Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 840 επισκέπτες συνδεδεμένους
Οι δίκες των δοσιλόγων
Οι προδότες του Ελληνικού λαού, αυτοί που κυκλοφορούσαν πάνοπλοι δίπλα στους Γερμανούς κατακτητές, παραδίδοντας Έλληνες, όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν από την Ελληνική δικαιοσύνη, αλλ' αντιθέτως πολλοί απ' αυτούς τοποθετήθηκαν σε καίριες κρατικές διοικητικές θέσεις, κάποιων μάλιστα οι απόγονοι συνεχίζουν στην πολιτική σκηνή "οικογενειακώ δικαίω".

Τα «Τάγματα Ασφαλείας» άφησαν εποχή. Με την απελευθέρωση τέθηκαν υπό περιορισμό. Φυσικά «υπό την σκέπην» της «Εθνικής Κυβερνήσεως» και την «υψηλήν» προστασίαν των Αγγλων. Παράδειγμα χτυπητό: Εκείνες τις μέρες έβλεπες τους «συμμάχους» Βρετανούς να δίνουν χέρι φιλικό όχι στο σύμμαχο εν όπλοις ΕΛΑΣ, αλλά στους Γερμανοντυμένους Ράλληδες!.. Στις 22.11.44 οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι έγραφαν στο «Ριζοσπάστη»: «Βαριά σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από την πρωτεύουσα. Ολες οι ελπίδες του λαού μέχρι στιγμής διαψεύδονται... Ποιος θα φανταζόταν ότι οι φρικτοί τσολιάδες εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι. Οτι μερικοί φυγαδεύονται στο εξωτερικό για να ξαναγυρίσουν σαν άνδρες "εθελοντικού σώματος". Το Γουδί δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά ορμητήριο τσολιάδων. Ποιος θα πίστευε ότι οι μεγάλοι και μικροί Κουίσλιγκ θα μετέβαλαν τις φυλακές "Αβέρωφ" σε ξενοδοχείο "Μ. Βρετανίας"... Ο γιος του Ράλλη κατατάχτηκε στην Ορεινή Ταξιαρχία»... Και πολλά άλλα.


Μετά τη Βάρκιζα οι «Ταγματασφαλίτες» έγιναν «τα χαϊδεμένα παιδιά» του κράτους. Με τη διάλυση του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής, άνοιξε η τύχη τους. Μαζικά ντύνονταν τη στολή του εθνοφύλακα, γίνονταν Εθνικός Στρατός. Επίσης έμπαιναν και στα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα θα πλαισιώνουν τις εθνικιστικές οργανώσεις («Χ» κλπ.). Καθώς και τις τρομοκρατικές συμμορίες (Σούρλα στη Θεσσαλία, Μαγκανά στο Μοριά κλπ.).


Οταν οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ έμπαιναν στο Β' Πίνακα. Οταν ο Σαράφης και άλλοι οδηγούνταν στην εξορία. Οταν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης συλλαμβάνονταν, βασανίζονταν. Και καραβιές στέλνονταν για την Ικαρία. Ενώ άλλοι δολοφονούνταν. Οταν γέμιζαν οι φυλακές από καταδικασμένους. Και κάποιοι προορίζονταν για το εκτελεστικό απόσπασμα.


Ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί «Ταγματασφαλίτες» 1.200 και παραπάνω αναλάβαιναν ενεργό υπηρεσία στον υπό συγκρότηση Εθνικό Στρατό. Επαιρναν βαθμούς και γαλόνια. Ανάμεσα στους πρώτους ο Χ. Γερακίνης. Γνωστός κι από τη διαταγή του στην Εύβοια. «Απώλειαι. Εκ των ημετέρω εις Γερμανός βαρέως τραυματίας»! Αυτός τοποθετήθηκε υποδιοικητής της Σχολής Ευελπίδων. (Να διδάξει πατριωτισμό στους Ευέλπιδες). Πόσοι άλλοι τέτοιοι μπήκαν στα επιτελεία διαφόρων μονάδων.


Ο συνταγματάρχης Διονύσης Παπαδόγκονας (απ' τους αρχηγούς των Ταγμάτων στην Πελοπόννησο) προήχθη σε υποστράτηγο. Ηταν αυτός που το '44 τηλεγραφούσε στον Χίτλερ, επί τη διασώσει του από απόπειρα εναντίον του:


«Από της Ιεράς Γης της Αρχαίας Σπάρτης υψούται η προσευχή μας ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕ ΤΟΝ ΦΥΡΕΡ ΜΑΣ»

***************

H κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν υποχρεωμένη, σύμφωνα με τη συμφωνία του Λιβάνου, ερχόμενη στην Ελλάδα να συλλάβει αμέσως και να καταδικάσει όλους τους συνεργάτες των Γερμανών.
Όταν o Κανελλόπουλος αποβιβάστηκε στην Καλαμάτα ως υπουργός της κυβέρνησης, αφόπλισε τα Τάγματα Ασφαλείας των οποίων αρχηγός ήταν ο Παπαδόγκωνας, συνταγματάρχης του Ελληνικού στρατού.
Ο Κανελόπουλος υποχρέωσε τον Παπαδόγκωνα & τους 8.000 γερμανοτσολιάδες του σ' όλη την Πελοπόννησο να καταθέσουν τα όπλα σε μια ομάδα Εγγλέζων και σε τμήματα του ΕΛΑΣ, τον δε Παπαδόγκωνα με ορισμένα στελέχη του δήθεν τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στα ξενοδοχεία των Σπετσών.
.
Τον Παπαδόγκωνα και τους άλλους τους πήγαν στου Μακρυγιάννη ένα μήνα αργότερα έχοντας ως σχέδιο την δολοφονία του λαού στις 3 Δεκεμβρίου, τους εξόπλισαν με εγγλέζικα όπλα για να τους χρησιμοποιήσουν κατά του εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθηνών σ' του Μακρυγιάννη και στην συνέχεια στον εμφύλιο πόλεμο.
Στις 18 Οκτωβρίου ήλθε στην Αθήνα η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, και συνελήφθη ο στρατηγός Τσολάκογλου που ως εκπρόσωπος της Ελλάδας είχε παραδώσει την χώρα στους Γερμανούς κατακτητές επίσημα
ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την πρωθυπουργία μιας ομάδας προδοτών.
Τον διαδέχθηκε ο Λογοθετόπουλος, και στην συνέχεια ο Ιωάννης Ράλλης.
Δεξιά ο κουίσλιγκ πρωθυπουργός Ι. Ράλλης και αριστερά ο προδότης συνταγματάρχης Ι. Πλυντζανόπουλος μπροστά στον «Αγνωστο Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος στις 4.1.1944
Συνελήφθησαν τρείς συνολικά προδοτικές κυβερνήσεις μαζί με τους πρωθυπουργούς και μέρος των υπουργών τους.
Συνέλαβαν και τον στρατηγό Μπάχο, μεγάλο εγκληματία, αρχηγό τμήματος των Ταγμάτων Ασφαλείας, ενώ ο Λογοθετόπουλος δεν συνελήφθη: είχε φύγει μαζί με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Κατηγορήθηκε ως προδότης και καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον κατα την δίκη των Δοσιλόγων.
Έκανε αναθεώρηση της δίκης κατα την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και αθωώθηκε. Ήλθε ελεύθερος στην Ελλάδα.
Το πρώτο δικαστήριο των Δοσίλογων έγινε τον Δεκέμβριο του 1944 με κατηγορούμενο τον στρατηγό Μπάχο.
Η δίκη εξελισσόταν σε παρωδία, προκαλώντας την λαϊκή αγανάκτηση.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής και την εφημερίδα Ακρόπολη, μια ομάδα της ΟΠΛΑ πήγε στη φυλακή όπου κρατούνταν και τον έσφαξε.
Ακολούθησε η δίκη του Τσολάκογλου μετά τον Δεκέμβριο.
***********
****************
Στη δίκη του Τσολάκογλου, μάρτυρες κατηγορίας ήταν ο Κανελλόπουλος και ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Ήταν γελοίοι και οι δυο τους  κατηγορώντας τον Τσολάκογλου ως προδότη. Ο ίδιος στο δικαστήριο τους ξεμπρόστιασε: Με υπόδειξη των Γεωργίου Παπανδρέου, Καφαντάρη και Κανελόπουλου είχαν προσυμφωνήσει να γίνει ελληνική κυβέρνηση υπό τον Τσολάκογλου μετά την εισβολή των Γερμανών "ώστε να διατηρηθεί η τάξις"
(και η δική τους υπόσταση ως πολιτικών).
Στο δικαστήριο έγιναν τρομερές προκλήσεις κατά των δικαστών εκ μέρους των κατηγορουμένων.
Ο Τσολάκογλου τους αποκαλούσε φαύλους επαναλαμβάνοντας ότι ήταν ανίκανοι να τον δικάσουν διότι εθεωρείτο μέγας πατριώτης.
Τον καταδίκασαν εις θάνατον με στρατιωτική καθαίρεση, και μετά ένα χρόνο πέθανε στις φυλακές από καρκίνο.
*******************
***********
23 Φλεβάρη 1945 έγινε η περιβόητη δίκη του Ιωάννη Ράλλη, του ανθρώπου που μετέφερε μαζί από φυλακή σε φυλακή 2 βαλίτσες,  απειλώντας ότι όποιος θελήσει να τον πάει στο δικαστήριο, ας το κάνει και θα ακουστούν συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Στις 23 Φλεβάρη 1945 ακούστηκαν πολλά απίστευτα και, κατά τους ιστορικούς της εποχής, ο Ράλλης από κατηγορούμενο μετετράπη σε κατήγορο αποκαλώντας τους δικαστές, όπως και ο Τσολάκογλου, φαύλους και ανίκανους να τον δικάσουν.
Στην απολογία του ο Ράλλης, με απερίγραπτο θράσος, προκαλούσε τους δικαστές να παραιτηθούν αναγνωρίζοντας ότι τα Τάγματα Ασφαλείας προσέφεραν εθνική υπηρεσία με την δίωξη των κομμουνιστών που ήταν ο κοινός εχθρός. Απευθυνόμενος στους δικαστές είπε "Δεν είστε εις θέσιν να δικάσετε εμένα και τα Τάγματα Ασφαλείας διότι αυτοί έσωσαν το τομάρι σας από τους κομμουνιστές".
Ο Ριζοσπάστης έγραφε τότε σε κύριο άρθρο για τις δίκες των δοσιλόγων, ότι αυτά τα δικαστήρια είναι πρόκληση και σαρκασμός εις βάρος του ελληνικού λαού και της ιστορίας του.
Μαζί με τον Ράλλη κατηγορούνταν και 8 υπουργοί.  Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, ενώ κάποιοι δικάστηκαν σε λίγους μήνες φυλάκιση.
Μάρτυρες υπερασπίσεως του Ράλλη ήταν μεγάλα στελέχη των αστικών κομμάτων, ο Στυλιανός Γονατάς, ο Τσακαλώτος (στρατηγός της 9ης Μεραρχίας στον εμφύλιο), ο Έβερτ (αρχηγός της Αστυνομίας πόλεων). Όλοι είχαν απερίγραπτες μαρτυρίες πατριωτισμού για τον Ράλλη.
Μάρτυρας υπερασπίσεως ήταν και ο δικτάτορας του 1928 Πάγκαλος. Κατέθεσε και αυτός ότι κοινός εχθρός ήταν ο κομμουνισμός, γι' αυτό έλληνας πατριώτης είναι όποιος τον πολεμάει: αυτή ήταν η αποστολή των Ταγμάτων Ασφαλείας.
Σε καμμία δίκη Δοσιλογων δεν αναφέρθηκε λέξη για την αριστερά και την Εθνική Αντίσταση.
Ενώ ο σταθμός του Λονδίνου αποκαλούσε τα τάγματα ασφαλείας προδότες στο διάστημα της κατοχής, απειλώντας τους ότι θα πληρώσουν για την προδοσία τους, από την συνέχεια προκύπτει ότι τα Τάγματα Ασφαλείας, αντιθέτως, ήταν απαραίτητα για τους Άγγλους και το σχέδιό τους να δημιουργήσουν εμφυλιοπολεμικές συνθήκες στην Ελλάδα προκειμένου να την υποτάξουν στρατιωτικά και πολιτικά.
Κατα την δίκη των δοσιλογων 6 προδότες καταδικάστηκαν εις θάνατον, κατηγορούμενοι όχι για ένοπλη αντεθνική δράση, αλλ' ως μαυραγορίτες.
Οι 6 καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν σύμφωνα με εντολή των Άγγλων.
Μ' αυτό το προηγούμενο τα κακουργιοδικεία της Ελλάδας συνέχισαν να κόβουν κεφάλια αντιστασιακών και κομμουνιστών επί 30 χρόνια στην συνέχεια.
Τα δικαστήρια των δοσιλογων καταργήθηκαν αρχές Μαρτίου του 1945 και όλες οι κατηγορίες πέρασαν στο αρχείο.
Αυτά ήταν τα ελληνικά δικαστήρια της εποχής.
Οι προδότες του Ελληνικού λαού, αυτοί που κυκλοφορούσαν πάνοπλοι δίπλα στους Γερμανούς κατακτητές, παραδίδοντας Έλληνες, όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν από την Ελληνική δικαιοσύνη, αλλ' αντιθέτως πολλοί απ' αυτούς τοποθετήθηκαν σε καίριες κρατικές διοικητικές θέσεις, κάποιων μάλιστα οι απόγονοι συνεχίζουν στην πολιτική σκηνή "οικογενειακώ δικαίω".
**************************************
Ο δωσιλογισμός της Κατοχής -Με φόντο το σήμερα



Του
Γιώργη ΜΩΡΑΪΤΗ


Κυβερνήσεις Κουίσλιγκ. Πολιτικός κόσμος. Εγγλέζοι. «Διάγγελμα» Ράλλη προς τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα. «Τάγματα Ασφαλείας». Δίκη - παρωδία. Αποκατάσταση




Η συγκυρία!

Το θέμα μας, αναμφίβολα, απεχθές! (Γιατί και το έγκλημα, από τα ειδεχθέστερα). Δωσιλογισμός! είναι αυτός. Κι όχι μόνο της χιτλεροφασιστικής κατοχής, αλλά και μετέπειτα. Και σήμερα. Θα τον υποστούμε. Αδήριτη ανάγκη... Σα να μην έφταναν εκείνα τα χρόνια. (Κατοχικά, μεταπελευθερωτικά, εμφυλιοπολεμικά, ακόμα και χουντικά). Που τα βάφτισαν «πέτρινα». Που τα ζήσαμε. Κι άφησαν βαθιές πληγές, αγιάτρευτες, στο σώμα και στην ψυχή του λαού μας. Βαμμένα στο αίμα: Σκοπευτήρια, Κάτεργα, Μακρονήσια... Πώς να τα ξεχάσουμε; Πάμε να τον παρατήσουμε. Αλλά («όπως ο διάολος») δε μας αφήνει. Κακός μπελάς!

Σοβιετικοί στρατιώτες ξαναμπαίνουν στη σκελετωμένη πόλη του Στάλινγκραντ το Νοέμβριο του 1942

Ενοχη η «Καθεστηκυία» Τάξη. Ποια άλλη; Αυτή που έχει την εξουσία. Και «κάθεται στο σβέρκο» μας. Καθώς και τα κόμματά της. Φυσικά και οι ξένοι, που τη στηρίζουν. Δεν αρκείται στην αποκατάσταση που του έκανε στην πράξη μετά την απελευθέρωση. Τώρα, μαζί με την κυριαρχούσα διεθνώς «νέα τάξη πραγμάτων», επιθυμεί να τον αποκαταστήσει πλήρως. Δηλαδή, και ιστορικά. Να του εξαλείψει το στίγμα. Και να τον «βγάλει λάδι» από κάθε άποψη. Πολιτικά, ιδεολογικά, ηθικά.

Γιατί όχι; Η συγκυρία το επιτρέπει. Το κλίμα κατάλληλο όσο ποτέ. Ευκαιρία; «Τη γύρευε στον ουρανό και τη βρήκε στη Γη»! Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, της Σοσιαλιστικής Κοινότητας και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Παραδείγματα: η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και όχι μόνο. Στη Βουλγαρία και βασιλιάς! Οπου σαρώνονται τα πάντα κι ο δωσιλογισμός γίνεται καθεστώς. Ζηλεύει η ντόπια ολιγαρχία. Και σπεύδει να επωφεληθεί. Να εκμεταλλευτούμε την πτώση του «Παραπετάσματος»! Οπως θα το 'λεγε κι ο Κ. Σημίτης. («Σιδηρούν» το απέφυγε).




Ωμή πρόκληση

Δεν πρόκειται για δική μας «ανακάλυψη». Ο κόσμος βοά! Είναι πραγματικότητα. Την αποκαλύπτουν έγκυρα δημοσιεύματα, αυθεντικά στοιχεία, επίσημα κείμενα. Το αμφισβητούν; Οχι! Αστείο πράμα. Το δηλώνουν ανοιχτά, κυνικά, ανερυθρίαστα. Το γράφουν σε βιβλία, μελέτες, διατριβές. Και με τη «βούλα» επιστημονικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών τίτλων κλπ. Δουλιά με προοπτική.


Δεν είναι κρυφό. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επίσημη ιδεολογία είναι ο αντικομμουνισμός. Αρα, ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός και μέγας κίνδυνος, ο κομμουνισμός. Παρά την πισωδρόμηση και τα πλήγματα στο τέλος του 20ού αιώνα. Και δε γινόταν αλλιώς. Φυσιολογικό, σε μια τέτοια Ενωση καπιταλιστικών χωρών, στο τελευταίο στάδιο «βαρβαρότητας», του ιμπεριαλισμού. Εξάλλου, τι χρείαν - άλλων - μαρτύρων έχομε; Οταν αυτή η Ενωση «Χάρτα» της έχει το Ευρωσύνταγμα. Και «Ευαγγέλιό» της τη «Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού».

Εκεί, ως γνωστό (στο «Λάκκο των Λεόντων» όπως εύστοχα χαρακτηριζόταν παλιά) κυριαρχεί η λογική και το πνεύμα του Επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν: «Αν ήμουν πολίτης αυτών των χωρών (της Βαλτικής) λαμβάνοντας υπόψη τα όσα υπέφεραν, θα είχα ζητήσει την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων»! Πρόσφατη δήλωση - πρόκληση χιτλερικού στιλ στην Ευρωβουλή. Αναλόγου ήθους, ύφους και περιεχομένου η γραπτή απάντηση («scripta manent») χωρίς ντροπή, στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, του Επιτρόπου της Κομισιόν: «Σε καμιά περίπτωση δεν αποτέλεσε η απαγόρευση ενός ΚΚ σε μια προσχωρούσα χώρα (στην ΕΕ) αιτία ιδιαίτερου προβληματισμού»!.. Μπράβο! Ρ. Πρόντι.

Σ' αυτά ουδείς αντέδρασε. Οι πάντες, παγερά αδιάφοροι, συναινούν. «Καρφί δεν τους καίγεται» στην αναβίωση του φασισμού. Εδώ πρέπει ν' ακουστεί η γενναία κραυγή του Τσεχοσλοβάκου ήρωα Γιούλιους Φούτσικ (μέσα από το «Ρεπορτάζ κάτω από την κρεμάλα»): Ανθρωποι αγρυπνείτε!


Οσο για το δικομματισμό μας, τι να πεις; Αυτός κι αν είναι για κλάματα! Δεν έβγαλε «κιχ». Περί άλλα τυρβάζει! (Με το συμπάθιο, «αριστερά ανοίγματα» προς άγραν ψήφων). Δε βρήκε λέξη καταδίκης. Υστερα, είναι κακό να του θυμίσεις ότι στον Δωσιλογισμό έχει τις καταβολές; (Ας μη το ψάχνουν).

Ακόμα κάτι. Οταν συμβαίνουν αυτά είναι να απορούν οι Αντιστασιακοί για το «φερμπότεν» στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη; Βρέθηκε αιχμάλωτος των Γερμανών στη χώρα μας. Δραπέτευσε ή λευτερώθηκε από τον ΕΛΑΣ. Πολέμησε μαζί μας τους κατακτητές στην Εθνική Αντίσταση. Αφησε τα κόκαλά του στην ελληνική γη. Και με εντολή του ΥΠΕΞ (και επίδοξου πρωθυπουργού) Γ. Παπανδρέου, το μνημείο του δεν επιτρέπεται να στηθεί! Γιατί;




Τιμή στο '43

Το 2003 συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από το 1943. Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις τίμησαν τις επετείους σημαντικών γεγονότων της εποχής. Εκδηλώσεις είχαμε σε όλη τη χώρα. Σε πόλεις, χωριά, τόπους μαχών, σαμποτάζ, εκτελέσεων. Εκφωνήθηκαν λόγοι, εγκρίθηκαν ψηφίσματα, κατατέθηκαν στεφάνια. Ο τόπος σείστηκε από τα αντάρτικα τραγούδια. Γράφτηκαν ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις, άρθρα στο «Ριζοσπάστη», στα αντιστασιακά έντυπα, στον τοπικό Τύπο. Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» (με τη νέα σύνθεση της Συντακτικής του Επιτροπής) κυκλοφόρησε βελτιωμένο και με πιο πλούσια ύλη. Ο ραδιοφωνικός «902» καθιέρωσε βδομαδιάτικη τακτική εκπομπή για την Αντίσταση. Κανονικά κυκλοφορεί και η μηνιάτικη «Φωνή της Αντίστασης». Στις εκδηλώσεις υπήρξε μαζική συμμετοχή. Παραβρέθηκαν πολιτικοί παράγοντες, δημοτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, φίλοι, απόγονοι.

Ενας από τους άνδρες των ταγμάτων ασφαλείας του Ι. Ράλλη, υποβάλλει σε σωματική έρευνα για λογαριασμό των Γερμανών, Ελληνα πολίτη στην Αθήνα, αφού πρώτα τον διέταξε «ψηλά τα χέρια»

Τα «κανάλια», κρατικά και ιδιωτικά (κατά πάγια τακτική) αλλά κι ο αστικός Τύπος (κατά κανόνα) τήρησαν σιωπή. Αλλα τα «ενδιαφέροντά» τους. Στο Γοργοπόταμο τιμήθηκαν τα 61 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας, με συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών. Επίσημα η Πολιτεία «έλαμψε» με την απουσία της, σχεδόν από παντού. Παρέστη σε επιλεγμένες και μόνο εκδηλώσεις. Ενώ στις 12 Οκτώβρη, επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας, έδειξε και το «σκληρό» της πρόσωπο. Εντελώς αδικαιολόγητα και αυθαίρετα απαγόρευσε στις ΕΑΜικές Ενώσεις που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) - καθώς και σε μερικές άλλες - Αντιστασιακών δημοσιογράφων, Εκπαιδευτικών, Απογόνων και Μακρονησιωτών - να καταθέσουν στεφάνια στον Αγνωστο Στρατιώτη. Φαινόμενο μοναδικό στα τελευταία 30 χρόνια, μετά τη χούντα.

Χρόνος καμπής

Αξιζε να τιμηθεί το αντιστασιακό 1943. Εκείνος ο χρόνος, στη μαύρη τετραετία της τριπλής χιτλεροφασιστικής Κατοχής ήταν σημαντικός. Να το πούμε αλλιώς. Ηταν Χρόνος Καμπής! Γιατί; Πρώτα και κύρια υπήρξε το Στάλινγκραντ. Στις 2.2.43 η στρατιά του Φον Πάουλους παραδόθηκε (αφού άφησε στο πεδίο της μάχης 250.000 νεκρούς). Η νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ σήμανε στροφή στην πορεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη χώρα μας το Εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ είχε τεράστια ανάπτυξη. Οι μαζικοί αγώνες, με πρωτοπορία την Εργατική Τάξη σημείωσαν πρωτοφανή άνοδο. Στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις είχαμε απεργίες και κινητοποιήσεις για προβλήματα επιβίωσης, κατά της τρομοκρατίας, συλλήψεων, εκτελέσεων κλπ. Ταυτόχρονα, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας δυνάμωσε ο Ενοπλος Αγώνας. Αντήχησε το «Βροντάει ο Ολυμπος, αστράφτ' η Γκιώνα». Φούντωσε το Αντάρτικο. Και όσον αφορά τη νέα γενιά. Ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και τη συνένωση 10 άλλων οργανώσεων. Γεγονός πρωτόγνωρο στα ελληνικά χρονικά.

«Τσολιάδες» του Ι. Ράλλη συνοδεύουν Ελληνες πατριώτες που έπιασαν σε μπλόκο της Αθήνας, για να τους παραδώσουν στα Ες Ες

Στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς καταγράφονται τα εξής: 1. Η διαδήλωση στην Αθήνα εκατοντάδων χιλιάδων λαού στις 5.3.43, ενάντια στην Πολιτική Επιστράτευση. Που στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Ανάγκασε τον Χίτλερ να πάρει πίσω τη διαταγή. Γκρέμισε την κυβέρνηση Λογοθετόπουλου. 2. Η διαδήλωση στην Αθήνα εκατοντάδων χιλιάδων λαού στις 22.7.43, ενάντια στην Κάθοδο των Βουλγάρων. Κι αυτή ματαίωσε τα σχέδια των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τέτοιες διαδηλώσεις ήταν μοναδικές στην κατεχόμενη Ευρώπη. 3. Η μετατροπή του λαογέννητου ΕΛΑΣ σε τακτικό στρατό δεκάδων χιλιάδων εθελοντών ανταρτών. Με λόχους, τάγματα, συντάγματα, μεραρχίες. Με επικεφαλής το Γενικό Στρατηγείο. 4. Ο τερματισμός της Ιταλικής Κατοχής με τη Συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας στις 8.9.43. Γεγονός, που άλλαξε τον κατοχικό χάρτη της χώρας μας. Σήμανε την παράδοση στον ΕΛΑΣ της Μεραρχίας «Πινερόλο» στη Θεσσαλία. Την παράδοση και μικρότερων μονάδων σε άλλες περιοχές. Και τον εφοδιασμό του ΕΛΑΣ με πολύ οπλισμό, βαριά όπλα, άφθονα πυρομαχικά καθώς και ιματισμό, υπόδηση κλπ.

Ολα αυτά γέμισαν το λαό μας αισιοδοξία. Εδειξαν να γλυκοχαράζει η λευτεριά. Μέχρι την απελευθέρωση, όμως, θα χρειαστούν ακόμα πολλοί αγώνες, μεγάλες μάχες, πολλές θυσίες. Αφειδώλευτα θα τις δώσουμε. Από καλύτερες θέσεις. Με σιγουριά στη νίκη!





Η κυβέρνηση Ράλλη

Το 1943 είχε τις μεγάλες δόξες του αλλά και τις μεγάλες ντροπές του. Από τις μελανότερες σελίδες του ήταν η ανάπτυξη του δωσιλογισμού με την κυβέρνηση Ράλλη και τα «Τάγματα Ασφαλείας». Με τις νίκες των Σοβιετικών στο Ανατολικό Μέτωπο, των Βρετανών στην Αφρική και των Αμερικανών στην Απω Ανατολή οι θέσεις του Αξονα κλονίστηκαν. Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας βρέθηκαν και στην Ελλάδα σε δύσκολη θέση οι Γερμανοί. Η στήριξη στα ιταλικά στρατεύματα 250.000 ανδρών έπαψε να υπάρχει. Κράτησαν τις δικές τους δυνάμεις. Αναζήτησαν όμως αυξημένη στήριξη και στο ντόπιο στοιχείο. Στο Δωσιλογισμό που πιστά τους είχε υπηρετήσει από την πρώτη μέρα της Κατοχής. Αλλά κάτω από τη μαζική πάλη του λαού και των ανταρτών είχε χρεοκοπήσει.


Μετά την παλλαϊκή διαδήλωση στις 5.3.43 κατά της Πολιτικής Επιστράτευσης, οι κατακτητές έχρισαν πρωθυπουργό τον Ιωάννη Ράλλη. Ηταν υπαρχηγός του Λαϊκού Κόμματος. Κατ' εξοχήν εκπρόσωπος του παλιοκομματισμού. Επιδίωξε να λάβει το χρίσμα, όταν ο Γ. Τσολάκογλου ζήτησε να παραιτηθεί. Οι Γερμανοί όμως τότε προτίμησαν τον πιστό τους χιτλερικό καθηγητή Λογοθετόπουλο. Απέκλεισαν τον Ράλλη κι απέρριψαν τους όρους που έβαζε. Κυριότερος ήταν η ίδρυση «Ταγμάτων Ασφαλείας». Τώρα διόρισαν αυτόν, αποδεχόμενοι και τους όρους του.

Η κυβέρνηση Ράλλη ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό στις 7 Απρίλη 1943. Και η πρώτη μεγάλη «πατριωτική» Πράξη της ήταν το Διάγγελμα του «Προέδρου» της στους Αντάρτες του ΕΛΑΣ να παραδώσουν τα όπλα, με την υπόσχεση αμνηστίας. Φέρει ημερομηνία 5 Μαΐου 1943. Και με κεφαλαία το όνομα του Ράλλη. Δημοσιεύτηκε στον αθηναϊκό Τύπο αυθημερόν. Μαζί με ανακοινώσεις της Ανωτάτης Γερμανικής και Ιταλικής Διοίκησης. Ενόψει της έναρξης των μεγαλύτερων Εκκαθαριστικών Επιχειρήσεων που έγιναν στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Με στόχο την εξόντωση των Ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα αεροπλάνα με μορφή προκήρυξης σκόρπισαν το «Διάγγελμα» στα βουνά και στην ύπαιθρο.




Το Διάγγελμα Ράλλη


Το κατάπτυστο αυτό κείμενο, το δημοσιεύουμε ολόκληρο. Αποτελεί «μνημείο» προδοσίας και καταισχύνης της άρχουσας τάξης. Οι «γιέσμεν» της υποτέλειας και ξενοδουλείας θα έπρεπε να το κάνουν «εικόνισμα»!

«Ελληνες,

»Αι δυνάμεις του Αξονος απεφάσισαν την διά συντόνου και μεγάλης ολκής στρατιωτικής δράσεως εκκαθάρισιν της χώρας μας από τας λυμαινομένας αυτήν συμμορίας, αι οποίαι καθοδηγούνται και χρηματοδοτούνται είτε από υπούλους και εχθρικάς ξένας προπαγάνδας, είτε από επικινδύνους υπονομευτάς του διέποντος ημάς κοινωνικού καθεστώτος, είτε από κοινούς κακοποιούς, είτε ακόμη από άφρονάς τινας ανευθύνους παράγοντας παρασυρθέντας και εμπνεομένους από εκείνους οι οποίοι, εν ευμαρεία και ασφαλεία ζώντες, αδιαφορούν διά τον όλεθρον που επαπειλεί ανά παν λεπτόν τους ελληνικούς πληθυσμούς και συνεπώς αυτήν ταύτην την ελληνικήν φυλήν.

»Παν ό,τι απέμεινεν εκ του πλούτου της Ελλάδος μετά ένα αδικαιολόγητον πόλεμον, καταστρέφεται ανοικτιρμόνως. Δημόσια γραφεία, δικαστήρια, ταμεία, εφορείαι, σταθμοί Χωροφυλακής μεθ' όλων των αρχείων των, εγκληματικώς πυρπολούνται.

»Δεκάδες εκατομμυρίων του Δημοσίου, των Τραπεζών, των ιδιωτών ληστεύονται υπό ενόπλων συμμοριών. Τρόφιμα στελλόμενα κατόπιν ατρήτων κόπων και θυσιών, εις την ύπαιθρον προς τροφοδοσίαν του πεινόντος ελληνικού λαού δημεύονται και διαρπάζονται.

»Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και άνδρες ιδία της Χωροφυλακής, δημόσιοι υπάλληλοι, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων αγρίως δολοφονούνται.

»Βιομηχανικαί εγκαταστάσεις, Σιδηροδρομικαί συγκοινωνίαι, σιδηροδρομικόν υλικόν, γέφυραι και ολόκληρα ακόμη οδικά δίκτυα, ανατινάσσονται εις τον αέρα.

»Ουδεμία καλλιέργεια της γης δύναται να γίνη, των γεωργών δικαίως διατελούντων εν απογνώσει συνεπεία της αναρχίας.

»Φιλήσυχοι αγρόται, μη εξαιρουμένων των γυναικών και των παίδων, απανθρώπως κρεουργούνται. Τέλος ολόκληρα χωρία, χθες ακόμη εν γαλήνη διαβιούντα, μεταβάλλονται προς χάριν των ενόπλων αυτών εις τέφραν και ερείπια, οι δε κάτοικοί των φεύγουν έξαλλοι εκ τρόμου προς τα όρη, όπου ευρίσκουν τρομερόν εκ κακουχιών και πείνης θάνατον. Ιδού το έργον της Ε.Α.Μ. και των συγγενών της οργανώσεων.

»Εχων πλήρη αντίληψιν των τρομακτικών κινδύνων εις τους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι αγροτικοί πληθυσμοί μας μετά τη δημιουργηθείσαν τοιαύτην κατάστασιν και την απόφασιν των στρατευμάτων κατοχής να θέσουν δι' αμέσου ενεργείας οριστικόν τέρμα εις αυτήν, εθεώρησα επιβεβλημένον εις εμέ καθήκον να προέλθω εις συνεννοήσεις μετά των Αρχών των Δυνάμεων του Αξονος, όπως αι συνέπειαι της εκκαθαριστικής δράσεως μη πλήξουν τους τόσον ήδη δοκιμαζόμενους φιλήσυχους, αλλά δυστυχείς κατοίκους της υπαίθρου.

»Αι Δυνάμεις του Αξονος, καίτοι δεινόν διεξάγουν πόλεμον, δεν εδίστασαν νέον να δώσουν δείγμα της προς τον νομιμόφρονα και φιλήσυχον ελληνικόν λαόν συμπαθείας των και να παράσχουν μεγαλοφρόνως αμνηστείαν, εις εκείνους οι οποίοι εντός δέκα πέντε ημερών από σήμερον, ήτοι μέχρι της 24ης ώρας της 20ής Μαΐου 1943, θέλουν υπακούσει εις την πρόσκλησιν των στρατευμάτων κατοχής.

»Καλώ συνεπώς τον λαόν της υπαίθρου να συμμορφωθή προς τους εις τας προκηρύξεις των Αρχηγών των στρατευμάτων Κατοχής τιθεμένους όρους και υπευθύνως δηλώ ότι εφ' όσον θέλουν γίνει σεβαστοί οι όροι ούτοι, ουδένα απολύτως κίνδυνον θα διατρέξη.

»Οι ένοπλοι, οι οποίοι εντός της ταχθείσης προθεσμίας θα προσέλθουν και θα παραδώσουν τα όπλα των, θα τύχουν ανεπιφυλάκτως αμνηστείας.

»Οι κάτοικοι των πόλεων, των κωμών και των χωρίων της υπαίθρου, οι οποίοι θα επανέλθουν εις τας εστίας των, εκείνοι οι οποίοι δε θα εγκαταλείψουν αυτάς κατανοούντες ότι τα Στρατεύματα Κατοχής εκτελούν απολύτως έργον προστασίας αυτών έναντι των εγκληματικώς, κατ' αυτών κυρίως δρώντων ενόπλων, ουδέν έχουν να πάθουν.

»Υπόσχομαι ακόμη ότι, εάν τηρηθούν πιστώς οι όροι τους οποίους θέτουν αι δυνάμεις του Αξονος, θα δυνηθώμεν τη βοηθεία αυτών να επισιτίσωμεν τους πεινώντας αγροτικούς πληθυσμούς και να παράσχωμεν πάσαν περίθαλψιν εις τους αστέγους και τους πάσχοντας εξ αυτών και ότι οι αγρόται τη προστασία των Στρατευμάτων Κατοχής θα δυνηθούν εν ασφαλεία να συνεχίσουν την διακοπείσαν ήδη καλλιέργειαν των αγρών των και να επανέλθουν εις τα ειρηνικά των έργα εν γένει.

»Ελληνες,

»Υπενθυμίζω εις υμάς ότι αι Δυνάμεις του Αξονος, καίτοι έχουσαι να αντιμετωπίσουν όλας τας συνεπείας και τας βαρείας υποχρεώσεις του πρωτοφανούς εις έκτασιν πολέμου επέδειξαν εις πάσαν ευκαιρίαν την προς τον ελληνικόν λαόν συμπάθειάν των.

»Μη λησμονείτε ότι διά γενναίας χειρονομίας των ηγετών της Γερμανίας και Ιταλίας ο ελληνικός στρατός αφέθη ελεύθερος, μη θεωρηθείς αιχμάλωτος πολέμου.

»Μη λησμονείτε ότι ο ελληνικός λαός τελείως εγκαταλελειμμένος και αποκεκλεισμένος πανταχόθεν, θα κατεδικάζετο εις ομαδικόν εξ ασιτίας θάνατον, αν μη, παρ' όλας τας τρομακτικάς δυσχερείας και παρ' όλα τα εγκληματικά σαμποτάζ, επεσιτίζετο η χώρα μας, εκ του υστερήματός των, υπό των Δυνάμεων του Αξονος ως και αν δεν διευκόλυνον αύται τη μεταφοράν δι' ουδετέρων ατμοπλοίων, φορτίων απαραιτήτου διά την Ελλάδα σίτου και άλλων ειδών.

»Μη λησμονείτε ότι δεν εδίστασαν αύται και εμπειρογνώμονας ακόμη να στείλουν εις τη χωράν μας, διά να σώσουν τον ελληνικόν λαόν από τον εκφυλισμόν εκ της πείνης, ότε είδον την τρομεράν τραγωδίαν του χειμώνος του 1941.

»Ελληνες,

»Εις χείρας μας έγκειται η σωτηρία μας. Μη ακούετε την ύπουλον φωνήν των επικινδύνων εχθρών μας, των λύκων οι οποίοι έρχονται εν σχήματι προβάτων.

»Ακούσατε την φωνήν μου, φωνήν ειλικρινούς πατριωτισμού, φωνήν τιμίας ελληνικής συνειδήσεως και βοηθήσατε να σώσωμεν όλοι μαζί την Μεγάλην και Αγαπητήν μας Πατρίδα και την Ελληνικήν Φυλήν.

»Εν Αθήναις τη 5 Μαΐου 1943.

»ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΡΑΛΛΗΣ».

Ακρα σιωπή!..

Για το διάγγελμα αυτό κανείς δε μιλάει σήμερα. Το κράτος επίσημα αποφεύγει κάθε αναφορά. Δε συμφέρει. Το αγνοούν όμως ή το αντιπαρέρχονται σκόπιμα και οι ασχολούμενοι με την Ιστορία. (Υστερα λέμε γιατί δε διδάσκεται η Αντίσταση στα σχολεία).




Ξένο σώμα!


Ο δοσιλογισμός της Κατοχής, πράγματι, είναι από τις πιο μελανές σελίδες στη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Ξένο σώμα! Φαινόμενο έκτρωμα στον εθνικό κορμό. Στίγμα στον εθνικό μας βίο και πολιτισμό. Βεβήλωση στην τιμή, στις παραδόσεις, στις θυσίες του λαού μας. Πρότυπό του θα μπορούσε να έχει το ραγιαδισμό της Τουρκοκρατίας. (Αλλες, βέβαια, οι συνθήκες εκείνη την εποχή)! Από πολλές, ωστόσο, απόψεις αυτός τον ξεπέρασε. («Ανώτερης κλάσης» γαρ). Τον άφησε «παρασάγγας» πίσω.

Και όμως, μέχρι σήμερα, η Ιστορία (αν και πέρασε από τότε μισός αιώνας και παραπάνω) απέφυγε να ασχοληθεί μαζί του. Δεν καταπιάστηκε με το πρόβλημα. Δεν το εξέτασε, δεν το ανέλυσε. Για να καταλήξει στα ανάλογα συμπεράσματα. Στις σωστές εκτιμήσεις και στα αναγκαία διδάγματα. Για φρονηματισμό και διαπαιδαγώγηση. Αλλά και «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν». Ωστε αυτά να έμπαιναν και στα σχολεία. Να γίνουν μαθήματα. Εγινε το αντίθετο.




Ενοχη σιωπή

Εννοούμε την επίσημη Ιστορία. Της Αρχουσας Τάξης. Οπως τη γράφουν οι ταγοί της: Π. Κανελλόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Κ. Τσάτσος, Κ. Καραμανλής, Σπ. Μαρκεζίνης. Κι οι πιστοί υπηρέτες της. Αυτή ούτε ήθελε ούτε μπορούσε να το κάνει. Σ' ένα βαθμό κάτι αναγνώρισε. Γενικά πρόβαλε άρνηση. Οι λόγοι σοβαροί, ευνόητοι, σεβαστοί. Δε συνέφερε! (Το ταξικό συμφέρον, βλέπεις). Εξάλλου, έχει επίγνωση της ενοχής της και των ευθυνών της. Γι' αυτό προτιμά το «πέπλο» της σιωπής!.. Αν έπραττε, ως όφειλε, διαφορετικά. Αν δεχόταν να «λάμψει» η αλήθεια. Κι αν αποδεχόταν τα αυτονόητα. Ισως σήμερα να ήταν κάπως διαφορετική και η στάση αυτών που εναλλάσσονται στο «πηδάλιο» της εξουσίας. Δηλαδή, όχι τόσο «σκληρή» στο λαό. Στον «πολίτη». Ως «είθισται» να τον αποκαλούν. (Και να τον «κλίνουν» σε όλες τις πτώσεις). Ούτε τόσο «υποτελής» (έως χαμερπής) στον ξένο αφέντη. Γιάνκη ή Φράγκο.



Καταδίκη!


Η «Αλλη» Ιστορία... Η Ιστορία του Λαού και του Προοδευτικού Κινήματος. Η πραγματική Ιστορία, ως επιστήμη. Εχει μελετήσει το δοσιλογισμό αντικειμενικά, υπεύθυνα, αμερόληπτα. Πέρα από επηρεασμούς, σκοπιμότητες κι αποσιωπήσεις. Με κριτήρια επιστημονικά. Και έχει αποφανθεί. Εξέτασε τα γεγονότα και τη δράση του. Τον παρουσίασε «γυμνό», όπως είναι. Τον έκρινε αυστηρά αλλά δίκαια. Κατά τις πράξεις, τις επιδιώξεις, το «Βίο και την Πολιτεία» του.

Και τον καταδίκασε οριστικά και αμετάκλητα. Τον κατέταξε στις μαύρες «Δέλτους» της. Δεν του αναγνώρισε το παραμικρό ελαφρυντικό. Η απόφασή της είναι τελεσίδικη. Απόλυτα σύμφωνη με την κοινή συνείδηση. (Γι' αυτό το «Κατεστημένο» δεν τολμά ανοιχτά να τον υπερασπιστεί). Απόλυτα επιβεβαιωμένη στη ζωή. Και δε θα πάψει να θυμίζει τα «έργα και τις ημέρες» του. Αλλά και να εναντιώνεται σε όποιες αναβιώσεις του.



Γίγας ο λαός


Η Κατοχή, μεγάλη και κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα και το λαό. Εβαλε σε δοκιμασία τα πάντα. Τάξεις, κόμματα, θεσμούς, πρόσωπα, συμφέροντα, ιδεολογίες, αξίες. Υπήρξε «καμίνι». Που ξεχώρισε: Το «γερό» από το «σκάρτο». Το καλό από το κακό. Αποτέλεσε τη «Λυδία λίθο» για τον πατριωτισμό. Εδειξε ποιοι είναι οι αληθινοί πατριώτες. Και ποιοι οι απάτριδες, οι «νερόβραστοι», οι καιροσκόποι. Και οι προδότες. Αλλο αν μεταπολεμικά αντιστράφηκαν οι όροι. Και καταρρακώθηκαν οι αξίες.


Η Κατοχή ανέδειξε ένα λαό Γίγαντα στην Αντίσταση. Αντάξιο των ηρωικών παραδόσεων της Ρωμιοσύνης. Που έγραψε αθάνατη Εποποιία με αγώνες και αίμα. Και δόξασε σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα. Με το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Και με το ηρωικό ΚΚΕ. Το κόμμα της Εργατικής Τάξης. Το «Κόμμα των αγώνων και των θυσιών». Εμπνευστή, οργανωτή, καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη.



Ανάξια Τάξη


Η Αρχουσα Τάξη, εκείνη την περίοδο, τήρησε απαράδεκτη στάση. Αποδείχτηκε ανάξια αυτού του λαού και αυτής της χώρας. Η Κατοχή την «ξεμασκάρεψε». Σαν σύνολο, μα και σαν χωριστές μερίδες, έγραψε ιστορία ντροπής. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Υπήρξε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ξενόδουλη, αντεθνική. Και στη μέγιστη λαϊκή πλειοψηφία εχθρική.

Επαιξε σε «διπλό ταμπλό». Δουλική «θεραπαινίδα» των Γερμανο-Ιταλών και Βουλγάρων κατακτητών από τη μια. Ταπεινή «υπηρέτρια» των Αγγλων «συμμάχων» από την άλλη. Συνδυάζοντας τους δυο ρόλους. Με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της. Και με στόχο την εξουσία, για παν ενδεχόμενο. (Είτε νικούσαν οι μεν, είτε οι δε). Και προς το παρόν νέμονταν μέρος της εξουσίας. Στο βαθμό που την εξασφάλιζε η συνεργασία με τους κατακτητές. «Εξυπνη» πολιτική! (Να μη βασκαθεί).

Το αποτέλεσμα όμως, ξεφτιλισμός, απομόνωση, ηθική κατάπτωση. Και χρεοκοπία. Θάνατος! (Θα την «αναστήσει» η ένοπλη επέμβαση των Αγγλων το Δεκέμβρη του '44 και η Βάρκιζα).



Τα παλιά Κόμματα


Την ίδια τύχη επιφύλαξε η Κατοχή και στα αστικά Κόμματα. Ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα. Στο «Λαϊκό Κόμμα». Και στο «Κόμμα των Φιλελευθέρων». Τα απαγόρευσε ο Μεταξάς το 1936. (Με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου). Εμειναν «οικειοθελώς» στην ίδια κατάσταση στα 1940-1944. Δεν ανασυντάχθηκαν. Δεν ανέπτυξαν δράση. Γι' αυτό «τα σάρωσε» το ΕΑΜικό Κίνημα. Πολιτικά είχαν «πεθάνει». Παράγοντες και Ομάδες συμμετείχαν σε αντιστασιακές Οργανώσεις ή έφυγαν στη Μέση Ανατολή.

Αρχηγοί και ηγετικά στελέχη αυτών των κομμάτων δεν έριξαν «ούτε μια τουφεκιά» κατά των κατακτητών. Δεν έκαναν ούτε μια δήλωση καταδίκης της τριπλής Κατοχής. Δεν παρότρυναν τους οπαδούς τους σε αγώνες. Αντιτάχθηκαν στην Αντίσταση. Τη θεωρούσαν «μάταιη» και «επικίνδυνη». Για συνεργασία με το ΕΑΜ ούτε ν' ακούσουν. Τήρησαν στάση παθητική, καιροσκοπική. Στάση ανοχής και αναμονής. Εμειναν αδρανείς.

Από την αρχή όμως, έδειξαν τάση προσαρμογής και συμβιβασμού στη «νέα κατάσταση». Αυτό έγινε κυρίαρχη τάση και τακτική. Στήριξαν αλλά και συμμετείχαν στις κατοχικές κυβερνήσεις Κουίσλιγκ. Τσολάκογλου το 1941-'42. Λογοθετόπουλου το 1942-'43. Ράλλη το 1943-'44. «Ευλόγησαν» και ενίσχυσαν «παντοιοτρόπως» και τα «Τάγματα Ασφαλείας». Καθώς κι όσες αντικομμουνιστικές οργανώσεις, που «φύτρωσαν» κατά τόπους. «Χ» στην Αθήνα. «ΕΑΣΑΔ» στη Θεσσαλία. «ΠΑΟ» στη Μακεδονία. Και είχαν «ήσυχη» τη συνείδησή τους. (Ε, δε θα πήγαιναν «κόντρα» στην τάξης τους)




«Ανευ επιφυλάξεων»!

Μιλούν τα γεγονότα. Ο Γεώργιος Τσολάκογλου (αντιστράτηγος) υπέγραψε τη Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941. Γεννήθηκε το 1886 στη Ρεντίνα Αγράφων. Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ουκρανική Εκστρατεία, στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Και στο Αλβανικό μέτωπο (ως διοικητής της Στρατιάς Ηπείρου). Οι Γερμανοί τον διόρισαν το 1941 πρωθυπουργό στην πρώτη κυβέρνηση Κουίσλιγκ. Αξιος ο μισθός του!.. Μετά την απελευθέρωση το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων τον καταδίκασε σε θάνατο. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Πέθανε το 1948. Τ' απομνημονεύματά του εκδόθηκαν το 1949. Και είναι αποκαλυπτικά.

Το θλιβερό ανακοινωθέν, χειρόγραφο του ταγματασφαλίτη αξιωματικού στην Εύβοια, Χ. Γερακίνη. «Απώλειαι: Εκ των ημετέρων εις Γερμανός βαρέως τραυματίας»

Οταν σχημάτισε την κατοχική κυβέρνηση ο Τσολάκογλου ζήτησε την υποστήριξη του «πολιτικού (υποτίθεται) κόσμου». Και την εξασφάλισε. Κάλεσε σε σύσκεψη τους: Τσαλδάρη, Μάξιμο, Γονατά, Ράλλη, Πάγκαλο, Παπανδρέου, Κανελλόπουλο κ.ά. Και όπως έγραφε η ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμφώνησαν:

«Ολοι οι Ελληνες να υποστηρίξουν την Κυβέρνησιν άνευ επιφυλάξεων»!..

Ηταν τότε που οι κομμουνιστές, παράνομοι, απόστρατοι, δραπέτες από εξορίες, άρχιζαν την αντίσταση και την πάλη κατά των κατακτητών. Που ρίχτηκαν στη δουλιά. Για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ. Τις επαφές για την ίδρυση του ΕΑΜ. Με πρώτο σημαντικό επίτευγμα το Εργατικό ΕΑΜ. Κύριο μοχλό της μαζικής πάλης.

Απ' την «αντίπερα όχθη», στην «άνευ επιφυλάξεων» γραμμή, δραστηριοποιείται ο κρατικός μηχανισμός των Κουίσλιγκ. Ενάντια σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Ενόψει και του φοβερού χειμώνα της θανατηφόρας πείνας. Κατά των αθρόων εκτελέσεων όσων δεν τηρούσαν τις διαταγές των αρχών Κατοχής. Και καθώς άρχιζε η ένοπλη αντίσταση. Και «λάλησε στον Ολυμπο τ' αντάρτικο ντουφέκι». Βγήκε κι εκείνη η περίφημη προκήρυξη του κατοχικού νομάρχη Κοζάνης Ν. Θέμελη που έγραφε το αμίμητο: «Πας πολεμών τους Γερμανούς δεν είναι Ελλην»! (Ναι. Ακριβώς έτσι). Και ήταν Ελλην αυτός! (Και οι συν αυτώ). Επιβραβεύοντάς τον δε, ο Κ. Καραμανλής, όταν το 1955 έγινε πρωθυπουργός, τον έκανε υπουργό Εθνικής Αμυνας! (Ωραία).



Η εκστρατεία!


Η εχθρική «εκστρατεία» για τη διάλυση των ανταρτών άρχισε στις 21.5.43. Προαναγγέλθηκε (όπως είπαμε) με το Διάγγελμα Ράλλη και τις Ανακοινώσεις των Ανωτάτων Διοικήσεων Γερμανών και Ιταλών. Συνοδεύτηκε από πολλές τυμπανοκρουσίες και μεγάλο προπαγανδιστικό θόρυβο. Κάλυψε όλο τον ορεινό όγκο της Πίνδου. Από Ρούμελη μέχρι Ηπειρο. Κράτησε μέχρι τα μέσα Ιούνη. Προκάλεσε πολλές καταστροφές. Πληρώθηκε με πολλές θυσίες σε ανθρώπινες ζωές. Στοίχισε ακριβά, ιδιαίτερα στον άμαχο πληθυσμό της υπαίθρου. Δεν πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό. Και έληξε άδοξα με παταγώδη αποτυχία.


Σ' αυτές τις Εκκαθαριστικές Επιχειρήσεις, που ήταν και οι μεγαλύτερες στη διάρκεια της Κατοχής. Την κύρια ευθύνη είχαν οι Ιταλοί. Αυτή ήταν και η τελευταία τους «αναλαμπή». (Γιατί σε τρεις μήνες θα 'ρθει η συνθηκολόγηση). Χρησιμοποιήθηκε η τεράστια πολεμική τους μηχανή. Οσες στρατιωτικές δυνάμεις διέθεταν σ' αυτόν τον εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο. Με πολυβόλα, όλμους, κανόνια, τανκ, αεροπλάνα. Αλλά «ψυχή» δεν είχαν. Ούτε διάθεση. Μάθαιναν και τα νέα από το Ανατολικό μέτωπο, όπου είχαν συντριβεί οι δικές τους δυνάμεις. Και το ηθικό τους ήταν πεσμένο.

Ο ΕΛΑΣ με την καθοδήγηση του Γενικού Στρατηγείου πήρε τα μέτρα του. Εκανε συγκέντρωση των δυνάμεών του. Εδωσε σκληρές μάχες. Στη Ρούμελη, στο «τρίγωνο» Γκιώνας, στο 51ο χιλιόμετρο, σε Γραβιά, Παύλιανη. Και απέφυγε με κατάλληλους ελιγμούς κυκλωτικές κινήσεις. Στη Θεσσαλία δόθηκαν οι μεγαλύτερες μάχες. Κυρίως στην Πόρτα - Μουζάκι. Στην Ηπειρο στην περιοχή Σουλίου. Ο εχθρός είχε μεγάλες απώλειες. Συνεχή τα χτυπήματα των ανταρτών. Σε ενέδρες, σε φάλαγγες μεταγωγικών. Σε γέφυρες. Ηρθε και η ανατίναξη της γαλαρίας στο Κούρνοβο την 1 προς 2.6.43. Οπου κάηκε αμαξοστοιχία με πάνω από 600 Ιταλούς. Και χάθηκε κάθε διάθεση για συνέχιση της εκστρατείας.

Σ' αυτές τις επιχειρήσεις οργίασαν, ιδίως οι Γερμανοί. Καίγοντας χωριά. Εκτελώντας πατριώτες. Βιάζοντας γυναίκες. Σέρνοντας χωριάτες σε φυλακές. Τεράστιες ήταν και οι ευθύνες της κυβέρνησης Ράλλη. Που εξαπάτησε κόσμο δηλώνοντας πως δε θα πειραχτεί άμαχος πληθυσμός.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» στις 5 Απρίλη του 1944 φιλοξενήθηκε η ανακοίνωση του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας, όπου διατάζει τον απαγχονισμό πέντε κομμουνιστών

Οσον αφορά τους στόχους της Επιχείρησης αλλά και του διαβόητου Διαγγέλματος, καταπέλτης είναι η επίσημη εκτίμηση των αφεντικών. Ιδού: «Μια προκήρυξις της κυβερνήσεως προς τους αντάρτας να παραδώσουν τα όπλα έναντι του ευεργετήματος γενικής αμνηστείας, δεν είχε καμίαν εντυπωσιακήν επιτυχίαν. Ο αριθμός των ενόπλων τουναντίον ηυξήθη και εξακολουθεί να αυξάνεται συνεχώς και συστηματικώς». (Αυτά από «Τα μυστικά αρχεία του Γ' Ράιχ»).





Τα «Τάγματα Ασφαλείας»


Η κυβέρνηση Ράλλη ήταν η μακροβιότερη της Κατοχής. Εζησε μέχρι τις 12 Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας. Και «πρόσφερε» πολλά (πάρα πολλά) στο δύσμοιρο τόπο μας!.. Από τις πιο μεγάλες «υπηρεσίες» της ήταν τα «Τάγματα Ασφαλείας». Προσφορά, που εκτιμήθηκε και τιμήθηκε όχι μόνο από τον χιτλεροφασίστα κατακτητή, που τέθηκαν στην υπηρεσία του. Αλλά και από την κυρίαρχη τάξη και τον Εγγλέζο «σύμμαχο». Οσο κι αν το τοπίο ήταν θολό, αυτό φαινόταν «ηλίου φαεινότερο».

Η ιδέα (όντως «φαεινή») ήταν του πρώην δικτάτορα Θ. Πάγκαλου. Την υλοποίησε ο Ι. Ράλλης. Τα «Τάγματα» ιδρύθηκαν ως «αντίπαλο δέος» στο ΕΑΜικό Κίνημα. Εδρασαν στο πλευρό των κατοχικών στρατευμάτων. Υπό τις διαταγές του περιβόητου Σίμανα (αντιστρατήγου των «SS»). Ορκίζονταν στον Χίτλερ. Επαιρναν μέρος σε επιχειρήσεις και σε μάχες μαζί με τους Γερμανούς. Συμμετείχαν σε μπλόκα, όπως της Κοκκινιάς και της Καλογρέζας. Επιαναν πατριώτες. Βασάνιζαν, εκτελούσαν, κρεμούσαν. Εκαιγαν σπίτια, βίαζαν, λεηλατούσαν. Συμπεριφέρονταν χειρότερα κι από τους κατακτητές. Για το λαό ήτανε «μάστιγα». Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που πήραν μαζική μορφή. Αλλά και στην Εύβοια. Και στην ίδια την Αθήνα και τον Πειραιά.

Οπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα: «Τα Τάγματα Ασφαλείας συγκροτήθηκαν το 1943-'44 για την καταπολέμηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ». Κι έτσι είναι. ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ κλπ. δεν ήταν στόχος τους. Δε γίνεται νύξη ούτε στο Διάγγελμα Ράλλη. Το βεβαιώνει άλλωστε και ο τότε στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδας Αλ. Λέερ. Σκοπός της δημιουργίας τους ήταν «να χρησιμοποιηθεί πλήρως η αντικομμουνιστική μερίδα του ελληνικού λαού, για να εκδηλωθεί φανερά και να εξαναγκαστεί σε απροκάλυπτη εχθρότητα κατά της κομμουνιστικής μερίδας». (Πολύ σωστά! Μα στην ίδια κατεύθυνση φανερά και κρυφά δούλευε και η Αγγλική Αποστολή με τον Εντι, τον Κρις κλπ. Πράγματα γνωστά).





Ο Χίμλερ συγχαίρει


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα Τάγματα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Τα «Ευζωνικά», 9 τον αριθμό, με συνολική δύναμη 5.725 ανδρών. Και τα «Εθελοντικά», 22 τον αριθμό, 16.625 ανδρών. Ο Σίμανα σε αναφορά του (λίγο πριν την αποχώρηση από την Ελλάδα) προς το Γενικό Επιτελείο των «SS» (στις 2.10.44) κάνει τούτη την εκτίμηση:

Τα Εθελοντικά «ήταν πολύτιμες βοηθητικές μονάδες στην ενεργή καταπολέμηση των συμμοριών» από τη Βέρμαχτ. Τα Ευζωνικά «πολέμησαν τον κομμουνισμό και τις συμμορίες του ΕΛΑΣ με αξιοσημείωτη επιτυχία». (Θαυμάσια).

Στην απάντησή του ο Χίμλερ (στις 10.10.44) τονίζει. «Σας εκφράζω τα συγχαρητήριά μου, επειδή κατορθώσατε να οργανώσετε τα υγιή και νομοταγή στοιχεία του ελληνικού λαού στα τμήματα των Ελλήνων εθελοντών καθώς και των Ευζώνων, και να τα οδηγήσετε σε αγαστή συνεργασία με τα δικά μας γερμανικά τμήματα στον αγώνα κατά των μπολσεβίκων συνωμοτών μέχρι την τελευταία μέρα». (Λαμπρά). Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Η εικόνα που αποτυπώθηκε για τα Τάγματα ήταν τέτοια, ώστε η Πολιτεία ουδέποτε τόλμησε να προχωρήσει στην επίσημη πολιτική αποκατάστασή τους».(Από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Ιός», 26.10.2003).





Χλευασμός


Ο λαός τους Γερμανοντυμένους, που εντάχθηκαν στα προδοτικά Τάγματα, τους μισούσε αφάνταστα. Με κανέναν τρόπο δεν μπορούσε να δείξει απέναντί τους κατανόηση και ανοχή. Ούτε για τους πιο εξαθλιωμένους που πήγαν για «ένα κομμάτι ψωμί». Μίσος θανάσιμο έτρεφε, ιδίως στους «γαλονάδες». Που ξεφτίλισαν τη στρατιωτική τους στολή. Και τους χλεύαζε.

«Γερμανοτσολιάδες», «Γερμανοράλληδες», «Ταγματασφαλίτες», «Ταγματαλήτες». Τους βάφτισε. Ετσι τους... «ανέβαζε έτσι τους κατέβαζε»! Και τους έβριζε. Η λαϊκή θυμοσοφία έβρισκε και πάρα πολλά άλλα - ανέκδοτα, σχόλια - για να εκφράσει την απέχθειά της. Και να τους «ψάλλει» τα σχολιανά. Η λαϊκή σάτιρα επίσης τους «περιποιήθηκε» ποικιλότροπα. Και τους «απαθανάτισε» με το εμβατήριο:

«Αϊν-Τσβάι! Αϊν-Τσβάι!

(Εν-δυο! Ενα-δυο!)

Τσολιά να με λεν δε

μ' αρέσει.

Εγώ Γερμανός είμαι τώρα.

Καμάρι των Ταγμάτων Ες Ες.

(Και στο ρεφρέν)

Εγώ Γερμανός είμαι τώρα.

Τομάρι των Ταγμάτων SS».

Στην ύπαιθρο και στ' αντάρτικο ο κόσμος το είδε, το άκουσε και το ευχαριστήθηκε κι απ' το «Κουκλοθέατρο» του Βουνού.

«Χάιλ Χίτλερ»!

Μα ήταν να μην τους μισεί ο λαός; Αυτοί είχαν γίνει «Γενίτσαροι»! Δεν ήταν μόνο ότι ορκίζονταν στον Χίτλερ. Εκπαιδεύονταν στα ναζιστικά πρότυπα. Ξεπερνούσαν σε βαναυσότητα και τους χειρότερους χιτλερικούς. Δεν έδιναν την παραμικρή σημασία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζούσαν στην αυθαιρεσία. Ηταν βουτηγμένοι στο έγκλημα και στο αίμα.

Μετά τη Βάρκιζα ήταν σκληροί βασανιστές στη Μακρόνησο και στα κάτεργα. Διακρίθηκαν και στον Εμφύλιο. Απ' αυτούς επιλέγονταν στα Εκτελεστικά Αποσπάσματα. Καθώς κι εκείνοι που έκοβαν κεφάλια ανταρτών. Ανατριχιάζει και να τα σκέφτεται κανείς. Διέπρατταν τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Κι έμειναν ατιμώρητοι.

Χαιρετισμό τους σε κάθε βήμα είχαν το «Χάιλ Χίτλερ»! Στέκονταν προσοχή σε κάθε χιτλερική κραυγή. Γάβγιζαν και ούρλιαζαν, όπως οι «Γερμαναράδες». Συναγωνίζονταν σε αγριότητα τους «Μπουραντάδες». Με την παραμικρή αφορμή μπορούσαν να πιάσουν τον απλό πατριώτη. Να τον «σπάσουν στο ξύλο». Να τον πατήσουν κάτω και να τον λιώσουν.

Σ' αυτούς στηρίχτηκαν οι Κατακτητές και οι Κουίσλιγκ. Για να δικαιωθεί απολύτως η ρήση του Χίτλερ στο βιβλίο του «Ο Αγών μου» («Mein kampf»): «Ο νικητής, αν είναι έξυπνος, θα εμπιστευτεί σε πρόσωπα της εθνικότητας του ηττημένου λαού, που δεν έχουν ούτε χαρακτήρα, ούτε τιμή, το ρόλο του δεσμοφύλακα. Τα πρόσωπα αυτά θα τον βοηθήσουν στο έργο της ολοκληρωτικής υποδούλωσης των συμπατριωτών τους κατά τρόπο πολύ σκληρότερο και ανοικτίρμονα από εκείνον που θα μεταχειριζόταν ένα οποιοδήποτε ξένο κτήνος».



Ομολογίες

Τα Τάγματα τα οργάνωσαν οι Γερμανοί, τα ενίσχυαν οι Αγγλοι. Και η ντόπια ολιγαρχία έκανε το παν για να παίξουν το ρόλο τους. Απειρα τα στοιχεία. Πάρα πολλά έχουν καταγραφεί. Αναφέρθηκαν και στη Δίκη των δοσιλόγων. Και είναι αδιάψευστα. θα χρειαζόταν πολύς χώρος για να καταγραφούν τα κυριότερα. Αναφέρουμε μερικά, από τα πιο χαρακτηριστικά.

Ο Τουρκοβασίλης, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, χρηματοδοτούσε αβέρτα τα Τάγματα. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι βιομήχανοι, έμποροι, μαυραγορίτες. Η ηγεσία του αστικού πολιτικού κόσμου (με όποιο κύρος της απέμεινε) έστελνε κόσμο στα Τάγματα. Ο Γ. Παπανδρέου. (Ο «μοιραίος» άνθρωπος). Που έπνιξε την Αθήνα στο αίμα, το Δεκέμβρη του '44. Αυτός που δε δίστασε να εκτοξεύσει κατά του ΕΑΜ την αισχρή «κορόνα». «Ολίγαι σελίδες εθνικής αντιστάσεως και πολλαί σελίδες εθνικού εγκλήματος»! Από την Αθήνα (πριν μεταβεί στο Κάιρο) εκθειάζει τα Τάγματα και συκοφαντεί ασύστολα το ΕΑΜ στις εκθέσεις που στέλνει στο Στρατηγείο Μ. Ανατολής και στον Λίπερ (στον Αγγλο πρέσβη στην κυβέρνηση Τσουδερού). Και αργότερα η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Παπανδρέου έστελνε λίρες και όπλα στα Τάγματα.

Ο Θ. Σοφούλης, διάδοχος του Ε. Βενιζέλου στο «Κόμμα Φιλελευθέρων» και πρωθυπουργός στον Εμφύλιο. Στην Κατοχή, από τη «χειμερία νάρκη» του έδωσε εντολή να μπουν στα Τάγματα οι απότακτοι του '35. Και είχε πει στον Πλυτζανόπουλο: «Τα Τάγματα και τα μάτια σας»! Ο Στ. Γονατάς, ο δοσίλογος (ο «μόνος εκπρόσωπος του Ν. Πλαστήρα στην Αθήνα») είχε πει: «Και με το διάβολο θα συμμαχήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κομμουνισμό»!



Δίκη δοσιλόγων

Στις 12.10.1944 ο Ράλλης παραιτήθηκε. Το ανακοίνωσε με διάγγελμα. Εγραφε: «Είχον επιβεβλημένον καθήκον να καταλάβω την Αρχήν διά την μείωσιν της δυστυχίας του Ελληνικού λαού». Κι έφευγε «με ήσυχη τη συνείδηση».

Ηρθε «η ώρα της κρίσεως». Στην απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων δήλωσε: «Ούτε προδόται των εθνικών ή των συμμαχικών συμφερόντων πολιτικοί ή στρατιωτικοί υπήρξαν εν Ελλάδι, ούτε Κουίσλιγκς». (Η απολογία του, σε επιμέλεια του γιου του Γ.Ι. Ράλλη, εκδόθηκε σε βιβλίο το 1947, ενώ είχε πεθάνει).

Στη Δίκη προσήλθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης περίπου 300 παράγοντες. Κατάλαβαν ότι δικαζόταν το καθεστώς της άρχουσας Τάξης και η βρετανική πολιτική. Και όλοι σχεδόν κατέθεσαν ότι ήταν «απαραίτητες οι κατοχικές κυβερνήσεις». Επρόκειτο για παρωδία Δίκης. Επιδίωκε να τους αθωώσει. Παρ' όλα αυτά βγήκαν πολλά «άπλυτα στη φόρα»!

Ο Ράλλης επικαλέστηκε και τους μάρτυρες Παπανδρέου, Κανελλόπουλο, Τσάτσο που βεβαίωσαν ότι: «δεχθέντες να σχηματίσωμεν κυβέρνησιν χωρίς να έχωμεν δόλον». Ευχαρίστησε και τον «πάντοτε αντίπαλόν του αλλ' εξόχου καλής πίστεως άνδρα, τον σεβαστόν πρόεδρον κ. Σοφούλην, βεβαιώσαντα ότι εθνικώς κατά την πρωθυπουργίαν μου επολιτεύθην»! Επιστράτευσε και τον Τσόρτσιλ, πλέκοντας το εγκώμιό του, γιατί στη Βουλή των Κοινοτήτων με ειλικρίνεια διακήρυξε: «Ως προς την εν Ελλάδι κατάστασιν η κοινή γνώμη των συμμάχων ήτο ψευδώς πληροφορημένη»! (Αυτό κι αν είναι αλήθεια και ειλικρίνεια).




Αποκήρυξη

Το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής αποκήρυξε τα «Τάγματα Ασφαλείας». Αυτό έγινε επίσημα και δημόσια. Ηταν εχθρικά σώματα στο συμμαχικό αγώνα. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού και ο ΕΛΑΣ θα τεθεί υπό τις διαταγές του. Αλλο τι έκανε η βρετανική κυβέρνηση ανεπίσημα και οι μυστικές υπηρεσίες της.

Τα «Τάγματα» τα αποκήρυξε (όπως ήταν επόμενο) και η κυβέρνηση «εθνικής ενότητος» στην οποία μετείχε και το ΕΑΜ. Κι αυτό προκάλεσε πανικό κι αγανάκτηση στον κόσμο της αρχουσας Τάξης και του δοσιλογισμού. Γιατί παραβίαζε «τα συμφωνημένα». Στην Κατοχή διάφοροι παράγοντες, ως γνωστό, δήλωναν: «Οι Αγγλοι και η κυβέρνηση Καΐρου είναι σύμφωνοι μαζί μας και θα δείτε»! Στη Δίκη των δοσιλόγων εξάλλου, οι Ράλλης - Πλυτζανόπουλος ωρύονταν: «Είμαστε αγγλόφιλοι»! Στην ίδια Δίκη ο Γ. Στράτος κατέθεσε σχετικά το εξής: Τον Σεπτέμβρη του '44 ήρθε στην Αθήνα Αγγλος με ειδική αποστολή. Συναντήθηκε με πολλούς πολιτικούς παράγοντες. Οι οποίοι χαρακτήρισαν «κάκιστη ενέργεια» την αποκήρυξη των Ταγμάτων. Στην οποία αναγκάστηκε να προβεί ο Γ. Παπανδρέου στα πλαίσια του παιχνιδιού για να κερδίσει χρόνο ως τη σύγκρουση του Δεκέμβρη.

Ο Παπανδρέου πράγματι το έκανε «με κρύα καρδιά». Αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Πίεζε το ΕΑΜ να του στείλει τους πέντε υπουργούς του, όπως συμφωνήθηκε στο Λίβανο. Κωλυσιεργούσε όμως στην αποκήρυξη των Ταγμάτων. Και το ΕΑΜ τον στρίμωχνε. Σε σχέση με αυτό το θέμα το κυριότερο είναι ότι το συνδύαζε με τη διάλυση του ΕΛΑΣ. Αυτό αποκαλύπτεται ολοκάθαρα από το τηλεγράφημά του τον Αύγουστο του 1944 «Προς την Επιτροπήν των Βουνών» (όπως την αποκαλεί). Σβώλον, Σιάντον, Παρτσαλίδην.

«Μας εζητήσατε - γράφει - επανειλημμένως καταγγελίαν των Ταγμάτων Ασφαλείας. Εις την καταγγελίαν αυτών έχομεν προβή από της εποχής του Λιβάνου, όπου τα εχαρακτηρίσαμεν ως όργανα των Γερμανών προς ενέργειαν εμφυλίου πολέμου. Δεν είναι όμως αι καταγγελίαι αι οποίαι ημπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, εφόσον εξακολουθεί ο φαύλος κύκλος του εμφυλίου πολέμου. Οπως είπαμεν και εις τον Λίβανον, μόνον η πραγματοποίησις της πλήρους Εθνικής Ενώσεως με την συμμετοχήν του ΕΑΜ εις την Κυβέρνησιν και η αντικατάστασις του στρατού του ΕΛΑΣ με εθνικόν στρατόν ανήκοντα εις την Πατρίδα και υπακούοντα εις τας διαταγάς της Κυβερνήσεως θα οδηγήσει τα Τάγματα Ασφαλείας εις αυτόματον διάλυσιν, επειδή δε θα ευρεθούν Ελληνες να υψώσουν τα όπλα εναντίον του τακτικού Ελληνικού Στρατού...».

Δηλαδή ο ΕΛΑΣ να διαλυόταν! Κι όλα τ' άλλα καλά θα πήγαιναν.


 
Kokus_Bass+Rov.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.