"Κώδικας Νόμων για τις Ουσίες"
Ένα βήμα πριν ψηφιστεί είναι το επίμαχο νομοσχέδιο για τις ουσίες αφού υπερψηφίστηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και σήμερα κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης
Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Στο νέο νομοσχέδιο αποποινικοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση ενώ η εμπορία και η διακίνηση θα αντιμετωπίζουν μέχρι και ισόβια φυλάκιση.
Τον νέο Κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, "έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία", αφού ετησίως σημειώνονται πάνω από 300 θάνατοι λόγω της χρήσης σκληρών ναρκωτικών ουσιών, ενώ στις φυλακές βρίσκονται αυτή τη στιγμή έγκλειστοι περίπου 4.500 άτομα για παραβάσεις του σήμερινού νόμου περί ναρκωτικών.
Τέσσερις άξονες αποτελούν τη βασική μεταρρυθμιστική επιλογή του νομοσχεδίου:
► Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης, σωματικής και ψυχολογικής, αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής.
► Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.
► Διάκριση και διαβάθμιση των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.
► Συστηματοποίηση των οργάνων σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών, όπως είναι η Διϋπουργική Επιτροπή, ο Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού, καθώς και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
"Ο χρήστης είναι ασθενής, δεν είναι εγκληματίας", υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, "η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, δεν τιμωρείται".
Πλημμεληματικού χαρακτήρα αντιμετώπιση θα έχουν οι διακινητές μικροποσότητας ναρκωτικών ή προμήθειας ναρκωτικών σε συγγενείς, ενώ η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή με κάθειρξη 5-20 ετών και με χρηματική ποινή μέχρι 600.000 ευρώ.
Κάθειρξη τουλάχιστον από 10 έως 20 έτη και χρηματική ποινή από 50.000 μέχρι 500.000 ευρώ θα αντιμετωπίζουν οι διακινητές σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι φαρμακοποιοί και κάθε άλλο πρόσωπο που νόμιμα ασχολείται με τα ναρκωτικά ή τη διακίνησή τους σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, σχολεία, ενώ με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και ο δράστης που θα "προκαλεί" τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο.
Πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο:
1. Δεν τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση.
2. Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ. Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της ανάγκης για δική του αποκλειστικά χρήση γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, τον χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου δράστη.
3. Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και με πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ.
4. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό τη χρήση τους από τον ίδιο.
Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στα δικαστήρια να μπορούν να επιβάλλουν ως εναλλακτικό μέτρο της ποινής την απεξάρτηση.
πηγή |