Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 523 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσικό Σχολείο Βόλου

Η συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου-αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη  θα γίνει απόψε Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. (εξ αναβολής από χθες, λόγω βροχής).



25 χρόνια Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα


Μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη προετοιμάζει και παρουσιάζει το Μουσικό Σχολείο Βόλου το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 8:00 μμ στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Η ορχήστρα και η χορωδία ελληνικής μουσικής του σχολείου έχουν ετοιμάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με τα ωραιότερα τραγούδια του συνθέτη, τραγούδια που έχουν τόσο αγαπηθεί που σχεδόν έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη και την ψυχή  ενός ολόκληρου λαού.
Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που ο μεγάλος συνθέτης του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού έφυγε από τη ζωή. Η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε όμως διατηρούν πάντα τη ζωντάνια τους και αποτελούν μια αληθινή παρακαταθήκη στον ελληνικό πολιτισμό του 20ου αι.
Κατά τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, ο Τσιτσάνης, «έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από τα όρια του περιθωρίου, όπου το είχαν τάξει τα αντικοινωνικά και ανατολίτικα στοιχεία του, για να το εντάξει στην καινούργια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδος. Καθιέρωσε νέο ύφος παιξίματος και τραγουδιού με τον εξευρωπαϊσμό-συγκερασμό των κλιμάκων, αρμονίες με δεύτερες και τρίτες φωνές, εμπλουτισμένη ενορχήστρωση και καινοτομίες στην ποιητική δομή, όπου για πρώτη φορά το λαϊκό τραγούδι απoμακρύνθηκε από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου επισημοποιώντας το ρόλο του ρεφρέν».[
Για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου ο ήχος των τραγουδιών του δεν είναι πρωτόγνωρος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά, παιδιά μιας άλλης εποχής με άλλα ακούσματα και άλλες προοπτικές έχουν παρόλα αυτά ακούσει, έστω λίγο, έστω κάποιο ρεφρέν από τα τραγούδια του Τσιτσάνη, ακόμη και χωρίς να ξέρουν ότι το έχει γράψει εκείνος και ότι η μουσική αυτή, εν είδει κυτταρικής μνήμης, εξακολουθεί να δονεί ευαίσθητες χορδές του ψυχισμού τους. Κι έτσι χάρη στη συναυλία αυτή, οι μαθητές, όχι μόνο του Μουσικού Σχολείου αλλά και οι συμμαθητές τους από άλλα σχολεία της πόλης και οι φίλοι τους που θα έρθουν να τους ακούσουν, γνωρίζουν σε βάθος το έργο αυτού του συνθέτη του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού ώστε όχι μόνο να νιώσουν αλλά και να εκτιμήσουν το μεγαλείο του.

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αρετή Τζανετοπούλου σχολιάζει: «… Η συναυλία του σχολείου μας σηματοδοτεί τα 25 χρόνια λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα καθώς και τους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς που μόλις ξεκίνησε: Μουσική, Τέχνη, Πολιτισμός, προσπάθεια, οργάνωση, δημιουργικότητα, σεβασμός, ευαισθησία από ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία…» και απευθυνόμενη στους μαθητές θυμίζει τα λόγια του Γκάτσου:
«Παιδιά ίσως η μνήμη των προγόνων να είναι βαθύτερη παρηγοριά και πιο πολύτιμη συντροφιά από μια χούφτα ροδόσταμο και το μεθύσι της ομορφιάς… Καληνύχτα λοιπόν, βλέπω σωρούς πεφταστέρια  για να λικνίζουν τα όνειρά μας, μα εγώ κρατώ στα δάχτυλά μου τη ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ»
Τον ίδιο ενθουσιασμό συμμερίζονται και οι καθηγητές – συντελεστές της συναυλία όπως ο μαέστρος της ορχήστρας ελληνικής μουσικής του σχολείου Ζαφείρης Κουκουσέλης, ο οποίος μαζί με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι υπεύθυνοι για το σύνολο αυτό, καθώς και οι υπεύθυνες της χορωδίας Κερασία Σιάρα και Ιωάννα Χατζάκη. Με την ορχήστρα συμπράττουν οι καθηγητές Δέσποινα Λουκίδου και Γιώργος Κολώνης
Το Μουσικό Σχολείο Βόλου με αφορμή την κάθε συναυλία και εκδήλωση που διοργανώνει στηρίζει έμπρακτα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης και γι’ αυτό παρακαλεί τους φίλους και τους γονείς των μαθητών του να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια προσφέροντας τρόφιμα και άλλα είδη για το σκοπό αυτό.
Πληροφορίες – προσκλήσεις στη Γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ τέρμα με Αρσινόης, τηλ 24210-47155 και 24210-71096.

 

*****************************************

 

«Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου στην Κομοτηνή»



Στην  Κομοτηνή βρέθηκαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου την περασμένη εβδομάδα προσκεκλημένοι  του αντίστοιχου μουσικού σχολείου προκειμένου να παρουσιάσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα που ετοίμασαν για τη φετινή σχολική χρονιά. Το πρόγραμμά τους έχει το πάντα ενδιαφέρον θέμα « Ελληνικός κινηματογράφος: δεκαετία ’60 – ‘70». Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου δούλεψαν με προθυμία και ενδιαφέρον όλη τη χρονιά υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών τους Μάγδας Κουμπαρέλου, Ιλεάνας – Μαρίας Μάρδα, Γιώργου Χατζηπολίτη, Φούλης Νεύρου και Πόπης Τζάλλα.
Η πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου της Κομοτηνής ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία όχι μόνο για την παρουσίαση της δουλειάς τους αλλά και για τη γνωριμία και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών αλλά και καθηγητών. Πράγματι, το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σχολείου στην Κομοτηνή οι βολιώτες μαθητές ενθουσίασαν το κοινό με την αρτιότητα του προγράμματος που ερμήνευσαν αλλά και τον ενθουσιασμό τους που γρήγορα μεταδόθηκε σε όλους τους θεατές. Οι μαθητές της Κομοτηνής, οι οποίοι υποδέχτηκαν και συνόδευσαν το σχολείο του Βόλου συνέπραξαν στη βραδιά αυτή παρουσιάζοντας και αυτοί τη δική τους εξαιρετική δουλειά.


Το κιθαριστικό σύνολο υπό τη διεύθυνση της κας Μάρδα και σε διασκευές και ενορχηστρώσεις του κ. Χατζηπολίτη, η χορωδία ελαφράς μουσικής σε διδασκαλία της κας Νεύρου παρουσίασαν δημοφιλή τραγούδια ελλήνων συνθετών που έγραψαν για τον κινηματογράφο εκείνων των δεκαετιών. Ακούστηκαν κομμάτια των Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Πλέσσα, Καπνίση, Καλδάρα και άλλων.
Τη συναυλία συμπλήρωνε θεματικά αλλά και σκηνοθετικά οπτικοακουστικό υλικό αρχείου από τις σχετικές ταινίες και πληροφοριακά στοιχεία που ολοκλήρωναν την παρουσίαση της εποχής με τον πιο πλήρη τρόπο, υπό την επιμέλεια της κας Κουμπαρέλου που έχει και την ευθύνη ολόκληρου του πολιτιστικού αυτού προγράμματος.
Οι βολιώτες μαθητές και οι καθηγητές τους απέσπασαν τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια όχι μόνο από τους παριστάμενους αλλά και από τον τοπικό Τύπο και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και υποσχέσεις για ανάλογες μελλοντικές συνεργασίες.


 

 

 

 


Αφιέρωμα στη Σμύρνη - 90 χρόνια μετά
«Μοίρα των αθώων,
είσαι η δική μου μοίρα» Οδ. Ελύτης
Τετάρτη 14 & Πέμπτη 15 Μαρτίου, 8:00 μμ, @ Golden Star, @ Τσαλαπάτα

 

 

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφή της Σμύρνης, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα με μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, διαλέξεις και σεμινάρια. Οι μαθητές του σχολείου θα ζήσουν κυριολεκτικά σ’ ένα τοπίο ιστορίας, μνήμης και μουσικής, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου κα Αρετή Τζανετοπούλου, για να μπορέσουν όχι μόνο να μάθουν αλλά και να βιώσουν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ελληνικής νεότερης ιστορίας μας.

 

Dim lights

 

Οι μουσικές παραστάσεις

Κορυφαία στιγμή του αφιερώματος θα είναι οι μουσικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Μαρτίου και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 8:00 μμ, στην αίθουσα Golden Star του συγκροτήματος Τσαλαπάτα. Το θέμα τους είναι «ΣΜΥΡΝΗ – 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» και θα παρουσιαστούν το σύνολο ελληνικής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνους καθηγητές τους κκ Ανδρέα Κατσιγιάννη, καλλιτεχνικό διευθυντή των μουσικών παραστάσεων και Ζαφείρη Κουκουσέλη, διευθυντή της ορχήστρας. Μαζί τους η χορωδία ελληνικής μουσικής του σχολείου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κκ Κερασία Σιάρα, Ιωάννα Χατζάκη και Ευφροσύνη Παναγιωτακοπούλου. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί τις δύο αυτές βραδιές περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη Σμύρνη από επιφανείς έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Μέσα από τα τραγούδια ξεδιπλώνεται η μουσική ιστορία της Σμύρνης, η ώρα της προσφυγιάς, ο πόνος και η θλίψη για τους ανθρώπους που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν, ο αγώνας των προσφύγων για ένα καινούριο ξεκίνημα στη νέα τους πατρίδα. Πολλοί είναι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου αλλά και των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής που έλκουν την καταγωγή τους από οικογένειες προσφύγων και οι μνήμες παραμένουν ακόμη νωπές στους απογόνους τους. Οι μνήμες αυτές ζωντανεύουν μέσα από video – προβολές που συνοδεύουν τους μουσικούς, τη χορωδία και τους σολίστ οι οποίοι «συνδιαλέγονται» με την εικόνα καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται και μέσα απ’ αυτή τη διάδραση το δύσκολο εκείνο παρελθόν ενώνεται μ’ ένα παρόν εξίσου δύσκολο, σε μια εποχή κρίσης και μεγάλων αλλαγών, διαφορετικών βεβαίως αλλά εξίσου σαρωτικών. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Παντελής Θαλασσινός.

 

 

Οι μουσικές παραστάσεις

Κορυφαία στιγμή του αφιερώματος θα είναι οι μουσικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Μαρτίου και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 8:00 μμ, στην αίθουσα Golden Star του συγκροτήματος Τσαλαπάτα. Το θέμα τους είναι ασφαλώς «ΣΜΥΡΝΗ – 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» και θα παρουσιαστούν το σύνολο ελληνικής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνους καθηγητές τους κκ Ανδρέα Κατσιγιάννη, καλλιτεχνικό διευθυντή των μουσικών παραστάσεων και Ζαφείρη Κουκουσέλη, διευθυντή της ορχήστρας. Μαζί τους η χορωδία ελληνικής μουσικής του σχολείου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κκ Κερασία Σιάρα, Ιωάννα Χατζάκη και Ευφροσύνη Παναγιωτακοπούλου. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί τις δύο αυτές βραδιές περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη Σμύρνη από επιφανείς έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

 

Μέσα από τα τραγούδια ξεδιπλώνεται η μουσική ιστορία της Σμύρνης, η ώρα της προσφυγιάς, ο πόνος και η θλίψη για τους ανθρώπους που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν, ο αγώνας των προσφύγων για ένα καινούριο ξεκίνημα στη νέα τους πατρίδα. Πολλοί είναι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου αλλά και των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής που έλκουν την καταγωγή τους από οικογένειες προσφύγων και οι μνήμες παραμένουν ακόμη νωπές στους απογόνους τους. Οι μνήμες αυτές ζωντανεύουν μέσα από video – προβολές που συνοδεύουν τους μουσικούς, τη χορωδία και τους σολίστ οι οποίοι «συνδιαλέγονται» με την εικόνα καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται και μέσα απ’ αυτή τη διάδραση το δύσκολο εκείνο παρελθόν ενώνεται μ’ ένα παρόν εξίσου δύσκολο, σε μια εποχή κρίσης και μεγάλων αλλαγών, διαφορετικών βεβαίως αλλά εξίσου σαρωτικών. Το πρόγραμμα των μουσικών αυτών παραστάσεων αναμένεται να μαγνητοσκοπηθεί και για την εκπομπή της ΝΕΤ «Στην Υγειά μας», έπειτα από πρόσκληση της παραγωγής και να προβληθεί στο πανελλήνιο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Παντελής Θαλασσινός.

 

 

Οι προβολές - παρουσιάσεις.

Η ιστορικός – ερευνήτρια κα Ειρήνη Σαρίογλου μαζί με τη συνεργάτιδά της κα Ελένη Λετώνη θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 7:30 μμ στην αίθουσα του Μεταξουργείου της Νέας Ιωνίας το ντοκυμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, πρωτότυπη μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και επιμέλεια της ιδίας της κας Σαρίογλου. Θα παρουσιαστεί επίσης το βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, αδελφής του Ηλία Βενέζη και μητέρας του τέως υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή (Αϊβαλί 1922). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει χορευτικό συγκρότημα από το σύλλογο «Ίωνες» της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας σε συνεργασία με την πρόεδρο του συλλόγου κα Αϊβαζόγλου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

Οι φωτογραφικές εκθέσεις

Η πρόεδρος του συλλόγου «Ίωνες» κα Αϊβαζόγλου διαθέτει φωτογραφικό υλικό από το πλούσιο αρχείο του συλλόγου ώστε να διοργανωθεί μια έκθεση φωτογραφίας στους χώρους του Μεταξουργείου και του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

 

Τα σεμινάρια και οι διαλέξεις

Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτού του αφιερώματος και από εκπαιδευτικής πλευράς, το πρωί της Τρίτης 13 Μαρτίου οι κκ Σαρίογλου και Λετώνη θα παραδώσουν ένα εναλλακτικό μάθημα ιστορίας και μουσικής (συνοδεία κιθάρας) στους μαθητές του σχολείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών διαδραστικού τύπου πάνω στο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το πρωί της Τετάρτης 14 Μαρτίου, ο εθνομουσικολόγος και ερευνητής Παναγιώτης Κουνάδης θα δώσει διάλεξη στους μαθητές με θέμα «οι μουσικές της Σμύρνης», ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για ένα σχολείο όπως το Μουσικό όπου η παραδοσιακή ελληνική μουσική είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες της μουσικής παιδείας που παρέχεται.

 

 

Πληροφορίες-προσκλήσεις από τη Γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ τέρμα με Αρσινόης, τηλ 24210-47155.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Ειρηνη Σαρίογλου

Η Ειρήνη Σαρίογλου γεννήθηκε το 1972 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Το 1990 αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως με βαθμολογία άριστα. Σπούδασε γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά (Κωνσταντινούπολη) απ' όπου και αποφοίτησε το 1994. Με υποτροφία του WCC παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Grenoble (Stendhal III) της Γαλλίας.

Το 1999 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές σε διάφορους κλάδους των κοινωνικών επιστημών (Postgraduate Diploma in Business Studies του Πανεπιστημίου του Birmingham, Master's Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών και M.Phil Ιστορίας του Πανεπιστημίου Birmingham) με υποτροφία που της χορηγήθηκε αρχικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης και αργότερα -κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων- από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Τομέας Τουρκολογίας).

Τον Μάρτιο του 2000 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Σχολή Ιστορίας / Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών (BOMGS) /Τμήμα Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών / Μαρμαρά και του Springdale College του Birmingham. Το 2000 ανέλαβε υπηρεσία ως υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στην Αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς και σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του πρέσβη Δρ Ross Burns επί ελληνοτουρκικών θεμάτων.


Είναι μέλος του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham, επιστημονική συνεργάτις και μέλος του Institute of Historical Research του Λονδίνου, του Public Record Office του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών (Marmara Universitesi, Avrupa Birligi Entitusu), του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ). Από το 2006 ανέλαβα υπηρεσία στο Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ).

 

Παναγιώτης Κουνάδης

Ο Παναγιώτης Κουνάδης γεννήθηκε στα Δειλινάτα Κεφαλληνίας το 1943 και το 1945 εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. 
Τελείωσε τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή (1961) και τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1967).


Από το 1968 έως το 1973 έζησε στο Παρίσι, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Σορβόννης. Σπούδασε επίσης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (E.P.H.E.) Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες και Εθνομουσικολογία με τους Francois Perroux και Claudie Marchel - Dubois, αντιστοίχως.


Εργάστηκε σε γαλλικές τεχνικές εταιρείες ως πολιτικός μηχανικός και πολεοδόμος. Από το 1973 μέχρι το 1995 εργάστηκε στην Ελλάδα επικεφαλής ιδιωτικού γραφείου τεχνικών μελετών και επιβλέψεων. 
Από τα ιδρυτικά μέλη του "Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής" (1961-1967), και του "Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών" (1976-1983) με τους Σπύρο Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Σωτηρόπουλο, το οποίο επιμελήθηκε δισκογραφικές εκδόσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.


Το 1993 ίδρυσε το "Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας" και επιμελείται την έκδοση σειράς ψηφιακών δίσκων (cd's) από τη δισκογραφία των 78 στροφών, σε συνεργασία με τις εταιρείες MINOS EMI, EROS, MBI και FM Records.


Συνεργάστηκε με τους σταθμούς ΕΡΑ 4, ΕΡΑ 2 και το Κανάλι 1 του Πειραιά, ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών μεταξύ 1988-1993. Έχει συναργαστεί με την ΕΡΤ ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος σε τηλεοπτικές εκπομπές. Επιμελήθηκε και παρουσίασε στην ΕΤ1 τις σειρές: "Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών" το 1994 (10 ωριαία επεισόδια), "Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς" το 1998 (4 ωριαία επεισόδια) και τη σειρά "Γειά σου περήφανη και αθάνατη εργατιά" συμπαραγωγή ΕΤ1 - ΓΣΕΕ σε σκηνοθεσία, οι δύο τελευταίες σειρές, Διονύση Γρηγοράτου.


Από το 1973 αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο με θέματα, κυρίως, από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, με πάνω από εκατό δημοσιεύσεις.


Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά "Τετράδιο", "Συλλέκτης", "Μουσική", "Κανονάκι" (του οποίου υπήρξε συνδιεθυντής), "TAR", "Ντέφι", "Πρόταση", "Δίφωνο", "Ταχυδρόμος", "Πνευματική Ιδιοκτησία", "Παράδοση και Τέχνη", "Echo - Artis", "Άρδην" και το ιταλικό περιοδικό "Euros". Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες "Η Αυγή", "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή", "Το Βήμα" και συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων εντύπων, στις εφημερίδες "Ακρόπολις", "Τα Νέα", "Επενδυτής" και "ελευθεροτυπία".


Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ομιλίες σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Δήμους, Συλλόγους κ.λπ.) και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια. 
Με τη συμβολή του και σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μουσικό Τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών και το Δήμο Νικαίας πραγματοποιήθηκαν διεθνή συνέδρια για το "Ρεμπέτικο" και τα "Τραγούδια της Μικράς Ασίας" το 1996 και το 1998 αντιστοίχως.


Από το 1961 μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί σειρά εκδηλώσεων (διαλέξεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βερολίνο, Στοκχόλμη και αλλού).


Ασχολήθηκε με τη μουσική από την παιδική του ηλικία, παίζοντας πνευστά στη φιλαρμονική του Δήμου Ν. Φιλαδελφείας και συνέχισε τη μουσική του δραστηριότητα με την έρευνα πάνω σε θέματα μουσικής αστικής λαογραφίας, συγκεντρώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία σχετικού υλικού (δίσκοι, μαγνητοφωνήσεις, αφηγήσεων δημιουργών, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, φωτογραφίες κ.ά.).


Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, για το ελληνικό τραγούδι, με τίτλο "Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά", έκδοση του Αρχείου Ιστορίας των Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ) της ΓΣΕΕ.

 

 

 

 

****************************


Μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον Μότσαρτ
Τετάρτη 21 & Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:30 μμ. @ αίθουσα συναυλιών του σχολείου. Είσοδος ελεύθερη.

 

Δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες, του W. A. Mozart, διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Βόλου την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 7:30 μμ, στην αίθουσα συναυλιών του σχολείου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, υπό τη διεύθυνση της κας Αρετής Τζανετοπούλου, εστιάζει αυτή τη φορά αποκλειστικά στην κλασική μουσική. Οι δύο διαφορετικές συναυλίες, υπεύθυνοι οργάνωσης των οποίων είναι οι καθηγητές Κωνσταντίνος Γράβος και Ειρήνη Κουτσαυλή, με ξεχωριστό πρόγραμμα αλλά με κοινό άξονα την έξοχη μουσική του αυστριακού συνθέτη προσφέρουν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο σε μικρούς και μεγάλους, διατηρώντας τον αμιγή εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Οι μαθητές του σχολείου, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, αντιμετωπίζουν μια πραγματική πρόκληση στην οποία ανταποκρίνονται επιτυχώς, ενώ γονείς και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν τη δεξιοτεχνία, την τεχνική και την πρόοδό τους καθώς εμβαθύνουν στις μουσικές τους σπουδές κατακτώντας τον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής. Στόχος του σχολείου είναι να δημιουργήσει ένα θεσμό με χριστουγεννιάτικες συναυλίες και φεστιβάλ αφιερωμένα κάθε φορά σε μεγάλα κλασικά ονόματα και πραγματικά σπουδαία μουσική.

Ο Μότσαρτ, παιδί θαύμα της εποχής του, άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο και τα προγράμματα των δύο συναυλιών περιλαμβάνουν κομμάτια από κοσμαγάπητα έργα όπως το Rondo alla Turka, γνωστό και ως «Τουρκικό εμβατήριο», τη «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» από την ορχήστρα μουσικής δωματίου του σχολείου, την εισαγωγή από την όπερα «Αρπαγή απ’ το σεράι» και τη Serenade από τον Don Giovanni, σονάτες και κονσέρτα για πιάνο και διάφορα συμφωνικά όργανα αλλά και την περίφημη Συμφωνία αρ.40. για δύο πιάνα και οκτώ χέρια. Τη μουσική του Μότσαρτ πλαισιώνουν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα καθώς και επίκαιρα έργα άλλων συνθετών.

Στις δύο συναυλίες θα συμμετέχουν 150 μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και 16 συνεργαζόμενοι καθηγητές(με αλφαβητική σειρά): Αγροκώστας Βασίλης, Γιαρέντη Ρωξάνη, Γιάτσος Γιώργος, Γράβος Κωνσταντίνος, Δαμασιώτη Ελένη, Καραγκούνη Στέλλα, Κολέτσιος Κωνσταντίνος, Κοτόπουλος Χρήστος, Κουτσαυλή Ειρήνη, Κωνσταντινίδης Στέφανος, Μάργαρη Δέσποινα, Μάρδα Ιλεάνα, Μυράτ Γιάννα, Παπαθανασίου Ελένη, Σάλεμ Πέπο, Χατζηπολίτης Γιώργος. Θα ακουστούν έργα για: βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο, τρομπέτα, ένα πιάνο, δύο πιάνα, τέσσερα χέρια, οκτώ χέρια, ορχήστρα μουσικής δωματίου, συμφωνική ορχήστρα, κιθαριστικά σύνολα, χορωδία ομοίων φωνών, παραδοσιακή χορωδία, κ.ά.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο πρωινές εκπαιδευτικές Συναυλίες (Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ώρα 11:15π.μ. – 12:45μ.μ.) για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις των Δημοτικών Σχολείων του Νομού για να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές την κλασική μουσική και το Μουσικό σχολείο (τηλέφωνο επικοινωνίας: 24210-47155, 71096, Τέρμα 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ με Αρσινόης).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα υπάρχει Bazaar από τις 6:30 μ.μ, (μια ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών) στο χώρο του σχολείου, με χριστουγεννιάτικα δώρα-δημιουργίες των ίδιων των μαθητών του μουσικού σχολείου. Τα χρήματα θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της αίθουσας συναυλιών του Μουσικού Σχολείου, ώστε να γίνει μία εστία τέχνης και πολιτισμού για την πόλη του Βόλου.

 

 

 

******************************

"Στην υγειά μας" - Δεκαπέντε Συνθέτες - Μία Φωνή

διαδικασία επιλογής μαθητών στην Α΄Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Η διαδικασία επιλογής των μαθητών διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές που ορίζονται από τον Περιφερειακό Διευθυντή και θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 16 έως 23 Ιουνίου. Πρόκειται για απλές εξετάσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.

Το Μουσικό Σχολείο είναι απολύτως ισότιμο με τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας των κανονικών σχολείων.

Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν στο Γενικό Μουσικό Λύκειο, όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας των κατευθύνσεων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ – ΤΕΙ). Σε περίπτωση που μαθητής επιθυμεί μετεγγραφή σε άλλο γυμνάσιο, αυτή είναι δυνατή, όπως ο νόμος ορίζει.

Επιπλέον, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλά μουσικά μαθήματα. Διδάσκονται ως υποχρεωτικά μαθήματα πιάνο και ταμπουρά, ενώ μπορούν να επιλέξουν ένα ακόμη μουσικό όργανο της αρεσκείας τους. Επίσης διδάσκονται ιστορία της μουσικής, θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής, βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και συμμετέχουν σε φωνητικά και οργανικά σύνολα.

 

 

**************************************

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου στην ΝΕΤ

"Στην υγειά μας" ΝΕΤ Σάββατο 07 Μαΐου στις 22.00


*σ.σ.: Αλλά γιατί καμμιά αναφορά στην πρώτη ( & επί δεκαετίαν) διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κα. Ευανθία Πέτρου, η οποία πανθομολογουμένως έβαλε τις βάσεις γι' αυτή την εξαιρετική άνθιση; Άκομψο.
Dim lights
Νταλάρας - Η μάγισσα της Αραπιάς

Dim lights
Έχω έναν Καφενέ

Dim lights
Ταξίδι στα Κύθηρα


Dim lights
Μουσικό Σχολείο Βόλου: Εύη Φιλίππου - Κρουστά

 

Dim lights
Μη μου Θυμώνεις

 

Dim lights
Συναυλία - Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου - 28 Φεβρουαρίου 2011

Dim lights
Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν

Dim lights
Γειά σας βρε Παιδιά

Dim lights
Η δική μου η Πατρίδα

Dim lights
Κυρ-Κωστάκη έλα κοντά


Στίχοι: Παραδοσιακό
Μουσική: Παραδοσιακό
Εκτελέσεις:
Χρόνης Αηδονίδης
Γιώργος Νταλάρας


Εμένα μου το είπανε
κυρ Κωστάκη άρχοντα
ανθρώποι μερακλήδες
τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια


Πως την καλύτερη ζωή
κυρ Κωστάκη έλα κοντά
την κάνουν οι μπεκρήδες
πάπια χήνα μου να 'χεις το κρίμα μου


Στη βρύση που 'πινα νερό
κυρ Κωστάκη άρχοντα
τώρα το πίνουν άλλοι
δεν ξαναπερνώ από τούτο το στενό


Έναν καιρό ήμουν άγγελος
κυρ Κωστάκη άρχοντα
τώρα αγγελίζουν άλλοι
έλα ταίρι μου και πιάσ' το χέρι μου

**************************************

 

****************************************

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσίασε τα πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2010-2011, στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» την Πέμπτη 5/5/2011.

Στόχος των πολιτιστικών προγραμμάτων είναι η επαφή των μαθητών με την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες μέσα από μια διαδικασία μάθησης που συνδέεται με την έρευνα, τη δημιουργική αναζήτηση, την ελεύθερη συζήτηση, την κινητοποίηση του συναισθήματος και του ενδιαφέροντος των μαθητών και, κυρίως, την εμπειρία της επίσκεψης σε επιστημονικούς, ιστορικούς ή αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

Η παρουσίαση περιέλαβε:

  • Στο φουαγιέ του κινηματογράφου, προβολή dvd από την επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων CERN στη Γενεύη με ξεναγό τον επιστημονικό συνεργάτη του CERN κ. Καρατζίνο. Έκθεση αφισών από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν την τρέχουσα χρονιά με τίτλο «Πρόσωπα και Επιστήμες» και «Επιστήμη και Τεχνολογία». Υπεύθυνοι καθηγητές των παραπάνω προγραμμάτων είναι ο κ. Δημήτρης Μαυρομάτης και ο κ. Γιώργος Θώμος. Συνεργάτες καθηγητές είναι η κ. Αγάπη Γιατρομανωλάκη, η κ. Αρετή Τζανετοπούλου, η κ. Χαρούλα Τζιβένη και ο κ. Χρήστος Τσακλακίδης.

 

  • Το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Βαλκάνια: Ιστορία – Λογοτεχνία – Μουσική», με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Αναστασία Κονταξή και τον κ. Αλέξανδρο Λαχανά. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συνεργάστηκαν οι καθηγητές κ. Βασίλης Αγροκώστας (τραγούδι) και κ. Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

 

Για τα Βαλκάνια

 

1. Ismail Kadare, Η αυτοβιογραφία του λαού στο δημοτικό τραγούδι

2. Αλβανική Δημοτική Ποίηση

*Εκεί, πέρα απ’ το γεφύρι του Κιαμπέ (Δημοτικό τραγούδι των Νιζάμηδων )

3. Νεότερη και Σύγχρονη Αλβανική Λογοτεχνία

*Alket Çani, Προκρούστεια Κλίνη

4. Παραδοσιακή Μουσική Βόρειας και Νότιας Αλβανίας

5. Παραδοσιακή Μουσική Κεντρικής Αλβανίας (μουσικό σύνολο)

6. Ισλαμική Τέχνη – Αρχιτεκτονική

7. Λόγια Οθωμανική Λογοτεχνία

*Nedim, Istanbul kasidesi

8. Ζαχαρίας ο Χανεντές, Huseyni agir semai (τραγούδι)

9. Τουρκική Λαϊκή Λογοτεχνία – Οι Ασίκηδες

*Yunus Emre (Ποίηση Ασίκηδων)

*Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα

10. Νεότερη και Σύγχρονη Τουρκική Λογοτεχνία

*Nazim Hikmet, Να δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά

11. Evliya Çelebi, Βιβλίο ταξιδιών

12. Λαϊκή Τουρκική και Κλασική Οθωμανική Μουσική

13. Cemil Bey, Nikriz Sirto (μουσικό σύνολο)

14. Kemani Kevser Ηanιm, Nihavend Longa (μουσικό σύνολο)

 

  • Το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Νίκος Γκάτσος – Οδυσσέας Ελύτης, εκατό χρόνια από τη γέννησή τους», με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, την κ. Ιλεάνα-Μαρία Μάρδα, τον κ. Γιώργο Χατζηπολίτη (κιθαριστικό σύνολο) και την κ. Φούλη Νεύρου (φωνητικό σύνολο).

 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

  1. Ν. Γκάτσος, Δάμων και Φιντίας.

  2. Το αστέρι του βοριά, Ν. Γκάτσος – Μ. Χατζιδάκις

  3. Ν. Γκάτσος , Αμοργός (απόσπασμα)

  4. Ν. Γκάτσος, Αμοργός (απόσπασμα)

  5. Αερικό, Ν. Γκάτσος - Μ. Χατζιδάκις

  6. Ν. Γκάτσος, Αμοργός (απόσπασμα)

  7. Τώρα που πας στην ξενιτιά, Ν. Γκάτσος – Μ. Χατζιδάκις.

  8. Ν. Γκάτσος, Αμοργός (απόσπασμα).

  9. Ν. Γκάτσος, Αμοργός (απόσπασμα).

  10. Αθανασία, Ν. Γκάτσος – Μ. Χατζιδάκις

  11. Ν. Γκάτσος, Το ταξίδι

  12. Τσάμικος, Ν. Γκάτσος-Μ. Χατζιδάκις

 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

  1. Ο. Ελύτης, Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά (απόσπασμα για την Ελλάδα)

  2. Ο. Ελύτης, Η ηλικία της γλαυκής θύμησης

  3. Ο. Ελύτης, Άξιον Εστί (απόσπασμα).

  4. Μάγια, Ο. Ελύτης, Μ. Θεοδωράκης.

  5. Ο. Ελύτης, Μαρία Νεφέλη

  6. Ποδηλάτισσα, Ο. Ελύτης- Μ. Τρανουδάκης.

  7. Ο. Ελύτης, Ο μικρός Ναυτίλος (απόσπασμα)

  8. Ο. Ελύτης, Η Μαρίνα των βράχων

  9. Ο. Ελύτης, Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά (απόσπασμα για τη ποίηση)

  10. Του μικρού βοριά, Ο. Ελύτης - Μ. Θεοδωράκης

  11. Ο. Ελύτης, Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά (απόσπασμα για το θάνατο)

  12. Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ, Ο. Ελύτης-Μ. Θεοδωράκης

************************************************

 

 

 

Συναυλία των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου στο αμφιθέατρο «Κορδάτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Την Τρίτη 10 Μαΐου και ώρα 8:30 μμ στο αμφιθέατρο «Κορδάτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (συγκρότημα Παπαστράτου, Ιάσονος- Αργοναυτών) θα δοθεί η συναυλία των καθηγητών – σολίστ του Μουσικού Σχολείου Βόλου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει κυρίως έργα ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής αλλά και κάποια έργα ελλήνων και ξένων συνθετών με ιδιαίτερο άκουσμα που οδηγούν σ’ έναν αναπάντεχο όσο και ενδιαφέροντα συνδυασμό.

Οι καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ιδίως εκείνοι που διδάσκουν όργανα, είναι οι περισσότεροι και καταξιωμένοι μουσικοί – δεξιοτέχνες. Συμμετέχουν σε διάφορα μουσικά ensemble, σύνολα μουσικής δωματίου ή λαϊκά και παραδοσιακά σχήματα και ορισμένοι δίνουν ρεσιτάλ με έργα του προσωπικού τους ρεπερτορίου.

Η συναυλία θα δοθεί στο πλαίσιο του τελευταίου για φέτος κύκλου συναυλιών με τίτλο «Μουσική Άνοιξη 2011» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσικό Σχολείο Βόλου, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό το θεσμικό αλλά και ουσιαστικό του ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα μουσικά πράγματα της πόλης.

***********************************************

 

Διαδικασία εγγραφής – επιλογής μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου για το σχολικό έτος 2011-2012

 

Από το Μουσικό Σχολείο Βόλου ανακοινώνεται ότι για την εγγραφή μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2011-12, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο Βόλου από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 28 Μαΐου 2011. Το έντυπο της αίτησης μπορούν να το προμηθεύονται και από το Δημοτικό Σχολείο που φοιτούν οι μαθητές.

Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει από τους γονείς και κηδεμόνες των υποψηφίων στη Γραμματεία του Μουσικού Σχολείου, όλες τις εργάσιμες μέρες (10:00 – 1:00), 54ου ΣΥΝΤ. ΕΛΑΣ τέρμα – Αρσινόης, 38333 Βόλος, τηλ. 24210-71096 και 24210-47155.

Η διαδικασία επιλογής των μαθητών διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές που ορίζονται από τον Περιφερειακό Διευθυντή και θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 16 έως 23 Ιουνίου. Πρόκειται για απλές εξετάσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.

Το Μουσικό Σχολείο είναι απολύτως ισότιμο με τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας των κανονικών σχολείων.

Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν στο Γενικό Μουσικό Λύκειο, όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας των κατευθύνσεων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ – ΤΕΙ). Σε περίπτωση που μαθητής επιθυμεί μετεγγραφή σε άλλο γυμνάσιο, αυτή είναι δυνατή, όπως ο νόμος ορίζει.

Επιπλέον, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλά μουσικά μαθήματα. Διδάσκονται ως υποχρεωτικά μαθήματα πιάνο και ταμπουρά, ενώ μπορούν να επιλέξουν ένα ακόμη μουσικό όργανο της αρεσκείας τους. Επίσης διδάσκονται ιστορία της μουσικής, θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής, βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και συμμετέχουν σε φωνητικά και οργανικά σύνολα.

**********************************

 

 

Μουσική Άνοιξη 2011

Χορωδία & Ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Βόλου
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, ώρα 18:00. Η τελευταία συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου για φέτος με πιάνο, κιθάρα, χορωδιακά σύνολα και σύνολα έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Μουσική Άνοιξη 2011

με συναυλίες μαθητών του Μουσικού Σχολείου ΒόλουΤο Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσιάζει έναν τελευταίο για φέτος κύκλο συναυλιών, που ξεκινά με τις μαθητικές συναυλίες στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ολοκληρώνεται έτσι ο προγραμματισμός των μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το σχολείο, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό το θεσμικό του ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των τελευταίων αυτών συναυλιών έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 11 Απριλίου 2011, ώρα 18:00: Μαθητική συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Οι μαθητές του σχολείου παρουσιάζουν το έργο και την πρόοδό τους στο κοινό, ατομικά στα όργανα που έχουν επιλέξει ή σε μουσικά σύνολα στα οποία συμμετέχουν. Θα εμφανιστούν τάξεις του πιάνου, τρομπέτας, ακορντεόν και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (σμυρνέικα)

  • Τρίτη 12 Απριλίου 2011, ώρα 18:00: Συνέχεια του προγράμματος της Δευτέρας, πάντα στην αίθουσα του σχολείου, με περισσότερα μουσικά σύνολα και ατομικές παρουσιάσεις – πιάνο, κιθάρα, τσέλο, φλάουτο, μουσική ροκ.

  • Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, ώρα 18:00. Σύνολα ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, βιολί, πιάνο, μαντολίνο.

  • Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, ώρα 18:00. Η τελευταία μαθητική συναυλία για φέτος με πιάνο, κιθάρα, χορωδιακά σύνολα και σύνολα έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οι μαθητικές συναυλίες είναι πολύ σημαντικές από εκπαιδευτικής άποψης, όπως τονίζουν η Διευθύντρια του σχολείου κα Δρεπανιώτου αλλά και η υπεύθυνη διοργανώτρια των συναυλιών και υποδιευθύντρια κα Πετρούτσου, «…διότι αποτελούν επιπλέον κίνητρο και στόχο για το μαθητή, ενισχύουν την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους, δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να επικοινωνήσουν με το κοινό καθώς η μουσική είναι κατ’ εξοχήν παραστατική τέχνη και τέλος την ευκαιρία στους γονείς και φίλους των παιδιών να χειροκροτήσουν την πρόοδό τους».

Ο κύκλος αυτός των εκδηλώσεων θα τελειώσει με τις συναυλίες των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου, μετά το Πάσχα, στην Παλιά Ηλεκτρική και στο αμφιθέατρο Κορδάτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ημερομηνίες και ώρες που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

 

************************************

 

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου από την ΕΡΑ2

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011 στις 9:00μμ

Την Τρίτη, 5 Απριλίου 2011 και ώρα 9:00 μμ, από τη συχνότητα της ΕΡΑ 2 (Δεύτερο Πρόγραμμα) η ηχογραφημένη συναυλία που έδωσε το Μουσικό Σχολείο Βόλου πριν από ένα μήνα περίπου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου.

Dim lights

Η συναυλία, η οποία κατενθουσίασε το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε, είχε ως θέμα της τη μουσική και τα τραγούδια «ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ», έτσι όπως αυτά αγαπήθηκαν και έγιναν γνωστά μέσα από ΜΙΑ ΦΩΝΗ, τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Όλα τα κομμάτια που αποτέλεσαν το πρόγραμμα της βραδιάς ακούστηκαν σε πρώτη εκτέλεση από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και ο δημοφιλής ερμηνευτής τίμησε το σχολείο με την παρουσία του στη συναυλία εκείνη τη βραδιά.

 

Εκεί ήταν και το συνεργείο ηχογραφήσεων της ΕΡΑ 2 με επικεφαλής το γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη, το οποίο ηχογράφησε τη συναυλία για να μεταδοθεί ολόκληρη απόψε το βράδυ από την ελληνική ραδιοφωνία, σε όλη την Ελλάδα, και μέσω διαδικτύου, και στο εξωτερικό.

 

Τέλος αναμένεται και η μετάδοση της ειδικής συναυλίας που μαγνητοσκοπήθηκε για τον κύκλο της γνωστής εκπομπής «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ», της ΝΕΤ, πάντα από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

 

 

********************************

 

Μουσικό Σχολείο Βόλου - Στην Υγειά μας (ΝΕΤ)

Dim lights

& πλήρης συλλογή video της εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου
Από την εκπομπή της ΝΕΤ όπου η Ορχήστρα & Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου παρουσίασε τα έργα που είχε παίξει στην συναυλία
«50 χρόνια Σταύρος Ξαρχάκος: Τα μεγάλα τραγούδια»
από το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 8:30 μμ,
Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Βόλου, Πεδίο Άρεως.
Δείτε άλλο άρθρο εδώ
*************************************************************************************

Το Σάββατο 8 Μαΐου και ώρα 10:00 μμ, μια  ευχάριστη έκπληξη περιμένει  τους τηλεθεατές όλης της Ελλάδας  και κυρίως τους Βολιώτες.

Μοναδικός καλεσμένος στην πολύ δημοφιλή και  επιτυχημένη εκπομπή της ΝΕΤ  «Στην Υγειά Μας» με οικοδεσπότη  το Σπύρο Παπαδόπουλο, θα είναι το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.

Η μαγνητοσκόπηση της εκπομπής έγινε  στις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την κεντρική συναυλία του σχολείου που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο  εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Βόλου  στο Πεδίο του Άρεως και  ήταν αφιερωμένη στη μουσική και  τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου.

Μέρος αυτού του προγράμματος παρουσιάζεται  στην εκπομπή μαζί με αποσπάσματα  από το περσινό πρόγραμμα, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Η εμπειρία ήταν μοναδική για τους μαθητές  και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου που συμμετείχαν  στην εγγραφή αυτής της εκπομπής. Σύμφωνα με τους συντελεστές αλλά και τους υπευθύνους του γραφείου παραγωγής, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν άρτιο, σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού οι σολίστ και οι μουσικοί του Μουσικού Σχολείου Βόλου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η διευθύντρια του σχολείου κα Δρεπανιώτου, η οποία ηγήθηκε προσωπικά  της αποστολής, μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την οργάνωση και  τη φιλοξενία των ανθρώπων της  εκπομπής αλλά και για τις μεγάλες  δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος εν μέσω του χειμώνα, των μπλόκων  των αγροτών, των ενδοσχολικών και  εξωσχολικών μαθημάτων των μαθητών  και των αυξημένων υποχρεώσεών  τους, αλλά και των πολύωρων προβών που χρειάστηκαν κατά τις οποίες τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές τους δούλεψαν ακούραστα και με ζήλο, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Υπεύθυνος καλλιτεχνικός διευθυντής από την  πλευρά του σχολείου ήταν ο καθηγητής  Ανδρέας Κατσιγιάννης έχοντας πλάι του τον μαέστρο της συμφωνικής ορχήστρας του σχολείου Ζαφείρη  Κουκουσέλη.

Η κα Δρεπανιώτου καταλήγει «… το βέβαιο είναι ότι παρ' όλη την κούραση και το άγχος, το εγχείρημα άξιζε τον κόπο από κάθε άποψη και πως το Μουσικό Σχολείο Βόλου είχε τη σπάνια ευκαιρία να προβάλει ένα εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς του στο πανελλήνιο…» 
 
Drummer-4.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.