Ακούστε
Nova FM 106
Ζωντανά
Ακούστε Nova FM 106 Ζωντανά
Έχουμε 346 επισκέπτες συνδεδεμένους
Δήμος Βόλου ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δευτέρα  29/12 & Τρίτη  30/12.


Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς παρουσιάζεται στην πλατεία Αγίου Νικολάου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. Συμμετέχουν σπουδαστές της τάξης Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Μπάρδα. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Βόλου.  Η διασκευή και η σκηνοθεσία ανήκει στο  Δημήτρη Δακτυλά αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  ενώ η διεύθυνση  της ορχήστρας στο μαέστρο Βασίλη Τασούδη.


Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 18:30 στις εξής ημερομηνίες:

Παρασκευή 19/12, Δευτέρα 22/12, Δευτέρα  29/12 & Τρίτη  30/12. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το διήγημα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς,  δημιούργησε τον μεγαλύτερο  χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας η ιστορία αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος.


Ο Κάρολος Ντίκενς, η  ορθότερα Τσαρλς Ντίκενς (Charles Dickens, 7 Φεβρουαρίου 1812 - 9 Ιουνίου 1870) ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος.
Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής (19ος αιώνας). Η δημοτικότητά του ποτέ δεν μειώθηκε στη διάρκεια της ζωής του και σήμερα ακόμη η εκτίμηση για το έργο του είναι πολύ υψηλή.


Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.
Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.


Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.


Το βιβλίο του Ντίκενς ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και συνεισέφερε στην αναζωογόνηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνιας, σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας για την εργατική τάξη της Αγγλίας. Ο ίδιος πίστευε σε μία «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.
Η σκηνοθεσία και η δραματοποίηση  αποδίδεται  από τον  Δημήτρη Δακτυλά (Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου), ερμηνεύουν  οι ηθοποιοί   : Αποστόλης Τσιρώνης Αντώνης Κουτσελίνης, Σταμάτης Παγασαίος , Μάρθα Παπαθανασίου, Γιώργος Παπαδόπουλος και Μαρία Πράντζου.


Στην παράσταση συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου  Βασίλη Τασούδη . Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής που συμμετέχουν  είναι οι: Λίντα Αρσενοπούλου, Χρήστος Ασπρούδης, Θανάσης Γατής, Μαρία Γκιούρκη, Κρινούλα-Μίνα Κακλιά, Κώστας Κουτριάνος, Γιώργος Κερασιώτης, Βαγγέλης Μπακάλης, Ελένη Μπάρτζου,  Κατερίνα Παπαϊωάννου,  Δημήτρης Παππάς, Κατερίνα Παρλιάρου,  Λευτέρης Στράκας,  Βάϊος Τακτικός, Θανάσης Τακτικός, Θόδωρος Φακίδης, Ελευθερία Φραγκουδάκη, Νίκος Χατζηνικολάου και οι δόκιμοιμουσικοί: Αργύρης Ασπρούδης, Ματούλα Μανιώτη, Βασιλεία Πιπιλή. Έκτακτη συμμετοχή του Διακουμή Παπαδιακουμή στο ακορντεόν.
Τραγουδούν οι σπουδαστές της τάξης Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Γεωργαλιού Αφροδίτη και Δημουλάκη Αναστασία

 

********************************

 


«Το Ξυλάδικο του Βόλου»


Το  Νέο Ελληνικό Θέατρο  του Γιώργου Αρμένη θα παρουσιάσει στο Βόλο την παράσταση  «Το Ξυλάδικο του Βόλου» σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ( Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. )  Δήμου Βόλου. Η παράσταση βασίζεται στο γνωστό  « Διπλό Βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή, σε σκηνοθεσία και  θεατρική διασκευή του  Γιώργου Αρμένη. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής στις ακόλουθες ημερομηνίες,  Σάββατο 27/12/2014, Κυριακή 28/12/2014, Δευτέρα 29/12/2014 και Τρίτη 30/12/2014.

Δυο λόγια για το έργο από τον σκηνοθέτη Γιώργο Αρμένη:
« Ο πόλεμος τελείωσε, απελευθερώθηκε η Ελλάδα, οι κατακτητές πήραν το δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας εκατομμύρια νεκρούς και ερείπια  πίσω.  Σαν να μην έφταναν τα δεινά, το αίμα που χύθηκε, ήρθαν να προστεθούν τα πολιτικό – ιδεολογικά μας μίση, για να συμπληρώσουν την τραγωδία.

Χωρίς μυαλό και τυφλοί, ρίχτηκαν σε έναν εμφύλιο  αδελφοκτόνο πόλεμο με τραγικές συνέπειες.
Κάπου εδώ έρχεται ο σπουδαίος λογοτέχνης, της Νεότερης Ελλάδας, Δημήτρης Χατζής και καταπιάνεται στο «Διπλό Βιβλίο» , με τον Έλληνα, που παίρνει τον δρόμο της ξενιτιάς και τους ηττημένους που μείναν πίσω, να προσπαθούν μέσα από αντίξοες συνθήκες να ξαναρχίσουν την ζωή τους.

Δουλέψαμε  με σεβασμό πάνω στο έργο του Δημήτρη Χατζή και την αναζήτηση του Ρωμαίικου, που ο ίδιος το κυνηγάει και το ψάχνει σαν το αλαργινό όνειρο».

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι : Σκηνοθεσία – Θεατρική Διασκευή Γιώργος Αρμένης, Σκηνικά Θεόδωρος Παπαγιάννης, Επιμέλεια Κοστουμιών Γιώργος Αρμένης, Πρωτότυπη Μουσική Διονύσης Τσακνής, Βοηθός Σκηνοθέτη Κατερίνα Αντωνιάδου. Πρωταγωνιστούν οι : Αρμένης Γιώργος Πατέρας – Μάστορας, Παπαδόπουλος Παντελής Αφηγητής, Νίνης Στέλιος Κώστας. Παίζουν οι : Φιλιάγκου Βασιλική Αναστασία, Γκίκας Φάνης    Θανάσης – Αφεντικό – Βασίλης –Σκύλος

Πληροφορίες στο ΔΙΑΥΛΟ  Τοπάλη 14, Βόλος τηλ:2421025363


*******************************



 

Γιορτές με την Βασιλική Καρακώστα

Πλατεία Αγίου Νικολάου, με την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, 28 Δεκεμβρίου, στη μία μετά το μεσημέρι (13.00)

Στην δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα της το Βόλο είναι προσκεκλημένη η Βασιλική Καρακώστα. Την πρόσκληση απηύθυνε στη Βασιλική ο Δήμος Βόλου, μετά τη θριαμβευτική εμφάνιση της τον προηγούμενο Αύγουστο στην Μακρυνίτσα του Πηλίου, αλλά και το βραβείο του Καλλιτέχνη της Θεσσαλίας, κορυφαίος τίτλος τιμής για τη Βασιλική που της αποδόθηκε τον Οκτώβριο από το Wish  Magazine, κατόπιν επιλογής της από το ίδιο το κοινό της περιοχής.

Η γνωστή για την αμεσότητα της Βασιλική, θα ανασύρει βασικές αξίες της μουσικής των προγόνων μας και θα της προσφέρει απλόχερα στο κοινό, στο γιορτινό κλίμα των ημερών. Στις 28 Δεκεμβρίου το μεσημέρι (13.00) στην πλατεία Αγίου Νικολάου θα συμπράξει με την Φιλαρμονική του Δήμου σ ένα γιορτινό πρόγραμμα που θα καλωσορίσει το νέο χρόνο, με την πληθωρική ενέργεια της απρόβλεπτα μοναδικής Βασιλικής.

**************************************

*********************************

 

*******************************************

Μεγάλη χριστουγεννιάτικη λατρευτική εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Βόλου  και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος, σε συνεργασία με τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014.


Στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Βόλου, ώρα 18:00 - 20:00 μμ, θα τελεστεί (θα αναβιώσει) η απολησμονημένη Ακολουθία ΤΡΙΘΕΚΤΗ του Βυζαντινού Ασματικού (Κοσμικού) Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε από την ορθόδοξη λατρευτική πράξη μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα 1453. Αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το έτος 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Γρηγόριος Θ. Στάθης με την σύμφωνη γνώμη και έγκριση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Έκτοτε, η Ακολουθία τελείται κάθε χρόνο σε πολλούς Ι. Ναούς της Πρωτεύουσας και πολλών άλλων Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ομόδοξες χώρες του εξωτερικού. Στο Βόλο θα τελεστεί για πρώτη φορά.
Στην Ακολουθία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Θα ψάλουν: Στο Δεξί Αναλόγιο, ο Χορός Ψαλτών "Τρίκκης Μελωδοί" (από τα Τρίκαλα) με Χοράρχη τον Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Δημήτριο Μπαλαγεώργο και στο Αριστερό Αναλόγιο, ο Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου με Χοράρχη τον Διευθυντή του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, Επίκουρο Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Κων/νο Χαριλ. Καραγκούνη. Την Ακολουθία θα προλογίσει με ειδική διάλεξη επί του Ασματικού Τυπικού ο καθηγητής Δημήτριος Μπαλαγεώργος. Ας σημειωθεί, ότι ο Χορός Ψαλτών "Τρίκκης Μελωδοί" τελεί την ΤΡΙΘΕΚΤΗ στα Τρίκαλα, κάθε χρόνο, τα τελευταία 12 έτη, κατά την προεόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων. Η παρουσία του στο Βόλο θα συμβάλει τα μέγιστα στην άριστη τέλεση της Τριθέκτης στην πόλη μας, δημιουργώντας κλίμα κατάνυξης και ψυχικής ανάτασης ενόψει της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης.

 

*******************************


"ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ" του Camille Saint Saens στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και Δημοτική Σχολή Χορού Δήμου Βόλου



Δύο μοναδικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το μικρό και μεγάλο κοινό του Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 20:00 και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 12:00. Η ζωολογική φαντασία του Camille Saint Saens το «Καρναβάλι των ζώων», ζωντανεύει με ένα πολύ ιδιαίτερο πάντρεμα της μουσικής και των παραστατικών τεχνών. Τρεις μεγάλες δυνάμεις του Πολιτισμού, το Δημοτικό Ωδείο Βόλου (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δημοτικού Ωδείου), η  Δημοτική  Σχολή Χορού (χορός) και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου (αφήγηση) συντονίζονται επί σκηνής για να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.
Πρόκειται για μία χιουμοριστική σουίτα που ο Γάλλος συνθέτης Saint Saens έγραψε το 1886 όταν οι μαθητές του, του ζήτησαν να  συνθέσει κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό. Ο ίδιος, μάλιστα, το παρουσίασε μέσα σε ένα στενό κύκλο ακροατών. σε δύο μόνο ιδιωτικές παραστάσεις και ποτέ σε κάποια δημόσια συναυλία γιατί φοβόταν πως αυτή η «για πλάκα» σύνθεση  θα χαλούσε το πορτρέτο του ως σοβαρού συνθέτη. Το έργο εκδόθηκε αφού πέθανε, το 1921, είχε τη πρώτη του δημόσια εκτέλεση το 1922 και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το έκανε ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα κομμάτια του Γάλλου ρομαντικού συνθέτη. «Στο καρναβάλι τα ζώα κάνουν πάρτι και οι καλεσμένοι καταφθάνουν, καθένας με τη πόζα του…..»
Η παράσταση βασίζεται σε μία πρόταση της Άντζελας Καλαντζή (Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της Δημοτικής Σχολής Χορού) η οποία σε συνεργασία με τον Ανδρέα Μιμαίο (Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου) ανέλαβαν την οργάνωση και την επιμέλεια της παράστασης. Την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων διευθύνει ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί η Άντζελα Καλαντζή και την Αφήγηση ο Δημήτρης Δακτυλάς (Αναπληρωτής καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ). Στα δύο πιάνα σολίστ είναι οι Τζιουμάκη Κάτια και ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος ενώ για το χορό γκεστ εμφάνιση θα κάνουν οι Στέφανος Δημουλάς και Μαρίνα Ρουκά. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η ενδυματολόγος  Νικολέτα Καϊση και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Κώστας Τσιάκας. Έφορος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων η Μαρίνα Αλάκια.
Η συναυλία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ και θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Αντί εισιτηρίου οι θεατές προαιρετικά μπορούν να φέρουν παιχνίδια και ρούχα για τα παιδιά του ορφανοτροφείου καθώς και φαγητά μακράς διαρκείας για το κοινωνικό παντοπωλείο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

*************************************

 

«ΣΙΝΕΑΚ»

Στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον θα αναβιώσει το τόσο αγαπημένο για τους παλιότερους «ΣΙΝΕΑΚ» και θα ζωντανέψει ο χώρος του κινηματογράφου τα πρωινά της Κυριακής καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών  με ένα  πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά από τη  Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ.
Κάθε Κυριακή  στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Βόλου και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. θα προβάλλονται παιδικές ταινίες με πρώτη προβολή στις 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 11:30 με την ταινία Λόραξ .


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


7/12/2014

Λόραξ
The Lorax
Animation 2012  Έγχρ. Διάρκεια: 86'

Ένα 12χρονο αγόρι που ζει στη Θνίντβιλ, μια πόλη όπου όλα είναι πλαστικά, αναζητά το μοναδικό πράγμα με το οποίο μπορεί να γοητεύσει το κορίτσι που αγαπά: ένα αληθινό δέντρο.

Η δημιουργική ομάδα του "Εγώ, ο Απαισιότατος" μεταφέρει στην οθόνη στοργικά μια ευαίσθητη αλληγορία περί προστασίας του περιβάλλοντος του συγγραφέα Δρα Σέους ("Χόρτον", "Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων"). Το φιλμ είναι καλά δουλεμένο στις σκηνές δράσης, τα έντονα χρώματα δίνουν μια ποπ, ζωηρή διάσταση και το ξεκάθαρο οικολογικό μήνυμα μιλάει άμεσα στους νεαρούς θεατές.
Η ενιαία τιμή εισιτηρίου είναι ένα ευρώ. Τα εισιτήρια θα διατίθενται στο ταμείο του κινηματογράφου και η προπώληση θα ξεκινάει μία ώρα πριν τη προβολή.

14/12/2014

Εγώ ο απαισιότατος 2
(DESPICABLE ME 2)
Animation (2013) Διάρκεια: 98’

Ο Chris Meledandri και η καταξιωμένη ομάδα του δημιουργούν μια ολοκαίνουργια κωμωδία κινουμένων σχεδίων σε μια περιπέτεια που πρωταγωνιστεί ο Gru (Steve Carell), τα κορίτσια, τα απρόβλεπτα ξεκαρδιστικά τσιράκια … και ένα πλήθος νέων και εξωφρενικά αστείων χαρακτήρων.

21/12/2014

Ο Καρυοθραύστης
The Nutcracker
(2010) Φαντασίας 100' 
1920. Ένα 9χρονο κορίτσι, η Μαίρη, περνά τα Χριστούγεννα βαρετά στη Βιέννη μέχρι τη μέρα που ο θείος της φτάνει στο σπίτι με ένα μαγικό δώρο: έναν ξύλινο καρυοθραύστη! Ο θείος της τής εκμυστηρεύεται ότι αν ένα παιδί, την παραμονή των Χριστουγέννων, πιστέψει στα όνειρα του τότε αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν!
Έτσι, το βράδυ, ο μικρός Καρυοθραύστης με μαγικό τρόπο ζωντανεύει και την οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο όπου όλα τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια ζωντανεύουν. Εκεί, όμως, το φανταστικό βασίλειο του μικρού Καρυοθραύστη απειλείται από τον τυραννικό Βασιλιά των Ποντικιών και τη φθονερή μητέρα του και η Μαίρη ζει μια μοναδική περιπέτεια για τη σωτηρία του βασιλείου, που δε θα ξεχάσει ποτέ!

28/12/2014

ParaNorman Μια Μεταφυσική Ιστορία
ParaNorman
Animation 2012 Διάρκεια: 85'

Το stop motion αυτό κομψοτέχνημα, πέρα από την αδιαμφισβήτητη εικαστική του δεξιοτεχνία, δεν σταματά να παίζει χιουμοριστικά με τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Επιπλέον, το σαγηνευτικά ιδιότυπο παραμύθι δεν παραλείπει να κάνει διακριτικά σχόλια για τα τέρατα που στοιχειώνουν το παιδικό -και όχι μόνο- υποσυνείδητο, για την τάση των ενηλίκων να ακολουθούν άκριτα τον όχλο, για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κι εντέλει για το ότι η ψυχική -συλλογική ή μη- ηρεμία δεν μπορεί να έρθει αν δεν έρθουμε οι ίδιοι αντιμέτωποι με τους δαίμονες του παρελθόντος.
Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας άνω των  12 ετών .

4/1/2014

Rango
Animation 2011 Διάρκεια: 107'
Ο Ράνγκο βρίσκεται άθελά του καταμεσής της ερήμου. Με το ερμηνευτικό του ταλέντο, όμως, θα καταφέρει να εντυπωσιάσει τους κατοίκους μιας αφιλόξενης ζωο-πόλης, οι οποίοι τον χρίζουν σερίφη.

Με εξαιρετικό δημιουργικό επιτελείο το φιλμ μετατρέπεται γρήγορα σε απολαυστικό μετα-γουέστερν, πασπαλισμένο με αδιάλειπτο σαρδόνιο χιούμορ και καυστικά σχόλια για τη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

11/1/2014

Το Ασχημόπαπο κι Εγώ
The Ugly Duckling and Me!
(2006)


Το γνωστό παραμύθι του Hans Christian Andersen γνωρίζει μία κινηματογραφική παραλλαγή η οποία βρίθει μηνυμάτων για παιδιά και ως ένα βαθμό αποτελεί ένα σχετικά εύστοχο σχόλιο πάνω στις σχέσεις γονιών και παιδιών, στα προβλήματα της εφηβείας και κυρίως στο ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης που ταλανίζει την εποχή μας.

 

*****************************************

**************************************

 


H εντυπωσιακή παράσταση ΜΠΑΛΕΤΟΥ «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» ΤΟΥ ΤΟΥ CHRISTOPHER WHEELDON προβάλλεται την Τετάρτη 16/12/2014 στις 21:15 στο «Αχίλλειο» σε απευθείας μετάδοση από το Covent Garden του Λονδίνου.
Μία νέα σπουδαία συνεργασία με το Royal Ballet, τον διασημότερο θίασο μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα τη Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου, εξασφάλισε ο Όμιλος ANTENNA για τη σεζόν 2013-14, μεταδίδοντας πέντε συνολικά σπουδαίες παραστάσεις. Το πρόγραμμα προτάθηκε και στο Δήμο Βόλου και η συνεργασία πραγματοποιήθηκε με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Οι μοναδικές παραστάσεις που μεταδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος "Royal Opera House live cinema" έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία, αποκτώντας φανατικό κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ευρείας κλίμακας ρεπερτόριο του Royal Ballet του Λονδίνου περιλαμβάνει μεγάλα κλασικά μπαλέτα, έργα κληρονομιά του Frederick Ashton και του Kenneth MacMillan, καθώς και νέες παραγωγές από τους διασημότερους σύγχρονους χορογράφους.
Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη παράσταση «Μανόν» του Αβά Πρεβό, σειρά έχει το μεγάλου μήκους μπαλέτο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Christopher Wheeldon που βασίστηκε στο έργο του Lewis Carroll. Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ζωντάνια και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, όπως ο Τρελοκαπελάς που χορεύει κλακέτες, ο μονίμως τσιτωμένος Άσπρος Κούνελος και η γρουσούζα και φωνακλού Ντάμα Κούπα. Ο Wheeldon, μαζί με τον συνθέτη Joby Talbot και τον σκηνογράφο Bob Crowley, δημιούργησαν ένα γνήσιο μπαλέτο για όλη την οικογένεια, στο πνεύμα του αγαπημένου κλασικού παιδικού βιβλίου του Carroll.
Το συγκεκριμένο μπαλέτο είναι, πάνω απ’ όλα, μια ιδιοφυής απεικόνιση του παράλογου ονειρικού κόσμου του Carroll, με εκπληκτική χορογραφία, συναρπαστική μουσική και μαγευτική σκηνοθεσία, ενώ οι λάτρεις του  είδους θα εκτιμήσουν τις αναφορές σε άλλα γνωστά έργα –υπάρχει μια παρωδία του Rose Adagio από την Ωραία Κοιμωμένη με τάρτες μαρμελάδας αντί για λουλούδια!


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
•    ΔΙΑΥΛΟΣ , Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363
Ώρες προπώλησης:
Τρίτη & Πέμπτη: 10:00-15:00
Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00- 21:00
Σάββατο: 10:00-14:00
•    Κινηματοθέατρο Αχίλλειο
Ώρες προπώλησης:
Μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων, καθώς και για την προπώληση των εισιτηρίων, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.rohballet.gr

********************************************

*******************************

SPOON RIVER του Edgar Lee Masters Τρίτη 29 Ιουλίου λόφος Επισκοπής αναβάλλεται για την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου. Τετάρτη 30 Ιουλίου Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Το Θεατρικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου παρουσιάζει την μουσική παράσταση SPOON RIVER του Edgar Lee Masters την Τετάρτη 23 Ιουλίου στη Νέα Αγχίαλο, την Παρασκευή 25 Ιουλίου στο Χόρτο στο Ίδρυμα Χατζηνίκου. Η παράσταση της Τρίτης 29 Ιουλίου στην Άλλη Μεριά στο λόφο Επισκοπής αναβάλλεται και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοφίλεια» την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο. , την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μέλινα Μερκούρη Βόλου και το Σάββατο 30 Αυγούστου στο Πορφυρογένειο ίδρυμα Αγριάς. Η ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων είναι 21:30.


Ο Έντγκαρ Λή Μάστερς (1869- 1950), είναι Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του ποιητικού έργου «Σπουν Ρίβερ Ανθολογία». Το «Σπουν Ρίβερ», είναι έργο που μένει σαν ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της Αμερικής της αρχής του 20ού αιώνα. Η μύηση του ποιητή στην αρχαία ελληνική επιγραμματική ποίηση, ήταν έργο που ανέλαβε ο φίλος του William Marion Reedy. Έτσι γεννήθηκε στον Μάστερς η ιδέα να συνθέσει μερικά, παρόμοια με τα ελληνικά επιγράμματα, επιτάφια ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Κάθε ποίημα της συλλογής του αυτής είναι ένας μονόλογος που λέγεται (από τον τάφο) από τους πρώην κατοίκους του Σπουν Ρίβερ, ενός φανταστικού χωριού που έφτιαξε ο ποιητής.


Η Ανθολογία χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς σαν «ένα από τα πιο πρωτότυπα κομμάτια της φανταστικής λογοτεχνίας, που γράφτηκαν ποτέ».Το «Σπουν Ρίβερ» του Μάστερς είναι πρώτα μια συλλογή ποιημάτων, οπού ο δημιουργός της μιλάει για τη ζωή του χωριού, μέσα από τα επιτάφια επιγράμματα των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο του τόπου. Ο ποιητής φαίνεται να πέρασε εκεί τα μικρά του χρόνια. Σε τούτη τη φανταστική πολιτεία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις τους, τις κουβέντες της γειτονιάς, τις επιτυχίες ή αποτυχίες των ανθρώπων, ο Μάστερς, λέει και περιγράφει την ιστορία της. Το Σπουν Ρίβερ γίνεται έτσι ένα κλασικό στο είδος του έργο, μια Ανθρώπινη Κωμωδία, κατάληξη μιας πόλης γεμάτης από ατομικότητες. Με τον ποιητή να παρουσιάζει τους κατοίκους της, όπως πραγματικά ήταν παρά όπως τους είδε ο κόσμος. Θα λέγαμε μάλιστα για τον Μάστερς, ότι είναι ένας ξεχωριστός ποιητής και ένας πνευματώδης προσωπογράφος των ανθρώπινων παρορμήσεων. Σε τούτο το έργο του ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο πλούτο από ρυθμούς, μουσικότητες, καθαρούς λυρικούς τόνους όπως υπάρχει έντονο πάντοτε και συγκινητικό το δράμα.


Με απλότητα που πλησιάζει το τέλειο και με ποιητική διεισδυτικότητα, μετέβαλε σε ποιητικό λόγο ένα κομμάτι της πατρίδας του και έδωσε σε άντρες και γυναίκες κάτι σαν μια ουσία ποιητικής αθανασίας. Επιλεγμένα ποιήματα της ανθολογίας Spoon River σε δραματοποιημένη μορφή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα .
Την Καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Δημήτρης Δακτυλάς, στο πιάνο και στο τραγούδι η Βάσω Ζαγόρη


Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι: Κασσιανή Βαρδαλή, Στέφανος Βλαχάβας, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ολίνα Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρία Πράντζου, Βάσια Στάμου, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Άλκηστις- Ελένη Κοσμά, Ειρήνη Μπρόζου, Κωνσταντίνα Καραχρήστου.

Η Παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Για πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να απευθύνεστε στο ΔΙΑΥΛΟ, Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363.

 


Ολοκλήρωση του αφιερώματος για τον Θεόφιλο

Ολοκληρώθηκε  με μεγάλη επιτυχία και τις καλύτερες εντυπώσεις το τριήμερο αφιέρωμα « Στου Βόλου τα χωριά με τον Θεόφιλο–αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά»( 9-10 - 11 Μαΐου), συνδέοντας τα κοντινά χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωλκού,  Άλλης Μεριάς και  Μακρινίτσας με  το  πολιτιστικό  κεφάλαιο της περιοχής,  που αποτελεί ο πιο σημαντικός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (Μυτιλήνη ή Αιβαλί Μ.Ασίας  1870- 1934), ο οποίος   για τριάντα περίπου χρόνια περιπλανήθηκε στο Βόλο και στα  χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα.

Το αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος Leader,  ενταγμένο ειδικότερα  στο πλαίσιο του Υπομέτρου 3.2.1, Δράση 3.2.1-3 : « Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς-στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή» στη συνέχεια της εγκεκριμένης  πρότασης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ.

Ογδόντα  χρόνια από το θάνατό του στη Μυτιλήνη, ακολουθώντας τα χνάρια του στα καλντερίμια των  χωριών σε αυτό το νοερό τρίγωνο, η πρόταση  δίνει έμφαση στα έργα  που αποτυπώνουν    συλλογικά βιώματα και έθιμα της περιοχής μεταξύ αυτών και το περίφημο   δρώμενο  «Μάηδες» της Μακρινίτσας.

Σε αυτόν το «μύθο» της νεοελληνικής τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού συγχρόνως και στο οδοιπορικό του στο Βόλο και στα κοντινά χωριά του Πηλίου, αφιερώθηκε  το τριήμερο  πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την συνεργασία και κινητοποίηση φορέων της περιοχής  που με πόλο έλξης την τεράστια σημασία του Θεόφιλου,   επιχειρεί    τη  μορφοποίηση νέων   δεσμών των κοινοτήτων και την ενδυνάμωσή τους,   αποβλέποντας κυρίως   στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη με τη   θεσμική και επαναλαμβανόμενη διάσταση αυτού του   γεγονότος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν,  οδοιπορικά,  εκπαιδευτικά προγράμματα,   ημερίδα,   γευσιγνωσία,  εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και στο κλείσιμο του τριημέρου παρουσιάστηκε  η αναβίωση του λαϊκού δρώμενου των «Μάηδων» στην πλατεία της Μακρινίτσας που «χαιρέτισε μουσικά και χορευτικά»   το προσκεκλημένο  μουσικό σύνολο των «Γλεντηστάδων» του Μεσοτόπου της Λέσβου με κατάληξη  ένα λαϊκό  μαγιάτικο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών παραδοσιακών συνόλων,  γνωστών μουσικών  και του κοινού.

Στην αρχή του τριημέρου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για τους μαθητές των δυο τελευταίων  τάξεων δημοτικών  σχολείων στην «Οικία Κοντού - Μουσείο Θεόφιλου» στην  Ανακασιά  από μουσειοπαιδαγωγό, καλλιτέχνες,   και εκπαιδευτικούς του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Στη συνέχεια το βράδυ της Παρασκευής εγκαινιάστηκε  στο Αρχοντικό Ζαφειρίου του Αγίου Ονουφρίου η έκθεση «Παράλληλες διαδρομές» (έργα γνωστών ζωγράφων της εποχής του Θεόφιλου από τη Δημοτική Συλλογή και το Μουσείο Αλ.Κ.Δάμτσα Δήμου Βόλου).

Το Σάββατο 10 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν την Επιστημονική ημερίδα, στο Δημοτικό Σχολείο της Ανακασιάς, που διερεύνησε  άλλες πτυχές και διαφορετικές προσεγγίσεις της εικονολογίας του Θεόφιλου  μέσα από το χώρο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της  Λαογραφίας και της Παιδαγωγικής. Η πρώτη ομιλήτρια Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης, Επίτιμος Γενική Διευθύντρια του ΥΠΟΑ  αναφέρθηκε στη σύνδεση των τριών Μυτιληνιών, του λαϊκού ζωγράφου   Θεόφιλου με τον μαικήνα του Στρατή Ελευθεριαδη - Teriade και  τον Οδυσσέα Ελύτη από τους πρώτους που επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του έργου του. Στη συνέχεια, η   Επ. Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν/μίου Θεσσαλίας Ξένια Αραπάκη  με θέμα «Ο Θεόφιλος: Μία Διδακτική Προσέγγιση- Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για μελλοντικούς και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς των βαθμίδων εκπαίδευσης στην εσωτερική δομή των ζωγραφικών έργων» και η  Ολυμπία Πεπεράκη,  Δρ Ιστορίας  Τέχνης, Υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων & Τεχνικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού  εκτός από το βασικό της θέμα "Έργα χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας: Παρελθόν, παρόν και μέλλον της ανάδειξης του έργου του Θεόφιλου στο Βόλο και το Πήλιο" παρουσίασαν τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν υλοποιήσει σχετικά με τον Θεόφιλο.

 

Στο β΄μέρος  η  Κοιν/κή ανθρωπολόγος με ειδικότητα στο χορό,  μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών,  Ρένα Λουτζάκη με θέμα «Χορευτικά πατήματα και πινελιές στο έργο του Θεόφιλου» και  η λαογράφος Ευαγγελία  Άντζακα με θέμα «Πατριδογραφίες του Θεόφιλου» έδωσαν τις διαφορετικές πτυχές προσέγγισης του έργου του, καθώς και  ο Εκπαιδευτικός και  μουσικός με  μεταπτυχιακό Κοιν/κής Ανθρωπολογίας του  Τμήματος Ι.Α.Κ.Α. του Παν/μιου Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπαντελάς με θέμα «Τόσο  κοντά, τόσο μακριά…Ένα σύντομο χρονικό των λαϊκών μουσικών του Βόλου  στα χρόνια του Θεόφιλου. Τέλος, η   Επ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου,  Νάσια Χουρμουζιάδη  ανέπτυξε  την πρόταση « Ένα εικονικό Μουσείο για τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ»  ολοκληρώνοντας την επιστημονική ημερίδα και δίνοντας την πρόταση για το μέλλον  της διερεύνησης των θεμάτων γύρω από τον Θεόφιλο με τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Στη συνέχεια  της Ημερίδας ακολούθησε η επίσκεψη στο «Φούρνο του Βελέτζα» στην Άλλη Μεριά, όπου η παρουσία και οι πληροφορίες που έδωσε ο συντηρητής Γιάννης Παπαϊωάννου, εργαζόμενος παλαιότερα στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, υπεύθυνος του έργου, συνέβαλαν στην περαιτέρω  γνωριμία με το έργο του Θεόφιλου. Τον συμπατριώτη τους Θεόφιλο μέσα στο χώρο χαιρέτισαν με το δικό τους τρόπο οι  «Γλεντηστάδες» της Λέσβου δίνοντας μια διαφορετική ατμόσφαιρα που ολοκληρώθηκε από τη θερμή υποδοχή του τοπικού  Εξωραϊστικού  Συλλόγου Άλλης Μεριάς με το κέρασμα  απλών,   παραδοσιακών  γεύσεων  στον κήπο του Φούρνου.

Την Κυριακή ομάδα περιπατητών με οδηγούς μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου « ο Παν» ανηφόρισαν  στα χνάρια του Θεόφιλου από την Πλατεία Σταγιατών  στο Μέγα Ρέμα έως την  Πλατεία της Μακρινίτσας, όπου έφτανε η  πομπή με  το θίασο των «Μάηδων» με ζουρνάδες και νταούλια, το παραδοσιακό μιμικό-χορευτικό δρώμενο που συμβολίζει την ανοιξιάτικη αναγέννηση της φύσης και των 80 περίπου χορευτών  ανηφορίζοντας από το Δημοτικό Σχολείο. Ακολούθησε η «μουσική απάντηση» από την  ομάδα «Γλεντηστάδες» του Μεσότοπου Λέσβου με την εντυπωσιακή εμφάνισή τους χορεύοντας και τραγουδώντας για να τους ακολουθήσει   το σύνολο  των χορευτικών ομάδων σε έναν κύκλο με  πηλιορείτικους  χορούς. Γεμάτη η πλατεία από τους χορευτές που απέδωσαν τα πηλιορείτικα ιδιωματικά τραγούδια και άνοιξαν συγχρόνως τον μεγάλο χορό με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας με επιλεγμένο πρόγραμμα καλώντας και τους επισκέπτες στο μαγιάτικο γλέντι που κράτησε ως το απόγευμα. Κατάμεστη η πλατεία στην οποία τα κεράσματα γυναικών της Μακρινίτσας, τα τραγούδια και οι χοροί έδιναν την ατμόσφαιρα γιορτής.

Στην υλοποίηση των εκδηλώσεων  συνεργάστηκαν   οι Δημοτικές Ενότητες Ιωλκού, Πορταριάς, Μακρινίτσας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας του ΥΠΟΤ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός»,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άλλης Μεριάς, ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου «ο ΠΑΝ», ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών " Γρηγόριος Κωνσταντάς", ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων,  το Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μακρινίτσας.

Μια  πρωτοβουλία  που έχει τη δυνατότητα να θεσμοθετηθεί ως  μέγιστο πολιτιστικό-τουριστικό  γεγονός  λόγω της έλξης που προκαλεί  η συναρπαστική εκκεντρική προσωπικότητα του Θεόφιλου, ο οποίος «μιλά» ακόμη στη ψυχή του νεοέλληνα  συνδέοντας  το παρελθόν και το παρόν, την παράδοση και τη συνέχεια της.

 



*********************


“Petits Concerts - Κύκλος μικρών μεικτών συναυλιών op.2”  στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
«Μικροί μουσικοί παίζουν για το 2ο Δημοτικό σχολείο Μουζακίου Καρδίτσας».
Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 στις 4.30 μ.μ., αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση».


Η δεύτερη κατά σειρά συναυλία του ολοκαίνουριου κύκλου συναυλιών “Petits Concerts – Κύκλος μικρών μεικτών συναυλιών op.2” είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 και ώρα 4.30 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Ωδείου.

Η συγκεκριμένη συναυλία παρατίθεται για τους μαθητές, καθηγητές και γονείς των παιδιών του 2ου Δημοτικού σχολείου Μουζακίου Καρδίτσας. Για ακόμη μία φορά, λοιπόν, οι μικροί σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (κυρίως Δημοτικού) διαφόρων οργάνων θα παίξουν για «μικρούς και μεγάλους», παρουσιάζοντας έργα I.S.Bach, C.Dancla, G.Telemann, J.Sagreras W.Mozart, F. Mazas, Χατζηδάκη, M.Giuliani, D.Kabalevsky, G.Bingham, F.Liszt.


Πρόκειται για τους: Αλεξανδράκη Φιλοθέη, Αποστόλου Ιωάννα, Γανατόπουλο Βασίλη, Γερμάνη Εμμανουήλ, Γεωργακλή Έλενα, Γεωργακλή Παρασκευή, Γεωργούδη Μαρίτα, Γιάνκου Χριστίνα, Γκουτζίνη Αθηνά,  Ζαχαρή Αλέξανδρο, Καγιάφα Μαρίνα, Καζάκη Μαριλένα, Κατσαρού Ελευθερία, Λεφούση Ηλία, Μακρή Ευαγγελία, Μακρή Αθανάσιο, Παπαπέτρου Χρυσάνθη,  Σπανοδήμο Κωνσταντίνο, Τσικουρόπουλο Νίκο, Σίλελη Μάγδα, Σταμούλη Άρτεμις, Τσατσαρώνη Στεφανία, Τσιμπούκη Αποστολία, Υδραίο Μάριο, Χατζηδημητράκη Γιάννη και Χαλκιά Κωνσταντίνο.
Στο πιάνο συνοδεύουν οι καθηγήτριες του Δημοτικού Ωδείου: Ανίτα Λεφάκη και Κάτια Τζιουμάκη.


Οι υπεύθυνοι καθηγητές που προετοίμασαν τα παιδιά της συγκεκριμένης συναυλίας είναι οι: Μητράς Αποστόλης (καθηγητής βιολιού), Νεκταρία Παπαδημητρίου (καθηγήτρια πιάνου), Αργύρης Μπατσκίνης (καθηγητής κιθάρας), Νίκος Χρονόπουλος (καθηγητής κρουστών), Μαρία Γκιούρκη (καθηγήτρια κόρνου), Γιώργος Σκίμπας (καθηγητής Βιόλας), Κατερίνα Ζουμπέκη (καθηγήτρια κιθάρας), Κική Πολίτου (καθηγήτρια κιθάρας), Βάιος Τακτικός (καθηγητής φλάουτου), Θέμης Βαγενάς (καθηγητής τσέλου).
Ο νέος θεσμός των “Petits Concerts” έρχεται να διευρύνει τη συμμετοχή των μικρών μουσικών του Ωδείου σε ολοένα και περισσότερες συναυλίες δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν επιπλέον εμπειρίες και συνάμα να δοκιμαστούν σιγά σιγά και σε ένα ευρύτερο κοινό του Βόλου (και όχι μόνο).

Τέλος, για τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τη συναυλία και τα οποία δεν ασχολούνται με τη μουσική ή δε συμμετέχουν σε κάποια από τα προωδειακά τμήματα του Ωδείου (γνωριμίας με τα όργανα) θα είναι, αναμφίβολα, μία πολύτιμη ευκαιρία να γνωρίσουν και να ακούσουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα που θα παίξουν οι μικροί μουσικοί.   

**************************


"Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα @ Παληά Ηλεκτρική.
ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 21.00 μ.μ.
ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 11.00 π.μ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Με επιτυχία συνεχίζεται η νέα παραγωγή του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου,  «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, στη σκηνή του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Έως σήμερα, περισσότερα από τριάντα σχολεία σχεδόν όλων των βαθμίδων, έχουν παρακολουθήσει τις καθημερινές προγραμματισμένες πρωϊνές παραστάσεις, ενώ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, παρακολούθησε τις βραδυνές παραστάσεις του Σαββάτου και τις πρωϊνές παραστάσεις της Κυριακής.

Η παράσταση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για  το 2014, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, αφού κάθε ένας από αυτούς μπορεί να κάνει μια διαφορετική «ανάγνωση» του έργου.

Εκτός από τις προγραμματισμένες πρωϊνές παραστάσεις για σχολεία, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις βραδυνές παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί κάθε Σάββατο στις 21.00 μ.μ., αλλά και τις πρωινές παραστάσεις, κάθε  Κυριακή, στις 11.00 π.μ..
Το προσεχές Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014, η βραδυνή παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς στον χώρο του θεάτρου υπάρχει προγραμματισμένη άλλη εκδήλωση.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5€ για ενήλικες 3€ για παιδιά.
Για τους κάτοχους κάρτα ανεργίας η είσοδος είναι δωρεάν.


********************************

**********************************

Έκθεση Ζωγραφικής @ Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας (Μανδηλαρά με Σταδίου).

Έργα τους εκθέτουν οι καλλιτέχνες  Γκέσκος Αλκιβιάδης, Γκέσκος Αχιλλέας, Κασαρτζής Κώστας και Σιψής Χρίστος.



Ο Αλκιβιάδης Γκέσκος γεννήθηκε στο Βόλο το 1979. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Νομική Σχολή του U.C.E.( University of Central England) στο Μπέρμινχαμ. Εργάζεται στο Βόλο ως δικηγόρος. Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό του παίρνοντας ερεθίσματα από την ζωγραφική του πατέρα του προσπαθώντας όμως να εκφράσει τη δική του άποψη.

Ο Αχιλλέας Γκέσκος, επίσης δικηγόρος στο επάγγελμα γεννήθηκε στο Βόλο το 1946, τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στο Βόλο ως δικηγόρος. Ζωγραφίζει από τα νεανικά του χρόνια και τα έργα του είναι υδατογραφίες , παστέλ , σχέδια , ακρυλικά και ελαιογραφίες. Οι επιρροές του πηγάζουν από το έργο των μεγάλων ζωγράφων που σημάδεψαν το τέλος του 19ου και τις αρχές τού 20ού αιώνα, των ιμπρεσσιονιστών, εξπρεσσιονιστών , πάσης φύσεως αφαιρετικών, κυβιστών και φωβιστών ζωγράφων αυτής της περιόδου.

Ο Κώστας Κασαρτζής γεννήθηκε στο Βόλο, με καταγωγή του πατέρα του από τη Μικρά Ασία (Καππαδοκία). Τελείωσε το Γυμνάσιο  Ν. Ιωνίας και εργάστηκε σαν ελεύθερος επαγγελματίας στο βιβλιοπωλείο λυχνάρι και στο εργαστήρι κορνίζας πλαίσιο. Η επαγγελματική του δραστηριότητα τον έφερε κοντά σε πολλούς επώνυμους εικαστικούς καλλιτέχνες της περιοχής  και με πολλούς δέθηκε με στενούς δεσμούς φιλίας. Την μεγαλύτερη επιρροή στην καλλιτεχνική του πορεία την είχε ο ζωγράφος Ποσειδών Μηχάλογλου.



Ο Σιψής Χρίστος γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας και μεγάλωσε στο Βόλο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια φοίτησε για 2 χρόνια στην κτηνιατρική σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.  Από το 1974 μέχρι το 1980 σπούδασε Φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Grenoble στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με τη μελέτη των εικαστικών τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και σε επίπεδο πρακτικής . Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στον Βόλο και εργάστηκε ως φροντιστής. Το 2000 αποσύρθηκε από το επάγγελμά του και άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική.


Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας για όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν είναι : 9 – 1.30 π.μ. και 6 – 9 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλ. 24210 91 150.


**********************************


"Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Πρωινές παραστάσεις (για μαθητές σχολείων). Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου  - Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου @ θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

 

 

 

Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Παιδική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου

 


«ΟΙ ΦΑΣΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΠΟΡΑ» ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ
Με το έργο  «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ξεκινούν σήμερα Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής,   οι πρωινές παραστάσεις  για μαθητές σχολείων της Παιδικής Σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Η πρεμιέρα της παράστασης για το  κοινό θα δοθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 21.00, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, ενώ προγραμματίζονται και παραστάσεις για το Σάββατο βράδυ και  τα πρωινά της Κυριακής στις 11.00. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για  το 2014, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.


Η παράσταση, σε μετάφραση της Ιουλίας Ιατρίδη,  ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του αναπληρωματικού Διευθυντή του ΔΗ.Πε.Θε. Δημήτρη Δακτυλά με την ερμηνεία γνωστών και νεότερων ηθοποιών της πόλης και με την πολύτιμη  σύμπραξη των διευθυντών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Δημοτικής Σχολής Χορού, καθώς  και μουσικών –καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.


Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης είναι :

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δακτυλάς(Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε Βόλου).

Μουσική: Νίκος Αδρασκέλας, έκτακτη συμμετοχή Ανδρέας, Μιμαίος ( Διευθυντής σπουδών Δημοτικού Ωδείου Βόλου).

Χορογραφίες: Άντζελα Καλαντζή.(Διευθύντρια Δημοτικής Σχολής Χορού.).

Σκηνικά- Κοστούμια: Νικολέτα Καίση.

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος.

Βοηθός σκηνογράφου: Ολίνα Μανωλοπούλου.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):

Μάρθα Παπαθανασίου, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Αποστόλης Τσιρώνης, Γιάννης Κολόι, Σταμάτης Παγασαίος, Κώστας Τσιάκας, Λήδα Τουλουμάκου, Τόμμυ Παπανικολάου , Χριστόφορος Μακατσώρης και Στέργιος Μπαρές.

Συμμετέχουν οι μουσικοί-καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου:

Πιάνο: Κάτια Τζιουμάκη, Φλάουτο: Ελευθερία Φραγκουδάκη, Βιολοντσέλο: Θέμης Βαγενάς , Κιθάρα: Αργύρης Μπατσκίνης.

Επίσης συνεργάζονται  στην κατασκευή σκηνικών οι  Αργύρης Ζήσης, Θανάσης Ματσαγκιάς, ο  ηλεκτρολόγος Κώστας Τατάκος και στον ήχο ο  Βασίλης Σταμόπουλος. Υπεύθυνη Σχολικών Παραστάσεων η  Πέπη Αγραφιώτου.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ:


Μια «κωμικοτραγωδία» την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο δημιουργός της. Πρόκειται για ένα έργο με καθαρές επιρροές από την ιταλική Commedia dell’ arte, που γράφτηκε το 1931 για κουκλοθέατρο όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε. Το θέατρο των φασουλήδων το έφτιαξε σε νεαρή ηλικία μόνος του ο Λόρκα κατασκευάζοντας ανδρείκελα από χαρτόνι διασκεδάζοντας με αυτά κάθε είδους κοινό, από τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα μέχρι τις λαϊκές γειτονιές και το θέατρο.

Το γνωστό μοτίβο της ερωτευμένης κοπέλας που αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα, δίνεται με ειρωνεία αλλά συγχρόνως και τρυφερότητα. Ο τρομερός σύζυγος, παίρνει μέσα στην κωμικότητά του τις τραγικές διαστάσεις του ανθρώπου που ο πλούτος δεν θα του φέρει την ευτυχία, όσο κι αν μπορεί να την αγοράσει. Στο τέλος του έργου, θα σκάσει κυριολεκτικά από το κακό του, νικημένος από τη δύναμη της αγάπης.

Οι περιπέτειες της Δόνιας Ροζίτας και του Κοκολίκου που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στο μοχθηρό Δον Κριστομπίτα, ως μια συνέχεια της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό, σαν μια ζωγραφιά πάνω στον μοναδικό καμβά της Ανδαλουσίας και διανθισμένες με υπέροχη μουσική και τραγούδια, συνθέτουν μια πραγματικά πολύ χαρούμενη και ευφάνταστη παράσταση, όχι μόνο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους.



Για την κράτηση θέσεων μαθητών σχολείων στο τηλ. 2421082870 (κα Αγραφιώτη) και για το κοινό στο «Δίαυλο», τηλ. 2421025363.

*****************************

 

Στην τελική φάση προετοιμασίας για την έναρξη των παραστάσεων του θεατρικού έργου «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μπαίνει η παιδική σκηνή της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ.
Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση της Ιουλίας Ιατρίδη  και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.


Μια «κωμικοτραγωδία» την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο δημιουργός της. Πρόκειται για ένα έργο με  καθαρές επιρροές από την ιταλική Commedia dell’ arte, που γράφτηκε το 1931 για κουκλοθέατρο όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε. Το θέατρο των φασουλήδων το έφτιαξε σε νεαρή ηλικία μόνος του ο Λόρκα κατασκευάζοντας ανδρείκελα από χαρτόνι διασκεδάζοντας με αυτά κάθε είδους κοινό, από τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα μέχρι τις λαϊκές γειτονιές και το θέατρο.


Το γνωστό μοτίβο της ερωτευμένης κοπέλας που αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα, δίνεται με ειρωνεία αλλά συγχρόνως και τρυφερότητα . Ο τρομερός σύζυγος, παίρνει μέσα στην κωμικότητά του τις τραγικές διαστάσεις του ανθρώπου που ο πλούτος δεν θα του φέρει την ευτυχία, όσο κι αν μπορεί να την αγοράσει. Στο τέλος του έργου, θα σκάσει κυριολεκτικά από το κακό του, νικημένος από τη δύναμη της αγάπης.


Οι περιπέτειες της Δόνιας Ροζίτας και του Κοκολίκου που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στο μοχθηρό Δον Κριστομπίτα , σαν μια συνέχεια της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό, σαν μια ζωγραφιά πάνω στον μοναδικό καμβά της Ανδαλουσίας και διανθισμένες με υπέροχη μουσική και τραγούδια, συνθέτουν μια πραγματικά πολύ χαρούμενη και ευφάνταστη παράσταση, όχι μόνο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ:

« Το θέατρο είναι Τέχνη πάνω απ’ όλα. Τέχνη ευγενέστατη. Και εσείς αγαπητοί ηθοποιοί, καλλιτέχνες πάνω απ’ όλα. Απ’ την κορφή ως τα νύχια, ιδιότητα που αποκτήσατε από αγάπη και κλίση ανεβαίνοντας στο γεμάτο από προσποίηση και πόνο κόσμο της σκηνής, σπρωγμένοι από ανησυχίες. Σε όλα τα θέατρα θα πρέπει να γραφτεί η λέξη ΤΕΧΝΗ στην αίθουσα και στα καμαρίνια. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, το μόνο που μένει είναι να βάλουμε τη λέξη ΕΜΠΟΡΙΟ ή κάποια άλλη που δεν τολμώ να πω. Και να σέβεστε την ιεραρχία, να έχετε πειθαρχία , να κάνετε θυσίες και να νιώθετε αγάπη» (Λόρκα)


« Ένα θέατρο ευαίσθητο και καλά προσανατολισμένο σε όλα τα είδη του, μπορεί να αλλάξει ,μέσα σε λίγα χρόνια την ευαισθησία του λαού. Ένα θέατρο εξαρθρωμένο, που αντί να έχει φτερά φοράει τσόκαρα, μπορεί να εξαχρειώσει και να αποκοιμίσει ένα ολόκληρο έθνος. Το θέατρο είναι ένα σχολείο θρήνου και γέλιου μ’ ένα βήμα ελεύθερο…


Ένας λαός που δεν βοηθάει και δεν υποστηρίζει το θέατρο του, αν δεν είναι νεκρός, είναι ετοιμοθάνατος»
«Θέατρο είναι η ποίηση που βγαίνει από το βιβλίο και γίνεται κάτι το ανθρώπινο. Και τότε μιλάει, φωνάζει, κλαίει και απελπίζεται.
Το θέατρο απαιτεί από τα πρόσωπα που βγαίνουν στη σκηνή να έχουν ¨ένδυμα ποιητικό¨ και ταυτόχρονα ν’ αφήσουν να φαίνονται τα κόκαλά τους, το αίμα τους. Πρέπει να είναι τόσο ανθρώπινα, τόσο φριχτά τραγικά, προσκολλημένα στη ζωή και στο φως της μέρας με τόση δύναμη που να αποκαλύπτουν τις προδοσίες τους, να αναμετρούν τα βάσανά τους και να αναβλύζει από τα χείλη τους όλη η λεβάντα που έχουν τα γεμάτα αγάπη ή αηδία λόγια τους.


Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η επιβίωση θέατρο- προσώπων που φτάνουν στη σκηνή στηριγμένα στα χέρια των δημιουργών τους. Πρόσωπα κούφια, ολότελα άδεια, μέσα απ’ το ύφασμα του γιλέκου τους δεν μπορείς να δεις παρά ένα σταματημένο ρολόι, ένα ψεύτικο κόκαλο ή ακαθαρσίες γάτας όπως στις παλιές σοφίτες.
Το πιο θλιβερό πράγμα, είναι να γράφεις για την πλατεία…»

ο Λόρκα παραμένει, εκτός από τεράστια προσωπικότητα του πνεύματος και της τέχνης, σύμβολο του αγώνα των λαών κατά της τυραννίας.
«Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης»"Σήμερα δεν σας μιλώ σα συγγραφέας ή ποιητής ή έστω σαν ένας απλός σπουδαστής του πλούσιου πανοράματος της ζωής του ανθρώπου, αλλά σαν ένας φλογερός γεμάτος πάθος οπαδός του θεάτρου της κοινωνικής ενέργειας. Το θέατρο είναι ένα από τα περισσότερο εκφραστικά και ωφέλιμα όργανα για να οικοδομηθεί ένας έθνος. Είναι το βαρόμετρο του μεγαλείου του ή της παρακμής του.»

Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μάρθα Παπαθανασίου, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Αποστόλης Τσιρώνης, Γιάννης Κολόι, Σταμάτης Παγασαίος, Κώστας Τσιάκας, Λήδα Τουλουμάκου, Τόμμυ Παπανικολάου , Χριστόφορος Μακατσώρης και Στέργιος Μπαρές. Συνεργάζονται οι Νίκος Ασδρακέλας και  Ανδρέας Μιμαίος ( μουσική ) , Νικολέτα Καίση (Σκηνικά- Κοστούμια ), Άντζελα Καλαντζή (Χορογραφίες ). 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η παράσταση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο του τρέχοντος έτους.


FEDERICO GARCIA LORCA
O FEDERICO GARCIA LORCA γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1898 στο Φουέντε Βακέρος, μια μικρή αγροτική πόλη της Ανδαλουσίας, κοντά στη Γρανάδα. Αγαπούσε την περιοχή με τις «μελωδικές λεύκες και τα λυρικά της ποτάμια», όπως έλεγε και κάθε καλοκαίρι περνούσε εκεί ένα μήνα τουλάχιστον, ζώντας μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που αποτελούσε την μόνιμη πηγή έμπνευσής του. Σε μια συνέντευξή του είχε δηλώσει κάποτε με αφοπλιστικό πάθος: « Η Γρανάδα με διαμόρφωσε και μ’ έκανε αυτό που είμαι: ποιητή εκ γενετής- αναπόδραστα».
Στον Λόρκα άρεσαν τα λαϊκά τραγούδια αλλά και οι κλασσικοί και ρομαντικοί ποιητές. Σπούδασε κιθάρα και πιάνο, όμως απεχθανόταν το σχολείο, όπως αργότερα και το Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Νομικά και Φιλολογία στα πανεπιστήμια της Γρανάδας και της Μαδρίτης. Αυτό ωστόσο που σημάδεψε την ποίηση και το θέατρο του, ήταν όταν είδε μικρός για πρώτη φορά έναν θίασο τσιγγάνων που έπαιζαν κουκλοθέατρο. Τότε άρχισε να στήνει κι αυτός τις δικές του παραστάσεις για μέλη της οικογένειας του.
Ο ποιητής πήγε στη Μαδρίτη το 1919 και εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί, ενώθηκε με την ομάδα των συγγραφέων και καλλιτεχνών που θα αποτελούσαν τη «γενιά του ’27», η οποία θα ανανέωνε την ισπανική κουλτούρα. Πολύ σύντομα θα αναγνωριζόταν ως ο σημαντικότερος νέος ποιητής της Ισπανίας.
Η ποίηση και το θέατρο του Federico Grarcia Lorca, ανοίγουν μια μυστική θέα, όπου φανερώνεται η λειτουργία του έρωτα και του θανάτου. Σαν ποιητής πιστεύει στις μεταμορφώσεις των πραγμάτων και στις ανεξάντλητες προσωποποιήσεις της φύσης. Το ρόδο της « Δόνια Ροζίτα» ή rosa multabilis είναι το κέντρο του λορκικού ποιητικού κύκλου, συνοψίζοντας αυτές τις μεταμορφώσεις. Και ο ίδιος ο ποιητής χαρακτήριζε τον εαυτό του «στενό φίλο των ρόδων».
Το 1932 αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός περιοδεύοντος πανεπιστημιακού θιάσου, της Παράγκας (Barraca). Σε πόλεις και χωριά της Ισπανίας παρουσιάζει το θέατρο των Lope de Vega, Calderon, Cervantes, Tirso de Molina. Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, ολοκληρώνει τις κορυφαίες του δημιουργίες: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Ματωμένος Γάμος, Γέρμα, Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, τραγωδίες με θέμα την κοινωνική καταπίεση και έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.
Στις 19 Αυγούστου του 1936, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, εκτελέστηκε στο φαράγγι του Βιθνάρ στα περίχωρα της Γρανάδας από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι δε από αυτούς , δεν γνώριζαν καν ποιος ήταν αυτός που είχαν διαταχθεί να εκτελέσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο Salvador Dali έγραψε μετά το θάνατο του ποιητή: «Όμως εγώ που υπήρξα ο καλύτερος του φίλος, θα μπορούσα να βεβαιώσω μπροστά στο Θεό και μπροστά στην Ισπανία, πως ο Λόρκα, ποιητής εκατό τοις εκατό αγνός, ήταν κατά τρόπο ομοούσιο το πιο αποστολικό πλάσμα που γνώρισα.»

****************************

 
Dave+Holland+holland3.jpg

Player για Android

Android Player

Απο το κινητό σας πάτε στο: ρυθμίσεις -> ασφάλεια -> και ενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών απο άγνωστες πηγές. Με μία εφαρμογή QR Code Reader σκανάρετε την παραπάνω εικόνα ή πατήστε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση



Created by LiquidMinds | Powered by FRIKTORIA | Valid XHTML | Valid CSS.