Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 324 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ένωση Καταναλωτών Βόλου

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις Πασχαλινές αγορές


Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες, που αφορούν τα κύρια πασχαλινά είδη, για να γνωρίζουν οι Καταναλωτές τί ν' αγοράζουν και τί ν' αποφεύγουν.



Κρέατα. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο) πρέπει, υποχρεωτικά, να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.

 


Τα εντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν σφραγίδα με χρώμα τυρκουάζ όπου αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Τα Ελληνικά  έχουν το σήμα HELLAS ή EL ή GR . Τα προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα με χρώμα καστανό όπου αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης.


Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία (από 2 – 4ο C) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί μολύνεται από σκόνες ή έντομα και αλλοιώνεται από την θερμοκρασία


Βαφές αυγών.
Αν η βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό του αυγού, δεν το καταναλώνουμε. Χρησιμοποιούμε φυσικές βαφές από παντζάρια, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο, ή βιολογικές βαφές. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν το βάψιμο για να μην ραγίσουν.


Έτοιμα βαμμένα αυγά. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε έτοιμα βαμμένα αυγά διότι δεν είναι γνωστή ούτε τη ποιότητα τους ούτε η βαφή που χρησιμοποιήθηκε.


Αυγά. Τα αυγά που αγοράζουμε δεν πρέπει να ραγισμένα και δεν πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο γιατί αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα γιατί δεν είναι σπάνια επιμόλυνση τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Να γίνεται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.


Σοκολατένια αυγά. Διαβάζουμε την ετικέτα αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης. Μη δίνετε σε παιδιά κάτω των 3 ετών σοκολατένια αυγά, που περιέχουν παιχνίδια σε μικρά κομμάτια.


Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής (ντομάτες κλπ) είναι επιβαρυμένα από λιπάσματα και χημικά, είναι ακριβά και άνοστα.

Βεγγαλικά. Εκατόν πενήντα παιδιά κάθε χρόνο διακομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων εξαιτίας σοβαρών ατυχημάτων που προκαλούνται από δυναμιτάκια, κροτίδες, βεγγαλικά και άλλα παρόμοια είδη. Τα «φονικά» αυτά όπλα είναι συνήθως παράνομα, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και πωλούνται κυρίως από πλανόδιους πωλητές. Οι αρχές πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά και οι γονείς στα παιδιά τους.


Παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα συμμόρφωσης «CE» τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Δεν επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις αλλ' επιλέγουμε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα, την πρωτοβουλία και τις επιδεξιότητες του παιδιού.

Περισσότερα για τα παιχνίδια στο VIDEO
Dim lights


Πασχαλινές λαμπάδες. Ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια με μικρά κομμάτια που μπορούν να αποσπαστούν ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας. Στην Ανάσταση έχετε τα παιδιά σας υπό άμεση επιτήρηση, γιατί οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά.


Παιδικά ενδύματα. Να μη αγοράζουμε ενδύματα για παιδιά κάτω των 7 ετών, όταν αυτά φέρουν μικρά αντικείμενα που μπορεί να αποσπαστούν ή κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού και γενικά τμήματα που προεξέχουν και μπορούν να παγιδέψουν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων, ασανσέρ κ.α.


Πασχαλινή έξοδος. Να είμαστε προσεκτικοί κατά τη Πασχαλινή μας έξοδο, να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ζώνη, το παιδικό κάθισμα και η ασφαλής οδήγηση σώζει ζωές.


Αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα γιατί έτσι μειώνουμε την ανεργία, και δίνουμε τη δική μας απάντηση στην οικονομική κρίση.

Ζητάμε αποδείξεις για όλες τις αγορές και τις υπηρεσίες. Σκεφτόμαστε ότι τη φοροδιαφυγή κάποιων την πληρώνουμε τελικά εμείς


Υπερκατανάλωση. Το Πάσχα και η Ανάσταση μας είναι γιορτές αγάπης και χαράς. Η υπερκατανάλωση αγαθών, φαγητών και ποτών δεν θα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Αντίθετα μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία μας και την τσέπη μας.

*******************************

 

Διόδια: 21 αναπάντητα ερωτήματα


Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καταθέτει αναφορά στην ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» και στην ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» με κοινοποίηση στους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, για το θέμα των διοδίων.

"Η Ένωση μας έλαβε δεκάδες καταγγελίες, παράπονα και ερωτήματα καταναλωτών για το κόστος και τις υπερβολικές αυξήσεις των διοδίων.


Το τελευταίο διάστημα είχαμε νέες υπερβολικές αυξήσεις έως και 60%, στις ήδη υψηλές  τιμές των διοδίων, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30% - 40%.

Εφαρμόζοντας αποικιοκρατικές συμβάσεις του 2007, οι καταναλωτές πληρώνουν υπέρογκα ποσά για δρόμους που έχουν ήδη πληρώσει με τα διόδια, τους φόρους, τα τέλη κυκλοφορίας και για δρόμους που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνα εναλλακτικά οδικά δίκτυα όπου υπάρχουν.


Παρακαλούμε να διερευνήσετε τα παρακάτω:


Με την οδηγία 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 1999, ως «αυτοκινητόδρομος» νοείται «κάθε οδός η οποία διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με διαχωριστική νησίδα και δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς».


Παράλληλα, ως «διόδια», «νοείται το καταβαλλόμενο καθορισμένο χρηματικό ποσό για την πραγματοποιούμενη από όχημα διαδρομή σε i) αυτοκινητόδρομο, ii) σε γέφυρα, σήραγγα ή ορεινή διάβαση».


- Με βάση την ως άνω οδηγία δεν είναι παράνομο να επιβάλλονται διόδια σε επικίνδυνους και θανατηφόρους δρόμους όπως των Τεμπών ή της Κορίνθου – Πατρών που δεν έχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου;

- Δεν είναι επίσης παράνομο τα διόδια να θεσπίζονται ως χαράτσι για την μελλοντική κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και όχι ως ανταποδοτικό τέλος για τη χρήση μόνο ολοκληρωμένων και συντηρημένων αυτοκινητοδρόμων;


- Οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των διοδίων το 2014, αν πράγματι προβλέπονται από τις αρχικές Συμβάσεις Παραχώρησης, αφορούν τους ημιτελείς και ακατάλληλους δρόμους που υπάρχουν σήμερα ή ολοκληρωμένους αυτοκινητοδρόμους σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που δεν υλοποιήθηκε;


- Εφόσον δεν έχει υπάρχουν ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ασφαλών παράπλευρων ή εναλλακτικών οδών, σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο για τη μετακίνηση των πολιτών, γιατί επιβάλλονται δυσβάσταχτα διόδια τα οποία περιορίζουν υπέρμετρα και κατά παράβαση του Συντάγματος την ελευθερία κίνησης εντός της Επικράτειας;

- Ποιος έχει την ευθύνη για τους κινδύνους και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στο ασυντήρητο, ακατάλληλο εναλλακτικό οδικό δίκτυο, όπου υπάρχει, που σε πολλές περιπτώσεις διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές, το οποίο αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί για να αποφύγουν τα διόδια,;


- Γιατί δεν εφαρμόζεται η συμβατική υποχρέωση των παραχωρησιούχων  για τοποθέτηση συστήματος πλευρικών και ηλεκτρονικών διοδίων για αναλογική χρέωση βάσει της χιλιομετρικής χρήσης;


- Γιατί γενικά οι συμβάσεις εφαρμόζονται μόνο ως προς τα δικαιώματα και όχι ως προς τις υποχρεώσεις των εργολάβων;


- Ευθύνονται οι πολίτες και το κράτος για τη διακοπή των έργων ή οι εργολάβοι και οι τράπεζες;

- Γιατί τότε δέχθηκε η Πολιτεία περικοπή των έργων κατά 30%;

- Γιατί δέχθηκε να δώσει επιπλέον χρηματοδότηση 638 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση και επιπλέον μέσω κοινοτικών πόρων 1,2 περίπου δισ. ευρώ που θα προέλθουν από περικοπές κονδυλίων του ΕΣΠΑ που επρόκειτο να δοθούν σε άλλα έργα;

- Γιατί δέχθηκε να χάσει τα δικαιώματα της επί κερδών των διοδίων;

- Γιατί δέχθηκε να παρατείνει τη διάρκεια παραχώρησης από τα 30 στα 33 χρόνια, ως το 2041; - Γιατί δέχθηκε να απαλλάσσονται οι εργολάβοι από την επιστροφή του ΦΠΑ για τις κατασκευαστικές εργασίες;


- Η πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να παρέχει συγκοινωνία σε όλους τους πολίτες της που έχουν χρυσοπληρώσει την Εθνική Οδό από τη φορολογία, από τα τέλη κυκλοφορίας, από τους φόρους στα καύσιμα και από τα πανάκριβα διόδια που τόσα χρόνια καταβάλλουν;.

- Γιατί ξαναπληρώνει ο πολίτης για ολοκληρωμένους δρόμους για τους οποίους το κράτος δαπάνησε δισεκατομμύρια που προέρχονταν από τους φόρους των πολιτών;


- Έχει ελεγχθεί η νομιμότητα των συμβάσεων που προβλέπουν εγγυημένη από το κράτος κερδοφορία των εργολάβων 6-9% για όλη τη διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης;

- Τι είδος επιχειρηματική δραστηριότητα είναι αυτή χωρίς ρίσκο;

- Ποιος ελέγχει το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης των δρόμων, που αφαιρείται από τα κέρδη.


- Σε μία εποχή που τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών έχουν μειωθεί μέχρι και 50%, και η κυβέρνηση αναζητά μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην μείωση των τιμών, πως είναι δυνατόν να σημειώνονται αυξήσεις στα διόδια, και μάλιστα ύψους 40 και 60%;


- Έχει υπολογιστεί πόσο επιβαρύνουν οι τιμές των διοδίων το κόστος μεταφοράς και άρα τις τελικές τιμές των προϊόντων και την ένταση της ακρίβειας που την πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές;


- Οι αυξήσεις στα διόδια αποτελούν προάγγελο για τις αυξήσεις που θα υπάρξουν σε βάρος των καταναλωτών, στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ, εάν ιδιωτικοποιηθούν;"



***********************


Dim lights


Προσοχή στα Σαρακοστιανά



Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου ενημερώνει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε τη Σαρακοστή.
Γενικά, όλα τα τρόφιμα της Σαρακοστής είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.

 

Η λαγάνα διαφέρει μόνο στο σχήμα από το κοινό ψωμί, όμως, η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.

Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες που περιέχουν οι έτοιμες.

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό , ομοιόμορφο σε όλη την ποσότητα.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη κλπ. και περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας, όμως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μας προσθέσει κιλά.

Τα τουρσιά είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη και δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμήστε τα τυποποιημένα ή επώνυμα χύμα.

Ελιές Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη από τους εμπόρους διαφόρων τύπων ελιάς. Οι αλατισμένες ελιές, τα τουρσιά και οι ταραμοσαλάτες περιέχουν πολύ αλάτι και ανεβάζουν τη πίεση.

Τα θαλασσινά γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και η αλλοίωση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα
Προσέχουμε να έχουν την οσμή της θάλασσας, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή, τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση.

Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια
Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά και η επιφάνειά τους γυαλιστερή. Να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο σώμα.

Μύδια, Γυαλιστερές, Στρείδια
Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν, τα κελύφη τους να είναι κλειστά ή αν είναι λίγο ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος πρέπει να κλείνουν μόνα τους.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο - καταψύκτη με θερμοκρασία - 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης

Καταναλώνουμε με μέτρο τα θαλασσινά, γιατί ανεβάζουν τη χοληστερίνη
Οι κονσέρβες με θαλασσινά, ντολμαδάκια κλπ πρέπει να μην είναι διογκωμένες και να μην έχουν εξωτερική σκουριά. Το περιεχόμενο να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά. Οι κονσέρβες γενικά έχουν πολλά συντηρητικά γι’ αυτό τις αποφεύγουμε.


Ψάρια Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, επιφάνεια υγρή, στιλπνή και όχι πλαδαρή, μάτια ζωηρά και όχι θολά, βράγχια κόκκινα και όχι καφέ.
Προσοχή. Διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια-μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες


Ψυγείο Δεν αφήνουμε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερες από δύο ώρες. Δεν υπερφορτώνουμε το ψυγείο με τρόφιμα. Τοποθετούμε τα μαγειρεμένα τρόφιμα πάνω από τα ωμά.


Η νηστεία εκτός από τα τσιπουράδικα τα θαλασσινά και τις ταραμοσαλάτες, περιλαμβάνει σημαντικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια κ.ά.


Καλή Σαρακοστή

 
john-mclaughlin-reuters.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.