικά σύνολα. Σπουδαστές τον πλησιάζουν με στόχο την διαμόρφωση του εκτελεστικού τους ύφους, την εξέλιξή τους και την τεχνική τους κατάρτιση στο παραδοσιακό βιολί. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με όλους τους ευαίσθητους δέκτες, παράγοντες, και λειτουργούς της ελληνικής λαϊκής, δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής, πραγματοποιώντας πλήθος συναυλιών, παρουσιάσεων και εκπομπών σε όλον τον κόσμο για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεπερνά τους 150 δίσκους μακράς διαρκείας. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες μουσικής δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες ως εκτελεστής και σολίστ (Μουσικό Σύνολο ‘Μάνος Χατζιδάκις’, Καμεράτα Μεγάρου Μουσικής, Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά.), με μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής (Ορχήστρα Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Ορχήστρα Χρόνη Αηδονίδη, Ορχήστρα Δόμνας Σαμίου κ.ά.), με πλήθος τραγουδοποιών και συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Κηπουργό, Διονύση Σαββόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Μαρία Θωΐδου, Νίκο Γεωργάκη, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή Θαλασσινό, Βαγγέλη Καζούλη, Μανώλη Φάμελο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη κ.ά.) και με κορυφαίους τραγουδιστές και μουσικούς, που αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα μουσικά χρώματα απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας. Τέλος, έχει επιμεληθεί πολλές από τις δισκογραφικές και έντυπες εκδόσεις του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, ενώ είναι μόνιμο μέλος του πολυσυζητημένου μουσικού συνόλου ‘Primavera in Salonicο’ με τη Σαβίνα Γιαννάτου, καθώς και της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.


Ανδρέας Κατσιγιάννης
www.myspace.com/andreaskatsigiannis
Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Την περίοδο 1993-1997 βρίσκεται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική, ενώ παράλληλα γνωρίζεται με τον σπουδαίο βιολιστή της πόλης Κυριάκο Γκουβέντα με τον οποίο όπως αποδεικνύεται αργότερα κατάφεραν να κάνουν διάφορες καινοτομίες στο χώρο της δισκογραφίας και του γενικότερου μουσικού κλίματος που επικρατεί από το 1998 μέχρι σήμερα. Κορυφαίο γεγονός για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη αποτελεί η πρωτοβουλία του για την ίδρυση της Ορχήστρας ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Το 1998 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ιδρύοντας την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από την πόλη της Νέας Ιωνίας και του Βόλου, ξεκινούν μια πορεία έντονης δραστηριότητας και καινοτομίας με εκατοντάδες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και με ένα σημαντικό εκδοτικό έργο (8 cd - 2dvd) που φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες αντιτύπων. Σημαντικές επίσης είναι οι συνεργασίες του με κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής μουσικής καθώς σαν σολίστας στο σαντούρι δημιουργεί ένα σημαντικό δισκογραφικό έργο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2003 σε διοργάνωση που έκανε το υπουργείο πολιτισμού της Σουηδίας συμμετείχε σε περιοδεία δέκα συναυλιών σε ολόκληρη τη Σουηδία συνοδευόμενος από την συμφωνική ορχήστρα της Στοκχόλμης παίζοντας διασκευές θεμάτων από την ελληνική παράδοση αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών για σαντούρι και ορχήστρα.


Σόλων Λέκκας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ο Σόλωνας Λέκκας γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή. Είναι χτίστης και λιθοξόος, αλλά και καλλίφωνος τραγουδιστής. Ο πατέρας του, Ευστράτιος, ήταν χτίστης και είχε γεννηθεί στον Αφάλωνα, στην Ανατολική Λέσβο. Η καταγωγή του ήταν Αρβανίτικη από την περιοχή Λουτρακίου. Η μητέρα του Σόλωνα Δήμητρα εργαζόταν ως μοδίστρα στην Πηγή. Οι γονείς της προέρχονταν από την Πηγή και το Ίππειος, αλλά οι παππούδες της από τη Μικρασία. Ο Σόλωνας Λέκκας υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία τη διετία 1966-1968 στο Ναύπλιο, το Χαϊδάρι και την Πτολεμαΐδα. Έζησε στην Πηγή μέχρι το 1971, οπότε εγκαταστάθηκε στα Κεραμειά. Τη δεκαετία του 1980 μετοίκισε στη Μυτιλήνη. Σήμερα ζει στους Ταξιάρχες (Καγιάνι), κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Τραγουδιστής, ερασιτέχνης οργανοπαίκτης και χορευτής. Η ενασχόλησή του με το τραγούδι είναι συνεχής, ερασιτεχνική, αλλά και επαγγελματική, ιδιαίτερα την περίοδο 1969 - 1971. Τραγουδάει όλα τα παλιά Μυτιληνιά τραγούδια, που φέρουν έντονη τη Μικρασιατική επίδραση, καθώς και αμανέδες. Από το 1969 μέχρι το 1971 ο Σόλωνας Λέκκας τραγουδούσε επαγγελματικά σε πανηγύρια και καφενεία. Σήμερα εμφανίζεται συναυλιακά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζοντας τη μουσική της Λέσβου.


Μάνος Αχαλινωτόπουλος
www.clarinet.gr
Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aθήνα από γονείς Μικρασιάτικης και Ρουμελιώτικης καταγωγής. Η κύρια ενασχόληση του ήταν και είναι η Μουσική στην οποία ξεκίνησε την μαθητεία του από πολύ παιδική ηλικία όπου με τρόπο προφορικό δηλαδή ερωτικό οι οικείοι του τον δίδαξαν τους πυρήνες που γνώριζαν. Συγκεκριμένα από 9 ετών ως αυτοδίδακτος ξεκίνησε να μαθαίνει το κλαρίνο , τη φλογέρα το καβάλ και άλλα όργανα. Είναι απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1990 και μετά αναπτύσσει μια πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα που τον κατατάσσει σαν έναν από τούς επιφανέστερους Έλληνες μουσικούς. Συνεργασίες τόσο στη δισκογραφική όσο και σε παραστάσεις, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ενδεικτικά: Δ.Σαββόπουλος, Γ.Νταλάρας, Χ.Αλεξίου, Μ,Θεοδωράκης, Ελ.Αρβανιτάκη, Χρόνης Αηδονίδης, Τασία Βέρρα, Α.Πρωτοψάλτη, Αρ.Μόσχος κ.α. Ανάλογες δημιουργικές συνεργασίες κάνει και στο εξωτερικό με πρόσωπα όπως ο Goran Brecovic, ο Ara Dinkjian, ο Peter Kowalt, ο Ocay Temiz, η Susheela Raman, η Νανά Μούσχουρη κ.α. Δισκογραφικές παραγωγές προσωπικές όπως: Υάκινθος(1998), το Λαϊκό Κλαρίνο (1996), Live in Amsterdam με την μεγάλη ορχήστρα Nederland’s Blazers Ensable (2004) κ.α. Παραστάσεις σε όλο τον κόσμο σε πάνω από 35 χώρες με κορυφαίες τη συμμετοχή στο μεγάλο Jazz Festival του Montreux δύο φορές 1999 και 2001, το Φεστιβάλ Sphinx του Βελγίου, το Σαββόραμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ ερμήνευσε -ως σολίστ συνεργαζόμενος με την συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου- με το κλαρίνο του, Μίκη Θεοδωράκη στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ασχολείται από πολύ νεαρή ηλικία συνδυάζοντας την τέχνη με την επιστήμη με τη διάσωση καταγραφή - καταλογογράφηση της εθνικής μουσικής κληρονομιάς. Επίσης έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια πλούσια παιδαγωγική και διδακτική δραστηριότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και σε Ωδεία και μουσικούς οργανισμούς. (Δίδαξε εθνομουσικολογία και παραδοσιακή μουσική στο ΤΕΙ Λαικής & Παραδοσιακής Μουσικής στην ‘Aρτα καθώς και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Επιπροσθέτως έχει στενή συνεργασία τα τελευταία τρία (3) χρόνια με τον Τομέα Τέχνης και Λόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή κ. Αριστοτέλη Ράπτη διοργανώνοντας Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό, και όχι μόνο, χαρακτήρα. Το Μάρτιο του 2006 έδωσε σειρά παραστάσεων-κονσέρτων με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας και τον συνθέτη John Psathas, στο Wellington και σε πόλεις της Αυστραλίας σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2006 παρουσιάζει ένα project σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις με τίτλο “Balcan Clarinets” όπου συνεργάζεται με έναν κορυφαίο Τούρκο και ένα αντίστοιχο Σέρβο κλαρινετίστα, αναδεικνύοντας τις κοινές ρίζες και συνιστώσες της Βαλκανικής μουσικής. Από τον Οκτώβρη του 2006 είναι διδάσκων του παραδοσιακού κλαρίνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Κατερίνα Παπαδοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία οκτώ χρονών έγινε μέλος της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής του Ι.Τσιαμούλη όπου παρακολούθησε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών χορών της Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης στις συναυλίες και τις δισκογραφικές παραγωγές της χορωδίας. Σπούδασε ούτι με τον Χ. Τσιαμούλη και βυζαντινή μουσική με τον ίδιο αρχικά και αργότερα με το Γ. Αρβανίτη αποκτώντας το “δίπλωμα βυζαντινής μουσικής” το 2000. Από μικρή ηλικία έκανε εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις τραγουδώντας και παίζοντας ούτι. Παράλληλα έκανε πολλές συμμετοχές σε δίσκους. Έχει συνεργαστεί με τους: Δόμνα Σαμίου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Παπάζογλου, Χρήστο Τσιαμούλη, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, Νίκο Ξυδάκη, Πέτρο Δουρδουμπάκη, κ.α., σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Συμμετείχε σε δύο κύκλους εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης, αφιερώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι: “Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών” και “Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς”, καθώς και στη σειρά εκπομπών για το δημοτικό τραγούδι: «Εμείς οι λαλητάδες». Έχει συμμετοχές σε πολλούς δίσκους παραδοσιακής μουσικής καθώς και έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού. Την Άνοιξη του 2000 - μετά από μελέτη αρχείων αλλά και προσωπική έρευνα - μαζί με τους Σ.Σινόπουλο, Β.Καρίπη, και Π.Δημητρακόπουλο ηχογράφησαν ένα CD όπου παρουσίασαν ανέκδοτα τραγούδια από το Μελί της Μ.Ασίας με τίτλο: «τα τραγουδάκια μου πουλώ». Το CD αυτό εκδόθηκε το 2002 και ψηφίστηκε από το περιοδικό «Echo art.s» ως το καλύτερο CD παραδοσιακής μουσικής για το 2002. Το 2007 εξέδωσε το cd-single “Σαν χελιδόνι” (Cantini), σε μουσική και στίχους του Σωκράτη Σινόπουλου. Το Φθινόπωρο του 2008 κυκλοφόρησε τοv προσωπικό δίσκο με τίτλο “Αμυγδαλάκι τσάκισα” (Music Corner) με επιλογές τραγουδιών από τις μουσικές παραδόσεις του Ελληνικού χώρου. Πρόσφατα, μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Χρήστο Τσιαμούλη, εξέδωσαν ψηφιακό δίσκο με τίτλο: “Πολίτικη ζυγιά” (Legend), ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία στην Ουτρέχτη τον Νοέμβριο του 2008. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου.


Χριστιάνα Κατσαρού
H Χριστιάνα Κατσαρού είναι δασκάλα της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και εκπαιδεύτρια ελληνικού χορού. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Παν/μιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή Κώστα Καζάκου. Συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού από την ίδρυσή του το 1995 στην Ικαρία. Με τον ελληνικό χορό ασχολήθηκε από παιδί χορεύοντας σε διάφορους συλλόγους και επιμορφούμενη σε πολλά σχετικά σεμινάρια: ωστόσο το σημαντικότερο «σχολείο» χορού γι’ αυτήν είναι τα γλέντια στην Ικαρία που είχε την τύχη να βιώσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί και αργότερα να τα μελετήσει ως δασκάλα χορού στο Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας και στην επιτόπια έρευνά της για το καριώτικο γλέντι. (MSc, Λαογραφία και Ελληνικός Πολιτισμός, ΠΤΔΕ Παν/μιο Αθηνών). Την αγάπη της για τους χορούς αυτής της περιοχής του Βόρειου-Ανατολικού Αιγαίου προσπαθεί να μεταφέρει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε εργαστήρια και σεμινάρια χορού σε διάφορους φιλελληνικούς συλλόγους ή φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων του εξωτερικού καθώς και στην Ικαρία. Επίσης εμψυχώνει εργαστήρια ελληνικού χορού για παιδιά και εφήβους στο Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού δουλεύοντας σε συνεργασία και με άλλους χορευτές και δασκάλους πάνω σε τεχνικές δραματοποίησης και κινητικής δημιουργικότητας.


Δημήτρης Μυστακίδης
www.myspace.com/mistakidisdimitris
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 1970. Σπούδασε θεωρητικά στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Επαγγελματικά ασχολείται με την μουσική από το 1986. Από το 1994 ως το 2004 ήταν μέλος του συγκροτήματος «Λοξή Φάλαγγα» του συνθέτη και τραγουδιστή Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο, και από το 2002 συνεργάτης του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Από το 1992 άρχισε την δισκογραφική δραστηριότητα παίζοντας σε πάνω από 80 δίσκους. Έχει συνεργαστεί είτε δισκογραφικά είτε σε συναυλίες είτε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με πολλούς επώνυμους συνθέτες και τραγουδιστές. Πήρε μέρος στην διεθνή συνάντηση λαουτοειδών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών τον Απρίλιο του 2005 μαζί με άλλους 15 δεξιοτέχνες από όλη την Μεσόγειο. Δίδαξε λαούτο ταμπουρά και τζουρά για 3 χρόνια στο τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μενεμένης, 2 χρόνια ταμπουρά στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, λαούτο και λαϊκή κιθάρα στην σχολή παραδοσιακής μουσικής «εν χορδαίς» από το 2001, και λαϊκή κιθάρα, λαούτο και μουσικά σύνολα στην σχολή Μουσικής Τεχνολογίας, τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής των Τ.Ε.Ι Ηπείρου από το 2001. Έχει εκδοθεί το πρώτο του βιβλίο, το οποίο είναι μέθοδος εκμάθησης για το λαούτο, από τις εκδόσεις «εν χορδαίς», ενώ υπό έκδοση είναι η μέθοδος για τη λαϊκή κιθάρα. Τον Δεκέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε και η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά που περιέχει ρεμπέτικα τραγούδια σε επανεκτέλεση, παιγμένα μόνο με κιθάρες.

Γιώργος Μακρής
O Γιώργος Μακρής ασχολείται με ένα σπάνιο παραδοσιακό όργανο των Βαλκανίων, την γκάιντα. Τα πρώτα του ερεθίσματα τα πήρε δίπλα στον παππού του, τον Γεώργιο Καρακούση, και αργότερα πλάι στο θείο του Βασίλειο Καρακούση, μέλη μιας οικογένειας που έχει διανύσει επτά γενιές λαϊκών οργανοπαικτών. Ο προπάππος του Στέργιος Καρακούσης έχει δισκογραφηθεί στον 7o Λαϊκό Χειμώνα του Μελίκη. Έχει σπουδάσει πιάνο έως την Α’ ανώτερα και Θεωρητικά. Από το καλοκαίρι του 1998 ξεκίνησε ηχογραφήσεις στην Αλιστράτη Σερρών και στα γύρω χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας και παράλληλα άρχισε την αναζήτηση παλαιοτέρων ηχογραφήσεων. Διδάχτηκε από πολλούς γκαϊντατζήδες, όπως τον Μπάρμπα Κώτα από την Καληβρύση Δράμας, το Γιάννη Ντομπρίδη από τη Θράκη, τον Μάρκο Παύλου από τον Βώλακα Δράμας, τους Petko Stefanov και Alexander Raichev από τη Βουλγαρία, και πολλούς άλλους παλαιότερους αλλά και σύγχρονους οργανοπαίκτες. Στόχος του δεν είναι μόνο η εκμάθηση του οργάνου, αλλά και η γνώση κατασκευής της γκάιντας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ύπαρξη της στον ελλαδικό χώρο. Από το 2007 διδάσκει πλέον στο ωδείο Αθηνών. Το Νοέμβριο του 2006, μαζί με τον θείο του Βασίλη Καρακούση (γκάιντα) και τον Αλέξη Νόνη (κρουστά), εκπροσώπησε την Ελληνική γκάιντα στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Γκάιντας στο Schwaben (Γερμανία). Το Νοέμβρη του 2010 και 2011 συμμετείχε στο 17o & 18o William Kennedy Piping Festival στην Ιρλανδία και τον Αύγουστο του 2011 στο Glasgow international Piping Festival. Παράλληλα με την έρευνα και πρακτική στο χώρο της αυθεντικής εκτέλεσης των ξύλινων πνευστών της Μακεδονίας και Θράκης, ο Γιώργος Μακρής έχει έντονη δραστηριότητα και στην ευρύτερη σύγχρονη Ελληνική σκηνή, έχοντας συνεργαστεί και δισκογραφήσει με καλλιτέχνες όπως η Κρίστη Στασινοπούλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Σωκράτης Σινόπουλος, οι Αντώνης και Μιχάλης Φραγκιαδάκης, ο Χρήστος Τσιαμούλης, η Δόμνα Σαμίου, οι Χαΐνηδες, ο Ορφέας Περίδης, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη και πολλοί άλλοι. Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο και το Θέατρο Λυκαβητού, καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ σε Καναδά, Αμερική, Βραζιλία, Κύπρο και Ευρώπη.

«Βάλε τάξη στο ταξίμι»: Οργανικός μακάμ αυτοσχεδιασμός


26 αυγ – 1 σεπτ

Ο Σωκράτης Σινόπουλος, μετά από έξι χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην κοινότητα του Μουσικού Χωριού, προτείνει, για πρώτη φορά, ένα εργαστήριο – masterclass που επικεντρώνεται στην τέχνη του οργανικού αυτοσχεδιασμού.
Η ομάδα αυτή πρόκειται να εργαστεί επάνω στα «ετοιμοπαράδοτα» αλλά συχνά αφανέρωτα «DNA» του μακάμ αυτοσχεδιασμού, βάζοντας επιτέλους τάξη!
Πυξίδα του εργαστηρίου αυτού η βιωματική μουσική φρασεολογία του μακάμ. Κίνητρο του η έμπνευση της νέας γενιάς μουσικών και η βούληση της να αφήσει το δικό της στίγμα στις σύγχρονες ανατολικομεσογειακές  παραδόσεις, μακριά από μουσικά στεγανά και αγκυλώσεις.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους μουσικούς οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει επαρκώς το μουσικό όργανο που παίζουν, καθώς το μάθημα δε θα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα και θα είναι ταχύρρυθμο.
Eυπρόσδεκτοι δεν είναι μόνο οι μουσικοί που κατέχουν έγχορδα χωρίς τάστα, αλλά και αυτοί που παίζουν τα «καλώς συγκερασμένα» (κιθάρες, αρποειδή, ακορντεόν, ταμπουράδες, σαντούρι κτλ.)
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2 Οθωμανική Μουσική και Yayli Tanbur


26 αυγ – 1 σεπτ



Το Yayli Τambur, ιστορικό τοξωτό έγχορδο της οικογένειας των λαουτοειδών, έχει μια μακρόχρονη πορεία μέσα στον μουσικό χώρο της οθωμανικής μουσικής και αποτελεί προνομιακό πεδίο ανάδειξης της, αφού δημιουργήθηκε με σκοπό την προσομοίωση της ανθρώπινης φωνής στην οθωμανική μουσική έκφραση.
Όπως κάθε χρόνο, θα δημιουργηθεί ενόργανο σύνολο το οποίο θα ερμηνεύσει έργα οθωμανικής μουσικής και συγγενικών λαϊκών μουσικών παραδόσεων (ρεμπέτικο,
μουσική της Θράκης, μικρασιάτικα), καθώς και έργα του σήμερα, μέσα από τα οποία θα δοθεί έμφαση στο ρόλο
που παίζει η εφαρμογή του συστήματος των makam στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι μουσικοί από το χώρο της ερμηνείας και εκτέλεσης οθωμανικής μουσικής. Δεκτοί θα γίνουν και εκτελεστές μουσικών οργάνων, συνθέτες και θεωρητικοί των ευρωπαϊκών μουσικών παραδόσεων που επιθυμούν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα παραπάνω.
Το εργαστήριο οθωμανικής μουσικής συνεχίζει τη δραστηριότητα του για 7η συνεχή χρονιά.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΟΥ ΕΔΩ: VIDEO 1 // VIDEO 2


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ


Σωκράτης Σινόπουλος
www.myspace.com/sokratissinopoulos
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα και παράλληλα βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι αρχικά στην σχολή του Σ. Καρά και στη συνέχεια στη σχολή των εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της πολίτικης λύρας διεθνώς, ενώ έχει συμβάλλει σημαντικά στην διάδοση και την εξέλιξη του οργάνου, ειδικά στο ρεπερτόριο λόγιας και λαϊκής μουσικής της Μικράς Ασίας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες. Το 2000 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών: «Μελίνα Μερκούρη». Είναι Λέκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Ευγένιος Βούλγαρης
www.facebook.com/voulgaris.evgenios
Ξεκίνησε τη μουσική του ενασχόληση το 1985, σπουδάζοντας Βυζαντινή μουσική και πήρε το Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με Άριστα. Από το 1992 ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα κοντά στον Χρήστο Τσιαμούλη. Έχει μαθητέψει πάνω στην ερμηνεία των τρόπων της ανατολικής μουσικής κοντά στον Fahrettin Cimenli και τον Murat Aydemir με συχνές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στα πλαίσια των καλοκαιρινών σεμιναρίων του «Λαβύρινθου» στο Χουδέτσι παρακολούθησε σεμινάρια στο ούτι, το σάζι και το αφγανικό rabab, καθώς και στη σύνθεση και ενορχήστρωση. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις δίσκων Ελλήνων συνθετών. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις έργων για το ραδιόφωνο (Γ’ Πρόγραμμα), την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από το 1995 συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως κορυφαίο μαντολίνο. Τα τελευταία επτά χρόνια διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής, του οποίου είναι και υπεύθυνος, ενώ ταυτόχρονα έχει την εποπτεία της Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων της Μητρόπολης Ηλείας στον Πύργο και την Αμαλιάδα από το 1992. Στη διδακτική του εμπειρία συμπεριλαμβάνεται και η συνεργασία του με τα Μουσικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Πάτρας. Από το Μάρτιο του 2005 διδάσκει ούτι, γιαϊλί ταμπούρ, οργανολογία και μουσικά σύνολα στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Τον Απρίλιο του 2000 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Ρωμηοί», το οποίο απέσπασε άριστες κριτικές στις συναυλίες που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα (Πάτρα, Αθήνα, Σύμη, Καστελόριζο, Μεσολόγγι), ερμηνεύοντας έργα συνθετών Οθωμανικής Μουσικής. Πρόσφατα και σε συνεργασία με τους Μάρκο Σκούλιο, Τόλη Τσαρδάκα και Πάνο Πούλο ίδρυσαν το μουσικό σχήμα του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Η δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’Ταξίδια’’ (σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη) κυκλοφορεί από τις αρχές τον Μαϊου του 2004. Στο συνθετικό του έργο συμπεριλαμβάνονται μουσική για θεατρικές παραστάσεις (‘’Η ιστορία ενός αιχμαλώτου’’, ‘’Η Σταχομαζώχτρα’’) και το έργο ‘Το Μήνυμα του Πρίγκιπα’ (από κοινού με το Χρήστο Γαλανόπουλο). Μέσα στο 2006 θα εκδοθεί, με την επιμέλεια του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου), συλλογή 200 τραγουδιών από το ρεπερτόριο της Ρεμπέτικης μουσικής του Μεσοπολέμου, μεταγραμμένα στους τρόπους της ανατολικής μουσικής (σε συνεργασία με τον Βασίλη Βανταράκη).



 
Condoleeesa.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.