Το ΕΣΡ ζωγράφισε πάλι!
Το ΕΣΡ επιχειρεί - πάλι - να λογοκρίνει δημοσιογραφική έρευνα για τα τερτίπια της ΑΕΠΙ
H ΑΕΠΙ, όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει, είναι μια ιστορία με πολλά σκοτεινά σημεία. Πολύ σπάνια γίνονται αναφορές στις επιλήψιμες πρακτικές της και ακόμα σπανιότερα συζητιέται η περίεργη νομική κατάσταση υπό την οποία λειτουργεί. Οι τεράστιοι τζίροι που κάνει (πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος), το δυσανάλογα μικρό ποσοστό που αποδίδει στους δικαιούχους, το σκότος περί του ποιοι είναι οι μέτοχοί της αν και είναι Α.Ε (παγκόσμια πρωτοτυπία για οργανισμό είσπραξης δικαιωμάτων πνευμ. ιδιοκτησίας), είναι ορισμένα από τα σημεία που κανονικά θα έπρεπε να έχουν γίνει κόκκινο πανί για δημοσιογράφους, δισκογραφικές, εφορία, δικαιούχους πνευματικής ιδιοκτησίας, κλπ. Το ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι δείγμα παθογένειας, για να το θέσουμε ευγενικά.
Ο Κώστας Βαξεβάνης διεξάγει μια έρευνα για την ΑΕΠΙ, οι εκπρόσωποι της οποίας όχι απλά δεν είχαν καμμία διάθεση να τον βοηθήσουν, αλλά απευθύνθηκαν στο ΕΣΡ (!) για να κάνει προληπτικό έλεγχο στην ΕΡΤ (!), για μια εκπομπή που δεν είναι καν έτοιμη!
Από το "Κουτί της Πανδώρας"
Τους τελευταίους δυο μήνες κάνουμε ως «Κουτί της Πανδώρας» μια έρευνα για την ΑΕΠΙ. Γι αυτή την Ανώνυμη Εταιρεία που στο όνομα των δημιουργών εισπράττει πνευματικά δικαιώματα. Είχαμε πληθώρα καταγγελιών για είσπραξη δικαιωμάτων από καταστήματα, όπου δεν υπήρχε καμία δημόσια εκτέλεση τραγουδιών. Μιλάμε για περίπτερα ή καταστήματα εσωρούχων όπου ο καταστηματάρχης άκουγε ραδιοφωνάκι. Ψάχνοντας, διαπιστώσαμε πως υπήρχε θέμα με τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο λειτουργούσε η ΑΕΠΙ. Έγκριτοι νομικοί διαπίστωναν πως το κράτος λειτουργεί ως νταβατζης της ΑΕΠΙ μετατρέποντας μάλιστα μια αστική διαφορά σε ποινικό αδίκημα. Απευθυνθήκαμε στην ΑΕΠΙ για να απαντήσει σε αυτά. Η εκπρόσωπός της, όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά προσβλητικά μας είπε πως «ξέρει ποιος μας έχει βάλει» και πως « θα δούμε τι μας περιμένει». Γνωστός καλλιτέχνης, μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ, με έβρισε δημόσια γιατί σκόπευα να βγάλω τέτοιο θέμα.
Απευθυνθήκαμε γραπτά στην ΑΕΠΙ, αλλά και πάλι δεν απάντησε. Έστειλε όμως ένα εξώδικο με το οποίο με χαρακτήριζε προκατειλημμένο εναντίον της και το οποίο κοινοποίησε στο ΕΣΡ.
Το «ακριβό στα πίτουρα και φτηνό στο αλεύρι» ΕΣΡ, ζήτησε από την ΕΡΤ να απαντήσει σε όσα λέει στο εξώδικο η ΑΕΠΙ αντί να δηλώσει αναρμόδιο.
Εν ολίγοις:
-
Ανακατεύεται σε κάτι για το οποίο δεν έχει καμμία αρμοδιότητα, αφού δεν υπάρχει ακόμη εκπομπή, αλλά έρευνα σε εξέλιξη
-
Προσπαθεί να ασκήσει προληπτική λογοκρισία
-
Παίρνει μέρος σε κάτι που αποτελεί πρόκριμα νομικής αντιπαράθεσης. (τό 'χει ξανακάνει)
πηγή
********************************************
***Δείτε & εδώ***
Στον αέρα (ΣτΕ) η συνταγματικότητα του ΕΣΡ & αποφάσεών του
το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε: «Παράνομο το ΕΣΡ» Καιρός ήταν!
19/4/2011
Η απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απειλεί να τινάξει στον αέρα όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο κατά το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΣτΕ η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής για την περίοδο 2007-2008 κρίνεται παράνομη με την αιτιολογία ότι η θητεία των μελών του ΕΣΡ είχε παραταθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 μηνών.
Έτσι, είναι πλέον πιθανό να τεθούν υπό αμφισβήτηση όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τότε που θεωρείται ότι η θητεία των μελών είχε λήξει και κακώς παρατάθηκε.
Αυτό επιτρέπει στους υπεύθυνους τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών να προσφύγουν στο ΣτΕ και να διεκδικήσουν πίσω πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ καθώς και να ακυρώσουν άλλες αποφάσεις του ΕΣΡ που σχετίζονται με την οριστική διακοπή λειτουργίας ραδιοσταθμών ή μετάδοσης εκπομπών.
**************************************
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ
ΤΟ ΣτΕ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Η απόφαση βάζει «φωτιά» στο ΕΣΡ καθώς πλέον είναι πολύ πιθανόν και πρόσφατες αποφάσεις του να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Κι αυτό, διότι μέχρι και τα μέσα του περασμένου Ιανουάριου η θητεία δύο μελών του συμβουλίου επίσης είχε παραταθεί για σχεδόν 15 μήνες και μετά αντικαταστάθηκαν. Κάτι που σημαίνει ότι αν οι υπεύθυνοι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών προσφύγουν στο ΣτΕ, είναι πολύ πιθανόν να τεθούν υπό αμφισβήτηση πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 1.837.000 ευρώ, αλλά και αποφάσεις του ΕΣΡ για οριστική διακοπή λειτουργίας ραδιοσταθμών ή μετάδοσης εκπομπών, ακυρώσεις ή εγκρίσεις μετοχικών μεταβιβάσεων, απορρίψεις έκδοσης βεβαιώσεων νομίμου λειτουργίας κ.ά. Κι αυτά μέχρι και τις 10 Ιανουάριου 2011 καθώς μετά υπήρξε αντικατάσταση δύο μελών.
Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όμως το ΕΣΡ αποφάσισε το οριστικό «λουκέτο» στον ξενόγλωσσο ραδιοσταθμό του Δήμου Αθηναίων «Air 104,4» (Νοέμβριος 2010). Ο ραδιοσταθμός βέβαια είχε κλείσει με παρέμβαση του εισαγγελέα και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά τα στελέχη του είχαν προσφύγει στο ΕΣΡ ζητώντας τη δική του γνωμοδότηση (επικαλούμενοι τον ν.3310/2005), η οποία όμως ήταν αρνητική. Τον Δεκέμβριο του 2010 επίσης το ΕΣΡ αποφάσισε να κατεβάσει «ρολά» και στο κανάλι της Nova, που μετέδιδε (κατόπιν οικονομικής συμφωνίας με τον Alpha) επί 23 ώρες το 24ωρο απ' ευθείας το ριαλιτοπαίχνιδο Big Brother. Το κανάλι εξέπεμπε μέχρι τότε σχεδόν επί δύο μήνες και στελέχη της ψηφιακής πλατφόρμας έκαναν λόγο, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, για πιθανά διαφυγόντα κέρδη.
Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι πολύ χειρότερα καθώς ακόμα και τωρινές αποφάσεις του συμβουλίου μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω και να ζητηθεί η ακυρότητά τους. Κι αυτό, διότι τον περασμένο Ιανουάριο αντικατάσταθηκαν δύο από τα τρία μέλη που η θητεία τους είχε λήξει. Τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ Νέστορα Κουράκη ανέλαβε η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου και της Ιριδας Αυδή (μέλος) ο νομικός Γιώργος Στερφανάκης. Τα συγκεκριμένα μέλη δεν μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους καθώς είχαν συμπληρώσει τις δύο προβλεπόμενες από τη νομοθεσία θητείες.
Υπό παράταση όμως επί 18 μήνες παραμένει ακόμα ένα μέλος του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία του, ο Κώστας Τσουράκης. Εχει συμπληρώσει μόνο μία θητεία και θα μπορούσε να συνεχίσει γι' άλλη μία, όμως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατέληξε σε απόφαση γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες και δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν στην αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία. Κάτι που σημαίνει όμως ότι αφού δεν ανανεώθηκε η θητεία του, παραμένει υπό παράταση και ήδη με την απόφαση του Δ' τμήματος του ΣτΕ αυτό συνιστά μη νόμιμη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής. Συνεπώς και όσες αποφάσεις έχει πάρει το ΕΣΡ από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τώρα (μόνο τα πρόστιμα ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ) αλλά και όσες παίρνει, από εδώ και στο εξής, μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση σε περίπτωση που γίνουν προσφύγες στο ΣτΕ.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
πηγή
******************************************
του Δ. Γαλάνη
Τι λένε συνταγματολόγοι για την εγκυρότητα των αποφάσεων της ανεξάρτητης αρχής
Η μη ανανέωση της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης εδώ και σχεδόν δύο (τέσσερα σήμερα 09 2010) χρόνια έχει αποτέλεσμα να λειτουργεί η ανεξάρτητη αρχή στα όρια της νομιμότητας, ενώ όσο περνά ο καιρός οι αποφάσεις της γίνονται όλο και πιο ευάλωτες στην αμφισβήτηση της εγκυρότητάς τους. Η θητεία του προέδρου και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ι. Λασκαρίδη, του αντιπροέδρου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Χαραλάμπη, της δημοσιογράφου κυρίας Εύης Δεμίρη και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Παπακώστα έχει λήξει εδώ και 19 (52 σήμερα 09 2010) μήνες, γεγονός που κάνει επιφανείς συνταγματολόγους να αμφισβητούν τη «νομιμότητα» της λειτουργίας του Συμβουλίου. Σε μια κρίσιμη στιγμή για τα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα της χώρας εν όψει της επικείμενης έναρξης των αδειοδοτήσεων στον χώρο της ραδιοτηλεόρασης, η συνέχιση της ιδιότυπης αυτής «ομηρείας» της ανεξάρτητης αρχής υπονομεύει τόσο την ανεξαρτησία της όσο και το κύρος των αποφάσεών της.
«Υπάρχει πρόβλημα» τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ν. Αλιβιζάτος, αναφερόμενος στη λειτουργία του ΕΣΡ. «Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της έχει ορίσει ότι το εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος πως μπορεί να παραταθεί η θητεία των μελών ανεξάρτητων αρχών ώσπου να διοριστούν τα νέα μέλη δεν δύναται να παραταθεί επ' άπειρον. Ειδικά για το ΕΣΡ που η θητεία των μελών του έχει λήξει εδώ και τόσο καιρό είναι προφανές ότι μετά από αυτή την απόφαση του ΣτΕ υπάρχει λόγος ακυρώσεως των αποφάσεών του. Ο,τι και αν αποφασίσει θα μπορούν να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι για να το ακυρώσουν επικαλούμενοι την "έκνομη" λειτουργία της αρχής» διευκρινίζει ο κ. Αλιβιζάτος.
* Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις
Σε ερώτησή μας στον πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Λασκαρίδη σχετικά με το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τη Βουλή να ρωτήσετε. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Βουλής και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα επ' αυτού».
Στη Βουλή όμως κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει και πολλά. Οταν πριν από λίγο καιρό οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν ρωτήσει τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα τι θα γίνει με τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών των οποίων η θητεία είχε λήξει, εκείνος είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος».
Τα δύο μεγάλα κόμματα ρίχνουν το ένα στο άλλο τις ευθύνες για την καθυστέρηση. Από τη μία, η ΝΔ κατηγορεί το ΠαΣοΚ ότι, οχυρωμένο πίσω από τη νομοθετική διάταξη που ορίζει πως τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών επιλέγονται με την ομοφωνία των 4/5 των εκπροσώπων των κομμάτων, σαμποτάρει τις διαδικασίες ανανέωσης, ενώ το ΠαΣοΚ τονίζει ότι τα μέλη των αρχών πρέπει να είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη νέα σύνθεση του συμβουλίου. Η ΝΔ και το ΠαΣοΚ φαίνεται να συμφωνούν στο πρόσωπο του κ. Λασκαρίδη. Από την άλλη, υπάρχει σθεναρή αντίδραση της ΝΔ στο ενδεχόμενο της ανανέωσης της θητείας του κ. Χαραλάμπη, ο οποίος εξαρχής είχε κρίνει τα του «βασικού μετόχου» αντίθετα προς το κοινοτικό δίκαιο. Η θέση του κ. Χαραλάμπη τελικά δικαιώθηκε αφού η κυβέρνηση, ύστερα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγκάστηκε να αποσύρει τους σχετικούς νόμους. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, αυτή η πολιτική υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μοιάζει να μην ξεχάστηκε από το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο τώρα δεν θέλει την ανανέωση της θητείας του αντιπροέδρου, γεγονός που κάνει πολλούς να διερωτώνται μήπως τελικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολιτική μεροληψία τη στάση ενός μέλους ανεξάρτητης αρχής και μάλιστα όταν τελικά η στάση αυτή γλίτωσε τη χώρα από πρόστιμα και επιστροφές κοινοτικών κονδυλίων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ, με την ολιγωρία για ανάδειξη νέων μελών, έχουν σχεδόν υπηρετήσει και τη δεύτερη θητεία τους, γεγονός που κάνει αναγκαστική την αντικατάστασή τους αφού - όπως ορίζεται από τον νόμο - τα ίδια πρόσωπα δεν μπορούν να υπηρετήσουν και τρίτη κατά σειρά θητεία. Οπως επισημαίνει ο κ. Αλιβιζάτος, η έγκαιρη ανανέωση της σύνθεσης των ανεξάρτητων αρχών αποτελεί βασική προϋπόθεση της ανεξαρτησίας τους. «Η πέρα από κάθε έννοια εύλογου χρόνου εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν είναι νόμιμη και, κατά τη γνώμη μου, συνιστά λόγο ακύρωσης των αποφάσεων που λαμβάνονται» λέει ο κ. Αλιβιζάτος.
* Καθυστέρηση και επιπτώσεις
Οπως όλοι παραδέχονται, η ανανέωση της θητείας των μελών του ΕΣΡ αποτελεί «κομβικό σημείο» για τις εξελίξεις στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Η καθυστέρηση της αντικατάστασης των μελών του απειλεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο ξεκαθάρισμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο οποίο, ως γνωστόν, όλα λειτουργούν ημινόμιμα - ημιπαράνομα.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο είναι οι εκδόσεις των προεδρικών διαταγμάτων που απαιτούνται τόσο για τον χάρτη συχνοτήτων όσο και για το ζήτημα των περιφερειακών καναλιών. Τα δύο διατάγματα είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του 2007, αλλά αναβλήθηκαν το πρώτο για τον επόμενο μήνα και το δεύτερο για άγνωστο χρόνο. Το γεγονός αυτό φαίνεται να διαιωνίζει το καθεστώς ασάφειας στη νομιμότητα λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι η καθυστέρηση αυτή είναι σκόπιμη, αφού το διάταγμα για τα περιφερειακά κανάλια θα δημιουργήσει νέα ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις ΜΜΕ της περιφέρειας. Από την πλευρά του, το ΕΣΡ έχει ζητήσει από τον υπουργό Επικρατείας να επισπεύσει την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον χάρτη αναλογικών και ψηφιακών συχνοτήτων υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή είναι χρονοβόρα και χωρίς την απόφαση δεν είναι δυνατόν να καταθέσουν οι ιδιωτικοί σταθμοί τις αιτήσεις για τις άδειες.
Το ΕΣΡ είναι μία από τις πρώτες ανεξάρτητες αρχές που λειτούργησαν στη χώρα μας και ιδρύθηκε με τον Ν. 1866/1989. Η πρώτη συνεδρίασή του πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1989. Αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι να προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην πληροφόρηση και αποτελεί θεσμική εγγύηση για την άσκηση του δικαιώματος αυτού. Ασκεί επίσης την εποπτεία του κράτους και εκφράζει έναν πολύ σημαντικό τομέα της δημόσιας διοίκησης στη λειτουργία της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Παρά το γεγονός ότι έχει να ελέγξει έναν δύσκολο και ευαίσθητο τομέα όπως είναι εκείνος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, εκτός από τη θητεία των μελών του, αντιμετωπίζει και άλλα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στη στελέχωσή του με ειδικευμένο προσωπικό.
Πηγή
|