Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 312 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ευρετήριο Άρθρου
De Chirico
<2013
2012
Όλες οι Σελίδες

«Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν: τα μηνύματα ενός οραματιστή»

Μεγάλο Τιμητικό Αφιέρωμα στον ΙΟΥΛΙΟ ΒΕΡΝ στο Βόλο.
Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, 25 Ιουλίου -1 Αυγούστου 2014




Κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν: τα μηνύματα ενός οραματιστή», που είναι αφιερωμένος στο διάσημο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (1828-1905) και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, από τις 25 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του «Κοινού των Μαγνήτων», του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, την οποία υπέβαλε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό καθώς έχει στόχο την προβολή του πολύπτυχου συγγραφικού και προφητικού έργου, ενός από τους διασημότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί ως πατέρας της επιστημονικής φαντασίας στενά συνδεδεμένος με την αγάπη του για τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος «ο Ιούλιος Βερν μας κάνει, μικρούς και μεγάλους, να ονειρευτούμε, να αναζητήσουμε το άγνωστο , μας διεγείρει την περιέργεια, μας καλεί να υπερβούμε τα εμπόδια, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση, δηλαδή μας ωθεί προς την πρόοδο. Ο Ιούλιος Βερν όμως ήταν και φιλέλληνας και με βιβλία του, όπως «το Αιγαίο στις Φλόγες» στήριξε τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Στο βιβλίο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ο πλοίαρχος Νέμο διαπλέοντας το Αιγαίο με το υποβρύχιο του προσφέρει ράβδους χρυσού και άλλα τιμαλφή για τους αγωνιστές της εξέγερσης στην Κρήτη, ενώ στους «Πρώτους Εξερευνητές» αναφέρεται εγκωμιαστικά στον Ιάσονα, το μεγάλο ταξιδευτή της ελληνικής μυθολογίας και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Τα μηνύματα αισιοδοξίας, ανάτασης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του ανθρώπου, που εκπέμπει το σύνολο του έργου του, αποτελούν και σήμερα, ενάμιση αιώνα αργότερα, πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης».
Για την υλοποίηση του αφιερώματος συνεργάσθηκαν αρμονικά ο Δήμος Βόλου, το Κοινόν των Μαγνήτων, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί και η θερμή συμπαράσταση του Δήμου της Νάντης, γενέτειρας του διάσημου συγγραφέα καθώς και του Μουσείου Βερν. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αντώνη Γκρέκα, επίτιμου Προξένου της Ελλάδος στη Νάντη και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές, συνέλεξε αρχειακό υλικό και επιμελήθηκε τις αφίσες του αφιερώματος. Αφορμή της συνεργασίας των Δήμων Βόλου και Νάντης ήταν η δημοσίευση τον Οκτώβριο 2013 ενός ανέκδοτου χειρογράφου, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Ιάσονα.
Το αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν περιλαμβάνει διαλέξεις, λογοτεχνικές αναφορές, πρωτότυπες εκθέσεις με στερεογραφίες εμπνευσμένες από έργα του Βερν και σπάνιο υλικό, μουσική, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, δηλαδή θεματικές που θα αναδείξουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τα βιβλία του εξαιρετικά δημοφιλούς αυτού συγγραφέα.

Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, περιλαμβάνουν:
1. Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 20.30
Έναρξη του αφιερώματος με χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών και παρουσίαση της ζωής, του έργου και των μηνυμάτων του Ι. Βερν από τους: Δρ. Αντώνη Γκρέκα, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Νάντη της Γαλλίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων και Δρ. Νίκο Πράντζο, Αστροφυσικό, Δ/ντή έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων.
Παράλληλα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ο κόσμος του Βερν». Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Ευσταθίου Ζαφραντζά, οικονομολόγου και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων καθώς επίσης και από το ομώνυμο Μουσείου του Βερν στη Νάντη, που δάνεισε το υλικό έπειτα από αλληλογραφία των δυο Δημάρχων του Βόλου και της Νάντης. Στην έκθεση θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις τόσο από τον κ. Ζαφραντζά όσο και από τον κ. Αντώνη Γκρέκα.
Η πρωτότυπη και με σπάνιο υλικό έκθεση τεκμηρίων περιλαμβάνει συλλεκτικά βιβλία, στερεοσκοπικές φωτογραφίες της εποχής, παλαιά αντικείμενα, εικονογραφημένα πόστερ και επιλεγμένα κείμενα με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσίαση του ανέκδοτου χειρογράφου του, στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειας του Οδυσσέα και του Ιάσονα, αναφορές του Βερν στην Ελλάδα. Θα προβάλλονται επίσης σύντομα βίντεο για τη Νάντη, και τον Ιούλιο Βερν. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να την επισκεφθούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μετά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου .
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, θ’ ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο προαύλιο του Μουσείου.
2. Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν σχετικών με το διάστημα «Από τη Γη στη Σελήνη», «Γύρω από τη Σελήνη» «Άνω Κάτω» και «Έκτωρ Σερβαντάκ» από επιστήμονες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και συγκεκριμένα από τον Δρ. Χρίστο Ξενάκη, Φυσικό, αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και Δρ. Νικ. Πράντζο, ενώ ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς θα σχολιάσει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το ταξίδι στη Σελήνη (1902)» του Ζώρζ Μελιές.
3. Τρίτη 29 Ιουλίου και 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): Προβολή ντοκιμαντέρ του ΒΒC «οι περιπλανήσεις του Ιουλίου Βερν» (επιμέλεια Ε. Ζαφραντζάς) και βίντεο του θεατρικού έργου «Γύρω από τη Σελήνη» με ελληνικούς υπότίτλους (επιμέλεια Αντώνης Γκρέκας).
4. Τετάρτη 30 Ιουλίου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: : Παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν «Ροβήρος ο κατακτητής» και «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» από τους: Διονύση Βαβουγιό, Φυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνη Γκρέκα.
5. Πέμπτη 31 Ιουλίου και ώρα 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): «Γύρω από τη Σελήνη», δρώμενο του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.
6. Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες» από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παντελοδήμο.
Θα ακολουθήσει ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Σύνολο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ).
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπό την αιγίδα του Κοινού των Μαγνήτων, θα απονεμηθεί βραβείο σε αριστούχο μαθητή/τρια του Βόλου, που προσφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος και μέλος του Κοινού.

7. Παράλληλα, τις πρωινές ώρες (10:00-13:00) από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την εποπτεία και ευθύνη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μαθητές σχολείων (υπεύθυνη συντονισμού Ιουλία Νησιώτου). Kατά την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου μαθητική χορωδία του 16ου και του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου υπό τη μουσικό Ζωή Φωτοπούλου θα εκτελέσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τα τραγούδια «Ο ύμνος της Ευρώπης» «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Η θάλασσα» και «au clair de la lune».
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα υπάρχουν α) εκθέματα και πειράματα εμπνευσμένα από το έργο του Βερν «Αερόστατο-Κανόνι-Υποβρύχιο» και β) δημιουργικό παιχνίδι στον κήπο του Μουσείου, με θέμα «Jules Verne». (υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Υποψήφια Διδάκτωρ ΠΤΕΑ, Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου και οι Καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Α. Ροντογιάννη, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Αθ. Ελευθερούλη (Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»).

Βιογραφικό-εργογραφία ΒΕΡΝ: Ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne): Γάλλος συγγραφέας, ο παραμυθάς και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Μυθιστορήματα, όπως «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και η «Μυστηριώδης Νήσος», αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα. Ήρωες, όπως ο Φιλέας Φογκ και ο Κάπτεν Νέμο εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.
Ο Βερν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Νάντη, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν, όταν μικρός παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λίγηρα και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Το 1848 αφήνει τη Νάντη και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα «τα φορτώνει στον κόκκορα» και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιέρ Ζυλ Ετζέλ θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως έλεγε. Το 1863 υποβάλλει την παραίτησή του από το Χρηματιστήριο. Ο εκδότης του ήξερε πώς να προβάλλει το συγγραφικό ταλέντο του Βερν στην αγορά. Πρώτα κυκλοφορούσε τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, μετά σε ολοκληρωμένη μορφή και τέλος σε πολυτελή χρυσοκόκκινη βιβλιοδεσία.
Η τεχνολογική έκρηξη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα έδωσε στον Βερν το απαραίτητο υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του. Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη, εκτόξευσαν τη φήμη του από πολύ νωρίς. Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορίν. Το 1886 ο Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια αργότερα, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο Ιούλιος Βερν είχε ένα γιο, τον Μισέλ, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστορήματα και συνέβαλε στη διάδοση του έργου του.
Σήμερα ο «δάσκαλος» της επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύεται όχι μόνο προφητικός αλλά και βαθιά ποιητικός 150 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου μυθιστορήματος της σειράς «Θαυμαστά ταξίδια» και των όσων ακολούθησαν, στα οποία η συναρπαστική περιπέτεια συνδυάζεται με την έξοχη, ποιητική περιγραφικότητα, τη γόνιμη φαντασία και τον πλούτο των συναισθημάτων. Είχε τη διορατικότητα και την προφητική έμπνευση να προβλέψει πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και δικαίως θεωρείται ο πατέρας του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας.

 

 

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"Η αινιγματικότητα του Τζιορτζιο ντε Κίρικο"
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, 8.00 το βράδυ, αίθουσα «Δημήτρης Σαράτσης»
Συγκρότημα "Παπαστράτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΦΕΝΤΑΡΑΚΗ
«Η ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ»



Το Κέντρο Ιστορίας-Πολιτισμού Κερασιάς  (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ) , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις εκδόσεις «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», οργανώνει ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση , την παρουσίαση του βιβλίου-δοκιμίου της Δέσποινας Καφενταράκη.
Τίτλος του: «Η ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ».

Η εκδήλωση εξελίσσεται σε δύο ημέρες:
Σήμερα Παρασκευή 21 Μαρτίου , στις 8.00 το βράδυ , στο Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΑΤΣΗΣ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , (κτιριακό συγκρότημα «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ») , ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών  Μάνος Στεφανίδης , θα παρουσιάσει το βιβλίο , στη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν απεικονίσεις (διαφάνειες) περιοχών του Βόλου που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο , καθώς και έργα του μεγάλου ζωγράφου , τα οποία θα αναλύσει ο Μάνος Στεφανίδης.
Αύριο, Σάββατο 22 Μαρτίου , θα πραγματοποιηθεί  εκδρομή-περιήγηση σε χώρους  από τους οποίους εμπνεύστηκε ορισμένα θέματα των έργων του ο Ντε Κίρικο στην περιοχή μας. Ο Μάνος Στεφανίδης , που θα συνοδεύει την περιήγηση , θα αναφερθεί διεξοδικά και θα εξηγήσει επιτόπου τα σημεία εμπνεύσεων του μεγάλου καλλιτέχνη. Ήδη έχει συμπληρωθεί το πρώτο πούλμαν από ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην περιήγηση – εκδρομή.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο , που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», αποτελεί εργοβιογραφική αναφορά του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, που γεννήθηκε και διήνυσε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα.
«Εγώ είχα γεννηθεί στον Βόλο , πρωτεύουσα της Θεσσαλίας , μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου…» γράφει ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στο βιβλίο του «Αναμνήσεις από τη ζωή μου».



Η συγγραφέας του βιβλίου , αναφέρει χαρακτηριστικά:

-Η εικαστική δημιουργία του Ντε Κίρικο , σ’ ότι αφορά το σημαντικότερο τμήμα της , χαρακτηρίσθηκε ως «μεταφυσική» , με την έννοια ότι μέσα στο χώρο της
εμπειρίας και με στοιχεία αντιληπτής φυσικής υπόστασης έχει συνθέσει φαντασιώδεις παραστάσεις.

Κάθε μεταφυσική θεώρηση αντανακλά την πνευματική ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί το αμετακίνητο όριο του φυσικού statusτων πραγμάτων και να αποτινάξει την καταδυνάστευση της φυσικής διαδικασίας.
Και συνεχίζει:
Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο , ισόβια δεσμώτης μια ελληνικής επιρροής , με διαθέσιμα κυρίως τα ελληνικά στοιχεία , διαμόρφωσε ένα ύφος και μια συνθετική παραστάσεων , που οδηγούν στον εμπειρικά απροσπέλαστο χώρο της μεταφυσικής. Ο μύθος , το θέατρο , τα σιδηροδρομικά σύμβολα, μεταμορφώνονται στην εικαστική του σύλληψη σε αντικείμενα παράδοξης αισθητικής επεξεργασίας.
Ο ανήσυχος δημιουργός , παρόλα αυτά , επιχειρεί να ξεφύγει από τις αρχές της λογικής του Αριστοτέλη , δίνοντας δικές του ερμηνευτικές προσεγγίσεις των πραγμάτων , επιθυμώντας πάντως να διευρύνει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρικής γνώσης.

Η συγγραφέας εξετάζει το μεταφυσικό στοιχείο και σε σχέση με τις ψυχικές διαθέσεις του καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα ανιχνεύει την επίδραση των ελληνικών ιδεών-εικόνων και την εικαστική εξέλιξη του έργου του.   

Το βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Δημήτρης Σιάτρας , ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

-    Η εκφραστική της συγγραφέως επιστράτευσε όλο το γλωσσικό της απόθεμα, για να αποδώσει, συχνά με έμφαση , ποικίλες ειδικές έννοιες και για να συναρθρώσει προωθημένους συλλογισμούς πάνω στο πραγματευόμενο θέμα. Η ροή του λόγου της είναι γενικά άνετη , με εξαίρεση κάποιες στάσεις που , λόγω ανάγκης ειδικής ή αναλυτικής αναφοράς , διακόπτουν την ευθύγραμμη διατύπωση.
Ως τελική αναφορά στην πραγματεία της Δέσποινας Καφενταράκη, μπορεί να τεθεί το ερώτημα: αν το βιβλίο αυτό βοηθάει τον αναγνώστη να δει στο έργο του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο εκείνα που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Στο ερώτημα τούτο , η δική μου απάντηση είναι ναι.

Η περιήγηση – εκδρομή του Σαββάτου 22 Μαρτίου θα γίνει σε χώρους όπου υπάρχουν θέματα από την περιοχή μας που εικονίζονται στα έργα του Ντε Κίρικο.


Ειδικότερα το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει:

Το πρωί , στις 10.00 , οι ενδιαφερόμενοι θα συναντηθούν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου, όπου ο Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει για το τρένο στην τέχνη του Ντε Κίρικο, τα σιδηροδρομικά σύμβολα κ.α, καθώς και για το άγαλμα της Αθηνάς που βρίσκεται εκεί.
Επίσκεψη στο Μουσείο Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Στον όροφο του Σταθμού, όπου εκτός από τα σιδηροδρομικά αντικείμενα, περιλαμβάνει τα αυθεντικά σκίτσα του Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του Τζιόρτζιο.

Στη συνέχεια , οι  συμμετέχοντες θα μετακινηθούν με λεωφορείο στο δεύτερο σταθμό της περιήγησης , τον Άναυρο. Ο Μάνος Στεφανίδης θα σχολιάσει και
πάλι στον χώρο όπου βρισκόταν οι Kαμπίνες ( Μυστηριώδη Λουτρά). Στους συμμετέχοντες θα προσφερθεί κέρασμα.

Τελικός προορισμός , της μεγάλης αυτής παρέας θα είναι η Οικία Κοντού-Μουσείο Θεόφιλου, στην Ανακασιά. Στη σάλα της οικίας Κοντού, όπου ζωγράφισε ο Λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο Μάνος Στεφανίδης θα κάνει έναν συσχετισμό στο έργο του Ντε Κίρικο με αυτό του Θεόφιλου, για να καταλήξει στο βιβλίο της Δέσποινας Καφενταράκη.

Η παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Καφενταράκη , είναι ακόμη μία εκδήλωση  του Κέντρου Ιστορίας - Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) , που ήδη παρουσιάζει  μια αξιοσημείωτη παρέμβαση στα πολιτιστικά ζητήματα της Μαγνησίας


 


«Νοέμβριος Φωτογραφίας»

 


Ντε Κίρικο έκθεση του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου
Νικόλα Χρυσού, με τίτλο: «Fragments», έως Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

«Νοέμβριος Φωτογραφίας» και φέτος. Η σημαντικότερη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για όγδοη χρονιά, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου σε συνεργασία με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Τμήμα Πολιτισμού.

Νοέμβριος φωτογραφίας

«Νοέμβριος Φωτογραφίας» και φέτος. Η σημαντικότερη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για όγδοη χρονιά, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου σε συνεργασία με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Τμήμα Πολιτισμού.

Από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στο Εκθετήριο «Αχίλλειον» (Ιάσονος και Κουμουνδούρου)

«Πάντα στην πόλη αυτή θα φθάνεις», εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου Ανδριώτη Παναγιώτη. Την έκθεση επιμελείται ο Δ. Τσιουβάκας και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ενα ανοιχτό παράθυρο σε ένα άδειο δωμάτιο. Κάγκελα μιας φυλακής για να μας προστατεύσουν απ’ τους απ’ έξω. Ένα δέντρο που διεκδικεί μια θέση στον ήλιο στριμωγμένο στο μικρό ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας. Τσιμέντο γκρίζο, μαύρα μπαλκόνια και μια γλάστρα να θυμίζει ότι υπάρχει και ζωή σ’ αυτήν την πόλη. Δύο λουλούδια που παλεύουν να ψηλώσουν περισσότερο από τις κακομούτσουνες κεραίες. Ψηφίδες ενός κόσμου απαισιόδοξου, μελαγχολικού, μαύρου. Και όμως, αν ξανακοιτάξεις, θα ανακαλύψεις μέσα του μικρούς πυρήνες από χαρά, χιούμορ και αισιοδοξία. Μια πόλη κενή, σχεδόν νεκρή, άδεια από ζωή κι ανθρώπους κι όμως μερικές φορές τόσο γεμάτη κι από τα δύο. Αυτός είναι ο κόσμος του Παναγιώτη Ανδριώτη. Πάντα «η πόλις αυτή θα τον ακολουθεί», και πάντα «στην πόλη αυτή θα φτάνει…».

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στο ισόγειο του κέντρου τέχνης Giorgio De Chiricο, θα γίνει η τελετή απονομής των διακρίσεων του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» με θέμα: «Μαζί» και έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν. Από όλες τις συμμετοχές επελέγησαν από την κριτική επιτροπή 46 φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάζουν την άποψη 26 σύγχρονων φωτογράφων για την έννοια του «Μαζί». Από τους διαγωνιζόμενους είχε ζητηθεί να παρουσιαστεί η έννοια αυτή έτσι όπως αυτή εμφανίζεται μέσα στη συνεργασία, στη συνέργεια, στη συνεννόηση, στην αλληλεγγύη, στη συντροφικότητα, στη συντροφιά, στην παρέα, στην συνάθροιση, στη συμμετοχή, στο συναγωνισμό και όχι στον ανταγωνισμό. Διάρκεια έκθεσης έως Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια μέρα και ώρα στον ημιώροφο του Ντε Κίρικο εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου Θοδωρή Πατακιούτη. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Στρατουδάκης, Νατάσα Καρακατσάνη.

Γκλαβάνη με Αλεξάνδρας γωνία, στο κέντρο του Βόλου, βρίσκεται το σημείο στο οποίο ο Θοδωρής Πατακιούτης αποφασίζει να σταθμεύσει κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών του περιπλανήσεων. Ο φούρνος της οικογένειας Ιωαννίδη. Η στάση κρατάει δεκατέσσερις μήνες. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ο φωτογράφος εθίζεται στη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, βιώνει το μόχθο των ανθρώπων, μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις, ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του. Φωτογραφίζοντας στο φούρνο, απομυθοποιεί το χώρο και χωρίς να απομακρύνεται από το ρεαλισμό, δημιουργεί ένα σώμα δουλειάς που αφηγείται περισσότερο συνειρμικά και λιγότερο με καταγραφική λογική, εντείνοντας το συμβολικό χαρακτήρα του θέματος. Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στο Εκθετήριο «Αχίλλειον» (Ιάσονος και Κουμουνδούρου). «Οίκος» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου Λευτέρη Πλαβού. Στην τελευταία του περιπλάνηση στην πόλη, ο φωτογράφος κατευθύνθηκε προς τους οίκους, πάνοπλος και εξασκημένος στο σημάδι, στοχεύοντας με το φακό του το εσωτερικό τους. Υπάρχουν χώροι που πυκνοκατοικούνται, αλλά μόνο τη στιγμή απόσυρσης των ενοίκων τους φανερώνουν ακέραια τα σημεία τριβής, συνεύρεσης και συναγελασμού που εκτυλίχθηκαν εντός τους. Τα πρόσωπα θα αποδοθούν μέσω της πάντα επίκαιρης πρακτικής του υπαινιγμού, ως φευγαλέες αντανακλάσεις σε καθρέφτες και αποτυπώματα ποδιών στις ξεχειλωμένες παντόφλες που ξεχάστηκαν έξω από το μπάνιο. Θα επιλεγούν οι ξύλινες σκάλες, οι τυφλοί διάδρομοι, τα φωτιστικά οροφής, οι σιδερωμένες ντάνες σεντονιών στο ερμάριο, τα τραβηγμένα παραπετάσματα και το μουσαμαδένιο πάτωμα ενός λουτρού, για να ομιλήσουν για την ταπεινότητα και την ένταση του χώρου. Διάρκεια έκθεσης έως Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στον ημιώροφο του Ντε Κίρικο εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας του μέλους της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου
Νικόλα Χρυσού, με τίτλο: «Fragments». Μια Polaroid miniportrait η οποία έζησε μια συντηρητική ζωή και ενώ έχει περάσει στο περιθώριο, γίνεται το μέσο για να αποτυπωθούν τα κομμάτια της καθημερινότητάς μου. Τα τέσσερα «μάτια» της γίνονται πλέον ανεξάρτητα και βγαίνοντας από τη λήθη αρχίζουν να αποδομούν τις στιγμές. Διάρκεια έκθεσης έως Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

*****************************


Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο
Παράταση έως 30 Απριλίου 2013
Αφετηρία το Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, ο προορισμός άγνωστος ακόμη! Πρώτος σταθμός το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Ένα χάρτινο τρένο με τα βαγόνια του γεμάτα κούκλες, πενήντα δύο παιδιά και η δασκάλα τους ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι.. Αφετηρία το Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, ο προορισμός άγνωστος ακόμη! Πρώτος σταθμός το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, όπου από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και έως τις 23 Μαρτίου θα φιλοξενείται η έκθεση «Κούκλες και Μαριονέτες» του εργαστηρίου κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς.

 

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος για ένα περίπου μήνα και την θερμή υποδοχή της από μικρούς και μεγάλους, οι κούκλες των παιδιών θα εκτεθούν στο δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της πόλης του Βόλου και στα σχολεία της περιοχής να την επισκεφτούν.

 

Οι κούκλες και οι σκηνικές κατασκευές που παρουσιάζονται είναι φτιαγμένες από μικρούς επίδοξους κουκλοπαίκτες ηλικίας τεσσάρων έως δεκατεσσάρων ετών, που με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη ανακαλύπτουν το θαυμαστό κόσμο του κουκλοθέατρου. Η έκθεση συγκεντρώνει τη δουλειά δύο χρόνων μαθημάτων στο εργαστήρι, καθώς και τις κούκλες των παραστάσεων «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της Σκακιέρας».

 

Δαχτυλόκουκλες και γιγαντόκουκλες, μαρότες, γαντόκουκλες και μαριονέτες, κρατούν τις χρωματιστές βαλίτσες τους και περιμένουν το μεγάλο τρένο. Οδηγός στο ξεχωριστό αυτό ταξίδι η παιδική φαντασία και η εφευρετικότητα των παιδιών, που καταφέρνουν με ευτελή υλικά να πλάσουν ένα κόσμο ονειρικό και παραμυθένιο, όπου όλα μπορούν να συμβούν!

 

Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζεται μία σειρά φωτογραφικών-εικαστικών προσεγγίσεων με πρωταγωνιστές τις κούκλες-ήρωες των δύο παραστάσεων, μέσα από το φωτογραφικό φακό του Λευτέρη Πλαβού. Ο φωτογράφος αναζητεί το  «είναι» και το «εγώ» της κούκλας, όπως προβάλλεται ανόθευτο και άδολο στις κατασκευές των παιδιών, άλλοτε ως πορτραίτο και άλλοτε μέσα από ένα αυστηρά επιλεγμένο κοντινό κάδρο που φτάνει να συνομιλεί με έργα της μοντέρνας τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro.Οι φωτογραφίες τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής, αποτυπώνοντας την «κρυφή ματιά» της κούκλας, την κρυμμένη της ψυχή που κάνει την κάθε κούκλα διαφορετική και αυθύπαρκτη.

 

 

*********************

 


 

Μεγάλη παιδική εορταστική χορωδία


Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 11.30 το πρωί στο Αχίλλειο

Πρόγραμμα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς

Μεγάλη παιδική εορταστική συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, το πρωί στις 11.30 στο Αχίλλειο, στο πλαίσιο του προγράμματος Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς που προετοίμασε ο Δήμος Βόλου, ο Δημοτικός Οργανισμός ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΠΚΑ-ΔΙΕΚ και οι Δημοτικές Ενότητες.

Στη συνέχεια της περσινής συναυλίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και όπου συμμετείχαν και οι χορωδίες της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς και η Απολλώνιος της Ν.Ιωνίας , επίσης για πρώτη φορά στο διευρυμένο Δήμο Βόλου, φέτος θα παρουσιαστούν μόνον παιδικές χορωδίες με 150 περίπου παιδιά πιο ταιριαστές στην ατμόσφαιρα των ημερών.

Πιο συγκεκριμένα θα εμφανιστούν η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με μαέστρο την καθηγήτρια μονωδίας, ελληνικού τραγουδιού και χορωδίας Αναστασία Μπάρδα και προσκεκλημένες τη χορωδία του 10ου Γυμνασίου Βόλου με μαέστρο την Κατερίνα Αποστολοπούλου και την παιδική χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας με μαέστρο τον Νίκο Ευθυμιάδη. Το συντονισμό και επιμέλεια του προγράμματος έχει η Αναστασία Μπάρδα.

Μικρότερα παιδιά και έφηβοι θα ενώσουν τις καλλιτεχνικές και τις φωνητικές τους δυνάμεις.

Με το πλούσιο πρόγραμμά τους θα υμνήσουν τη θεία Γέννηση με φωνές, κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, παραδοσιακές ευρωπαϊκές μελωδίες και κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Μια ποικιλία ηχοχρωμάτων από παιδικές, γυναικείες τρυφερές φωνές, όπως αρμόζει στο πνεύμα των γιορτών.

Στα διαλείμματα θα προσφερθούν κεράσματα και αναψυκτικά, χορηγία επιχειρήσεων της πόλης μας.

Ανάλογες συναυλίες έχουν προγραμματιστεί για το Πολιτιστικό της Ν.Ιωνίας, και τις Δημοτικές Ενότητες τις επόμενες μέρες.

Το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου αξιοποιεί μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης με διασπορά των εκδηλώσεων στο διευρυμένο Δήμο Βόλου με ιδιαίτερη ποικιλία προτάσεων για όλες τις ηλικίες.

 

**************************

Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico

****************************
«ΨΥΧΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙ» Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας θα παρουσιάσει ο καταξιωμένος ζωγράφος της πόλης Παλαιολόγος Θεολόγου από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, εικοσιδύο χρόνια μετά από την πρώτη του αναδρομική στον ίδιο χώρο.

Ο Π.Θεολόγου εμφανίζεται ως ζωγράφος το 1961. Στο κοινό του Βόλου το έργο του είναι ιδιαίτερα γνωστό από τις εκθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο αλλά και σε άλλους χώρους . Είναι επίσης γνωστό και στην υπόλοιπη Ελλάδα , από τις πολλές εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει σε γνωστές γκαλερί και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

 

Τρία χρόνια μετά την μεγάλη αναδρομική έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, αποτέλεσμα συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του Δήμου Νέας Ιωνίας, ο αειθαλής καλλιτέχνης της πόλης επανέρχεται με το «Ψυχής περιβόλι», έργα που τα χαρακτηρίζει ο γνωστός λυρισμός του ζωγράφου, αλλά που κυριαρχούνται αυτή τη φορά από την αρμονία των γαλάζιων χρωμάτων.

 

 

Ο Παλαιολόγος Θεολόγου γεννήθηκε το 1930 στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Oι γονείς του ήταν μικρασιάτες, ο πατέρας του από το Αιβαλί και η μητέρα του από το Τσανάκαλε. Ο πατέρας του θα ζήσει και θα εργαστεί για ένα διάστημα στην Αμερική. Ο Παλαιολόγος είναι ο δεύτερος από τα τρία αδέλφια της οικογένειας. Η κλίση του στη ζωγραφική θα φανεί από τα πρώτα σχολικά χρόνια. Στο γυμνάσιο θα διακρίνει ο πάθος του ο καθηγητής του, ο γλύπτης Τσουκνιδής.

Στα 19-20 περίπου χρόνια του άρχισε να κάνει επιγραφές στο εργαστήριο του ζωγράφου Νίκου Σάββα και παρακολουθούν τη δουλειά του οι ζωγράφοι Ανέστης Θεοδοσόπουλος και Κώστας Ζήσης. Στα 1950-53 ζούσε κάνοντας επιγραφές και μεγάλα διαφημιστικά πανώ για το Ματσάγγου και το βερνίκι Κάμελ για διάφορα κτίρια..

Στα 1954-55 ο Θεοδοσόπουλος έδειξε τη δουλειά του στη ζωγράφο Ντόρα Λιβανού που είχε τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και δίδασκε τότε, η οποία τον παρότρυνε να συνεχίσει και τον γνώρισε στον Κίτσο Μακρή.

Το 1961 έστειλε τρία έργα του στην Πανελλήνια έκθεση του «Ζαπείου».

Μετά το 1961 συστήθηκε στην Αθήνα ένα σωματείο αριστερών καλλιτεχνών με το όνομα «Πρωτοπορία». Φοιτητές από τη Σχολή Καλών Τεχνών έκαναν εκθέσεις με κριτική επιτροπή τους καθηγητές της Σχολής και ζητούσαν καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Έστειλε 3 έργα, τα οποία επέλεξε επιτροπή από μεγάλους καλλιτέχνες, που στη συνέχεια συνδέθηκε με πολλούς από αυτούς.

Το 1967 εξορίστηκε ο ίδιος και η γυναίκα του στη Γιούρα και μετά στο Λακκί και στο Παρθένι της Λέρου.

Τα έργα της εξορίας διαδέχτηκε η δραματική σειρά «Μαρτυρίες».

Το 1975 έγινε από τα ιδρυτικά μέλη του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών» στην οδό Τοσίτσα των Εξαρχείων μαζί με άλλους αριστερούς καλλιτέχνες, τους Φώτη και Λυδία Σαρρή, Λ.Κανακάκι, Γ.Σεμιτέκολο, Γ.Βαλαβανίδη, Γ.Ψυχοπαίδη, Χ.Μπότσογλου, Β. Σκούρα . Άρχισε να εκθέτει στις γνωστές γκαλερί της Αθήνας, όπως «Νέες Μορφές», «Ώρα» και το «Τρίτο Μάτι».

Από 1982 εγκαθίσταται στο Βόλο και αρχικά εκθέτει στη γκαλερί «Έψιλον-Μι» και στην «Αίθουσα Τέχνης Ψυχούλη», ενώ παράλληλα συνεχίζει να εκθέτει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει σε πολλές «Πανελλήνιες» και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1988 η ζωή του αποκτά μια νέα διάσταση με τη διδασκαλία της ζωγραφικής. Είναι ένας από τους πρώτους δασκάλους που θα καλεστούν να διδάξουν στα «Ελεύθερα Εργαστήρια» του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου.

Τα τελευταία 15 χρόνια θα γίνουν τιμητικές εκθέσεις από το Δήμο Βόλου, το Δήμο Νέας Ιωνίας, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Λάρισας.

Η παρούσα έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού Πολιτισμού(ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του Δήμου Βόλου και θα διαρκέσει ως τις 2 Νοεμβρίου.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 

 

Μίλτος Τζιότζιος, Γλυπτική
Γιάννης Χριστάκης, Ζωγραφική
Χάρης Τζήκας, Γκραβούρες χαρτών
Από τις 9 Οκτωβρίου

ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ GIORGIO DE CHIRICO

Τρείς Θεσσαλοί εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στο κέντρο GIORGIO DE CHIRICO στον Βόλο την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 9:00μ.μ. Ο καθένας καλλιτέχνης δίνει το δικό του εικαστικό στίγμα στην έκθεση αυτή προβάλλοντας με ευαισθησία και με διαφορετικές τεχνικές την σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Οι χειρόγραφοι χάρτες του Χάρη Τζήκα (μία πανάρχαια τεχνική εμπνευσμένη από την μεσαιωνική περίοδο), εντυπωσιάζουν με την λεπτομερή απεικόνιση τους, τα χρώματα τους και μας ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος που δυστυχώς τείνουν να χαθούν. Ο Μιλτιάδης Τζιότζιος παρουσιάζει στα γλυπτά του την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου, την σχέση του με το περιβάλλον και τη φύση. Η ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης συνθέτει και ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα υλικά όπως plexi glass – inox – σμάλτο, αναμιγνύοντας το παραστατικό στοιχείο με το σουρεαλιστικό.

 

Ο Γιάννης Χριστάκης μας παρουσιάζει τις πολύπτυχες εικόνες του θεσσαλικού τοπίου. Μέσα από τα υπέροχα λουλούδια, τις κατακόκκινες παπαρούνες και τις ‘ελιές’, με έκδηλη την απουσία του ανθρώπινου παράγοντα, που τραγικοποιεί την εικόνα αλλά ευτυχώς δεν μας φυλακίζει στο αδιέξοδο. Στο βάθος κάθε έργου αχνοφέγγει το φως, η ελπίδα.

*****************************

 


*******************************







συλλογές Μουσείου Μπενάκη
Η Ελληνική ενδυμασία σε χαρακτικά των 15ου - 20ού αιώνων
Τρίτη 24 Ιανουαρίου ως 09 Φεβρουαρίου 2012
Επιμέλεια: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου
Από Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00 - 13.00 & 18.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00



*************************************************

Γιορτές με Τέχνη

Ολοκληρώνεται το Σάββατο η μεγάλη εορταστική έκθεση με τη συμμετοχή 104 καλλιτεχνών της πόλης, που είχε εγκαινιαστεί στις 19 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο για 2η χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί με τις δύο τελευταίες από τις παράλληλες εκδηλώσεις: Την Παρασκευή το βράδυ θα παρουσιαστεί η εκδήλωση «Life Paint 2 Life Music»

με τη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου και το μουσικό Παναγιώτη Μπερλή, οι οποίοι μπροστά στο κοινό θα αναπτύξουν τη σύνδεση των 2 τεχνών συνδημιουργώντας.

Και το Σάββατο το μεσημέρι στις 13.30 θα γίνει το επίσημο κλείσιμο, όπως και πέρσι με παραδοσιακές γεύσεις, τσίπουρα, λάδι και ελιά, για το «καλό ποδαρικό» στα καλλιτεχνικά της πόλης αλλά και με τη μουσική συντροφιά των RED WINE BAND.Επιπλέον την ίδια ώρα θα γίνει η βράβευση για τις 3 καλύτερες βιτρίνες, γεγονός που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος.
«Γιορτές με Τέχνη» και με χρώματα, αλλά και με τη σύμπραξη και άλλων τεχνών από το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και Ν.Ιωνίας και της Δημοτικής Σχολής Χορού, με παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια, συνοδεία γεύσεων πρωτότυπων και παραδοσιακών, ήταν η απάντηση των καλλιτεχνών στη γκρίζα συγκυρία.

Η δημιουργικότητα, η συλλογικότητα και η φιλανθρωπία συνένωσε τους καλλιτέχνες, που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας ακόμη μια φορά, μαζί με τις ιδέες και προτάσεις και την ενεργό συμμετοχή εθελοντών –φιλοτέχνων και την προσφορά χορηγών, σε αυτή την γιορταστική έκθεση, η οποία διοργανώθηκε φέτος από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ).

Εκτίθενται πάνω από 300 έργα , ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής και κοσμήματα. Επιπλέον παρουσιάστηκε ένα χριστουγεννιάτικο «Φιλανθρωπικό δέντρο» γεμάτο με καλλιτεχνικά στολίδια, έργα πολύ μικρού μεγέθους με την υπογραφή του κάθε καλλιτέχνη, που πωλούνταν σε μικρή συμβολική τιμή και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα προσφερθούν για τους σκοπούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου και του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες», από τα οποία έχουν μείνει ελάχιστα μέχρι την τελευταία μέρα, ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν να δουν την έκθεση και να συμβάλουν στο φιλανθρωπικό σκοπό της.

Εκτός του φιλανθρωπικού σκοπού όμως, για τον οποίο συμφώνησαν με ευαισθησία όλοι οι καλλιτέχνες, οι φιλότεχνοι είχαν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένο το σύνολο σχεδόν του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης, αλλά και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να συνυπάρξουν δημιουργικά ως απαίτηση των δύσκολων καιρών σε αυτό το « ομαδικό καλλιτεχνικό ραντεβού». Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι ήδη πολύ γνωστοί, πολλοί είναι οι νεώτεροι, κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι, καθώς και Βολιώτες της Αθήνας αλλά και του εξωτερικού.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγαλοπούλου Εύη, Αγγελίδη Όλγα – Μαρία, Αγγελίδης Πασχάλης, Αγραφιώτη Λίλα, Αλμπίνο Τζοβάνι, Ανανιάδου-Μαλικέντζου Καρολίνα(κόσμημα), Ανταμό Νόρα, Ανθούση Κατερίνα(μπατίκ), Αντωνάκη Ελεάνα, Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Αστέρη Μάγδα, Βούλγαρης Βασίλης, Βούλγαρη Βάσω, Γαρόφλου Σμαράγδα, Γεωργοπούλου Λίτσα (κεραμική), Γεωργουλά Λίλια, Γιακμογλίδου Νεκταρία, Γιαννακόπουλος Χρήστος(κεραμική), Γκέκας Αστέρης, Γκουτεσβάγκερ Έρικα, Δανιηλίδου Ελευθερία, Δημητριάδης Δημήτρης, Δημητριάδου Ζωή(κεραμική), Δουλκέρογλου Μαργαρίτα, Δραντάκης Παναγιώτης, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης(VAGO), Θεολόγου Παλαιολόγος, Κακούσιου Πολυξένη, Καλαμποκά Ουρανία, Καλούτσα Βασιλική, Κάλντας Ανδρέας(έπιπλο), Καμόσου Νίκη, Καπέλας Βασίλης(έπιπλο), Καποδίστριας Βασίλης, Καρδέλης Απόστολος, Κασαρτζής Κώστας , Kαστώρη Κάλλη, Καραγκούνη – Βλαχάβα Στέλλα, Κασσαβέτη Κατερίνα, Κατώγια Γεωργία(κεραμική), Καφενταράκη Δέσποινα, Καφίδα Φωτεινή – Τέρρα, Κόκαλης Λάζαρος, Κομνηνός Κώστας, Κοντούρη Φωφώ(κόσμημα), Κοντογιάννη Αναστασία(κεραμική), Κουρκούβελος Γιώργος, Κούρκουλου Αγγελική, Κυτούδης Βάσος, Λάκκα Καλλιόπη, Λαμπροπούλου Αναστασία, Λάσκος Σταμάτης, Μάργαρης Γιάννης, Μήτρας Μιχάλης, Μητρουλά Μαρία(κόσμημα), Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ, Μοράρος Δημήτρης, Μουρατίδης Λάκης, Μπαξεβανίδου Κάκη, Μπαζιάκα Κατερίνα, Μπάρδα Αθηνά(κόσμημα), Μπεκιώτη Βάγια(κεραμική), Μπλίτζιου Ευαγγελία(κεραμική), Μπομπός Κων/νος, Νταβλαμάνος Αποστόλης, Νικολού Βιβή, Ξάνθου Ανίτα, Οικονόμου Λίτσα(κόσμημα), Οικονόμου Μαρούσκα(κόσμημα), Οικονόμου Νίτα, Παπαγεωργίου Αγγελική, Παπαϊωάννου Γιάννης, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Πάσχου Ισιδώρα, Πατιού Βάσω, Παυλής Μιχάλης, Πέρκα Βασιλική, Ποδιάς Νίκος, Ραπτοπούλου Νατάσσα, Ρουσοπούλου Έφη(κόσμημα), Σαμαλίδου Έλλη, Σαμαρά Κατερίνα, Σιψής Χρίστος, Σκεμπέ Ντέμα(κεραμική), Σκυργιάννη Έρη, Σουλιώτου Αναστασία, Στεφανή Αργυρούλα, Στεφανούλη Χριστίνα, Ταταριώτης Γιώργος, Τερλίδου Ιωάννα, Τοζακίδου Αθηνά(κόσμημα), Τουρτούλας Λάκης, Τσώλη Ντίνα, Φωτιάδου Σοφία, Χαλβές Κώστας, Χαμπέρη Μαρία, Χατζόπουλος Στέφανος, Χορδάκης Δημήτρης, Χόσπ Σουζάννα, Χότζια Βλάστα(κεραμική), Χούρυ Μάγκυ, Χρηστάκη Ράνια(κόσμημα), Χριστοφίλης Ντίνος(κεραμική), Ψύχα Εμανουέλα.

Παράλληλα σε αυτή τη σύμπραξη καλλιτεχνικών δυνάμεων τα εγκαίνια συνόδευσαν μουσικά το «Τετράφωνο» του Έντεχνου φωνητικού συνόλου του Δημοτικού Ωδείου Ν.Ιωνίας με τους Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Εύα Μανίνη, Χρήστο Μάγνη, Βάλμη Παπαδοπούλου, Θεοδώρα Μαγαλιού. Το ίδιο βράδυ, στον ΕΝΑΛΛΑΞ διπλανό χώρο του Κέντρου Τέχνης παρουσιάστηκαν χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί με τζαζ-ροκ μουσική από χορευτικά και μουσικά σχήματα της Δημοτικής Σχολής Χορού και του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, με τους μουσικούς Βαγγέλη Χάνο, Δημήτρη Δεμίρη, Γιώργο Κερασιώτη και Φάνη Παναγιωτόπουλο, ενώ η χορεύτρια Άντζελα Καλαντζή επιμελήθηκε το χορευτικό σύνολο σύγχρονου χορού με τους μαθητές Βάβαλη Μελίνα, Δημουλά Στέφανο, Μακρή Ιωάννα, Πάππα Άλκηστη, Αναστασίου Χρυσάνθη, Παππά Μαρίνα, Παπαδημητροπούλου Βασιλίνα, Παππά Αλκμήνη, εκδήλωση που ενθουσίασε το κοινό για τον εναλλακτικό της χαρακτήρα μέσα στον εγκαταλελειμμένο χώρο, ο οποίος με τον αυτοσχέδιο φωτισμό και μόνο μεταβλήθηκε σε μια ιδιόμορφη σκηνή.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τα 2 παιδικά εργαστήρια «Δεντροστολίδια-Στόλισε το δέντρο σου με ευχές και χρώματα» με τη γλύπτρια Κατερίνα Σαμαρά.

Επίσης , την Τετάρτη 28/12 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η βραδιά τάνγκο με τους PUERTO DEL TANGO οι οποίοι μετέβαλαν σε μιλόνγκα

Με πολλούς άλλους χορευτές αργεντίνικου τάνκο δίνοντας μια άλλη διάσταση στον εκθεσιακό χώρο.

Τέλος την Τετάρτη 4/1/2012 έγινε το αφιέρωμα στη video-art από τις εικαστικούς Έρη Σκυργιάννη και Βάντα Μαυρουδή που πρόβαλαν 2 πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικές συλλογές με δικές τους δημιουργίες.

Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, υπολογίζεται δε ότι την επισκέφτηκαν πάνω από 600 άτομα, ενώ εκδηλώθηκε και ενδιαφέρον για αγορές έργων καλλιτεχνών. Επίσης, ιδιαίτερα ήταν τα θετικά σχόλια για την πιο ενδιαφέρουσα εικόνα που παρουσίαζαν τα έργα αλλά και το σύνολο της έκθεσης σχετικά με την περσινή.


 

*******************
Έκθεση 100 καλλιτεχνών [ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, κόσμημα]
και το «φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο δέντρο» με τα καλλιτεχνικά στολίδια .
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
-Τετάρτη 28/12-ώρα 21.00
Βραδιά τάνγκο [μιλόνγκα] με τους PUERTO DEL TANGO
Είσοδος ελεύθερη και δωρεάν κρασί
-Σάββατο 31/12- Παραμονή Πρωτοχρονιάς (μεσημέρι)
«Πάει ο παλιός ο χρόνος» με Τέχνη και Γεύσεις!
Πικάντικη σοκολάτα, καυτό σουβλάκι και κρασί!
[μικρή συμμετοχή για ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων]
-Τετάρτη 4/1/2012-ώρα 20.30
Αφιέρωμα στη video-art από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση
-Πέμπτη 12/1/2012
Life Paint 2 Life Music
με τους Αγγελική Κούρκουλου –Παναγιώτη Μπερλή

- Σάββατο 14/1/2012- ώρα 13.00, τελευταία ημέρα της έκθεσης
Απονομή τιμητικών διακρίσεων για τις καλύτερες βιτρίνες από τον Εμπορικό Σύλλογο
ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
Με τα πρώτα έργα τέχνης της χρονιάς ας γευτούμε μαζί τα πρώτα τσίπουρα και τα πρώτα λάδια για την ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

************************************

Αννίτα Ξάνθου - εικαστικές κατασκευές

"Ενεργοποιημένη ύλη"

Εγκαίνια 5 Φεβρουαρίου 2010 ώρα 20:30  Αννίτα Ξάνθου

εικαστικές κατασκευές

"Ενεργοποιημένη ύλη"

Κτήριο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Έως τις 13 Μαρτίου 2010

Η πλάση μας , έχει τον άνθρωπο ν’απολαμβάνει την όλη δημιουργία και
να την διαφεντεύει αυτός με την υπεροχή του να επιβάλλεται και με το
νου να δημιουργεί με τη σειρά του μια άλλη τάξη πραγμάτων αναιρώντας
την δεδομένη ισορροπία και καθιστώντας τον ίδιο δέσμιο της ύλης.

Ο χρόνος και οι αισθήσεις του ακοή, όσφρηση, όραση, γεύση, αφή,
διαίσθηση, έχουν εκφυλιστεί και στη σύντομη ζωή του αναλώνεται στην
αναπαραγωγή και εξέλιξη της πεπατημένης που τον αναγκάζει να
χρησιμοποιείται ο ίδιος από τα αντικείμενα μέσα απ’τη δύναμη που τους προσδίδει.

Ένα σύστημα παραγωγής άχρηστων αντικειμένων για να ανακυκλώνεται ο
χρόνος του ως κόστος παραγωγής της δέσμευσης και της εξόντωσής του.


Εγκαίνια 5 Φεβρουαρίου 2010 ώρα 20:30

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 13 Μαρτίου 2010
Κτήριο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Μεταμορφώσεως 3 - Βολος
τηλ.24210 31701
emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ώρες λειτουργίας :
καθημερινά 10-13.30 και 6-9 μ.μ.
Σάββατο 10-13.30

www.xanthou.gr

Καλλιτεχνικός Οργανισμός - Δη.Πε.Θε

design by friktoria.com

 
the_Coach-1.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.