Η Αστυνομία του Δένδια για άλλη μια φορά έκανε... τελατίνι τη νομιμότητα, ακόμη και την επίφαση αυτής, υιοθετώντας πλέον επιλογές τύπου «Τελική Λύση», για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα εταιρειών.
Οι μπάτσοι δεν χτυπούν, μπουκάρουν
Το... ξεμασκάρεμα ήρθε με την προχθεσινή μεταμεσονύκτια επιχείρηση σύλληψης δύο κατοίκων της Ιερισσού, που έγινε με λογική κατοχικού στρατού. Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, παρουσία μάλιστα εισαγγελέως, που χρειάστηκε να νομιμοποιήσει την παρανομία, έσπασαν τις πόρτες και συνέλαβαν δυο σαραντάχρονους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Πριν πάμε όμως εκεί, ας θυμηθούμε τι συνέβη αμέσως μετά την καταδρομική επίθεση 50 περίπου ατόμων, που έκαψαν το εργοτάξιο της υπό καθεστώς διαρκούς προστασίας εταιρείας. Η επίθεση έγινε στις 17 Φεβρουαρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα ακολούθησε η ανάβαση του Δένδια μαζί με τον αρχηγό της Αστυνομίας στην περιοχή, που ζήτησαν συλλήψεις με κάθε τίμημα.
Αυτή ήταν η πρώτη παρέμβαση του υπουργού στα τεκταινόμενα, με πρόσχημα τη διασαλευμένη νομιμότητα. Ήταν όμως η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιας έντασης και έκτασης κοινωνική ένταση; Η απάντηση είναι απλή: Όχι. Ήταν όμως η πρώτη φορά που υπουργός έσπευσε επιτόπου δίχως κανένα πρόσχημα.
Βία και αυθαιρεσία
Το όργιο βίας εναντίον των κατοίκων άρχισε αμέσως μετά την αποχώρηση Δένδια από την περιοχή. Στις 21 Φεβρουαρίου οι γυναίκες της Ιερισσού κατήγγειλαν, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτησή τους – μεταξύ τους παιδιά και γέροντες –, έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA)».
Την ίδια στιγμή που η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης των καταγγελιών με διαφορά δύο ημερών (Σάββατο 23) το έκανε αδιαφορώντας για το ρεσιτάλ αυτοδιάψευσής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια αρχή που εξέδωσε την ανακοίνωση προχώρησε στη σύλληψη άλλων δύο κατοίκων, ενώ την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου απήγαγαν μια 15χρονη μαθήτρια, για να... «διασταυρώσουν» διά της εξέτασής της, υποτίθεται, όσα είχαν υποστηρίξει επικαλούμενοι την ίδια κάποιοι από τους συγχωριανούς της που είχαν προσαχθεί τις προηγούμενες ημέρες!
Ακολούθησαν την επομένη εκτεταμένα επεισόδια με ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ ακόμα και μέσα στο σχολείο, ενώ έκαναν άλλες τέσσερις στοχευμένες έρευνες και ισάριθμες συλλήψεις πολιτών. Κι ενώ προγραμματιζόταν... σύσκεψη για τον κατευνασμό των πνευμάτων, η αστυνομία έκανε άλλες οκτώ προσαγωγές, ακριβώς μια ημέρα μετά τη μεγαλειώδη και ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων ενάντια στη συνεχιζόμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία και στην επιχειρούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.
Αν για κάτι δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την Αστυνομία και τον αρμόδιο υπουργό, είναι για ασυνέπεια ως προς το ψεύδος και την αυθαιρεσία. Το κάνουν όμως με σχέδιο και στρατηγική.
Ναζιστική μπότα
Για την προχθεσινοβραδινή επέμβαση η Αστυνομία υποστηρίζει πως εκτελούσε εντάλματα σύλληψης και πως παρών στις συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα ήταν και εισαγγελέας. Η πλευρά των κατοίκων, όμως, περιγράφει αλλιώς τα γεγονότα και μιλά για αρπαγή των δυο ανδρών. Η έφοδος στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης έγινε από πάνοπλους άνδρες της ΕΚΑΜ, που εισέβαλαν σε δυο σπίτια και συνέλαβαν τους δυο 40χρονους άνδρες μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους. Από τις φωτογραφίες που «διέρρευσαν» από την... επιτροπή ελέγχου και λογοκρισίας φαίνεται ότι οι ΕΚΑΜίτες έσπασαν πόρτες.
Σύμφωνα πάντοτε με τους κατοίκους, στην πρώτη περίπτωση εισέβαλαν στο σπίτι του ενός συλληφθέντος, επιχειρώντας να σπάσουν την πόρτα με λοστό, αλλά ο άνδρας τους άκουσε και άνοιξε την πόρτα. Στη δεύτερη περίπτωση έσπασαν την πόρτα του σπιτιού με κλοτσιά και συνέλαβαν και τον δεύτερο άνδρα μπροστά στην οικογένειά του. Μπότα κατοχική.
Αμέσως σήμανε συναγερμός, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και μετά έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Ιερισσού. Εκεί, όμως, όπως λένε, δεν ήταν κανείς, ούτε αστυνομικός φρουρός, και το τμήμα ήταν... έρημο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι αστυνομικοί, πριν εγκαταλείψουν το κτήριο, πήραν οπλισμό και έγγραφα.
Γιατί άραγε το έκαναν; Πολύ απλά, γνώριζαν ότι αυτό που κάνουν συνιστά, πρώτον, παρανομία – θα δούμε το γιατί – και, δεύτερον, πρόκληση για τους κατοίκους ενός μικρού χωριού που είχαν την... «αυθάδεια» να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματιών!
Για τις συλλήψεις και τα επεισόδια στην Ιερισσό μίλησε το πρωί της ίδιας μέρας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους οι συλλήψεις έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες λέγοντας ότι «κρίθηκε ορθό να αιφνιδιαστούν». «Αν γίνονταν το απόγευμα, θα γινόταν μακελειό» πρόσθεσε ανερυθρίαστος. Για τις συλλήψεις στα σπίτια των κατηγορουμένων τόνισε πως «έγινε ό,τι προβλέπεται, αρνήθηκαν και συνελήφθησαν». Και κατέληξε: «Η αυτοδικία δεν θα περάσει».
Εδώ ταιριάζει γάντι το... κοίτα ποιος μιλάει.
Πρακτικές... καμικάζι
Το είχαμε ξαναγράψει. Η Χαλκιδική, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και υπό προϋποθέσεις τον Έβρο, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά και αναλογία πιο ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή αστυνομικής εποπτείας, δεδομένου ότι το κράτος διά της Αστυνομίας και του ροπάλου επιχειρεί να επιβάλει ντε φάκτο καταστάσεις υπέρ συμφερόντων.
Τι όμως συμβαίνει εδώ και δύο μήνες στον τρίτο πιο κρίσιμο αστυνομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος νομό της χώρας; Ο πρώην ταξίαρχος αποστρατεύθηκε, λόγω... εφαρμογής της νομιμότητας στη διαδικασία έρευνας για τη διαλεύκανση της επίθεσης στις Σκουριές, αντί των συνοπτικών – καταδρομικών και παρανόμως εσπευσμένων – επιχειρησιακών ενεργειών, όπως η τελευταία παρωδία.
Ο επόμενος ταξίαρχος, που τοποθετήθηκε στις κρίσεις του Μαρτίου, πείσμωσε επειδή δεν του δόθηκε υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, ώστε εκ του μακρόθεν να κάνει τις καταδρομικές ασκήσεις, και πήρε αναρρωτική διαρκείας μέχρι τον... Αύγουστο, ενώ από τους άλλους δύο κατά σειρά διευθυντές - διαδόχους του ο ένας ακολούθησε το παράδειγμά του, αρνούμενος ουσιαστικά να επωμιστεί το βάρος μιας τέτοιου τύπου – και... ρίσκου – διοίκησης.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να οργανώνονται μεταμεσονύκτιες επιχειρήσεις - φιάσκο εναντίον πολιτών, οι οποίες, όπως συνομολογείται, ούτε για τον πλέον επικίνδυνο κακοποιό δεν θα είχαν οργανωθεί σε μια περιοχή που μυρίζει έντονα... Κερατέα. Όχι ως προς τη μέθοδο, αλλά ως προς το αποτέλεσμα. Διότι, σε μια κοινωνία που αντιδρά μαζικά, ούτε τανκς ούτε αρβύλα οποιουδήποτε κατακτητή μπορεί να επιβάλει σε βάθος χρόνου τετελεσμένα. Αυτό απέδειξε η Κερατέα.
Μετά την επιχείρηση - παρωδία, η Αστυνομία εξέδωσε και ανακοίνωση - παρωδία καθώς δεν απαντά σε τρία κρίσιμα όσο και βασικά σημεία του όλου θέματος.
1 Γιατί έγινε η επιχείρηση πρώτες πρωινές ώρες; Ποιους πήγαν να πιάσουν; Την αφάν γκατέ της πιο οργανωμένης συμμορίας της χώρας; Πόσες φορές έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ. μεταμεσονύχτιες συλλήψεις;
2 Γιατί την ανακοίνωση την εκδίδουν από κοινού οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνεις Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας και όχι η Χαλκιδική; Μήπως επειδή ακριβώς η Χαλκιδική είναι ακέφαλη, καθότι η προηγούμενη διοίκηση αρνήθηκε να ακολουθήσει πρακτικές... Ταλιμπάν και καμικάζι;
3 Ποιων επιτέλους τα συμφέροντα εξυπηρετεί η ηγεσία της Αστυνομίας; Του πολίτη ή του επιχειρηματία; Στα ερωτήματα αυτά δεν συγκαταλέγουμε το αυτονόητο γιατί έσπευσαν ν’ αδειάσουν το τοπικό τμήμα. Αυτό ας το θέσουν στην ηγεσία τους οι αστυνομικοί της περιοχής, οι οποίοι, δίχως να φταίνε σε τίποτε, παρασύρονται στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας αστοχιών (ή μήπως σκοπιμοτήτων;) της διοίκησής τους.
Οργάνωση
Τι υποστήριξε λοιπόν η Αστυνομία; Μας είπαν τα εξής: «Σήμερα (10.4.2013) τις πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθησαν στην Ιερισσό Χαλκιδικής δύο ημεδαποί ηλικίας 44 και 33 ετών, με εντάλματα σύλληψης, τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, για την υπόθεση του εμπρησμού στις εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17.2.2013.
Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν κυρίως αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό και έκρηξη, από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, παραβίαση σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, ληστεία από άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους κ.λπ. Η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, μαζί με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ) και δικαστικούς λειτουργούς που προΐσταντο στην επιχείρηση, μετέβησαν τις 3.00 περίπου ώρα στις οικίες των δύο ημεδαπών.
Οι ημεδαποί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους. Κατόπιν τούτου οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες και να συλλάβουν τους δύο ημεδαπούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι σε όλη τη διαδικασία εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων κάτοικοι της Ιερισσού συγκεντρώθηκαν και, αφού απέκλεισαν τους οδικούς άξονες της Ιερισσού βάζοντας φωτιές σε λάστιχα, προκάλεσαν φθορές στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα».
Τι όμως περιμένουν να κάνει ο πολίτης όταν το ίδιο το κράτος κατακουρελιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους καταδυναστεύοντάς τον;
Στις 26 Μαρτίου η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει τη συγκρότηση αμερόληπτης επιτροπής, καθώς, όπως τονίζει η οργάνωση μεταξύ άλλων, υπάρχουν ισχυρισμοί και κάτι παραπάνω από ενδείξεις ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε χημικές ερεθιστικές ουσίες εναντίον διαδηλωτών στην Ιερισσό με δυσανάλογα μη αναγκαίο τρόπο και προκαλώντας έτσι τραυματισμούς.
Ότι συγκεντρώθηκαν δείγματα DNA από κατοίκους με ακατάλληλο τρόπο και ότι τα άτομα που ανακρίθηκαν από την Αστυνομία, προφανώς ως ύποπτοι για πιθανή εμπλοκή σε εμπρησμό στον τόπο εργασιών της εταιρείας εξόρυξης Hellas Gold, στερήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο πριν ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Ποιος λοιπόν αυθαιρετεί και παραβιάζει τους νόμους;
πηγή |