Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 372 επισκέπτες συνδεδεμένους

Απαγορεύουν με νόμο την (ανα)δημοσίευση ειδήσεων στο Internet

Υπέγραψαν στη λούφα! ACTA: κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο

 

Τα περισσότερα ιστολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση. 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα "πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο" πριν μερικές μερες (26/1/2012) στην Ιαπωνία.

Στην ουσία είναι μια συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος.



Πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν την υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους. Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος.Τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο.



Είναι απίστευτο με ποιο τρόπο πλασάρεται η συμφωνία. Την ονομάζουν συμφωνία "κατά της πειρατείας".

Έτσι ο κάθε απλός και απονήρευτος πολίτης σκέφτεται: "Το βρίσκω απόλυτα σωστό. Επιτέλους θα σταματήσει η πειρατεία στα μουσικά CD και στις ταινίες DVD".

Aυτό όμως που  επιδιώκουν κυρίως είναι το φρένο στην αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, όπως έχουν, ή σε μετάφραση.

Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι.



Συγχρόνως, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να ενταθεί η παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου, με την πρόφαση ότι θα πρέπει να εντοπίζονται οι "παραβάτες". Οι καταδικασθέντες θα πληρώνουν πρόστιμα ή θα φυλακίζονται.

22 κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης -ανάμεσα τους και η χώρα μας-υπέγραψαν στο Τόκυο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις - σχεδόν στα κρυφά.


Στην πράξη, το ACTA αφορά στη θέσπιση διεθνών προτύπων σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της πειρατείας. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προτείνει σοβαρότατες κυρώσεις - όπως απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση - για όσους επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν αρχεία προστατευμένα με copyrights.



Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα στην Πολωνία, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Από την περασμένη εβδομάδα πλήθος κόσμου εκδηλώνει την αντίθεση του στη νέα συμφωνία με καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.


Στον κόσμο του διαδικτύου ακτιβιστές hackάρουν κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως αυτές του Πρωθυπουργού και του Κοινουβουλίου της χώρας.



Από την 1η Οκτωβρίου 2011 τη συμφωνία έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαρόκο. Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέγραψαν είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Κύπρος.

Η συμφωνία, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο.

πηγή

******************************

 

Μπορεί οι διαδηλώσεις εναντίον του SOPA/PIPA στις ΗΠΑ να πέτυχαν την παραπομπή της ψήφισης του στις ελληνικές καλένδες, στην Ευρώπη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Υπεγράφη χθες στην Ιαπωνία η συμφωνία ACTA (AntiCounterfeiting Trade Agreement) από αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μόνο η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία δεν την υπέγραψαν φοβούμενες προφανώς τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Ήδη έχουν υπάρξει άλλωστε πάρα πολλές διαμαρτυρίες από ομάδες για την υπεράσπιση της ελευθερίας λόγου, διαμαρτυρόμενες πως οι διαπραγματεύσεις για το ACTA, γίνονται σε επίπεδο αντιπροσώπων χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση.

Μάλιστα βουλευτές σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Ευρωβουλευτές ήδη καταθέτουν επερωτήσεις στις κυβερνήσεις τους γιατί προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας η οποία δεν είχε περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια.

 

Το ACTA έχει ήδη υπογραφεί από την 1η Οκτωβρίου από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.

To ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογραφίας) είναι μια διεθνής σύμβαση μεταξύ 27 χώρών της Ε.Ε. και 10 ακόμα κράτη (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαρόκο, Ν. Κορέα), η οποία, θεωρητικά έχει στόχο την καταπολέμηση της «πλαστογραφίας» προϊόντων (εμπορικών, CD κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους πολέμιους της όμως, στην πραγματικότητα και δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο παγκόσμιας προστασίας και εφαρμογής της νομοθεσίας πάνω στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας - από τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα γενόσημα φάρμακα. Προσδιορίζει μάλιστα κοινούς κανόνες ποινικής τους αντιμετώπισης.

 

Η ευρύτητα του πλαισίου αυτού όμως όπως και οι ασαφείς ορισμοί του, δημιουργούν φόβους ότι στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

 

Dim lights

πηγή

***************************

 

Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) συστάθηκε και υπογράφηκε σχεδόν με μυστικότητα, χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις. H αρχική ιδέα της σύστασής του ήταν να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία.

Εκείνοι που δεν θέλουν να ακούν γι' αυτήν θεωρούν πως η συμφωνία αυτή θα αλλάξει όχι προς το καλύτερο βέβαια την ζωή μας στο διαδίκτυο.


Η ACTA δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και όχι μόνο.

Η συμφωνία επι της ουσίας, καθιστά παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους.

Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου - ακόμα και κατηγορούμενοι - οι πάροχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.

Οι πάροχοι μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που επιδεικνύει "παραβατική" συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνεται να τον "πετάει" έξω από το δίκτυό του.

Το περίεργο με την ACTA είναι ότι όπως λένε όσοι την έχουν μελετήσει προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να περάσει νόμους μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας που όταν επικυρωθεί θα αποκτήσει δεσμευτική ισχύ και θα ισχύει σε όλες τις χώρες!

Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, οι χώρες που συμφώνησαν να υιοθετήσουν την ACTA είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Σύντομα θα υπογράψουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.

πηγή

 
herbie-hancock21.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.