Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 325 επισκέπτες συνδεδεμένους

Συνθέρμεια


ένας θεσμός του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης από το 2005

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 4οΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ & ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΡΜΙΑ 2012

20-21 & 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια” που συνδιοργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης | Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ., τον Σύλλογο Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» ολοκλήρωσε με επιτυχία την Κυριακή 22 Απριλίου το πρόγραμμά του με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης του Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης και την ανάδειξη των νικητών.

 

Χάρη στην υποστήριξη των φορέων του δήμου, αλλά κυρίως αυτή των φιλότεχνων χορηγών του που πίστεψαν στο θεσμό, σε μια δύσκολη περίοδο, ο δήμος Θέρμης υποδέχτηκε για 4η χρονιά μουσικούς και συνθέτες από όλο τον κόσμο και αποτέλεσε σημείο συνάντηση της ελληνικής και διεθνής σύγχρονης μουσικής σκηνής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χάρη στην θερμή υποστήριξη των χορηγών, το Φεστιβάλ, με διευρυμένους τους ορίζοντες της πολιτιστικής του παρέμβασης, προσέφερε στο διαρκώς αυξανόμενο και ανήσυχο κοινό του ότι πιο σύγχρονο και εναλλακτικό υπάρχει στη διεθνή σκηνή της σύγχρονης μουσικής.

 

Η συμμετοχή για τον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης ξάφνιασε τους διοργανωτές ευχάριστα, αγγίζοντας τις 30 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη ανάγκη των καλλιτεχνών να εκφραστούν και να «κοινωνήσουν» το έργο τους στο ευρύτερο κοινό. Ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια” φέτος για πρώτη φορά, έφερε σε επαφή και εισήγαγε τους συμμετέχοντες μέσα από εργαστήρια και παρουσιάσεις στη χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, τις τεχνολογίες του ήχου και την χρήση τους για τη παραγωγή, τη διαχείριση και τη διανομή του μουσικού προϊόντος.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια” αποτελεί έναν πόλο έλξης για τα ανήσυχα πνεύματα της σύγχρονης μουσικής, είναι μια γιορτή μουσικής που στόχο έχει να φέρνει τον κόσμο ακόμα πιο κοντά στην μουσική και να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες. Φιλοδοξία τόσο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ και του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, κας Ερατώ Αλακιοζίδου, όσο και των λοιπών φορέων του δήμου, είναι να καταφέρει να συνεχίσει να προσφέρει στο κοινό του ότι πιο σύγχρονο και καινοτόμο υπάρχει στο χώρο της κλασικής μουσικής.

 

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές: τον Μουσικό Οίκο Μαυρομουστάκη, την Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης, τα ξενοδοχεία «Νεφέλη», «Πανόραμα», Hotel Nikopolis Thessaloniki, «Avalon» και Hyatt Regency Thessaloniki, την εταιρία Yesmedia, τον όμιλο εταιρειών Ρομπόπουλος, την Marfin Egnatia Bank, το Τυπογραφείο «Θέρμη» και το «Αποτύπωμα» -Γραφικές Τέχνες, το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την εταιρία Κ. Γιαννακίδης |Πιάνα, τον Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης· και τους χορηγούς επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 9.58fm, Δεύτερο 103,7fm, Τρίτο 90,9, περιοδικό Parallaxi, εφημερίδα Αγγελιοφόρος, περιοδικό Close Up, Mega channel, ψηφιακό περιοδικό Con Fuoco, περιοδικό City, Μουσικό Διαδικτυακό Περιοδικό και ραδιόφωνο Tar, περιοδικό Αυλαία, Nova fm 106, ελculture.gr, classical radio και pressinaction.gr.

… και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2014!

 

ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Α’ Βραβείο: Lin Lin με το έργο Masquerade (KINA)

Β’ Βραβείο: Ηong Sungji με το έργο Tremulous light (ΚΟΡΕΑ)

Β’ Βραβείο: Liu Lin με το έργο In the mood of moon (ΚΙΝΑ)

Γ’ Βραβείο: Ανγκελάκης Ιωάννης με το έργο Noir (ΕΛΛΑΔΑ)

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.synthermia.gr ή επικοινωνήστε μέσω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.





*********************************************

Πορτραίτα Ελλήνων Συνθετών


Γιώργος Κουρουπός - Επέτειος 70 χρόνων
Σάββατο 7 Απριλίου 2012 @ Αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ"Παλλάς"

 

 

Dim lights

 

 

ΕΝΟΡΓΑΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ IDÉΕ FIXE- ensemble in residence

Σάββατο 7 Απριλίου 2012| Ώρα 21:00

Αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ "Παλλάς"

 

 

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Συνθέρμια» του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Απριλίου 2012, εντάσσεται η συναυλία/αφιέρωμα στο Γιώργο Κουρουπό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη γέννησή του.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα:

Το όνειρο του χαρταετού για κιθάρα

Improptu για βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα και πιάνο

Mutation για σόλο φλάουτο

ΟΔΥΣΣΕΙΑ | απόσπασμα: Οδυσσέας-Πηνελόπη για τρομπέτα και βιόλα

Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο

Δεκατρία όγδοα με αγάπη για σόλο πιάνο

Επιστροφή για κλαρινέτο & πιάνο

"Στου πόθου το καμίνιν" | Τρία τραγούδια σε κυπριακή ποίηση του 16ου αι. για σοπράνο, κλαρινέτο, βιόλα & πιάνο

 

Ερμηνεύουν οι μουσικοί (αλφαβητικά) :


Ευτυχία Βενιωτά | πιάνο,
Αλεξάνδρα Βόλτση | βιόλα
Όμηρος Γιαβρούμης | βιολί
Βίκτωρ Δάβαρης | βιολοντσέλο
Δημήτρης Δημόπουλος | πιάνο

Νικολός Δημόπουλος | φλάουτο
Γιώργος Λασκαρίδης | τρομπέτα
Δημήτρης Λεοντζάκος | κλαρινέτο
Θάνος Μήτσαλας | κιθάρα
Σολίστ | Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο)


Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Δημοτική Ωδείο Θέρμης τηλ: 2310 463423

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα


Μέρος Α΄
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ για κιθάρα | Θάνος Μήτσαλας (κιθάρα).
ΣΟΝΑΤΑ για βιολοντσέλο και πιάνο | Βικτωρ Δάβαρης (βιολοντσέλο), Δημήτρης Δημόπουλος (πιάνο)
ΟΔΥΣΣΕΙΑ (απόσπασμα) Οδυσσέας – Πηνελόπη για τρομπέτα και βιόλα | Γιώργος Λασκαρίδης(τρομπέτα),
Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα),

IMPROMPTU για βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα και πιάνο | Όμηρος Γιαβρούμης (βιολί), Βίκτωρ Δάβαρης (βιολοντσέλο), Θάνος Μήτσαλας (κιθάρα), Δημήτρης Δημόπουλος (πιάνο)


Μέρος Β´
ΔΕΚΑ ΤΡΙΑ ΟΓΔΟΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ για πιάνο | Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο)
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  για κλαρινέτο και πιάνο | Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο), Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο)
"ΣΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΤΟ ΚΑΜΙΝΙΝ" τρία τραγούδια σε κυπριακή ποίηση του 16ουαι. για σοπράνο, κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο |Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα), Δημήτρης Δημόπουλος (πιάνο), Σολίστ-Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο)

MUTATION για σόλο φλάουτο | Νικολός Δημόπουλος (φλάουτο)

 

 

Βιογραφικά σημειώματα

 

Γιώργος Κουρουπός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών (1953-65, δίπλωμα πιάνου) με καθηγητές την Αικατερίνη Πάντζαρη, τον Σπύρο Φαραντάτο, τον Δημήτρη Μαρή και τη Μαρία Χαιρογιώργου. Στο διάστημα 1959-1968 συμμετείχε ως πιανίστας σε όλες τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του Μάνου Χατζιδάκι, επίδραση που τον έστρεψε στη σύνθεση αρκετών τραγουδιών, μερικά από τα οποία έγιναν εμπορικές επιτυχίες και βραβεύτηκαν σε ελληνικά φεστιβάλ τραγουδιού. Παρ’ όλα αυτά δεν μετέθεσε τους βασικούς στόχους του στη μουσική και μετά την αποφοίτησή του από τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο, 1967) έγραψε το πρώτο του μεγάλο έργο, τις Αντιφωνίες, σε κείμενα από τους ψαλμούς VI, XXII, XLVI του Δαβίδ.

Εργάστηκε για έξι περίπου μήνες ως βοηθός του Γιάννη Χρήστου, έγραψε τη μουσική για τον Ρήσο του Ευριπίδη, που ανεβάστηκε από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 1968, και, αμέσως μετά, πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια της τετράχρονης μελέτης του με τον Ολιβιέ Μεσσιάν στο Κονσερβατουάρ (1968-72), αφομοίωσε τα τελευταία ρεύματα της σύγχρονης τεχνικής, με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο θέματα: το τραγούδι (Κινούμενη άμμος, 1968/ Ελληνικό τραγούδι, 1970/ Λάι, 1971) και το μουσικό θέατρο, με σειρά ελληνικών θεμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν έναν από τούς βασικούς πυρήνες του έργου του (Ομηρικά Ι, 1969/ Ομηρικά ΙΙ, 1970/ Εκκλησιάζουσαι,1971/ Ερμής και Προμηθεύς, 1971-73).

 

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Κονσερβατουάρ, ενώ από το 1972 μέχρι το 1976 ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση και την προώθηση των μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του παρισινού προαστίου Κρετέιγ. Έργα του παρουσιάστηκαν επανειλημμένα στο Παρίσι, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Ευρώπης (Σπουδή πάνω στις γεωμετρικές προόδους, 1971/ Σύγκρουση, 1972/ Abstr’Acte, 1974), ενώ η ιδιαίτερη επιτυχία των μεγάλων σκηνικών δημιουργιών του (Ερμής και Προμηθεύς, 1973/ Τα παιδιά της άμμου, 1974/ Ο πύργος της Βαβέλ, 1976) οδήγησαν σε σημαντικές συνεργασίες: το 1975 με τον σκηνογράφο-σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκο, για το ανέβασμα του μουσικού-θεατρικού έργου «Ο Θεός το θέλει», με θέμα το ιστορικό επεισόδιο της Σταυροφορίας, και, λίγο αργότερα, το 1977, με τον σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ, για το δραματικό του έργο Griselidis – και τα δυο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

 

Έχοντας αρχίσει ήδη να διακρίνει το αδιέξοδο των νέων τάσεων της πρωτοπορίας και να ενοχλείται από την έπαρση και τους περιορισμούς που επέβαλλε το κύκλωμα αυτό, το 1977 ο Γιώργος Κουρουπός επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν η σταδιοδρομία του στην Ευρώπη βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της. Στη χρονική εκείνη περίοδο επανήρθε σε ένα μελωδικότερο ιδίωμα και οικονομία μέσων (Έξι τραγούδια για ποντίκια, 1979/ Αυτοσχεδιασμός, στη μνήμη Γιάννη Χρήστου, 1980) και ασχολήθηκε εντατικά με τη μουσική για το θέατρο. Από το 1986 και μετά (Το γάλα του αιγιαλού, 1986/ Εισαγωγή στο “Κιβώτιο”του Άρη Αλεξάνδρου, (1987) διακρίνεται η λεπτή επεξεργασία του μουσικού ιστού και η δραματική συμπύκνωση της έκφρασης, με κορυφαία σημεία τα έργα Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (1990) και Πυλάδης (όπερα, 1991). Η τελευταία δεκαετία (1991-2000) υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική: πολλές θεατρικές μουσικές (Ηλέκτρα,Μήδεια, Οιδίπους επί Κολωνώ, Ελένη στην Επίδαυρο, Ανδρομάχη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, κ.ά.), δύο κύκλοι τραγουδιών, το συμφωνικό μπαλέτο Οδύσσεια, σε χορογραφία Τζων Νοϋμάγιερ, συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Όπερας του Αμβούργου, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 50 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο (περιλαμβανομένων και αυτών στη Βασιλική Όπερα της Δανίας, το 2003). Για τη μουσική του αυτή, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Benois de la danse το 1996.

 

Άλλα σημαντικά έργα της τελευταίας περιόδου: η όπερα Οι δραπέτες της σκακιέρας σε λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά (Εθνική Λυρική Σκηνή 1998), Ντιβερτιμέντι για τον Καζανόβα, μπαλέτο σε χορογραφία της Κάρολ Αρμιτάζ (Φεστιβάλ Αθηνών, 2000), Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα, η όπερα Το καράβι του έλατου, σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, παραγγελία του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης της Κεφαλονιάς για τα εγκαίνια του Θεάτρου του Ληξουρίου το 2002, καθώς και η λυρική τραγωδία Ιοκάστη (κείμενα Ιουλίτας Ηλιοπούλου), για ηθοποιό, υψίφωνο, μπάσο, ανδρική χορωδία και μικρή ορχήστρα, παραγγελία του Κέντρου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας «Η ανθρώπινη φωνή», Δήμου Βέροιας.

 

Το 2004 γράφει το «Μονόγραμμα», δραματική καντάτα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, για βαρύτονο, υψίφωνο και ορχήστρα, παραγγελία από τον οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004.

 

Έχει διοριστεί αναπληρωτής διευθυντής του Τρίτου Προγράμμα τος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1977-81), πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1982-84), διευθυντής του μουσικού τομέα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (1985-90), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 1994-1999, ενώ από το 1995 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, από το 2000 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το 2003 καθηγητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου.

 

 

Άρτεμις Μπόγρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε τις μουσικές της σπουδές πρώτα στο πιάνο σε ηλικία 10 ετών. Το 1996 ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στην τάξη της Μαρίνας Κρίλοβιτς στο Ωδείο Αthenaeum από όπου πήρε το δίπλωμα της τον Ιούνιο του 2002 με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, και χρυσό μετάλλιο. Έχει συμμετάσχει σε μαθήματα υποκριτικής και μελοδραματικής που δόθηκαν από τους σκηνοθέτες Βασίλη Νικολαίδη και Κάρμεν Ρουγγέρη, καθώς και σε σεμινάρια τραγουδιού της Δάφνης Ευαγγελάτου, της Jeannette Pilou και του Άρη Χριστοφέλλη, με τον οποίο συνεχίζει τη μελέτη ρεπερτορίου. Υπήρξε ενεργό μέλος του Όπερα στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2009 έως το 2011.

 

Έχει δώσει συναυλίες συνεργαζόμενη με την Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Helmuth Rilling και με το Φεστιβάλ Ναυπλίου 2008 (Καλλιτεχνική διεύθυνση- Γιάννης Βακαρέλης).

 

Από το 2001 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές της παιδικής σκηνής. Από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Ε.Λ.Σ (Αρχιμουσικός/Καλλιτεχνικός σύμβουλος- Θόδωρος Αντωνίου)στο έργο του Βίκτορ Ούλμαν «Ο αυτοκράτορας της Ατλαντίδας» (Bubikopf-κορίτσι), και αργότερα εμφανίστηκε στους ρόλους του Συνθέτη ( Αριάδνη στη Νάξο), της πρώτης κυρίας (Ο μαγικός αυλός) και της Ροζίνας (Ο κουρέας της Σεβίλλης). Το Φεβρουάριο του 2010 εμφανίστηκε στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού «Η σκηνή των θαυμάτων» (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), τραγουδώντας το ρόλο της Τσιρίνας. Τελευταία συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του C.W. Gluck “Il trionfo di Clelia” τραγουδώντας το ρόλο του Mannio (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Φεβρουάριος 2012). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

 

 

Idée Fixe – ensemble

Καλλιτεχνική διεύθυνση | Ερατώ Αλακιοζίδου

Σκοπός του συνόλου Idée Fixe είναι η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρεπερτόριο της μουσικής που γράφτηκε στον 20ο & 21ο αιώνα, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα ονόματα και την ταυτότητα αυτού του ρεπερτορίου, τις ανεπαίσθητες αποσιωπήσεις, τις απροσδόκητες επιρροές, τις αποκλίσεις, τις διαγραφές, τις επιπτώσεις μιας ύλης που είναι ακόμη ανοικτή και εν εξελίξει.

Από τη διάδοση έργων Ελλήνων συνθετών μέχρι την πρόσμειξη των τεχνών (μουσική και χορός, μουσική και λογοτεχνία), η ομάδα των μουσικών του συνόλου – ξεκινώντας το 2001 με την « Ηχοσυγκυρία », το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής και το Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Συνθέρμια», και φτάνοντας στις πρόσφατες συνεργασίες του συνόλου με το Κ.Θ.Β.Ε. (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) το Κ.Μ.Σ.Τ. (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)και την Κ.Ο.Θ (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) – επιχειρεί να ανακαλύψει τον ήχο ξανά ως σώμα, ως σκέψη και αίσθηση, ως φαντασία και μνήμη. Το σύνολο IF μεταξύ άλλων έχει καθιερώσει κύκλους συναυλιών ξεχωριστών θεματικών ενοτήτων :επετειακά Πορτραίτα Ελλήνων συνθετών-(Γιάννης Παπαϊωάννου, Θόδωρος Αντωνίου, Δημήτρης Θέμελης, Νίκος Αστρινίδης, Γιώργος Κουρουπός), Το σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας, Έργα Εβραίων συνθετών απαγορευμένα από το Γ΄ Ράιχ (Entratete Musik),Μουσική και Θρησκεία,Sea Sound scene & Video Art,Αφιέρωμα στα έργα του Dmitri Smirnov & Elena Firsova κ.α

Η παρουσία και η εκπαιδευτική δράση του συνόλου είναι πολυποίκιλη. Εκτός από τη παρουσίαση συναυλιών για παιδιά και νέους, τη διοργάνωση σεμιναρίων μουσικής και την υποστήριξη του Τμήματος Σύνθεσης στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, το Idée Fixe είναι το μοναδικό σύνολο που δρα στο χώρο της ωδειακής εκπαίδευσης στηρίζοντας τους σπουδαστές σύνθεσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Από το 2005 είναι Ensemble in Residence του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

Το σύνολο εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και χώρους τεχνών, όπως και σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ουσιαστικών δράσεων, συνεργασιών και ανακαλύψεων μέσω της μουσικής δημιουργίας.

Τα μέλη του συνόλου ξεχωριστά αλλά και συνολικά συνεργάζονται με πολλούς καταξιωμένους συνθέτες οι οποίοι έχουν γράψει και αφιερώσει σ΄ αυτό πληθώρα έργων που έχουν παρουσιαστεί σε πρώτες εκτελέσεις. Ο κόσμος των ήχων και τα έργα που τον απαρτίζουν δεν είναι ένα πεπερασμένο σύνολο καταστάσεων. Είναι μια πύλη εισόδου, διαρκώς ανοιχτή σε ανεξάντλητες ερμηνείες.

Το ενόργανο σύνολο Idée Fixe αποτελείται από τους-(αλφαβητικά): Ερατώ Αλακιοζίδου- πιάνο, Ευτυχία Βενιωτά-πιάνο, Αλεξάντρα Βόλτση-βιόλα, Όμηρο Γιαβρούμη-βιολί, Βίκτωρ Δάβαρη-βιολοντσέλο, Νικολό Δημόπουλο-φλάουτο, Ντόλλυ Λιανά-κρουστά, Δημήτρη Λεοντζάκο -κλαρινέτο, Γιάννη Πολυμενέρη-κοντραμπάσο, Κωσταντίνο Ράπτη-Ακορντεόν Κοντσέρτου (μπαγιάν), Μαρία Σπανού-βιολί, Θεόφιλο Σωτηριάδη-σαξόφωνο.

Το σύνολο έχει εμφανιστεί υπό την διεύθυνση των: Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, Μίλτου Λογιάδη, Δημήτρη Δημόπουλου, Θόδωρου Αντωνίου και Αλέξανδρου Μυράτ.(www.ideefixe.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.synthermia.gr καθώς και τις ιστοσελίδες: http://culthermi.gr και http://doth.gr


http://www.synthermia.gr/about/

********************************

 

 

4ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ «ΣΥΝΘΕΡΜΙΑ 2012»

NEA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

 

Το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και ο Σύλλογος Καθηγητών του Δ.Ω.Θ. ανακοινώνει την λήξη της δεύτερης φάσης του 4ου Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης Συνθέρμια 2012.

Οι έξι φιναλίστ του 4ου Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης Συνθέρμια 2012 που προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού στις 22 Απριλίου 2012 είναι οι κάτωθι; :

Lin Lin με το έργο Masquerade (KINA)

Ανγκελάκης Ιωάννης με το έργο Noir (ΕΛΛΑΔΑ)

Ηong Sungji με το έργο Tremulous light (ΚΟΡΕΑ)

Liu Lin με το έργο In the mood of moon (ΚΙΝΑ)

Peter Koeszeghy με το έργο Flight of Icaros (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)

Koboyashi Sumio με το έργο On the top of a tree of amethyst (IΑΠΩΝΙΑ)

Το έργο του κ. Castellarnau αποσύρεται από την τελική κατάταξη λόγω βράβευσής του σε προηγούμενο διαγωνισμό. Το ίδιο ισχύει και για το έργο του κ. Bo Li .Βάση της ψηφοφορίας της επιτροπής την θέση του παίρνει το έργο On the top of a tree of amethyst του κ. Koboyashi Sumio.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τους: Dmitri Smirnov, Γιώργο Κουρουπό, Elena Firsova, Lisa Lim & Μιχάλη Τραυλό.

Τα έργα των έξι φιναλίστ θα παρουσιαστούν από το ενόργανο σύνολο Idée Fixe ensemble in Residence υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

www.synthermia.gr

*******************

4TH INTERNATIONAL COMPOSITION COMPETITION “SYNTHERMIA 2012”

RESULTS OF THE SIX FINALISTS- NEW update

The Municipal Conservatory of Thermi and the Teachers' Association of the M.C.Th. proudly announce the results of the 2nd phase of the 4th International Composition Competition Synthermia 2012.

The names and works of the six finalists of the 4th International Composition Competition Synthermia 2012 who will participate in the final phase of the competition on 22nd April of 2012 are the following:

Lin Lin with the work Masquerade (CHINA)

Angelakis Ioannis with the work Noir (GREECE)

Ηong Sungji with the work Tremulous light (ΚΟRΕΑ)

Liu Lin with the work In the mood of moon (CHINA)

Peter Koeszeghy with the work Flight of Icaros (HUNGARY)

Koboyashi Sumio with the work On the top of a tree of amethyst (JAPAN)

Mr. de Castellarnau’s work was withdrawn, since it received an award in another competition. Also, the work of Mr. Bo Li had to be withdrawn from the finalists' selection, since it has also been awarded a prize at another competition. Consequently, based on the voting, his place will be taken by Mr. Koboyashi Sumio with the work On the top of a tree of amethyst.

The members of the Jury committee are: Dmitri Smirnov, Giorgos Kouroupos, Elena Firsova, Lisa Lim & Michalis Travlos.

The works of the six finalists will be presented by the Idée Fixe-ensemble in residence | Conductor: Miltos Logiadis.

For more information, please, visit the Festival’s website: www.synthermia.gr

************************

 

Σύντομο ιστορικό του θεσμού

Τα «ΣΥΝΘΕΡΜΕΙΑ» είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής.

Αποτελεί μια πολυεπίπεδη διοργάνωση στην οποίαν ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σύνθεσης πλαισιώνεται από ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τη μορφή φεστιβάλ, στο οποίο περιλαμβάνονται σεμινάρια σύνθεσης, ανοιχτές πρόβες εργαστηριακού χαρακτήρα και ομιλίες διαπρεπών Ελλήνων συνθετών, οι οποίοι ταυτόχρονα συμμετέχουν και ως μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δυο πρώτων διοργανώσεων (Συνθέρμεια 2005 & 2007), το φεστιβάλ μεταμορφώθηκε σε μια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας όπου στο διαγωνιστικό μέρος του είχε συμμετοχές από όλο τον κόσμο με μέλη κριτικής επιτροπής διάσημους συνθέτες και στο καλλιτεχνικό μέρος προστέθηκαν συναυλίες με καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας αλλά και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Βράβευση θεσμού

Το 2008 τα Συνθέρμεια βραβεύτηκαν από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και μουσικής με τιμητική διάκριση για την άρτια διοργάνωση και καλλιτεχνική προσφορά ως θεσμός της περιφέρειας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Καλλιτεχνική και εκπαιδευτική προσφορά

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου γίνεται απομαγνητοφώνηση και καταγραφή των ομιλιών, καθώς και επαγγελματική ηχογράφηση τόσο των συναυλιών, όσο και των έργων των φιναλίστ τα οποία ερμηνεύονται στην τελική φάση του διαγωνισμού. Όλο το υλικό βιβλιοδετείται και μοιράζεται με αριθμό ISBN διεθνούς βιβλιογραφίας- ως αρχειακό υλικό σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτήρια, Ωδεία, Οργανισμοί, Βιβλιοθήκες κλπ) .

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου.

 

Συνθέρμεια 2012

Τα Συνθερμεια του 2012 θα πραγματοποιηθούν στις 20,21 & 22 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Δήμου Θέρμης . Σε αυτή την διοργάνωση το πλάνο των εκδηλώσεων και των παράλληλων δράσεων θα περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια σύνθεσης, πρόβες εργαστηριακού χαρακτήρα, συναυλίες ,ημερίδα, εκθέσεις και τέλος την τελευταία φάση του Διεθνή Διαγωνισμού σύνθεσης.

Το διαγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης υποστηρίζεται από το Ενόργανο σύνολο idee fixe - ensemble in Residence www.ideefixe.gr) το οποίο υπό της διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη θα παρουσιάσει στο κοινό τα έργα των φιναλίστ του διαγωνισμού στις πρόβες εργαστηριακού χαρακτήρα αλλά και στην τελική φάση του διαγωνισμού.

 

 

Ενδεικτικές συμμετοχές καλλιτεχνών στα προηγούμενα φεστιβάλ

 

Συναυλίες

  • Geoffrey Douglas Madge-(2007)

Ρεσιτάλ πιάνου| έργα Ν. Σκαλκώτα και Ι. Ξενάκη

 

  • Tatjana Rancovitch(2009)

Ρεσιτάλ πιάνου|έργα των Samuel Barber, Nicolas Flagello, Vittorio Giannini, David Jaggard, Robert Muczynsky, NedRorem , Michael Sahl, Bruce Stark .

 

  • Κουαρτέτο Σαξοφώνων «Cosmos Saxophone Quartet».(2007)

Θεόφιλος Σωτηριάδης – σοπράνο σαξόφωνο David Wegehaupt – άλτο σαξόφωνο

Sean Patayanikorn – τενόρο σαξόφωνο Joel Diegert – βαρύτονο σαξόφωνο

Έργα Ελλήνων Συνθετών

Ιάννις Ξενάκις – «XAS»

Γιώργος Κουμεντάκης – «Typewriter tune for 4 sax» (α΄ παγκόσμια εκτέλεση)

Θόδωρος Αντωνίου – «Saxquar»

Ιάκωβος Κονιτόπουλος – «S-X-F»

Μηνάς Ι. Αλεξιάδης– «Midland» ( α΄ εκτέλεση της αναθεωρημένης εκδοχής,2007)

Ιωσήφ Παπαδάτος – «Dark Mirror» (op.54) (α΄ ολοκληρωμένη παγκόσμια εκτέλεση)

 

  • Κουαρτέτο «Miscelanea Guitar Quartet» (2009)

Κωστα Τοσιδη, Tanasu Luis Diaz, Γιωργο. Περβολαρακη και Alejandro Diaz Bandres.

Έργα των: Leonardo Balada,Marios Joannou Elia,Ian Krouse DusanBogdanovic

 

  • Idee fixe |ensemble in Residence (www.ideefixe.gr)

Μίλτος Λογιάδης| μαέστρος,Ορχήστρα των Χρωμάων, διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

 

Ομιλητές και επιτροπές διαγωνισμού

Νίκος Αθηναίος - Συνθέτης, μαέστρος, πιανίστας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Γιώργος Κουμεντάκης- Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συνόλου «Ν.Σκαλκώττας»,Διευθυντής μουσικής και δημιουργός μουσικής σύνθεσης των τελετών έναρξης Ολυμπιακών αγώνων 2004,μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Γιώργος Κουρουπός -Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.(Πρόεδρος Κριτικής επιτροπής)

Jose Manuel Lopez-lopez- Συνθέτης, Καθηγητής στο εργαστήρι σύνθεσης του Πανεπιστημίου ParisConservatoire de Zaragosa(Ισπανία),καλλιτεχνικός διευθυντής στην εθνική αίθουσα συναυλιών (Μαδρίτη) 8(Γαλλία),καθηγητής σύνθεσης στο

Άλκης Μπαλτάς- Συνθέτης, μαέστρος, Καλλιτεχνικός διευθυντής της «Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Κέρκυρας» και του Φεστιβάλ Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής», Διευθυντής του Ωδείου «Μουσικό Κολέγιο» (Θεσσαλονίκη) και του «Ελληνικού Ωδείου» (Αθήνα).Διδάσκων στη Σχολή Μουσικολογίας του Τμήματος Καλών Τεχνών του Α. Π. Θ, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Nigel Osborne- Συνθέτης, Καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Χρήστος Χατζής-Συνθέτης, Καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο(Καναδάς),μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Ευγένιος Πολίτης-, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Θωμάς Ταμβάκος-μουσικογράφος, μουσικοκριτικός, ερευνητής, δημιουργός και κάτοχος του αρχείου Ελλήνων Μουσουργών.

Tatjana Rankovitch- πιανίστα, καθηγήτρια στο Mannes College of Music στη Νέα Υόρκη .

Κωσταντίνος Ράπτης-Υπεύθυνος στη σχολή ακορντεόν στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, Λέκτορας (υπο διορισμό) στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου.

Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (Συνθέτης, Μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών----Κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2007

Θόδωρος Αντωνίου (Συνθέτης, μαέστρος, καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)----Πρόεδρος Κριτικής επιτροπής Συνθέρμεια 2005 & 2007

Νίκος Αστρινίδης (Συνθέτης, πιανίστας, μαέστρος)---- Κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2007-

Βασίλης Κίτσος ( Συνθέτης, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Διδάσκων στο

Α. Π. Θ, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής στη Λαμία)----ομιλητής ημερίδας 2007

Ιάκωβος Κονιτόπουλος(Συνθέτης-μαέστρος, Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)----Κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2005 & Ομιλητής ημερίδας 2007

Μιχάλης Λαπιδάκης(Συνθέτης, Επίκουρος Καθηγητής Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α. Π. Θ) –---Κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2005

Χαράλαμπος Λεφάκης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Α. Π .Θ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Ηχοσυγκυρίας»,Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Εαρινό φεστιβάλ μουσικής δωματίου»)----Ομιλητής ημερίδας Συνθέρμεια 2007-

Γιώργος Λεωτσάκος (Μουσικολόγος, Μουσικοκριτικός, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Επίτιμο Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)----

Ιωσήφ Παπαδάτος (Συνθέτης, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)----Κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2005 & 2007

Χρήστος Σαμαράς (Συνθέτης, Αναπληρωτής καθηγητής Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π. Θ)----Κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2005 & 2007

Βλαδίμηρος Συμεωνίδης(Διευθυντής Ορχήστρας, Καθηγητής στο Κ. Ω .Θ, Διδάσκων στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)----Διεύθυνση ενόργανου συνόλου& κριτική επιτροπή Συνθέρμεια 2005

Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης(Συνθέτης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών υπολογιστών του Α.Π.Θ., καθηγητής σύνθεσης στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)

 

 

Προηγούμενοι συνεργαζόμενοι χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ3, 9,58 fm, 102 fm, Τρίτο πρόγραμμα(ERA3), Transistoraki.gr, goculture.gr, classicalmusic.gr, tar.gr, confuoco.gr,  pressinaction.gr,  Εφημερίδες Μακεδονία,  Θεσσαλονίκη, περιοδικό city, περιοδικό highlights, Ένωση Ελλήνων μουσουργών –περιοδικό Πολύτονο, διαφορές αθηναϊκές εφημερίδες (έθνος, νέα κλπ)

 

 

 
fivosdelivorias_1296389755(1).jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.